ORDIN
Nr. 106 din 9 noiembrie 2004
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind cerintele sanitare
veterinare de organizare, functionare si control al actiunilor de dezinfectie
care se efectueaza la punctele de trecere a frontierei
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 114 din 4 februarie 2005
In temeiul art. 10 lit. b) si al art. 40 alin. 4 din Ordonanta Guvernului
nr. 42/2004 privind organizarea activitatii veterinare, aprobata cu modificari
prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea si
functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale inspectie, control,
inspectie la frontiera si coordonarea institutelor veterinare nr. 41.906 din 29
octombrie 2004,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind cerintele sanitare veterinare
de organizare, functionare si control al actiunilor de dezinfectie care se
efectueaza la punctele de trecere a frontierei, prevazuta in anexa care face
parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii.
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind cerintele sanitare veterinare de organizare, functionare si control al
actiunilor de dezinfectie care se efectueaza la punctele de trecere a
frontierei
CAP. 1
Dispozitii generale
1. Prezenta norma sanitara veterinara stabileste cerintele sanitare
veterinare privind organizarea, functionarea si controlul actiunilor de
dezinfectie, precum si controlul efectuarii acestora la punctele de trecere a
frontierei.
2. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor stabileste punctele de inspectie si control sanitar-veterinar de
frontiera.
3. Cerintele sanitare veterinare ce reglementeaza organizarea si
functionarea statiilor pentru efectuarea actiunilor de dezinfectie sunt
stabilite de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor, prin ordin al presedintelui acesteia.
4. Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara.
CAP. 2
Definitii
In sensul prezentei norme sanitare veterinare se intelege prin:
- Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
- autoritate de reglementare in domeniul veterinar si pentru siguranta
alimentelor, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu
personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea
primului-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru;
- activitate sanitara veterinara - activitate desfasurata pe teritoriul
Romaniei de un medic veterinar, in limitele de competenta ale serviciilor
sanitare veterinare, prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind
organizarea activitatii veterinare, aprobata cu modificari prin Legea nr.
215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- activitate sanitara veterinara publica - activitate veterinara
strategica, de interes national, efectuata, in limitele de competenta, de
serviciile veterinare, pentru aplicarea strategiilor si politicilor
guvernamentale de aparare si imbunatatire a statusului de sanatate a
animalelor, pentru protectia sanatatii publice, a animalelor, protectia
mediului si siguranta alimentelor;
- autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor -
autoritate sanitara veterinara centrala si pentru siguranta alimentelor ce are
atributii in domeniile de competenta ale serviciilor sanitare veterinare sau
orice alta autoritate din domeniul sanitar-veterinar careia i s-au delegat
aceste puteri si competente;
- autoritatea centrala sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
- serviciu sanitar veterinar central al Romaniei, care are responsabilitatea
elaborarii si implementarii strategiilor guvernamentale in domeniul
sanitar-veterinar, a definirii competentelor si atributiilor serviciilor
sanitare veterinare, a stabilirii, gestionarii, realizarii si controlului
activitatilor sanitare veterinare publice;
- autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana
- serviciu public sanitar veterinar descentralizat, subordonat tehnic si
administrativ autoritatii centrale sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor, avand autoritatea si responsabilitatea aplicarii strategiilor
guvernamentale in domeniul sanitar-veterinar pe teritoriul judetului respectiv,
a gestionarii, realizarii si controlului activitatilor sanitare veterinare
publice la acest nivel, precum si alte competente delegate de autoritatea
centrala sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, este reprezentat
de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana,
respectiv a municipiului Bucuresti;
- autoritatea locala si pentru siguranta alimentelor - autoritate de la
nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare teritoriale, coordonate tehnic si
administrativ de autoritatea judeteana sanitara veterinara si pentru siguranta
alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, care are responsabilitatea
realizarii, gestionarii si notificarii actiunilor sanitare veterinare publice;
este reprezentata de medicul veterinar oficial;
- circumscriptii sanitare veterinare zonale - structuri ale directiilor
sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti, fara personalitate juridica;
- medic veterinar oficial - medic veterinar angajat si retribuit de stat,
desemnat pentru a realiza activitatile sanitare veterinare stabilite de
autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor la care isi
desfasoara activitatea;
- medic veterinar de libera practica imputernicit - medic veterinar de
libera practica imputernicit de autoritatea sanitara veterinara si pentru
siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pe baza de
contract, sa efectueze unele activitati sanitare veterinare publice, in
conditiile legii;
- institutii in subordinea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor - institutii veterinare, autoritati de referinta
la nivel national pentru domeniile de competenta specifice acestora, cu
personalitate juridica;
- animale - mamifere, cu exceptia celor marine, pasari domestice si
salbatice;
- post de inspectie de frontiera - post de inspectie si control, ce se
organizeaza si functioneaza in baza reglementarilor stabilite prin legislatia
sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;
- cerinte veterinare de import si tranzit - cerinte sanitare veterinare si
pentru siguranta alimentelor, stabilite de Autoritatea Nationala Sanitara
Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pe care trebuie sa le indeplineasca
animalele, produsele de origine animala, produsele de origine nonanimala si
alte produse si materii supuse controlului sanitar veterinar si pentru
siguranta alimentelor pentru a fi acceptate pe teritoriul Romaniei sau sa
tranziteze teritoriul acesteia;
- statie de dezinfectie - ansamblu de facilitati, echipamente, masuri
tehnice si proceduri care stau la baza efectuarii dezinfectiei, aflate intr-o
locatie stabilita si autorizata la punctele de trecere a frontierei conform
legislatiei sanitare veterinare;
- dezinfectant - produs fizic, chimic sau biologic utilizat in actiunea de
dezinfectie in scopul distrugerii sau neutralizarii microorganismelor patogene
si conditionat patogene;
- dezinfectie - ansamblu de masuri dispuse pentru distrugerea
microorganismelor patogene si conditionat patogene;
- dezinfectie de necesitate - ansamblu de masuri dispuse pentru combaterea
unor boli transmisibile ale animalelor;
- importator - orice persoana juridica sau fizica care, conditionat de
respectarea reglementarilor stabilite de Autoritatea Nationala Sanitara
Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, efectueaza operatiuni de import
animale, produse de origine animala si alte materii supuse supravegherii si
controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor;
- produs - produse de origine animala si alte produse si materii care pot
influenta sanatatea animalelor si sanatatea publica;
- suprafata supusa dezinfectiei - suma tuturor suprafetelor accesibile ce
urmeaza a fi supuse dezinfectiei;
- solutie de lucru - solutie cu o concentratie stabilita pentru a fi
folosita in scopul dezinfectiei;
- solutie-mama de dezinfectie - solutie cu o concentratie cunoscuta in
substanta activa, mai mare decat cea de lucru, din care se prepara solutiile de
lucru;
- vehicul - orice mijloc de transport rutier, feroviar, naval si aerian
utilizat pentru transportul animalelor, produselor si subproduselor de origine
animala, furajelor si al altor produse si materii supuse supravegherii si
controlului sanitar-veterinar.
CAP. 3
Cerinte sanitare veterinare privind organizarea si functionarea statiilor
de dezinfectie de la punctele de trecere a frontierei
1. Statiile de dezinfectie se organizeaza la punctele de inspectie si
control sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, stabilite de
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
2. Amplasarea, dotarea si incadrarea cu personal a acestora trebuie sa
corespunda prevederilor legale in vigoare.
3. Statiile de dezinfectie pot functiona numai dupa obtinerea autorizatiei
sanitare veterinare de functionare, emisa de autoritatea sanitara veterinara si
pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
4. Dotarea minima a statiilor de dezinfectie trebuie sa corespunda
detaliilor tehnice precizate in anexele nr. 1 - 4 la prezenta norma sanitara
veterinara.
5. Colectarea apelor uzate, depozitarea si evacuarea deseurilor trebuie sa
se efectueze dupa o prealabila dezinfectie, in conformitate cu reglementarile
legale in vigoare, cu privire la masurile de protectie a mediului.
6. Substantele folosite in actiunile de dezinfectie trebuie sa fie
omologate si inregistrate in Romania si aprobate de Autoritatea Nationala
Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru acest scop.
7. Toate mijloacele de transport animale, produse de origine animala,
furaje si alte produse si materii ce sunt supuse supravegherii si controlului
sanitar-veterinar si, dupa caz, cele pentru transport de persoane se supun
actiunii de dezinfectie profilactica sau de necesitate, in functie de situatie,
conform deciziilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor, precum si ale directiilor sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti.
8. Dezinfectia se efectueaza si in locurile, platformele si spatiile
amenajate pentru colectarea apelor uzate si a deseurilor solide rezultate in
urma actiunii de dezinfectie a mijloacelor de transport.
9. In cazuri deosebite, cand exista un risc major pentru sanatatea
animalelor sau cand situatia epidemiologica o impune, Autoritatea Nationala
Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor poate dispune dotarea
suplimentara, pentru o perioada de timp determinata, cu mijloace de efectuare
si control al actiunilor de dezinfectie si poate solicita sprijin altor
institutii ale administratiei publice centrale sau locale.
10. In scopul organizarii si desfasurarii acestor activitati directiile
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului
Bucuresti, in structura carora functioneaza statiile de dezinfectie la punctele
de trecere a frontierei, angajeaza personalul necesar in conditiile legii, pe
baza unui contract de munca pe perioada determinata, cu norma intreaga sau
partiala, dupa caz.
11. Numarul posturilor necesare este determinat de specificul fiecarei
statii si este aprobat prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, la propunerea directiei
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor in cauza.
12. Finantarea posturilor se realizeaza din venituri proprii, obtinute de
catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor in
conditiile legii.
13. Statiile de dezinfectie de la posturile de inspectie de frontiera
trebuie sa detina stocuri de substante cu actiune specifica ce se utilizeaza in
situatii de necesitate.
CAP. 4
Controlul actiunilor de dezinfectie efectuate la punctele de trecere a
frontierei
1. Controlul eficientei actiunilor de dezinfectie se efectueaza de catre
medicul veterinar oficial de la posturile de inspectie de frontiera, prin
inspectie si teste rapide omologate.
2. Pentru actiunile de dezinfectie profilactica, controlul eficientei
operatiunii se efectueaza prin sondaj, iar pentru actiunile de dezinfectie de
necesitate, acestea se efectueaza la toate obiectivele.
3. Substantele folosite, stocul acestora, modul pentru prepararea
solutiilor si utilizarea lor in actiunile de dezinfectie sunt supuse
controlului sanitar-veterinar efectuat de catre medicul veterinar oficial de la
postul de inspectie de frontiera.
CAP. 5
Dispozitii finale
1. Actiunile de dezinfectie se efectueaza numai cu respectarea cerintelor
stabilite de prezenta norma sanitara veterinara.
2. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor, prin institutele veterinare si directiile sanitar-veterinare si
pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti, va
supraveghea si va verifica respectarea prevederilor stabilite de prezenta norma
sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CLADIREA ADMINISTRATIVA
pentru activitatile de dezinfectie la punctele de trecere a frontierei
I. Cladirea administrativa
1. Amplasarea cladirii administrative se face la iesirea de pe rampa de
dezinfectie, astfel incat in perimetrul activ sa se acceada numai dupa trecerea
prin filtru.
2. Cladirea administrativa trebuie sa detina urmatoarele utilitati:
a) vestiar pentru hainele de strada ale personalului;
b) dus pentru igiena corporala;
c) vestiar pentru hainele de lucru ale personalului;
d) grup sanitar;
e) birou administrativ;
f) magazie pentru substante folosite pentru igiena personala si pentru
substante dezinfectante;
g) magazie pentru utilajele folosite in activitatea de dezinfectie;
h) magazie pentru materiale de protectie;
i) spalatorie, uscatorie.
3. Incaperile trebuie sa aiba urmatoarele utilitati:
a) vestiar ce trebuie sa aiba spatiu adecvat scopului;
b) peretii si pardoseala trebuie sa fie finisati si confectionati din
materiale usor lavabile si decontaminabile;
c) dulapurile pentru imbracaminte trebuie sa fie confectionate din
materiale usor lavabile, cu usi perforate;
d) dusuri ce trebuie sa aiba peretii din materiale lavabile (eventual
acoperiti cu faianta) pana la cel putin 2 m inaltime, pardoseala din material
izolant lavabil, dus;
e) grup sanitar ce trebuie sa aiba chiuveta si cel putin 2 WC-uri, unul
pentru barbati si altul pentru femei;
f) magazie pentru substante, care trebuie sa fie dotata cu rafturi si cu
cel putin doua dulapuri metalice, cu usi metalice, cu spatii pentru substante
toxice;
g) magazie pentru utilaje, care trebuie sa aiba o pardoseala din materiale
rezistente, usor lavabile, racord la sistemul de canalizare si sursa de apa;
h) magazie pentru materiale de protectie, care trebuie sa aiba peretii si
pardoseala din materiale rezistente la substante chimice, usor lavabile si
decontaminabile, dotata cu dulapuri pentru depozitarea materialelor specifice;
i) spalatorie si uscatorie ce trebuie sa fie finisate cu materiale usor
lavabile si rezistente la substante chimice.
II. Dotari minime
A. Pentru cladiri:
a) racord apa, canal, electricitate;
b) punct PSI;
c) bazin de retentie si tratare pentru inactivarea apei uzate;
d) platforma sau container securizat pentru deseuri solide.
B. Pentru personal:
- haine de protectie pentru fiecare operator: cel putin 2 halate, 2 perechi
cizme din cauciuc, 2 sorturi cauciucate, 2 perechi manusi din cauciuc, 2
pelerine impermeabile cu gluga, 2 perechi ochelari de protectie; 2 masti de
gaze.
C. Pentru actiunile de dezinfectie:
a) un utilaj performant pentru dezinfectie care sa asigure presiunea
lichidului la iesire, reglabila, intre 1 si 80 de atmosfere;
b) furtunuri de dimensiuni corespunzatoare rezistente la presiunea pe care
o dezvolta utilajul;
c) utilajul trebuie sa poata fi racordat la reteaua de apa curenta si sa
poata face un amestec extemporaneu de apa si substanta dezinfectanta, autoreglabil,
in functie de cerintele situatiei care se impune;
d) sa aiba motor propriu;
e) sa permita pulverizarea solutiei de lucru cu picaturi corespunzatoare
tipului de dezinfectie ce se efectueaza;
f) sa permita incalzirea solutiei de lucru;
g) stoc de rezerva de substante decontaminante pentru situatii deosebite
(substante dezinfectante, in cantitati necesare pentru minimum 50 de obiective
medii);
h) cantitati suficiente de substante decontaminante, pentru actiuni
profilactice curente si de necesitate.
III. Masuri de protectie a mediului
Masurile de protectie a mediului vor respecta legislatia nationala in
vigoare pentru evitarea contaminarii mediului inconjurator.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
DEZINFECTIA
A. Dezinfectorul pentru trenul de rulare al autovehiculelor, utilizat in
activitatea de dezinfectie la punctele de trecere a frontierei
a) Dezinfectorul rutier se amplaseaza pe drumul de acces in zona statiei de
dezinfectie.
b) Autovehiculele vor fi dirijate prin panouri indicatoare si avertizoare
de traseu si de limitare a vitezei (aproximativ 5 km/h), astfel incat trecerea
sa se faca obligatoriu prin dezinfectorul rutier.
c) Trenul de rulare al autovehiculelor trebuie sa fie curat, lipsit de
resturi de pamant sau alte resturi solide.
d) Vehiculele trebuie sa treaca prin dezinfector astfel incat intreaga
circumferinta a rotii sa se roteasca de cel putin doua ori prin solutia
decontaminanta. Alaturat se amplaseaza o pompa carosabila sau un gabarit de
decontaminare, cu care se pulverizeaza caroseria autovehiculelor si a altor
obiecte ce traverseaza statia de dezinfectie.
e) Adancimea dezinfectorului rutier trebuie sa fie de circa 400 mm, iar
nivelul solutiei decontaminante sa fie in permanenta de circa 300 mm. Pentru
evitarea scurgerii apei din dezinfector marginile acestuia trebuie sa fie mai
ridicate, iar pentru prevenirea aruncarii lichidului decontaminant peste
marginile dezinfectorului, in timpul trecerii vehiculelor, se recomanda
amenajarea unor rigole transversale, pe toata suprafata dezinfectorului, care
sa permita retragerea solutiei si traversarea bazinului de catre autovehicul cu
viteza adecvata scopului (aproximativ 5 km/ora).
f) Solutia de lucru se controleaza periodic, pentru mentinerea constanta a
concentratiei optime, prin ajustare permanenta a acesteia.
g) Dupa golirea solutiei de lucru uzate, dezinfectorul se curata pentru a
nu se colmata prin depunerile grosiere rezultate prin trecerea vehiculelor.
h) Apele uzate vor fi dirijate intr-un bazin de retentie, in vederea
neutralizarii acestora.
i) Dezinfectorul rutier va avea urmatoarele componente:
1. rigola acoperita cu gratar pentru retragerea lichidului decontaminant;
2. camin de golire;
3. sibar de golire;
4. tub de racord la canalizare;
5. nivelul solutiei decontaminante;
6. partea carosabila (16 cm, marca B300) formata din:
- strat filtrant - balast - 15 - 20 cm;
- teren bine compactat;
- rost umplut cu mastic bituminos.
j) Dezinfectia autovehiculelor
Dezinfectia se aplica - diferentiat - pe tipuri de vehicul, dupa ce este
finalizata operatiunea de spalare, folosindu-se una dintre solutiile de lucru
adaptata scopului pentru care se impune dezinfectia.
Dezinfectia se realizeaza prin aspersia tuturor suprafetelor, sub presiune
dirijata, respectandu-se cantitatea de solutie/mp, inclusiv a rotilor,
sasiului, cabinei si a treptelor de la cabina, respectandu-se cantitatea de
solutie/mp.
Aspersia solutiilor se va executa cu dispozitive speciale omologate in
acest sens.
Cantitatile din substanta de lucru necesare pentru dezinfectie sunt in
functie de suprafata totala dezinfectabila (std) a obiectivului.
In toate cazurile, inclusiv cele de risc epidemiologic iminent pentru
sanatatea omului si a animalelor, se pot lua si alte masuri suplimentare, la
recomandarea autoritatii centrale sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor.
In scopul inlaturarii surplusului de solutie decontaminanta de pe
suprafetele autovehiculelor, dupa 30 de minute de la executarea dezinfectiei se
clatesc suprafetele cu apa (calda sau rece) sub presiune.
Apa utilizata pentru curatat, spalat si dezinfectat trebuie sa provina din
reteaua de alimentare cu apa potabila, care se va controla saptamanal prin
examene de laborator pentru verificarea parametrilor de potabilitate.
Dupa efectuarea spalarii si dezinfectiei autovehiculului, medicul veterinar
oficial, sub semnatura, parafa si stampila postului de inspectie de frontiera,
va elibera un document oficial specific sau va face mentiunea: "Spalarea
si dezinfectia autovehiculului s-au efectuat la data de ................. ora
............."
Asistentul sau tehnicianul veterinar va inregistra intr-un registru-tip
evidenta autovehiculelor curatate si dezinfectate la statia de dezinfectie
respectiva pentru fiecare autovehicul supus operatiunilor mentionate.
Acest registru va cuprinde urmatoarele:
1. nr. crt.;
2. data;
3. ora cand s-au executat spalarea si dezinfectia;
4. nr. de circulatie al autovehiculelor;
5. tara de provenienta a marfii;
6. numele si prenumele conducatorului auto;
7. felul marfii transportate;
8. substanta decontaminanta folosita;
9. concentratia solutiei;
10. cantitatea utilizata;
11. semnatura conducatorului auto;
12. semnatura celui care a efectuat dezinfectia.
B. Gabarit dublu pentru dezinfectia autovehiculelor
a) Gabaritul pentru dezinfectie este construit dintr-un cadru din teava
metalica de 3/4, avand montate cate 10 duze pe fiecare latura. Duzele de
dimensiuni potrivite trebuie sa fie situate la circa 35 - 40 cm distanta intre
ele si orientate perpendicular pe laturile cadrului (anexa nr. 4).
b) Conducta pe care sunt fixate duzele este racordata la o pompa de
dezinfectie cu presiune.
c) Duzele aflate pe carosabil vor fi montate sub un gratar de protectie.
d) Trebuie sa existe doua linii de dezinfectie in stare de functionare.
e) Pentru prepararea solutiei de lucru trebuie asigurate doua bazine cu o
capacitate de cel putin 10.000 litri fiecare. Acestea trebuie sa fie situate
intr-o incapere care sa asigure temperatura de 20 grade C pe toata perioada
anului.
f) Apa utilizata pentru dezinfectie trebuie sa fie potabila si controlata
periodic asupra potabilitatii.
g) Este necesara asigurarea unui sistem de incalzire a solutiei de lucru
pana la 80 grade C.
h) Autovehiculele care urmeaza sa fie dezinfectate trebuie sa fie curate,
lipsite de resturi solide aderente pe intreaga suprafata decontaminabila.
i) Apele uzate rezultate in urma actiunii de dezinfectie trebuie dirijate
intr-un bazin de retentie unde vor fi neutralizate inainte de expedierea lor
intr-un receptor natural.
ANEXA 3*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.
Figura 1 - Dezinfector rutier - se gaseste in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 114 din 4 februarie 2005, la pagina 9.
ANEXA 4*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.
______________________________________________________________________________
|
|
| |
| __________________________________________________________________________
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
| |->v v v v v v v v v v v<-| |->v v v v v v v v v
v v<-| |
| | | | |
|
| |-> <-|
|-> <-| |
| | | | |
|
| |-> <-|
|-> <-| |
| | | | |
|
| |-> <-|
|-> <-| |
| | | | |
|
| |-> <-|
|-> <-| |
| | | | |
|
| |->^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^<-| |->^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
^ ^<-| |
| |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|
|
|
| ____________________________
|
| | GABARIT RUTIER CU DUZE |
|
| |____________________________|
|
|______________________________________________________________________________|