Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 603 din 10 septembrie 1943

pentru simplificarea procedurii impartelilor judiciare

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 212 din 10 septembrie 1943


SmartCity3


    Art. 1
    Introducerea si rezolvarea cererilor pentru incetarea oricarei stari de indiviziune se vor urma dupa procedura legii pentru accelerarea judecatilor, cu derogarile prevazute pentru legea de fata*).
    Legea de fata nu se aplica dizolvarii si lichidarii societatilor.
------------
    *) Legea pentru accelerarea judecatilor a fost abrogata prin Legea 18 din 12 februarie 1948 (art. 4), o data cu republicarea Codului de procedura civila.

    Art. 2
    Cand indiviziunea rezulta din succesiune, cererea va cuprinde numele defunctului, averea ramasa de la acesta, inclusiv bunurile supuse raportului sau reductiunii, numele si calitatea celor indreptatiti la succesiune si cota-parte cuvenita fiecaruia, precum si datoriile si creantele comostenitorilor fata de defunct.
    Cand indiviziunea rezulta din alte cauze, se va arata averea de impartit, titlul pe baza caruia se cere imparteala si partile interesate.
    Art. 3
    Daca la termenul fixat toti cei interesati se prezinta, sunt capabili si sunt de acord asupra impartelii, instanta va hotari potrivit intelegerii intervenite intre ei.
    Daca printre cei interesati figureaza si incapabili, imparteala se poate face si cu buna invoiala, insa in acest caz este necesara autorizarea instantei tutelare.*)
------------
    *) Astazi, potrivit Codului familiei, autorizarea se va cere autoritatii tutelare.

    Art. 4
    Daca cei interesati nu sunt de acord sau daca vreunul din ei lipseste, modul de imparteala va fi stabilit de instanta.
    Instanta va admite cererea in principiu, printr-o incheiere care va constata calitatea de copartasi a partilor, cota-parte ce li se cuvine, bunurile supuse impartelii, datoriile si creantele comostenitorilor fata de defunct si, in cazul in care are elemente suficiente de apreciere, va hotari daca imparteala se va face prin tragerea loturilor la sorti, prin atribuire sau daca bunurile vor fi scoase in vanzare. Ea va delega un magistrat din sanul sau pentru executarea impartelii.
    Aceasta incheiere nu va putea fi atacata cu apel*) sau recurs decat odata cu hotararea finala asupra impartelii.
    Daca instanta a omis a desemna prin incheiere pe judecatorul delegat sau se va ivi necesitatea inlocuirii lui, desemnarea sau inlocuirea va putea fi facuta de presedintele instantei.
------------
    *) A se vedea nota la art. 24 Cod procedura civila.

    Art. 5
    Judecatorul sau consilierul*) delegat cu executarea impartelii va proceda la facerea loturilor in camera de consiliu cu citarea partilor. El va putea numi in acest scop un expert daca partile nu sunt de acord sau daca expertiza este necesara pentru operatia facerii loturilor.
------------
    *) Titlul de consilier nu mai exista in noua noastra organizare judecatoreasca (Legea nr. 5 din 19 iunie 1952, republicata la 6 aprilie 1956).

    Art. 6
    Raportul expertului va arata bazele estimatiunii, va indica daca obiectul estimat poate fi comod impartit in natura si in ce chip va forma loturile care urmeaza a fi trase la sorti sau atribuite.
    Expertul va forma loturile conformandu-se dispozitiilor art. 741 din Codul civil.
    Art. 7
    Inegalitatea loturilor date in natura se completeaza prin bani.
    Art. 8
    In baza procesului-verbal de formarea loturilor incheiate de judecatorul sau consilierul delegat, instanta, cu citarea partilor, va proceda la tragerea la sorti sau atribuirea loturilor printr-o hotarare supusa cailor de atac.
    Art. 9
    Instanta, in urma raportului judecatorului delegat sau a expertului, daca a fost numit expert, va hotari printr-o incheiere ca bunurile care nu pot fi impartite comod in natura si nici atribuite unuia din copartasi, sa fie vandute prin buna invoiala sau, in caz de neintelegere, prin licitatie publica.
    Incheierea de scoatere in vanzare este supusa apelului*) sau recursului potrivit art. 16 si nu se va executa decat dupa ce va ramane definitiva.
------------
    *) A se vedea nota la art. 24 Cod procedura civila.

    Art. 10
    Licitatia va incepe de la pretul fixat de expert, iar daca acest pret nu va fi oferit, vanzarea se va amana la un termen apropiat, cand instanta care efectueaza vanzarea va putea adjudeca bunul chiar la un pret mai mic.
    Cei de al treilea sunt obligati sa depuna o garantie de 10% din pretul de la care incepe licitatia.
    Art. 11
    In cele 8 zile libere dupa adjudecare, oricine va putea sa supraliciteze, daca ofera a zecea parte peste pretul adjudecarii, conformandu-se dispozitiilor art. 548, 549 si 550 Cod procedura civila.
    Art. 12
    Adjudecatarul copartas va depune drept pret cota-parte cuvenita celorlalti copartasi, taxele de timbru si impozitul proportional cuvenite fiscului, precum si taxele datorate portareilor*) pana cel mai tarziu 30 zile libere socotite de la adjudecarea definitiva, sub sanctiunea revinderii bunului in contul sau.
------------
    *) In noua organizare judecatoreasca nu mai exista portarei. Organul de executare in materie civila este executorul judecatoresc.

    Art. 13
    Sumele rezultate din vanzarea bunurilor se vor imparti de instanta in conformitate cu prevederile articolului 8.
    Art. 14
    Cererile pentru numiri de sechestru judiciar se vor adresa direct instantei sesizate cu actiunea principala daca aceasta se judeca la prima instanta. Daca judecata actiunii principale este in apel*) sau recurs, cererile se vor repartiza conform dreptului comun.
    Ele se vor judeca de urgenta si cu precadere.
    Intampinarea nu este necesara in aceste cereri.
    Hotararile primei instante care numesc sechestrul judiciar sunt executorii.
    Sechestrul va fi numit de preferinta unul dintre cei interesati la imparteala.
------------
    *) A se vedea nota la art. 24 Cod procedura civila.

    Art. 15
    Sechestrul este dator sa depuna pana la 1 aprilie si 1 octombrie ale fiecarui an conturile gestiunii sale. Pasuirile nu pot fi acordate decat cu invoirea tuturor partilor.
    Sechestrul care, dupa primirea insarcinarii, nu se conformeaza intocmai dispozitiilor de mai sus, va fi inlocuit.
    Verificarea conturilor se va face de un judecator delegat si ele vor fi omologate de instanta in camera de consiliu cu citarea partilor.
    Art. 16
    Abrogat.
    Art. 17
    Dispozitiile legii de fata se completeaza cu dispozitiile de drept comun in masura in care nu sunt contrare acestei legi.
    Raman in vigoare dispozitiile din procedura de mostenire din Transilvania, mentinute prin art. 5 si 17 din Legea nr. 389 din 22 iunie 1943, pentru extinderea legislatiei civile si comerciale a Vechiului Regat in Romania de peste Carpati.
    Art. 18
    Prezenta lege intra in vigoare pe data de 15 septembrie 1943.SmartCity5

COMENTARII la Legea 603/1943

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 603 din 1943
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 140 2016
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm firme de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Norma 8 2020
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut niciodată să obțin un împrumut de la acel serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 15 2020
    GET Rich with ATM CARD BLANC ... Whatsapp: +18033921735 Vreau să depun mărturie despre cardurile de ATM-uri Dark Web care pot retrage bani de la orice mașini de ATM din întreaga lume. Am fost foarte sărac înainte și nu am nicio treabă. Am văzut atât de multe mărturii despre modul în care hackerii Dark Web le trimit cardul gol ATM și îl folosesc pentru a colecta bani în orice mașină ATM și a deveni bogat. (darkwebblankatmcard@gmail.com) Le trimit prin e-mail și mi-au trimis cardul bancomat gol. L-am folosit pentru a obține 120.000 de euro. retrageți maxim 5.000 EUR zilnic. Dark Web dă cartea doar pentru a ajuta săracii. Păstrați și luați bani direct de pe orice seif de mașină ATM folosind cardul programat ATM care rulează în modul automat. E-mail: darkwebblankatmcard@gmail.com Text & Call sau WhatsApp: +18033921735
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    * Utilizați această perioadă de blocare pentru a investi și a începe să câștigați direct de acasă ..... Inbox me pentru a începe! * Investiți 300 € pentru a câștiga 3000 € Investiți 400 € pentru a câștiga 4000 € Investiți 500 € pentru a câștiga 5000 € Investiți 600 EUR pentru a câștiga 6000 € Investiți 700 € pentru a câștiga 7000 € Investiți 8000 EUR pentru a câștiga 80 000 EUR Investiți 9000 EUR pentru a câștiga 90.000 € Totul în 7 zile de profit și plata de 100% este asigurată. Dacă sunteți interesat să investiți cu noi, contactați-ne acum prin WhatsApp +15022064419 sau prin e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 817 2017
    Sunt Brette M. Wagner, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știm că există o mulțime de familii care trăiesc din salariu și altele care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară. Ofer o gamă largă de servicii financiare care include: Planificarea afacerilor, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii. E-mail: (brettewagnerfinancialservice@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu