Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 47 din  7 iulie 1993

cu privire la declararea judecatoreasca a abandonului de copii

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 153 din  8 iulie 1993


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Copilul aflat in ingrijirea unei institutii de ocrotire sociala sau medicala de stat, a unei institutii private de ocrotire legal constituita sau incredintat in conditiile legii unei persoane fizice poate fi declarat prin hotarare judecatoreasca abandonat, ca urmare a faptului ca parintii s-au dezinteresat de el, in mod vadit, o perioada mai mare de 6 luni.
    Prin dezinteres se intelege incetarea imputabila a oricaror legaturi intre parinti si copil, legaturi care sa dovedeasca existenta unor raporturi parintesti normale.
    Dezinteresul manifestat fata de copil poate fi dovedit cu orice mijloc de proba. Institutiile care au in ingrijire copii sunt obligate sa comunice autoritatii tutelare sau instantei de judecata, la cererea acestora, numarul vizitelor efectuate, precum si orice fapte ale parintilor care sa poata caracteriza comportamentul parintesc al acestora fata de copil. In acest scop, institutia este obligata sa tina o stricta evidenta a vizitelor si faptelor mentionate.
    Art. 2
    Cererea pentru declararea abandonului se adreseaza tribunalului judetean sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti pe raza caruia se afla sediul institutiei de ocrotire ori domiciliul persoanei fizice careia i s-a incredintat sarcina ingrijirii copilului.
    Sesizarea instantei va fi facuta de conducerea institutiei unde se afla copilul parasit sau de procuror, in termen de 3 luni de la data implinirii termenului de 6 luni de cand parintii au incetat legaturile cu copilul in intelesul celor prevazute la art. 1 alin. 2.
    La cererea pentru declararea abandonului se va anexa ancheta sociala efectuata de autoritatea tutelara competenta cu privire la conditiile abandonarii copilului, situatia parintilor, starea psihofizica, de instruire si educare a copilului, conditiile pe care le are si modalitatea de imbunatatire a acestora, precum si orice alte date interesand cresterea, instruirea si educarea copilului. In cadrul anchetei sociale autoritatea tutelara va opina in legatura cu pozitia sa fata de cererea de declarare judecatoreasca a abandonului.
    Citarea parintilor, a autoritatii tutelare si a persoanelor prevazute la art. 3 este obligatorie.
    Participarea procurorului la proces este obligatorie.
    Art. 3
    In cazul copiilor aflati in institutiile prevazute la art. 1, abandonul nu va fi declarat daca, inauntrul perioadei de 6 luni ori in timpul judecarii procesului, o ruda pana la gradul IV inclusiv cere sa i se incredinteze copilul spre crestere si educare, iar cererea este apreciata ca fiind in interesul copilului.
    Copilul care a implinit varsta de 10 ani va fi ascultat de instanta.
    Art. 4
    In cazul declararii abandonului, instanta va delega exercitiul drepturilor parintesti institutiei de ocrotire sociala sau medicala de stat sau institutiei private legal constituita ori, dupa caz, altei persoane, in conditiile legii.
    Hotararea este supusa cailor de atac prevazute de lege.
    Art. 5
    Pentru copiii care la data intrarii in vigoare a legii se afla in institutii de ocrotiri sociale sau medicale de stat, parasiti de parinti de peste 6 luni, sesizarea instantei, in conditiile art. 2 alin. 2, se poate face de indata.
    Art. 6
    Instanta competenta poate decide oricand, la cererea unuia sau a ambilor parinti, redarea exercitiului drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurarile care au condus la declararea abandonului si daca redarea exercitiului acestor drepturi este in interesul copilului.
    Dispozitiile alineatului precedent nu se aplica in cazul in care copilul a fost adoptat in conditiile legii.
    Art. 7
    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 la 300.000 lei neindeplinirea de catre conducerea institutiilor care au in ingrijire copii a obligatiei prevazute de art. 1 alin. 3 si de art. 2 alin. 2.
    Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se vor face de catre personalul cu atributii specifice de control al organului central sau local in subordinea caruia se afla institutia de ocrotire sociala sau sanitara.
    Art. 8
    Prezenta lege intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 9
    Orice dispozitii contrare prezentei legi se abroga.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 22 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

               PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                       ADRIAN NASTASE

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 22 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                 PRESEDINTELE SENATUI
               prof. univ. OLIVIU GHERMANSmartCity5

COMENTARII la Legea 47/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 47 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 22 2019
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut primi un împrumut de la alt serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 108 2014
    Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com) Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
     If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Is Offering Its Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Are The Solution To Your Financial Problem ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing With Us To ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 47/1993
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu