E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 35 din  8 iulie 1997

privind masurile de stimulare a persoanelor fizice si juridice pentru incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 151 din 11 iulie 1997


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta:

    Art. 1
    (1) Pentru a asigura incadrarea in munca a cetatenilor romani cu domiciliul in Romania, absolventi, in tara sau in strainatate, ai unor institutii de invatamant profesional, special, liceal, postliceal si superior de stat sau particular autorizat sau acreditat, persoanele fizice sau juridice vor comunica directiilor generale de munca si protectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti numarul de persoane pe care se obliga sa le incadreze in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
    (2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin absolvent se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii intr-una dintre institutiile de invatamant prevazute la alin. (1), indiferent daca a beneficiat sau nu de ajutor de integrare profesionala.
    (3) Directiile generale de munca si protectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti vor centraliza, pe specialitati, meseriile si vor afisa listele posturilor comunicate de persoanele fizice sau juridice, pe care vor fi incadrati absolventi.
    (4) Listele cu posturi vor fi comunicate Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, care le va centraliza si le va inainta Ministerului Invatamantului.
    (5) Ministerul Invatamantului va asigura afisarea acestor liste cu posturi la fiecare unitate de invatamant, in raport cu studiile absolvite si cu specificul locurilor de munca.
    Art. 2
    (1) Persoanele fizice sau juridice care incadreaza absolventi cu contract individual de munca pe durata nedeterminata primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 70% din salariul de baza net, la data angajarii.
    (2) Persoanele fizice sau juridice care incadreaza absolventi proveniti din randul persoanelor handicapate, cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, primesc, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 70% din salariul de baza net, la data angajarii.
    (3) Persoanele fizice sau juridice care angajeaza absolventi in conditiile alin. (1) si (2) sunt obligate sa mentina contractul individual de munca cel putin 3 ani de la data incheierii acestuia.
    (4) Persoanele fizice sau juridice care desfac contractele individuale de munca ale absolventilor anterior expirarii termenului de 3 ani, prevazut la alin. (3), sunt obligate sa restituie in totalitate Ministerului Muncii si Protectiei Sociale sumele platite pentru fiecare absolvent, la care se adauga dobanda corespunzatoare celei acordate de trezoreria statului pentru Fondul pentru plata ajutorului de somaj.
    (5) Obligatia de restituire prevazuta la alineatul precedent nu revine persoanelor fizice sau juridice, daca au desfacut contractul individual de munca din motive obligatorii sau imputabile absolventului.
    Art. 3
    (1) Absolventii institutiilor de invatamant prevazute la art. 1 pot fi incadrati o singura data, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, in termen de 12 luni sau de 18 luni de la data absolvirii studiilor.
    (2) In cazul in care, in perioada de 12 luni sau de 18 luni, absolventilor li se desface contractul individual de munca, din motive neimputabile lor, acestia se pot incadra la alte persoane fizice sau juridice, care beneficiaza de masurile de stimulare stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta, cu conditia de a nu se depasi termenul de 12 luni sau de 18 luni prevazut la alineatul precedent.
    Art. 4
    Cheltuielile necesare recalificarii in tara a absolventilor, efectuate de persoanele juridice in perioada de 3 ani, in scopul asigurarii reconversiei profesionale a personalului, vor fi suportate, la cererea angajatorului, din Fondul pentru plata ajutorului de somaj.
    Art. 5
    Articolul 24 alineatul (1) din Legea nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza cu literele g) si h), care vor avea urmatorul cuprins:
    "g) acoperirea cheltuielilor privind platile ce se acorda persoanelor fizice sau juridice care incadreaza absolventi;
    h) acoperirea cheltuielilor privind recalificarea absolventilor incadrati de persoanele juridice in conditiile legii."
    Art. 6
    Ministerul Muncii si Protectiei Sociale exercita controlul indeplinirii obligatiilor persoanelor fizice sau juridice, care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.
    Art. 7
    In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale va elabora norme de aplicare, care urmeaza a fi aprobate prin hotarare a Guvernului.
    Art. 8
    La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga prevederile Ordonantei Guvernului nr. 32/1994 privind incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 217 din 16 august 1994, aprobata prin Legea nr. 146/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 din 31 decembrie 1994.

                PRIM-MINISTRU
                VICTOR CIORBEA

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul muncii si
                       protectiei sociale,
                       Alexandru Athanasiu

                       Ministru de stat,
                       ministrul finantelor,
                       Mircea CiumaraSmartCity5

COMENTARII la OUG 35/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 35 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
ANONIM a comentat Legea 406 2001
     Aceasta lege , este depasita ...nu mai santem in anii '90 cand un candidat la presedentie nu avea unde locui..in zilele noastre , alesii au chiar cate 6 case (unele aducandu-le venituri subtantiale din chirii ) asa ca se impune ca "alesii " nostri sa revada si sa aduca ceva modificari legii , un singur articol ar fi suficient..sa se faca mentiunea ca prevederile nu se aplica celor care detin deja mai mult de 2 spatii..este imoral ca unuia care are peste 2 imobile cu destinatie de locuit sa ii mai dam o vila sau palat si pe cele personale sa le inchirieze
Alte acte pe aceeaşi temă cu OUG 35/1997
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu