E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
A fost modificat de:
Articolul 7 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 8 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 19 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 23 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 25 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 29 din actul Legea 1642 1881 abrogat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 30 din actul Legea 1642 1881 abrogat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 31 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 3 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Articolul 5 din actul Legea 1642 1881 modificat de articolul 2 din actul Legea 2175 1892
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 1642 din 22 iunie 1881

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 71 din 28 iunie 1881


SmartCity3


    CAROL I,
    Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala, Rege al Romaniei,
    La toti de fata si viitori, sanatate.
    Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat la departamentul agriculturii, comertului si lucrarilor publice, cu No. 7,793;
    Vazand votul Corpurilor legiuitoare dat in sedintele de la 11 si 13 iunie 1881, prin care adopta proiectul de lege relativ la legislatia magazinelor generale;
    In virtutea art. 93 din Constitutiune,
    Am promulgat si promulgam:

    CAP. 1
    Dispozitii preliminare

    Art. 1
    Dokurile sau magazinele generale vor primi in depozit materii prime, marfuri si obiecte fabricate depuse de comercianti sau industriali si agricultori.
    Administratia magazinelor generale determina marfurile ce nu se pot admite in depozit.
    Art. 2
    Magazinele de intrepozit pot servi si de magazine generale.

    CAP. 2
    Forma si emisiunea recipiselor

    Art. 3
    Administratia magazinelor generale libereaza depunatorilor recipise enuntand numele, profesiunea si domiciliul depunatorului, precum si natura marfurilor si indicatiile proprii a stabili identitatea lor si a le determina valoarea.
    Pentru unele marfuri care se vor determina prin regulamente speciale si care vor beneficia de tarife mai reduse, administratia magazinelor va libera recipise indicand cantitatea, greutatea si calitatea, si vor fi liberate inapoind la termen marfuri de aceeasi cantitate, greutate si calitate.
    Aceste recipise va fi liberate numai dupa cererea depunatorilor.
    Art. 4
    La fiecare recipisa este anexat, sub numire de warant, un buletin de gaj, continand aceleasi mentiuni ca si recipisa.
    Recipisa si warantul pot fi liberate in ordinul unei a treia persoane, dupa cererea depunatorului.

    CAP. 3
    Negociatiunea recipiselor

    Art. 5
    Recipisele si warantele sunt transmisibile prin gir, sau amandoua impreuna, sau fiecare in parte.
    Simpla iscalitura in dosul recipisei sau a warantului constituie girul.
    Art. 6
    Prin derogare la regulile de drept comun, simpla girare a warantului separat de recipisa, constituie un drept de gaj asupra marfurilor in profitul cesionarului warantului; girarea recipisei transmite cesionarului proprietatea marfurilor, cu singura obligatiune, cand warantul nu este transmis dimpreuna cu recipisa, de a plati datoria garantata prin warant.
    Art. 7
    In caz de transmisiune separata a recipisei de warant sau viceversa, se va mentiona pe fiecare titlu datoria, in capital si interese, garantata prin warant, si scadenta ei.
    Aceasta mentiune este semnata pe recipisa de purtatorul warantului, si pe warant de purtatorul recipisei.
    Cand aceasta mentiune nu este facuta pe warant exista prezumtiunea legala ca gajul a fost constituit pentru intreaga valoare a marfii.
    Art. 8
    Primul cesionar al warantului trebuie sa prezinte imediat titlul sau la administratia magazinelor generale spre a se transcrie in registrele sale; administratia este datoare sa faca mentiune de aceasta transcriptiune pe warant.

    CAP. 4
    Plata datoriei warantate

    Art. 9
    Posesorul recipisei separata de warant poate si inainte de scadenta sa obtina liberarea marfurilor platind datoria garantata prin warant.
    Daca posesorul warantului nu este cunoscut, suma datoriei, capital si interese, trebuie sa fie consemnata la administratiunea magazinelor generale, care ramane raspunzatoare catre posesorul warantului. Din momentul consemnatiunii sumei datorate marfa devine libera. Dupa expirarea termenului datoriei, administratia va consemna suma datorata la casa de depuneri si consemnatiuni.
    Art. 10
    Cand cesiunea warantului si suma imprumutata nu sunt nici mentionate in recipisa nici transcrise in registre conform art. 8, administratia magazinelor generale poate libera marfa posesorului recipisei, insa numai dupa 8 zile, de la prezentarea ei.

    CAP. 5
    Executiunea in caz de neplata. Formalitatile in caz de vanzare. Distributiunea pretului

    Art. 11
    In caz de neplata a datoriei la scadenta, purtatorul warantului separat de recipisa poate, fara somatie, protest, chemare in judecata, sau formalitate judiciara, sa ceara de la administratia magazinelor generale punerea in vanzare prin licitatiune publica si cu ridicata a marfurilor warantate, conform regulilor stabilite in articolele urmatoare. Aceleasi drepturi le are si primul subscriitor al warantului in contra posesorului recipisei, cand va fi platit suma datorata.
    Art. 12
    Exercitarea drepturilor purtatorului de warant nu este suspendata prin falimentul, suspendarea platilor sau incetarea din viata a imprumutatului sau proprietarului marfurilor.
    Art. 13
    In urma cererii de vanzare facuta de posesorul warantului, administratiunea magazinelor generale este datoare sa fixeze data vanzarii in cel putin 5 zile si cel mult 10 zile de la cerere.
    Administratia poate, cu consimtamantul proprietarului marfii sau al creditorului urmaritor, divide marfa in mai multe loturi care se vor vinde in aceeasi zi sau succesiv, fara a trece peste termenul de 10 zile.
    Art. 14
    Vanzarea se va anunta prin publicatiuni in unul sau mai multe din jurnalele din localitate, si prin afipte la magazinele generale, la casa comunala si la bursa, de va exista in localitate bursa de comert.
    Art. 15
    Publicatiunile si afiptele nu vor indica nici numele proprietarului, nici numele creditorului urmaritor, vor contine insa toate mentiunile necesare, pentru a stabili catimea si calitatea marfurilor.
    Art. 16
    Administratiunea va face sa se ia mostre din marfurile supuse vanzarii. Aceste mostre vor sta expuse in tot timpul publicatiunilor si in zilele de vanzare.
    Art. 17
    Vanzarea se va face prin licitatiune publica savarsita in salile de vanzare, fixate de administratia magazinelor generale.
    Licitatiunea se face prin oferte sigilate sau oral, dupa gasirea cu cale a administratiunii. Cand proprietarul marfurilor si creditorul urmaritor vor fi de acord, administratiunea magazinelor generale este tinuta sa adopte unul din aceste doua moduri de vanzare, indicat de ei.
    Art. 18
    Licitatia se va confirma imediat si fara supralicitatie, asupra celui ce va fi oferit pretul cel mai mare.
    Art. 19
    Vanzarea va avea loc fara nici o chemare a partilor inaintea unui delegat al administratiunii, asistat de un agent de comert recunoscut sau de un portarel care va subsemna procesele-verbale de licitatiune.
    Art. 20
    Toate incidentele sau contestatiunile ridicate in contra sau asupra vanzarii se vor rezolva imediat de delegatul administratiunii magazinelor generale propus la vanzare. El are dreptul a exclude de la licitatiune pe toti concurentii ce nu vor depune cautiunea determinata prin afipte si publicatiuni, sau nu vor fi executat angajamentele lor anterioare.
    Art. 21
    Din pretul obtinut la licitatiune se va plati suma garantata prin warant, capital si interese, cu privilegiul si preferinta asupra oricaror alte creante, deducandu-se numai:
    1. Contributiile indirecte, drepturile vamale, taxele de accize si taxele de transport datorate;
    2. Cheltuielile de vanzare, de magazinaj si altele facute pentru conservatiunea marfurilor.
    Prisosul se va remite proprietarului recipisei cand va fi prezent; in lipsa i se va consemna la casa de depuneri si consemnatiuni.
    Art. 22
    Purtatorul warantului sau al recipisei are asupra indemnitatilor de asigurare, in caz de sinistru, aceleasi drepturi ca si asupra marfurilor.

    CAP. 6
    Recursul in contra imprumutatului si girantilor

    Art. 23
    Imprumutatul si garantii iscaliti sunt raspunzatori solidari catre purtatorul warantului in caz de recurs in contra lor.
    Purtatorul warantului nu poate recurge in contra-le decat dupa ce a exercitat drepturile sale asupra marfurilor sau asupra indemnitatilor de asigurare si numai pentru partea de creanta neplatita.
    Art. 24
    Termenele fixate de codul de comert pentru facerea protestului catre imprumutat si comunicare catre girant nu curg decat din doua care urmeaza vanzarea totala a marfurilor. In tot cazul purtatorul warantului pierde dreptul sau de recurs contra girantilor daca n-a cerut vanzarea marfurilor in 30 zile de la scadenta warantului.

    CAP. 7
    Dispozitiuni diverse

    Art. 25
    In caz de pierdere a recipisei sau a warantului, titlul pierdut inceteaza a fi valabil din momentul ce pierderea a fost notificata prin portarei administratiunii ce l-a liberat. Cel in drept poate in urma, prin incheierea tribunalului de comert, obtine duplicatul titlului pierdut, justificand dreptul sau de proprietate si dand cautiune.
    Mai inainte de a cere tribunalului de comert autorizatiunea de i se libera un duplicat, reclamantul trebuie sa indeplineasca formalitatile urmatoare:
    a) Sa publice un aviz indicand data, numarul si obiectul warantului sau recipisei, suma si scadenta datoriei warantate, precum si numele administratiunii ce a emis titlul pierdut. Publicatiunea va fi facuta: 1) prin afipte la bursa din localitate, sau, in lipsa de bursa, la casa comunala; 2) la grefa tribunalului de comert; 3) prin trei anunturi din trei in trei zile, in Monitorul oficial si in unul din ziarele locale.
    b) Sa adreseze o cerere inscris administratiunii care a liberat titlul pierdut, anexand pe langa dansa afiptele si ziarele ce contin anunturile. Exemplarele de afipte si ziare trebuiesc legalizate de autoritatea comunei unde au fost tiparite.
    Toate cheltuielile necesitate de aceste formalitati, sunt in sarcina reclamantului.
    Dupa 30 zile de la indeplinirea formalitatilor de mai sus tribunalul de comert poate ordona liberarea duplicatului cerut.
    Cautiunea depusa de reclamant, in caz de pierdere a warantului, devine libera dupa 8 zile de la scadenta warantului, iar in caz de pierdere a recipisei, dupa trei luni de la data ordonantei, autorizand liberarea duplicatului.
    Dupa trecerea acestor termene, sunt stinse toate drepturile lor de al treilea in contra administratiunii care a liberat duplicatul.
    Art. 26
    Recipisele se vor libera din registre cu matca.
    Ele sunt supuse la timbru fix de 10 bani.
    Warantele sunt supuse, in caz de girare, la aceeasi taxa de timbru ca si politele.
    Aceasta din urma taxa se va percepe prin viza de catre casierul general local sau de catre administratia magazinelor in comptul tezaurului public, si se va plati inainte de transcrierea primului gir in registrele administratiunii ce a liberat warantul, sub penalitatile prevazute prin legea timbrului si inregistrarii in caz de contraventiune.
    Numarul recipisei constatand plata taxei de timbru se va mentiona in registrele de transcriptiune ale warantelor.
    Depozitarii acelor registre sunt indatorati a le comunica agentilor fiscului la orice cerere.
    Diferitele cesiuni ale recipisei precum si girurile ulterioare ale warantului sunt scutite de orice taxa de timbru si inregistrare.
    Art. 27
    Administratiunile ce libereaza recipise si warante sunt raspunzatoare catre cel de al treilea de regularitatea acestor titluri si de pastrarea in buna stare a marfurilor depuse.
    Art. 28
    Administratia magazinelor generale va putea admite a se face licitatiuni voluntare a marfurilor depuse in magazii, in salile sale de vanzare insa numai cu ridicata si fara diviziune in loturi.
    Marfurile ce vor putea beneficia de aceasta favoare se vor determina printr-un regulament de administratiune publica.
    Aceste vanzari vor fi supuse la taxele ce se vor fixa prin acelasi regulament.

    CAP. 8
    Dispozitiuni tranzitorii

    Art. 29
    Pe cat timp exploatatiunea doks-intrepozitelor va apartine Statului, recipisele warante se vor libera de banca nationala si sucursalele sale; iar in localitatile unde banca nationala nu are sucursale, de persoane admise de ministerul de comert, agricultura si lucrari publice.
    In acest scop, banca nationala sau persoanele admise a libera recipise warante, vor retine actul constatator de primirea marfurilor in magazine, si-l vor remite vizat, in schimbul warantului si recipisei, celor in drept a dispune de marfuri.
    Art. 30
    In asemenea caz cererile de punere in vanzare a marfurilor warantate se vor adresa institutelor de banca ce au liberat warantul. Aceste institute sunt obligate a comunica aceste cereri administratiunii doks-intrepozitelor si a face sa se indeplineasca toate formalitatile de vanzare, prevazute la cap. V, avand dreptul sa asiste, prin un agent al lor, la licitatiunea marfurilor. Tot catre aceste institute se vor face depunerile sumelor platite cu anticipatiune, in cazul art. 9.

    CAP. 9
    Dispozitiuni finale

    Art. 31
    Aceasta lege va intra in vigoare imediat ce magazinele de dokuri si intrepozite vor incepe a functiona.
    Un regulament de administratiune publica va determina modul de punere in aplicare al legii de fata.

    Aceasta lege s-a votat de Adunarea deputatilor, in sedinta din 11 iunie 1881, si s-a adoptat cu majoritate de 53 voturi, contra a 4, fiind si 9 abtineri.

                              Presedinte,
                              D. Bratianu
                          (L.S.A.D.) Secretar,
                              N.A. Rascanu

    Aceasta lege s-a votat de Senat, in sedinta din 13 iunie 1881, si s-a adoptat cu unanimitatea de 32 voturi.

                              Presedinte,
                            Dimitrie Ghika
                          (L.S.S.) Secretar,
                              G. Orleanu

    Promulgam aceasta lege si ordonam ca sa fie investita cu sigiliul Statului si publicata prin Monitorul oficial.

    Dat in Bucuresti, la 22 iunie 1881.

                             (L.S.St.) CAROL

                       Ministru secretar de Stat la
                        departamentul agriculturii,
                     comertului si lucrarilor publice,
                              Colonel Dabija

                       Ministru secretar de Stat la
                        departamentul de justitie,
                              M. Pherekyde



SmartCity5

COMENTARII la Legea 1642/1881

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 1642 din 1881
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu