Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1603 din 22 mai 2008

pentru aprobarea Normelor tehnice privind determinarea cuantumului comisionului la fondul de risc, in procente, pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de catre stat a imprumuturilor contractate de persoane juridice de la institutiile creditoare, precum si din imprumuturile contractate direct de stat si subimprumutate beneficiarilor finali

ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 413 din 2 iunie 2008



In temeiul prevederilor art. 11 alin (4) din Hotărârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, şi ale pct. 6.4 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007,

ministrul economiei şi finanţelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice privind determinarea cuantumului comisionului la fondul de risc, în procente, pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de către stat a împrumuturilor contractate de persoane juridice de la instituţiile creditoare, precum şi din împrumuturile contractate direct de stat şi subîmprumutate beneficiarilor finali, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică, precum şi persoanele juridice beneficiare ale garanţiei sau subîmprumutului de stat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei şi finanţelor,

Varujan Vosganian

ANEXĂ

NORME  TEHNICE

privind determinarea cuantumului comisionului la fondul de risc, în procente, pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de către stat a împrumuturilor contractate de persoane juridice de la instituţiile creditoare, precum si din împrumuturile contractate direct de stat si subîmprumutate beneficiarilor finali

CAPITOLUL I

Prevederi generale

1.1. In conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, se instituie fondul de risc atât pentru împrumuturi contractate cu garanţie de stat, cât şi pentru împrumuturi contractate direct de stat şi subîmprumutate beneficiarilor finali, în scopul acoperirii riscurilor financiare care decurg din astfel de împrumuturi.

1.2.  Plătitorii de comision la fondul de risc sunt beneficiari ai finanţării rambursabile garantate de stat şi/sau contractate de stat şi subîmprumutate, contractate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, pentru care rambursarea împrumutului se efectuează din sursele proprii ale acestora, conform actului normativ de aprobare a acordului de împrumut. 1.3. In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, sumele încasate sub formă de comisioane de la beneficiarii finanţării rambursabile garantate de stat şi/sau contractate de stat şi subîmprumutate constituie venit la fondul de risc.

CAPITOLUL II

Procedura de determinare a cuantumului comisionului la fondul de risc

2.1.   Comisionul la fondul de risc, datorat de entităţile prevăzute la pct. 1.2, este exprimat ca procent aplicat la valoarea împrumutului garantat de stat sau contractat direct de stat şi subîmprumutat beneficiarului final, rambursat din sursele proprii ale garantatului sau subîmprumutatului.

2.2. Modul de plată a comisionului la fondul de risc, respectiv numărul de rate şi datele de plată a acestuia se vor stabili de comun acord cu plătitorii, fiind reglementate de prevederile convenţiilor de garantare şi ale acordurilor de împrumut subsidiar.

2.3.  In vederea determinării cuantumului comisionului la fondul de risc, conform celor precizate, se vor parcurge următoarele etape:

-  determinarea gradului de risc al persoanei juridice solicitante a garanţiei de stat sau a subîmprumutului, pe baza analizei Băncii de Export-lmport a României EXIMBANK - S.A. şi în conformitate cu avizul Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, conform pct.6.1 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007;

- determinarea cuantumului comisionului la fondul de risc, pe baza formulei de calcul prevăzute la pct. 2.4;

-    stabilirea, de comun acord, cu garantaţii şi subîmprumutaţii a modului de plată (numărul de rate şi datele de plată) a comisionului astfel stabilit şi reflectarea acestuia în documentele juridice care urmează a se încheia cu aceştia.

2.4. In vederea calculării cuantumului comisionului la fondul de risc, exprimat în procente, se va aplica următoarea formulă:

% comision fond de risc = punctaj clasa de performanţă financiară x 60% + punctaj rata de recuperare a serviciului datoriei publice provenind din garanţii şi subîmprumuturi de stat x 20% + punctaj valoarea împrumutului x 10% + punctaj perioada de rambursare a împrumutului x 10% +/- indice de corecţie

2.5.  Punctajele aferente variabilelor incluse în formula de calcul al cuantumului comisionului la fondul de risc, precum şi semnificaţia acestora sunt prevăzute în cap. III.

CAPITOLUL III

Punctajul aferent variabilelor formulei de calcul aferente comisionului la fondul de risc

3.1.   In vederea desfăşurării unei activităţi prudenţiale, caracterizată prin urmărirea permanentă a riscului asociat portofoliului de credite, fiecărui beneficiar de garanţie de stat sau împrumut/subîmprumut îi este asociată o categorie de performanţă financiară, notată convenţional cu litere de la Ala E, reprezentând reflectarea potenţialului economic şi solidităţii financiare ale acestuia, obţinută în urma analizei Băncii de Export-lmport a României EXIMBANK - S.A.

3.2. In funcţie de clasa de performanţă financiară stabilită de Banca de Export-lmport a României EXIMBANK - S.A., se va avea în vedere următorul punctaj:

Clasa de

performanţă

financiară

Descriere

Punctaj

Categoria A

Operatorii economici/unităţile administrativ-teritoriale din această clasă au o situaţie financiară la cel mai înalt nivel, dispun de o capacitate de rambursare excelentă, neînregistrând iregularităţi la plata datoriilor către creditor. Este improbabilă înregistrarea de pierderi. Riscul aferent expunerilor este la un nivel minim.

0,5

Categoria B

Operatorii economici/unităţile administrativ-teritoriale din această clasă au o situaţie financiară şi o capacitate de rambursare foarte bune. Este improbabilă apariţia unor iregularităţi la plata către creditor, iar dacă apar, sunt minore şi se pot rezolva rapid. Nu sunt previzibile înregistrările de pierderi. Riscul aferent expunerilor pe această categorie este considerat scăzut.

2,5

Categoria C

Operatorii economici/unităţile administrativ-teritoriale din această clasă au o situaţie financiară relativ bună, dar pot avea probleme legate de fluxul financiar. Capacitatea de rambursare este de regulă adecvată, dar pot apărea iregularităţi la plata datoriilor către creditor, care se pot rezolva însă fără reeşalonări sau rescadenţări. Este puţin probabilă înregistrarea de pierderi. Riscul aferent expunerilor pe această categorie este considerat mediu, dar acceptabil prin monitorizarea strictă a angajamentelor.

4,5

Categoria D

Operatorii economici/unităţile administrativ-teritoriale din această clasă au probleme legate de fluxul financiar care, în general, duc la apariţia de iregularităţi la plata datoriilor către creditor, rezolvabile uneori prin reeşalonarea sau rescadenţarea plăţilor. Prezentând vulnerabilitate sporită la şocurile pieţei, beneficiarul are capacitate de rambursare atât timp cât nu există perturbări în mediul său economic. Este posibilă înregistrarea de pierderi. Riscul aferent expunerilor pe această categorie este considerat mare.

6,5

Categoria E

Operatorii economici/unităţile administrativ-tertoriale din această clasă au probleme serioase legate de fluxul financiar. Probabilitatea apariţiei unor iregularităţi la plata datoriilor către creditor este foarte mare, capacitatea de rambursare a angajamentelor fiind foarte fragilă. Pierderile sunt, în majoritatea cazurilor, iminente. Riscul de nerambursare a împrumutului este considerat maxim; expunerile nete pe acest tip de beneficiari se pot reduce doar prin aducerea de garanţii colaterale de clasă superioară.

8,5

3.3.   Rata de recuperare a serviciului datoriei publice guvernamentale provenind din garanţii şi subîmprumuturi de stat se va calcula ca raport între totalul sumelor recuperate din restanţele înregistrate la serviciul datoriei publice guvernamentale (rate de capital, dobânzi, comisioane şi alte costuri aferente creditului) şi totalul arieratelor înregistrate la serviciul datoriei publice guvernamentale (rate de capital, dobânzi, comisioane şi alte costuri aferente creditului).

3.4.  Pentru calculul acestui indicator se va avea în vedere portofoliul total de credite contractate cu garanţie de stat sau împrumutate/subîmprumutate, aferente beneficiarului plătitor de comision la fondul de risc.

3.5.  In funcţie de rata de recuperare a serviciului datoriei publice guvernamentale provenind din garanţii şi subîmprumuturi de stat, la data calculării comisionului la fondul de risc se va avea în vedere următorul punctaj:

Valoarea ratei de recuperare a serviciului datoriei publice guvernamentale

Punctaj

între 0,75 şi 1 inclusiv

2,5

între 0,50 şi 0,75 inclusiv

5

între 0,25 şi 0,50 inclusiv

10

între 0 şi 0,25 inclusiv

15

3.6.  Pentru beneficiarii care nu înregistrează arierate la serviciul datoriei publice guvernamentale provenind din garanţii şi subîmprumuturi de stat (rate de capital, dobânzi, comisioane şi alte costuri aferente creditului), în calculul comisionului la fondul de risc punctajul aferent variabilei „rata de recuperare a serviciului datoriei publice guvernamentale" va avea valoarea 0.

3.7. In funcţie de valoarea împrumutului la data contractării, se va avea în vedere următorul punctaj:

Valoarea împrumutului

Punctaj

sub 50 milioane echivalent EUR inclusiv

2,5

între 50 şi 100 milioane echivalent EUR inclusiv

5

între 100 şi 150 milioane echivalent EUR inclusiv

7,5

peste 150 milioane echivalent EUR

10

3.8. In funcţie de perioada de rambursare a împrumutului, conform acordului de împrumut sau altor documente aferente creditului, se va avea în vedere următorul punctaj:

Perioada de rambursare

Punctaj

sub 5 ani inclusiv

2,5

între 5 şi 10 ani inclusiv

5

între 10 şi 15 ani inclusiv

7,5

peste 15 ani

10

In cazul în care împrumutul este acordat pe tranşe cu mai multe perioade de rambursare, în funcţie de obiectivele proiectului de investiţii prevăzut a fi finanţat din împrumut, se va avea în vedere tranşa aferentă componentei cu ponderea cea mai mare în total împrumut contractat.

3.9. Determinarea cuantumului de către Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică a comisionului la fondul de risc, exprimat în procente, se stabileşte prin aplicarea formulei de calcul prevăzute la pct. 2.4. şi se aprobă de secretarul de stat coordonator.

3.10.  Documentele justificative avute în vedere la stabilirea cuantumului comisionului la fondul de risc sunt următoarele:

- avizul Băncii de Export-lmport a României EXIMBANK - S.A., care stipulează clasa de performanţă financiară în care este încadrat beneficiarul;

- nota internă a compartimentului de specialitate din cadrul Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică cu privire la valoarea variabilei „rata de recuperare a serviciului datoriei publice guvernamentale provenind din garanţii şi subîmprumuturi de stat", prevăzută la pct. 3.5, dacă este cazul;

-   acordul de împrumut sau alte documente aferente creditului, în vederea determinării valorii împrumutului şi a perioadei de rambursare;

- orice alte documente considerate relevante în aplicarea formulei de calcul al comisionului la fondul de risc.

3.11.  După evaluarea variabilelor menţionate mai sus şi introducerea lor în formula de calcul al comisionului la fondul de risc, se va aplica un indice de corecţie a rezultatului obţinut în funcţie de următoarele:

-  importanţa proiectului de investiţii finanţat din creditul garantat şi/sau contractat şi subîmprumutat, din perspectiva contribuţiei finanţării din fonduri rambursabile/nerambursabile, post aderare, precum şi din perspectiva contribuţiei în cadrul reformelor sectoriale;

- ponderea valorii împrumutului contractat în total portofoliu de credite existent, aflat în administrarea beneficiarului garantat sau subîmprumutat, precum şi modul de administrare a creditelor contractate anterior;

-  alte elemente considerate relevante pentru evaluarea riscului beneficiarului garantat sau subîmprumutat.

3.12.  Indicele de corecţie va avea valori cuprinse între 0 şi 0,40% şi se va aplica în sens pozitiv sau negativ asupra cuantumului comisionului la fondul de risc, determinat conform pct.3.9.

3.13. In cazul unităţilor administrativ-teritoriale la care nivelul comisionului la fondul de risc datorat de acestea se stabileşte la un nivel inferior celui calculat de Ministerul Economiei şi Finanţelor conform pct.2.4, nivelul acestuia va fi aprobat prin ordin comun al ministrului economiei şi finanţelor şi al ministrului internelor şi reformei administrative, după consultarea prealabilă a Comitetului pentru finanţe publice locale, înfiinţat în temeiul Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

3.14.  In cazul în care nu sunt elemente suficiente pentru aplicarea indicilor de corecţie menţionaţi anterior, rezultatul formulei de calcul aferente determinării comisionului la fondul de risc va avea în vedere numai rezultatele aferente variabilelor menţionate la pct. 3.1-3.8.

3.15. In cazul împrumuturilor contractate în altă valută decât valuta de referinţă EUR, se va avea în vedere, pentru transformare, cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ziua întocmirii Notei privind stabilirea cuantumului comisionului la fondul de risc, ce urmează a fi supusă spre aprobare conducerii Ministerului Economiei şi Finanţelor. Modelul acestei note este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme tehnice.

ANEXĂ la normele tehnice

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR

Direcţia generală de trezorerie si datorie publică

Nr. ................/.................

Aprobat

Secretar de stat

NOTĂ

privind stabilirea cuantumului comisionului la fondul de risc

Data analizei:

Date generale privind tranzacţia

Denumirea proiectului finanţat prin credit garantat sau împrumutat/subîmprumutat:

Data semnării acordului de garanţie/subîmprumut:

Valoarea creditului:

în valuta de contract:

echivalent EUR:

Denumirea creditorului:

Imprumutat:

Garantat/subîmprumutat:

Procedura de stabilire a cuantumului comisionului la fondul de risc

Rezultat

Valoarea stabilită conform documentelor justificative

Punctajul obţinut conform Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. ...

Formula

- clasa de performanţă financiară

- valoarea ratei de recuperare a serviciului datoriei publice guvernamentale provenind din garanţii şi subîmprumuturi de stat la data de ...

- valoarea împrumutului în EUR sau echivalent EUR

- perioada de rambursare (nr. ani)

Total

Indice de corecţie                                                                                   +/-

Observaţii (se vor avea în vedere explicaţii privind aplicarea indicilor de corecţie)

rezultat final (% comision fond de risc)

Director general,

..................................................................

Director general adjunct:.........................

Şef serviciu:..............................................

Intocmit:.....................................................


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1603/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1603 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu