Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 227 din 25 noiembrie 2010

pentru ratificarea amendamentelor la anexele A, B si C la Conventia privind poluantii organici persistenti, adoptata la Stockhoim la 22 mai 2001, adoptate prin deciziile SC-4/10, SC-4/11, SC-4/12, SC-4/13, SC-4/14, SC-4/15, SC-4/16, SC-4/17 si SC-4/18 cu ocazia celei de-a patra reuniuni a Conferintei partilor, care a avut loc la Geneva, 4-8 mai 2009

ACT EMIS DE: PARLAMENTUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 845 din 16 decembrie 2010



Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Se ratifică amendamentul la anexa A la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi*), adoptat prin Decizia SC-4/10 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 2. - Se ratifică amendamentul la anexa A la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/11 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 3. - Se ratifică amendamentul la anexa A la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/12 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 4. - Se ratifică amendamentul la anexa A la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/13 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 5. - Se ratifică amendamentul la anexa A la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/14 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 6. - Se ratifică amendamentul la anexa A la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/15 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 7. - Se ratifică amendamentul la anexele A şi C la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/16 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 8. - Se ratifică amendamentul la anexa B la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/17 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 9. - Se ratifică amendamentul la anexa A la Convenţia de la Stockhoim privind poluanţii organici persistenţi, adoptat prin Decizia SC-4/18 la cea de-a patra reuniune a Conferinţei părţilor Convenţiei de la Stockhoim, care a avut loc la Geneva între 4-8 mai 2009.

Art. 10. -Amendamentele intră în vigoare în termen de un an de la data comunicării de către depozitar a adoptării acestora, respectiv la 26 august 2010.

Art. 11. - (1) Guvernul, prin autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, întreprinde toate demersurile necesare în vederea punerii în aplicare a amendamentelor.

(2) In termen de 2 ani de la data intrării în vigoare a amendamentelor, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului ia măsurile necesare pentru reactualizarea Planului naţional de implementare a prevederilor Convenţiei privind poluanţii organici persistenţi, adoptată la Stockhoim la 22 mai 2001.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI

MIRCEA-DAN GEOANĂ

*) Convenţia ratificată prin Legea nr. 261/2004.

AMENDAMENTE

la anexele A, B si C la Conventia de la Stockhoim privind poluantii organici persistenti, adoptata la 22 mai 2001*)

SC-4/10: Listarea alfa-hexaclorciclohexanului

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul alfa-hexaclorciclohexanului, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi1,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista alfa-hexaclorciclohexanul în anexa Ala Convenţie2:

decide să aducă Părţii I din anexa A la Convenţie o modificare privitoare la listarea alfa-hexaclorciclohexanului, prin introducerea următorului rând:

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Alfa-hexaclorciclohexan* Nr. CAS: 319-84-6

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Nu se menţionează."

SC-4/11: Listarea beta-hexaclorciclohexanilor

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul beta-hexaclorciclohexanilor, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi3,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista beta-hexaclorciclohexanul în anexa Ala Convenţie4:

decide să aducă Părţii I din anexa A la Convenţie o modificare privitoare la listarea beta-hexaclorciclohexanului, prin introducerea următorului rând:

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Beta-hexaclorciclohexan* Nr. CAS: 319-85-7

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Nu se menţionează."

SC-4/12: Listarea clordeconului

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul clordeconului, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi5,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista clordeconul în anexa A la Convenţie, fără derogări specifice6:

decide să aducă Părţii I din anexa Ala Convenţie o modificare privitoare la listarea clordeconului, prin introducerea următorului rând:

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Clordecon*

Nr. CAS: 143-50-0

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Nu se menţionează."

SC-4/13: Listarea hexabromobifenilului

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul hexabromobifenilului, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi7,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista hexabromobifenilul în anexa Ala Convenţie, fără derogări specifice8,

decide aducă Părţii I din anexa A la Convenţie o modificare privitoare la listarea hexabromobifenilului, fără derogări specifice, prin introducerea următorului rând:

*) Traducere.

1 UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.8 şi UNEP/POPS/POPRC.4/15/Add.3.

2UNEP/POPS/COP4/17.

3 UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.9 şi UNEP/POPS/POPRC.4/15/Add.4.

4 UNEP/POPS/COP4/17.

5 UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.10 şi UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.2.

6 UNEP/POPS/COP4/17.

7 UNEP/POPS/POPRC.2/17/Add.3 şi UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.3.

8 UNEP/POPS/COP4/17.

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Hexabromobifenil* Nr. CAS: 36355-01-8

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Nu se menţionează."

SC-4/14: Listarea hexabromodifenileterului şi heptabromodifenileterului

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul hexabromodifenileterului şi heptabromodifenileterului, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi9,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista hexabromodifenileterul şi heptabromodifenileterul în anexa Ala Convenţie10:

1. decide să aducă Părţii I a anexei A la Convenţie o modificare care să prevadă listarea hexabromodifenileterului şi heptabromodifenileterului, aşa cum se defineşte în alin. 2 din această decizie, cu o derogare specială pentru articolele care conţin hexabromodifenileter şi heptabromodifenileter, în conformitate cu prevederile Părţii a IV-a din anexă, astfel:

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Hexabromodifenileter* şi heptabromodifenileter*

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Articole în conformitate cu prevederile Părţii a IV-a a acestei anexe"

2. mai decide introducerea unei definiţii a hexabromodifenileterului şi heptabromodifenileterului într-o Parte a III-a nou-introdusăîn anexa A, intitulată „Definiţii", astfel:

„In sensul prezentei anexe:

«Hexabromodifenileter şi heptabromodifenileter» înseamnă 2,2',4,4',5,5'-hexabromodifenileter (BDE-153, nr. CAS: 68631-49-2), 2,2',4,4',5,6'-hexabromodifenileter (BDE-154, nr. CAS: 207122-15-4), 2,2',3,3',4,5',6-heptabromodifenileter (BDE-175, nr. CAS: 446255-22-7), 2,2',3,4,4',5',6-heptabromodifenileter (BDE-183, nr. CAS: 207122-16-5) şi alţi hexa- şi heptabromodifenileteri prezenţi în octabromodifenileterul comercial.";

3. decide introducerea unei noi Părţi a IV-a în anexa A, astfel:

„PARTEA a IV-a

Hexabromodifenileterul şi heptabromodifenileterul

1. O parte poate permite reciclarea produselor care conţin sau pot conţine hexabromodifenileter şi heptabromodifenileter, precum şi utilizarea şi eliminarea articolelor fabricate din materiale reciclate care conţin sau pot conţine hexabromodifenileter şi heptabromodifenileter, cu condiţia ca:

(a) reciclarea şi eliminarea să se facă într-o manieră sigură pentru mediu şi să nu conducă la recuperarea hexabromodifenileterului şi heptabromodifenileterului în scopul reutilizării lor;

(b) partea să ia măsuri pentru prevenirea exporturilor de astfel de articole care conţin niveluri/concentraţii de hexabromodifenileter şi heptabromodifenileter ce depăşesc nivelurile/concentraţiile permise pentru comercializarea, utilizarea, importul sau producţia respectivelor articole pe teritoriul părţii; şi

(c) partea să fi notificat Secretariatul despre intenţia sa de a beneficia de această derogare.

2. La cea de a şasea adunare ordinară a sa şi apoi la fiecare a doua adunare ordinară ulterioară, Conferinţa părţilor evaluează progresul înregistrat de părţi în sensul atingerii obiectivului lor final, care constă în eliminarea hexabromodifenileterului şi a heptabromodifenileterului conţinute în articole şi examinarea nevoii de a continua o astfel de derogare specifică. Această derogare specifică expiră, în orice caz, cel mai târziu în 2030.";

4. decide să aducă Părţii I a anexei A la Convenţie un amendament prin introducerea în nota (iv), după cuvintele „bifenililor policloruraţi în articolele în utilizare, în conformitate cu dispoziţiile Părţii a II-a", a unei virgule urmate de cuvintele „şi utilizarea hexabromodifenileterului şi heptabromodifenileterului, în conformitate cu dispoziţiile Părţii a IV-a a prezentei anexe."

9 UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.6 şi UNEP/POPS/POPRC.4/15/Add.1.

10 UNEP/POPS/COP4/17.

SC-4/15: Listarea lindanului

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul lindanului, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi11,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista lindanul în anexa A la Convenţie12:

1. decide să aducă Părţii I a anexei A la Convenţie modificarea privitoare la listarea lindanului, cu o derogare specifică pentru utilizarea lindanului ca produs farmaceutic de uz uman destinat prevenirii păduchilor de cap şi a scabiei, ca formă de tratament secundar, prin introducerea următorului rând:

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Lindan*

Nr. CAS: 58-89-9

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Produs farmaceutic de uz uman pentru prevenirea păduchilor de cap şi a scabiei, destinat tratamentului secundar"

2. solicită Secretariatului să coopereze cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru dezvoltarea cerinţelor de studiere şi raportare referitor la utilizarea lindanului ca produs farmaceutic de uz uman destinat prevenirii păduchilor de cap şi scabiei, luând în considerare declaraţia finală din evaluarea gestionării riscurilor prezentate de lindan, elaborată de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi, şi să raporteze această cooperare Conferinţei părţilor, la cea de a cincea adunare a sa.

SC-4/16: Listarea pentaclorbenzenului

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul pentaclorbenzenului, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi13,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista pentaclorbenzenul în anexa Ala Convenţie, fără derogări specifice, şi în anexa C la Convenţie14:

1. decide să aducă Părţii I din anexa A la Convenţie o modificare privitoare la listarea pentaclorbenzenului, fără derogări specifice, prin introducerea următorului rând:

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Pentaclorbenzen* Nr. CAS: 608-93-5

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Nu se menţionează."

2. mai decide să aducă Părţii I din anexa C la Convenţie o modificare privitoare la listarea pentaclorbenzenului, prin introducerea pentaclorbenzenului (PeCB) (nr. CAS: 608-93-5) în tabelul „Substanţelor chimice" după „p-Dioxina-dibenzo-policlorurată şi dibenzofurani (PCDD/PCDF)" şi prin introducerea „pentaclorbenzenului" în primul alineat al Părţii a II-a şi Părţii a III-a a anexei C, după „p-Dioxina-dibenzo-policlorurată şi dibenzofurani (PCDD/PCDF)".

SC-4/17: Listarea acidului sulfonic perfluorooctanic, a sărurilor acestuia şi a fluorurii de sulfonil perfluorooctanice

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul sulfonaţilor de perfluorooctan, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi15,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista acidul sulfonic perfluorooctanic, sărurile acestuia şi fluorura de sulfonil perfluorooctanică în anexa A sau anexa B la Convenţie16:

1. decide să aducă Părţii I a anexei B la Convenţie o modificare privitoare la listarea acidului sulfonic perfluorooctanic, a sărurilor acestuia şi a fluorurii de sulfonil perfluorooctanice, prin introducerea următorului rând, cu scopurile acceptabile şi derogările specifice menţionate în respectivul rând:

11 UNEP/POPS/POPRC.2/17/Add.4 şi UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.4.

12 UNEP/POPS/COP4/17.

13 UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.7, UNEP/POPS/POPRC.4/15/Add.5 şi UNEP/POPS/POPRC.4/15/Add.2.

14 UNEP/POPS/COP4/17.

15 UNEP/POPRC.2/17/Add.5, UNEP/POPRC.3/20/Add.5 şi UNEP/POPRC.4/15/Add.6.

16 UNEP/POPS/COP4/17.

Substanţa chimică

Activitate

Scop acceptabil sau derogare specifică

„Acid sulfonic perfluorooctanic (nr. CAS: 1763-23-1), sărurile acestuiaa şi fluorura de sulfonil perfluorooctanică (nr. CAS: 307-35-7)

a De exemplu: sulfonat perfluorooctan de potasiu (nr. CAS: 2795-39-3); sulfonat de perfluorooctan de litiu (nr. CAS: 29457-72-5); perfluorosulfonat de amoniu (nr. CAS 29081-56-9); sulfonat de  perfluorooctan de ietanolamoniu

(nr. CAS 70225-14-8); sulfonat de perfluorooctan de tetraetilamoniu (nr. CAS: 56773-42-3); sulfonat de perfluorooctan didecildimetil-amoniu (nr. CAS: 251099-16-8)

Producţie

Scop acceptabil:

In conformitate cu Partea a III-a a acestei anexe, producţia altor substanţe chimice ce urmează a fi utilizate doar în scopurile de mai jos.

Producţie pentru utilizările enumerate mai jos.

Deroaare specifică:

Aşa cum s-a permis părţilor enumerate în registru.

Utilizare

Scop acceptabil: In conformitate cu Partea a III-a a acestei anexe, pentru următoarele scopuri acceptabile sau ca produs intermediar în producţia de substanţe chimice având următoarele scopuri acceptabile:

• prelucrarea fotografiilor;

învelişuri fotorezistente şi antireflectorizante  pentru semiconductori;

• agent de gravare pentru materialele semiconductoare şi filtrele ceramice;

• fluide hidraulice pentru aviaţie;

• galvanizare (în cazul metalelor dure), doar la sistemele de comandă cu buclă de răspuns;

anumite dispozitive medicale [cum ar fi producţia straturilor din copolimer de tetrafluoroetilenă de etilena (ETFE), producţia ETFE radio-opac, utilizarea la dispozitivele medicale de diagnosticare in vitro şi filtrele CCD color)];

spuma - folosită la stingerea incendiilor;

• insecticid în vederea combaterii furnicilor tăietoare de frunze din speciile Atta spp. şi Acromyrmex spp.

Deroaare specifică: Pentru următoarele utilizări specifice sau ca produs intermediar în producţia de substanţe chimice destinate următoarelor utilizări specifice:

plăcile fotografice în producţia de semiconductori şi ecrane cu cristale lichide (LCD);

• galvanizare (a metalelor dure);

galvanizare (în scopuri decorative);

Substanţa chimică

Activitate

Scop acceptabil sau derogare specifică

piese electrice şi electronice pentru anumite imprimante color şi copiatoare color;

insecticide pentru combaterea furnicilor roşii şi termitelor care nu sunt indigene;

• producţia petrochimică;

• covoare;

• pielărie şi confecţii;

• textile şi tapiţerie;

• hârtie şi ambalaje;

învelişuri şi aditivi pentru învelişuri;

• cauciuc şi materiale plastice."

2. mai decide crearea unei noi Părţi a III-a în anexa B, denumită „Acid sulfonic perfluorooctanic (PFOS), sărurile acestuia şi fluorura de sulfonil perfluorooctanică (PFOSF)", cu următorul cuprins:

„PARTEAa III-a

Acid sulfonic perfluorooctanic, sărurile acestuia şi fluorura de sulfonil perfluorooctanică

1. Producerea şi utilizarea acidului sulfonic perfluorooctanic (PFOS), a sărurilor acestuia şi a fluorurii de sulfonil perfluorooctanică (PFOSF) trebuie eliminate de toate părţile, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Partea I a prezentei anexe în cazul părţilor care au notificat Secretariatul despre intenţia lor de a produce şi/sau utiliza aceste substanţe în scopurile acceptabile. Un registru al scopurilor acceptabile este stabilit în prezenta şi trebuie să fie disponibil publicului. Secretariatul trebuie să ţină Registrul scopurilor acceptabile, In eventualitatea în care o parte nelistată în registru decide să solicite utilizarea PFOS, a sărurilor acestuia sau a PFOSF în scopurile acceptabile prezentate în Partea I a prezentei anexe, ea trebuie să notifice Secretariatul cât mai curând posibil în vederea adăugării imediate a denumirii sale în registru.

2. Părţile care produc şi/sau utilizează aceste substanţe chimice trebuie să ţină cont, după caz, de instrucţiunile date în respectivele părţi ale ghidurilor privind cele mai bune tehnici disponibile şi cele mai bune practici de mediu prezentate în Partea a V-a a anexei C la Convenţie.

3. La fiecare patru ani, fiecare parte care produce şi/sau utilizează aceste substanţe chimice trebuie să raporteze progresul făcut în eliminarea PFOS, a sărurilor acestuia şi a PFOSF şi trebuie să transmită informaţiile referitoare la respectivul progres Conferinţei părţilor, prin procesul de raportare, în conformitate cu art. 15 din Convenţie.

4. Pentru a reduce şi în cele din urmă a elimina producţia şi/sau utilizarea acestor substanţe chimice, Conferinţa părţilor trebuie să încurajeze:

(a) fiecare parte utilizatoare a acestor substanţe chimice să ia măsuri de încetare treptată a acestor utilizări, pe măsură ce substanţe sau metode alternative devin disponibile;

(b) fiecare parte utilizatoare şi/sau producătoare a acestor substanţe chimice să dezvolte şi să implementeze un plan de acţiune ca parte a planului de implementare specificat în art. 7 din Convenţie;

(c) părţile să promoveze, în limita posibilităţilor lor, cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea unor substanţe chimice alternative şi a unor produse şi procese nonchimice, precum şi a unor metode şi strategii destinate părţilor utilizatoare de astfel de substanţe chimice, adecvate condiţiilor acestor părţi. Factorii ce trebuie promovaţi atunci când se evaluează alternativele sau combinaţiile de alternative trebuie să includă riscurile asupra sănătăţii umane şi impactul asupra mediului ale respectivelor alternative.

5. Conferinţa părţilor trebuie să evalueze nevoia continuă de aceste substanţe chimice, pentru a fi utilizate în diverse scopuri acceptabile, precum şi derogările specifice, pe baza informaţiilor ştiinţifice, tehnice, de mediu şi economice disponibile, ce includ:

(a) informaţiile furnizate în rapoartele prezentate în alin. 3;

(b) informaţiile despre producţia şi utilizarea acestor substanţe chimice;

(c) informaţiile despre disponibilitatea, relevanţa şi aplicarea alternativelor la aceste substanţe chimice;

(d) informaţiile despre progresul realizat în îmbunătăţirea capacităţii ţărilor de a adopta în siguranţă aceste soluţii alternative.

6. Evaluarea la care se face referire în alineatul precedent trebuie să aibă loc până cel târziu în 2015 şi apoi la fiecare alţi 4 ani, coroborat cu ţinerea periodică a adunării Conferinţei părţilor.

7. Datorită complexităţii utilizării şi multitudinii de sectoare ale societăţii implicate în utilizarea acestor substanţe chimice, s-ar putea să mai existe şi alte utilizări ale acestor substanţe chimice, de care ţările să nu fie actualmente în cunoştinţă de cauză. Părţile care îşi dau seama de alte utilizări sunt încurajate să informeze Secretariatul cât mai curând posibil.

8. O parte poate, în orice moment, să îşi şteargă numele din Registrul scopurilor acceptabile, prin notificarea în scris a Secretariatului. Ştergerea se face efectiv la data specificată în notificare.

9. Prevederile notei (iii) din Partea I a anexei B nu se aplică acestor substanţe chimice."

SC-4/18: Listarea tetrabromodifenileterului şi pentabromodifenileterului

Conferinţa părţilor,

ţinând cont de profilul de risc şi de evaluarea gestionării riscurilor în cazul tetrabromodifenileterului şi pentabromodifenileterului, aşa cum au fost transmise de Comitetul de examinare a poluanţilor organici persistenţi17,

luând notă de recomandarea Comitetului de examinare a poluanţilor organici persistenţi de a lista tetrabromodifenileterul şi pentabromodifenileterul în anexa Ala Convenţie18:

1. decide să aducă Părţii I a anexei A la Convenţie modificarea privitoare la listarea tetrabromodifenileterului şi pentabromodifenileterului, aşa cum se defineşte în alin. 2 din această decizie, cu o derogare specială pentru articolele care conţin tetrabromodifenileter şi pentabromodifenileter, în conformitate cu prevederile Părţii a IV-a din anexă, prin introducerea rândului următor:

Substanţa chimică

Activitate

Derogare specifică

„Tetrabromodifenileter* şi pentabromodifenileter*

Producţie

Nu se menţionează.

Utilizare

Articole în conformitate cu prevederile Părţii a IV-a a acestei anexe"

2. mai decide introducerea unei definiţii a tetrabromodifenileterului şi pentabromodifenileterului într-o Parte a III-a nou-introdusă în anexa A, intitulată „Definiţii", astfel:

„In sensul prezentei anexe:

«Tetrabromodifenileter şi pentabromodifenileter» înseamnă 2,2',4,4'-tetrabromodifenileter (BDE-47, nr. CAS: 40088-47-9) şi 2,2',4,4',5-pentabromodifenileter (BDE-99, nr. CAS: 32534-81-9) şi alţi tetra- şi pentabromodifenileteri prezenţi în pentabromodifenileterul comercial";

3. decide introducerea unei noi Părţi a IV-a în anexa A, astfel:

„PARTEA a IV-a

Tetrabromodifenileterul şi pentabromodifenileterul

1. O parte poate permite reciclarea articolelor care conţin sau pot conţine tetrabromodifenileter şi pentabromodifenileter, precum şi utilizarea şi eliminarea articolelor fabricate din materiale reciclate care conţin sau pot conţine tetrabromodifenileter şi pentabromodifenileter, cu condiţia ca:

(a) reciclarea şi eliminarea să se facă într-o manieră sigură pentru mediu şi să nu conducă la recuperarea tetrabromodifenileterului şi pentabromodifenileterului în scopul reutilizării lor;

(b) partea să nu permită ca această derogare să conducă la exportul de articole care conţin niveluri/concentraţii de tetrabromodifenileter şi pentabromodifenileter ce depăşesc nivelurile/concentraţiile permise pentru comercializarea pe teritoriul părţii; şi

(c) partea să fi notificat Secretariatul despre intenţia sa de a beneficia de această derogare.

2. La cea de a şasea adunare ordinară a sa şi apoi la fiecare a doua adunare ordinară ulterioară, Conferinţa părţilor evaluează progresul înregistrat de părţi în sensul atingerii obiectivului lor final, care constă în eliminarea tetrabromodifenileterului şi pentabromodifenileterului conţinut în articole şi studierea nevoii de a se continua cu o astfel de derogare. Această derogare specifică expiră, în orice caz, cel mai târziu în 2030.";

4. decide să aducă Părţii I a anexei A la Convenţie o modificare prin introducerea în nota (iv), după cuvintele „bifenililor policloruraţi în articolele în utilizare (exploatare), în conformitate cu prevederile Părţii a II-a", a unei virgule urmate de cuvintele „şi utilizarea tetrabromodifenileterului şi pentabromodifenileterului, în conformitate cu dispoziţiile Părţii a IV-a a prezentei anexe".

17 UNEP/POPS/POPRC.2/17/Add.1 si UNEP/POPS/POPRC.3/20/Add.1.

18 UNEP/POPS/COP4/17.


SmartCity5

COMENTARII la Legea 227/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 227 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu