ORDIN Nr. 143
din 16 iunie 2010
privind componenta si
functionarea Comitetului pentru Organizatiile Interprofesionale pentru
Produsele Agroalimentare, precum si procedurile de recunoastere, monitorizare
si control, retragere a recunoasterii, extindere a acordurilor
interprofesionale si delegare de atributii pentru organizatiile
interprofesionale pentru produsele agroalimentare
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 412 din 21 iunie 2010
Văzând Referatul de aprobare nr. 73.076 din 11 iunie
2010 al Direcţiei generale politici agricole,
în baza:
- prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
103/2008 privind înfiinţarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele
agroalimentare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 29/2009,
- prevederilor art. 10 din Hotărârea Guvernului nr.
1.068/2009 privind organizarea şi funcţionarea organizaţiilor interprofesionale
pentru produsele agroalimentare şi pentru aprobarea criteriilor de reprezentare,
a procedurii de acordare şi retragere a recunoaşterii, de control şi
monitorizare a acestora, precum şi delegarea de atribuţii,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Hotărârea
Guvernului nr. 25/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) In cadrul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale funcţionează Comitetul pentru Organizaţiile
Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare, denumit în continuare Comitet.
(2) Organizaţiile interprofesionale pentru produsele
agroalimentare sunt denumite în continuare OIPA.
(3) Comitetul este format din:
a) un consilier al ministrului;
b) 4 reprezentanţi ai Direcţiei generale politici
agricole;
c) un reprezentant al Direcţiei generale buget-finanţe
şi fonduri europene;
d) 2 reprezentanţi ai Direcţiei juridice;
e) un reprezentant al Serviciului relaţia cu
Parlamentul şi dialog social.
(4) Conducerea Comitetului este asigurată de un
coordonator, care este ales cu majoritate de voturi în prima şedinţă de lucru.
(5) In cadrul Comitetului funcţionează un secretariat
compus din două persoane, altele decât membrii Comitetului.
(6) Componenţa nominală a Comitetului OIPA şi a
secretariatului se propune anual de secretarul general al Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se aprobă de ministrul agriculturii şi
dezvoltării rurale.
(7) Fiecare OIPA desemnează un reprezentant cu statut de
observator în cadrul Comitetului.
Art. 2. - (1) Comitetul are următoarele atribuţii:
a) primeşte, înregistrează şi publică cererea de
recunoaştere în RegistrufoiPA;
b) analizează documentele prevăzute la art. 9 alin. (2)
din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009 privind organizarea şi funcţionarea
organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare şi pentru
aprobarea criteriilor de reprezentare, a procedurii de acordare şi retragere a
recunoaşterii, de control şi monitorizare a acestora, precum şi delegarea de
atribuţii;
c) verifică respectarea criteriilor de
reprezentativitate conform art. 4 si a prevederilor art. 5 si 6 din Hotărârea
Guvernului nr. 1.068/2009;
d) verifică îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 4
din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2008 privind înfiinţarea
organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 29/2009;
e) elaborează rapoarte de analiză a cererilor de
recunoaştere şi emite un aviz de aprobare sau respingere a cererii de
recunoaştere care va fi înaintat ministrului agriculturii şi dezvoltării
rurale;
f) monitorizează OIPA pentru respectarea condiţiilor de
recunoaştere;
g) verifică îndeplinirea condiţiilor legale privind
delegarea de atribuţii;
h) elaborează un raport anual de monitorizare a
activităţilor desfăşurate de OIPA şi îl înaintează ministrului agriculturii şi
dezvoltării rurale;
i) face observaţii şi recomandări OIPA în legătură cu
activităţile desfăşurate de acestea;
j) primeşte si verifică raportul anual al activităţilor
desfăşurate de OIPA;
k) verifică respectarea acordurilor interprofesionale
şi îndeplinirea obiectivelor stabilite;
l) analizează oportunitatea şi necesitatea
solicitărilor OIPA privind extinderea acordurilor interprofesionale, deciziilor
sau practicilor concertate asupra operatorilor din filiera de produs
agroalimentar şi face propuneri în acest sens;
m) aprobă/respinge solicitarea privind delegarea de
atribuţii către OIPA conform art. 14 din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009;
n) notifică OIPA în cazurile în care aceasta se află în
una dintre situaţiile prevăzute la art. 16 din Hotărârea Guvernului nr.
1.068/2009;
o) completează şi actualizează registrul OIPA;
p) face publice şedinţele de lucru;
q) poate participa, în calitate de observator, la
şedinţele adunărilor generale OIPA;
r) iniţiază proiecte de ordin privind recunoaşterea sau
retragerea recunoaşterii OIPA;
s) convoacă ori de câte ori este nevoie reprezentanţii
din filiera produselor agroalimentare care au calitatea de observatori în
Comitetul OIPA;
t) consultă OIPA în privinţa definirii, orientării şi
reglementării politicilor de filieră;
u) face raportările obligatorii la Comisia Europeană;
v) propune ministrului agriculturii şi dezvoltării
rurale retragerea recunoaşterii OIPA, potrivit art. 16 din Hotărârea Guvernului
nr. 1.068/2009.
(2) Coordonatorul Comitetului are următoarele
atribuţii:
a) aprobă programul de activitate al Comitetului;
b) stabileşte programul comun şi atribuţiile fiecărui
membru;
c) asigură desfăşurarea lucrărilor Comitetului şi ale
Secretariatului în bune condiţii;
d) urmăreşte îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor
membrilor Comitetului şi decide asupra măsurilor care se impun pentru
respectarea lor;
e) stabileşte legătura permanentă între Comitet şi
factorii de decizie;
f) propune ordinea de zi şi asigură buna desfăşurare a
şedinţelor;
g) decide asupra participării unor reprezentanţi din
compartimentele de lucru ale ministerului la şedinţele Comitetului în funcţie
de problemele specifice dezbătute;
h) evaluează activitatea membrilor Comitetului.
(3) Secretariatul Comitetului are următoarele
atribuţii:
a) redactează programul de activitate a Comitetului;
b) organizează şedinţele de lucru ale Comitetului;
c) redactează ordinea de zi pe baza propunerilor
coordonatorului Comitetului;
d) asigură secretariatul şedinţelor Comitetului şi
redactează procesele-verbale;
e) asigură respectarea termenelor privind întocmirea şi
prezentarea spre semnare a rapoartelor Comitetului;
f) transmite celor interesaţi invitaţiile, ordinea de
zi şi materialele aferente şedinţelor;
g) asigură aducerea la cunoştinţa publică a deciziilor
Comitetului;
h) semnalează Comitetului situaţiile de nerespectare a
deciziilor acestuia;
i) ţine la zi şi publică Registrul OIPA pe pagina de
internet a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
j) duce la îndeplinire, transmite sau monitorizează,
după caz, dispoziţiile Comitetului;
k) primeşte şi înregistrează corespondenţa.
CAPITOLUL II
Procedura de recunoaştere
Art. 3. - (1) Pentru a fi recunoscute, OIPA depun la
registratura Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o cerere de
recunoaştere.
(2) Cererea de recunoaştere va fi însoţită de
următoarele documente:
a) statutul organizaţiei;
b) documente justificative privind respectarea
criteriilor de reprezentare prevăzute la art. 4 din Hotărârea Guvernului nr.
1.068/2009;
c) hotărârea Adunării generale a membrilor, prin care
se solicită recunoaşterea şi se mandatează în acest sens reprezentantul legal
al OIPA;
d) documentul de strategie de dezvoltare a sectorului
sau angajamentul prevăzut la art. 7 lit. d) din Hotărârea Guvernului nr.
1.068/2009;
e) acordurile interprofesionale încheiate între membrii
OIPA.
(3) Cererea de recunoaştere prevăzută la alin. (1) se
transmite secretariatului Comitetului, care o înregistrează şi o publică în
Registrul OIPA.
Art. 4. - (1) Cererea de recunoaştere se publică în
registrul OIPA în cel mult 5 zile de la data primirii acesteia.
(2) In termen de cel mult 30 de zile de la data
depunerii cererii de recunoaştere, Comitetul analizează documentaţia depusă şi
ia o decizie privind aprobarea sau respingerea cererii de recunoaştere.
(3) Decizia de recunoaştere, membrii componenţi şi
criteriile de reprezentativitate îndeplinite de OIPA solicitantă, în funcţie de
specificul filierei produselor agroalimentare, se publică pe site-ul
Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale în Registrul OIPA. ^
(4) In termen de cel mult 15 zile de la publicarea
deciziei de acordare a recunoaşterii, persoanele interesate pot depune
contestaţii la secretariatul Comitetului privind îndeplinirea prevederilor
legale de recunoaştere a OIPA, la care vor primi răspuns în termen de 15 zile.
(5) OIPA solicitantă a cărei cerere de recunoaştere a
fost respinsă poate depune contestaţie în termenele şi condiţiile prevăzute de
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi
completările ulterioare.
(6) Ordinele de recunoaştere a organizaţiilor
interprofesionale se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în
Registrul OIPA.
Art. 5. - (1) Organizaţiile interprofesionale pentru un
produs sau o grupă de produse agroalimentare, constituite în conformitate cu
prevederile Legii nr. 778/2001 privind organizaţiile interprofesionale pe
produse agroalimentare, pot fi recunoscute cu condiţia ca în termen de 30 de
zile de la data publicării prezentului ordin, să depună documentele prevăzute
la art. 3 alin. (2) care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 3-8
din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009.
(2) In termen de 5 zile de la publicarea prezentului
ordin, OIPA constituite potrivit alin. (1) au obligaţia de a afişa pe
site-urile proprii listele actualizate cu membrii săi, din care să rezulte data
înscrierii acestora în OIPA.
(3) Perioada de funcţionare şi activitate pentru
fiecare organizaţie interprofesională constituită potrivit alin. (1) se
consideră de la data publicării ordinului de autorizare a funcţionării.
(4) Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale va
emite un nou ordin de recunoaştere pentru OIPA care îndeplinesc condiţiile
prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2008, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 29/2009 şi Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009.
(5) In cazul nerespectării prevederilor alin. (2)
şi/sau neîndeplinirii condiţiilor de recunoaştere, Comitetul propune
ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale retragerea recunoaşterii OIPA.
Art. 6. - (1) Sectoarele şi filierele de produse
agroalimentare pentru care se poate acorda recunoaşterea OIPA sunt prevăzute în
anexa nr. 1.
(2) Criteriile minimale de recunoaştere a OIPA sunt
prevăzute în anexa nr. 2.
CAPITOLUL III
Procedura de monitorizare şi control
Art. 7. - Comitetul întocmeşte un raport de
monitorizare anual, până la data de 31 martie a anului următor.
Art. 8. -In activitatea de monitorizare şi control,
Comitetul îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) solicită anual OIPA documente justificative din care
să rezulte respectarea criteriilor de reprezentativitate, respectarea acordurilor
interprofesionale, îndeplinirea obiectivelor stabilite şi îndeplinirea
atribuţiilor delegate;
b) verifică documentele transmise de OIPA conform art.
11-14 din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009;
c) evaluează respectarea criteriilor de
reprezentativitate conform art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009 şi
prevederilor prezentului ordin;
d) evaluează îndeplinirea atribuţiilor delegate către
OIPA conform art. 5 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
103/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 29/2009;
e) evaluează respectarea normelor pentru care a fost
extinsă obligativitatea respectării acordurilor interprofesionale conform
prevederilor art. 7 şi 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2008,
aprobată cu modificări prin Legea nr. 29/2009;
f) întocmeşte raportul de monitorizare conform art. 12
alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009;
g) transmite OIPA o copie a raportului de monitorizare;
h) solicită OIPA orice alte documente relevante din
care să rezulte modul de organizare şi funcţionare.
CAPITOLUL IV
Procedura de retragere a recunoaşterii
Art. 9. - (1) In cazul în care se constată că OIPA se
regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 16 din Hotărârea Guvernului
nr. 1.068/2009, Comitetul notifică în scris OIPA despre intenţia de retragere a
recunoaşterii şi motivele acesteia.
(2) In termen de cel mult 90 zile de la data primirii
notificării, OIPA trebuie să remedieze situaţia.
(3) In cazul neîndeplinirii de către OIPA a
obligaţiilor prevăzute la alin. (2), Comitetul iniţiază proiectul de ordin
pentru retragerea recunoaşterii.
Art. 10. - Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
emite ordinul de retragere a recunoaşterii OIPA, care se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi în Registrul OIPA.
CAPITOLUL V
Extinderea acordurilor interprofesionale şi
delegarea de atribuţii
Art. 11. - (1) Comitetul primeşte şi verifică
documentele prevăzute la art. 14 şi 15 din Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009.
(2) In cazul solicitării de extindere a obligativităţii
respectării acordurilor interprofesionale încheiate în cadrul OIPA, conform
art. 6 şi 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2008, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 29/2009, Comitetul supune dezbaterii publice cererea
OIPA.
(3) In termenul prevăzut la art. 14 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 1.068/2009, Comitetul elaborează şi înaintează
ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale un raport în care să analizeze
necesitatea şi oportunitatea extinderii acordurilor, deciziilor sau practicilor
OIPA în concordanţă cu interesul public, în conformitate cu prevederile art. 7
din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2008, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 29/2009.
(4) Aprobarea sau respingerea totală sau parţială a
delegării de atribuţii se face prin ordin al ministrului agriculturii şi
dezvoltării rurale.
(5) Publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea
I, a acordurilor, deciziilor sau practicilor adoptate de OIPA se face cu
respectarea transparenţei decizionale şi a dezbaterii publice prin publicarea
în registrul OIPA, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 12. - Comitetul notifică în scris OIPA încetarea
delegării de atribuţii cu 30 de zile înainte de expirarea duratei de delegare a
atribuţiilor.
CAPITOLUL VI
Registrul OIPA
Art. 13. - (1) Comitetul înfiinţează Registrul OIPA pe
suport hârtie şi în format electronic pe site-ul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, conform anexei nr. 3 „Registrul OIPA".
(2) Registrul OIPA conţine:
a) denumirile OIPA recunoscute şi ordinul ministrului
agriculturii şi dezvoltării rurale de recunoaştere;
b) datele de contact ale OIPA recunoscute;
c) membrii componenţi ai OIPA;
d) criteriile de reprezentativitate a OIPA în funcţie
de specificul filierei produselor agroalimentare;
e) lista şi textul acordurilor interprofesionale
încheiate în cadrul OIPA;
f) ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării
rurale de retragere a recunoaşterii;
g) ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării
rurale de extindere a obligativităţii respectării acordurilor interprofesionale
încheiate în cadrul OIPA;
h) ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării
rurale prin care sunt delegate atribuţii către OIPA;
i) atribuţiile şi perioada de delegare;
j) normele adoptate de OIPA în interes public;
k) notificările efectuate de Comitet la Comisia
Europeană.
CAPITOLUL VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 14. - (1) In cel mult 10 zile de la publicarea în
Monitorul Oficial al României, Partea I, Comitetul elaborează procedura internă
de lucru.
(2) Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. 15. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Mihail Dumitru
ANEXA Nr. 1
Sectoarele şi filierele de produse agroalimentare
pentru care se poate acorda recunoaşterea OIPA
A. Sectorul vegetal
1. Filiera sectorului plante vii şi produse
defloricultură
2. Filiera cereale
3. Filiera orez
4. Filiera hamei
5. Filiera zahăr
6. Filiera tutunului
7. Filiera sectorului de furaje uscate
8. Filiera sectorului seminţelor
9. Filiera sectorului fructelor şi legumelor
10. Filiera sectorului vitivinicol
11. Filiera alcool etilic de origine agricolă
12. Filiera in şi cânepă pentru producţia de fibre
13. Filiera cartofului
B. Sectorul zootehnic
14. Filiera sectorului carne de porc
15. Filiera sectorului carne de vită şi mânzat
16. Filiera sectorului carne de oaie şi de capră
17. Filiera sectorului lapte şi produse lactate
18. Filiera sectorului carne de pasăre
19. Filiera sectorului ouă consum
20. Filiera sectorului miere şi produse apicole
C. Alte filiere
21. Filiera produselor ecologice
22. Filiera produselor tradiţionale
ANEXA Nr. 2
Criterii minimale de recunoaştere a OIPA
A. Sectorul vegetal
1. Să reunească reprezentanţii a cel puţin 3 categorii
profesionale de pe filiera produsului agroalimentar.
2. Să aibă un statut şi o structură organizatorică.
3. Producătorii să reprezinte cel puţin 30% din
suprafaţa totală cultivată, cu excepţia sfeclei pentru zahăr unde producătorii
trebuie să aibă o pondere de 100%.
4. Producătorii să îşi desfăşoare activitatea în una
sau mai multe zone de producţie.
5. Producţia să reprezinte o pondere de minimum 30% din
fiecare judeţ, în funcţie de specificul filierei.
6. Procesatorii să reprezinte cel puţin 20% din
filieră.
7. Să prezinte lista membrilor asociaţi.
8. Sectorul comercializare şi transport să deţină o
pondere de cel puţin 15% din producţia filierei.
9. Depozitarii să reprezinte cel puţin 15% din
producţia filierei.
10. Să efectueze studii de piaţă a produselor şi să
informeze periodic operatorii şi consumatorii prin publicaţii.
11. Să adopte un program şi o strategie de dezvoltare a
sectorului.
12. Să dezvolte metode şi instrumente necesare
îmbunătăţirii calităţii produselor.
B. Sectorul zootehnic
1. Să prezinte lista membrilor asociaţi.
2. Să aibă un statut şi o structură organizatorică.
3. Să reunească reprezentanţii a cel puţin 3 categorii
profesionale de pe filiera produsului agroalimentar, astfel:
- numărul producătorilor - 50% pe fiecare filieră;
- numărul procesatorilor - 35% pe fiecare filieră;
- numărul comercianţilor - 15% pe fiecare filieră.
4. Producţia totală realizată - minimum 30% din
producţia naţională totală pe filieră sau producţia să acopere cel puţin 45-50%
din suprafaţa ţării - (unităţi de producţie în cel puţin 20 de judeţe).
5. Cantitatea procesată pe filieră să acopere cel puţin
30% din producţia naţională pe filieră.
6. Producţie comercializată pe piaţa internă în cel
puţin 15 judeţe.
7. Să adopte un program şi o strategie de dezvoltare a
sectorului.
8. Să efectueze studii de piaţă a produselor şi să
informeze periodic operatorii şi consumatorii prin publicaţii.
9. Să dezvolte metode şi instrumente necesare
îmbunătăţirii calităţii produselor.
C. Alte filiere
1. Să prezinte lista membrilor asociaţi.
2. Să aibă un statut şi o structură organizatorică.
3. Să reunească cel puţin 50% din totalul operatorilor
înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică sau care deţin atestate de
produse tradiţionale.
4. Sa comercializeze pe piata interna cel puţin 40% din
producţia realizată pe filieră.
5. Să adopte un program şi o strategie de dezvoltare a
sectorului.
6. Să efectueze studii de piaţă a produselor şi să
informeze periodic operatorii şi consumatorii prin publicaţii.
7. Să dezvolte metode şi instrumente necesare
îmbunătăţirii calităţii produselor şi pentru creşterea eficienţei economice a
filierei.
ANEXA Nr. 3
Registrul OIPA
Cererea de
recunoaştere
|
Elemente
de identificare a OIPA
|
Criteriile
de reprezentativitate
|
Numărul şi
data ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale
|
Texte
publicate în Registrul OIPA
|
Nr. de
înregistrare
|
Data
|
Denumirea
organizaţiei interprofesionale
|
Filiera
produselor agroalimentare pentru care se solicită recunoaşterea
|
Date de
contact
|
Numărul de
înregistrare în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor
|
Lista
acordurilor interprofesionale
|
|
|
|
|
|
|
|
Recunoaştere
a OIPA
|
Retragere
a recunoaşterii
|
Delegare
atribuţii
|
Extinderea
acordurilor interprofesionale
|
Acord
interprofesional
|
Atribuţiile
delegate
|
Norme
adoptate în interes public
|
Notificări
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|