ORDIN
Nr. 856/112/91 din 12 martie 2002
pentru aprobarea Normelor privind alimentele si furajele contaminate radioactiv
dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI

Nr. 856 din 23 noiembrie 2001
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 112 din 12 martie 2002
COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
Nr. 91 din 14 martie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 297 din 7 mai 2002
Ministrul sanatatii si familiei, ministrul agriculturii, alimentatiei si
padurilor si presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor
Nucleare,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si
completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii
Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Apelor
si Protectiei Mediului, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere prevederile art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
vazand Referatul comun de aprobare nr. 41.918 al Directiei generale de
sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei, nr. 121.096 al
Agentiei Nationale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor si nr. 35.371 al Directiei politici, strategii,
reglementari si supraveghere aplicatii surse cu radiatii ionizante din cadrul
Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind alimentele si furajele contaminate radioactiv
dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica, prevazute in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de sanatate
publica si prin Inspectia Sanitara de Stat, Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara, si
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare vor aduce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii lui.
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Presedintele Comisiei Nationale
pentru Controlul Activitatilor Nucleare,
Lucian Biro
ANEXA 1
NORME
privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear
sau alta situatie de urgenta radiologica
CAP. 1
Dispozitii generale si definitii
Art. 1
(1) Prezentele norme stabilesc:
a) procedura prin care se determina nivelurile maxime permise de
contaminare radioactiva a alimentelor si a furajelor care pot fi comercializate
dupa producerea unui accident nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica,
care ar putea conduce sau a condus la o contaminare radioactiva semnificativa a
alimentelor si furajelor;
b) nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si
furajelor dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica;
c) conditiile de import;
d) conditiile de export;
e) alimente considerate ca fiind de mica importanta.
(2) In intelesul prezentelor norme se definesc urmatorii termeni:
a) alimente - produse destinate consumului uman, ca atare sau prelucrate;
b) furaje - produse destinate in exclusivitate hranirii animalelor;
c) contaminare radioactiva a alimentelor si furajelor - prezenta in
alimente si furaje a unor substante radioactive ca urmare a unui accident
nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica.
CAP. 2
Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si
furajelor dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica
Art. 2
(1) Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si
furajelor sunt stabilite si aprobate de Ministerul Sanatatii si Familiei,
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Comisia Nationala
pentru Controlul Activitatilor Nucleare si sunt prezentate in anexa nr. 1.
(2) Pentru alimentele de mica importanta prezentate in anexa nr. 4
nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva sunt de 10 ori mai mari
decat cele admise pentru alimentele prevazute in anexa nr. 1.
(3) In cazul unor accidente nucleare sau in alte cazuri de urgente
radiologice in care este posibil sa se atinga nivelurile maxime admise
specificate in anexa nr. 1 sau aceste niveluri au fost deja atinse, Ministerul
Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
impreuna cu Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in
cadrul Comisiei Centrale pentru Accident Nuclear si Caderi de Obiecte Cosmice,
trebuie sa adopte de urgenta reglementari care sa precizeze conditiile de
aplicabilitate a nivelurilor maxime admise, limitand perioada de aplicabilitate
la maximum 3 luni.
(4) Nivelurile maxime admise stabilite in anexa nr. 1 trebuie sa respecte
informatiile stiintifice recente, disponibile si sa fie revizuite sau
suplimentate periodic de catre autoritatile care le-au elaborat, cu respectarea
principiului reducerii expunerii la valorile cele mai mici rezonabil posibile,
luandu-se in considerare aspectul protejarii sanatatii publicului in general,
precum si factorii economici si sociali.
Art. 3
Alimentele sau furajele la care nivelul de contaminare nu se incadreaza in
nivelurile maxime admise stabilite prin reglementarile adoptate in conformitate
cu art. 2 nu se pot comercializa.
Art. 4
Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor asigura monitorizarea nivelurilor de radioactivitate ale alimentelor
si furajelor.
CAP. 3
Conditii privind importul alimentelor si furajelor
Art. 5
(1) Alimentele si furajele din import trebuie sa indeplineasca conditiile
prevazute in cap. II.
(2) Produsele prevazute in anexa nr. 2, provenind din tarile afectate major
de accidentul de la Cernobal, sunt interzise importului pana la noi precizari.
(3) Alimentele si furajele importate se verifica privind nivelul de
radioactivitate la intrarea in tara, prin controlul datelor inscrise in certificatele
de export si, dupa caz, prin analiza nivelului de radioactivitate in
laboratoare specializate desemnate de Ministerul Sanatatii si Familiei,
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Comisia Nationala
pentru Controlul Activitatilor Nucleare.
(4) Lista cuprinzand laboratoarele desemnate la care se face referire la
alin. (3) se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(5) Alimentele si furajele importate la care nivelul de contaminare nu se
incadreaza in nivelurile maxime admise de radioactivitate se analizeaza pentru
un anumit produs, dupa caz, si se interzic pentru comercializare.
Art. 6
Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor si cu Comisia Nationala pentru Controlul
Activitatilor Nucleare pot stabili si aproba o lista cuprinzand produsele
destinate consumului uman, care sunt excluse de la prevederile prezentelor
norme.
Art. 7
(1) Verificarea contaminarii se efectueaza inainte de lansarea produselor
pentru libera circulatie, pentru a se asigura ca nivelurile maxime admise
stabilite in prezentele norme sunt respectate.
(2) Verificarile se efectueaza prin sondaj, prin prelevare de probe si
analiza in laboratoare specializate desemnate, cu respectarea urmatoarelor
conditii minimale:
a) frecventa controalelor trebuie sa aiba in vedere gradul de contaminare
al tarii de origine, caracteristicile produsului in cauza, rezultatele
verificarilor anterioare si datele precizate in certificatele de export;
b) in cazul in care un produs este inregistrat ca depaseste nivelurile de
radioactivitate maxime admise, se intensifica verificarile pentru toate
produsele de acelasi tip provenind din tara respectiva.
(3) Verificarile unor produse specifice se efectueaza in conformitate cu
urmatoarele reguli:
a) pentru animalele destinate sacrificarii verificarile se efectueaza fara
a se aduce prejudicii regulilor vamale si cerintelor referitoare la sanatatea
animalelor. Vamuirea in vederea lansarii pentru libera circulatie consta in
verificarea unui certificat emis de autoritatile competente responsabile cu
controlul, care sa dovedeasca faptul ca acea carne a trecut prin sistemul de
verificari impuse de reglementarile legale in vigoare si ca nivelurile de radioactivitate
maxime admise nu au fost depasite;
b) pentru produsele enumerate in anexa nr. 2 se efectueaza verificari ale
documentelor in baza certificatelor de export care insotesc fiecare lot.
Fiecare lot de marfa care depaseste 10 kg de produs proaspat sau echivalentul
acestora face obiectul prelevarilor sistematice de probe si al efectuarii de
analize, avand in vedere informatia cuprinsa in certificatul de export.
(4) In situatia in care se constata nerespectarea nivelurilor maxime admise
pentru un anumit produs, autoritatile competente din cadrul Ministerului
Sanatatii si Familiei si al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor pot cere distrugerea sau returnarea in tara de origine a produsului
importat.
(5) Pentru produsele mentionate in anexa nr. 2 autoritatile competente pot
sa aplice taxe importatorului, conform reglementarilor in vigoare, pentru
prelevarea de probe si efectuarea de analize ale produsului, in vederea
respectarii prezentelor norme. Pentru loturile care depasesc nivelurile maxime
admise autoritatile competente pot recupera de la importatorul in cauza si
costurile asociate cu distrugerea lotului sau cu returnarea acestuia in tara de
origine.
Art. 8
Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor vor publica de indata in Monitorul Oficial al Romaniei cazurile
inregistrate de nerespectare a prevederilor privind nivelurile maxime admise
stabilite in prezentele norme, precizand tara de origine, descrierea si gradul
de contaminare ale bunurilor, mijlocul de transport, exportatorul si decizia
luata in ceea ce priveste loturile respective, pe baza raportarilor operative
ale laboratoarelor de specialitate desemnate.
Art. 9
Alimentele si furajele importate trebuie sa fie insotite de certificate de
export emise de autoritatile din tara de origine, conform anexei nr. 3.
