ORDIN
Nr. 100 din 9 noiembrie 2004
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste conditiile
suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit,
crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si batracienilor, destinate
comercializarii directe catre consumatorul final sau procesarii in alimente
pentru consum uman
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 94 din 28 ianuarie 2005
In temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata prin Legea nr. 215/2004,
in baza Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea si
functionarea Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a
unitatilor din subordinea acesteia, modificata si completata prin Hotararea
Guvernului nr. 1.557/2004,
in baza prevederilor cap. V pct. II subpct. 1 alin. 2 din anexa la Norma
sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si
comercializarea produselor din pescuit, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 329/2002,
vazand Referatul de aprobare nr. 23.034 din data de 21 octombrie 2004,
intocmit de Directia generala veterinara din structura Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara care stabileste conditiile suplimentare
privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor,
molustelor, gasteropodelor si batracienilor, destinate comercializarii directe
catre consumatorul final sau procesarii in alimente pentru consum uman,
prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezenta norma sanitara veterinara a fost elaborata in vederea
implementarii prevederilor cap. V pct. II subpct. 1 alin. 2 din anexa la Norma
sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si
comercializarea produselor din pescuit, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 329/2002.
Art. 3
Institutele centrale de profil, directiile sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
care stabileste conditiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al
produselor din pescuit, crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si
batracienilor, destinate comercializarii directe catre consumatorul final sau
procesarii in alimente pentru consum uman
I. Controlul sanitar-veterinar al produselor din pescuit
Art. 1
1. Produsele din pescuit, in sensul normelor sanitare veterinare, sunt
toate animalele marine sau de apa dulce ori parti ale acestora, inclusiv icrele
lor, excluzand mamiferele acvatice, broastele sau alte animale acvatice
prevazute de alte reglementari oficiale.
2. Formele de prezentare a produselor din pescuit pentru valorificare in
scop alimentar sunt produse proaspete, produse preparate, produse transformate
si conservele din peste.
a) Formele de comercializare pentru produsele din pescuit proaspete
destinate consumului uman sunt: in stare vie, refrigerate (la temperatura 0
grade C pana la +4 grade C) sau congelate (la temperatura -18 grade C; pe
timpul transportului se accepta o fluctuatie ascendenta de scurta durata de
pana la 3 grade C).
b) Formele de comercializare pentru produsele din pescuit preparate,
destinate consumului uman, sunt: desolzite, decapitate, eviscerate, jupuite,
portionate, filetate. Produsele din pescuit preparate in stare refrigerata se
depoziteaza la o temperatura de la 0 grade C pana la +4 grade C, iar cele in
stare congelata, la temperatura de -18 grade C, cu o eventuala fluctuatie
ascendenta de scurta durata pe timpul transportului de pana la 3 grade C.
c) Formele de comercializare pentru produsele din pescuit transformate,
destinate consumului uman, sunt: sarate, afumate, fierte, prajite,
deshidratate, blansate, marinate, in recipiente ermetic inchise, precum si
refrigerate sau congelate in amestec cu alte ingrediente alimentare (sosuri,
otet, condimente etc.). Produsele a caror conservabilitate este garantata un
timp limitat, dupa aplicarea unui tratament ca: sararea, marinarea,
deshidratarea, afumarea, trebuie sa poarte pe ambalaj o inscriptie clara si
vizibila care sa arate conditiile de depozitare, in conformitate cu prevederile
legale in vigoare privind etichetarea produselor alimentare si reclama
alimentelor.
Art. 2
Controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit urmareste:
provenienta, conditiile de prelucrare, transport, depozitare, valorificare si
salubritatea produselor din pescuit.
a) (1) La controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit proaspete
se au in vedere urmatoarele:
1. Produsele din pescuit proaspete in stare vie trebuie sa prezinte miscari
caracteristice de vitalitate, atat in bazinele si containerele de expunere
pentru desfacere si cisternele de transport, cat mai ales dupa scoaterea din
apa. Acestea se vor pastra in bazine special construite, cu apa limpede, la
temperatura de +10 grade C ... + 15 grade C, fara mirosuri straine si care nu
contine alte substante care pot pune in pericol sanatatea consumatorului.
Volumul de apa din bazine trebuie sa fie corelat avandu-se in vedere cantitatea
si speciile de pesti din bazin. Pentru mentinerea concentratiei de oxigen, apa
din bazin se va reinnoi periodic cu apa proaspata ori va fi improspatata cu aer
sau oxigen prin dispozitive speciale. Bazinele trebuie curatate si dezinfectate
dupa fiecare folosire.
2. Produsele din pescuit proaspete in stare refrigerata trebuie pastrate in
ambalaje corespunzatoare sub protectia ghetii alimentare maruntite de maximum 4
cm. Produsele din pescuit proaspete in stare refrigerata se conserva cu gheata
maruntita, sub forma de straturi succesive (un strat de peste, un strat de
gheata). Initial proportia de gheata trebuie sa fie de cel putin 3:1 (trei
parti gheata si o parte peste). In aceasta forma timpul scurs din momentul
pescuitului si pana la comercializarea efectiva va fi de maximum 48 de ore (in
sezonul racoros se poate prelungi la 72 de ore). In momentul vanzarii
cantitatea de gheata nu trebuie sa scada sub 25% din masa totala.
3.1. Produsele din pescuit congelate, cele cu greutate de peste 3 kg se
conserva individual, cele mai mici de 3 kg, sub forma de brichete glazurate, se
introduc in ambalaje corespunzatoare, care trebuie sa poarte o eticheta in care
se specifica sortimentul, specia, data congelarii. Produsele proaspete in stare
congelata se pastreaza in camere frigorifice la -18 grade C timp de 6 luni, iar
la o temperatura de -12 grade C se pot pastra o perioada de 10 - 15 zile.
3.2. In cazul in care produsele din pescuit dupa congelare se
comercializeaza direct pe piata la o temperatura care nu ii asigura
conservabilitatea, pe ambalaj se va mentiona clar si vizibil ca produsul a fost
decongelat, cu respectarea prevederilor oficiale referitoare la etichetarea si
reclama alimentelor.
(2) 1. Gradul de prospetime la produsele din pescuit se apreciaza pe
loturi, deschizandu-se la intamplare maximum 10% din ambalajele lotului, dar nu
mai putin de 3 ambalaje. Atunci cand exista suspiciuni privind gradul de
prospetime, se examineaza intregul lot.
2. Aprecierea gradului de prospetime se bazeaza in primul rand pe examenul
organoleptic si ori de cate ori este necesar se va completa cu examenul
fizico-chimic, bacteriologic. Produsele din pescuit congelate trebuie sa
intruneasca aceiasi parametri de prospetime ca si produsele din pescuit in
stare vie sau refrigerata.
3. In cazul in care la controlul organoleptic se constata ca produsele din
pescuit sunt improprii pentru consumul uman, ele se retrag de pe piata si se
denatureaza astfel incat sa nu mai poata fi reutilizate pentru consumul uman.
(3) Nu se admit comercializarea directa pentru consumul uman si nici
procesarea urmatoarelor produse din pescuit proaspete:
- produsele care initial au fost vii si ulterior au murit in apa;
- produsele introduse in ambalaje murdare, deteriorate, care pot deteriora
caracteristicile organoleptice ale acestora sau care pot transmite substante
nocive pentru sanatatea omului;
- produsele la care glazura de gheata nu este prezenta si continua, are un
aspect murdar si este netransparenta;
- produsele la care se observa aglomerarea de gheata sub forma de strat
gros, compact, in partea decliva si nuanta rosiatica a acesteia;
- produsele care au fost decongelate si recongelate;
- produsele care au o consistenta scazuta, cu suprafata murdara, cu aspect
si culoare modificate, cu zone de deshidratare sau de ingalbenire (de oxidare);
- produsele la care, pe sectiune, musculatura este de consistenta moale,
alterata, flasca si pastoasa, se desprinde foarte usor, iar culoarea si mirosul
sunt modificate;
- produsele la care se constata prezenta de mucegai la suprafata, sub forma
de colonii circumscrise sau difuze;
- produsele la care, in urma controlului vizual, au fost evidentiate forme
parazitare, in viscere sau la nivelul musculaturii; pestele intreg sau partile
parazitate din acesta nu se comercializeaza pentru consum uman;
- produsele care prezinta leziuni traumatice produse in timpul
transportului sau pescuitului (se vor retrage din consum portiunile modificate
sau in intregime);
- produsele care prezinta modificari anatomopatologice specifice bolilor
infectioase ale pestilor (septicemia hemoragica virala, viremia de primavara a
crapului, necroza hematopoietica infectioasa, furunculoza, boala bacteriana a
rinichiului, yersinioza, necroza pancreatica infectioasa, mixosomiaza etc.); in
functie de gravitatea si raspandirea leziunilor, precum si de rezultatul
examenului fizico-chimic si bacteriologic, pestele sau produsele din pescuit
respective pot fi acceptate in consum ori retrase integral sau partial din
consumul uman;
- produsele care prezinta modificari anatomopatologice produse de tulburari
distrofice (periostite, scolioza, cifoza, atrofia maxilarelor sau tumori de
diferite origini). In acest caz se vor retrage din consum portiunile modificate
sau in intregime;
- produsele care nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de
legislatia in vigoare;
b) Produsele din pescuit preparate se obtin in unitati autorizate de
autoritatea veterinara competenta din produse din pescuit proaspete care
indeplinesc conditiile mentionate la lit. a).
Controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit preparate va avea in
vedere aceleasi precizari mentionate la alin. (2) si (3).
Suplimentar nu se accepta pentru comercializare icrele neprelucrate care:
- sunt congelate, iar brichetele au aspect neuniform, cu suprafetele si
muchiile neregulate, acoperite cu glazura groasa sau discontinua de gheata, cu
zone netransparente, murdare, cu zone de deshidratare, "arsuri de
congelare", sau zone de oxidare;
- nu prezinta boabele intregi, elastice, cu aspect translucid stralucitor,
de culoare si miros normale, specifice produsului proaspat;
- dupa decongelare boabele nu sunt intregi, sunt murdare, cu consistenta
flasca sau rigida, cu resturi de alte viscere sau impuritati;
- prezinta formatiuni de natura parazitara in masa boabelor de icre sau
mirosuri si gusturi straine de ranced, gust de acru, putrefactie, fermentatie,
prezenta de mucegai.
c) 1. Produsele din pescuit transformate se obtin in unitati autorizate de
autoritatea veterinara competenta din produse din pescuit proaspete sau
preparate care indeplinesc conditiile mentionate la lit. a) si b).
2. Produsele din pescuit transformate prin sarare trebuie sa fie retrase
din consumul uman daca in urma controlului sanitar veterinar se constata ca:
- nu sunt curate, nu au culoarea caracteristica speciei, sunt ingalbenite.
Abdomenul acestora nu este de consistenta tare si elastica, branhiile nu sunt
curate, iar la apasarea pe operculi sa exprime lichid sangvinolent, ochii sunt
deteriorati; la pestele intreg se admit leziuni sau rupturi la 5% din exemplare
dintr-un ambalaj; la pestele marin de dimensiuni reduse se admite pana la 20%
din exemplare cu rupturi sau jupuituri ale pielii;
- musculatura nu este de consistenta ferma sau nu este bine fixata de oase,
prezenta de sange netransformat in jurul coloanei vertebrale, grasimea cu semne
de oxidare (rancezire). In situatii de exceptie, la pestele marin de dimensiuni
reduse, cu continut mare de grasime, se poate accepta o usoara ingalbenire a
grasimii subcutanate, cu conditia ca grasimea musculara sa nu prezinte
modificari;
- pe sectiune, musculatura prezinta formatiuni parazitare, insecte in orice
stadiu de dezvoltare;
- la pestele marin de dimensiuni reduse, sarat, exemplarele sunt in
proportie de peste 20% rupte, prezinta jupuituri ale pielii, cu suprafata
murdara si culoarea modificata. La pestele mic de apa dulce conservat prin
sarare uscata, proportia exemplarelor cu deteriorarea integritatii nu va depasi
5%;
- la care se constata miros si gust de ranced, gust de acru, putrefactie,
fermentatie, prezenta de mucegai;
- saramura nu este curata, prezinta flocoane in suspensie, cu depunere de
sediment abundent, cu spuma sau aspect filant si nu prezinta mirosul si gustul
caracteristice, placute, specifice produsului;
- inrosirea pronuntata a musculaturii, asemanatoare cu fuxina, produsa de
bacterii specifice;
- ingalbenirea musculaturii sau a grasimii, consecinta a oxidarii;
- la pestele intreg sarat viscerele nu sunt intregi si nu sunt bine
individualizate sau sunt transformate in masa informa cu aspect de magma;
- icrele sarate sunt murdare, ambalate necorespunzator in ambalaje
deteriorate, care prezinta scurgeri de continut, care nu au inscrisa data
fabricatiei si/sau termenul de valabilitate si care sunt pastrate
necorespunzator la alta temperatura decat cea cuprinsa intre 0 grade C pana la
+4 grade C;
- icrele prezinta boabe sparte, neindividualizate, de marime neuniforma, cu
aspect mat, cu aspectul de masa neuniforma, casante, neelastice, cu separare de
lichid, cu resturi de membrane ovariene, solzi, oase, resturi de viscere sau
alte impuritati;
- icrele care prezinta formatiuni de natura parazitara sau mirosuri straine
de ranced, gust de acru, putrefactie, fermentatie, prezenta de mucegai;
- nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de legislatia in
vigoare;
- prezinta ambalaje necorespunzatoare, neetichetate sau etichetate
necorespunzator cu etichete care prezinta stersaturi, modificari sau completari
ale informatiilor inscrise sau care nu prezinta toate informatiile conform
reglementarilor in vigoare.
3. Produsele din pescuit transformate prin afumare trebuie sa fie retrase
din consumul uman daca in urma controlului sanitar veterinar se constata ca:
- nu sunt curate, zvantate, prezinta rupturi sau cristale de sare exsudata
in cantitate mare. Se admite ca 5% din produse sa prezinte mici rupturi ale
pielii, peretelui abdominal sau musculaturii;
- sunt transformate prin afumare si au fost obtinute din produse eviscerate
care prezinta resturi de viscere sau urme de sange;
- nu prezinta suprafata cutanata si cea musculara de culoare galbena aurie
specifica de afumare uniforma. Pentru produsele din pescuit transformate prin
afumare la cald, musculatura va fi suculenta si frageda, desprinzandu-se usor
de pe oase. Pentru produsele din pescuit transformate prin afumare la rece,
musculatura este ferma si se desprinde relativ greu de pe oase;
- nu prezinta mirosul si gustul caracteristice de peste afumat si prezinta
miros sau gust particular (ranced, acru, de putrefactie sau de fermentatie
acida, de mucegai, amar etc.);
- nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de legislatia in
vigoare;
- este prezenta ingalbenirea musculaturii sau a grasimii, consecinta a
oxidarii;
- prezinta ambalaje necorespunzatoare, neetichetate sau etichetate
necorespunzator cu etichete care prezinta stersaturi, modificari sau completari
ale informatiilor inscrise sau care nu prezinta toate informatiile conform
reglementarilor in vigoare.
d) Produsele din pescuit introduse in recipiente ermetic inchise trebuie sa
fie retrase din consumul uman daca in urma controlului sanitar veterinar se
constata ca:
- recipientele nu sunt inchise etans, prezinta deformarea capacelor, cu
semne de bombaj sau cu scurgere de continut, lovituri sau infundari ale tablei
in special in zona faltului, pete de rugina, sunt incorect si vizibil stantate,
litografiate sau etichetate;
- in continutul lor sunt aripioare, solzi, resturi de viscere sau cheaguri
de sange;
- la interior, lacul este discontinuu, neaderent la tabla, prezinta zone de
exfoliere sau de corodare a tablei, urme de exudare a masei de etansare din
falt;
- nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de legislatia in
vigoare.
e) Controlul produselor din pescuit transformate, care au fost obtinute
prin fierbere, prajire, deshidratare sau prin alte procedee, precum si al
produselor refrigerate ori congelate, asociate sau nu cu alte ingrediente
alimentare, va urmari depistarea modificarilor in conformitate cu prevederile
prezentului articol si ale art. 3, avand in vedere tehnologia de fabricatie a
acestora.
f) Este interzisa comercializarea directa catre consumatorul final a carnii
de peste recuperate mecanic.
Art. 3
Comercializarea directa catre consumatorul final a produselor din pescuit
se face numai in unitati si spatii supuse autorizarii si controlului de catre
autoritatea sanitara veterinara competenta.
1. Unitatile si spatiile autorizate pentru desfacerea produselor din
pescuit trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie acoperite si sa aiba peretii usor de curatat, pardoseala sa fie
construita din material rezistent, impermeabil si usor lavabil, prevazuta cu un
sistem care sa permita scurgerea cu usurinta a apei si sa dispuna de un
dispozitiv pentru evacuarea igienica a apelor reziduale;
b) sa fie dotate cu instalatii sanitare, cu un numar suficient de
spalatoare de maini dotate corespunzator si toalete cu apa curenta;
c) sa fie dotate cu sisteme de iluminat corespunzatoare, care sa faciliteze
controlul produselor;
d) sa aiba in dotare dulapuri frigorifice, congelatoare si vitrine frigorifice,
pentru pastrare si expunere spre comercializare a pestelui la o temperatura de
pana la +4 grade C;
e) sa fie dotate cu bazine pentru pastrarea pestelui viu si a celui
refrigerat (cu gheata), confectionate din materiale corespunzatoare, care vor fi
prevazute cu facilitati pentru evacuarea apei;
f) sa dispuna de recipiente speciale, inchise etans, confectionate din
materiale rezistente la coroziune, destinate colectarii produselor din pescuit
improprii consumului uman.
2. Prin aceste unitati se pot comercializa si gasteropode, crustacee si pui
de balta.
Art. 4
Expunerea si comercializarea produselor din pescuit in unitatile sau
spatiile supuse controlului si supravegherii sanitare veterinare se vor realiza
in urmatoarele conditii:
a) produsele din pescuit proaspete in stare vie se expun si se
comercializeaza in bazine cu apa curenta, special amenajate in acest scop,
numai in unitati autorizate supuse controlului sanitar veterinar;
b) produsele din pescuit in stare refrigerata sau congelata se vor expune
in cantitati mici pe suprafete igienizabile special destinate acestui scop,
numai in vitrina frigorifica.
Este interzisa expunerea produselor din pescuit, congelate sub forma de
blocuri, brichete etc., pe mese, pe vitrine sau in vitrine in exteriorul
unitatii, in tavi, ligheane sau alte vase, la o temperatura necorespunzatoare.
De asemenea, este interzisa expunerea produselor din pescuit in stare
refrigerata in lazi sau bazine fara gheata, chiar cand aceasta expunere este de
scurta durata;
c) produsele din pescuit transformate, sarate sau afumate la rece, trebuie
expuse pe platouri in vitrinele frigorifice;
d) produsele din pescuit transformate, afumate la cald sau marinate,
ambalate corespunzator, trebuie expuse spre vanzare numai in vitrine
frigorifice, la o temperatura de la 0 grade C pana la 8 grade C;
e) conservele de peste se vor expune pentru comercializare in rafturi la
temperatura camerei si vor fi ferite de umezeala.
Art. 5
Sunt interzise urmatoarele operatiuni:
- comercializarea produselor din pescuit in afara spatiului cladit (in fata
magazinului, pe carucioare, platforme etc.) al unitatilor supuse controlului si
supravegherii sanitare veterinare;
- comercializarea altor produse de origine animala sau vegetala, indiferent
de felul ambalajului, in unitatile sau spatiile special amenajate pentru
comercializarea produselor din pescuit;
- folosirea alternativa a personalului de la unitatile sau spatiile
specializate pentru comercializarea produselor din pescuit la unitatile sau
spatiile pentru comercializarea altor produse alimentare;
- folosirea ghetii produse din apa nepotabila pentru pastrarea produselor
din pescuit in stare refrigerata in unitatile de desfacere;
- reconditionarea produselor din pescuit cu modificari organoleptice;
- dirijarea produselor din pescuit cu modificari organoleptice la unitatile
de fabricatie sau la alte unitati pentru reconditionare, prelucrare sau
valorificare.
Art. 6
Personalul responsabil din unitatile in care se comercializeaza produse din
pescuit are urmatoarele obligatii:
a) sa asigure depozitarea si expunerea pentru comercializare a produselor
din pescuit in conditiile prevazute de prezenta norma sanitara veterinara;
b) sa opreasca de la comercializare produsele din pescuit cu modificari
organoleptice. In acest caz, va anunta de urgenta medicul veterinar oficial,
care va dispune masuri privind destinatia produsului;
c) sa opreasca de la comercializare produsele din pescuit cu termenul de
valabilitate depasit;
d) sa asigure in permanenta evacuarea ambalajelor din unitate, pe masura ce
acestea sunt golite, si depozitarea lor in afara spatiului de comercializare si
de pastrare a produselor din pescuit;
e) sa mentina in permanenta in unitate o stare de igiena corespunzatoare
prin curatenie mecanica, spalare zilnica si dezinfectie periodica a spatiului
si a echipamentelor utilizate.
II. Controlul sanitar veterinar al crustaceelor, molustelor, gasteropodelor
si batracienilor
Art. 7
Crustaceele, molustele, gasteropodele si batracienii admisi pentru consum
uman se pot valorifica prin unitatile specializate pentru comercializarea
produselor din pescuit sau in spatiile amenajate, numai dupa ce au fost supuse
controlului sanitar veterinar.
Controlul sanitar veterinar al crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si
batracienilor urmareste: provenienta, conditiile de prelucrare, transport,
depozitare, valorificare si salubritatea acestora.
Art. 8
1. Crustaceele (raci, homari, languste etc.) se prelucreaza sau se
comercializeaza in stare vie, iar homarul si langusta se pot comercializa si in
stare congelata.
2. In cazul prelucrarii sub forma de cozi, prin congelare sau saramurare,
acestea trebuie sa fie intregi, cu aspect curbat, dovada ca exemplarele au fost
introduse la fiert in stare vie. De asemenea, fiecare bucata trebuie sa
prezinte urma inciziei dorsale prin care s-a scos intestinul. Suprafata trebuie
sa fie curata, de culoare rosiatica, mai pronuntata in regiunea dorsala.
3. Consistenta musculaturii trebuie sa fie ferma si elastica, compacta, iar
pe sectiune, de culoare alba.
4. Mirosul si gustul trebuie sa fie placute, specifice produsului proaspat
si tipului de conservare (congelat sau in saramura). In cazul conservarii in
saramura, faza lichida trebuie sa fie curata, limpede sau usor opalescenta,
fara spuma, flocoane in suspensie sau cu depunere de sediment abundent, fara
aspect filant sau modificari de miros si de gust.
5. In cazul in care homarul sau langusta este conservata prin congelare,
dupa decongelare musculatura cozii scoasa din carapace trebuie sa fie ferma si
elastica, suculenta, de culoare alba cu nuanta cenusiu-albastruie, iar mirosul
normal, fara modificari.
a) Racii vii se vor pastra si expune la comercializare numai in interiorul
unitatilor. Este interzisa comercializarea racilor morti si a celor cu miscari
slabe, agonice.
b) Racii se pot valorifica si sub forma de cozi de raci congelate, cozi de
raci in saramura sau in suc propriu ori clesti de raci in saramura - pastrati
si expusi la comercializare sub protectia frigului.
Racii, homarii si langustele se pot valorifica si sub forma de conserve sau
preparate speciale, fabricate dupa un procedeu autorizat.
c) In unitatile de alimentatie publica racii vor fi valorificati numai
fierti.
d) Racii, indiferent de forma de prezentare, sunt admisi pentru consum daca
sunt salubri si nu prezinta modificari organoleptice.
e) Controlul sanitar veterinar efectuat in unitatile de valorificare si
consum se face in functie de modul de prezentare pentru valorificare.
La racii vii se urmareste viabilitatea lor, observandu-se miscarile cozii
si ale membrelor.
La racii fierti intregi se controleaza aspectul si culoarea carapacei,
aspectul, culoarea, consistenta, mirosul si gustul musculaturii, care trebuie
sa fie caracteristice crustaceelor.
La cozile de raci congelate sau in saramura se controleaza daca aspectul
este curbat, semn caracteristic al fierberii racilor in stare vie; suprafata
lor este de culoare rosiatica, mai pronuntata pe partea dorsala; pe sectiune
musculatura este suculenta, de culoare alba sau slab nuantata rosu.
Conservele din cozi de raci, langusta si homari trebuie sa fie ermetic
inchise, fara bombaje, turtiri, infundari sau pete de rugina, sa aiba imprimata
pe capac stanta cu sortimentul si data fabricatiei; la interior, cutia nu
trebuie sa aiba pete negre sau de corodare.
f) Nu se admit in consum:
- racii morti si racii in stare agonica;
- racii fierti care au modificari organoleptice si semne de alterare;
- cozile de raci, homari si languste, congelate sau in saramura, cu
modificari organoleptice de alterare;
- conservele de cozi de raci, homari si languste, care au defecte de
ermeticitate, pete de rugina, bombaje, semne de alterare etc.;
- crustaceele care nu se incadreaza in parametrii de salubritate prevazuti
de legislatia in vigoare.
Art. 9
Molustele si gasteropodele (scoici, midii, stridii, melci) comestibile se
proceseaza sau se comercializeaza ca atare, numai in stare vie.
1. Melcii care prezinta deschiderea cochiliei la baza fara mucus si cu
miros de putrefactie se scot din consum.
2. Nu se admite in consum carnea de melc care prezinta impuritati, mirosuri
straine de ranced, acru, fermentat, portiuni de cochilie sau hepatopancreasul
neindepartat in totalitate.
3. Scoicile, midiile si stridiile ale caror valve sunt deschise si nu se
inchid repede sau raman deschise la atingere se scot din consum, fiind
considerate in agonie sau moarte.
4. Carnea molustelor se poate valorifica si congelata sub forma de
brichete.
5. La controlul sanitar veterinar al molustelor si carnii obtinute de la
acestea se vor observa:
- modul de inchidere a cochiliilor si valvelor, eliminandu-se din consum
cele care sunt moarte, in stare de agonie sau care prezinta mirosuri straine
ori din care este eliminat un lichid negricios, tulbure, cu miros respingator;
- sa aiba culoare brun-roscat-inchis, cu miros specific;
- se elimina din consum molustele si gasteropodele care nu se incadreaza in
parametrii fizico-chimici stabiliti la art. 2 alin. (2).
Art. 10
De la batracieni se valorifica numai membrele posterioare, sectionate la
nivelul centurii pelviene si articulatiei tarsiene, dupa jupuirea prealabila de
piele. Speciile de batracieni admise in consum sunt: Rana esculenta si Rana
ridibunda. Valorificarea acestor produse se face sub forma de brichete
congelate.
a) Prin controlul sanitar veterinar se urmareste verificarea salubritatii
produsului prin apreciere organoleptica, completata atunci cand este cazul cu
examen fizico-chimic, microbiologic sau pentru depistarea reziduurilor.
Brichetele de pulpe de broasca trebuie sa fie cu conturul regulat, glazura
uniforma si continua, fara arsuri de congelare sau zone de deshidratare.
Pulpele, dupa decongelare, trebuie sa aiba suprafata curata, umeda,
nelipicioasa si fara innegrirea suprafetelor osoase articulare. Musculatura
trebuie sa fie ferma si elastica, suculenta, fara insa a exprima lichid la
presare moderata, de culoare alb-galbuie sau alb-roza, uneori cu slaba nuanta
cenusie.
b) La valorificarea batracienilor sunt interzise:
obtinerea pulpelor de la broastele moarte;
punerea in consum a pulpelor de broasca la care se constata modificari de
consistenta, culoare pronuntata cenusie, innegrirea oaselor sau suprafetelor
articulare, miros de putrefactie sau mucegai ori care prezinta formatiuni
parazitare in musculatura.