ORDIN Nr. 159
din 4 iulie 2006
privind aprobarea Normei
pentru siguranta alimentelor care stabileste procedurile la importul si
exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si
controlului pentru siguranta alimentelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 711 din 18 august 2006
Văzând Referatul de aprobare nr. 40.753 din 30 mai
2006, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,
în baza Legii nr. 150/2004 privind siguranţa
alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările
ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa
Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma pentru siguranţa alimentelor
care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de
origine nonanimala supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa
alimentelor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Institutele centrale de profil, direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti, punctele de inspecţie la frontieră, autorităţile vamale implicate şi
operatorii implicaţi în derularea operaţiunilor comerciale de import-export vor
duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 38/2006 privind aprobarea Normei pentru
siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de
produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii şi controlului
pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 204 din 6 martie 2006.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la 60 de zile de la data publicării.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatiş Cheţan
ANEXĂ
NORMĂ PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
care stabileşte procedurile la importul şi exportul
de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului
pentru siguranţa alimentelor
CAPITOLUL I
Definiţii
Art. 1. - In scopul prezentei norme pentru siguranţa
alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:
a) produse alimentare de origine nonanimala - vegetale şi produse vegetale: legume,
inclusiv cartofi şi sfeclă de zahăr, fructe proaspete sau conservate, seminţe
de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru băuturi şi dulciuri, cereale boabe,
produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de
origine animală, grăsimile şi uleiurile de origine vegetală, băuturi alcoolice
şi nonalcoolice, guma de mestecat şi orice altă substanţă, inclusiv apa,
încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregătirii sau tratării acestora,
suplimentele nutritive;
b) certificat de sănătate
- document emis de o autoritate competentă din
ţara exportatoare a produsului importat, care atestă că produsul alimentar de
origine nonanimala este conform cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare
din ţara de destinaţie;
c) post de inspecţie la
frontieră - post organizat în orice aeroport,
port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de
autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor centrală, în
care se efectuează inspecţii şi controale asupra produselor de origine
nonanimala;
d) inspectorul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor cu atribuţiuni de control conform fişei postului, aşa cum
este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, publicată în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie
2006;
e) controlul documentelor - examinarea de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a certificatelor de sănătate, precum
şi a altor documente ce însoţesc un transport;
f) controlul identităţii
- controlul conformităţii transportului cu
informaţiile din documentele însoţitoare, efectuat de către inspectorul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
pentru a se asigura că documentele însoţitoare corespund cu marfa transportată;
g) controlul fizic - controlul
efectuat de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine nonanimală, care
poate include prelevarea de probe în vederea efectuării testelor de laborator;
h) condiţii de import - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele
normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse
supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor ce urmează a fi
importate în România;
i) condiţii speciale la
importul de produse de origine nonanimală - cerinţe
privind siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţională în vigoare
pentru anumite produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi
controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în
România;
j) transport de produse importate - lot de produse de origine nonanimală de acelaşi tip, înscrise în
acelaşi certificat sau în alt document prevăzut de legislaţia privind siguranţa
alimentelor, încărcat în acelaşi mijloc de transport, provenind din aceeaşi
ţară sau regiune a unei ţări şi pentru care se întocmeşte acelaşi document
vamal la import;
k) mijloc de transport - acele părţi ale autovehiculelor rutiere, vehiculelor pe şină şi
avioanelor, precum şi calele vaselor, destinate transporturilor de bunuri, şi
containerele pentru transportul aerian, terestru sau naval încărcate cu produse
de origine nonanimală din aceeaşi categorie, cu aceeaşi origine şi acoperite de
acelaşi document la import;
l) documentul de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală - documentul
care însoţeşte transportul de produse alimentare de origine nonanimală până la
destinaţia finală şi care este compus din partea A, completată de operator, şi
din partea B, care va fi completată de către inspectorul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la punctul de inspecţie
la frontieră;
m) aplicaţia TRAFFIC
- sistem informatic pentru monitorizarea
operaţiunilor de import al produselor de origine nonanimală supuse
supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor şi a produselor de
origine nonanimală pentru care se impun condiţii speciale la import;
n) organizaţii - persoanele juridice înregistrate şi autorizate pentru desfăşurarea
activităţilor specifice, definite conform art. 2 din Legea nr. 359/2004 privind
simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale
şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la
autorizarea funcţionării persoanelor juridice, publicată în Monitorul Oficial
al României, Partea I, nr. 839
din 13 septembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, care vor fi
înregistrate în cadrul aplicaţiei TRAFFIC şi care apar în cadrul documentului
de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală provenite din import,
în calitate de importatori, exportatori, destinatari sau destinaţie finală;
o) operatori economici - reprezentanţii unor organizaţii care sunt împuterniciţi de către
acestea pentru a înregistra documente de intrare a produselor alimentare de
origine nonanimală; operatorii economici sunt înregistraţi în cadrul aplicaţiei
şi sunt validaţi de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
CAPITOLUL II
Dispoziţii generale
Art. 2. - (1) Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte
condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de
import şi export pentru produsele alimentare de origine nonanimală prevăzute în
anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.
(2) Importul şi exportul de produse alimentare de
origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa
alimentelor se efectuează numai în condiţiile stabilite de Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Transporturile de produse
alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului
pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacă sunt
respectate cerinţele prezentei norme şi dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute de
reglementările naţionale şi internaţionale în vigoare.
(4) Importul de produse alimentare de origine
nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa
alimentelor se efectuează prin posturile de inspecţie la frontieră aprobate de
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin
decizia inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi, în conformitate cu
prevederile prezentei norme pentru siguranţa alimentelor.
(5) In vederea efectuării importului de produse
alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului
privind siguranţa alimentelor, cât şi al celor pentru care se impun condiţii
speciale la import în conformitate cu legislaţia în vigoare, cuprinse în anexa
nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, organizaţiile trebuie să
solicite compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti înscrierea în lista cuprinzând organizaţiile şi
operatorii acestora care sunt înregistraţi pentru efectuarea operaţiunilor de
import.
(6) Inregistrarea în lista întocmită de
compartimentele/ serviciile privind siguranţa alimentelor din cadrul
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti se realizează în baza datelor furnizate de către
operator privind activităţile pe care le desfăşoară conform înregistrării în
baza Legii nr. 359/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL III
Obligaţiile organizaţiilor şi operatorilor acestora în derularea operaţiunilor de import
de produse de origine
nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor
Art. 3. - (1) Organizaţiile vor desemna un reprezentant
care va înregistra detaliile organizaţiei în cadrul sistemului TRAFFIC.
Organizaţia va fi validată de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza căreia este
înregistrată organizaţia. De asemenea, toţi operatorii economici ai
organizaţiilor se vor înregistra în cadrul sistemului TRAFFIC.
(2) Importatorii vor informa partenerii externi asupra
condiţiilor privind siguranţa alimentelor stabilite de
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din
România ce trebuie respectate pentru derularea importurilor.
(3) Pentru importurile de produse alimentare de
origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1 la
prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, importatorul trebuie să notifice
la postul de inspecţie la frontieră date complete privind transportul, într-un
interval de 24 de ore înaintea sosirii transportului la postul de inspecţie la
frontieră pe unde urmează să se desfăşoare importul.
(4) Notificarea importului la postul de inspecţie la
frontiera de intrare se realizează prin completarea şi transmiterea electronică
a părţii A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine
nonanimală de către un operator economic al organizaţiei importatoare, conform
modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa
alimentelor. Importatorii vor răspunde de corectitudinea completării datelor
înscrise în partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de
origine nonanimală.
(5) Fiecare transport de produse importate trebuie să
fie însoţit până la destinaţie de originalul documentului de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală, completat conform anexei nr. 2 la
prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, semnat şi parafat de inspectorul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la
postul de inspecţie la frontiera de intrare.
(6) Originalul documentului
de intrare a produselor de origine nonanimală trebuie să fie prezentat
autorităţii vamale de către importator/reprezentantul organizaţiei
importatoare.
(7) Importatorul are obligaţia de a achita tariful
stabilit pentru controlul fiecărui transport de produse alimentare de origine
nonanimală importate.
(8) In cazul în care produsele importate sunt
prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei
alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, importatorii trebuie să
informeze inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa
alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură supravegherea privind
siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora posibile
ale sosirii transporturilor, în vederea efectuării controalelor la destinaţie,
în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa
alimentelor.
(9) Punerea pe piaţă a produselor importate prevăzute
în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei
alimentelor se va realiza doar după ce deţinătorul mărfii face dovada
expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor
microbiologice, prin prezentarea rezultatelor prelevărilor oficiale de probe, a
analizelor pentru produsele importate şi a conformităţii acestora cu
prevederile legislaţiei în vigoare.
Art. 4. - (1) In cazul produselor alimentare de origine
nonanimală pentru care se impun condiţii speciale la import în conformitate cu
legislaţia în vigoare, importatorii, persoane fizice sau juridice, au
următoarele obligaţii:
a) să respecte prevederile art. 3 alin. (1), (3),
(4), (6), (7);
b) să informeze partenerii externi asupra condiţiilor
speciale care se impun anumitor produse de origine nonanimală, în conformitate
cu legislaţia în vigoare privind siguranţa alimentelor, ce trebuie respectate
pentru derularea importurilor;
c) să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie
la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv certificatul de
sănătate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de
probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, în
conformitate cu legislaţia în vigoare;
d) să se asigure că transportul de produse importate
este însoţit de originalul documentului de intrare a produselor de origine
nonanimală, conform modelului din anexa nr. 2 la prezenta normă pentru
siguranţa alimentelor, şi de certificatul de sănătate şi documentele
însoţitoare, în copii, cu menţiunea „Conform cu originalul", semnate şi
parafate de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor de la postul de inspecţie la frontiera de intrare.
(2) In cazul în care condiţiile speciale la importul
de produse de origine nonanimală sunt îndeplinite ca urmare a controalelor
privind siguranţa alimentelor la postul de inspecţie la frontieră, importatorii
trebuie să informeze inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/ serviciului privind
siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură supravegherea
privind siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora
posibile ale sosirii transporturilor, în vederea efectuării controalelor la
destinaţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind
siguranţa alimentelor.
(3) La sosirea mărfii în depozitul de destinaţie
înscris în documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală,
importatorii/deţinătorii de depozite de destinaţie trebuie:
a) să prezinte la sosirea transportului la locul de
destinaţie inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru
siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, în raza căreia se află locul
de destinaţie, documentele însoţitoare, respectiv certificatul de sănătate,
raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale
analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare şi documentul de
intrare a produselor alimentare de origine nonanimală;
b) să permită inspectorului din cadrul
compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti, în raza căreia se află locul de destinaţie, accesul pentru
realizarea prelevării de probe;
c) să păstreze contraprobele;
d) să respecte orice alte
obligaţii stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv cele
legate de plata cheltuielilor pentru analizele de laborator.
CAPITOLUL IV
Obligaţiile ce revin organizaţiilor şi operatorilor
acestora pentru
derularea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimală ce
sunt supuse supravegherii
şi controlului privind siguranţa alimentelor
Art. 5. - Pentru efectuarea operaţiunilor de export de
produse alimentare de origine nonanimală, operatorii trebuie să solicite
informaţiile necesare asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor,
stabilite prin legislaţia ţării importatoare, înainte de începerea derulării
acestor operaţiuni.
Art. 6. - Exportatorii, persoane fizice sau juridice,
care urmează să efectueze export de produse alimentare de origine nonanimală
comunică cu 48 de ore înainte de data efectuării exportului
compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor
judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului
Bucureşti, prin notă telefonică, fax sau e-mail, intenţia de a efectua export
şi menţionează următoarele:
a) data efectuării exportului;
b) unitatea/depozitul din care urmează să se
efectueze exportul;
c) tipul produselor alimentare de origine nonanimală;
d) cantitatea produselor alimentare de origine nonanimală;
e) destinaţia;
f) postul de inspecţie la frontieră prin care se va
efectua exportul.
Art. 7. - In cazul în care autorităţile din ţara de
destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie
exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, exportatorul
are obligaţia să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul
compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti, în raza căreia sunt situaţi, modelul de certificat solicitat de ţara
de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate şi solicitate de ţara
de destinaţie.
CAPITOLUL V
Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor
direcţiilor sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor Autorităţii Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor
din posturile de inspecţie la frontieră, privind importul şi exportul produselor alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse
supravegherii şi
controlului privind siguranţa alimentelor
SECŢIUNEA 1
Pentru import
1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din
posturile de inspecţie la frontieră
Art. 8. - (1) Inspectorii Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie
la frontieră prin care se derulează operaţiunea de import a produselor
alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica partea A a
documentului de intrare a produselor
de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru
siguranţa alimentelor, completată de către importator/reprezentantul acestuia
la fiecare transport, cu informaţiile din documentele care însoţesc transportul
şi de a solicita dovada achitării tarifului stabilit pentru controlul
produselor importate, în conformitate cu legislaţia în
vigoare.
(2) După primirea documentelor de la alin. (1)
inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră efectuează controlul
identităţii şi controlul fizic, după caz, la 10% din transporturile de produse
de origine nonanimală sosite în posturile de inspecţie la frontieră, în funcţie
de factorii de risc acest procent putând fi depăşit, dar nu mai mult de 20% din
transporturi.
(3) In cazul în care inspectorii Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de
inspecţie la frontieră constată neconformităţi privind siguranţa alimentelor în
urma controalelor efectuate la produsele de origine nonanimală importate,
solicită inspectorului din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor pe raza căreia se află postul de inspecţie la
frontiera de intrare a produsului să ia decizii în conformitate cu legislaţia
în vigoare privind siguranţa alimentelor.
(4) In cazul în care toate
condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de
inspecţie la frontieră au următoarele atribuţii:
a) completează partea B a documentului de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală în conformitate cu anexa nr. 2 la
prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, care, împreună cu partea A a
documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, va fi
transmisă electronic serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor
din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie. In cazul
produselor importate care au destinaţii diferite, se va întocmi un document de
intrare separat pentru fiecare destinaţie;
b) eliberează importatorului/reprezentantului
acestuia documentul prezentat în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa
alimentelor; originalul documentului de intrare a produselor alimentare de
origine nonanimală prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa
alimentelor însoţeşte transportul de produse importate până la depozitul de
destinaţie, o copie a acestui document păstrându-se la postul de inspecţie la
frontieră;
c) înregistrează şi îndosariază importurile de produse
alimentare de origine nonanimală pentru fiecare transport;
d) notifică toate importurile de produse de origine
nonanimală înregistrate la postul de inspecţie la frontieră
serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie, prin transmiterea electronică
a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în
conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.
(5) In cazul transporturilor mai mari de 100 de tone,
inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră informează despre sosirea
transportului şi solicită deplasarea directorului executiv pentru siguranţa
alimentelor din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor pe raza căreia se află postul de inspecţie la frontieră de intrare a produsului sau a înlocuitorului
legal al acestuia, pentru a-şi da avizul la importul acestor produse de origine
nonanimală.
Art. 9. - (1) In cazul în care se derulează operaţiuni
de import al produselor de origine nonanimală în condiţii speciale, în conformitate
cu legislaţia în vigoare, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au
obligaţia să verifice următoarele:
a) certificatul de sănătate,
eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în
original, obligatoriu în limba română şi într-o altă limbă de circulaţie
internaţională;
b) raportul însoţitor, cuprinzând rezultatele
prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului
de contaminare;
c) conformitatea ştampilelor aplicate cu cele de pe
certificatele oficiale care identifică ţara şi firma exportatoare;
d) sigiliile mijloacelor de transport;
e) conformitatea datelor
înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat;
f) dovada achitării tarifului stabilit conform
legislaţiei specifice.
(2) Certificatul de sănătate şi documentele
însoţitoare în original se vor reţine în frontieră, iar copiile acestora, cu
menţiunea „Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorii
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din
posturile de inspecţie la frontieră, vor însoţi transportul până la destinaţie.
(3) Dacă inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la
frontieră constată neconformităţi în urma controlului efectuat, interzic
intrarea în ţară a transporturilor respective.
(4) Transporturile respinse sunt notificate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor, conform anexei nr. 3 la prezenta normă pentru siguranţa
alimentelor.
(5) In cazul în care toate condiţiile de intrare în
ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră
completează partea B a documentului de intrare a produselor alimentare de
origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru
siguranţa alimentelor, care, împreună cu partea A a documentului de intrare a
produselor alimentare de origine nonanimală, va fi transmisă electronic
serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate.
2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor
serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti
Art. 10. - (1) In baza solicitării organizaţiilor,
inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la
nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună la dispoziţia
acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal prin care se
poate desfăşura importul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt
supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, cuprinse în
anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, după cum
urmează:
a) lista cuprinzând posturile de inspecţie la
frontieră aprobate, precizându-se adresa, telefonul, faxul şi numele
inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră;
b) adresa web-site-ului aplicaţiei TRAFFIC;
c) condiţiile privind siguranţa alimentelor, pe care
trebuie să le îndeplinească produsele de origine nonanimală ce fac obiectul
importului.
(2) Serviciile/compartimentele pentru siguranţa
alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor valida organizaţiile
înregistrate în cadrul sistemului TRAFFIC. După validare vor transmite un mesaj
prin e-mail, prin care vor înştiinţa validarea înregistrării.
(3) Inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia
de a păstra copiile documentelor de intrare a produselor alimentare de origine
nonanimală, de a înregistra şi îndosaria documentele primite cu privire la
importurile de produse alimentare de origine nonanimală.
(4) In cazul în care
produsele alimentare de origine nonanimală importate conţin organisme
modificate genetic, inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia
înregistrării şi urmăririi separat a importatorilor de astfel de produse.
(5) In cazul în care produsele importate sunt
prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei
alimentelor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa
alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a
produselor importate au următoarele obligaţii:
a) solicită deţinătorului mărfii să facă dovada
expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor
microbiologice, a contaminării radioactive pentru produsele importate, prin
prezentarea rezultatelor prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor, şi
verifică conformitatea acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare;
b) în funcţie de conformitatea rezultatelor
analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă sau
resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu
prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.
Art. 11. - In cazul în care transportul nu a ajuns la
destinaţia finală în 5 zile lucrătoare de la data posibilă anunţată ca sosire,
inspectorul serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la
nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti, utilizator al aplicaţiei TRAFFIC, va
bloca accesul firmei importatoare la aplicaţie, astfel încât aceasta să nu mai
poată crea sau utiliza documente de intrare a produselor alimentare de origine
nonanimală. La a treia blocare a firmei respective se va interzice firmei
importatoare să mai efectueze operaţiuni de import timp de un an.
Art. 12. - (1) In cazul în care
se derulează operaţiuni de import, în condiţii speciale, al anumitor produse de
origine nonanimală în conformitate cu legislaţia în vigoare, la solicitarea
organizaţiilor, inspectorii serviciului/ compartimentului pentru siguranţa
alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună la
dispoziţie acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal
prin care se poate desfăşura importul, după cum urmează:
a) informaţiile conform prevederilor art. 9 alin. (1)
lit. a) şi b);
b) listele cuprinzând ţările sau regiuni ale unei
ţări pentru care se impun condiţii speciale la importul anumitor produse de
origine nonanimală, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
c) condiţiile speciale pe care trebuie să le
îndeplinească anumite produse de origine nonanimală la import;
d) modelele de certificate de sănătate care trebuie
să însoţească transporturile de produse importate în condiţii speciale, cât şi
tipul analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare.
(2) La sosirea transportului la depozitul de
destinaţie inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:
a) să se deplaseze la depozitul de destinaţie, unde se
descarcă produsele importate, pentru a verifica următoarele: certificatul de
sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de
probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare,
conformitatea specificaţiilor din documente cu produsul importat, concordanţa
dintre codurile de pe certificat, raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;
b) să preleveze probe şi contraprobe pentru examenul
de laborator, conform procedurilor stabilite prin legislaţia în vigoare;
c) să sigileze, să eticheteze probele şi să sigileze
marfa importată din depozit până la obţinerea rezultatelor analizelor de
laborator; pe etichetă se va menţiona un cod reprezentând numărul de înregistrare din registrul de probe prelevate;
d) să întocmească un proces-verbal de prelevare de
probe, conform anexei nr. 4 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, şi
o cerere de analiză cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform
anexei nr. 5 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor; probele care se
transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de procesul-verbal semnat de
către inspectorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de către agentul economic,
precum şi de cererea de analiză, conform anexei nr. 5 la prezenta normă pentru
siguranţa alimentelor;
e) să urmărească realizarea examenelor de laborator;
f) să reţină, să îndosarieze şi să arhiveze
documentele întocmite, pe o durată de minimum 3 ani.
(3) In funcţie de conformitatea rezultatelor
analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă sau
resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu
prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.
(4) In cazul în care probele nu sunt corespunzătoare,
inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iau următoarele
măsuri:
a) interzic agentului economic
importator/distribuitor punerea pe piaţă a produselor importate;
b) notifică neconformitatea Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
SECŢIUNEA a 2-a
Pentru export
1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din
posturile de inspecţie la frontieră
Art. 13. - Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră
prin care se derulează operaţiunea de export a produselor alimentare de origine
nonanimală au obligaţia de a verifica documentele, conform legislaţiei în
vigoare.
2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti
Art. 14. - In cazul în care autorităţile din ţara de
destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie
exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii
compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, verifică rezultatele analizelor efectuate de
laboratoarele specializate şi eliberează un certificat conform modelului
solicitat de autorităţile ţării importatoare.
CAPITOLUL VI
Dispoziţii finale
Art. 15. - (1) In raport cu evoluţia situaţiei
epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, după
caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de
produse de origine nonanimală cu impact asupra sănătăţii publice şi care sunt
supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa
alimentelor.
(2) In situaţia în care se constată că un transport de
produse de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului privind
siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie
la frontieră sau la unitatea de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru
siguranţa alimentelor la import, agentul economic trebuie să ia măsurile
necesare pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor neconforme şi
să suporte costurile aferente.
(3) In situaţia de la alin. (2), agentul economic
trebuie să facă dovada, către inspectorii compartimentului/serviciului pentru
siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, că măsurile
pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor neconforme au fost
luate.
(4) In vederea aplicării unitare a prevederilor
prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite dispoziţii sau ghiduri
de aplicare.
Art. 16. - In cazul notificărilor primite de la Uniunea
Europeană, în mod direct, prin sistemul rapid de alertă pentru alimente şi
furaje (RASFF-Rapid Alert System for Food and Feed) sau prin intermediul
misiunilor diplomatice, agenţii economici au obligaţia să respecte cerinţele de
la art. 15 alin. (2) şi (3).
ANEXA Nr. 1*) la norma pentru siguranţa alimentelor
LISTA
produselor de origine
nonanimală supuse supravegherii la import
Poziţia tarifară
a produselor
supravegheate
la import*
|
Denumirea produsului
|
Poziţia
tarifară a
produselor
exceptate**
|
1
|
2
|
3
|
07.01
|
Cartofi, in stare proaspătă sau refriqerată
|
0701.10.00
|
07.02
|
Tomate, in stare proaspătă sau
refrigerate
|
|
07.03
|
Ceapă, hasma, usturoi, praz si alte legume aliacee, in stare
proaspătă sau refrigerată
|
|
07.04
|
Varză, conopidă, varză creată, gulii şi produse comestibile
similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerate:
|
|
07.05
|
Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), in
stare proaspătă sau refrigerată:
|
|
07.06
|
Morcovi, napi, sfecla roşie pentru salată, barba-caprei, ţelina
de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile similare, in stare proaspătă
sau refrigerată:
|
|
07.07
|
Castraveţi si cornişon, in stare proaspătă sau refrigerată:
|
|
07.08
|
Legume cu păstaie, curăţate sau nu de păstăi, in stare proaspătă
sau refrigerată:
|
|
07.09
|
Alte legume, in stare proaspătă sau refrigerată:
|
|
07.10
|
Legume, nefierte sau fierte in apă sau in
abur, congelate:
|
|
07.11
|
Legume conservate provizoriu de exemplu cu gaz sulfuros, in
saramură, in apă sulfuroasă sau in alte soluţii care asigură provizoriu
conservarea lor, dar improprii consumului alimentar in această stare:
|
|
07.12
|
Legume uscate altele decât cu păstăi, chiar tăiate felii sau
bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel:
|
|
07.13
|
Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate
sau sfărâmate:
|
0713.10.10
|
|
|
0713.33.10
|
|
|
0713.90.10
|
07.14
|
Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi porceşti,
batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de amidon sau
inulina, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi
sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier:
|
|
08.01
|
Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete sau
uscate, chiar decojite sau fără pieliţă:
|
|
08.02
|
Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau
fără pieliţă:
|
|
08.03
|
Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains),
proaspete sau uscate:
|
|
08.04
|
Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango si mangustan,
proaspete sau uscate:
|
|
08.05
|
Citrice, proaspete sau uscate:
|
|
08.06
|
Struguri, proaspeţi sau uscaţi:
|
|
08.07
|
Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya,
proaspeţi:
|
|
08.08
|
Mere, pere şi gutui, proaspete:
|
|
08.09
|
Caise, cireşe, vişine, piersici inclusiv piersici fără puf şi
nectarine, prune şi porumbe, proaspete:
|
|
08.10
|
Alte fructe, proaspete:
|
|
08.11
|
Fructe, fierte sau nu in apă sau in abur, congelate, chiar cu
adaos de zahăr sau alţi îndulcitori:
|
|
08.12
|
Fructe conservate provizoriu de exemplu cu ajutorul gazului
sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin adăugare de alte substanţe
care asigură provizoriu conservarea lor, dar improprii alimentaţiei in
această stare:
|
|
08.13
|
Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până la
08.06; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest
Capitol:
|
|
08.14
|
Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi), proaspete,
congelate, uscate, prezentate în apă sărată,
sulfurate sau cu adaos de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea
lor
|
|
09.01
|
Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de
cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea, indiferent de proporţiile
amestecului:
|
|
09.02
|
Ceai, chiar aromatizat:
|
|
09.03
|
Mate
|
|
09.04
|
Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din genul
Pimenta, uscat sau măcinat sau pulverizat:
|
|
09.05
|
Vanilie
|
|
09.06
|
Scorţişoară şi flori de scorţişoară:
|
|
09.07
|
Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codite)
|
|
09.08
|
Nucşoară, condiment din coajă uscată a nucşoarei şi cardamom:
|
|
09.09
|
Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de chimen
sau de chimion; bace de ienupăr:
|
|
09.10
|
Ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry şi alte
mirodenii:
|
|
10.01
|
Grâu şi meslin amestec de grâu cu secară in proporţie de doi la
unu:
|
1001.90.10
|
|
|
1001.90.91
|
10.02
|
Secară
|
1002.00.00
|
10.03
|
Orz:
|
1003.00.10
|
10.04
|
Ovăz
|
1004.00.00
|
10.05
|
Porumb:
|
1005.10
|
*) Anexa nr. 1 este reprodusă în
facsimil.
10.06
|
Orez:
|
1006.10.10
|
10.08
|
Hrişcă, mei, seminţe de iarba-canarasului (Phalaris Canariensis);
alte cereale
|
|
11.01
|
Făină de grâu sau de meslin:
|
|
11.02
|
Făină de cereale, altele decât de qrâu sau de meslin:
|
|
11.03
|
Crupe, gris şi aglomerate sub formă de
pelete, din cereale:
|
|
11.04
|
Boabe de cereale altfel prelucrate de exemplu decojite, presate,
sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite, cu excepţia orezului de
la poziţia 10.06; germeni de cereale, întregi, presaţi, sub formă de fulgi
sau zdrobiţi:
|
|
11.05
|
Făină, gris, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă de
pelete, din cartofi:
|
|
11.06
|
Făina, gris şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la poziţia
07.13, din Sago sau din rădăcini sau tuberculi de la poziţia 07.14 si din produsele de la Capitolul 8:
|
|
11.07
|
Malţ chiar prăjit:
|
|
11.08
|
Amidon şi fecule; inulina:
|
|
11.09
|
Gluten de grâu, chiar uscat
|
|
12.01
|
Boabe de soia, chiar sfărâmate:
|
1201.00.10
|
12.02
|
Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic, chiar
decorticate sau sfărâmate:
|
1202.10.10
|
12.03
|
Copra
|
|
12.06
|
Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate:
|
1206.00.10
|
12.07
|
Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar sfărâmate:
|
1207.10
|
|
|
1207.20
|
|
|
1207.30
|
|
|
1207.40.10
|
|
|
1207.50.10
|
|
|
1207.60.10
|
|
|
1207.91.10
|
|
|
1207.99.20
|
|
|
1207.99.91
|
12.08
|
Făină şi gris din fructe şi seminţe oleaginoase, altele decât
cele de muştar:
|
|
12.10
|
Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărâmate, măcinate
sau sub formă de pudră sau pelete; lupulina:
|
|
12.12
|
Roşcove, alge, sfecla de zahăr şi trestie de zahăr, proaspete,
refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sâmburi şi miez de
sâmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare
neprăjite din varietatea Cichorium intybus sativum) destinate in principal
alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse in altă parte:
|
|
13.02
|
Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi si
pectaţi; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de mărire a vâscozităţii,
derivate din produse vegetale, chiar modificate:
|
1302.11.00 1302.19.91
|
15.07
|
Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate
chimic:
|
1507.10.10
|
|
|
1507.90.10
|
15.08
|
Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic:
|
1508.10.10
|
|
|
1508.90.10
|
15.09
|
Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic:
|
1509.10.10
|
15.11
|
Ulei de palmier si fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic:
|
1511.10.10
|
|
|
1511.90.91
|
15.12
|
Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac şi fracţiunile
lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
1512.11.10
|
|
|
1512.19.10
|
|
|
1512.21
|
|
|
1512.29.10
|
15.13
|
Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de palmier sau de
babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:
|
1513.11.10
|
|
|
1513.19.30
|
|
|
1513.21
|
|
|
1513.29
|
15.15
|
- Ulei de porumb si fracţiunile lui:
- Ulei brut
- Altele
|
1515.21.10 1515.29.10
|
15.17
|
Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau
din uleiuri animale sau vegetale sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi
sau uleiuri din acest Capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare
şi fracţiunile acestora de la poziţia 15.16:
|
|
17.01
|
Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, in
stare solidă:
|
|
17.02
|
Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza,
glucoza şi fructoza (levuloza), chimic pure, in stare solidă; siropuri de
zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; inlocuitori de
miere , chiar amestecaţi cu miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate:
|
17.02.10 şi ale
altor
produse
conform
ordinului
122/23.XI.2005
|
17.03
|
Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului:
|
|
17.04
|
Produse zaharoase fără cacao inclusiv ciocolata albă:
|
|
18.01
|
Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, brute sau prăjite
|
|
18 02
|
Coji, pelicule (pieliţe) şi alte resturi
de cacao
|
|
18.03
|
Pastă de cacao, chiar degresată:
|
|
18.04
|
Unt, grăsime şi ulei de cacao
|
|
18.05
|
Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori
|
|
18.06
|
Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao:
|
|
19.01
|
Extracte de malţ; preparate alimentare din faină, crupe, gris,
amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao sau care conţin
cacao intr-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o baza complet
degresata, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din
produsele de la poziţiile de la 04.01 până la 04.04, care nu conţin cacao sau
care conţin cacao intr-o proporţie sub 5% din greutate calculată pe o bază
complet degresata, nedenumite şi necuprinse în altă parte:
|
|
19.02
|
Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte
substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea,
lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuscus, chiar preparat:
|
1902.11.00
|
|
|
1902.20.10
|
|
|
1902.20.30
|
19.03
|
Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din
fecule, sub formă de fulgi, granule, bobite, particule rezultate din cernere
sau alte forme similare
|
|
19.04
|
Produse pe baza de cereale obţinute prin expandare sau prăjire de
exemplu corn flakes; cereale altele decât porumbul, sub formă de boabe sau
sub formă de fulgi ori de alte grăunţe preparate cu excepţia fainei, crupelor
şi a grisului, prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi necuprinse în
altă parte:
|
|
19.05
|
Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu adaos de
cacao; hostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente,
prescuri, paste uscate din faină, din amidon sau din fecule în foi şi produse
similare:
|
|
20.01
|
Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante, preparate sau
conservate în oţet sau acid acetic:
|
|
20.02
|
Tomate preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid
acetic:
|
|
20.03
|
Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decât în oţet
sau acid acetic:
|
|
20.04
|
Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, congelate, altele decât produsele de la
poziţia 20.06:
|
|
20.05
|
Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau
acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06 :
|
|
20.06
|
Legume, fructe, coji de fructe şi alte
părţi de plante, confiate (uscate, glasate sau cristalizate):
|
|
20.07
|
Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe,
obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori:
|
|
20.08
|
Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate sau
conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori sau de alcool,
nedenumite şi necuprinse în altă parte:
|
|
20.09
|
Sucuri de fructe inclusiv mustul de struguri şi sucuri de legume,
nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi
îndulcitori :
|
|
21.01
|
Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de mate şi
preparate pe bază de aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de
mate; cicoare prăjită şi alţi înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele,
esenţele şi concentratele lor:
|
|
21.02
|
Drojdii active sau inactive; alte microorganisme monocelulare
moarte cu excepţia vaccinurilor de la poziţia 30.02; praf de copt preparat:
|
|
21.03
|
Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi
produse de asezonare amestecate; făină de muştar şi muştar preparat:
|
|
21.04.
|
Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe sau
supe cremă preparate; preparate alimentare compuse omogenizate:
|
altor produse conform ordinului
122/23.XI.2005
|
21.06
|
Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte:
|
|
22.01
|
Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artificiale şi apele
gazificate care nu conţin zahar sau alţi îndulcitori şi nici aromatizante;
gheaţa şi zăpada:
|
|
22.02
|
Ape, inclusiv ape minerale şi ape
gazificate, care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi alte
băuturi nealcoolice, excluzând sucurile de fructe sau de legume de la poziţia
20.09:
|
22.90.91
|
|
|
22.90.95
|
|
|
22.90.99
|
22.03
|
Bere fabricată din malt:
|
|
22.04
|
Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv
vinurile îmbogăţite cu alcool; must din struguri, altul decât cel de la
poziţia 20.09:
|
|
22.05
|
Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu
plante sau substanţe aromatice:
|
|
22.06
|
Alte băuturi fermentate de exemplu cidru de mere, cidru de pere,
hidromel; amestecuri de băuturi fermentate şi amestecuri de băuturi
fermentate şi băuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în altă parte:
|
|
22.07
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minimum 80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de orice
concentraţie:
|
|
22.08
|
Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80%;
distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase:
|
|
22.09
|
Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din
acid acetic:
|
|
23.02
|
Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, aglomerate sub formă de
pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de
prelucrare a cerealelor sau plantelor lequminoase
|
|
23.03
|
Reziduuri rezultate de la fabricarea
amidonului şi reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr, resturi rezultate
din prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea
zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la
distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete:
|
|
23.06
|
Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub
formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor sau uleiurilor vegetale,
altele decât cele de la poziţia 23.04 sau 23.05:
|
|
25.01
|
Sare inclusiv sare de masă şi sare
denaturată şi clorură de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu
adaos de agenţi antiaglomeranţi sau agenţi care asigură o bună fluiditate;
apă de mare:
|
25.01.00.51
|
35.04.
|
Peptone si derivaţii lor; alte substanţe proteice si derivaţii
lor, nedenumite si necuprinse in altă parte
|
|
* Se includ toate poziţiile
tarifare ale fiecărui cod de 4 cifre dacă nu sunt menţionate ca excepţii in
coloana 3.
** Poziţiile tarifare exceptate de la codurile
menţionate in coloana 1.
ANEXA Nr. 2*) la norma pentru siguranţa
alimentelor
DOCUMENT DE INTRARE
a produselor alimentare de origine nonanimală
A
|
1 Expeditor / Exportator
Nume
Adresă
Cod poştal
Tara Cod ISO
|
2 Număr de referinţă
PIF de intrare
|
|
Informaţii cu privire la lotul prezentat
|
|
4 Importator
Nume
Adresă
Cod poştal
Tara Cod ISO
|
|
3 Destinatar
Nume
Adresă
Cod poştal
Tara Cod ISO
|
|
6 Documente însoţitoare
6.1 Certificat de sănătate
Nr:
Data:
6.2 Raportul analizelor de laborator
Nr:
Data:
6.3 Alte documente
|
|
5 Adresa depozitului de destinaţie
Nume
Adresă
Cod poştal
Tara Cod ISO
|
|
7 Denumirea produsului
7.1 Cod tarifar vamal
|
8 Acest produs conţine organisme modificate genetic
|_| Da |_| Nu
|
|
9 Utilizarea produsului pentru consum uman
|_| Da |_| Nu
|
|
1 0 Mijloc de transport
Avion |_| Vas |_| Vagon tren |_| Vagon
rutier |_| Altele |_|
Identificare
|
|
11 Numărul şi natura coletelor
11.1 Greutate brută
11.2 Greutate netă
|
12 Declarant / Reprezentant
Locul şi data declarării
Semnătura
|
|
B
|
13 Control documentar
|_| Neefectuat |_| Satisfăcător
|_| Nesatisfăcător
|
14 Control identitate
|_| Neefectuat |_|
Satisfăcător
|_| Nesatisfăcător
|
|
Controale efectuate în PIF
|
|
15 Control fizic
|_| Neefectuat |_| Satisfăcător
|_| Nesatisfăcător
|
16 Teste de laborator efectuate
|_| Da |_| Nu
|
|
17 Decizia
finală
|_|
Acceptat
|_| Refuzat
|
|
18.Identificarea completă a PIF-ului de intrare şi ştampila
oficială: Data:
Numele şi prenumele inspectorului
oficial: Semnătura:
|
|
19 Observaţii - Rezervat pentru inspectorul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Punctul de Inspecţie la Frontieră:
|
|
*) Anexa nr. 2 este reprodusă
în facsimil
ANEXA Nr. 31) la norma pentru
siguranţa alimentelor
NOTIFICARE DE RESPINGERE
Nr............/............
Exportator
Denumirea firmei exportatoare:
Adresa:
Ţara de origine/provenienţa:
|
Destinatar
Denumirea firmei importatoare:
Adresa:
Locul de destinaţie:
|
Transport
Mod de transport:
Număr mijloc de transport: PIF:
|
Identificarea transportului
Tipul documentului:
Certificat*: Da |_| Nu |_|
Raportul însoţitor*: Da |_| Nu
|_|
Număr document:
Ţara şi locul eliberării:
Data eliberării :
|
Descrierea părţii respinse:
Denumirea produsului:
Cod tarifar vamal:
Natura coletelor:
Numărul coletelor:
|
Cauzele respingerii:
Nonconformitate documentară*
Da |_| Nu |_|
Alte cauze (de precizat):
|
Măsuri luate
Returnare*: Da |_| Nu |_|
|
Intocmit
Numele şi prenumele inspectorului:
Data:
Ştampila:
PIF:
|
*) Se bifează căsuţa corespunzătoare.
1) Anexa nr. 3 este
reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 4*) la norma pentru siguranţa
alimentelor
PROCES-VERBAL
nr...........din...........
de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator
- Siguranţa alimentelor -
Subsemnatul...........................................................................................,
în calitate de inspector al Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul......................................., atest că în ziua
de........................., ora............., s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor
de laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot de..........................................................................................,
în cantitate de
……....................................................................... .
Datele de identificare a
lotului:...............................................................................................................................................................
.
Cantitatea de probe prelevate a fost
de........................................................................ .
Prelevarea probelor a fost făcută de la agentul
economic........................, cu sediul în
...............................................................................................,
înmatriculat la Oficiul registrului comerţului
............................................... sub
nr.........................., codul
fiscal.....................................................,
reprezentat de domnul/doamna ........................................................., născut/născută la data de
......................., în localitatea
.................................., judeţul / sectorul ..............,
domiciliat/domiciliată în localitatea
........................................,
str................................................... nr......., bl. ......, sc. ..., ap....., judeţul/sectorul .................., cu
reşedinţa în .........................., legitimat/legitimată cu actul de identitate........seria .......
nr..................., eliberat de
.........................................................................la
data de ........................................... .
Menţiuni:....................................................................................................................................................................................................................
Inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Reprezentantul agentului economic,
*) Anexa nr. 4 este reprodusă
în facsimil.
ANEXA Nr. 51) la norma pentru siguranţa alimentelor
CERERE DE ANALIZĂ
pentru probele prelevate conform procesului-verbal
2. Informaţii expediere
|
Destinatarul răspunsului
|
Expeditor probă:
Adresa:
Tel./Fax:
E-mail:
Data expedierii probei:
|
Adresa
Tel. /Fax
|
3. Informaţii probe
|
Denumirea produsului:
|
Tipul produsului*:
|
|_| primar
|
|_| procesat
|
Tratamente fitosanitare*:
|
|_| da
|
|_| nu
|
Origine*: |_| producţie
autohtonă |_|
import |_| export
|
Cod prelevare probe:
|
4. Natura probei*
|
|_| fructe proaspete
|_| legume proaspete
|_| cartofi
|_| cereale boabe
|
|_| fructe nucifere
|_| seminţe oleaginoase
|_| seminţe de leguminoase
|_| condimente
|
|_| fructe uscate
|_| altele (de precizat)
|
6. Numele,semnătura expeditorului:
|
7. Stampila
unităţii:
|
*) Se bifează căsuţa corespunzătoare.
1) Anexa nr. 5 este
reprodusă în facsimil.