E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1689 din 22 decembrie 2004

privind inregistrarea dispozitivelor medicale si a producatorilor de dispozitive medicale

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 15 din  5 ianuarie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) si (2) si ale art. 32, 33, 60 si 63 din Hotararea Guvernului nr. 190/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale, cu modificarile ulterioare, ale art. 8 alin. (2), ale art. 10 alin. (1) si (2) si ale art. 29 si 66 din Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, precum si ale art. 6 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 344/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si/sau de punere in functiune a dispozitivelor medicale implantabile active, cu modificarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei generale farmaceutice, inspectia de farmacie si aparatura medicala nr. OB 14.977/2004,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul sanatatii emite prezentul ordin.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Prezentul ordin stabileste conditiile si modul de inregistrare a dispozitivelor medicale si a unitatilor de tehnica medicala care fabrica dispozitive medicale, denumite in continuare producatori.
    (2) Prevederile prezentului ordin se aplica dispozitivelor medicale, dispozitivelor medicale implantabile active si dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, denumite in continuare dispozitive medicale.
    Art. 2
    In prezentul ordin sunt aplicabile definitiile si procedurile stipulate in Hotararea Guvernului nr. 190/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale, cu modificarile ulterioare, Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro si in Hotararea Guvernului nr. 344/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si/sau de punere in functiune a dispozitivelor medicale implantabile active, cu modificarile ulterioare.
    Art. 3
    Structura de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, care realizeaza inregistrarea dispozitivelor medicale si a producatorilor, este Directia generala farmaceutica, inspectia de farmacie si aparatura medicala, denumita in continuare DGFIFAM.

    CAP. 2
    Inregistrarea dispozitivelor medicale cu marcaj CE

    Art. 4
    Unitatile de tehnica medicala care introduc pe piata din Romania, in calitate de producator sau de importator, dispozitive medicale cu marcaj CE trebuie sa le inregistreze la Ministerul Sanatatii.
    Art. 5
    (1) Pentru inregistrarea dispozitivelor medicale cu marcaj CE, indiferent de clasa sau tipul acestora, unitatea de tehnica medicala inainteaza o cerere la Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, denumit in continuare OTDM.
    (2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de urmatoarele documente:
    a) avizul de functionare a unitatii solicitante, emis de Ministerul Sanatatii;
    b) declaratia de conformitate a producatorului;
    c) certificatul de marcaj CE, cu anexele aferente, in original sau in copie legalizata in tara de origine, care va fi insotita de traducerea legalizata in limba romana. Certificatul de marcaj CE trebuie sa fie emis de un organism european de certificare notificat, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;
    d) manualul de utilizare sau instructiunile de utilizare, dupa caz, ale dispozitivului medical, in original;
    e) traducerea in limba romana a manualului de utilizare sau a instructiunilor de utilizare a dispozitivului medical;
    f) lista cuprinzand piesele de schimb, consumabilele si furnizorii acestora, aferenta dispozitivului medical pentru care se solicita inregistrarea, emisa de producator, dupa caz;
    g) lista cu accesorii, dupa caz;
    h) configuratia (subansamblurile principale) dispozitivului medical, dupa caz;
    i) specificatia tehnica elaborata de producator.
    Art. 6
    (1) In baza cererii si a documentelor prevazute la art. 5 alin. (2), OTDM intocmeste raportul de evaluare si transmite Ministerului Sanatatii propunerea de inregistrare a dispozitivului medical, in termen de 15 zile de la inregistrarea cererii.
    (2) Ministerul Sanatatii emite certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale in termen de 15 zile de la primirea propunerii de inregistrare, transmisa de OTDM.
    (3) Raportul de evaluare prevazut la alin. (1) se intocmeste de OTDM pe baza de tarife.

    CAP. 3
    Inregistrarea dispozitivelor medicale fara marcaj CE

    Art. 7
    Producatorul sau reprezentantul autorizat al producatorului inregistreaza la Ministerul Sanatatii urmatoarele tipuri de dispozitive medicale fara marcaj CE:
    a) dispozitive medicale de clasa I, cu exceptia celor sterile si/sau cu functie de masurare;
    b) dispozitive medicale la comanda;
    c) sisteme si pachete de proceduri (conform art. 30 din Hotararea Guvernului nr. 190/2003);
    d) dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro, cu exceptia dispozitivelor prevazute in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 798/2003 si a dispozitivelor de autotestare.
    Art. 8
    In vederea inregistrarii dispozitivelor medicale prevazute la art. 7, Ministerul Sanatatii deleaga activitatea de evaluare a documentatiei tehnice catre OTMD.
    Art. 9
    (1) Pentru inregistrarea dispozitivelor medicale prevazute la art. 7, producatorul sau reprezentantul autorizat al producatorului inainteaza o cerere la OTDM.
    (2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de urmatoarele documente:
    a) declaratia de conformitate prevazuta in anexa nr. 7 la Hotararea Guvernului nr. 190/2003, cu modificarile ulterioare, in cazul dispozitivelor prevazute la art. 7 lit. a);
    b) declaratia de conformitate prevazuta in anexa nr. 8 la Hotararea Guvernului nr. 190/2003, cu modificarile ulterioare, in cazul dispozitivelor prevazute la art. 7 lit. b);
    c) declaratia de conformitate prevazuta la art. 30 din Hotararea Guvernului nr. 190/2003, cu modificarile ulterioare, in cazul dispozitivelor prevazute la art. 7 lit. c);
    d) declaratia de conformitate prevazuta in anexa nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 798/2003, in cazul dispozitivelor prevazute la art. 7 lit. d);
    e) documentatia tehnica prevazuta in procedura de evaluare a conformitatii aplicabila tipului de dispozitiv.
    Art. 10
    (1) In baza cererii si a documentelor prevazute la art. 9 alin. (2), OTDM intocmeste raportul de evaluare si transmite Ministerului Sanatatii propunerea de inregistrare a dispozitivului medical, in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii.
    (2) In cazul in care sunt necesare documente tehnice suplimentare pentru a demonstra indeplinirea cerintelor esentiale aplicabile, OTDM instiinteaza despre aceasta unitatea solicitanta in termen de 15 zile de la inregistrarea cererii.
    (3) In situatia prevazuta la alin. (2) OTDM transmite propunerea de inregistrare a dispozitivului medical in termen de 15 zile de la completarea dosarului cu documentele solicitate.
    (4) Raportul de evaluare prevazut la alin. (1) se intocmeste de OTDM pe baza de tarife.
    (5) Ministerul Sanatatii emite certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale in termen de 15 zile de la primirea propunerii de inregistrare transmise de OTDM.
    Art. 11
    (1) Pentru toate categoriile de dispozitive medicale fara marcaj CE, cu exceptia celor prevazute la art. 7, certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale se emite de DGFIFAM in termen de 15 zile de la primirea propunerii de inregistrare transmise de un organism recunoscut din lista organismelor recunoscute care efectueaza evaluarea conformitatii dispozitivelor medicale, aprobata prin ordin al ministrului sanatatii.
    (2) Organismul recunoscut transmite Ministerului Sanatatii propunerea de inregistrare a dispozitivelor, pe baza certificatului de conformitate emis.
    Art. 12
    (1) Organismul recunoscut trebuie sa transmita Ministerului Sanatatii datele referitoare la certificatele de conformitate emise, modificate, suplimentate, suspendate, retrase sau respinse conform procedurilor de evaluare a conformitatii aplicabile.
    (2) Datele prevazute la alin. (1) se inregistreaza in baza de date a Ministerului Sanatatii.
    (3) Modificarile si suplimentarile certificatului de conformitate se consemneaza intr-o anexa la certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale.
    (4) Pe perioada suspendarii certificatului de conformitate se suspenda certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale, precum si dreptul de a distribui dispozitivul medical respectiv.
    Art. 13
    (1) Certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale este valabil 5 ani si se emite in formatul prezentat in anexa nr. 1, in doua exemplare originale, dintre care unul va fi inmanat unitatii solicitante dupa achitarea taxei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. a), iar celalalt va ramane in evidenta DGFIFAM.
    (2) Modificarile denumirilor dispozitivelor sau producatorilor, survenite dupa emiterea certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale, se consemneaza intr-o anexa la certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale, pe baza propunerii transmise de OTDM, care se elibereaza dupa achitarea taxei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. c).
    (3) Reinnoirea certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale se face la cerere, numai daca dispozitivul medical este fabricat in continuare de catre producator si urmeaza procedura aplicabila prevazuta in prezentul ordin.
    (4) Unitatile de tehnica medicala care au aviz de functionare emis de Ministerul Sanatatii pot comercializa dispozitive medicale inregistrate pe baza unei copii conforme cu originalul a certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale, eliberata la cerere de catre DGFIFAM.

    CAP. 4
    Importul dispozitivelor medicale

    Art. 14
    Importul dispozitivelor medicale se face pe baza unuia dintre urmatoarele documente:
    a) certificatul de inregistrare a dispozitivelor medicale eliberat de Ministerul Sanatatii;
    b) autorizatia de utilizare eliberata de Ministerul Sanatatii, pana la expirarea termenului de valabilitate inscris pe aceasta;
    c) avizul de vama, in formatul prezentat in anexa nr. 2, eliberat de OTDM.
    Art. 15
    (1) Formularul avizului de vama prevazut la art. 14 lit. c) se elibereaza in una dintre urmatoarele situatii:
    a) dispozitive medicale provenite din donatii;
    b) dispozitive medicale destinate studiilor clinice, cercetarii si altor asemenea activitati;
    c) dispozitive medicale pentru evaluare tehnica, investigatie clinica si/sau evaluarea performantei in vederea certificarii si/sau inregistrarii;
    d) dispozitive medicale importate de titularul unui cabinet medical si/sau pentru uz personal, nu in scopul comercializarii;
    e) dispozitive medicale importate ca mostre pentru targuri, expozitii sau alte manifestari promotionale.
    (2) La definitivarea operatiunii de vamuire, agentul vamal din cadrul biroului vamal la care se realizeaza operatiunea de vamuire a dispozitivelor medicale la import, prevazute la alin. (1), vizeaza si retine avizul de vama prevazut la art. 14 lit. c), viza atragand incetarea valabilitatii documentului in cauza.

    CAP. 5
    Inregistrarea producatorilor romani

    Art. 16
    Pentru producatorii romani care au obtinut certificat de inregistrare a dispozitivelor medicale pentru cel putin un dispozitiv medical introdus pe piata sub nume propriu, se emite de catre DGFIFAM un certificat de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale.
    Art. 17
    (1) Certificatul de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale se emite la solicitarea producatorului prevazut la art. 16 si se inregistreaza in baza de date a Ministerului Sanatatii.
    (2) Pentru obtinerea certificatului prevazut la alin. (1) producatorul inainteaza DGFIFAM o cerere, conform modelului prevazut in anexa nr. 4.
    (3) Cererea prevazuta la alin. (2) va fi insotita de urmatoarele documente:
    a) copie a certificatului de inregistrare la registrul comertului, cu anexele sale si, daca este cazul, certificatele de inscriere de mentiuni aferente sau alt inscris oficial/act normativ care sa ateste infiintarea unitatii solicitante;
    b) declaratie privind persoana de contact din cadrul unitatii pentru probleme de securitate a dispozitivelor medicale si de vigilenta;
    c) lista dispozitivelor medicale fabricate de unitate si inregistrate la Ministerul Sanatatii si numerele corespunzatoare ale certificatelor de inregistrare a dispozitivelor medicale;
    d) documentul care confirma plata taxei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. b).
    (4) Certificatul de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale se emite in baza documentelor prevazute la alin. (3), in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii, in formatul prevazut in anexa nr. 3, si este valabil 5 ani de la data emiterii, cu posibilitate de reinnoire.
    Art. 18
    (1) Producatorii au obligatia de a comunica DGFIFAM orice modificare ce intervine dupa obtinerea certificatului de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale.
    (2) Modificarile prevazute la alin. (1) se consemneaza intr-o anexa la certificatul de inregistrare a producatorului initial, se inregistreaza in baza de date a Ministerului Sanatatii si se elibereaza solicitantului dupa achitarea taxei prevazute la art. 20 alin. (1) lit. d).
    Art. 19
    Schimbarea sediului ori a denumirii producatorului, infiintarea/radierea de puncte de lucru se consemneaza in anexa la certificatul de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale pe baza documentelor emise de registrul comertului sau a unui alt inscris oficial ori act normativ care sa ateste aceste modificari.

    CAP. 6
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 20
    (1) Pentru inregistrarea in baza de date a dispozitivelor medicale si a producatorilor si emiterea certificatelor de inregistrare corespunzatoare, Ministerul Sanatatii percepe urmatoarele taxe:
    a) certificat de inregistrare a dispozitivelor medicale - 2.000.000 lei;
    b) certificat de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale - 1.000.000 lei;
    c) anexa pentru modificarea certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale - 200.000 lei;
    d) anexa pentru modificarea certificatului de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale - 200.000 lei.
    (2) Sumele provenite din taxele prevazute la alin. (1) constituie venituri la bugetul de stat.
    Art. 21
    Autorizatiile de utilizare si certificatele de inregistrare a dispozitivelor medicale, eliberate pana la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, raman valabile pana la expirarea termenului de valabilitate inscris in acestea.
    Art. 22
    (1) Avizele de functionare pentru activitati de fabricare, emise pana la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, raman valabile pana la expirarea termenului de valabilitate inscris pe acestea.
    (2) In cazul in care este necesara modificarea sau completarea avizului de functionare prevazut la alin. (1), se emite certificatul de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale in conformitate cu prevederile prezentului ordin.
    Art. 23
    Structura de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii - DGFIFAM, OTDM si organismele de certificare recunoscute vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 24
    Pana la infiintarea OTDM prin reorganizarea Statiei de Verificare si Intretinere a Aparaturii Medicale (SVIAM), activitatile prevazute in prezentul ordin sa fie executate de OTDM vor fi duse la indeplinire de SVIAM.
    Art. 25
    (1) Prezentul ordin intra in vigoare la 1 ianuarie 2005.
    (2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului sanatatii nr. 846/2004 pentru aprobarea delegarii de competente ale structurii de specialitate in domeniul dispozitivelor medicale din cadrul Ministerului Sanatatii catre Statia de Verificare si Intretinere a Aparaturii Medicale (SVIAM), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 622 din 8 iulie 2004, precum si orice alte dispozitii contrare.
    Art. 26
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                           Ministrul sanatatii,
                             Ovidiu Brinzan

    ANEXA 1

    ROMANIA
    MINISTERUL SANATATII
    Structura de specialitate in domeniul dispozitivelor medicale

                         CERTIFICAT DE INREGISTRARE
                         a dispozitivelor medicale
                         nr. ...... din ...........

    In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.689/2004 privind inregistrarea dispozitivelor medicale si a producatorilor de dispozitive medicale si in baza documentatiei inaintate, Ministerul Sanatatii inregistreaza dispozitivul medical cu marcaj CE/cu marcaj CS/fara marcaj
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
                              (denumirea, tipul)
    Producator: ................................................................
................................................................................
................................................................................
    Orice modificare a conditiilor stabilite prin reglementarile Ministerului Sanatatii, care au stat la baza avizarii, atrage anularea prezentului certificat.
    Prezentul certificat este valabil 5 ani de la data emiterii.

                                 Director,
                              ...............

    ANEXA 2

    ROMANIA
    MINISTERUL SANATATII
    OTDM

                                AVIZ DE VAMA
                        nr. ...... din .............

    In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.689/2004 privind inregistrarea dispozitivelor medicale si a producatorilor de dispozitive medicale si in baza documentatiei inaintate, OTDM inregistreaza dispozitivele medicale:
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
                    (denumirea, tipul, producatorul)

     _
    |_| provenite din donatii;
     _
    |_| destinate studiilor clinice, cercetarii si altor asemenea activitati;
     _
    |_| pentru evaluare tehnica, investigatie clinica si/sau evaluarea performantei in vederea certificarii si/sau inregistrarii;
     _
    |_| importate de titularul unui cabinet medical si/sau pentru uz personal, nu in scopul comercializarii;
     _
    |_| importate ca mostre pentru targuri, expozitii sau alte manifestari promotionale.
    Solicitant:
    ...........................................................................
                             (denumirea, sediul)

    Data emiterii ....................

                                 Director,
                              ...............

     _____________________
    | Viza biroului vamal |
    |_____________________|

    ANEXA 3

    ROMANIA
    MINISTERUL SANATATII
    Structura de specialitate in domeniul dispozitivelor medicale

                       CERTIFICAT DE INREGISTRARE
                a producatorului de dispozitive medicale
                       nr. ...... din ...........

    In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.689/2004 privind inregistrarea dispozitivelor medicale si a producatorilor de dispozitive medicale si in baza documentatiei inaintate, Ministerul Sanatatii inregistreaza unitatea
................................................................................
................................................................................
...............................................................................,
cu sediul in ...................................................................
...............................................................................,
ca producator al urmatoarelor dispozitive medicale:
................................................................................
................................................................................
                              (denumirea, tipul)
    Orice modificare a conditiilor stabilite prin reglementarile Ministerului Sanatatii, care au stat la baza avizarii, atrage anularea prezentului certificat.
    Prezentul certificat este valabil 5 ani de la data emiterii.

                               Director,
                            ...............

    ANEXA 4

                                CERERE
pentru eliberarea certificatului de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale
                        nr. ..... din ..........

    Catre

                          MINISTERUL SANATATII

    Structura de specialitate in domeniul dispozitivelor medicale

    Unitatea de tehnica medicala ...............................................
...............................................................................,
cu sediul in ...................................................................
...............................................................................,
puncte de lucru in ............................................................, telefon ................., fax .............., e-mail ........................., reprezentata prin ......................., avand functia de ..................., solicit eliberarea Certificatului de inregistrare a producatorului de dispozitive medicale.
    Anexez urmatoarele documente:
    a) copie a certificatului de inregistrare la registrul comertului, cu anexele sale si, daca este cazul, certificatele de inscriere de mentiuni aferente sau alt inscris oficial/act normativ care sa ateste infiintarea unitatii solicitante;
    b) declaratie privind persoana de contact din cadrul unitatii pentru probleme de securitate a dispozitivelor medicale si de vigilenta;
    c) lista dispozitivelor medicale fabricate de unitate si inregistrate la Ministerul Sanatatii si numerele corespunzatoare ale certificatelor de inregistrare a dispozitivelor medicale.

    Data ...................

                       Semnatura ...................



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1689/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1689 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu