ORDIN
Nr. 293/640/2001-1/2002
privind conditiile de securitate si calitate pentru legume si fructe proaspete
destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 293 din 2 august 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 640 din 19 septembrie 2001
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 1 din 3 ianuarie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 173 din 13 martie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale strategii si politici in
agricultura si produse derivate, Directiei standarde, marci si licente,
calitatea alimentelor si acreditare si al Directiei fitosanitare nr.
119.139/2001 privind conditiile de securitate si calitate pentru legume si
fructe destinate comercializarii si consumului uman pe piata interna,
avand in vedere prevederile art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile
si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 166/2001 privind
organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Prezentul ordin reglementeaza conditiile de securitate alimentara si cele
de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca legumele si fructele proaspete
destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare, provenite atat din
productia interna, cat si din import.
Art. 2
(1) Legumele si fructele in stare proaspata destinate comercializarii
pentru consumul uman trebuie sa se incadreze in prevederile standardelor de
produs mentionate in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul
ordin, care astfel devin obligatorii.
(2) In lipsa standardelor se intocmesc specificatii tehnice de produs de
catre furnizor, cu acordul beneficiarului, vizate de Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor - Directia standarde, marci si licente, calitatea
alimentelor si acreditare.
(3) Legumele si fructele proaspete destinate consumului uman ca atare sau
pentru procesare trebuie sa fie sanatoase, sa fie ajunse la maturitate
comerciala si sa aiba proprietati organoleptice specifice fiecarui sortiment.
Art. 3
Ambalarea legumelor si fructelor in stare proaspata, destinate
comercializarii pentru consumul uman, se face in conformitate cu STAS
6952/1983, in scopul protectiei acestora, usurarii operatiunilor de manipulare,
transport, depozitare si desfacere.
Art. 4
(1) Etichetarea legumelor si fructelor in stare proaspata, destinate
comercializarii pentru consum uman, se face cu respectarea reglementarilor
legale in vigoare si trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele:
- denumirea produsului, cu mentionarea speciei, soiului, si a tarii
producatoare;
- numele/denumirea si adresa/sediul producatorului;
- locul de provenienta a produsului;
- clasa de calitate, calibrare;
- data recoltarii;
- conditii de pastrare si depozitare.
(2) Elementele de identificare si caracterizare a legumelor si fructelor in
stare proaspata destinate consumului uman ca atare sau pentru procesare se
scriu obligatoriu in limba romana, neexcluzand prezentarea acestora si in alte
limbi.
Art. 5
Legumele si fructele in stare proaspata sunt interzise utilizarii pentru
consumul uman, daca se prezinta in una dintre situatiile de mai jos:
a) prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului
culorii, consistentei, gustului, mirosului;
b) prezinta semne de infestare cu paraziti (oua, larve, forme adulte vii
sau moarte), precum si resturi sau semne ale activitatii acestora;
c) prezinta urme de contact cu rozatoare;
d) prezinta miros si gust straine de natura produsului;
e) prezinta miros, gust sau pete de mucegai;
f) contin contaminanti peste limitele admise de normele igienico-sanitare
in vigoare;
g) prezinta corpuri straine peste limitele admise in normele
igienico-sanitare in vigoare;
h) nu sunt conforme standardelor de produs si specificatiilor tehnice;
i) nu sunt ambalate si etichetate conform prevederilor legale in vigoare;
j) prezinta insusiri negative ca:
- pulpa moale, fainoasa;
- tesuturi lemnificate, fibroase;
- pulpa cu pete neuniform colorate, sticloasa;
- miros de iarba, strain, neplacut, nespecific soiului;
- gust slab aromat, astringent, fad;
- pulpa fermentata, supracoapta;
- fructe imature.
Art. 6
Se interzic de la comercializare sau procesare legumele si fructele al
caror continut in reziduuri de pesticide sau alte substante depaseste
nivelurile maxime admise prin actele normative in vigoare, astfel:
a) reziduuri ale substantelor utilizate pentru protectia plantelor
(pesticide), fertilizatori sau alte produse utilizate pentru tratarea solului,
protejarea in timpul depozitarii si pentru dezinfectia mijloacelor de
transport;
b) reziduuri ale substantelor utilizate pentru protectia plantelor, care nu
sunt autorizate in Romania pentru legume si fructe;
c) continutul maxim de solanina al cartofilor in coaja va fi de 200 mg/kg.
Art. 7
Limitele maxime de arseniu si metale grele in legume si fructe proaspete
destinate comercializarii si consumului uman, exprimate in mg/kg produs
proaspat, sunt urmatoarele:
________________________________________________________________
Legume si fructe As Cd Pb Zn Cu Sn Hg
________________________________________________________________
Legume proaspete, 0,5 0,1 0,5 15 5,0 - 0,05
cu exceptia legumelor
frunze
Legume frunze - 0,2 0,5 - - - 0,03
Fructe proaspete*) 0,5 0,05 0,5 5,0 5,0 - 0,05
________________________________________________________________
*) Inclusiv pepeni, struguri de masa si capsune.
Art. 8
Limitele maxime de azotati admise in unele legume si fructe proaspete
destinate comercializarii si consumului uman, exprimate in mg NO3/kg produs
proaspat, sunt urmatoarele:
________________________________________________________________
| | Cultivat in: |
| Produsul |_____________________|
| | camp | |
| | (teren | sera |
| | descoperit) | |
|__________________________________________|_____________|_______|
| Ardei (ardei gras, gogosar, kapia, iute) | 150 | 400 |
| Cartofi | 300 | - |
| Castraveti | 200 | 400 |
| Ceapa uscata | 80 | - |
| Conopida | 400 | 400 |
| Dovlecei | 500 | - |
| Morcovi | 400 | - |
| Salata verde | 2.000 | 3.000 |
| Sfecla rosie | 2.000 | - |
| Spanac | 2.000 | 3.000 |
| Tomate | 150 | 300 |
| Varza | 900 | - |
| Vinete | 300 | 400 |
| Mere | 60 | - |
| Pere | 60 | - |
| Pepene rosu | 100 | - |
| Struguri | 60 | - |
|__________________________________________|_____________|_______|
Art. 9
In cazul importului, in vama de frontiera fiecare transport de legume si
fructe proaspete destinate comercializarii ca atare sau pentru procesare va fi
insotit in mod obligatoriu de urmatoarele documente in original, intocmite in
conformitate cu legislatia in vigoare:
a) certificat fitosanitar de export sau de reexport, eliberat de
autoritatile oficiale din tara exportatoare sau reexportatoare;
b) buletin de analiza privind nivelul maxim de reziduuri de pesticide sau
alte substante utilizate, emis de un laborator specializat si acreditat
international;
c) buletin de analiza privind continutul in arseniu, metale grele si
azotati, emis de un laborator specializat si acreditat international;
d) declaratie de conformitate a importatorului, intocmita in conformitate
cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 168/1997 privind regimul produselor si
serviciilor care pot pune in pericol viata, sanatatea, securitatea muncii si
protectia mediului inconjurator.
Art. 10
(1) Nu se admit la import loturile de legume si fructe in stare proaspata
destinate comercializarii sau procesarii, care nu respecta prevederile
prezentului ordin si care nu sunt insotite in vama de documentele prevazute la
art. 9.
(2) Lista cuprinzand laboratoarele agreate pentru determinarile prevazute
in prezentul ordin este mentionata in anexa nr. 2 care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 11
(1) Aplicarea prezentului ordin in vama la frontiera se efectueaza de o
comisie constituita din:
a) reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin
inspectoratele de carantina fitosanitara vamala;
b) reprezentantul Ministerului Sanatatii si Familiei;
c) reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor;
d) reprezentantul Ministerului Finantelor Publice, prin Directia Generala a
Vamilor.
(2) Controlul consta in verificarea documentelor de insotire a fiecarui
mijloc de transport cu legume si fructe proaspete, precum si in analiza
organoleptica privind incadrarea produselor in conditiile de calitate prevazute
in anexa nr. 1.
(3) Comisia va fi condusa de reprezentantul Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, care va intocmi procesul-verbal de constatare ca
urmare a controlului desfasurat.
(4) Autoritatile competente responsabile pentru activitatile de control
privind conditiile de securitate si calitate pentru legume si fructe proaspete
din productia interna, destinate consumului uman, sunt:
a) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin directiile
fitosanitare judetene si a municipiului Bucuresti, in domeniul protectiei
plantelor, si Directia standarde, marci, licente, controlul calitatii si
acreditare, in domeniul productiei de produse alimentare;
b) Ministerul Sanatatii si Familiei prin directiile de sanatate publica
judetene si a municipiului Bucuresti, in domeniul igienei alimentare;
c) Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor prin oficiile
judetene si al municipiului Bucuresti, in domeniul protectiei consumatorului.
Art. 12
(1) Incalcarea prevederilor prezentului ordin, constatata de organele
abilitate mentionate la art. 11 alin. (1), atrage raspunderea civila,
contraventionala sau penala, dupa caz.
(2) Faptele care constituie contraventii si valoarea amenzilor aplicate se
stabilesc in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare.
Art. 13
Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii
lui in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Presedintele Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
STANDARDELE
pentru legume si fructe in stare proaspata
Standarde internationale adoptate ca standarde romane
SR ISO 931:1994
Banane verzi. Ghid pentru depozitare si transport
Standarde romane
STAS 6441-88
Fructe si legume proaspete. Metode generale pentru aprecierea calitatii
STAS 6952-83
Fructe si legume proaspete. Conditii generale de ambalare, marcare,
depozitare si transport. Documente
STAS 7218-91
Legume si fructe proaspete. Luarea probelor
STAS 7322-84
Legume si fructe proaspete. Terminologie
STAS R 9127/1-85
Fructe proaspete. Piersici. Pastrarea in depozite frigorifice
STAS R 9127/2-72
Fructe proaspete. Pere. Prescriptii de pastrare in depozite frigorifice
STAS R 9127/3-82
Fructe si legume proaspete. Mere. Pastrarea in depozite frigorifice cu si
fara atmosfera controlata
STAS R 9127/4-87
Legume proaspete. Morcovi. Pastrare
STAS R 9127/5-90
Ceapa uscata. Pastrare
STAS R 9127/6-82
Cartofi de toamna pentru consum alimentar. Pastrare
STAS R 9127/7-88
Legume proaspete. Tomate. Pastrare frigorifica
STAS R 9127/8-87
Legume proaspete. Varza. Pastrare
STAS R 9127/9-89
Usturoi uscat. Pastrare
STAS R 9127/10-75
Legume si fructe proaspete. Praz. Pastrare
STAS R 9127/11-85
Fructe proaspete. Capsune. Pastrare in depozite frigorifice
STAS R 9127/12-75
Legume si fructe proaspete. Caise. Pastrare frigorifica
STAS R 9127/13-75
Legume si fructe proaspete. Citrice. Pastrare
STAS R 9127/14-85
Struguri de masa. Pastrare in depozite frigorifice
STAS R 9127/15-85
Legume proaspete. Fasole pastai. Pastrare in depozite frigorifice
STAS R 9127/17-87
Cartofi timpurii. Transport si depozitare frigorifica
STAS R 9127/18-87
Pepeni galbeni. Transport si depozitare frigorifica
STAS R 9127/19-89
Legume proaspete. Ardei. Pastrare si transport frigorific
STAS R 9127/20-89
Legume proaspete. Castraveti. Pastrare si transport frigorific
STAS R 9127/21-89
Ciuperci de cultura. Pastrare si transport frigorific
STAS R 9127/22-89
Fructe proaspete. Prune. Pastrare si transport frigorific
STAS R 9127/23-90
Fructe proaspete. Cirese si visine. Pastrare si transport frigorific
STAS R 9127/24-90
Fructe proaspete. Afine. Pastrare si transport frigorific
STAS 11223-79
Cartofi. Determinarea reziduurilor de prometriu
STAS 12166-91
Ceapa uscata. Determinarea umiditatii exterioare
STAS 12919-90
Fructe. Nomenclatura
STAS 12920-90
Legume. Nomenclatura
STAS 12963-91
Fructe si legume proaspete. Conditii fizice ale depozitelor frigorifice.
Definitii si masurare
SR 13283:1994
Legume si fructe proaspete. Conditii generale de preambalare
Standarde romane la legume proaspete
SR 1416:1997
Legume proaspete. Castraveti
SR 1417:1993
Legume proaspete. Dovleci
STAS 1418-85
Legume proaspete. Varza alba
SR 1421:1999
Legume proaspete. Tomate
SR 1422:1993
Legume proaspete. Ardei
STAS 1423-88
Legume proaspete. Vinete
STAS 1424-86
Legume proaspete. Ceapa uscata
SR 1425:1994
Legume. Usturoi uscat
STAS 3278-89
Legume proaspete. Morcovi
STAS 3597-85 8/90
Legume proaspete. Varza rosie
SR 3678:1999
Legume proaspete. Conopida
SR 3679:1995
Legume proaspete. Pastarnac si patrunjel
SR 3787:1999
Cartofi de toamna
STAS 4878-84 8/90
Legume proaspete. Bame
STAS 4933-82 8/90
Legume proaspete. Telina radacini
SR 5767:1995
Legume proaspete. Praz
SR 6436:1999
Cartofi timpurii
SR 7164-93
Legume proaspete. Spanac
SR 7216:1996
Legume proaspete. Andive
STAS 7217-83 8/90
Legume proaspete. Salata verde
STAS 7280-90
Ciuperci comestibile cultivate
SR 8947:1996
Legume proaspete. Mazare verde pastai si boabe
STAS 8948-93
Legume proaspete. Fasole pastai
STAS 9248-80 8/90
Legume proaspete. Sfecla rosie
SR 10029:1997
Legume proaspete. Ridichi
STAS 11229-80
Cartofi pentru industrie
SR 11583:1997
Legume proaspete. Sparanghel
STAS 11981-84
Legume proaspete. Varza de Bruxelles
SR 12122:1996
Legume proaspete. Hrean
STAS 12549-87
Legume proaspete. Ceapa si usturoi verde
STAS 12550-87
Verdeturi. Frunzoase
STAS 12557-87
Dovleac comestibil
STAS 12838-90
Legume proaspete. Ridichi negre
STAS 12857-90
Legume proaspete. Gulioare
STAS 12858-90
Legume proaspete. Gulii
STAS 12907-91
Legume proaspete. Ardei iute
STAS 13135-92
Legume proaspete. Varza creata
SR 13401:1998
Legume proaspete. Broccoli
SR 13402:1998
Legume proaspete. Scortonera
Standarde romane la fructe proaspete
STAS 1288-85 8/90
Nuci in coaja
SR 1490:1999
Struguri de masa
SR 2197:1998
Fructe proaspete. Prune
STAS 2324-87
Fructe proaspete. Pere
STAS 2714-87
Fructe proaspete. Mere
SR 3155:1995
Fructe proaspete. Cirese si visine
SR 3156:1995
Fructe proaspete. Piersici si nectarine
SR 3178:1993
Fructe proaspete. Caise
SR 3179-93
Fructe proaspete. Capsune
STAS 3653-88 8/90
Pepeni galbeni
STAS 3654-88 8/90
Pepeni verzi
STAS 4349-78 8/90
Fructe proaspete. Gutui
SR 7368:1994
Fructe proaspete. Coacaze
STAS 7849-86
Fructe proaspete. Afine
STAS 9036-85 8/90
Fructe proaspete. Zmeura
SR 11084:1996
Fructe proaspete. Citrice
STAS 12752-89
Migdale dulci in coaja
STAS 12956-91
Fructe proaspete. Agrise
STAS 13056-91
Fructe proaspete. Castane comestibile
STAS 13057-91
Fructe proaspete. Nuci verzi
SR 13282:1994
Fructe proaspete. Banane
ANEXA 2
LISTA
cuprinzand laboratoarele agreate pentru controlul calitatii legumelor si
fructelor proaspete destinate consumului uman
Specificare Grupa de analize
I. Laboratoare acreditate
Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea organoleptice
Produselor "Larex" Romania, municipiul Bucuresti
microbiologice
metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
radioactivitate
Directia de sanatate publica a municipiului Bucuresti metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
radioactivitate
Societatea Comerciala "Chem Analyst" - S.R.L.,
organoleptice
municipiul Bucuresti microbiologice
metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
Societatea Comerciala "Laborex 2000" - S.R.L.,
organoleptice
municipiul Bucuresti microbiologice
metale grele
reziduuri de
pesticide
azotati
Directia de sanatate publica Sibiu, judetul Sibiu microbiologice
reziduuri de
pesticide
radioactivitat
II. Laboratoare autorizate
1. Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara microbiologice
2. Laboratorul Central pentru Controlul Reziduurilor reziduuri de
pesticide
de Pesticide in Plante si Produse Vegetale