ORDIN  
Nr. 1201/106 din 22 decembrie 2003
privind completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 84/91/2002 pentru
aprobarea Normelor privind contaminantii din alimente
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

              Nr. 1.201 din 22 decembrie 2003
              MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
              Nr. 106 din 6 februarie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 142 din 17 februarie 2004
    In temeiul art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii si al Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica si
inspectia sanitara de stat nr. OB. 6.737/2003,
    ministrul sanatatii si ministrul agriculturii, padurilor, apelor si
mediului emit urmatorul ordin:
    Art. 1
    Normele privind contaminantii din alimente, aprobate prin Ordinul
ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 84/91/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea
I, nr. 255 din 16 aprilie 2002, se completeaza potrivit anexei care face parte
integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directia generala de sanatate publica si inspectia sanitara de stat din
cadrul Ministerului Sanatatii impreuna cu Directia de productie animala si
industrie alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului si directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti
impreuna cu directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala, directiile
sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
                          Ministrul sanatatii,
                          Ovidiu Brinzan
                          p. Ministrul agriculturii,
                          padurilor, apelor si mediului,
                          Petre Daea,
                          secretar de stat
    ANEXA 1
    Art. 1
    Normele privind contaminantii din alimente, anexa la Ordinul ministrului
sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 84/91/2002, se completeaza dupa cum urmeaza:
    - Articolul 8 se elimina, iar dupa articolul 7 se introduce un nou capitol,
capitolul IV, cu urmatorul continut:
    "CAP. 4
    Metode de prelevare a probelor pentru controlul oficial al limitelor de
plumb, cadmiu, mercur si 3-MCPD din anumite alimente
    Art. 8
    Prelevarea probelor efectuate pentru controlul oficial al limitelor de
plumb, cadmiu, mercur si 3-MCPD se efectueaza conform metodelor descrise in
anexa nr. IV.
    Art. 9
    Pregatirea probelor si metodele de analiza utilizate in controlul oficial
al limitelor de plumb, cadmiu, mercur si 3-MCPD se efectueaza in conformitate
cu criteriile descrise in anexa nr. V.
    Art. 10
    Anexele nr. I - V fac parte integranta din prezentele norme."
    Art. 2
    Anexa nr. I la normele aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si
familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
84/91/2002 (Lista cuprinzand limitele maxime pentru anumiti contaminanti
prezenti in alimente) se completeaza cu punctele 3, 4 si 5 cu urmatorul
continut:
    "3. Metale grele
________________________________________________________________________________
                       Produsul                      Limita   Modul de   Metoda
                                                     maxima   prelevare  de
                                                     (mg/kg   a probelor
analiza
                                                     greutate
                                                     produs
                                                     umed)
________________________________________________________________________________
3.1. Plumb (Pb)
3.1.1. Lapte de vaca (lapte crud, lapte destinat
fabricarii produselor lactate, lapte tratat termic)    0,02     art. 8   art. 9
3.1.2. Formule pentru sugari si formule de
continuare*1)                                          0,02     art. 8   art. 9
3.1.3. Carne de bovine, oaie, porc si pasare, cu
exceptia organelor                                     0,1      art. 8   art. 9
3.1.3.1. Organe comestibile de vita, oaie, porc si
pasare                                                 0,5      art. 8   art. 9
3.1.4. File de peste*), cu exceptia speciilor de
peste enumerate la pct. 3.1.4.1                        0,2      art. 8   art. 9
3.1.4.1. File*) de palamida (Sarda sarda), platica
de mare comuna dungata (Diplodus vulgaris), tipar
de mare (Anguilla anguilla), chefal cenusiu (Mugil
labrosus labrosus), grunt (Pomadasys benneti),
macrou (Trachurus trachurus), sardina (Sardina
pilchardus), sardelute (Sardinops species), biban
cu picatele (Dicentrarchus punctatus), ton (Thunnus
species si Euthynnys species), limba-de-mare
(Dicologoglossa cuneata)                               0,4      art. 8   art. 9
3.1.5. Crustacee, cu exceptia carnii brune de crab     0,5      art. 8   art. 9
3.1.6. Moluste bivalve                                 1,5      art. 8   art. 9
3.1.7. Cefalopode (fara viscere)                       1,0      art. 8   art. 9
3.1.8. Cereale (inclusiv hrisca), legume si
leguminoase                                            0,2      art. 8   art. 9
3.1.9. Legume, exceptand brassicaceele (conopida,
varza si gulie), legumele frunze, verdeturile
proaspete si ciupercile. Pentru cartofi, nivelul
maxim se aplica la cartofii curatati.                  0,1      art. 8   art. 9
3.1.9.1. Brassicacee (conopida, varza si gulie),
legume frunze si ciupercile de cultura                 0,3      art. 8
3.1.10. Fructe, exceptand fructele boboase
(struguri, capsune, mure, zmeura etc.) si fructele
mici (afine, coacaze)                                  0,1      art. 8
3.1.10.1. Fructe boboase (struguri, capsune, mure,
zmeura etc.) si fructe mici (afine, coacaze)           0,2      art. 8   art. 9
3.1.11. Grasimi si uleiuri, inclusiv grasimea din
lapte                                                  0,1      art. 8   art. 9
3.1.12. Sucuri de fructe, sucuri concentrate de
fructe (pentru consum direct) si nectar de fructe      0,05     art. 8   art. 9
3.1.13. Vinuri (inclusiv vinuri spumante si exclusiv
vinuri licoroase), vinuri aromatizate, bauturi pe
baza de vinuri aromatizate si cocteiluri din vinuri
aromatizate si cidrul din mere, din pere si vinuri
din fructe. Nivelul maxim se aplica produselor din
recolta de fructe a anului 2001 si in continuare.      0,2      art. 8   art. 9
________________________________________________________________________________
    *) In cazul pestelui care se consuma in intregime, limita maxima se aplica
la pestele intreg.
________________________________________________________________________________
                       Produsul                      Limita   Modul de   Metoda
                                                     maxima   prelevare  de
                                                     (mg/kg   a probelor
analiza
                                                     greutate
                                                     produs
                                                     umed)
________________________________________________________________________________
3.2. Cadmiu (Cd)
3.2.1. Carne de bovine, oaie, porc si pasare, cu
exceptia organelor                                     0,05     art. 8   art. 9
3.2.2. Carne de cal                                    0,2      art. 8   art. 9
3.2.3. Ficat de vita, oaie, porc si pasare             0,5      art. 8   art. 9
3.2.4. Rinichi de vita, oaie, porc si pasare           1,0      art. 8   art. 9
3.2.5. File de peste*), cu exceptia speciilor de
peste enumerate la pct. 3.2.5.1                        0,05     art. 8   art. 9
3.2.5.1. File*) de palamida (Sarda sarda), platica
de mare comuna dungata (Diplodus vulgaris), tipar
de mare (Anguilla anguilla), hamsie europeana
(Engraulis encrasicholus), chefal cenusiu (Mugil
labrosus labrosus), macrou (Trachurus trachurus),
luvar (Luvarus imperialis), sardina (Sardina
pilchardus), sardelute (Sardinops species), ton
(Thunnus si Euthynnys species), limba-de-mare
(Dicologoglossa cuneata)                               0,1      art. 8   art. 9
3.2.6. Crustacee, exceptand carnea bruna de crab si
capul si toracele homarului si altor crustacee mari
similare (Nephropidae si Palinuridae)                  0,5      art. 8   art. 9
3.2.7. Moluste bivalve                                 1,0      art. 8   art. 9
3.2.8. Cefalopode (fara viscere)                       1,0      art. 8   art. 9
3.2.9. Cereale, exceptand taratele, germenii,
boabele de grau si orezul                              0,1      art. 8   art. 9
3.2.9.1. Tarate, germeni, boabe de grau si orez        0,2      art. 8   art. 9
3.2.10. Seminte de soia                                0,2      art. 8   art. 9
3.2.11. Legume si fructe, exceptand legumele
frunze, verdeturile proaspete, ciupercile, legumele
cu tulpina (praz, sparanghel, anghinare),
radacinoasele si cartofii                              0,05     art. 8   art. 9
3.2.11.1. Legumele frunze, verdeturile proaspete,
telina si ciupercile de cultura                        0,2      art. 8   art. 9
3.2.11.2. Legumele cu tulpina (praz, sparanghel,
anghinare), radacinoasele si cartofii, exceptand
telina. Pentru cartofi, nivelul maxim se aplica la
cartofii curatati.                                     0,1      art. 8   art. 9
________________________________________________________________________________
    *) In cazul pestelui care se consuma in intregime, limita maxima se aplica
la pestele intreg.
________________________________________________________________________________
                       Produsul                      Limita   Modul de   Metoda
                                                     maxima   prelevare  de
                                                     (mg/kg   a probelor
analiza
                                                     greutate
                                                     produs
                                                     umed)
________________________________________________________________________________
3.3. Mercur
3.3.1. Produse de pescarie, cu exceptia celor de la
pct. 3.3.1.1                                           0,5      art. 8   art. 9
3.3.1.1. Peste unditar (Lophius species), pisica
de mare din Atlantic (Anarhicas lupus), biban
(Dicentrarchus labrax), mihalt de mare albastru
(Molva dipterygia), palamida (Sarda sarda), tipar
de mare (Anguilla species), emperor (Hoplostehus
atlanticus), grenadier (Coryphaenoides rupestris),
cambula (Hippoglossus hipoglossus), marlin (Makaira
spp.), stiuca (Esox lucius), bonita comuna
(Orcynopsis unicolor), caine de mare portughez
(Centros-cymnes coelolepis), vulpe de mare (Raja
spp.), scorpie de mare groenlandeza (Sebastes
marinus, S. mentella, S. viviparus), peste calator
(Istiophorus platypterus), peste-teaca (Lepidopus
caudatus, Aphanopus carbo), rechin (toate
speciile), macrou (din speciile Lepidocybium
flavobrunneum, Ruvettus pretiosus, Gempylus
serpens), sturioni (Acipenser spp.), peste-spada
(Xiphias gladius), ton (Thunnus spp.)                  1,0      art. 8   art. 9
________________________________________________________________________________
    4. 3-monoclorpropan-1,2-diol (3-MCPD)
________________________________________________________________________________
                       Produsul                       Limita  Modul de   Metoda
                                                      maxima  prelevare  de
                                                      (mg/kg) a probelor
analiza
________________________________________________________________________________
4.1. Proteine vegetale hidrolizate*2)                  0,02     art. 8   art. 9
4.2. Sos de soia*2)                                    0,02     art. 8   art. 9
1. Limita maxima se aplica produsului propus,
pregatit pentru consum sau reconstituit, in
concordanta cu instructiunile producatorului.
2. Limita maxima se aplica pentru produsul lichid
continand 40% substanta uscata, corespunzator
limitei maxime de 0,05 mg/kg in substanta uscata.
Limita trebuie modificata proportional, in
concordanta cu continutul de substanta uscata al
produsului.
________________________________________________________________________________
    5. Dioxina [suma dibenzo-para-dioxinelor policlorurate (PCDDs) si
dibenzofuranilor policlorurati (PCDFs)], exprimata in echivalenti toxici
stabiliti de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prin utilizarea factorilor
de echivalenta toxica OMS - TEFs 1997.
________________________________________________________________________________
             Produsul               Limite maxime (PCDD +     Modul de   Metoda
                                    PCDF)*1) (pg OMS -        prelevare  de
                                    PCDD/F - TEQ/g grasime    a probelor
analiza
                                    sau produs)
________________________________________________________________________________
5.1.1. Carne si produse din carne
provenind de la:                                                  *)       *)
- animale rumegatoare (bovine,
ovine)                              3 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime*2)
- pasari de curte si vanat          2 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime*2)
- porci                             1 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime*2)
5.1.2. Ficat si produse derivate    6 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime*2)
5.2. File de peste si produse de    4 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g     *)       *)
pescarie                            produs
5.3. Lapte si produse lactate,      3 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
incluzand untul                     grasime*2)                    *)       *)
5.4. Oua de gaina si produse pe     3 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
baza de oua                         grasime*2)                    *)       *)
5.5. Uleiuri si grasimi:                                          *)       *)
- grasime animala:
  - de la animale rumegatoare       3 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime
  - de la pasari de curte si vanat  2 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime
  - de la porci                     1 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime
  - grasime animala in amestec      2 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime
- ulei vegetal                      0,75 pg OMS - PCDD/F -
                                    TEQ/g grasime
- ulei de peste pentru consum uman  2 pg OMS - PCDD/F - TEQ/g
                                    grasime
________________________________________________________________________________
    *1) Concentratiile superioare sunt calculate considerandu-se ca toate
valorile diferitilor congeneri, situate sub limita de detectie, sunt egale cu
limita de detectie.
    *2) Limitele maxime nu se aplica pentru alimentele ce contin < 1%
grasime.
    *) Metodele de prelevare si analiza pentru dioxine sunt in curs de
redactare."
    Art. 3
    Dupa anexa nr. III la normele aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii
si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
84/91/2002 se introduc anexele nr. IV si V cu urmatorul continut:
    "ANEXA 4
    Metode de prelevare a probelor pentru controlul oficial al limitelor de
plumb, cadmiu, mercur si 3-MCPD din anumite alimente
    1. Scop si domeniu de aplicare
    Probele destinate controlului oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur
si 3-MCPD, continute in alimente, trebuie prelevate in conformitate cu metodele
descrise mai jos. Probele globale astfel obtinute sunt considerate
reprezentative pentru loturile sau subloturile respective. Respectarea
limitelor maxime impuse de legislatia in vigoare este stabilita pe baza
limitelor determinate in probele de laborator.
    2. Definitii
    Lot - cantitatea de aliment identificabila, livrata o singura data si
determinata de agentul responsabil pentru a prezenta caracteristici comune, cum
ar fi: originea, varietatea, tipul ambalajului, ambalatorul, expeditorul sau
marcajul. In cazul pestelui, dimensiunea pestelui trebuie, de asemenea, sa fie
comparabila.
    Sublot - partea desemnata dintr-un lot mare pentru aplicarea metodei de
prelevare a probei din lotul respectiv. Fiecare sublot trebuie separat fizic si
trebuie sa fie identificabil.
    Proba elementara - cantitatea de material prelevata dintr-un singur punct
al lotului sau sublotului
    Proba globala - totalul combinat al tuturor probelor elementare prelevate
din lot sau sublot
    Proba de laborator - proba destinata laboratorului
    3. Prevederi generale
    3.1. Personal
    Prelevarea probelor se va efectua de persoane autorizate conform
reglementarilor in vigoare.
    3.2. Materialul pentru esantionare
    Fiecare lot supus examinarii trebuie prelevat separat.
    3.3. Masuri de precautie necesare
    In cursul prelevarii probelor si al pregatirii probelor de laborator
trebuie luate masurile de precautie necesare pentru a se evita orice modificari
care ar putea schimba continutul de plumb, cadmiu, mercur sau 3-MPCD,
determinarea analitica sau reprezentativitatea probei globale.
    3.4. Probele elementare
    In masura posibilitatilor, probele elementare se vor preleva din diferite
puncte ale lotului sau sublotului. Abaterea de la aceasta regula trebuie
semnalata intr-un proces-verbal, conform specificatiilor de la pct. 3.8.
    3.5. Pregatirea probei globale
    Proba globala se obtine prin amestecul corespunzator al probelor
elementare. Ea trebuie sa cantareasca cel putin 1 kg, cu exceptia cazului in
care aceasta nu este posibil, de exemplu cand a fost esantionat un singur
ambalaj.
    3.6. Divizarea probei globale in probe de laborator in scopul controlului,
dreptului la recurs si al arbitrajului
    Probele de laborator utilizate in scopul controlului, dreptului la recurs
si al arbitrajului vor fi prelevate din proba globala omogenizata, cu conditia
ca aceasta procedura sa fie in conformitate cu reglementarile in vigoare
privind prelevarea probelor. Marimea probei de laborator pentru control trebuie
sa fie suficienta pentru a permite cel putin doua analize.
    3.7. Ambalarea si transmiterea probei globale si a probelor de laborator
    Fiecare parte globala si de laborator va fi introdusa intr-un recipient
curat, inert, care sa asigure o protectie adecvata impotriva contaminarii, a
pierderii compusilor prin adsorbtie de catre peretii interni ai recipientului
si impotriva pagubelor ce se pot produce in timpul transportului. Trebuie luate
toate masurile de precautie necesare pentru ca in timpul transportului sau al
depozitarii sa nu se produca modificari in compozitia probei globale si a
probei de laborator.
    3.8. Sigilarea si etichetarea probei globale si a probei de laborator
    Fiecare proba prelevata in scopul utilizarii oficiale va fi sigilata la
locul de prelevare si identificata conform reglementarilor in vigoare. Trebuie
intocmit un proces-verbal pentru fiecare prelevare, pentru a permite
identificarea fara echivoc a fiecarui lot, indicandu-se data si locul
prelevarii, impreuna cu orice informatie suplimentara posibila, pentru a fi in
ajutorul chimistului analist.
    4. Planul de esantionare
    In mod ideal, prelevarea trebuie sa aiba loc in momentul in care produsul
intra in lantul alimentar si in care un lot distinct devine identificabil.
Metoda de prelevare aplicata trebuie sa asigure ca esantionul global este
reprezentativ pentru lotul de studiu.
    4.1. Numarul probelor elementare
    In cazul produselor lichide pentru care se presupune o distributie omogena
a contaminantului la un lot desemnat, este suficient sa se preleveze o proba
elementara per lot, care formeaza proba globala. Aceasta trebuie raportata la
numarul lotului respectiv. Produsele lichide care contin proteine vegetale
hidrolizate (HVP) sau sos lichid de soia trebuie bine agitate sau omogenizate
prin alte metode adecvate, inaintea prelevarii probei elementare.
    Pentru celelalte produse, numarul minim de probe elementare de prelevat din
lot trebuie sa fie cel prezentat in tabelul nr. 1. Probele elementare trebuie
sa aiba aceeasi greutate. Abaterea de la aceasta regula trebuie semnalata in
procesul-verbal, conform specificatiilor de la pct. 3.8.
    Tabelul nr. 1 - Numarul minim de probe elementare de prelevat din lot
____________________________________________
 Greutatea lotului   Numarul minim de probe
       (kg)          elementare de prelevat
____________________________________________
        < 50                   3
     50 la 500                 5
        > 500                 10
____________________________________________
    Daca lotul este format din ambalaje individuale, numarul ambalajelor care
trebuie prelevate pentru a forma proba globala este mentionat in tabelul nr. 2.
    Tabelul nr. 2 - Numarul de ambalaje (probe elementare) care trebuie
prelevate pentru a forma proba globala daca lotul consta din ambalaje
individuale
_____________________________________________________
 Numarul de ambalaje      Numarul minim de ambalaje
 sau de unitati din lot   sau de unitati de prelevat
_____________________________________________________
       1 la 25            un ambalaj sau o unitate
      26 la 100           Aproximativ 5%, minimum
                          doua ambalaje sau unitati
         > 100            Aproximativ 5%, maximum 10
                          ambalaje sau unitati
_____________________________________________________
    5. Conformitatea lotului sau sublotului cu specificatia tehnica
    In caz de litigiu, laboratorul de control trebuie sa efectueze cel putin
doua analize independente ale probelor de laborator si sa calculeze media rezultatelor.
Lotul este acceptat daca media se conformeaza cu limita maxima stabilita de
legislatia in vigoare. Lotul este respins daca media depaseste limita maxima
respectiva.
    ANEXA 5
    Pregatirea probelor si criterii pentru metodele de analiza utilizate in
controlul oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur si 3-MCPD in anumite
alimente
    1. Introducere
    Conditia esentiala necesara este obtinerea unei probe de laborator
reprezentative si omogene fara a se induce o contaminare secundara.
    2. Procedee specifice de pregatire a probelor pentru plumb, cadmiu si
mercur
    Exista multe metode specifice acceptate de pregatire a probelor, care pot
fi utilizate pentru produsele alimentare. Metodele prevazute in standardul
european EN 13804 <<Produse alimentare - determinarea urmelor de elemente
- Criterii de performanta si consideratii generale>> sunt recomandate,
dar se pot utiliza si alte metode validate si standardizate.
    Pentru orice metoda utilizata vor fi luate in considerare urmatoarele observatii:
    - molustele bivalve, crustaceele si pestii mici: daca acestea, in mod
normal, sunt consumate in intregime, viscerele trebuie incluse in materialul de
analizat;
    - vegetalele: numai partea comestibila trebuie analizata, cu respectarea
prevederilor in vigoare.
    3. Metodele de analiza care vor fi utilizate in laborator si conditiile de
control ale laboratorului
    3.1. Definitii
    Definitiile uzuale, utilizate in laboratoare, sunt urmatoarele:
    r - repetabilitatea: valoarea sub care diferenta absoluta dintre
rezultatele a doua teste separate obtinute in conditii de repetabilitate (de
exemplu: aceeasi proba, acelasi operator, acelasi aparat, acelasi laborator si
interval scurt de timp) se situeaza in limitele unei probabilitati specifice
(in principiu 95%), astfel r = 2,8 x sr;
    sr - deviatia standard, calculata din rezultatele obtinute in conditii de
repetabilitate;
    RSDr - deviatia standard relativa, calculata din rezultatele obtinute in
conditii de repetabilitate
           _
    [(sr / x) x 100],
         _
    unde x este media rezultatelor tuturor laboratoarelor si probelor;
    R - reproductibilitatea: valoarea sub care diferenta absoluta dintre
rezultatele unui singur test, obtinute in conditii de reproductibilitate (de exemplu:
pentru materialul identic obtinut de operatori in diferite laboratoare, prin
utilizarea metodei testului standardizat), se situeaza in limitele unei
probabilitati (in principiu 95%); R = 2,8 x sR;
    sR - deviatia standard, calculata din rezultatele obtinute in conditii de
reproductibilitate;
    RSDR - deviatia standard relativa, calculata in urma rezultatelor obtinute
in conditii de reproductibilitate
           _
    [(sR / x) x 100].
    3.2. Conditii necesare generale
    Metodele de analiza care se utilizeaza vor fi selectionate in functie de
urmatoarele criterii:
    a) specificitate;
    b) acuratete;
    c) precizie: variatiile repetabilitatii in cadrul aceluiasi laborator si
ale reproductibilitatii intre laboratoare diferite. Aceste valori trebuie sa
fie obtinute in urma unui proces de colaborare organizat in conformitate cu un
protocol recunoscut pe plan international si trebuie sa fie exprimate intr-o
forma recunoscuta pe plan international;
    d) limita de detectie;
    e) sensibilitate;
    f) practicabilitate;
    g) alte criterii stabilite in functie de necesitati.
    3.3. Conditii necesare specifice
    3.3.1. Analizele de plumb, cadmiu si mercur
    Pentru determinarea continutului de plumb, cadmiu si mercur nu sunt
recomandate metode specifice. Laboratoarele trebuie sa utilizeze metode
validate care sa corespunda criteriilor de performanta indicate in tabelul nr.
3. Daca este posibil, validarea metodelor trebuie sa includa un material de
referinta certificat printre materialele testului experimental intre
laboratoare.
    Tabelul nr. 3 - Criterii de performanta ale metodelor de analiza pentru
plumb, cadmiu si mercur
________________________________________________________________________________
          Parametru                    Valoare/comentariu
________________________________________________________________________________
 Aplicabilitate            Alimente mentionate de legislatia in vigoare
 Limita de detectie        Maximum o zecime din valoarea limitei maxime
                           stabilite de legislatia in vigoare, cu exceptia
                           cazului in care valoarea stabilita pentru plumb este
                           mai mica de 0,1 mg/kg. In acest caz, limita este nu
                           mai mult de o cincime din valoarea stabilita.
 Limita de cuantificare    Maximum o cincime din valoarea limitei maxime
                           stabilite de legislatia in vigoare, cu exceptia
                           cazului in care valoarea stabilita pentru plumb este
                           mai mica de 0,1 mg/kg. In acest caz, limita este nu
                           mai mult de doua cincimi din valoarea stabilita.
 Recuperare                80 - 120%
 Specificitate             Nu contine interferente spectrale sau matriciale
________________________________________________________________________________
    3.3.2. Analizele 3-MCPD
    Pentru determinarea continutului de 3-MCPD nu sunt recomandate metode
specifice. Laboratoarele trebuie sa foloseasca o metoda validata care sa
corespunda criteriilor de performanta indicate in tabelul nr. 4. Daca este
posibil, validarea trebuie sa includa un material de referinta certificat
printre materialele testului experimental intre laboratoare.
    Tabelul nr. 4 - Criterii de performanta ale metodei de analiza pentru
3-MCPD
________________________________________________________________________________
         Criteriul              Valoarea recomandata             Concentratia
________________________________________________________________________________
Proba martor                 Sub limita de detectie                   -
Recuperare                   75 - 110%                         Intreg domeniul
                                                               de concentratii
Limita de cuantificare       10 (sau mai putin) micrograme/kg,
                             raportata la substanta uscata            -
Deviatia standard a
semnalului probelor martor   Sub 4 micrograme/kg                      -
Precizia interna estimata -  < 4 micrograme/kg                  20
micrograme/kg
deviatia standard - a        < 6 micrograme/kg                  30
micrograme/kg
masuratorilor repetate la    < 7 micrograme/kg                  40
micrograme/kg
diferite concentratii        < 8 micrograme/kg                  50
micrograme/kg
                             < 15 micrograme/kg                100
micrograme/kg
________________________________________________________________________________
    3.4. Estimarea preciziei analitice si a coeficientilor de recuperare
    Precizia analizelor trebuie estimata prin includerea unor materiale de
referinta certificate in procesul analitic ori de cate ori este posibil.
    3.5. Standarde calitative de laborator
    Analizele vor fi efectuate de laboratoare acreditate.
    3.6. Exprimarea rezultatelor
    Rezultatele trebuie exprimate in aceleasi unitati de masura ca si limitele
maxime stabilite de legislatia in vigoare."