ORDIN Nr. 192
din 31 martie 2009
privind producerea
bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul,
destinate consumului uman ca atare
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 232 din 8 aprilie 2009
Având în vedere:
- Referatul de aprobare nr. 166
din 6 martie 2009, întocmit de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului;
- prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995
privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, republicată;
- prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003 pentru
aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea
(anularea) licenţelor de fabricaţie agenţilor economici care desfăşoară
activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, cu modificările şi
completările ulterioare;
- prevederile art. 15 din Ordinul ministrului
agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii publice şi al
preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr.
142/1.307/185/2008 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Regulamentului
Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind
definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a băuturilor
aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate
din produse vitivinicole,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (6) din Hotărârea
Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Pot fi produse următoarele băuturi alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman
ca atare:
a) cidru de mere;
b) cidru de pere;
c) hidromel;
d) băutură alcoolică fermentată obţinută exclusiv
prin fermentarea sucurilor de fructe, cu excepţia strugurilor.
Art. 2. - (1) Producerea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman
ca atare, prevăzute la art. 1, se realizează numai după elaborarea normelor
tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea de către
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
(2) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, la solicitarea producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice,
interesaţi de producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele
decât vinul şi berea, destinate consumului uman ca atare, prevăzute la art. 1,
va elabora norme tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea şi
etichetarea acestora în termen de 30 de zile.
Art. 3. - Utilizarea amidonului şi/sau a zaharurilor în
scopul creşterii concentraţiei alcoolice, precum şi utilizarea alcoolului de
orice natură la fabricarea băuturilor prevăzute la art. 1 sunt interzise.
Art. 4. - Producerea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman ca atare,
care din punctul de vedere al definirii, descrierii, prezentării şi etichetării
nu sunt reglementate prin norme tehnice privind definirea, descrierea,
prezentarea şi etichetarea, este interzisă.
Art. 5. - (1) Cantităţile de produse prevăzute la art.
4, aflate pe stoc la producători, pot fi comercializate în cel mult 30 de zile
de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
(2) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele
decât berea si vinul, aflate în reţeaua de comercializare cu amănuntul la data intrării în vigoare a prezentului
ordin, pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.
Art. 6. - (1) In 48 de ore de la data intrării în
vigoare a prezentului ordin, direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală
judeţene şi a municipiului Bucureşti vor solicita în scris tuturor
producătorilor de băuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul
şi berea, destinate consumului uman ca atare, o notificare referitoare la
stocurile de produse prevăzute la art. 4, deţinute la data intrării în vigoare a
prezentului ordin.
(2) Producătorii de băuturi alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât vinul şi berea, au obligaţia depunerii notificării
prevăzute la alin. (1) în cel mult 48 de ore de la data primirii solicitării.
(3) Neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (2)
duce la denaturarea prin adăugare de clorură de sodiu a băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, aflate pe stoc la
producătorul respectiv.
(4) In termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a
prezentului ordin, direcţiile pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin inspecţiile de
specialitate, vor inventaria la producători stocurile de băuturi alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, existente la data
publicării prezentului ordin, care pot fi îmbuteliate şi livrate în vederea
comercializării, conform art. 5 alin. (1).
Art. 7. - Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene
şi a municipiului Bucureşti, va duce la îndeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 8. - Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare
rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti vor proceda la retragerea
licenţelor de fabricaţie şi/sau îmbuteliere de la toţi operatorii economici
care nu respectă prevederile prezentului ordin.
Art. 9. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Ilie Sârbu