CAP. 4
Conditii privind exportul alimentelor si furajelor din punct de vedere al
nivelului de radioactivitate
Art. 10
(1) Alimentele si furajele oferite la export trebuie sa fie insotite de
certificate de export conform anexei nr. 3.
(2) Autoritatile competente vor fi desemnate in termen de 90 de zile de la
publicarea prezentelor norme, de catre Ministerul Sanatatii si Familiei si de
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, conform atributiilor
specifice stabilite in reglementarile in vigoare, si vor fi publicate in
Monitorul Oficial al Romaniei.
(3) Autoritatile mentionate la alin. (2) vor completa pct. 18 din anexa nr.
3.
CAP. 5
Nivelurile radiologice ale alimentelor de mica importanta
Art. 11
Lista cuprinzand alimentele de mica importanta este prezentata in anexa nr.
4, iar nivelurile maxime admise de contaminare ale acestora sunt in concordanta
cu art. 2 alin. (2).
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 12
Procedurile privind prelevarea probelor de produs, efectuarea analizelor,
distrugerea sau returnarea loturilor necorespunzatoare in tara de origine,
recuperarea costurilor privind prelevarea probelor si efectuarea analizelor,
precum si a costurilor determinate de returnarea sau distrugerea produselor
necorespunzatoare se stabilesc si se aproba prin ordin comun al ministrului
sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor,
pana la data de 1 ianuarie 2003.
Art. 13
Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
NIVELURILE MAXIME ADMISE
pentru alimente si furaje (Bq/kg)
______________________________________________________________________________
| | Alimente*1)
|
|
|________________________________________________________|
| |Alimente | Produse |Alte alimente,| Alimente
|Furaje*2)|
| | pentru |lactate*4)| cu exceptia |lichide*6)|
|
| |sugari*3)| | alimentelor | |
|
| | | | de mica | |
|
| | | |importanta*5) | |
|
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Izotopi ai | | | | |
|
| strontiului, | | | | |
|
| in special Sr-90 | 75 | 125 | 750 | 125 |
|
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Izotopi ai iodului, | | | | |
|
| in special I-131 | 150 | 500 | 2.000 | 500 |
|
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Izotopi ai | | | | |
|
| plutoniului si ai | | | | |
|
| elementelor de | | | | | |
| transplutoniu | | | | |
|
| alfaemitatori, | | | | |
|
| in special Pu-239, | | | | |
|
| Am-241 | 1 | 20 | 80 | 20 |
|
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Toti ceilalti | | | | |
|
| nuclizi cu timp de | | | | |
|
| injumatatire mai | | | | |
|
| mare de 10 zile, | | | | |
|
| in special Cs-134, | | | | |
|
| Cs-137*7) | 370 | 370 | 600 | 370 | 1250
|
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
*1) Nivelul aplicabil produselor concentrate sau uscate este calculat in
functie de produsul reconstituit preparat pentru consum.
*2) Nivelurile maxime admise pentru furaje vor fi definite in conformitate
cu art. 2 din norme, avandu-se in vedere ca nivelurile respective influenteaza
respectarea nivelurilor maxime admise pentru alimente. Controlul
radioactivitatii furajului nu garanteaza singur in toate situatiile aceasta
respectare si nu micsoreaza importanta cerintei de monitorizare a produselor de
origine animala destinate consumului uman.
*3) Alimentele pentru sugari sunt acele alimente destinate hranirii
sugarilor in timpul primelor 4 pana la 6 luni de viata, care indeplinesc prin
ele insele cerintele nutritive ale acestei categorii de persoane si care sunt
introduse spre vanzare cu amanuntul in ambalaje care sunt in mod clar
identificate si etichetate "preparat alimentar pentru sugari".
*4) Produsele lactate sunt acele produse care corespund urmatoarelor coduri
CN, inclusiv, daca este necesar, oricaror modificari care pot fi efectuate ulterior
acestora: 0401, 0402 (exceptie 0402 29 11).
*5) Alimentele de mica importanta prevazute in anexa nr. 4 si nivelurile
corespunzatoare ce vor fi aplicate acestora vor fi definite in conformitate cu
art. 2 alin. (2) din norme.
*6) Alimentele lichide definite in rubrica 2009 si in cap. 22 al
nomenclatorului combinat. Valorile sunt calculate avandu-se in vedere consumul
de apa de robinet si aceleasi valori trebuie aplicate si surselor de apa de
baut.
*7) Carbon 14, tritiu si potasiu 40 nu sunt incluse in aceasta grupa.
ANEXA 2
la norme
LISTA
cuprinzand produsele care fac obiectul prezentelor norme
________________________________________________________________________________
Codul CN Descriere
________________________________________________________________________________
0101 19 10 (Cai, magari, catari si catarce vii): (cai): pentru sacrificare
0102 90 (Animale vii din specia bovinelor): (altele): specii domestice
0103 91 (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cantaresc
mai
putin de 50 kg
0103 92 (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cantaresc
50 kg sau mai mult
0104 10 (Animale vii din specia ovinelor si caprinelor): (ovine) (cu
exceptia animalelor de reproducere de rasa pura,
cod CN 0104 10 10)
0104 20 90 (Animale vii din specia ovinelor si caprinelor): (caprine):
altele
0105 Pasari vii, adica pasari de curte din specia Gallus domesticus,
rate, gaste, curcani si bibilici
0106 00 Alte animale vii
Capitolul 2 Carne si subproduse din carne comestibile
Capitolul 4 Produse lactate; oua de pasari; miere naturala; produse
comestibile de origine animala, care nu sunt specificate sau
incluse in alta parte (cu exceptia produselor aferente codurilor
CN 0408 11 20, 0408 19 20 si 0408 99 20)
0709 51 (Alte legume, proaspete sau refrigerate): ciuperci (cu exceptia
genului Agaricus, cod CN 0709 51 10)
0710 80 69 [Legume (negatite sau gatite in apa prin fierbere sau aburi),
congelate]: (alte legume): (ciuperci): altele
0711 90 60 [Legume provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului
de
dioxid de sulf, in saramura, in apa cu sulf sau in orice alte
solutii de conservare), dar care in starea respectiva nu sunt
proprii pentru consum imediat]
0712 30 00 (Legume deshidratate, intregi, taiate in bucati, in felii,
sfaramate sau pudra, dar care nu sunt altfel preparate):
ciuperci
si trufe
0810 40 (Alte fructe, proaspete): merisoare, afine si alte fructe din
genul Vaccinium
0811 90 50 (Fructe si nuci, negatite sau gatite in apa prin fierbere sau
aburi, congelate, cu sau fara continut adaugat de zahar sau de
alte substante de indulcire): (altele): fructe din speciile
Vaccinium myrtillus
0811 90 70 (Fructe si nuci, negatite sau gatite in apa prin fierbere sau
aburi, congelate, cu sau fara continut adaugat de zahar sau de
alte substante de indulcire): (altele): fructe din speciile
Vaccinium myrtilloides si Vaccinium angustifolium
0812 90 40 [Fructe si nuci, provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul
gazului de dioxid de sulf, in saramura, in apa cu sulf sau in
orice alte solutii de conservare), dar care in starea respectiva
nu sunt proprii pentru consum imediat]: (altele): fructe din
speciile Vaccinium myrtillus
0902 Ceai, aromatizat sau nearomatizat
0910 40 [Ghimbir, sofran, sofran de India (curcuma), cimbru, frunze de
laur, curry si alte condimente]: cimbru; frunze de laur
1601 00 Carnati si produse similare din carne, subproduse din carne sau
sange; preparate alimentare pe baza acestor produse
1602 Alte carnuri preparate sau conservate, subproduse din carne
sau sange
1603 00 Extracte si sucuri din carne, peste sau crustacee, moluste sau
alte nevertebrate acvatice
2001 90 50 (Legume, fructe, nuci si alte parti comestibile vegetale,
preparate sau conservate cu otet sau acid acetic): (altele):
ciuperci
2003 10 80 (Ciuperci si trufe, preparate sau conservate in alt mod decat cu
otet sau acid acetic): altele: (ciuperci)
2101 20 (Extracte, esente si concentrate de cafea, ceai sau mate si
preparate pe baza acestor produse sau pe baza de cafea, ceai sau
mate; cicoare prajita sau alti substituenti prajiti de cafea si
extracte, esente si concentrate aferente acestora): extracte,
esente si concentrate de ceai sau mate si preparate pe baza
acestor extracte, esente sau concentrate sau pe baza de ceai
sau mate
ex 0709 51 Ciuperci, proaspete sau refrigerate, altele decat ciupercile de
cultura
ex 0710 80 69 Ciuperci (negatite sau gatite in apa prin fierbere sau aburi),
congelate, altele decat ciupercile de cultura
ex 0711 90 60 Ciuperci provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului
de dioxid de sulf, in saramura, in apa cu sulf sau in orice alte
solutii de conservare), dar care in starea respectiva nu sunt
proprii pentru consum imediat, altele decat ciupercile de
cultura
ex 0712 30 00 Ciuperci deshidratate, intregi, taiate in bucati, in felii,
sfaramate sau pudra, dar care nu sunt altfel preparate, altele
decat ciupercile de cultura
ex 2001 90 50 Ciuperci, preparate sau conservate cu otet sau acid acetic,
altele decat ciupercile de cultura
ex 2003 10 80 Ciuperci, preparate sau conservate in alt mod decat cu otet sau
acid acetic, altele decat ciupercile de cultura
________________________________________________________________________________
ANEXA 3
la norme
CERTIFICAT DE EXPORT PENTRU PRODUSELE AGRICOLE
(un certificat per produs)
Acest certificat trebuie depus in trei exemplare si pastrat de organele
vamale.
Declaratia exportatorului
______________________________________________________________________________
| 1. Exportator (numele, adresa | 5. Tara de origine: | 6. Tara de destinatie:
|
| completa, tara): | |
|
|_______________________________|_____________________|________________________|
| 2. Destinatar (numele, adresa | 7. Numarul/numerele facturii/facturilor:
|
| completa, tara): |
|
|_______________________________|______________________________________________|
| 3. Identitatea mijlocului | 8. Numarul si natura| 9. Marcile si numerele
|
| de transport: | ambalajelor: | loturilor:
|
|_______________________________|_____________________|________________________|
| 4. Descrierea produselor: |10. Masa bruta (kg): |11. Masa neta (kg):
|
|_______________________________|_____________________|________________________|
| 12. Subsemnatul, responsabil cu aceste exporturi, certific informatia de mai
|
| sus.
|
| |
| Data: Locul: Numele si prenumele (cu majuscule): Semnatura*2):
|
|______________________________________________________________________________|
Certificatul emis de laborator
______________________________________________________________________________
| 13. Numarul de probe analizate pentru | 15. Identitatea laboratorului
|
| produsele de mai sus: | (numele, adresa completa, tara):
|
| | |
| 14. Nivelurile de radioactivitate | 16. Acreditat de (numele si adresa
|
| inregistrate pentru fiecare proba | organismului):
|
| (Bq/kg) (se specifica numarul lotului | |
| pentru fiecare proba): |
|
| | 17. Data, numele (cu majuscule),
|
| | semnatura si stampila |
| | laboratorului*2):
|
| Raport |
|
| Nr. .............. data ............. |
|
| |
|
| Acest raport trebuie prezentat imediat|
|
| la cererea autoritatilor de control. |
|
|_______________________________________|______________________________________|
Certificatul emis de autoritatea competenta
______________________________________________________________________________
| 18. Subsemnatul certific ca nivelul de radioactivitate exprimat in cesiu
-134|
| si -137 pentru produsele descrise mai sus nu depaseste:
|
| 370 Bq/kg pentru lapte si produsele din lapte si pentru alimentele destinate
|
| hranirii speciale a sugarilor si 600 Bq/kg pentru toate celelalte produse
|
| enumerate in Normele privind alimentele si furajele contaminate radioactiv
|
| dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica/1.250
Bq/kg|
| pentru furaje*1).
|
| |
| Locul: Data: Numele si prenumele (cu majuscule): Semnatura*2):
|
|
|
| Stampila*2): |
|______________________________________________________________________________|
*1) A se sterge mentiunile inutile.
*2) Semnaturile si stampilele trebuie sa fie intr-o culoare diferita de
culoarea textului.
ANEXA 4
la norme
LISTA
cuprinzand alimentele de mica importanta
________________________________________________________________________________
Codul CN Descriere
________________________________________________________________________________
0703 20 00 Usturoi (proaspat sau refrigerat)
0709 52 00 Trufe (proaspete sau refrigerate)
0709 90 40 Capere (proaspete sau refrigerate)
0711 30 00 Capere (conservate provizoriu, dar neindicate pentru consumul
imediat in acea stare)
0712 30 00 Trufe (uscate, intregi, taiate, feliate, bucati sau pulbere, dar
nepreparate ulterior)
0714 Manioc, arorut, salep, anghinare de Ierusalim, cartofi dulci si alte
radacinoase si tuberculi similari cu continut ridicat de amidon sau
inulina, proaspeti sau uscati, feliati sau pelete, maduva din arbore
de paine
0814 00 00 Coaja de citrice sau pepeni (inclusiv pepenii verzi), proaspata,
congelata, uscata sau conservata temporar in saramura, apa
sulfuroasa sau in alte solutii conservante
0903 00 00 Mate
0904 Ardei tip Piper; fructe uscate sau zdrobite tip Capsicum sau Pimenta
0905 00 00 Vanilia
0906 Scortisoara si flori de scortisoara
0907 00 00 Cuisoare (fructe intregi, cuisoare si tulpini)
0908 Nucsoara, condiment de nucsoara si cardamon (nucsoara)
0909 Seminte de anason, anason, anason mare, coriandru, chimen sau
chimion; ienupar
0910 Ghimbir, sofran, sofran de India (curcuma), cimbru, frunze de dafin,
curry si alte arome
1106 20 Faina si faina de sagotier, radacinoase sau tuberculi de tipul celor
de la nr. 0714
1108 14 00 Amidon de manioc (cassava)
1210 Conuri de hamei, proaspete sau uscate, macinate sau nu, pudra sau in
forma de pelete; lupulina
1211 Plante si parti din plante (inclusiv seminte si fructe), din specii
utilizate in parfumerie, farmacie sau ca insecticide, fungicide sau
in scopuri similare, proaspete sau uscate, taiate sau netaiate,
zdrobite sau pudra
1301 Lac; cauciucuri naturale, rasini, cauciucuri-rasini si balsamuri
1302 Seve si extracte vegetale; substante pectice, pectinate si pectate;
agar-agar si alte mucilagii si agenti de ingrosare, modificati
sau nu, derivati din produse vegetale
1504 Grasimi si uleiuri si fractiunile lor, din peste sau mamifere
marine, rafinate sau nu, dar nemodificate chimic
1604 30 Caviar si substituenti ai caviarului
1801 00 00 Boabe de cacao, intregi sau sfaramate, crude sau prajite
1802 00 00 Coji, tegumente, membrane si alte reziduuri de cacao
1803 Pasta de cacao, degresata sau nu
2003 20 00 Trufe (preparate sau conservate altfel decat in otet sau acid
acetic)
2006 00 Fructe, nuci, pielita de fructe si alte parti din plante, conservate
in zahar (drained, glasat sau cristalizat)
2102 Drojdie (activa sau inactiva); alte microorganisme unicelulare,
moarte (neincluzand vaccinurile de la poz. nr. 3002); prafuri de
copt
preparate
2936 Provitamine si vitamine, naturale sau reproduse prin sinteza
(inclusiv concentratele naturale), derivatele acestora utilizate in
speta ca vitamine si amestecurile acestora, fie ca sunt in solvent
sau nu
3301 Uleiuri esentiale (terpenice sau neterpenice), incluzand concretes
si
absolutes; rasini; concentratele de uleiuri esentiale in grasimi, in
uleiuri saturate, in tipuri de ceara sau produse similare, obtinute
prin extractie sau macerare; subproduse terpenice ale deterpenarii
uleiurilor esentiale; distilate apoase si solutii apoase ale
uleiurilor esentiale
________________________________________________________________________________