Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 159 din 4 iulie 2006

privind aprobarea Normei pentru siguranta alimentelor care stabileste procedurile la importul si exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului pentru siguranta alimentelor

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 711 din 18 august 2006



Văzând Referatul de aprobare nr. 40.753 din 30 mai 2006, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,

în baza Legii nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Norma pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Institutele centrale de profil, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, punctele de inspecţie la frontieră, autorităţile vamale implicate şi operatorii implicaţi în derularea operaţiunilor comerciale de import-export vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 38/2006 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al  României,  Partea I, nr. 204 din 6 martie 2006.

Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării.

p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Roatiş Cheţan

ANEXĂ

NORMĂ   PENTRU   SIGURANŢA   ALIMENTELOR

care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului pentru siguranţa alimentelor

CAPITOLUL I

Definiţii

Art. 1. - In scopul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:

a) produse alimentare de origine nonanimala - vegetale şi produse vegetale: legume, inclusiv cartofi şi sfeclă de zahăr, fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru băuturi şi dulciuri, cereale boabe, produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de origine animală, grăsimile şi uleiurile de origine vegetală, băuturi alcoolice şi nonalcoolice, guma de mestecat şi orice altă substanţă, inclusiv apa, încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregătirii sau tratării acestora, suplimentele nutritive;

b)   certificat de sănătate - document emis de o autoritate competentă din ţara exportatoare a produsului importat, care atestă că produsul alimentar de origine nonanimala este conform cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare din ţara de destinaţie;

c)  post de inspecţie la frontieră - post organizat în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor centrală, în care se efectuează inspecţii şi controale asupra produselor de origine nonanimala;

d)   inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu atribuţiuni de control conform fişei postului, aşa cum este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie 2006;

e)   controlul documentelor - examinarea de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a certificatelor de sănătate, precum şi a altor documente ce însoţesc un transport;

f)     controlul identităţii - controlul conformităţii transportului cu informaţiile din documentele însoţitoare, efectuat de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a se asigura că documentele însoţitoare corespund cu marfa transportată;

g)  controlul fizic - controlul efectuat de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine nonanimală, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuării testelor de laborator;

h) condiţii de import - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor ce urmează a fi importate în România;

i) condiţii speciale la importul de produse de origine nonanimală - cerinţe privind siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţională în vigoare pentru anumite produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România;

j) transport de produse importate - lot de produse de origine nonanimală de acelaşi tip, înscrise în acelaşi certificat sau în alt document prevăzut de legislaţia privind siguranţa alimentelor, încărcat în acelaşi mijloc de transport, provenind din aceeaşi ţară sau regiune a unei ţări şi pentru care se întocmeşte acelaşi document vamal la import;

k) mijloc de transport - acele părţi ale autovehiculelor rutiere, vehiculelor pe şină şi avioanelor, precum şi calele vaselor, destinate transporturilor de bunuri, şi containerele pentru transportul aerian, terestru sau naval încărcate cu produse de origine nonanimală din aceeaşi categorie, cu aceeaşi origine şi acoperite de acelaşi document la import;

l) documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală - documentul care însoţeşte transportul de produse alimentare de origine nonanimală până la destinaţia finală şi care este compus din partea A, completată de operator, şi din partea B, care va fi completată de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la punctul de inspecţie la frontieră;

m) aplicaţia TRAFFIC - sistem informatic pentru monitorizarea operaţiunilor de import al produselor de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor şi a produselor de origine nonanimală pentru care se impun condiţii speciale la import;

n) organizaţii - persoanele juridice înregistrate şi autorizate pentru desfăşurarea activităţilor specifice, definite conform art. 2 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, care vor fi înregistrate în cadrul aplicaţiei TRAFFIC şi care apar în cadrul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală provenite din import, în calitate de importatori, exportatori, destinatari sau destinaţie finală;

o) operatori economici - reprezentanţii unor organizaţii care sunt împuterniciţi de către acestea pentru a înregistra documente de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală; operatorii economici sunt înregistraţi în cadrul aplicaţiei şi sunt validaţi de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

CAPITOLUL II

Dispoziţii generale

Art. 2. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de import şi export pentru produsele alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.

(2)  Importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor se efectuează numai în condiţiile stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

(3)   Transporturile de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacă sunt respectate cerinţele prezentei norme şi dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările naţionale şi internaţionale în vigoare.

(4)    Importul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor se efectuează prin posturile de inspecţie la frontieră aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin decizia inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi, în conformitate cu prevederile prezentei norme pentru siguranţa alimentelor.

(5)    In vederea efectuării importului de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, cât şi al celor pentru care se impun condiţii speciale la import în conformitate cu legislaţia în vigoare, cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, organizaţiile trebuie să solicite compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti înscrierea în lista cuprinzând organizaţiile şi operatorii acestora care sunt înregistraţi pentru efectuarea operaţiunilor de import.

(6)  Inregistrarea în lista întocmită de compartimentele/ serviciile privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti se realizează în baza datelor furnizate de către operator privind activităţile pe care le desfăşoară conform înregistrării în baza Legii nr. 359/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL III

Obligaţiile organizaţiilor şi operatorilor acestora în derularea operaţiunilor de import de produse de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

Art. 3. - (1) Organizaţiile vor desemna un reprezentant care va înregistra detaliile organizaţiei în cadrul sistemului TRAFFIC. Organizaţia va fi validată de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza căreia este înregistrată organizaţia. De asemenea, toţi operatorii economici ai organizaţiilor se vor înregistra în cadrul sistemului TRAFFIC.

(2)   Importatorii vor informa partenerii externi asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România ce trebuie respectate pentru derularea importurilor.

(3)   Pentru importurile de produse alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, importatorul trebuie să notifice la postul de inspecţie la frontieră date complete privind transportul, într-un interval de 24 de ore înaintea sosirii transportului la postul de inspecţie la frontieră pe unde urmează să se desfăşoare importul.

(4)   Notificarea importului la postul de inspecţie la frontiera de intrare se realizează prin completarea şi transmiterea electronică a părţii A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală de către un operator economic al organizaţiei importatoare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor. Importatorii vor răspunde de corectitudinea completării datelor înscrise în partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală.

(5)  Fiecare transport de produse importate trebuie să fie însoţit până la destinaţie de originalul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, completat conform anexei nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, semnat şi parafat de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la postul de inspecţie la frontiera de intrare.

(6)   Originalul documentului de intrare a produselor de origine nonanimală trebuie să fie prezentat autorităţii vamale de către importator/reprezentantul organizaţiei importatoare.

(7)   Importatorul are obligaţia de a achita tariful stabilit pentru controlul fiecărui transport de produse alimentare de origine nonanimală importate.

(8)  In cazul în care produsele importate sunt prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, importatorii trebuie să informeze inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură supravegherea privind siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora posibile ale sosirii transporturilor, în vederea efectuării controalelor la destinaţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor.

(9) Punerea pe piaţă a produselor importate prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor se va realiza doar după ce deţinătorul mărfii face dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, prin prezentarea rezultatelor prelevărilor oficiale de probe, a analizelor pentru produsele importate şi a conformităţii acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Art. 4. - (1) In cazul produselor alimentare de origine nonanimală pentru care se impun condiţii speciale la import în conformitate cu legislaţia în vigoare, importatorii, persoane fizice sau juridice, au următoarele obligaţii:

a)   să respecte prevederile art. 3 alin. (1), (3), (4), (6), (7);

b)   să informeze partenerii externi asupra condiţiilor speciale care se impun anumitor produse de origine nonanimală, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind siguranţa alimentelor, ce trebuie respectate pentru derularea importurilor;

c)   să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv certificatul de sănătate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, în conformitate cu legislaţia în vigoare;

d)   să se asigure că transportul de produse importate este însoţit de originalul documentului de intrare a produselor de origine nonanimală, conform modelului din anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, şi de certificatul de sănătate şi documentele însoţitoare, în copii, cu menţiunea „Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la postul de inspecţie la frontiera de intrare.

(2)  In cazul în care condiţiile speciale la importul de produse de origine nonanimală sunt îndeplinite ca urmare a controalelor privind siguranţa alimentelor la postul de inspecţie la frontieră, importatorii trebuie să informeze inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/ serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură supravegherea privind siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora posibile ale sosirii transporturilor, în vederea efectuării controalelor la destinaţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor.

(3)  La sosirea mărfii în depozitul de destinaţie înscris în documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, importatorii/deţinătorii de depozite de destinaţie trebuie:

a)   să prezinte la sosirea transportului la locul de destinaţie inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, în raza căreia se află locul de destinaţie, documentele însoţitoare, respectiv certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare şi documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală;

b)  să permită inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în raza căreia se află locul de destinaţie, accesul pentru realizarea prelevării de probe;

c)  să păstreze contraprobele;

d)  să respecte orice alte obligaţii stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv cele legate de plata cheltuielilor pentru analizele de laborator.

CAPITOLUL IV

Obligaţiile ce revin organizaţiilor şi operatorilor acestora pentru derularea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

Art. 5. - Pentru efectuarea operaţiunilor de export de produse alimentare de origine nonanimală, operatorii trebuie să solicite informaţiile necesare asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor, stabilite prin legislaţia ţării importatoare, înainte de începerea derulării acestor operaţiuni.

Art. 6. - Exportatorii, persoane fizice sau juridice, care urmează să efectueze export de produse alimentare de origine nonanimală comunică cu 48 de ore înainte de data efectuării exportului compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, prin notă telefonică, fax sau e-mail, intenţia de a efectua export şi menţionează următoarele:

a)  data efectuării exportului;

b)   unitatea/depozitul din care urmează să se efectueze exportul;

c)   tipul produselor alimentare de origine nonanimală;

d)  cantitatea produselor alimentare de origine nonanimală;

e)  destinaţia;

f)   postul de inspecţie la frontieră prin care se va efectua exportul.

Art. 7. - In cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, exportatorul are obligaţia să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în raza căreia sunt situaţi, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate şi solicitate de ţara de destinaţie.

CAPITOLUL V

Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră, privind importul şi exportul produselor alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

SECŢIUNEA 1

Pentru import

1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontieră

Art. 8. - (1) Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de import a produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica partea A a documentului de intrare a produselor de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, completată de către importator/reprezentantul acestuia la fiecare transport, cu informaţiile din documentele care însoţesc transportul şi de a solicita dovada achitării tarifului stabilit pentru controlul produselor importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(2)    După primirea documentelor de la alin. (1) inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră efectuează controlul identităţii şi controlul fizic, după caz, la 10% din transporturile de produse de origine nonanimală sosite în posturile de inspecţie la frontieră, în funcţie de factorii de risc acest procent putând fi depăşit, dar nu mai mult de 20% din transporturi.

(3)   In cazul în care inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră constată neconformităţi privind siguranţa alimentelor în urma controalelor efectuate la produsele de origine nonanimală importate, solicită inspectorului din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe raza căreia se află postul de inspecţie la frontiera de intrare a produsului să ia decizii în conformitate cu legislaţia în vigoare privind siguranţa alimentelor.

(4)  In cazul în care toate condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au următoarele atribuţii:

a)   completează partea B a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, care, împreună cu partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, va fi transmisă electronic serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie. In cazul produselor importate care au destinaţii diferite, se va întocmi un document de intrare separat pentru fiecare destinaţie;

b)   eliberează importatorului/reprezentantului acestuia documentul prezentat în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor; originalul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor însoţeşte transportul de produse importate până la depozitul de destinaţie, o copie a acestui document păstrându-se la postul de inspecţie la frontieră;

c)  înregistrează şi îndosariază importurile de produse alimentare de origine nonanimală pentru fiecare transport;

d)   notifică toate importurile de produse de origine nonanimală înregistrate la postul de inspecţie la frontieră serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie, prin transmiterea electronică a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.

(5)   In cazul transporturilor mai mari de 100 de tone, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră informează despre sosirea transportului şi solicită deplasarea directorului executiv pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe raza căreia se află postul de inspecţie la frontieră de intrare a produsului sau a înlocuitorului legal al acestuia, pentru a-şi da avizul la importul acestor produse de origine nonanimală.

Art. 9. - (1) In cazul în care se derulează operaţiuni de import al produselor de origine nonanimală în condiţii speciale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au obligaţia să verifice următoarele:

a)  certificatul de sănătate, eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în original, obligatoriu în limba română şi într-o altă limbă de circulaţie internaţională;

b)   raportul însoţitor, cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare;

c)   conformitatea ştampilelor aplicate cu cele de pe certificatele oficiale care identifică ţara şi firma exportatoare;

d)  sigiliile mijloacelor de transport;

e)   conformitatea datelor înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat;

f)   dovada achitării tarifului stabilit conform legislaţiei specifice.

(2)  Certificatul de sănătate şi documentele însoţitoare în original se vor reţine în frontieră, iar copiile acestora, cu menţiunea „Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră, vor însoţi transportul până la destinaţie.

(3)   Dacă inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră constată neconformităţi în urma controlului efectuat, interzic intrarea în ţară a transporturilor respective.

(4)   Transporturile respinse sunt notificate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform anexei nr. 3 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.

(5)  In cazul în care toate condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră completează partea B a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, care, împreună cu partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, va fi transmisă electronic serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate.

2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

Art. 10. - (1) In baza solicitării organizaţiilor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal prin care se poate desfăşura importul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, cuprinse în anexa nr.  1   la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, după cum urmează:

a)   lista cuprinzând posturile de inspecţie la frontieră aprobate, precizându-se adresa, telefonul, faxul şi numele inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră;

b)  adresa web-site-ului aplicaţiei TRAFFIC;

c)  condiţiile privind siguranţa alimentelor, pe care trebuie să le îndeplinească produsele de origine nonanimală ce fac obiectul importului.

(2)     Serviciile/compartimentele pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor valida organizaţiile înregistrate în cadrul sistemului TRAFFIC. După validare vor transmite un mesaj prin e-mail, prin care vor înştiinţa validarea înregistrării.

(3)   Inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a păstra copiile documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, de a înregistra şi îndosaria documentele primite cu privire la importurile de produse alimentare de origine nonanimală.

(4)   In cazul în care produsele alimentare de origine nonanimală importate conţin organisme modificate genetic, inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia înregistrării şi urmăririi separat a importatorilor de astfel de produse.

(5)  In cazul în care produsele importate sunt prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate au următoarele obligaţii:

a)  solicită deţinătorului mărfii să facă dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, a contaminării radioactive pentru produsele importate, prin prezentarea rezultatelor prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor, şi verifică conformitatea acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare;

b)   în funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.

Art. 11. - In cazul în care transportul nu a ajuns la destinaţia finală în 5 zile lucrătoare de la data posibilă anunţată ca sosire, inspectorul serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, utilizator al aplicaţiei TRAFFIC, va bloca accesul firmei importatoare la aplicaţie, astfel încât aceasta să nu mai poată crea sau utiliza documente de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală. La a treia blocare a firmei respective se va interzice firmei importatoare să mai efectueze operaţiuni de import timp de un an.

Art. 12. - (1) In cazul în care se derulează operaţiuni de import, în condiţii speciale, al anumitor produse de origine nonanimală în conformitate cu legislaţia în vigoare, la solicitarea organizaţiilor, inspectorii serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună la dispoziţie acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal prin care se poate desfăşura importul, după cum urmează:

a)  informaţiile conform prevederilor art. 9 alin. (1) lit. a) şi b);

b)   listele cuprinzând ţările sau regiuni ale unei ţări pentru care se impun condiţii speciale la importul anumitor produse de origine nonanimală, în conformitate cu legislaţia în vigoare;

c)  condiţiile speciale pe care trebuie să le îndeplinească anumite produse de origine nonanimală la import;

d)   modelele de certificate de sănătate care trebuie să însoţească transporturile de produse importate în condiţii speciale, cât şi tipul analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare.

(2)   La sosirea transportului la depozitul de destinaţie inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:

a)  să se deplaseze la depozitul de destinaţie, unde se descarcă produsele importate, pentru a verifica următoarele: certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, conformitatea specificaţiilor din documente cu produsul importat, concordanţa dintre codurile de pe certificat, raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;

b)  să preleveze probe şi contraprobe pentru examenul de laborator, conform procedurilor stabilite prin legislaţia în vigoare;

c)  să sigileze, să eticheteze probele şi să sigileze marfa importată din depozit până la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; pe etichetă se va menţiona un cod reprezentând numărul de înregistrare din registrul de probe prelevate;

d)   să întocmească un proces-verbal de prelevare de probe, conform anexei nr. 4 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, şi o cerere de analiză cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform anexei nr. 5 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor; probele care se transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de procesul-verbal semnat de către inspectorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de către agentul economic, precum şi de cererea de analiză, conform anexei nr. 5 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor;

e)   să urmărească realizarea examenelor de laborator;

f)  să reţină, să îndosarieze şi să arhiveze documentele întocmite, pe o durată de minimum 3 ani.

(3)   In funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.

(4)  In cazul în care probele nu sunt corespunzătoare, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iau următoarele măsuri:

a)   interzic agentului economic importator/distribuitor punerea pe piaţă a produselor importate;

b)   notifică neconformitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

SECŢIUNEA a 2-a

Pentru export

1.  Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontieră

Art. 13. - Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de export a produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica documentele, conform legislaţiei în vigoare.

2.  Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

Art. 14. - In cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, verifică rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele specializate şi eliberează un certificat conform modelului solicitat de autorităţile ţării importatoare.

CAPITOLUL VI

Dispoziţii finale

Art. 15. - (1) In raport cu evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, după caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimală cu impact asupra sănătăţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

(2)  In situaţia în care se constată că un transport de produse de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie la frontieră sau la unitatea de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, agentul economic trebuie să ia măsurile necesare pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor neconforme şi să suporte costurile aferente.

(3)  In situaţia de la alin. (2), agentul economic trebuie să facă dovada, către inspectorii compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, că măsurile pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor neconforme au fost luate.

(4)  In vederea aplicării unitare a prevederilor prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite dispoziţii sau ghiduri de aplicare.

Art. 16. - In cazul notificărilor primite de la Uniunea Europeană, în mod direct, prin sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF-Rapid Alert System for Food and Feed) sau prin intermediul misiunilor diplomatice, agenţii economici au obligaţia să respecte cerinţele de la art. 15 alin. (2) şi (3).

ANEXA Nr. 1*) la norma pentru siguranţa alimentelor

LISTA

produselor de origine nonanimală supuse supravegherii la import

Poziţia tarifară

a produselor

supravegheate

la import*

Denumirea produsului

Poziţia

tarifară a

produselor

exceptate**

1

2

3

07.01

Cartofi, in stare proaspătă sau refriqerată

0701.10.00

07.02

Tomate, in stare proaspătă sau refrigerate

07.03

Ceapă, hasma, usturoi, praz si alte legume aliacee, in stare proaspătă sau refrigerată

07.04

Varză, conopidă, varză creată, gulii şi produse comestibile similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau refrigerate:

07.05

Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), in stare proaspătă sau refrigerată:

07.06

Morcovi, napi, sfecla roşie pentru salată, barba-caprei, ţelina de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile similare, in stare proaspătă sau refrigerată:

07.07

Castraveţi si cornişon, in stare proaspătă sau refrigerată:

07.08

Legume cu păstaie, curăţate sau nu de păstăi, in stare proaspătă sau refrigerată:

07.09

Alte legume, in stare proaspătă sau refrigerată:

07.10

Legume, nefierte sau fierte in apă sau in abur, congelate:

07.11

Legume conservate provizoriu de exemplu cu gaz sulfuros, in saramură, in apă sulfuroasă sau in alte soluţii care asigură provizoriu conservarea lor, dar improprii consumului alimentar in această stare:

07.12

Legume uscate altele decât cu păstăi, chiar tăiate felii sau bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate, dar nepreparate altfel:

07.13

Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar decorticate sau sfărâmate:

0713.10.10

0713.33.10

0713.90.10

07.14

Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis,  napi porceşti, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu conţinut ridicat de amidon sau inulina, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier:

08.01

Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă:

08.02

Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă:

08.03

Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains), proaspete sau uscate:

08.04

Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango si mangustan, proaspete sau uscate:

08.05

Citrice, proaspete sau uscate:

08.06

Struguri, proaspeţi sau uscaţi:

08.07

Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, proaspeţi:

08.08

Mere, pere şi gutui, proaspete:

08.09

Caise, cireşe, vişine, piersici inclusiv piersici fără puf şi nectarine, prune şi porumbe, proaspete:

08.10

Alte fructe, proaspete:

08.11

Fructe, fierte sau nu in apă sau in abur, congelate, chiar cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori:

08.12

Fructe conservate provizoriu de exemplu cu ajutorul gazului sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin adăugare de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor, dar improprii alimentaţiei in această stare:

08.13

Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până la 08.06; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă de la acest Capitol:

08.14

Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi), proaspete, congelate, uscate, prezentate în apă sărată, sulfurate sau cu adaos de alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor

09.01

Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea, indiferent de proporţiile amestecului:

09.02

Ceai, chiar aromatizat:

09.03

Mate

09.04

Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pulverizat:

09.05

Vanilie

09.06

Scorţişoară şi flori de scorţişoară:

09.07

Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codite)

09.08

Nucşoară, condiment din coajă uscată a nucşoarei şi cardamom:

09.09

Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de chimen sau de chimion; bace de ienupăr:

09.10

Ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry şi alte mirodenii:

10.01

Grâu şi meslin amestec de grâu cu secară in proporţie de doi la unu:

1001.90.10

1001.90.91

10.02

Secară

1002.00.00

10.03

Orz:

1003.00.10

10.04

Ovăz

1004.00.00

10.05

Porumb:

1005.10

*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.

10.06

Orez:

1006.10.10

10.08

Hrişcă, mei, seminţe de iarba-canarasului (Phalaris Canariensis); alte cereale

11.01

Făină de grâu sau de meslin:

11.02

Făină de cereale, altele decât de qrâu sau de meslin:

11.03

Crupe, gris şi aglomerate sub formă de pelete, din cereale:

11.04

Boabe de cereale altfel prelucrate de exemplu decojite, presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite, cu excepţia orezului de la poziţia 10.06; germeni de cereale, întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi:

11.05

Făină, gris, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă de pelete, din cartofi:

11.06

Făina, gris şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la poziţia 07.13, din Sago sau din rădăcini sau tuberculi de la poziţia 07.14 si din produsele de la Capitolul 8:

11.07

Malţ chiar prăjit:

11.08

Amidon şi fecule; inulina:

11.09

Gluten de grâu, chiar uscat

12.01

Boabe de soia, chiar sfărâmate:

1201.00.10

12.02

Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic, chiar decorticate sau sfărâmate:

1202.10.10

12.03

Copra

12.06

Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate:

1206.00.10

12.07

Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar sfărâmate:

1207.10

1207.20

1207.30

1207.40.10

1207.50.10

1207.60.10

1207.91.10

1207.99.20

1207.99.91

12.08

Făină şi gris din fructe şi seminţe oleaginoase, altele decât cele de muştar:

12.10

Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărâmate, măcinate sau sub formă de pudră sau pelete; lupulina:

12.12

Roşcove, alge, sfecla de zahăr şi trestie de zahăr, proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar pulverizate; sâmburi şi miez de sâmburi de fructe şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare neprăjite din varietatea Cichorium intybus sativum) destinate in principal alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse in altă parte:

13.02

Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi si pectaţi; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de mărire a vâscozităţii, derivate din produse vegetale, chiar modificate:

1302.11.00 1302.19.91

15.07

Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1507.10.10

1507.90.10

15.08

Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1508.10.10

1508.90.10

15.09

Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1509.10.10

15.11

Ulei de palmier si fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1511.10.10

1511.90.91

15.12

Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1512.11.10

1512.19.10

1512.21

1512.29.10

15.13

Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de palmier sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic:

1513.11.10

1513.19.30

1513.21

1513.29

15.15

- Ulei de porumb si fracţiunile lui:

-  Ulei brut

- Altele

1515.21.10 1515.29.10

15.17

Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau din uleiuri animale sau vegetale sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri din acest Capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de la poziţia 15.16:

17.01

Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, in stare solidă:

17.02

Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza (levuloza), chimic pure, in stare solidă; siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; inlocuitori de miere , chiar amestecaţi cu miere naturală; zaharuri şi melase caramelizate:

17.02.10 şi ale

altor

produse

conform

ordinului

122/23.XI.2005

17.03

Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului:

17.04

Produse zaharoase fără cacao inclusiv ciocolata albă:

18.01

Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, brute sau prăjite

18 02

Coji, pelicule (pieliţe) şi alte resturi de cacao

18.03

Pastă de cacao, chiar degresată:

18.04

Unt, grăsime şi ulei de cacao

18.05

Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori

18.06

Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao:

19.01

Extracte de malţ; preparate alimentare din faină, crupe, gris, amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin cacao sau care conţin cacao intr-o proporţie de sub 40% din greutate, calculată pe o baza complet degresata, nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare din produsele de la poziţiile de la 04.01 până la 04.04, care nu conţin cacao sau care conţin cacao intr-o proporţie sub 5% din greutate calculată pe o bază complet degresata, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

19.02

Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea, lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuscus, chiar preparat:

1902.11.00

1902.20.10

1902.20.30

19.03

Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din fecule, sub formă de fulgi, granule, bobite, particule rezultate din cernere sau alte forme similare

19.04

Produse pe baza de cereale obţinute prin expandare sau prăjire de exemplu corn flakes; cereale altele decât porumbul, sub formă de boabe sau sub formă de fulgi ori de alte grăunţe preparate cu excepţia fainei, crupelor şi a grisului, prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

19.05

Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu adaos de cacao; hostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, prescuri, paste uscate din faină, din amidon sau din fecule în foi şi produse similare:

20.01

Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante, preparate sau conservate în oţet sau acid acetic:

20.02

Tomate preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic:

20.03

Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic:

20.04

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, congelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06:

20.05

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la poziţia 20.06 :

20.06

Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante, confiate (uscate, glasate sau cristalizate):

20.07

Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe, obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori:

20.08

Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate sau conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori sau de alcool, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

20.09

Sucuri de fructe inclusiv mustul de struguri şi sucuri de legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori :

21.01

Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de mate şi preparate pe bază de aceste produse sau pe bază de cafea, de ceai sau de mate; cicoare prăjită şi alţi înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele, esenţele şi concentratele lor:

21.02

Drojdii active sau inactive; alte microorganisme monocelulare moarte cu excepţia vaccinurilor de la poziţia 30.02; praf de copt preparat:

21.03

Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi produse de asezonare amestecate; făină de muştar şi muştar preparat:

21.04.

Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe sau supe cremă preparate; preparate alimentare compuse omogenizate:

altor produse conform ordinului 122/23.XI.2005

21.06

Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte:

22.01

Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artificiale şi apele gazificate care nu conţin zahar sau alţi îndulcitori şi nici aromatizante; gheaţa şi zăpada:

22.02

Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazificate, care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi alte băuturi nealcoolice, excluzând sucurile de fructe sau de legume de la poziţia 20.09:

22.90.91

22.90.95

22.90.99

22.03

Bere fabricată din malt:

22.04

Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv vinurile îmbogăţite cu alcool; must din struguri, altul decât cel de la poziţia 20.09:

22.05

Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate cu plante sau substanţe aromatice:

22.06

Alte băuturi fermentate de exemplu cidru de mere, cidru de pere, hidromel; amestecuri de băuturi fermentate şi amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în altă parte:

22.07

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minimum 80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de orice concentraţie:

22.08

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80%; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase:

22.09

Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din acid acetic:

23.02

Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau plantelor lequminoase

23.03

Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului şi reziduuri similare, pulpa de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la fabricarea berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub formă de pelete:

23.06

Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decât cele de la poziţia   23.04 sau 23.05:

25.01

Sare inclusiv sare de masă şi sare denaturată şi clorură de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu adaos de agenţi antiaglomeranţi sau agenţi care asigură o bună fluiditate; apă de mare:

25.01.00.51

35.04.

Peptone si derivaţii lor; alte substanţe proteice si derivaţii lor, nedenumite si necuprinse in altă parte

* Se includ toate poziţiile tarifare ale fiecărui cod de 4 cifre dacă nu sunt menţionate ca excepţii in coloana 3.

** Poziţiile tarifare exceptate de la codurile menţionate in coloana 1.

ANEXA Nr. 2*) la norma pentru siguranţa alimentelor

DOCUMENT   DE   INTRARE

a produselor alimentare de origine nonanimală

A

1 Expeditor / Exportator

Nume

Adresă

Cod poştal

Tara                        Cod ISO

2 Număr de referinţă

PIF de intrare

Informaţii cu privire la lotul prezentat

4 Importator

Nume

Adresă

Cod poştal

Tara                                     Cod ISO

3 Destinatar

Nume

Adresă

Cod poştal

Tara                              Cod ISO

6 Documente însoţitoare

6.1 Certificat de sănătate

Nr:

Data:

6.2 Raportul analizelor de laborator

Nr:

Data:

6.3 Alte documente

5 Adresa depozitului de destinaţie

Nume

Adresă

Cod poştal

Tara                               Cod ISO

7 Denumirea produsului

7.1 Cod tarifar vamal

8 Acest produs conţine organisme modificate genetic

 |_|  Da                                               |_| Nu

9 Utilizarea produsului pentru consum uman

 |_|  Da                                               |_| Nu

1 0 Mijloc de transport

Avion     |_|    Vas   |_|    Vagon tren    |_|     Vagon rutier    |_|     Altele |_|

Identificare

11 Numărul şi natura coletelor

11.1 Greutate brută

11.2 Greutate netă

12 Declarant / Reprezentant

Locul şi data declarării

Semnătura

B

13 Control documentar

|_|  Neefectuat             |_| Satisfăcător       |_|  Nesatisfăcător

14 Control identitate

|_|  Neefectuat           |_| Satisfăcător      

|_|  Nesatisfăcător

Controale efectuate în PIF                 

15 Control fizic

|_| Neefectuat             |_| Satisfăcător        |_| Nesatisfăcător

16 Teste de laborator efectuate

 |_|   Da                                               |_|   Nu

17 Decizia finală                                                           

 |_| Acceptat                                                                     |_| Refuzat

18.Identificarea completă a PIF-ului de intrare şi ştampila oficială:             Data:

Numele şi prenumele inspectorului oficial:                  Semnătura:

19 Observaţii - Rezervat pentru inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Punctul de Inspecţie la Frontieră:

*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil

ANEXA Nr. 31) la norma pentru siguranţa alimentelor

NOTIFICARE DE RESPINGERE

Nr............/............

Exportator

Denumirea firmei exportatoare:

Adresa:

Ţara de origine/provenienţa:

Destinatar

Denumirea firmei importatoare:

Adresa:

Locul de destinaţie:

Transport

Mod de transport:

Număr mijloc de transport: PIF:

Identificarea transportului

Tipul documentului:

Certificat*:     Da |_|         Nu |_|

Raportul însoţitor*:   Da |_|         Nu |_|

Număr document:

Ţara şi locul eliberării:

Data eliberării :

Descrierea părţii respinse:

Denumirea produsului:

Cod tarifar vamal:

Natura coletelor:

Numărul coletelor:

Cauzele respingerii:

Nonconformitate documentară*

Da |_|             Nu |_|

Alte cauze (de precizat):

Măsuri luate

Returnare*:     Da |_|            Nu |_|

Intocmit

Numele şi prenumele inspectorului:

Data:

Ştampila:

PIF:

*) Se bifează căsuţa corespunzătoare.

1) Anexa nr. 3 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 4*) la norma pentru siguranţa alimentelor

PROCES-VERBAL

nr...........din...........

de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator

- Siguranţa alimentelor -

Subsemnatul..........................................................................................., în calitate de inspector al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul......................................., atest că în ziua de........................., ora............., s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor de laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot de.........................................................................................., în cantitate de ……....................................................................... .

Datele de identificare a lotului:............................................................................................................................................................... .

Cantitatea de probe prelevate a fost de........................................................................ .

Prelevarea probelor a fost făcută de la agentul economic........................, cu sediul în ...............................................................................................,  înmatriculat  la  Oficiul registrului comerţului ............................................... sub nr.........................., codul fiscal.....................................................,      reprezentat      de      domnul/doamna ........................................................., născut/născută la data de ......................., în localitatea .................................., judeţul / sectorul .............., domiciliat/domiciliată în localitatea ........................................, str................................................... nr......., bl. ......, sc. ..., ap....., judeţul/sectorul .................., cu reşedinţa în .........................., legitimat/legitimată cu actul de identitate........seria ....... nr..................., eliberat de .........................................................................la data de ........................................... .

Menţiuni:....................................................................................................................................................................................................................

Inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Reprezentantul agentului economic,

*) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 51) la norma pentru siguranţa alimentelor

CERERE DE ANALIZĂ

pentru probele prelevate conform procesului-verbal

1. Către laboratorul

2. Informaţii expediere

Destinatarul răspunsului

Expeditor probă:

Adresa:

Tel./Fax:

E-mail:

Data expedierii probei:

Adresa

Tel. /Fax

3. Informaţii probe

Denumirea produsului:

Tipul produsului*:

|_|  primar

|_|  procesat

Tratamente fitosanitare*:

|_|  da

|_|  nu

Origine*:           |_|  producţie autohtonă                 |_|  import                  |_|  export

Cod prelevare probe:

4. Natura probei*

|_|  fructe proaspete

|_|  legume proaspete

|_|  cartofi

|_|  cereale boabe

|_| fructe nucifere

|_|  seminţe oleaginoase

|_|  seminţe de leguminoase

|_|  condimente

|_|  fructe uscate

|_|  altele (de precizat)

5. Analize solicitate

6. Numele,semnătura expeditorului:

7. Stampila unităţii:

*) Se bifează căsuţa corespunzătoare.

1) Anexa nr. 5 este reprodusă în facsimil.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 159/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 159 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 159/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu