Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 203 din 23 iunie 1947

pentru reglementarea circulatiei si stabilirea regimului juridic al imobilelor agricole*)

ACT EMIS DE: MINISTERUL JUSTITIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 140 din 23 iunie 1947


SmartCity3


    *) Text corectat conform rectificarii aparute in Monitorul Oficial Nr. 162 din 18 Iulie 1947.

    CAP. 1

    Art. 1
    Sunt imobile agricole in intelesul acestei legi:
    1. Terenurile situate in comunele rurale, afara vetrei satului, impreuna cu cladirile aflate pe ele. Se excepteaza viile, padurile, precum si terenurile ce au realmente o afectatiune industriala sau comerciala.
    2. Terenurile arabile, pasunile si fanetele situate in afara perimetrului construibil al Municipiilor, comunelor urbane, comunelor suburbane, statiunilor climaterice sau balneare.
    Art. 2
    Imobilele agricole nu se pot dobandi prin acte intre vii decat cu autorizatiunea si cu respectarea dreptului de preemtiune al Statului, dupa distinctiunile si potrivit prevederilor legii de fata.

    CAP. 2

    Art. 3
    Sunt exceptate de la obligatiunea autorizatiunii, precum si de la exercitiul dreptului de preemtiune, instrainarile intre rude in linie directa, pana la gradul al treilea inclusiv, cu restrictiunile prevazute in prezenta lege, in ceea ce priveste plafonul proprietatii.
    Vor beneficia de dispozitiunile prezentului articol si colateralii pana la gradul al treilea inclusiv, daca proprietarul nu are descendenti.
    Art. 4
    Autorizatiunea de dobandire a oricarui imobil agricol, indiferent de intindere, se va da de catre Ministerul Agriculturii si Domeniilor, la aprecierea sa.
    Ministerul Agriculturii si Domeniilor, poate delega Camerele Agricole sa dea autorizare de dobandire, pentru imobilele agricole pana la intinderea de 5 ha, aplicand dispozitiunile ce se vor stabili prin deciziune ministeriala publicata in Monitorul Oficial, conform dispozitiunilor art. 18.
    Autorizatiunea se va da cu avizul comisiunilor prevazute de prezenta lege.
    Art. 5
    Cererea de autorizare se va adresa de cei interesati Ministerului Agriculturii si Domeniilor sau Camerei Agricole unde este situat imobilul agricol, potrivit celor prevazute de art. 4 al legii de fata si va arata:
    a) Numele, prenumele, profesiunea si domiciliul instrainatorului si al dobanditorului;
    b) Judetul si comuna unde este situat imobilul ce se instraineaza;
    c) Identificarea imobilului prin vecinatati sau in comunele unde exista carte funduara prin numarul de carte funduara si numar topografic.
    Intinderea si natura imobilului agricol arabil, plantatiune, pasune, ape, paduri, cladiri, fanat, necultivabil);
    d) Pretul si conditiunile de vanzare sau evaluarea imobilului daca instrainarea se face cu alt titlu.
    Art. 6
    Dobanditorul va indeplini urmatoarele conditiuni:
    a) Sa fie cetatean roman;
    b) Sa aiba singura ocupatiune agricultura sau sa fie mic functionar rural in localitatea unde se dobandeste terenul;
    c) Sa nu posede, prin cumparare, ambii soti si copiii minori, in toata tara, mai mult de maximum 15 ha, inclusiv suprafata ce se cumpara.
    Dovada indeplinirii acestor conditiuni se va face cu un certificat eliberat de primaria comunei in care domiciliaza dobanditorul, completat cu declaratia acestuia asupra tuturor terenurilor, pe care le poseda.
    Art. 7
    Cooperativele agricole de productie vor obtine autorizatiuni de dobandire, daca au fost constituite potrivit unui Statut aprobat de Ministerul Agriculturii si Domeniilor si Ministerul Cooperatiei si daca membrii indeplinesc conditiunile art. 6.
    Membrii nu vor putea imparti intre ei imobilele dobandite, sub nici o forma, in proprietate, folosinta sau exploatare si sub nici un titlu, decat cu autorizatiunea prealabila a Ministerului Agriculturii si Domeniilor. Aceasta autorizatiune se va da numai daca ar reveni fiecarui membru o intindere de minimum 2 ha la ses si 1 ha la munte si deal, dupa care loturile astfel stabilite vor intra sub regimul juridic prevazut de prezenta lege.
    In cazul cand se face impartirea intre membri fara a tine seama de dispozitiunile de mai sus, terenul trece in patrimoniul Statului, prin deciziunea Ministerului Agriculturii si Domeniilor, considerandu-se instrainat fara autorizatiune. Pretul acestui teren va fi stabilit in conditiunile prezentei legi.
    Art. 8
    Se pot instraina prin vanzare, cu autorizarea Ministerului Agriculturii si Domeniilor, fara indeplinirea conditiunilor cerute de art. 6, terenurile agricole, pana la 5 ha, in scopul aratat mai jos:
    a) Pentru intemeierea sau dezvoltarea oricarei industrii;
    b) Pentru executarea lucrarilor de irigatie, indiguire sau drenaj;
    c) Pentru a face pepiniere de pomi, de arbori forestieri ori de vita altoita;
    d) Pentru a deschide drumuri, canale de irigatie ori conducte;
    e) Pentru a construi - in jurul statiilor de cale ferata, sau a porturilor - magazii, antrepozite, curatatorii de cereale, pivnite ori crame de vinificatie;
    f) Pentru a intemeia ingrasatorii rationale de vite ori crescatorii sistematice de pasari;
    g) Pentru a construi vile, case de odihna, sanatorii, precum si orice cladiri de interes general.
    Cumparatorul terenurilor destinate pentru intemeierea sau dezvoltarea industriilor agricole, va prezenta in prealabil si un plan de investitiuni, iar pentru cele neagricole si aprobarea Ministerului Industriei si Comertului.
    Obligatiunile luate se vor inscrie in actul de dobandire si in cartea funduara.
    Termenul de aducere la indeplinire a acestor obligatiuni este de doi ani, cu drept de prelungire de catre Ministerul Agriculturii si Domeniilor.
    Neindeplinirea acestor conditiuni, in afara de cazurile de forta majora, atrage dupa sine anularea actului si trecerea imobilului asupra Statului, cu toate investitiunile facute pe el.
    Nulitatea este de ordine publica si se poate cere si de Ministerul Agriculturii si Domeniilor prin ordonanta prezidentiala, potrivit art. 67 din legea accelerarii din 23 Iunie 1943.
    Dobanditorii terenului intrand sub prevederile acestui articol, vor cere Ministerului Agriculturii si Domeniilor sa constate ca au indeplinit obligatiunile luate si apoi, pe baza aprobarii date, sa ceara Judecatoriei sau Tribunalului, dupa cum este cazul, radierea sarcinei, terenul pierzand caracterul de teren agricol.
    Tribunalul va judeca cererea de urgenta, in Camera de Consiliu, citand si Statul, - prin Ministerul Agriculturii si Domeniilor.
    Art. 9
    Autorizatiunea de dobandire va fi valabila timp de 6 luni de la data cand a fost comunicata petitionarului.
    Art. 10
    In cazul refuzarii autorizatiunii de dobandire, Statul prin Ministerul Agriculturii si Domeniilor va avea dreptul sa cumpere imobilul, intr-un termen de 40 zile, socotit de la data refuzarii autorizatiunii, cu pretul si in conditiunile aratate in prezenta lege.
    Art. 11
    Imobilele agricole pot fi schimbate cu autorizatia Statului atat intre ele, cat si cu alte imobile de aceeasi intindere sau valoare, ori cand acestea nu difera cu mai mult de 10 la suta.
    Dobanditorul terenului agricol trebuie sa indeplineasca conditiunile cerute de art. 6.
    In cazul cand schimbul se face in vederea comasarii, actul va fi scutit de plata taxelor de timbru, impozit proportional si exceptional.

    CAP. 3
    Exercitarea dreptului de preemtiune

    Art. 12
    Instrainarea in total sau in parte a oricaror imobile agricole prevazute de art. 2 din prezenta lege, mai mari de 5 ha, este supusa si dreptului de preemtiune al Statului, care se va exercita de catre Ministerul Agriculturii si Domeniilor, la pretul si in conditiunile de instrainare comunicate, cu exceptiunea si potrivit dispozitiunilor din prezenta lege.
    In acest caz, o comisiune compusa dintr-un delegat al Ministerului Agriculturii si Domeniilor, impreuna cu proprietarul sau un imputernicit al sau, sub presedintia unui magistrat delegat de prim-presedintele Curtii de Apel din Bucuresti, vor stabili pretul real.
    Se va cere proprietarului, prin notificare, sa se prezinte sau sa-si trimita imputernicitul sau in comisiune, in termen de 10 zile de la primirea notificarii, iar in cazul cand proprietarul nu da curs notificarii, se va face stabilirea pretului prin cei doi delegati.
    Comisiunea tinand seama de toate elementele de evaluare, va depune un raport in care se va arata valoarea imobilului dupa preturile curente.
    In cazul cand proprietarul nu accepta acest pret, Ministerul Agriculturii si Domeniilor va refuza acordarea dreptului de vanzare.
    Art. 13
    Instrainatorul va notifica Ministerului Agriculturii si Domeniilor intentiunea de a instraina, sau proiectul contractului de instrainare, aratand suprafata imobilului pe cat posibil pe categorii de teren; arabil, plantatiuni, pasuni, ape, paduri, cladiri, pretul si conditiunile de instrainare, sarcinile ce-l greveaza, precum si persoana ce urmeaza sa dobandeasca imobilul.
    Semnatura instrainatorului va fi legalizata de catre notar sau judecatorul de ocol respectiv.
    La notificare se vor anexa copii de pe titlurile de proprietate ce poseda si dupa putinta schita de plan a imobilului.
    Dreptul de preemtiune se va exercita in termen de 60 zile de la primirea notificarii care nu poate fi nici retrasa, nici modificata in cursul acestui termen.
    Daca Statul nu-si exercita dreptul de preemtiune, instrainatorul va putea transmite imobilul agricol persoanei aratata in notificare, pe baza autorizatiunii de dobandire.
    Instrainarea urmeaza a se face in conditiunile notificate, in termen de 3 luni de la primirea raspunsului, prin care Ministerul se pronunta ca nu exercita dreptul de preemtiune sau de la expirarea termenului pentru exercitarea acestui drept.
    In cazul cand in acest termen actul de instrainare a dobandit data certa, dar nu s-a facut cererea de transcriere ori inscriere in cartea funduara, imobilul agricol nu se mai poate vinde decat, repetand formele prevazute mai sus.
    Art. 14
    Cand Statul notifica instrainatorului ca isi exercita dreptul de preemtiune, va fixa prin raspuns termenul, ce nu va putea fi mai scurt de 10 zile si nici mai lung de 30 zile, pentru predarea titlurilor originale de proprietate, ce vanzatorul poseda si pentru intocmirea si autentificarea actului de vanzare.
    Pretul se va achita in termen de 30 zile, socotit dupa caz, de la depunerea titlurilor de proprietate sau de la expirarea termenului fixat pentru depunerea lor, potrivit prevederilor alineatului precedent, afara numai daca contractul sau oferta prevad termene mai lungi.
    In cazul cand din examinarea actelor rezulta indoieli asupra proprietatii sau sarcinelor, Ministerul Agriculturii si Domeniilor va putea renunta la cumparare, in termen de 30 zile prevazut la alin. 2.
    Art. 15
    In cazul cand instrainatorul nu depune actele necesare sau nu se prezinta la data fixata pentru autentificarea actului, pretul se va consemna in numerar la Cassa de Depuneri, iar recipisa de consemnare se va depune la Tribunalul in circumscriptia caruia se afla imobilul.
    Ministerul va cere Tribunalului constatarea transmiterii proprietatii catre Stat si trimiterea in posesie a imobilului cumparat.
    Tribunalul din circumscriptia caruia este situat imobilul va judeca cererea in Camera de Consiliu, de urgenta si cu precadere, fiind citat si instrainatorul.
    Sentinta tine loc de titlu de proprietate.
    Art. 16
    Daca vanzarea nu se poate face potrivit legii, decat prin licitatie publica, nu pot participa decat cei care indeplinesc conditiunile art. 6. Statul are drept de preemtiune la pretul si in conditiunile adjudecarii. Spre acest sfarsit, instanta de executare va comunica Ministerului Agriculturii publicatiunea de vanzare.
    Instanta va comunica de asemenea procesul-verbal de adjudecare definitiva sau procesul-verbal de licitatie pentru Transilvania, Ministerul Agriculturii si Domeniilor. Daca Statul nu va raspunde instantei, in termen de 30 zile de la primirea comunicarii, ca intelege sa exercite dreptul de preemtiune, se va socoti ca a renuntat sa exercite acest drept.
    De la adjudecarea definitiva si pana la expirarea termenului de 30 zile prevazut de alin. 3, sunt suspendate termenele si actele de procedura prevazute de legea pentru executarea silita a bunurilor nemiscatoare.
    Daca Statul isi va exercita dreptul de preemtiune, pretul se va depune in termen de 30 zile de la primirea comunicarii, prevazuta de alin. 3 al acestui articol.

    CAP. 4
    Comisiuni de autorizare

    Art. 17
    Pentru acordarea autorizatiunilor de dobandire, precum si pentru exercitarea dreptului de preemtiune al Statului referitor la terenurile agricole, Ministerul va decide pe baza avizului unei Comisiuni Speciale, care va functiona pe langa Directiunea Proprietatii din Ministerul Agriculturii si Domeniilor, compusa din:
    1. Un Secretar General al Ministerului Agriculturii si Domeniilor, delegat de Ministru.
    2. Un agricultor delegat de Ministerul Agriculturii si Domeniilor.
    3. Directorul Directiei Proprietatii si Bunurilor Statului din Ministerul Agriculturii si Domeniilor.
    4. Directorul Directiunilor Regimului Silvic din Ministerul Agriculturii si Domeniilor.
    5. Directorul Directiunii Productiei Vegetale.
    6. Directorul Directiunii Colonizarilor.
    Pentru fiecare membru se va desemna si cate un supleant, care va inlocui la nevoie pe titular.
    Comisiunea se constituie prin deciziunea Ministerului Agriculturii si Domeniilor, sub presedintia Secretarului General.
    Comisiunea va lucra cu cel putin 4 membri, prezenta presedintelui in toate cazurile fiind obligatorie, sub sanctiunea nulitatii avizului.
    Comisiunea se va pronunta cu majoritatea de voturi a celor prezenti.
    In caz de paritate de voturi, decide votul presedintelui.
    Art. 18
    Pentru acordarea autorizatiunilor dobandite, pana la 5 ha., Camera Agricola respectiva va putea decide in conformitate cu delegatia ce i se va da de Minister, pe baza avizului unei Comisiuni care va functiona pe langa fiecare Camera.
    Comisiunea va fi compusa din:
    1. Prefectul judetului.
    2. Seful Serviciului Silvic Judetean.
    3. Directorul Camerei Agricole.
    4. In agricultor cooptat de ceilalti 3.
    Pentru fiecare membru se va desemna si cate un supleant.
    Comisiunea lucreaza sub presedintia Prefectului cu putin 3 membri, iar in lipsa prezideaza Directorul Camerei Agricole.
    Comisiunea se va pronunta cu majoritate.
    In caz de paritate, va decide votul presedintelui.
    Art. 19
    Avizele date de comisiunile prevazute de art. 17 si 18 de mai sus, trebuie sa fie motivate.
    Autorizatiunea de dobandire va fi data de Ministerul Agriculturii si Domeniilor, in termen de 45 zile, de la data inregistrarii cererii.

    CAP. 5
    Finantarea preemtiunii

    Art. 20
    In scopul de a asigura finantarea necesara pentru exercitarea efectiva a dreptului de preemtiune al Statului, cu toate operatiunile legate de exercitiul acestui drept, Ministerul Agriculturii si Domeniilor este autorizat sa modifice conventiunea incheiata cu Creditul National Agricol, publicata in Monitorul Oficial Nr. 299/939 si sa incheie conventiuni si cu alte institutiuni financiare.
    Conventiunile respective se vor incheia pe cel mult 30 ani si vor intra in vigoare dupa aprobarea lor, prin Decret publicat in Monitorul Oficial.
    In cazul cand la expirarea termenului, conventiunile nu se prelungesc, institutiunile financiare respective isi pastreaza toate drepturile din conventiunile expirate, pentru toate operatiunile nelichidate pana in acel moment si pe care le vor continua pana la definitiva lor lichidare.
    Operatiunile prevazute de legea de fata cu privire la cumpararea, parcelarea si vanzarea proprietatilor agricole obtinute prin exercitarea dreptului de preemtiune, se vor efectua de institutiunile financiare, printr-o sectiune agricola speciala, pe care aceste institutiuni sunt obligate sa o infiinteze si sa o pastreze in cadrul organizatiunii.
    Art. 21
    Imobilele agricole dobandite prin exercitarea dreptului de preemtiune, se cumpara in numele si pe socoteala Statului.
    Actele de cumparare se incheie de Stat, iar institutia finantatoare se va subroga in privilegiul vanzatorului in conditiunile art. 1.738 c. c.
    Art. 22
    Imobilele agricole dobandite prin exercitarea dreptului de preemtiune vor fi afectate urmatoarelor scopuri:
    1. Pentru lucrari de interes general si pentru infiintarea si inzestrarea diverselor institutiuni de folos obstesc menite sa ajute la propasirea agriculturii si a invatamantului agricol, la raspandirea cunostintelor agricole; ferme de Stat, statiuni de experimentare si inmultirea semintelor selectionate si ale reproducatorilor de rasa, scoli de agricultura de toate gradele.
    2. Pentru vanzare, fie direct, fie prin institutiunile finantatoare, catre cei autorizati sa cumpere proprietati in conformitate cu legea de fata.
    Art. 23
    Pretul de vanzare al imobilelor dobandite pe baza acestei legi se va stabili de Ministerul Agriculturii si Domeniilor, luandu-se de baza pretul de cumparare si adaugandu-se cheltuielile facute cu dobandirea imobilului si dobanda la capitalul investit.
    Art. 24
    Cumparatorii de imobile agricole dobandite prin finantarea institutiunilor finantatoare, in baza legii de fata, vor achita pretul in conformitate cu conventiunile ce se vor incheia cu institutiunile finantatoare.

    CAP. 6
    Regimul juridic al imobilelor agricole

    Art. 25
    Imobilele agricole provenite de la Stat nu se pot ipoteca decat institutiunilor financiare autorizate de Ministerul Agriculturii si Domeniilor, prin deciziunea ministeriala publicata in Monitorul Oficial.
    Orice ipoteci facute fara autorizarea Ministerului Agriculturii si Domeniilor sunt declarate nule si de nul efect, nulitatea fiind de ordine publica.
    Art. 26
    Proprietarul acestor imobile va face dovada proprietatii cu titlul de improprietarire si cu certificatul perceptiei ca a achitat valoarea integrala a lotului, altfel Statul isi pastreaza privilegiul asupra lotului pentru pret, urmarind valoarea lui in primul rang si in mana oricui s-ar afla lotul.
    Art. 27
    Imobilelor agricole cumparate de la Stat, prin institutiunile finantatoare, in temeiul legii de fata, nu pot fi ipotecate sau instrainate decat numai dupa ce au fost complet achitate si cu respectarea dispozitiunilor prezentei legi.
    Art. 28
    Se plafoneaza proprietatea imobilelor agricole provenite prin cumparare la maximum 15 ha si nu poate poseda nimeni, sub nici o forma, o proprietate cultivabila prin cumparare mai mare de maximum 15 ha, intelegandu-se sot cu sotie si copiii minori.
    Aplicarea dispozitiunilor de mai sus se va face privitor la cumpararile efectuate dupa data de 1 Mai 1947.
    Art. 29
    In cazul cand prin cumparare se mareste proprietatea agricola peste limita prevazuta la art. 28, titularul sau titularii drepturilor de proprietate, sunt obligati sa lichideze diferenta prin vanzare in conditiunile prezentei legi in termen de 90 zile.
    Art. 30
    Peste acest termen diferenta va fi cumparata de Stat la pretul oferit, conform dispozitiunilor prezentei legi.
    In cazul cand nu se declara de titular suprafetele ce depasesc 15 ha, dupa expirarea termenului prevazut de alin. 1, acestea sunt trecute asupra Statului, din acest moment, platindu-se drept pret 1/2 din valoarea fixata de fisc, cu ocazia perceperii taxei de inregistrare, spre acest sfarsit, urmarindu-se dispozitiunile art. 15, alin. 2-4.
    Art. 31
    Fermele model particulare si orezariile recunoscute ca atare prin deciziunea Comisiei Centrale, se declara indivizibile, ele neputand fi impartite in nici un mod si nici chiar prin iesire din indiviziune, iar instrainarea nu se poate face decat total, cu restrictiunile prevazute de prezenta lege.
    Art. 32
    In regiunile unde terenul este faramitat, prin cumparare, se vor constitui loturi familiare de minimum 5 ha la ses si 3 ha la deal si munte, care astfel devin indivizibile.
    Art. 33
    Imobilele agricole, cu exceptia celor prevazute la art. 8, nu se pot divide prin instrainare si nici pe cale de succesiune decat pana la intinderea de 2 ha la ses si 1 ha la deal si munte. Intinderile sub 2 ha la ses si 1 ha la deal si munte sunt declarate indivizibile.
    Art. 34
    Imobilele agricole achizitionate de cooperativele agricole de productie, prin cumparare de la Stat in suprafete ce depasesc plafonul prevazut de lege si care sunt comasate, nu se pot divide sub nici o forma, devenind astfel indivizibile. Drepturile indivize se pot transmite prin instrainare catre cei ce indeplinesc conditiunile art. 6, cu respectarea dreptului de autorizatiune ori de preemtiune.

    CAP. 7
    Regimul succesoral al imobilelor agricole

    Art. 35
    Transmisiunile pe cale de succesiune a imobilelor agricole, intre rude in linie directa si colaterala, pana la gradul al treilea, inclusiv si sotul supravietuitor, se face fara nici o restrictiune, iar celelalte nu se pot face decat in conditiunile prezentei legi, cu respectarea obligatiunii de autorizare si a dreptului de preemtiune al Statului.

    CAP. 8
    Dispozitiuni finale si tranzitorii

    Art. 36
    Transmiterea proprietatii terenului agricol nu se poate face decat prin acte autentice si transcrise.
    Art. 37
    Sunt nule de drept actele de instrainare facute in alt mod sau fara autorizatiune si cu violarea dispozitiunilor art. 6, 12 si 29. Nulitatea este de ordine publica si poate fi invocata de orice parte interesata, de Ministerul public si de Ministerul Agriculturii si Domeniilor.
    Art. 38
    Ministerul Agriculturii si Domeniilor poate cere in cazul constatarii nulitatii actului, ca Statul sa fie substituit in drepturile celui ce a instrainat imobilul agricol respectiv.
    In asemenea imprejurare Ministerul Agriculturii si Domeniilor va restitui dobanditorului, direct sau prin institutia finantatoare, pretul prevazut in contractul de vanzare, sau valoarea imobilului daca instrainarea s-a facut cu alt titlu. Valoarea imobilului care se va restitui dobanditorului nu va putea depasi valoarea reala a imobilului in momentul cumpararii, conform dispozitiunilor prezentei legi.
    Despagubirile pentru investitiunile facute de la dobandire si pana la introducerea actiunii in constatarea nulitatii actului, vor fi stabilite la cererea celui interesat pe cale judecatoreasca.
    Statul va fi obligat sa plateasca sumele datorate, potrivit alin. 2 si 3 de mai sus, in termen de 1 an, socotit de la data cand creanta in restituire si despagubire a devenit certa, lichida si exigibila. Daca revanzarea imobilului se va face in acest termen, Statul nu va fi dator sa plateasca cu titlul de restituire si despagubire decat cel mult pretul obtinut prin revanzare.
    Revanzarea se va face prin licitatie publica.
    Art. 39
    Toate actele prin care Statul, direct sau prin institutiunea finantatoare, dobandeste sau instraineaza imobilele agricole in virtutea drepturilor ce i se dau prin aceasta lege, sunt scutite de impozitul proportional si de orice alte taxe sau impozite catre Stat, judet, comuna sau fonduri speciale, atunci cand ele cad in sarcina Statului.
    Art. 40
    Instantele judecatoresti vor putea da termene de gratie dobanditorilor obligati de lege, a face anumite interventiuni in conditiunile dispozitiunilor Codului civil.
    Art. 41
    Lichidarea operatiunilor de preemtiune pentru toate vanzarile notificate Ministerului Agriculturii si Domeniilor, pana la data publicarii prezentei legi, vor continua conform normelor in vigoare, pana la data punerii in aplicare a prezentei legi, cu restrictiunile in ceea ce priveste planul de maximum 15 ha.
    Art. 42
    Instrainarile de terenuri agricole prin acte cu titlul oneros sau gratuit facute de agricultori cu o proprietate sub 5 ha la alte persoane decat descendentii pana la gradul trei, dupa 1 August 1946 si pana la publicarea prezentei legi, in regiunile care au suferit din cauza secetei, sunt presupuse ca au fost facute sub imperiul constrangerii si ca atare sunt declarate nule.
    Daca se constata ca vanzatorul, posterior actului de vanzare, a cumparat alt teren agricol, loc de casa sau casa in oras sau la tara, vanzarea nu se declara nula.
    Regiunile care au suferit din cauza secetei vor fi determinate prin deciziunea Ministerului Agriculturii si Domeniilor.
    Art. 43
    Proprietatile agricole ce au devenit mai mari de 15 ha, dupa data de 1 Mai 1947, in alt mod decat prin succesiune se vor pune de acord cu prezenta lege in termen de 90 zile.
    Art. 44
    Actele de vanzare-cumparare pana la 5 ha, sunt scutite de asistenta avocatilor si de timbrul judiciar, identificarea partilor facandu-se de instanta de autentificare.
    Art. 45
    Dispozitiunile din legile de reforma agrara prevazute de art. 32 din legea pentru Oltenia, Muntenia, Moldova si Dobrogea; de art. 81 din Regulamentul aceleiasi legi; de art. 25 din legea agrara pentru Bucovina; de art. 47 din legea agrara pentru Transilvania; dispozitiunile art. 1-11 din legea pentru organizarea si incurajarea agriculturii, publicata in Monitorul Oficial Nr. 67 din 22 Martie 1937; legea pentru finantarea preemtiunii imobilelor agricole; decretul-lege Nr. 641 pentru validarea unor vanzari de proprietati agricole facute cu calcarea dispozitiunilor titlului I al legii pentru incurajarea agriculturii din 1937, publicata in Monitorul 0ficial Nr. 185 din 12 August 1946, precum si orice alte dispozitiuni contrarii prezentei legi, se abroga.
    Bunurile agricole provenite din aplicarea legii de reforma agrara Nr. 187 din 1945, raman supuse dispozitiunilor acelei legi.
    Art. 46
    Se considera ca mici functionari rurali in spiritul art. 6, alin. b, din prezenta lege: cantaretii bisericesti, cantonierii, secretarii comunali, padurarii, agentii sanitari, agentii veterinari, paznicii, factorii postali, telefonistii comunali si agentii agricoli.
    Art. 47
    Un regulament de aplicare va dezvolta dispozitiunile prevazute in aceasta lege, precum si organizarea si competenta Directiunii Proprietatii si Bunurilor Statului in atributiunea careia se da prezenta lege.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 203/1947

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 203 din 1947
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 203/1947
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu