Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 100 din  9 noiembrie 2004

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste conditiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si batracienilor, destinate comercializarii directe catre consumatorul final sau procesarii in alimente pentru consum uman

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 94 din 28 ianuarie 2005


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata prin Legea nr. 215/2004,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea si functionarea Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 1.557/2004,
    in baza prevederilor cap. V pct. II subpct. 1 alin. 2 din anexa la Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 329/2002,
    vazand Referatul de aprobare nr. 23.034 din data de 21 octombrie 2004, intocmit de Directia generala veterinara din structura Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,

    presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara care stabileste conditiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si batracienilor, destinate comercializarii directe catre consumatorul final sau procesarii in alimente pentru consum uman, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezenta norma sanitara veterinara a fost elaborata in vederea implementarii prevederilor cap. V pct. II subpct. 1 alin. 2 din anexa la Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 329/2002.
    Art. 3
    Institutele centrale de profil, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  p. Presedintele Autoritatii Nationale
          Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
                          Gabriel Vasile Dragan

    ANEXA 1

                       NORMA SANITARA VETERINARA
care stabileste conditiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si batracienilor, destinate comercializarii directe catre consumatorul final sau procesarii in alimente pentru consum uman

    I. Controlul sanitar-veterinar al produselor din pescuit

    Art. 1
    1. Produsele din pescuit, in sensul normelor sanitare veterinare, sunt toate animalele marine sau de apa dulce ori parti ale acestora, inclusiv icrele lor, excluzand mamiferele acvatice, broastele sau alte animale acvatice prevazute de alte reglementari oficiale.
    2. Formele de prezentare a produselor din pescuit pentru valorificare in scop alimentar sunt produse proaspete, produse preparate, produse transformate si conservele din peste.
    a) Formele de comercializare pentru produsele din pescuit proaspete destinate consumului uman sunt: in stare vie, refrigerate (la temperatura 0 grade C pana la +4 grade C) sau congelate (la temperatura -18 grade C; pe timpul transportului se accepta o fluctuatie ascendenta de scurta durata de pana la 3 grade C).
    b) Formele de comercializare pentru produsele din pescuit preparate, destinate consumului uman, sunt: desolzite, decapitate, eviscerate, jupuite, portionate, filetate. Produsele din pescuit preparate in stare refrigerata se depoziteaza la o temperatura de la 0 grade C pana la +4 grade C, iar cele in stare congelata, la temperatura de -18 grade C, cu o eventuala fluctuatie ascendenta de scurta durata pe timpul transportului de pana la 3 grade C.
    c) Formele de comercializare pentru produsele din pescuit transformate, destinate consumului uman, sunt: sarate, afumate, fierte, prajite, deshidratate, blansate, marinate, in recipiente ermetic inchise, precum si refrigerate sau congelate in amestec cu alte ingrediente alimentare (sosuri, otet, condimente etc.). Produsele a caror conservabilitate este garantata un timp limitat, dupa aplicarea unui tratament ca: sararea, marinarea, deshidratarea, afumarea, trebuie sa poarte pe ambalaj o inscriptie clara si vizibila care sa arate conditiile de depozitare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind etichetarea produselor alimentare si reclama alimentelor.
    Art. 2
    Controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit urmareste: provenienta, conditiile de prelucrare, transport, depozitare, valorificare si salubritatea produselor din pescuit.
    a) (1) La controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit proaspete se au in vedere urmatoarele:
    1. Produsele din pescuit proaspete in stare vie trebuie sa prezinte miscari caracteristice de vitalitate, atat in bazinele si containerele de expunere pentru desfacere si cisternele de transport, cat mai ales dupa scoaterea din apa. Acestea se vor pastra in bazine special construite, cu apa limpede, la temperatura de +10 grade C ... + 15 grade C, fara mirosuri straine si care nu contine alte substante care pot pune in pericol sanatatea consumatorului. Volumul de apa din bazine trebuie sa fie corelat avandu-se in vedere cantitatea si speciile de pesti din bazin. Pentru mentinerea concentratiei de oxigen, apa din bazin se va reinnoi periodic cu apa proaspata ori va fi improspatata cu aer sau oxigen prin dispozitive speciale. Bazinele trebuie curatate si dezinfectate dupa fiecare folosire.
    2. Produsele din pescuit proaspete in stare refrigerata trebuie pastrate in ambalaje corespunzatoare sub protectia ghetii alimentare maruntite de maximum 4 cm. Produsele din pescuit proaspete in stare refrigerata se conserva cu gheata maruntita, sub forma de straturi succesive (un strat de peste, un strat de gheata). Initial proportia de gheata trebuie sa fie de cel putin 3:1 (trei parti gheata si o parte peste). In aceasta forma timpul scurs din momentul pescuitului si pana la comercializarea efectiva va fi de maximum 48 de ore (in sezonul racoros se poate prelungi la 72 de ore). In momentul vanzarii cantitatea de gheata nu trebuie sa scada sub 25% din masa totala.
    3.1. Produsele din pescuit congelate, cele cu greutate de peste 3 kg se conserva individual, cele mai mici de 3 kg, sub forma de brichete glazurate, se introduc in ambalaje corespunzatoare, care trebuie sa poarte o eticheta in care se specifica sortimentul, specia, data congelarii. Produsele proaspete in stare congelata se pastreaza in camere frigorifice la -18 grade C timp de 6 luni, iar la o temperatura de -12 grade C se pot pastra o perioada de 10 - 15 zile.
    3.2. In cazul in care produsele din pescuit dupa congelare se comercializeaza direct pe piata la o temperatura care nu ii asigura conservabilitatea, pe ambalaj se va mentiona clar si vizibil ca produsul a fost decongelat, cu respectarea prevederilor oficiale referitoare la etichetarea si reclama alimentelor.
    (2) 1. Gradul de prospetime la produsele din pescuit se apreciaza pe loturi, deschizandu-se la intamplare maximum 10% din ambalajele lotului, dar nu mai putin de 3 ambalaje. Atunci cand exista suspiciuni privind gradul de prospetime, se examineaza intregul lot.
    2. Aprecierea gradului de prospetime se bazeaza in primul rand pe examenul organoleptic si ori de cate ori este necesar se va completa cu examenul fizico-chimic, bacteriologic. Produsele din pescuit congelate trebuie sa intruneasca aceiasi parametri de prospetime ca si produsele din pescuit in stare vie sau refrigerata.
    3. In cazul in care la controlul organoleptic se constata ca produsele din pescuit sunt improprii pentru consumul uman, ele se retrag de pe piata si se denatureaza astfel incat sa nu mai poata fi reutilizate pentru consumul uman.
    (3) Nu se admit comercializarea directa pentru consumul uman si nici procesarea urmatoarelor produse din pescuit proaspete:
    - produsele care initial au fost vii si ulterior au murit in apa;
    - produsele introduse in ambalaje murdare, deteriorate, care pot deteriora caracteristicile organoleptice ale acestora sau care pot transmite substante nocive pentru sanatatea omului;
    - produsele la care glazura de gheata nu este prezenta si continua, are un aspect murdar si este netransparenta;
    - produsele la care se observa aglomerarea de gheata sub forma de strat gros, compact, in partea decliva si nuanta rosiatica a acesteia;
    - produsele care au fost decongelate si recongelate;
    - produsele care au o consistenta scazuta, cu suprafata murdara, cu aspect si culoare modificate, cu zone de deshidratare sau de ingalbenire (de oxidare);
    - produsele la care, pe sectiune, musculatura este de consistenta moale, alterata, flasca si pastoasa, se desprinde foarte usor, iar culoarea si mirosul sunt modificate;
    - produsele la care se constata prezenta de mucegai la suprafata, sub forma de colonii circumscrise sau difuze;
    - produsele la care, in urma controlului vizual, au fost evidentiate forme parazitare, in viscere sau la nivelul musculaturii; pestele intreg sau partile parazitate din acesta nu se comercializeaza pentru consum uman;
    - produsele care prezinta leziuni traumatice produse in timpul transportului sau pescuitului (se vor retrage din consum portiunile modificate sau in intregime);
    - produsele care prezinta modificari anatomopatologice specifice bolilor infectioase ale pestilor (septicemia hemoragica virala, viremia de primavara a crapului, necroza hematopoietica infectioasa, furunculoza, boala bacteriana a rinichiului, yersinioza, necroza pancreatica infectioasa, mixosomiaza etc.); in functie de gravitatea si raspandirea leziunilor, precum si de rezultatul examenului fizico-chimic si bacteriologic, pestele sau produsele din pescuit respective pot fi acceptate in consum ori retrase integral sau partial din consumul uman;
    - produsele care prezinta modificari anatomopatologice produse de tulburari distrofice (periostite, scolioza, cifoza, atrofia maxilarelor sau tumori de diferite origini). In acest caz se vor retrage din consum portiunile modificate sau in intregime;
    - produsele care nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de legislatia in vigoare;
    b) Produsele din pescuit preparate se obtin in unitati autorizate de autoritatea veterinara competenta din produse din pescuit proaspete care indeplinesc conditiile mentionate la lit. a).
    Controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit preparate va avea in vedere aceleasi precizari mentionate la alin. (2) si (3).
    Suplimentar nu se accepta pentru comercializare icrele neprelucrate care:
    - sunt congelate, iar brichetele au aspect neuniform, cu suprafetele si muchiile neregulate, acoperite cu glazura groasa sau discontinua de gheata, cu zone netransparente, murdare, cu zone de deshidratare, "arsuri de congelare", sau zone de oxidare;
    - nu prezinta boabele intregi, elastice, cu aspect translucid stralucitor, de culoare si miros normale, specifice produsului proaspat;
    - dupa decongelare boabele nu sunt intregi, sunt murdare, cu consistenta flasca sau rigida, cu resturi de alte viscere sau impuritati;
    - prezinta formatiuni de natura parazitara in masa boabelor de icre sau mirosuri si gusturi straine de ranced, gust de acru, putrefactie, fermentatie, prezenta de mucegai.
    c) 1. Produsele din pescuit transformate se obtin in unitati autorizate de autoritatea veterinara competenta din produse din pescuit proaspete sau preparate care indeplinesc conditiile mentionate la lit. a) si b).
    2. Produsele din pescuit transformate prin sarare trebuie sa fie retrase din consumul uman daca in urma controlului sanitar veterinar se constata ca:
    - nu sunt curate, nu au culoarea caracteristica speciei, sunt ingalbenite. Abdomenul acestora nu este de consistenta tare si elastica, branhiile nu sunt curate, iar la apasarea pe operculi sa exprime lichid sangvinolent, ochii sunt deteriorati; la pestele intreg se admit leziuni sau rupturi la 5% din exemplare dintr-un ambalaj; la pestele marin de dimensiuni reduse se admite pana la 20% din exemplare cu rupturi sau jupuituri ale pielii;
    - musculatura nu este de consistenta ferma sau nu este bine fixata de oase, prezenta de sange netransformat in jurul coloanei vertebrale, grasimea cu semne de oxidare (rancezire). In situatii de exceptie, la pestele marin de dimensiuni reduse, cu continut mare de grasime, se poate accepta o usoara ingalbenire a grasimii subcutanate, cu conditia ca grasimea musculara sa nu prezinte modificari;
    - pe sectiune, musculatura prezinta formatiuni parazitare, insecte in orice stadiu de dezvoltare;
    - la pestele marin de dimensiuni reduse, sarat, exemplarele sunt in proportie de peste 20% rupte, prezinta jupuituri ale pielii, cu suprafata murdara si culoarea modificata. La pestele mic de apa dulce conservat prin sarare uscata, proportia exemplarelor cu deteriorarea integritatii nu va depasi 5%;
    - la care se constata miros si gust de ranced, gust de acru, putrefactie, fermentatie, prezenta de mucegai;
    - saramura nu este curata, prezinta flocoane in suspensie, cu depunere de sediment abundent, cu spuma sau aspect filant si nu prezinta mirosul si gustul caracteristice, placute, specifice produsului;
    - inrosirea pronuntata a musculaturii, asemanatoare cu fuxina, produsa de bacterii specifice;
    - ingalbenirea musculaturii sau a grasimii, consecinta a oxidarii;
    - la pestele intreg sarat viscerele nu sunt intregi si nu sunt bine individualizate sau sunt transformate in masa informa cu aspect de magma;
    - icrele sarate sunt murdare, ambalate necorespunzator in ambalaje deteriorate, care prezinta scurgeri de continut, care nu au inscrisa data fabricatiei si/sau termenul de valabilitate si care sunt pastrate necorespunzator la alta temperatura decat cea cuprinsa intre 0 grade C pana la +4 grade C;
    - icrele prezinta boabe sparte, neindividualizate, de marime neuniforma, cu aspect mat, cu aspectul de masa neuniforma, casante, neelastice, cu separare de lichid, cu resturi de membrane ovariene, solzi, oase, resturi de viscere sau alte impuritati;
    - icrele care prezinta formatiuni de natura parazitara sau mirosuri straine de ranced, gust de acru, putrefactie, fermentatie, prezenta de mucegai;
    - nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de legislatia in vigoare;
    - prezinta ambalaje necorespunzatoare, neetichetate sau etichetate necorespunzator cu etichete care prezinta stersaturi, modificari sau completari ale informatiilor inscrise sau care nu prezinta toate informatiile conform reglementarilor in vigoare.
    3. Produsele din pescuit transformate prin afumare trebuie sa fie retrase din consumul uman daca in urma controlului sanitar veterinar se constata ca:
    - nu sunt curate, zvantate, prezinta rupturi sau cristale de sare exsudata in cantitate mare. Se admite ca 5% din produse sa prezinte mici rupturi ale pielii, peretelui abdominal sau musculaturii;
    - sunt transformate prin afumare si au fost obtinute din produse eviscerate care prezinta resturi de viscere sau urme de sange;
    - nu prezinta suprafata cutanata si cea musculara de culoare galbena aurie specifica de afumare uniforma. Pentru produsele din pescuit transformate prin afumare la cald, musculatura va fi suculenta si frageda, desprinzandu-se usor de pe oase. Pentru produsele din pescuit transformate prin afumare la rece, musculatura este ferma si se desprinde relativ greu de pe oase;
    - nu prezinta mirosul si gustul caracteristice de peste afumat si prezinta miros sau gust particular (ranced, acru, de putrefactie sau de fermentatie acida, de mucegai, amar etc.);
    - nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de legislatia in vigoare;
    - este prezenta ingalbenirea musculaturii sau a grasimii, consecinta a oxidarii;
    - prezinta ambalaje necorespunzatoare, neetichetate sau etichetate necorespunzator cu etichete care prezinta stersaturi, modificari sau completari ale informatiilor inscrise sau care nu prezinta toate informatiile conform reglementarilor in vigoare.
    d) Produsele din pescuit introduse in recipiente ermetic inchise trebuie sa fie retrase din consumul uman daca in urma controlului sanitar veterinar se constata ca:
    - recipientele nu sunt inchise etans, prezinta deformarea capacelor, cu semne de bombaj sau cu scurgere de continut, lovituri sau infundari ale tablei in special in zona faltului, pete de rugina, sunt incorect si vizibil stantate, litografiate sau etichetate;
    - in continutul lor sunt aripioare, solzi, resturi de viscere sau cheaguri de sange;
    - la interior, lacul este discontinuu, neaderent la tabla, prezinta zone de exfoliere sau de corodare a tablei, urme de exudare a masei de etansare din falt;
    - nu se incadreaza in parametrii de salubritate impusi de legislatia in vigoare.
    e) Controlul produselor din pescuit transformate, care au fost obtinute prin fierbere, prajire, deshidratare sau prin alte procedee, precum si al produselor refrigerate ori congelate, asociate sau nu cu alte ingrediente alimentare, va urmari depistarea modificarilor in conformitate cu prevederile prezentului articol si ale art. 3, avand in vedere tehnologia de fabricatie a acestora.
    f) Este interzisa comercializarea directa catre consumatorul final a carnii de peste recuperate mecanic.
    Art. 3
    Comercializarea directa catre consumatorul final a produselor din pescuit se face numai in unitati si spatii supuse autorizarii si controlului de catre autoritatea sanitara veterinara competenta.
    1. Unitatile si spatiile autorizate pentru desfacerea produselor din pescuit trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa fie acoperite si sa aiba peretii usor de curatat, pardoseala sa fie construita din material rezistent, impermeabil si usor lavabil, prevazuta cu un sistem care sa permita scurgerea cu usurinta a apei si sa dispuna de un dispozitiv pentru evacuarea igienica a apelor reziduale;
    b) sa fie dotate cu instalatii sanitare, cu un numar suficient de spalatoare de maini dotate corespunzator si toalete cu apa curenta;
    c) sa fie dotate cu sisteme de iluminat corespunzatoare, care sa faciliteze controlul produselor;
    d) sa aiba in dotare dulapuri frigorifice, congelatoare si vitrine frigorifice, pentru pastrare si expunere spre comercializare a pestelui la o temperatura de pana la +4 grade C;
    e) sa fie dotate cu bazine pentru pastrarea pestelui viu si a celui refrigerat (cu gheata), confectionate din materiale corespunzatoare, care vor fi prevazute cu facilitati pentru evacuarea apei;
    f) sa dispuna de recipiente speciale, inchise etans, confectionate din materiale rezistente la coroziune, destinate colectarii produselor din pescuit improprii consumului uman.
    2. Prin aceste unitati se pot comercializa si gasteropode, crustacee si pui de balta.
    Art. 4
    Expunerea si comercializarea produselor din pescuit in unitatile sau spatiile supuse controlului si supravegherii sanitare veterinare se vor realiza in urmatoarele conditii:
    a) produsele din pescuit proaspete in stare vie se expun si se comercializeaza in bazine cu apa curenta, special amenajate in acest scop, numai in unitati autorizate supuse controlului sanitar veterinar;
    b) produsele din pescuit in stare refrigerata sau congelata se vor expune in cantitati mici pe suprafete igienizabile special destinate acestui scop, numai in vitrina frigorifica.
    Este interzisa expunerea produselor din pescuit, congelate sub forma de blocuri, brichete etc., pe mese, pe vitrine sau in vitrine in exteriorul unitatii, in tavi, ligheane sau alte vase, la o temperatura necorespunzatoare. De asemenea, este interzisa expunerea produselor din pescuit in stare refrigerata in lazi sau bazine fara gheata, chiar cand aceasta expunere este de scurta durata;
    c) produsele din pescuit transformate, sarate sau afumate la rece, trebuie expuse pe platouri in vitrinele frigorifice;
    d) produsele din pescuit transformate, afumate la cald sau marinate, ambalate corespunzator, trebuie expuse spre vanzare numai in vitrine frigorifice, la o temperatura de la 0 grade C pana la 8 grade C;
    e) conservele de peste se vor expune pentru comercializare in rafturi la temperatura camerei si vor fi ferite de umezeala.
    Art. 5
    Sunt interzise urmatoarele operatiuni:
    - comercializarea produselor din pescuit in afara spatiului cladit (in fata magazinului, pe carucioare, platforme etc.) al unitatilor supuse controlului si supravegherii sanitare veterinare;
    - comercializarea altor produse de origine animala sau vegetala, indiferent de felul ambalajului, in unitatile sau spatiile special amenajate pentru comercializarea produselor din pescuit;
    - folosirea alternativa a personalului de la unitatile sau spatiile specializate pentru comercializarea produselor din pescuit la unitatile sau spatiile pentru comercializarea altor produse alimentare;
    - folosirea ghetii produse din apa nepotabila pentru pastrarea produselor din pescuit in stare refrigerata in unitatile de desfacere;
    - reconditionarea produselor din pescuit cu modificari organoleptice;
    - dirijarea produselor din pescuit cu modificari organoleptice la unitatile de fabricatie sau la alte unitati pentru reconditionare, prelucrare sau valorificare.
    Art. 6
    Personalul responsabil din unitatile in care se comercializeaza produse din pescuit are urmatoarele obligatii:
    a) sa asigure depozitarea si expunerea pentru comercializare a produselor din pescuit in conditiile prevazute de prezenta norma sanitara veterinara;
    b) sa opreasca de la comercializare produsele din pescuit cu modificari organoleptice. In acest caz, va anunta de urgenta medicul veterinar oficial, care va dispune masuri privind destinatia produsului;
    c) sa opreasca de la comercializare produsele din pescuit cu termenul de valabilitate depasit;
    d) sa asigure in permanenta evacuarea ambalajelor din unitate, pe masura ce acestea sunt golite, si depozitarea lor in afara spatiului de comercializare si de pastrare a produselor din pescuit;
    e) sa mentina in permanenta in unitate o stare de igiena corespunzatoare prin curatenie mecanica, spalare zilnica si dezinfectie periodica a spatiului si a echipamentelor utilizate.

    II. Controlul sanitar veterinar al crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si batracienilor

    Art. 7
    Crustaceele, molustele, gasteropodele si batracienii admisi pentru consum uman se pot valorifica prin unitatile specializate pentru comercializarea produselor din pescuit sau in spatiile amenajate, numai dupa ce au fost supuse controlului sanitar veterinar.
    Controlul sanitar veterinar al crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si batracienilor urmareste: provenienta, conditiile de prelucrare, transport, depozitare, valorificare si salubritatea acestora.
    Art. 8
    1. Crustaceele (raci, homari, languste etc.) se prelucreaza sau se comercializeaza in stare vie, iar homarul si langusta se pot comercializa si in stare congelata.
    2. In cazul prelucrarii sub forma de cozi, prin congelare sau saramurare, acestea trebuie sa fie intregi, cu aspect curbat, dovada ca exemplarele au fost introduse la fiert in stare vie. De asemenea, fiecare bucata trebuie sa prezinte urma inciziei dorsale prin care s-a scos intestinul. Suprafata trebuie sa fie curata, de culoare rosiatica, mai pronuntata in regiunea dorsala.
    3. Consistenta musculaturii trebuie sa fie ferma si elastica, compacta, iar pe sectiune, de culoare alba.
    4. Mirosul si gustul trebuie sa fie placute, specifice produsului proaspat si tipului de conservare (congelat sau in saramura). In cazul conservarii in saramura, faza lichida trebuie sa fie curata, limpede sau usor opalescenta, fara spuma, flocoane in suspensie sau cu depunere de sediment abundent, fara aspect filant sau modificari de miros si de gust.
    5. In cazul in care homarul sau langusta este conservata prin congelare, dupa decongelare musculatura cozii scoasa din carapace trebuie sa fie ferma si elastica, suculenta, de culoare alba cu nuanta cenusiu-albastruie, iar mirosul normal, fara modificari.
    a) Racii vii se vor pastra si expune la comercializare numai in interiorul unitatilor. Este interzisa comercializarea racilor morti si a celor cu miscari slabe, agonice.
    b) Racii se pot valorifica si sub forma de cozi de raci congelate, cozi de raci in saramura sau in suc propriu ori clesti de raci in saramura - pastrati si expusi la comercializare sub protectia frigului.
    Racii, homarii si langustele se pot valorifica si sub forma de conserve sau preparate speciale, fabricate dupa un procedeu autorizat.
    c) In unitatile de alimentatie publica racii vor fi valorificati numai fierti.
    d) Racii, indiferent de forma de prezentare, sunt admisi pentru consum daca sunt salubri si nu prezinta modificari organoleptice.
    e) Controlul sanitar veterinar efectuat in unitatile de valorificare si consum se face in functie de modul de prezentare pentru valorificare.
    La racii vii se urmareste viabilitatea lor, observandu-se miscarile cozii si ale membrelor.
    La racii fierti intregi se controleaza aspectul si culoarea carapacei, aspectul, culoarea, consistenta, mirosul si gustul musculaturii, care trebuie sa fie caracteristice crustaceelor.
    La cozile de raci congelate sau in saramura se controleaza daca aspectul este curbat, semn caracteristic al fierberii racilor in stare vie; suprafata lor este de culoare rosiatica, mai pronuntata pe partea dorsala; pe sectiune musculatura este suculenta, de culoare alba sau slab nuantata rosu.
    Conservele din cozi de raci, langusta si homari trebuie sa fie ermetic inchise, fara bombaje, turtiri, infundari sau pete de rugina, sa aiba imprimata pe capac stanta cu sortimentul si data fabricatiei; la interior, cutia nu trebuie sa aiba pete negre sau de corodare.
    f) Nu se admit in consum:
    - racii morti si racii in stare agonica;
    - racii fierti care au modificari organoleptice si semne de alterare;
    - cozile de raci, homari si languste, congelate sau in saramura, cu modificari organoleptice de alterare;
    - conservele de cozi de raci, homari si languste, care au defecte de ermeticitate, pete de rugina, bombaje, semne de alterare etc.;
    - crustaceele care nu se incadreaza in parametrii de salubritate prevazuti de legislatia in vigoare.
    Art. 9
    Molustele si gasteropodele (scoici, midii, stridii, melci) comestibile se proceseaza sau se comercializeaza ca atare, numai in stare vie.
    1. Melcii care prezinta deschiderea cochiliei la baza fara mucus si cu miros de putrefactie se scot din consum.
    2. Nu se admite in consum carnea de melc care prezinta impuritati, mirosuri straine de ranced, acru, fermentat, portiuni de cochilie sau hepatopancreasul neindepartat in totalitate.
    3. Scoicile, midiile si stridiile ale caror valve sunt deschise si nu se inchid repede sau raman deschise la atingere se scot din consum, fiind considerate in agonie sau moarte.
    4. Carnea molustelor se poate valorifica si congelata sub forma de brichete.
    5. La controlul sanitar veterinar al molustelor si carnii obtinute de la acestea se vor observa:
    - modul de inchidere a cochiliilor si valvelor, eliminandu-se din consum cele care sunt moarte, in stare de agonie sau care prezinta mirosuri straine ori din care este eliminat un lichid negricios, tulbure, cu miros respingator;
    - sa aiba culoare brun-roscat-inchis, cu miros specific;
    - se elimina din consum molustele si gasteropodele care nu se incadreaza in parametrii fizico-chimici stabiliti la art. 2 alin. (2).
    Art. 10
    De la batracieni se valorifica numai membrele posterioare, sectionate la nivelul centurii pelviene si articulatiei tarsiene, dupa jupuirea prealabila de piele. Speciile de batracieni admise in consum sunt: Rana esculenta si Rana ridibunda. Valorificarea acestor produse se face sub forma de brichete congelate.
    a) Prin controlul sanitar veterinar se urmareste verificarea salubritatii produsului prin apreciere organoleptica, completata atunci cand este cazul cu examen fizico-chimic, microbiologic sau pentru depistarea reziduurilor.
    Brichetele de pulpe de broasca trebuie sa fie cu conturul regulat, glazura uniforma si continua, fara arsuri de congelare sau zone de deshidratare.
    Pulpele, dupa decongelare, trebuie sa aiba suprafata curata, umeda, nelipicioasa si fara innegrirea suprafetelor osoase articulare. Musculatura trebuie sa fie ferma si elastica, suculenta, fara insa a exprima lichid la presare moderata, de culoare alb-galbuie sau alb-roza, uneori cu slaba nuanta cenusie.
    b) La valorificarea batracienilor sunt interzise:
      obtinerea pulpelor de la broastele moarte;
      punerea in consum a pulpelor de broasca la care se constata modificari de consistenta, culoare pronuntata cenusie, innegrirea oaselor sau suprafetelor articulare, miros de putrefactie sau mucegai ori care prezinta formatiuni parazitare in musculatura.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 100/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 100 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu