Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1607 din 17 decembrie 2008

privind modificarea si completarea Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 864 din 22 decembrie 2008



In baza art. 5 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 368/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul mediului şi dezvoltării durabile emite următorul ordin:

Art. I. - Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 516 din 14 iunie 2006, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.  Articolele 2 şi 3 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 2. - Metodologia de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu are ca scop stabilirea unui mod de calcul unitar şi documentat pentru contribuţiile şi taxele prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a)-j), p) şi q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3. - Prevederile prezentului ordin se aplică de către contribuabilii la Fondul pentru mediu, persoane fizice şi persoane juridice, pentru contribuţiile şi taxele prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a)-j), p) şi q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare."

2.  La anexa „Metodologia de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu", articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 4. - Sunt obligaţi la plata contribuţiei de 3% din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, precum şi a bunurilor destinate dezmembrării deţinătorul deşeurilor, respectiv deţinătorul bunurilor, persoană fizică sau juridică, care nu are calitatea de colector şi/sau valorificator, autorizat în condiţiile legii."

3.  La anexă, articolele 6-9 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 6. - Contribuţia de 3% din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, precum şi a bunurilor destinate dezmembrării se reţine prin stopaj la sursă de către operatorii economici colectori şi/sau valorificatori, autorizaţi potrivit legislaţiei în vigoare privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, care au obligaţia să le vireze la Fondul pentru mediu.

Art. 7. -Vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, precum şi a bunurilor destinate dezmembrării, de către deţinătorii de astfel de deşeuri, persoane juridice, către operatorii economici valorificatori, autorizaţi în condiţiile legii, se face pe bază de factură, cu evidenţierea distinctă şi cu reţinerea contribuţiei de 3%.

Art. 8. -Vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, precum şi a bunurilor destinate dezmembrării, de către deţinătorii de astfel de deşeuri, persoane fizice, către operatorii economici colectori, autorizaţi în condiţiile legii, se face pe bază de adeverinţă de primire şi plată la achitarea în numerar a sumei cuvenite vânzătorului de deşeuri, reţinându-se contribuţia de 3%.

Art. 9. - Baza de calcul la care se aplică contribuţia de 3% reprezintă valoarea de vânzare a deşeurilor metalice feroase şi neferoase, precum şi a bunurilor destinate dezmembrării, exclusiv taxa pe valoarea adăugată."

4. La anexă, articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 13. - Operatorii economici utilizatori de surse staţionare care generează emisii de poluanţi în atmosferă sunt obligaţi la plata taxelor la Fondul pentru mediu, în cuantumul şi pentru substanţele prevăzute în anexa nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare."

5. La anexă, la capitolul III, secţiunea I, cuprinzând articolele 14-21, se abrogă.

6. La anexă, la capitolul III, titlul secţiunii a 2-a se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Modul de calcul al taxelor pentru emisiile de poluanţi în atmosferă, provenite de la surse staţionare"

7. La anexă, articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 24. - Taxele pentru emisiile de poluanţi în atmosferă, provenite de la sursele staţionare, prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se declară şi se plătesc lunar până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea."

8. La anexă, articolul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 31. - Obligaţia de a plăti la Fondul pentru mediu taxa de 2 lei/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piaţa naţională, prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, revine următorilor operatori economici responsabili:

a)  operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor;

b) operatorii economici care ambalează produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţa naţională;

c)  operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective."

9. La anexă, articolul 40 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 40. - Substanţele pentru care se datorează contribuţia de 2% la Fondul pentru mediu sunt cele clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, prin actele normative specifice în vigoare, cu excepţia celor utilizate la producerea medicamentelor."

10. La anexă, după articolul 57 se introduc două noi capitole, capitolele X şi XI, cuprinzând articolele 58-69, cu următorul cuprins:

„CAPITOLUL X

Modul de calcul al contribuţiei prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. p) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare

Art. 58. - Obligaţia de a calcula şi de a plăti contribuţia de 100 lei/tonă revine autorităţilor administraţiei publice locale, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi încredinţate spre eliminare finală.

Art. 59. - Contribuţia prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. p) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se plăteşte anual numai în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi încredinţate spre eliminare finală.

Art. 60. - Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia:

a) să stabilească pentru anul precedent cantităţile de deşeuri municipale şi asimilabile colectate, cantităţile încredinţate spre valorificare, în special prin incinerare cu recuperare de energie şi reciclare, cantităţile eliminate, precum şi obiectivul anual de diminuare a cantităţilor încredinţate spre eliminare finală;

b) să calculeze, să declare şi să plătească anual, până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor celui în care s-a desfăşurat activitatea, suma datorată pentru neîndeplinirea obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi încredinţate spre eliminare finală.

Art. 61. -In cazul în care deşeurile municipale şi asimilabile se cântăresc la colectare, obiectivul anual se calculează prin aplicarea procentajului de 15% cantităţii anuale colectate.

Art. 62. -In cazul în care deşeurile municipale şi asimilabile nu se cântăresc la colectare, obiectivul anual se calculează ca 3/17 din cantitatea anuală depozitată ori eliminată prin alte metode.

Art. 63. - Obligaţia de plată se stabileşte ca diferenţă între obiectivul calculat şi cantitatea de deşeuri municipale şi asimilabile încredinţată efectiv spre valorificare, incinerare cu recuperare de energie şi reciclare de către operatorii economici cărora li s-au încredinţat serviciile de gestionare a deşeurilor respective.

Art. 64. - Pentru anul în care intră în vigoare obligaţia de plată a contribuţiei, obligaţiile prevăzute la art. 60 se aplică corespunzător datei de intrare în vigoare a acesteia.

CAPITOLUL XI

Modul de calcul al contribuţiei prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare

Art. 65. - Obligaţia de a calcula şi plăti ecotaxa de 0,2 lei/bucată revine operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională pungi având mânere integrate sau aplicate, de tip sacoşă-banană sau maiou, oricare ar fi destinaţia şi modul de comercializare/distribuire a acestora, după cum urmează:

a) producătorului, pentru pungile fabricate în România;

b) importatorului, pentru pungile provenind din ţări din afara Uniunii Europene;

c) persoanei fizice sau juridice române autorizate, care introduce pe piaţa naţională pungile provenind din ţări membre ale Uniunii Europene.

Art. 66. - Nu sunt supuse taxării:

a) pungile confecţionate din hârtie şi materiale textile;

b) pungile confecţionate din alte materiale decât cele prevăzute la lit. a), pentru care operatorul economic prevăzut la art. 65 face dovada biodegradabilităţii respectivului material.

Art. 67. - Caracterul biodegradabil al materialului se stabileşte în baza evaluării conformităţii, potrivit prevederilor Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor, republicată, cu următoarele categorii de standarde aplicabile: standarde internaţionale, standarde române sau standarde naţionale ale statelor membre ale UE care adoptă standarde europene armonizate.

Art. 68. - Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională pungi având mânere integrate sau aplicate, de tip sacoşă-banană sau maiou din materiale biodegradabile, trebuie să întocmească declaraţia de conformitate şi să deţină rapoartele de încercare, certificatele sau alte documente ce atestă conformitatea materialului cu standardele prevăzute la art. 67 şi să informeze cumpărătorii şi consumatorii finali asupra caracterului biodegradabil al pungii prin inscripţionarea sau marcarea acesteia.

Art. 69. -In aplicarea prevederilor cap. XI, semnificaţiile termenilor utilizaţi sunt prezentate la pct. 51 din anexa la prezenta metodologie."

11.  La anexa la metodologie, punctul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„14. Operator economic colector şi/sau valorificator de deşeuri metalice feroase şi neferoase - persoană fizică sau juridică, autorizată potrivit legislaţiei în vigoare".

12. La anexa la metodologie, punctul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„20. Surse staţionare care generează emisii de poluanţi în atmosferă - construcţii, utilaje, instalaţii, inclusiv de ventilaţie, alte lucrări fixe care generează sau prin intermediul cărora se evacuează substanţe poluante în atmosferă, precum şi instalaţiile fixe de ardere aparţinând aceluiaşi operator economic, cu o putere instalată însumată mai mare sau egală cu 1 MW".

13. La anexa la metodologie, punctele 21 şi 22 se abrogă.

14. La anexa la metodologie, după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 51, cu următorul cuprins:

„51. Biodegradabilitate - descompunerea unui component chimic organic sub acţiunea microorganismelor, astfel:

a) în prezenţa oxigenului, în dioxid de carbon, apă şi săruri minerale ale celorlalte elemente prezente (mineralizare) şi apariţia unei noi biomase;

b) în absenţa oxigenului, în dioxid de carbon, metan, săruri minerale şi crearea unei noi biomase."

15. La anexa la metodologie, după punctul 8 se introduce un nou punct, punctul 81, cu următorul cuprins:

„81. Eliminare finală - orice operaţiune prevăzută în anexa IIA la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 426/2001, cu modificările şi completările ulterioare."

16. La anexa la metodologie, după punctul 9 se introduce un nou punct, punctul 91 cu următorul cuprins:

„91. Introducere pe piaţă - acţiunea de a face disponibil un produs pentru prima dată pe piaţa naţională, contra cost sau gratuit, în vederea distribuirii şi/sau utilizării".

17. La anexa la metodologie, după punctul 21 se introduce un nou punct, punctul 211, cu următorul cuprins:

„211. Valorificare - orice operaţiune prevăzută în anexa II B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 426/2001, cu modificările şi completările ulterioare."

Art. II - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul mediului şi dezvoltării durabile,

Attila Korodi


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1607/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1607 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu