E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 578 din 14 decembrie 2004

privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor

ACT EMIS DE: PARLAMENT ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1223 din 20 decembrie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    (1) Sotul supravietuitor al unei persoane care la data decesului avea calitatea de pensionar in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat sau in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori beneficiaza, la cerere, in conditiile prezentei legi, de un ajutor lunar de 25% din nivelul pensiei sotului decedat.
    (2) Sotul supravietuitor, in intelesul prezentei legi, este pensionarul din sistemul public care nu s-a recasatorit dupa decesul sotului, iar durata casatoriei cu acesta a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, ajutorul lunar prevazut la alin. (1) se diminueaza proportional.
    (3) Ajutorul lunar prevazut la alin. (1) se acorda sotului supravietuitor care are indeplinita varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (4) In cazul beneficiarilor de drepturi de pensie stabilite potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sau provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, ajutorul lunar prevazut la alin. (1) se acorda sotului supravietuitor a carui pensie, la data solicitarii dreptului, se situeaza sub nivelul pensiei medii anuale prognozate pentru aceste categorii de pensionari.
    (5) In cazul persoanelor cu drepturi de pensie stabilite in fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori, ajutorul lunar prevazut la alin. (1) se acorda sotului supravietuitor a carui pensie, la data solicitarii dreptului, se situeaza sub nivelul pensiei medii anuale prognozate pentru aceasta categorie de pensionari.
    (6) In situatia sotului supravietuitor cu drepturi de pensie stabilite atat in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, cat si in fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori, ajutorul lunar prevazut la alin. (1) se acorda daca, la data solicitarii dreptului, suma pensiilor obtinute din ambele sisteme se situeaza sub nivelul pensiei medii anuale prognozate, prevazuta la alin. (4).
    Art. 2
    (1) Punctajul mediu anual aferent ajutorului lunar prevazut la art. 1 reprezinta 25% din punctajul mediu anual corespunzator pensiei din sistemul public aflate in plata sau cuvenite sotului decedat la data decesului.
    (2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) persoanele care la data intrarii in vigoare a prezentei legi au deja calitatea de sot supravietuitor.
    (3) Pentru persoanele prevazute la alin. (2), ai caror soti decedati au avut pensii stabilite potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sau stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, punctajul mediu anual pe baza caruia se stabileste ajutorul lunar prevazut la art. 1 reprezinta 25% din punctajul mediu anual aferent pensiei medii anuale, prognozata pentru acest sistem, in primul an de aplicare a legii.
    (4) Pentru persoanele prevazute la alin. (2), ai caror soti decedati au avut pensii stabilite in fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori, punctajul mediu anual pe baza caruia se stabileste ajutorul lunar prevazut la art. 1 reprezinta 25% din punctajul mediu anual aferent pensiei medii anuale, prognozata pentru acest sistem, in primul an de aplicare a legii.
    (5) In situatia in care sotul decedat a beneficiat de pensii stabilite atat in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, cat si in fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori, sotul supravietuitor beneficiaza de un singur ajutor lunar, stabilit in functie de pensia cea mai avantajoasa.
    Art. 3
    In cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, punctajul mediu anual aferent ajutorului lunar pentru sotul supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
    Art. 4
    Cuantumul ajutorului lunar pentru sotul supravietuitor se stabileste prin inmultirea punctajului mediu anual, determinat conform prevederilor art. 2, cu valoarea unui punct de pensie, stabilita potrivit legii.
    Art. 5
    Cuantumurile pensiilor medii anuale prognozate, prevazute la art. 1 si 2, se aproba anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
    Art. 6
    (1) Ajutorul lunar prevazut la art. 1 se stabileste prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.
    (2) Ajutorul lunar prevazut la art. 1 se acorda si se plateste de catre casele teritoriale de pensii incepand cu data de intai a lunii urmatoare depunerii cererii.
    (3) Prevederile referitoare la stabilirea, plata pensiilor, raspunderea juridica si jurisdictia din domeniul pensiilor din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se aplica in mod corespunzator si ajutorului stabilit in conditiile prezentei legi.
    Art. 7
    Ajutorul lunar prevazut de prezenta lege se suporta de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
    Art. 8
    In aplicarea prevederilor prezentei legi Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va elabora norme metodologice care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.
    Art. 9
    Prevederile prezentei legi intra in vigoare dupa finalizarea operatiunilor de recalculare a pensiilor din sistemul public, la o data stabilita prin hotarare a Guvernului.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              VALER DORNEANU

                          PRESEDINTELE SENATUI
                             NICOLAE VACAROIUSmartCity5

COMENTARII la Legea 578/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 578 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 140 2016
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm firme de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Norma 8 2020
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut niciodată să obțin un împrumut de la acel serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 15 2020
    GET Rich with ATM CARD BLANC ... Whatsapp: +18033921735 Vreau să depun mărturie despre cardurile de ATM-uri Dark Web care pot retrage bani de la orice mașini de ATM din întreaga lume. Am fost foarte sărac înainte și nu am nicio treabă. Am văzut atât de multe mărturii despre modul în care hackerii Dark Web le trimit cardul gol ATM și îl folosesc pentru a colecta bani în orice mașină ATM și a deveni bogat. (darkwebblankatmcard@gmail.com) Le trimit prin e-mail și mi-au trimis cardul bancomat gol. L-am folosit pentru a obține 120.000 de euro. retrageți maxim 5.000 EUR zilnic. Dark Web dă cartea doar pentru a ajuta săracii. Păstrați și luați bani direct de pe orice seif de mașină ATM folosind cardul programat ATM care rulează în modul automat. E-mail: darkwebblankatmcard@gmail.com Text & Call sau WhatsApp: +18033921735
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    * Utilizați această perioadă de blocare pentru a investi și a începe să câștigați direct de acasă ..... Inbox me pentru a începe! * Investiți 300 € pentru a câștiga 3000 € Investiți 400 € pentru a câștiga 4000 € Investiți 500 € pentru a câștiga 5000 € Investiți 600 EUR pentru a câștiga 6000 € Investiți 700 € pentru a câștiga 7000 € Investiți 8000 EUR pentru a câștiga 80 000 EUR Investiți 9000 EUR pentru a câștiga 90.000 € Totul în 7 zile de profit și plata de 100% este asigurată. Dacă sunteți interesat să investiți cu noi, contactați-ne acum prin WhatsApp +15022064419 sau prin e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 817 2017
    Sunt Brette M. Wagner, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știm că există o mulțime de familii care trăiesc din salariu și altele care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară. Ofer o gamă largă de servicii financiare care include: Planificarea afacerilor, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii. E-mail: (brettewagnerfinancialservice@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu