Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 125 din 4 noiembrie 2008

pentru modificarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate in Romania, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 62/2008

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 770 din 17 noiembrie 2008



Având în vedere prevederile art. 8 alin. (1) lit. d) din Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul dispoziţiilor art. 3 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 410/2007,

preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

Art. I. - Regulamentul de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzactionate în România, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 1 iulie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 93 va avea următorul cuprins:

„Art. 93. - (1) Determinarea puterii calorifice superioare se face cu gazcromatografe on-line sau cu gazcromatografe de laborator.

(2) Intervalul maxim de timp la care se efectuează citirea volumelor de gaze naturale tranzactionate este prezentat în tabelul de mai jos:

Nr. crt.

Consumul anual de energie

Interval

1.

>116.277,79 MWh

Zilnic

2.

11.627,79 MWh - 116.277,79 MWh

Decadal

3.

< 11.627,78 MWh

O dată lunar

(3) Calculul energiei pentru consumatorii care au un consum anual de energie mai mare de 116.277,79 MWh se face utilizând relaţia:

unde

VZi - volumul corectat măsurat zilnic;

Hi - puterea calorifică superioară alocată zilnic ZCG conform prevederilor art. 91 alin. (2);

n - numărul de zile din luna respectivă.

(4) Calculul energiei pentru consumatorii care au un consum anual de energie cuprins între 11.627,79 MWh şi 116.277,79 MWh se face utilizând relaţia:

unde

VDi - volumul corectat măsurat în fiecare decadă;

HSDi - puterea calorifică superioară calculată decadal conform relaţiei:

unde

HsI - puterea calorifică superioară alocată zilnic ZCG conform prevederilor art. 91 alin. (2);

Vi - volumul corectat, măsurat zilnic în staţia de reglare- măsurare-predare a gazelor naturale aferentă sistemului de distribuţie;

n - numărul de zile aferente decadei.

(5) Calculul energiei pentru consumatorii care au un consum anual de energie mai mic de 11.627,79 MWh se face utilizând relaţia:

E = VlxHSL,

unde

Vl - volumul măsurat lunar;

HSL - puterea calorifică superioară calculată lunar conform relaţiei:

HSLi - puterea calorifică superioară alocată zilnic ZCG conform prevederilor art. 91 alin. (2);

Vi - volumul corectat, măsurat zilnic în staţia de reglare- măsurare-predare a gazelor naturale aferentă sistemului de distribuţie;

n - numărul de zile aferente lunii.

(6) în cazul în care, pentru consumatorii precizaţi la alin. (4) şi (5), în staţia de reglare-măsurare-predare a gazelor naturale nu sunt comunicate zilnic volumele de gaze naturale, Hs se calculează astfel:

unde

Hsi - puterea calorifică superioară alocată zilnic ZCG conform prevederilor art. 91 alin. (2);

n - numărul de zile aferente decadei/lunii.

(7) In cazul ZCG din anexa nr. 4, puterea calorifică superioară zilnică  utilizată de operatorul de distribuţie la facturarea cantităţilor de energie livrate consumatorilor se calculează astfel:

unde

Vi - volumul corectat măsurat pentru fiecare sursă;

Hsi - puterea calorifică superioară determinată pentru fiecare sursă.

Valoarea Hs astfel determinată se utilizează în relaţiile de calcul precizate la alin. (3), (4) şi (5), după caz, pentru calculul energiei livrate consumatorilor.

(8) In cazul interfeţei dintre producători şi operatorul SNT, pentru situaţiile în care livrarea către SNT se face dintr-o singură sursă, determinarea puterii calorifice superioare se face decadal, iar cantitatea de energie decadală se calculează astfel:

unde

EDi - energie calculată decadal;

VZi - volumul corectat măsurat zilnic;

Hsd - puterea calorifică superioară determinată decadal în următoarele perioade:

- prima determinare: în intervalul cuprins între 1 şi 5 ale lunii, valoare folosită pentru perioada 1-10 ale lunii în curs;

- a II-a determinare: în intervalul cuprins între 11 şi 15 ale lunii, valoare folosită pentru perioada 11-20 ale lunii în curs;

- a III-a determinare: în intervalul cuprins între 21 şi 25 ale lunii, valoare folosită pentru perioada 21 -sfârşitul lunii în curs.

Intervalul de timp dintre prima şi a doua determinare, respectiv a doua şi a treia determinare este de maximum 10 zile. Transmiterea datelor referitoare la valorile puterii calorifice superioare se va face în ziua următoare determinării.

Cantitatea de energie aferentă perioadei de facturare se determină cu relaţia:

(9) Pentru sistemele de distribuţie alimentate direct din conductele din amonte sau consumatorii racordaţi direct la acestea, determinarea puterii calorifice superioare se face decadal, conform perioadelor precizate la alin. (8), iar calculul cantităţilor de energie se face astfel:

a) pentru consumatorii care au un consum anual de energie mai mare de 116.277,79 MWh se aplică prevederile alin. (8);

b) pentru consumatorii care au un consum anual de energie cuprins între 11.627,79 MWh şi 116.277,79 MWh se utilizează relaţia:

unde

VDi - volumul corectat măsurat în fiecare decadă;

HsDi - puterea calorifică superioară aferentă fiecărei decade;

c) pentru consumatorii care au un consum anual de energie mai mic de 11.627,79 MWh se utilizează relaţia:

unde

Vi - volumul măsurat lunar;

HSDi - puterea calorifică superioară aferentă fiecărei decade."

2.  La articolul 94, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:

„Art. 94. - (1) Puterea calorifică superioară utilizată de operatorul de distribuţie la facturarea serviciilor de distribuţie prestate beneficiarilor săi se determină conform prevederilor art. 93 alin. (3)-(7), după caz.

(2) Puterea calorifică superioară utilizată de furnizor la facturarea consumului de energie pentru beneficiarii săi se determină conform prevederilor art. 93 alin. (3)-(7), după caz."

3.  La articolul nr. 94, alineatele (3) şi (4) se abrogă.

4.   La articolul nr. 94, alineatele (5) şi (6) vor avea următorul cuprins:

„(5) Distribuitorii au obligaţia ca pentru consumatorii situaţi în ZCG din anexa nr. 4, cu un consum mai mare de 11.627,78 MWh/an, să determine zilnic/decadal, conform intervalelor precizate la art. 93 alin. (2), puterea calorifică superioară, în vederea facturării serviciilor prestate.

(6) Puterea calorifică superioară utilizată de operatorul sistemului naţional de transport la facturarea serviciilor de transport prestate beneficiarilor săi o reprezintă media ponderată a puterilor calorifice superioare aferente ZCG pentru fiecare punct de ieşire din SNT, corespunzător acestora, la intervalele precizate la art. 93 alin. (2), aferente perioadei de facturare."

5. La articolul nr. 94, alineatele (5), (6) şi (7) se renumerotează astfel:

- alineatul (5) devine alineatul (3);

- alineatul (6) devine alineatul (4);

- alineatul (7) devine alineatul (5).

6. Articolul 95 va avea următorul cuprins:

„Art. 95. - In situaţia în care măsurătorile efectuate de distribuitor, realizate timp de 12 luni consecutive, arată că puterea calorifică superioară determinată conform prevederilor art. 94 alin. (3) nu a înregistrat variaţii mai mari de ± 2%, la facturare se poate utiliza aceeaşi putere calorifică superioară pentru toţi consumatorii situaţi în acea zonă delimitată."

7. Articolul 104 va avea următorul cuprins:

„Art. 104. - (1) Operatorii licenţiaţi pentru distribuţia gazelor naturale au obligaţia de a publica zilnic pe pagina proprie de internet valorile puterii calorifice superioare corespunzătoare fiecărei localităţi pentru care deţin licenţa de distribuţie a gazelor naturale. Incepând cu data de 1 ianuarie 2009, operatorii licenţiaţi pentru distribuţia gazelor naturale au obligaţia de a publica pe pagina proprie de internet şi valorile puterii calorifice superioare, calculate în conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3)-(7), aferente fiecărei perioade de facturare a cantităţilor de energie livrate consumatorilor, utilizată la facturare.

(2)  Producătorii au obligaţia de a publica zilnic pe pagina proprie de internet valorile puterii calorifice superioare corespunzătoare fiecărui punct de intrare în SNT şi, respectiv, fiecărui punct de intrare din cadrul unei ZCG.

(3) Operatorul sistemului naţional de transport are obligaţia de a publica zilnic pe pagina proprie de internet valorile puterii calorifice superioare corespunzătoare fiecărui punct de ieşire din SNT, corespunzător ZCG menţionate în anexele nr. 3 şi 4.

(4) Operatorii depozitelor de înmagazinare au obligaţia de a publica zilnic pe pagina proprie de internet valorile puterii calorifice superioare determinate la interfaţa sistemului naţional de transport cu depozitul de înmagazinare."

8. Articolul 105 va avea următorul cuprins:

„Art. 105. - Furnizorii au obligaţia de a asigura comunicarea, prin    intermediul facturilor lunare, către consumatorii lor a informaţiilor legate de accizarea gazelor naturale, consumul de gaze naturale exprimat în metri cubi, valoarea puterii calorifice superioare folosită la facturare şi cantitatea totală de energie consumată."

Art. II. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2008.

p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,

Nicolae Opriş


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 125/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 125 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu