Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1284 din 12 noiembrie 1996

pentru aprobarea Normelor metodologice privind criteriile unice de clasare a bunurilor culturale care fac parte din patrimoniul cultural national si a metodologiei de eliberare a adeverintelor de export, precum si a Regulamentului privind desfasurarea activitatilor comerciale cu bunuri culturale

ACT EMIS DE: MINISTERUL CULTURII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 322 din  4 decembrie 1996


SmartCity3


    Ministrul culturii,
    in temeiul prevederilor Decretului nr. 12 din 28 decembrie 1989 privind infiintarea Ministerului Culturii si ale Hotararii Guvernului nr. 642/1994 privind organizarea si functionarea Ministerului Culturii, republicata,
    avand in vedere dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 68/1994 privind protejarea patrimoniului cultural national, aprobata si modificata prin Legea nr. 41/1995, emite urmatorul ordin:

    1. Se aproba Normele metodologice privind criteriile unice de clasare a bunurilor culturale care fac parte din patrimoniul cultural national si Metodologia de eliberare a adeverintelor de export, prezentate in anexa nr. I care face parte integranta din prezentul ordin.
    2. Se aproba Regulamentul privind desfasurarea activitatilor comerciale cu bunuri culturale, prevazut in anexa nr. II care face parte integranta din prezentul ordin.
    3. Directia generala a patrimoniului cultural national din cadrul Ministerului Culturii, Comisia nationala a muzeelor si colectiilor, inspectoratele pentru cultura judetene si al municipiului Bucuresti, oficiile pentru patrimoniul cultural national judetene si al municipiului Bucuresti vor lua masurile necesare pentru respectarea si indeplinirea prevederilor prezentului ordin.
    4. Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii lui in Monitorul Oficial al Romaniei. Incepand cu aceasta data, prevederile Ordinului ministrului culturii nr. 1.061/1994 isi inceteaza aplicabilitatea.

                            Ministrul culturii,
                               Grigore Zanc

    ANEXA 1

                            NORME METODOLOGICE
privind criteriile unice de clasare a bunurilor culturale care fac parte din patrimoniul cultural national si metodologia de eliberare a certificatelor de export

    CAP. 1
    Criteriile unice de clasare a bunurilor culturale care fac parte din patrimoniul cultural national

    Art. 1
    Potrivit prevederilor art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 68/1994, aprobata si modificata prin Legea nr. 41/1995, clasarea unui bun cultural care face parte din patrimoniul cultural national mobil se face pe baza criteriilor unice si a metodologiei stabilite de Ministerul Culturii.
    Art. 2
    Bunurile care fac parte din patrimoniul cultural national mobil se claseaza, potrivit legii, in urmatoarele categorii:
    a) tezaurul patrimoniului cultural national, numit in continuare Tezaur. Fac parte din aceasta categorie valorile exceptionale, nationale si universale (autori celebri sau scoli de renume, unicate sau exemplare conservate intr-un numar foarte restrans si de o deosebita semnificatie stiintifica, istorica, artistica, memoriala, tehnica, etnologica etc.), care, eventual, au apartinut sau apartin unei colectii de mare importanta;
    b) fondul patrimoniului cultural national, numit in continuare Fond, care este constituit din valori de importanta nationala;
    c) patrimoniul cultural comun. Sunt cuprinse in aceasta categorie valorile de insemnatate locala, zonala, fara semnificatii aparte, cu tipologii comune, eventual executate in serii mari.
    Art. 3
    Clasarea se efectueaza de catre specialistii institutiilor publice de profil, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentelor norme metodologice.
    Art. 4
    (1) Criteriul de clasare este un standard calitativ si/sau cantitativ, pe baza caruia un bun cultural poate fi inscris in una dintre categoriile prevazute la art. 2.
    (2) Pentru clasarea in categoriile Tezaur si Fond se vor avea in vedere urmatoarele criterii:
    a) importanta autorului (scolii, atelierului) presupune ca bunul cultural sa fi fost creat de artisti, mesteri, tehnicieni (scoli, ateliere), consacrati (consacrate) pe plan international sau national;
    b) importanta istorica si documentara presupune ca obiectul sa serveasca la cunoasterea unui fapt real, de importanta majora, din trecut sau din prezent, sa fi apartinut unei personalitati marcante sau care sa fi facut ori sa faca parte dintr-o colectie constituita;
    c) valoarea estetica si artistica presupune ca bunul cultural sa aiba o astfel de valoare, apreciata ca atare de catre specialisti, recunoscuta pe plan national si international;
    d) unicitatea, originalitatea si raritatea.
    Unicitatea presupune ca bunul cultural sa constituie piesa originala elaborata ca unicat sau sa fie o replica de autor sau atelier; prin replica de autor se intelege copia executata de insasi mana artistului, dupa o opera proprie, fara intentia de a contraface versiunea originala.
    Raritatea presupune ca bunul cultural sa apartina unui numar mic de obiecte de acelasi tip sau compatibile. Raritatea implica o analiza diacronica si sincronica a raspandirii unui bun cultural pe un anumit teritoriu (continent, stat, regiune, provincie, localitate) sau a numarului de piese existente intr-o institutie/muzeu, colectie;
    e) vechimea presupune ca bunul cultural sa fi fost creat intr-o epoca semnificativa pentru domeniul din care face parte;
    f) starea de conservare presupune ca obiectul sa-si pastreze in mare parte caracteristicile initiale sau sa se gaseasca intr-o stare care sa permita reconstituirea lui;
    g) suportul material presupune, cu prioritate, ca suportul obiectului sa fie realizat din metale pretioase sau din alte materiale rare.
    Art. 5
    Diferentierile calitative determinate de criteriile unice de clasare, definite la art. 4, vor determina includerea bunurilor culturale in categoriile Tezaur sau Fond (interzise la export definitiv).
    Art. 6
    Pentru calcularea valorilor nominale ale bunurilor culturale, ca punct de plecare se considera a fi pretul la zi. La acest pret se vor adauga, se vor scadea sau nu vor fi luate in calcul procentele sau punctajul stabilite pentru fiecare domeniu in parte.
    Art. 7
    Punctajul sau procentajele pe domenii se vor stabili prin instructiuni speciale elaborate de catre Ministerul Culturii.
    Pana la elaborarea acestor instructiuni de detaliu, clasarea in categoriile: Tezaur, Fond si patrimoniu cultural comun se va face avandu-se in vedere prevederile art. 2 si 4 din prezentul act normativ.

    CAP. 2
    Categorii si domenii de aplicare

    Art. 8
    Potrivit legii, patrimoniul cultural national mobil cuprinde: bunuri cu semnificatie istorica, documentara, artistica, cu valoare etnologica, stiintifica si tehnica, monumente de arhitectura si tehnica populara.
    Art. 9
    (1) Bunurile culturale cu semnificatie istorica si documentara includ:
    a) bunuri cu valoare arheologica;
    b) bunuri cu valoare memoriala, istorica, documentara, literar-artistica:
       1. carte si carte veche, periodice, manuscrise, dactilograme;
       2. fotografii si filme color, clisee;
       3. inregistrari audio-video, partituri muzicale izolate si in colectie;
       4. cartografie;
       5. documente de arhiva;
       6. insemne militare si civile (uniforme, steaguri, insigne, decoratii etc.);
       7. trofee stiintifice, culturale si sportive;
    c) bunuri cu valoare numismatica;
    d) bunuri cu valoare filatelica;
    e) obiecte de cult.
    (2) Bunurile cu valoare estetica si artistica includ:
    a) lucrari de arta plastica:
       1. pictura;
       2. sculptura;
       3. grafica, inclusiv matritele;
    b) lucrari de arta decorativa si aplicata:
       1. mobilier - obiecte din lemn;
       2. sticlarie, portelan, orfevrarie, corpuri de iluminat, emailuri, oglinzi, vitralii, ceramica, faianta, piatra (pietre semipretioase - alabastru, onix, altele), podoabe, vestimentatie, covoare, scoarte, tapiserie, broderie.
    (3) Bunurile cu valoare etnologica includ:
       1. port popular - podoabe;
       2. ceramica, sticla, metal;
       3. obiecte din lemn - mobilier;
       4. tesaturi;
       5. scoarte, covoare;
       6. pictura pe sticla si pe lemn;
       7. recuzita si obiecte legate de practicarea obiceiurilor populare.
    (4) Bunurile cu valoare stiintifica si tehnica includ:
    a) bunuri din domeniul stiintelor naturii:
       1. mineralogie, geologie;
       2. botanica;
       3. paleontologie, antropologie;
       4. zoologie;
    b) bunuri din domeniul tehnicii:
       1. bunuri din domeniul creatiei stiintifice si aplicate;
       2. orologerie;
       3. instrumente muzicale;
       4. armament, echipament si tehnica militara.

    CAP. 3
    Metodologia de clasare a bunurilor culturale mobile si de eliberare a certificatelor de export

    A. La cerere
    1. In vederea clasarii, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice de drept privat in a caror proprietate sau detinere se afla bunurile culturale mobile, se depun obiectele la Oficiul pentru patrimoniul cultural national, judetean sau al municipiului Bucuresti (denumit in continuare Oficiul pentru patrimoniul cultural national), pe raza caruia domiciliaza solicitantul, impreuna cu o cerere insotita de materialul documentar necesar, conform anexei nr. 1.
    2. In cazul obiectelor nedeplasabile, Oficiul pentru patrimoniul cultural national va delega specialisti pentru expertizarea lor la fata locului, procedandu-se, in continuare, asa cum este prevazut la pct. 3 si 4.
    3. Oficiul pentru patrimoniul cultural national expertizeaza obiectele si materialul documentar si intocmeste un raport de expertiza.
    4. Concluzia raportului de expertiza se comunica de catre Oficiul pentru patrimoniul cultural national solicitantului, in termen de 30 de zile de la data depunerii solicitarii, precizandu-se:
    a) bunul apartine patrimoniului cultural comun si nu se declanseaza procedura de clasare;
    sau
    b) se declanseaza procedura de clasare a bunului intr-una dintre cele doua categorii: Tezaur sau Fond.
    5. Declansarea procedurii de clasare a bunului se face prin transmiterea la Directia muzeelor si colectiilor - Arte vizuale din cadrul Ministerului Culturii (denumita in continuare Directia muzeelor si colectiilor), in termen de 15 zile, a unui exemplar al dosarului special alcatuit de Oficiul pentru patrimoniul cultural national, conform anexei nr. 2.
    6. Directia muzeelor si colectiilor, in termen de 30 de zile de la primirea dosarului special, il analizeaza si decide daca:
    a) bunul apartine patrimoniului cultural national, urmand a fi inscris in listele bunurilor clasate la categoria Fond;
    sau
    b) bunul apartine patrimoniului cultural national, urmand a fi inscris in listele bunurilor clasate in categoria Tezaur, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.
    7. Avizul mentionat la cap. III pct. 6 lit. b) se obtine de catre Directia muzeelor si colectiilor, in interiorul termenului de 30 de zile prevazut la acelasi punct.
    8. Deciziile Directiei muzeelor si colectiilor se transmit solicitantului de catre Oficiul pentru patrimoniul cultural national in termen de 15 zile de la primirea acestora, conform anexei nr. 3 a) si 3 b), comunicandu-se, totodata, drepturile si obligatiile ce decurg din clasarea bunului.
    9. In termen de 15 zile de la primirea comunicarii, solicitantul poate face contestatie la Oficiul pentru patrimoniul cultural national, cerand contraexpertiza Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, care va desemna specialisti competenti in solutionarea contestatiei si va comunica solicitantului, prin intermediul oficiului in cauza, rezultatul in termen de 30 de zile.
    10. Cheltuielile privind contraexpertiza se suporta de catre solicitant.

    B. Din oficiu
    B.1. Pentru bunuri confiscate
    1. Autoritatea care detine bunuri confiscate instiinteaza in scris Oficiul pentru patrimoniul cultural national pe raza caruia isi are sediul, printr-o adresa, conform anexei nr. 4, si depune obiectele pentru expertizare, impreuna cu materialul documentar.
    2. Oficiul pentru patrimoniul cultural national va declansa procedura de clasare, conform pct. 2 - 4 de la cap. III A.
    3. Oficiul pentru patrimoniul cultural national va comunica autoritatii detinatoare decizia Directiei muzeelor si colectiilor, in termen de 15 zile de la primirea acesteia, regimul juridic care decurge din incadrarea bunului in categoriile Fond sau Tezaur, urmand ca, in functie de aceasta, autoritatea detinatoare sa ia urmatoarele masuri:
    a) in cazul in care confiscarea ramane definitiva, autoritatea detinatoare va preda bunurile in domeniul public, catre o institutie de specialitate, propusa de Oficiul pentru patrimoniul cultural national si aprobata de conducerea Ministerului Culturii;
    b) in cazul in care confiscarea nu ramane definitiva, autoritatea detinatoare va instiinta Oficiul pentru patrimoniul cultural national cu privire la datele personale ale proprietarului, va preda bunurile proprietarului de drept si va comunica obligatiile ce decurg din clasare, comunicate de catre Oficiul pentru patrimoniul cultural national.
    B.2. Pentru bunurile prezentate in vederea exportului:
    1. Solicitantul, persoana fizica sau juridica, depune la Oficiul pentru patrimoniul cultural national pe raza caruia are domiciliul sau sediul o cerere de export conform anexei nr. 5, insotita de materialul documentar necesar.
    2. In situatia in care bunul a fost clasat anterior conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 41/1995, Oficiul pentru patrimoniul cultural national transmite Directiei muzeelor si colectiilor cererea de export temporar, insotita de certificatul de clasare, urmand ca, in termen de 30 de zile, solicitarea sa fie transmisa Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, pentru avizare.
    3. Avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor sau al biroului acesteia poate fi emis numai pentru export temporar si se va comunica solicitantului prin intermediul unui certificat eliberat de Oficiul pentru patrimoniul cultural national, conform anexei nr. 6, in termen de 45 de zile de la data primirii solicitarii.
    4. Pentru bunurile clasate detinute de muzee, colectii si biblioteci, in calitate de institutii publice de specialitate, certificatul eliberat de catre Directia muzeelor si colectiilor - in vederea exportului temporar - va mentiona atat avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, cat si aprobarea conducerii Ministerului Culturii.
    5. Pentru bunurile clasate constituind componente artistice, elemente constitutive si elemente de mobilare interioara sau exterioara a monumentelor istorice, certificatul eliberat de Oficiul pentru patrimoniul cultural national - in vederea exportului temporar - va mentiona atat avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, cat si avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.
    6. In situatia in care bunurile nu au fost anterior clasate, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 41/1995, solicitantul va depune o cerere insotita de documentatia prevazuta in anexa nr. 1, Oficiul pentru patrimoniul cultural national urmand sa procedeze conform prevederilor de la cap. III A, pct. 2 si 3.
    Pentru bunurile apartinand patrimoniului cultural national, Oficiul pentru patrimoniul cultural national, in urma hotararii Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor sau a biroului acesteia, elibereaza certificatul de export temporar.
    Pentru bunurile ce urmeaza a fi clasate, se procedeaza conform procedurii de clasare.
    7. In ceea ce priveste clasarea bunului, dupa parcurgerea procedurii prevazute la cap. III pct. 2 - 10, se va elibera solicitantului, de catre Oficiul pentru patrimoniul cultural national, un certificat si se va mentiona regimul exportului.
    8. Certificatul de export temporar sau definitiv se elibereaza de catre Oficiul pentru patrimoniul cultural national pentru bunul ce urmeaza a face obiectul exportului si poate fi prezentat autoritatilor vamale de catre orice persoana care scoate bunul din tara.
    9. Termenul de valabilitate a certificatului de export eliberat de Oficiul pentru patrimoniul cultural national este de 3 ani pentru bunurile apartinand patrimoniului cultural comun si de 6 luni pentru bunurile clasate in categoriile Fond sau Tezaur.
    Art. 10
    Listele privind bunurile clasate in categoria Tezaur, precum si documentatia aferenta se gestioneaza de catre Centrul de Informatica si Memorie Culturala, se aproba de catre Directia muzeelor si colectiilor, pe baza avizelor de clasare date de Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor, si se vor transmite oficiilor pentru patrimoniul cultural national.
    Art. 11
    Listele privind bunurile clasate in categoria Fond, precum si listele bunurilor ce pot face obiectul clasarii, conform art. 9, impreuna cu documentatia aferenta se gestioneaza de catre oficiile pentru patrimoniul cultural national.
    Art. 12
    In situatia in care specialistii din cadrul oficiilor pentru patrimoniul cultural national, ai Directiei muzeelor si colectiilor sau ai Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, precum si cei apartinand persoanelor juridice autorizate sa desfasoare activitate in domeniul cercetarii, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata existenta unor bunuri care ar putea face obiectul unei proceduri de clasare, acestia pot instiinta Oficiul pentru patrimoniul cultural national pe raza caruia isi are sediul persoana juridica, pentru includerea acestora in categoriile mentionate la cap. II art. 8.
    Art. 13
    Institutiile obligate, prin efectul prevederilor art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 68/1994 (alin. 3 - 6), sa solicite declansarea procedurii de clasare vor actiona conform prevederilor cap. III B (pct. 1) si ale anexei nr. 4. Procedura de clasare va urma dispozitiile prevazute la cap. III A (pct. 2 - 10).

    ANEXA 1

    MINISTERUL CULTURII
    OFICIUL PENTRU PATRIMONIUL
    CULTURAL NATIONAL ..............

                                CERERE

    Va rog sa eliberati un certificat de clasare a bunului cultural/bunurilor culturale din tabelul anexat:

    Date despre solicitantul clasarii - persoana fizica:
 _________________________________________________________________________
| Numele:                                                                 |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Prenumele:                                                              |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Actul de identitate: ............ seria ..... nr. ........, eliberat de |
| ................... la data de .....................                    |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Adresa: str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ......, |
| sectorul ..., codul ......, localitatea .........., judetul ........... |
|_________________________________________________________________________|

    Date despre solicitantul clasarii - persoana juridica:
 _________________________________________________________________________
| Denumirea:                                                              |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Adresa: str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ......, |
| sectorul ..., codul ......, localitatea .........., judetul ........... |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Codul de inregistrare fiscala: .................. din data de ......... |
|_________________________________________________________________________|

    Reprezentat prin .......................................
                           (numele si prenumele)
    Functia ....................

    Data .......................

                                                    Semnatura,
                                                 ...............

    Pentru declansarea procedurii de clasare la cerere, solicitantul prezinta O.P.C.N.:
    - cererea de declansare a procedurii de clasare;
    - tabelul cuprinzand lista bunurilor culturale propuse pentru clasare;
    - o fotografie color pentru fiecare obiect;
    - alte eventuale materiale documentare.

    TABEL
    la anexa nr. 1

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Denumirea|Materialul|Titlul|Autorul|Datare|Nr. de |Valoarea|Titlul  |Obs.|
|crt.|bunului  |          |(daca |       |      |bucati |  (lei) |  de    |    |
|    |cultural |          |este  |       |      |       |        |detinere|    |
|    |         |          |cazul)|       |      |       |        |        |    |
|____|_________|__________|______|_______|______|_______|________|________|____|
| 0  |    1    |     2    |  3   |   4   |   5  |   6   |    7   |    8   |  9 |
|____|_________|__________|______|_______|______|_______|________|________|____|
|    |         |          |      |       |      |       |        |        |    |
|____|_________|__________|______|_______|______|_______|________|________|____|
|    |         |          |      |       |      |       |        |        |    |
|____|_________|__________|______|_______|______|_______|________|________|____|
|    |         |          |      |       |      |       |        |        |    |
|____|_________|__________|______|_______|______|_______|________|________|____|
|    |         |          |      |       |      |       |        |        |    |
|____|_________|__________|______|_______|______|_______|________|________|____|
|    |         |          |      |       |      |       |        |        |    |
|____|_________|__________|______|_______|______|_______|________|________|____|

                                              Semnatura solicitantului,
                                               ......................

    ANEXA 2

    MINISTERUL CULTURII
    OFICIUL PENTRU PATRIMONIUL
    CULTURAL NATIONAL ................

                                 DOSAR
    de declansare a procedurii de clasare la cerere

                                     Nr. .............. data ..............

    Catre
                    Directia muzeelor si colectiilor

    In urma expertizarii efectuate la data de ........................, O.P.C.N. al .......................................................... propune ca pentru bunul/bunurile cuprinse in tabelul anexat sa se declanseze procedura de clasare la cerere.
    Prezentul dosar cuprinde:
    1. Raportul de expertiza intocmit de ........................, avand functia
                                           (numele si prenumele)
de ............... si specialitatea ................., in cadrul institutiei ............................
    2. Materialul documentar:
    a) prezentat de solicitant:
    - persoana fizica ........................................
                              (numele si prenumele)
    - persoana juridica ......................................
                                   (denumirea)
    b) intocmit/oferit de:
    - persoana fizica ........................................
                              (numele si prenumele)
    - persoana juridica ......................................
                                   (denumirea)
    3. Propunere consemnata in referatul intocmit de:
    ..........................................................
                              (numele si prenumele)
    in calitate de ...........................................
    la institutia  ...........................................

                                  Seful Oficiului pentru
                               patrimoniul cultural national,
                                ..........................

    TABEL
    la anexa nr. 2

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A = Autorul
    B = Datare
    C = Dimensiuni, format, numar de pagini (dupa categorie)
    D = Nr. de bucati
    E = Greutatea (kg)
    F = Titlul de detinere
    G = Observatii
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Denumirea|Materialul|Tehnica|Titlul|   |   |   |   |   |Valoarea |   |   |
|crt.|bunului  |          |       |(daca |   |   |   |   |   |declarata|   |   |
|    |cultural |          |       |este  | A | B | C | D | E |  (lei)  | F | G |
|    |         |          |       |cazul)|   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
| 0  |    1    |     2    |   3   |  4   | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |    10   | 11| 12|
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|

                                           Seful Oficiului pentru
                                       patrimoniul cultural national,
                                        ...........................

    ANEXA 3 a)

    MINISTERUL CULTURII
    OFICIUL PENTRU PATRIMONIUL
    CULTURAL NATIONAL ................

                                         Nr. .......... data .............

                             INSTIINTARE
privind solicitarea declansarii procedurii de clasare la cerere

                  Catre .............................

    In urma solicitarii dv. prezentate O.P.C.N. al ..................... la data de .............. si inregistrata cu nr. ............., va comunicam ca dosarul bunului cultural/bunurilor culturale propus(e) spre clasare a fost prezentat Directiei muzeelor si colectiilor la data de ............................

    Din tabelul anexei nr. 1, Directia muzeelor si colectiilor a decis sa claseze bunul/bunurile de la nr. ...................
    Din tabelul anexei nr. 1, Directia muzeelor si colectiilor a decis sa NU claseze bunul/bunurile de la nr. ................
    Va transmitem alaturat certificatul/certificatele de clasare nr. ......
    Clasarea bunului/bunurilor culturale in cauza atrage drepturi si obligatii in conformitate cu prevederile Legii nr. 41/1995 privind protejarea patrimoniului cultural national.

                                           Seful Oficiului pentru
                                       patrimoniul cultural national,
                                        ...........................

    ANEXA 3 b)

    MINISTERUL CULTURII
    OFICIUL PENTRU PATRIMONIUL
    CULTURAL NATIONAL .................

                   CERTIFICAT DE CLASARE Nr. ..............
                     eliberat la data de ................

    In conformitate cu prevederile Legii nr. 41/1995 privind protejarea patrimoniului cultural national si ale Ordinului ministrului culturii nr. ..... referitor la aprobarea Normelor metodologice privind criteriile unice de clasare a bunurilor culturale care fac parte din patrimoniul cultural national si metodologia de eliberare a certificatelor de export, se certifica ca bunul cultural prezentat mai jos face parte din una dintre categoriile:

    a) Tezaurul patrimoniului cultural national        Da/Nu
    b) Fondul patrimoniului cultural national          Da/Nu

    1. Denumirea bunului cultural ..........................
    2. Materialul ..........................................
    3. Titlul (daca este cazul) ............................
    4. Autorul .............................................
    5. Datare ..............................................
    6. Nr. de bucati .......................................
    7. Evaluat la .................... la data de ..........
    8. Expertizat de ................. la data de ..........

    In conformitate cu legislatia nationala in vigoare, acest bun cultural nu poate face obiectul unui export definitiv de pe teritoriul Romaniei.

                                            Ministrul culturii,
                                           .....................

    ANEXA 4

                          INSTIINTARE
    privind clasarea de bunuri culturale

    Institutia ................................................................,
                                         (denumirea)
adresa: str. ................. nr. ....., sectorul ........., codul ..........., localitatea ...................., judetul ....................., instiinteaza O.P.C.N. al ..................................., adresa: str. .................. nr. ....., sectorul ........., codul ..........., localitatea ................., judetul ............................. ca au fost confiscate obiectele cuprinse in tabelul anexat.

    Propunem efectuarea expertizarii la data de ............................, la sediul .............................

                                              Seful autoritatii
                                      detinatoare de bunuri confiscate,
                                       ..............................

    TABEL
    la anexa nr. 4

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Titlul de detinere
    B - Observatii
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Denumirea|Materialul|Tehnica|Titlul|Autorul|Datare|Nr. de |Valoarea|  |  |
|crt.|bunului  |          |       |(daca |       |      |bucati |  (lei) |A |B |
|    |cultural |          |       |este  |       |      |       |        |  |  |
|    |         |          |       |cazul)|       |      |       |        |  |  |
|____|_________|__________|_______|______|_______|______|_______|________|__|__|
| 0  |    1    |     2    |   3   |   4  |   5   |   6  |   7   |    8   | 9|10|
|____|_________|__________|_______|______|_______|______|_______|________|__|__|
|    |         |          |       |      |       |      |       |        |  |  |
|____|_________|__________|_______|______|_______|______|_______|________|__|__|
|    |         |          |       |      |       |      |       |        |  |  |
|____|_________|__________|_______|______|_______|______|_______|________|__|__|
|    |         |          |       |      |       |      |       |        |  |  |
|____|_________|__________|_______|______|_______|______|_______|________|__|__|
|    |         |          |       |      |       |      |       |        |  |  |
|____|_________|__________|_______|______|_______|______|_______|________|__|__|
|    |         |          |       |      |       |      |       |        |  |  |
|____|_________|__________|_______|______|_______|______|_______|________|__|__|

                                              Seful organului
                                      detinator de bunuri confiscate,
                                       ..............................

    ANEXA 5

    MINISTERUL CULTURII
    OFICIUL PENTRU PATRIMONIUL
    CULTURAL NATIONAL ...................

                                  CERERE

    Va rog sa eliberati un certificat de export temporar/definitiv in (tara) ...................... al bunului cultural/bunurilor culturale din tabelul anexat.
    Motivul pentru care doresc sa export bunul cultural/bunurile culturale este: ................................................................................
................................................................................

    Date despre exportator - persoana fizica:
 _________________________________________________________________________
| Numele:                                                                 |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Prenumele:                                                              |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Actul de identitate: ............ seria ..... nr. ........, eliberat de |
| ................... la data de .....................                    |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Adresa: str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ......, |
| sectorul ..., codul ......, localitatea .........., judetul ........... |
|_________________________________________________________________________|

    Date despre exportator - persoana juridica:
 _________________________________________________________________________
| Denumirea:                                                              |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Adresa: str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ......, |
| sectorul ..., codul ......, localitatea .........., judetul ........... |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Codul de inregistrare fiscala: .................. din data de ......... |
|_________________________________________________________________________|

    Reprezentat prin .......................................
                           (numele si prenumele)

    Data .......................

                                                    Semnatura,
                                                 ...............

    TABEL
    la anexa nr. 5

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A = Autorul
    B = Datare
    C = Dimensiuni, format, numar de pagini (dupa categorie)
    D = Nr. bucati
    E = Greutatea (kg)
    F = Titlul de detinere
    G = Observatii
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Denumirea|Materialul|Tehnica|Titlul|   |   |   |   |   |Valoarea |   |   |
|crt.|bunului  |          |       |(daca |   |   |   |   |   |declarata|   |   |
|    |cultural |          |       |este  | A | B | C | D | E |  (lei)  | F | G |
|    |         |          |       |cazul)|   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
| 0  |    1    |     2    |   3   |   4  | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |    10   | 11| 12|
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|

         Director,                         Seful Oficiului pentru
     .................                 patrimoniul cultural national,
                                        ...........................

    ANEXA 6

    MINISTERUL CULTURII
    DIRECTIA MUZEELOR SI COLECTIILOR
    OFICIUL PENTRU PATRIMONIUL
    CULTURAL NATIONAL ....................

                  CERTIFICAT DE EXPORT TEMPORAR/DEFINITIV
                             Nr. ...../.........

    Directia muzeelor si colectiilor, Oficiul pentru patrimoniul cultural national ......................., aproba exportul temporar/definitiv al bunului cultural/bunurilor culturale din tabelul care face parte integranta din certificat.

    Date despre exportator - persoana fizica:
 _________________________________________________________________________
| Numele:                                                                 |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Prenumele:                                                              |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Actul de identitate: ............ seria ..... nr. ........, eliberat de |
| ................... la data de .....................                    |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Adresa: str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ......, |
| sectorul ..., codul ......, localitatea .........., judetul ........... |
|_________________________________________________________________________|

    Date despre exportator - persoana juridica:
 _________________________________________________________________________
| Denumirea:                                                              |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Adresa: str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ......, |
| sectorul ..., codul ......, localitatea .........., judetul ........... |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Codul de inregistrare fiscala: .................. din data de ......... |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Tara de destinatie a exportului ................................        |
|_________________________________________________________________________|
 _________________________________________________________________________
| Data preconizata pentru revenirea bunurilor culturale in Romania (in    |
| caz de export temporar): ziua ......... luna ......... anul ........... |
|_________________________________________________________________________|

                                                       Director,
                                                    ...............

    TABEL
    la anexa nr. 6

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A = Autorul
    B = Datare
    C = Dimensiuni, format, numarul de pagini (dupa categorie)
    D = Nr. bucati
    E = Greutatea (kg)
    F = Titlul de detinere
    G = Observatii
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Denumirea|Materialul|Tehnica|Titlul|   |   |   |   |   |Valoarea |   |   |
|crt.|bunului  |          |       |(daca |   |   |   |   |   |declarata|   |   |
|    |cultural |          |       |este  | A | B | C | D | E |  (lei)  | F | G |
|    |         |          |       |cazul)|   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
| 0  |    1    |     2    |   3   |   4  | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |    10   | 11| 12|
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|
|    |         |          |       |      |   |   |   |   |   |         |   |   |
|____|_________|__________|_______|______|___|___|___|___|___|_________|___|___|

                                                       Director,
                                                    ...............

    ANEXA 2

                               REGULAMENT
privind desfasurarea activitatilor comerciale cu bunuri culturale

    In conformitate cu prevederile ordonantelor Guvernului nr. 27/1992 (art. 4 si 5 din cap. II si art. 8 - 14 din cap. IV) si nr. 68/1994 [art. 3, 8, 11 lit. f), 15 lit. e) si f) si art. 30], privind protejarea patrimoniului cultural national, aprobate prin Legea nr. 11/1994 si, respectiv, Legea nr. 41/1995,
    tinand seama de dispozitiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, precum si ale Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric si al artelor plastice,
    in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 647/1991 privind regimul vamal pentru lucrarile de arta plastica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 202 din 3 octombrie 1991, si ale Ordinului circular nr. 72 din 18 noiembrie 1993, emis de Ministerul Finantelor - Directia generala a vamilor,
    avand in vedere prevederile Normelor metodologice privind criteriile unice de clasare a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural national si Metodologia de eliberare a adeverintelor de export, aprobate prin Ordinul ministrului culturii nr. ......., si tinand seama de exigentele Conventiei UNESCO (1970) referitoare la masurile ce trebuie luate pentru interzicerea si prevenirea importului, exportului si transferului ilicit de bunuri culturale [art. 10 lit. a)],
    magazinele, anticariatele, consignatiile, galeriile de arta, casele de licitatie, casele de amanet si orice alti agenti economici care comercializeaza bunuri culturale isi vor desfasura activitatea potrivit prevederilor prezentului regulament.

    1. Comercializarea (inclusiv licitatiile bunurilor culturale) se poate organiza numai de catre persoane juridice care au obtinut avizul de functionare emis de comisia centrala constituita in acest sens in cadrul Ministerului Culturii.
    Pentru obtinerea avizului de functionare, solicitantul va depune la Ministerul Culturii:
    - cerere-tip;
    - documentarul sintetic al activitatii, cu principalii indicatori inregistrati la infiintare;
    - copie legalizata de pe statutul societatii/firmei;
    - documente cuprinzand studii superioare de profil pentru consilierul de specialitate in domeniul comertului cu bunuri culturale;
    - dovada privind detinerea spatiului de depozitare si/sau comercializare, in conformitate cu prevederile art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 68/1994, avizata de Oficiul teritorial pentru patrimoniul cultural national;
    - notificare privind luarea la cunostinta si respectarea prevederilor prezentului regulament;
    - dovada achitarii taxei aferente obtinerii avizului.
    Eliberarea avizului de functionare este conditionata de calitatea de consilier de specialitate in domeniul comertului cu bunuri culturale a titularului societatii/firmei, a unuia dintre asociati, salariati ori a administratorului acesteia, acordata in conformitate cu criteriile de testare a acestei categorii profesionale, elaborate cu avizul Comisiei nationale a muzeelor si colectiilor.
    Eliberarea avizului de functionare se efectueaza numai dupa ce comisia centrala din cadrul Ministerului Culturii a fost asigurata, prin acte probatoare, ca solicitantul detine un spatiu de depozitare si/sau comercializare, in conformitate cu prevederile art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 68/1994, privind normele de conservare si securitate a bunurilor culturale mobile.
    Avizul se emite in termen de 30 de zile de la depunerea solicitarii si a documentatiei la secretariatul comisiei centrale.
    Hotararea comisiei centrale poate fi contestata in termen de 15 zile la Comisia nationala a muzeelor si colectiilor. Decizia Comisiei nationale a muzeelor si colectiilor, consemnata prin ordin al ministrului culturii, este definitiva.
    Orice schimbare privind sediul si consilierul de specialitate ori modificarea obiectului de activitate pentru care s-a emis avizul trebuie comunicata in termen de 15 zile Oficiului pentru patrimoniul cultural national din judetul (sau municipiul Bucuresti) in care isi are vechiul si noul sediu titularul de aviz. Aceste modificari se transmit in termen de 10 zile Directiei strategie culturala, prognoza, management - compartimentul avizari - din cadrul Ministerului Culturii, care va informa operativ Directia muzeelor si colectiilor pentru a efectua operatiunile aferente in fisierul centralizat al magazinelor, anticariatelor, consignatiilor, galeriilor de arta si caselor de licitatie si de amanet, care comercializeaza bunuri culturale. Lipsa comunicarii atrage automat anularea avizului.
    2. Agentii economici avizati au obligatia sa tina evidenta stricta a tuturor tranzactiilor, prin consemnarea acestora intr-un registru special numerotat, parafat si inregistrat la organul local de politie si al administratiei financiare, cuprinzand elementele privind originea si descrierea obiectelor, datele de intrare si de iesire a acestora, identitatea si domiciliul ofertantilor si ale cumparatorilor, cu mentionarea documentelor in baza carora s-a efectuat identificarea, preturile de vanzare, seria si numarul actului prin care s-a facut vanzarea-cumpararea (factura, aviz, chitanta etc.).
    Magazinele, anticariatele, consignatiile, galeriile de arta, casele de licitatie, precum si casele de amanet, care comercializeaza bunuri culturale, au obligatia de a prezenta, pentru control, registrele cu regim special si alte documente necesare persoanelor de specialitate, acreditate prin Ministerul Culturii, si ofiterilor de politie desemnati, care, la randul lor, vor respecta confidentialitatea datelor din cuprinsul acestora.
    Refuzul de a pune la dispozitia organelor de control mentionate documentele solicitate se sanctioneaza conform prevederilor art. 9 din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale.
    3. Persoanele juridice care comercializeaza ori organizeaza licitatii cu bunuri culturale din categoriile Tezaur sau Fond, prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 68/1994 privind protejarea patrimoniului cultural national (art. 2 si 3), aprobata si modificata prin Legea nr. 41/1995, au obligatia sa informeze pe cumparatori, verbal si prin modalitati vizibile de afisaj, ca bunurile respective, conform dispozitiilor Legii nr. 11/1994 si ale Legii nr. 41/1995, nu pot face obiectul exportului definitiv.
    In cazul in care bunuri din categoriile Tezaur si/sau Fond fac obiectul comercializarii, iar acestea dispar, sunt distruse sau furate in timpul depozitarii sau expunerii, persoanele juridice in cauza au obligatia sa intocmeasca Fisa bunului cultural disparut (anexa nr. 1) si sa anunte, pe langa organele de politie, si Ministerul Culturii, in vederea includerii acestora in Registrul national al bunurilor culturale mobile disparute, distruse sau furate (anexa nr. 2), registru instituit in baza prevederilor art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 68/1994.
    4. Titularii avizelor emise in vederea desfasurarii activitatilor comerciale cu bunuri culturale sunt tinuti sa respecte prevederile art. 21, referitor la dreptul de suita, ale art. 41, referitor la contractul de cesiune si ale art. 83, privitor la contractul de reproducere, precum si sa colaboreze cu organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996.
    Casele de licitatie, pe langa stabilirea, tiparirea si afisarea regulamentelor proprii de functionare, au obligatia sa trimita Directiei muzeelor si colectiilor din cadrul Ministerului Culturii catalogul bunurilor culturale ce vor face obiectul fiecarei licitatii, cu cel putin 5 zile inainte de data desfasurarii acesteia.
    In cazul licitarii unor bunuri din categoriile Tezaur si/sau Fond, este obligatorie prezenta unui reprezentant autorizat al Ministerului Culturii.
    Organizatorul licitatiei va achita, in acest sens, in contul Ministerului Culturii nr. 64.41.10.117 - B.C.R. - Sucursala municipiului Bucuresti, o taxa reprezentand echivalentul in lei a 30 $, la cursul valutar al zilei, dovada achitarii insotind catalogul bunurilor ce fac obiectul licitarii.
    Comercializarea de obiecte de arta plastica contemporana, facuta prin magazinele de specialitate in vederea exportului, se desfasoara pe baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 647/1991.
    5. Efectuarea de catre persoanele fizice sau juridice, mentionate in preambul, de acte ori fapte de comert cu bunuri culturale, fara respectarea prevederilor prezentului regulament, se sanctioneaza cu suspendarea sau anularea avizului de functionare emis de comisia centrala ori, dupa caz, cu amenda de la 200.000 lei la 2.000.000 lei.
    6. Prezentul regulament intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea lui in Monitorul Oficial al Romaniei.

    ANEXA 1

                                           _________________________________
             FISA                         |                                 |
    bunului cultural disparut             |           FOTO 6 x 9 cm         |
                                          |                                 |
 Codul detinatorului: ................... |                                 |
 Referinta PCN: ......................... |                                 |
 Nr. FAE ................................ | imagine de ansamblu a lucrarii/ |
 Numele detinatorului: .................. | fata lucrarii/avers             |
 ........................................ |                                 |
 Proprietarul (modul de dobandire): ..... |                                 |
 ........................................ |                                 |
 Adresa: ................................ |                                 |
 Localitatea ............................ |                                 |
 Judetul ................................ |                                 |
 Telefon/Fax: ........................... |                                 |
 Data disparitiei: ziua ................. |                                 |
 luna ............... anul .............. |_________________________________|
                                           _________________________________
                               __         |                                 |
 Modul de disparitie: Furat   |__|        |                                 |
                               __         |                                 |
                      Distrus |__|        |                                 |
                               __         |                                 |
 Tezaur                       |__|        |                                 |
                               __         |                                 |
 Fond                         |__|        |                                 |
                               __         |                                 |
 Bun cultural comun           |__|        | imagine generala a lucrarii/    |
 Descrierea obiectului:                   | verso/fara rama/revers          |
 Denumirea .............................. |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 Autorul: ............................... |                                 |
 ........................................ |                                 |
 Titlul: ................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 Descrierea: ............................ |                                 |
 ........................................ |_________________________________|
 ........................................  _________________________________
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 Materialul: ............................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ | imagine detalii semnificative   |
 ........................................ |                                 |
 Tehnica: ............................... |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 ........................................ |                                 |
 Nr. de piese componente: ............... |_________________________________|

 Locul de descoperire: .....................................................
 Provenienta: ..............................................................
 Modul de detinere:
                                      __                    __
                       achizitie:    |__|       cercetare: |__|
                                      __                    __
                       donatie:      |__|       altele:    |__|
                                      __
                       mostenire:    |__|

 Datare:          Secol:          An (de la): An (pana la):
 Dimensiuni: ...............................................................
 Greutate: .................................................................
 Marca: ....................................................................
 Semnatura: ................................................................
 Inscriptii: ...............................................................
 ...........................................................................
 ...........................................................................
 ...........................................................................

 Nr. fisei de conservare: ..................................................
 Completata de: ............................................................
 La data de: ...............................................................
                                __
 Restaurat               Da    |__|    Nr. fisei de restaurare:
                                __
                         Nu    |__|    Completata de:
                                       La data de:

 Nr. de inventar: ..........................................................
 Valoarea de inventar: .....................................................
 Valoarea actuala: .........................................................
 Valoarea de asigurare: ....................................................
 Institutia asiguratoare: ..................................................
 Adresa institutiei: .......................................................
 Adresa catre DMC nr.: Din:

 Adresa catre politie nr.:        Din:
                          __           __                __
 Recuperare:         Da  |__|     Nu  |__|     Partial  |__|

 Conditiile distrugerii:
                                                                        __
 Cutremur ............................................................ |__|
                                                                        __
 Inundatie ........................................................... |__|
                                                                        __
 Incendiu ............................................................ |__|
                                                                        __
 Manipulare defectuoasa .............................................. |__|
                                                                        __
 Restaurare defectuoasa .............................................. |__|
                                                                        __
 Conservare defectuoasa .............................................. |__|
                                                                        __
 Conflict armat ...................................................... |__|
                                                                        __
 Transport necorespunzator ........................................... |__|

 Conditiile furtului: .....................................................

 Completat de: ............................................................
 Data completarii: ........................................................

    ANEXA 2

    MINISTERUL CULTURII
    DIRECTIA MUZEELOR SI COLECTIILOR

                                REGISTRUL
bunurilor culturale mobile disparute, distruse sau furate
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Detinatorul|Denumirea |Autorul|Anul/   |Materialul|Modul de  |Data       |
|fisa|           |obiectului|       |Perioada|/tehnica/ |disparitie|disparitiei|
|    |           |/titlul   |       |        |dimensiuni|          |           |
|____|___________|__________|_______|________|__________|__________|___________|
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|    |           |          |       |        |          |          |           |
|____|___________|__________|_______|________|__________|__________|___________|



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1284/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1284 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu