Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 110 din 24 noiembrie 1994

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Algeriene Democratice si Populare privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Alger la 28 iunie 1994

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 334 din  2 decembrie 1994


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Algeriene Democratice si Populare privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Alger la 28 iunie 1994.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 19 octombrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                      PRESEDINTELE SENATUI
                  prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 7 noiembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                  p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              MARTIAN DAN

                              ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Algeriene Democratice si Populare privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor

                              PREAMBUL
    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Algeriene Democratice si Populare, denumite in continuare partile contractante,
    dorind sa intareasca cooperarea lor economica creand conditii favorabile pentru realizarea de investitii de catre cetateni ai unei parti contractante pe teritoriul celeilalte parti contractante,
    recunoscand necesitatea promovarii si protejarii reciproce a investitiilor, in vederea stimularii transferurilor de tehnologie si capitaluri si a crearii de locuri de munca, in interesul reciproc al celor doua parti contractante,
    au convenit cele ce urmeaza:

    Art. 1
    Definitii
    In sensul prezentului acord:
    (1) Termenul investitie desemneaza orice element de activ detinut de catre un investitor al unei parti contractante, investit pe teritoriul celeilalte parti contractante, in conformitate cu legile si reglementarile acesteia. Termenul desemneaza in special, dar nu exclusiv:
    a) drepturile de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile, precum si alte drepturi reale si ipoteci, garantii si gajuri;
    b) actiunile, partile sociale si alte forme de participare la societatile constituite pe teritoriul unei parti contractante;
    c) beneficiile reinvestite;
    d) obligatiunile, creantele si drepturile referitoare la prestatii avand o valoare economica;
    e) drepturile de proprietate intelectuala si industriala ca: drepturi de autor, brevete de inventii, desene, modele si machete industriale, nume comerciale, procedee tehnice, know-how, marci inregistrate si alte drepturi asemanatoare recunoscute de catre legile partii contractante; si
    f) concesiunile, inclusiv concesiunile de cercetare, extractie si exploatare a resurselor naturale, precum si orice drept conferit prin lege, prin contract sau prin decizia autoritatilor competente in aplicarea legii.
    Orice modificare a formei de investire sau reinvestire nu afecteaza caracterul de investitie, cu conditia ca aceasta modificare sa nu contravina legislatiei partii contractante pe teritoriul careia a fost realizata investitia.
    (2) Termenul investitor desemneaza:
    a) in ceea ce priveste Romania: orice persoana fizica avand cetatenia romana, in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare in Romania si care efectueaza o investitie pe teritoriul Republicii Algeriene Democratice si Populare;
    b) in ceea ce priveste Republica Algeriana Democratica si Populara: orice persoana fizica avand nationalitate algeriana in virtutea legislatiei in vigoare in Republica Algeriana Democratica si Populara si care efectueaza o investitie pe teritoriul Romaniei;
    c) orice persoana juridica constituita in conformitate cu legile si reglementarile partii contractante respective, avand sediul social pe teritoriul acesteia si care efectueaza o investitie pe teritoriul celeilalte parti contractante.
    (3) Termenul venituri desemneaza sumele produse de o investitie si include in special, dar nu exclusiv, beneficiile, dividendele, dobanzile, redeventele si indemnizatiile.
    (4) Termenul teritoriu desemneaza, in afara zonelor delimitate de frontierele terestre, zonele maritime si submarine aflate sub suveranitatea partilor contractante, asupra carora acestea exercita, in conformitate cu dreptul international, drepturi suverane sau jurisdictionale.
    Art. 2
    Promovarea si protejarea investitiilor
    (1) Fiecare parte contractanta admite si promoveaza investitiile efectuate pe teritoriul sau de catre investitorii celeilalte parti contractante.
    (2) Investitiile sunt admise in conformitate cu legislatia partii contractante pe al carei teritoriu au fost efectuate si se bucura de protectia si garantiile prevazute prin prezentul acord.
    Art. 3
    Tratamentul investitiilor
    (1) Fiecare parte contractanta protejeaza pe teritoriul sau investitiile efectuate, conform legilor si reglementarilor sale in vigoare, de catre investitorii celeilalte parti contractante si nu impiedica prin masuri nejustificate sau discriminatorii, gestiunea, intretinerea, utilizarea, fructificarea, cresterea, vanzarea sau, daca este cazul, lichidarea acestor investitii.
    (2) Fiecare parte contractanta asigura pe teritoriul sau un tratament just si echitabil investitiilor efectuate de catre investitorii celeilalte parti contractante. Acest tratament nu va fi mai putin favorabil decat cel acordat de catre fiecare parte contractanta investitiilor efectuate pe teritoriul sau de catre proprii sai investitori sau de catre investitorii oricarui stat tert, daca acest tratament este mai favorabil.
    (3) Prevederile prezentului acord privind tratamentul natiunii cele mai favorizate nu vor fi interpretate astfel incat sa oblige pe una dintre partile contractante sa extinda asupra investitiilor investitorilor celeilalte parti contractante avantajele decurgand din apartenenta sa, prezenta sau viitoare, la orice uniune vamala, la o zona de liber schimb, o piata comuna sau la orice alta forma de organizare economica regionala sau dintr-un acord international similar, precum si din conventiile de evitare a dublei impuneri fiscale sau din orice alta conventie in probleme de impozite.
    Art. 4
    Expropriere si despagubire
    (1) Investitiile investitorilor unei parti contractante efectuate pe teritoriul celeilalte parti contractante nu vor putea fi nationalizate, expropriate sau supuse oricarei alte masuri similare (desemnata in continuare ca expropriere) decat daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
    a) masurile sunt luate in interes public si pe baza unei proceduri legale corespunzatoare;
    b) masurile nu sunt discriminatorii;
    c) ele sunt insotite de prevederi privind plata unei despagubiri efective si adecvate, precum si modalitatile de plata a acestei despagubiri.
    (2) Cuantumul despagubirii este calculat asupra valorii reale a investitiilor respective si evaluat in raport cu conditiile economice existente in ajunul zilei in care masura de expropriere a fost luata sau facuta publica.
    La cererea investitorului respectiv, legalitatea oricarei exproprieri, cuantumul si modalitatile de plata a despagubirii vor putea fi revizuite de catre o autoritate competenta, in conformitate cu legislatia in vigoare a partii contractante pe teritoriul careia a fost efectuata investitia.
    (3) Despagubirile vor fi platite in moneda de origine a investitiei sau in orice alta moneda convertibila. Ele vor fi varsate investitorului fara intarziere si vor fi liber transferabile. Ele vor fi purtatoare de dobanda la rata comerciala in vigoare a partii contractante pe teritoriul careia a fost efectuata investitia, de la data stabilirii lor pana la data platii.
    (4) Investitorii unei parti contractante ale caror investitii au suferit pierderi datorate razboiului sau oricarui alt conflict armat, revolutiei, starii de necesitate nationala sau revoltei, survenite pe teritoriul celeilalte parti contractante, vor beneficia din partea acesteia din urma de un tratament nu mai putin favorabil decat cel acordat propriilor sai investitori sau investitorilor natiunii celei mai favorizate.
    Art. 5
    Transferuri
    (1) Fiecare parte contractanta pe al carei teritoriu au fost efectuate investitii de catre investitorii celeilalte parti contractante autorizeaza, in conformitate cu legile si reglementarile sale in vigoare si dupa achitarea obligatiilor sale fiscale, transferul liber, in special, al:
    a) veniturilor curente din investitii, inclusiv al beneficiilor, dobanzilor, dividendelor, redeventelor;
    b) sumelor provenite din imprumuturi contractate in mod regulat, in legatura cu investitia efectuata;
    c) despagubirilor platite conform prevederilor art. 4;
    d) produsului vanzarii, instrainarii sau lichidarii partiale sau totale a unei investitii.
    (2) Prevederile paragrafului (1) primul alineat se aplica, de asemenea, in ceea ce priveste o cota din remuneratiile lucratorilor celeilalte parti contractante, autorizati sa lucreze, in conformitate cu legislatia partii contractante pe al carei teritoriu a fost efectuata investitia, in cadrul unei investitii admise.
    (3) Transferurile sunt efectuate fara intarziere in moneda in care a fost efectuata investitia sau in orice alta moneda liber convertibila care se va conveni de comun acord, la cursul de schimb in vigoare la data transferului si fara alte taxe decat cele uzuale.
    (4) Fara intarziere, in sensul prezentului articol, sunt considerate transferurile efectuate intr-un interval necesar, in mod normal, pentru indeplinirea formalitatilor de transfer, care nu poate depasi in nici un caz o perioada de 2 luni incepand de la data depunerii unui dosar corespunzator.
    Art. 6
    Subrogarea
    (1) Daca una dintre partile contractante sau institutiile desemnate de aceasta plateste despagubiri propriilor sai investitori, in virtutea unei garantii ce acopera riscurile necomerciale, acordata pentru o investitie efectuata pe teritoriul celeilalte parti contractante, aceasta din urma parte contractanta va recunoaste, in virtutea principiului subrogarii, transferul catre prima parte contractanta sau catre institutiile desemnate de aceasta al oricarui drept sau titlu al investitorilor despagubiti.
    (2) In ceea ce priveste drepturile transferate, cealalta parte contractanta poate valorifica, in numele institutiei subrogate in drepturile investitorilor despagubiti, obligatiile care le incumba, prin lege sau prin contract, acestora din urma.
    Art. 7
    Reglementarea diferendelor dintre o parte contractanta si un investitor al celeilalte parti contractante
    (1) Orice diferend referitor la investitii intre o parte contractanta si un investitor al celeilalte parti contractante este solutionat, pe cat posibil, pe cale amiabila intre partile la diferend.
    (2) Daca aceste consultari nu conduc la o solutie intr-un interval de 6 luni de la data notificarii, investitorul va putea sa supuna diferendul, la alegerea sa, pentru reglementare:
    a) instantei judecatoresti competente a partii contractante pe al carei teritoriu a fost efectuata investitia; sau
    b) Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (I.C.S.I.D.), creat prin Conventia pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state, deschisa spre semnare la Washington la 18 martie 1965; sau
    c) unui tribunal ad-hoc, care, in lipsa altui aranjament direct intre partile la diferend, va fi constituit in conformitate cu regulile de arbitraj ale Comisiei Natiunilor Unite pentru Drept Comercial International (UNCITRAL).
    (3) Partea contractanta care este parte la diferend nu poate, in nici un moment al procedurii privind diferendele relative la investitii, sa invoce, ca aparare, faptul ca investitorul a primit, in virtutea unui contract de asigurare, o despagubire care acopera, in intregime sau partial, pagubele sau pierderile suferite.
    Art. 8
    Reglementarea diferendelor intre partile contractante
    (1) Diferendele dintre partile contractante privind interpretarea sau aplicarea prezentului acord sunt reglementate, pe cat posibil, pe cale diplomatica.
    Daca, intr-un interval de 6 luni incepand de la data la care una dintre partile contractante a prezentat o cerere scrisa in acest sens, diferendul nu a fost reglementat, atunci el va fi supus, la cererea uneia dintre partile contractante, unui tribunal arbitral.
    (2) Tribunalul arbitral va fi constituit, pentru fiecare caz in parte, in felul urmator: fiecare parte contractanta desemneaza un arbitru; cei doi arbitri astfel desemnati propun, de comun acord, un presedinte care trebuie sa fie resortisant al unui stat tert si care este numit de catre cele doua parti contractante. Arbitrii sunt numiti intr-un interval de 3 luni, iar presedintele intr-un interval de 2 luni, incepand cu data cererii de arbitraj.
    (3) Daca termenele fixate la paragraful (2) de mai sus nu au fost respectate, una sau cealalta parte contractanta il va invita pe presedintele Curtii Internationale de Justitie sa faca desemnarile necesare.
    Daca presedintele Curtii Internationale de Justitie este resortisant al unui stat contractant sau daca este impiedicat sa exercite aceasta functie, vicepresedintele Curtii Internationale de Justitie va fi invitat sa faca numirile necesare. Daca vicepresedintele este resortisant al unei parti contractante sau daca este, de asemenea, impiedicat sa-si exercite mandatul, membrul cel mai vechi al Curtii Internationale de Justitie, care nu este resortisant al uneia dintre partile contractante, va fi invitat sa faca numirile necesare.
    (4) Tribunalul arbitral ia hotararea pe baza prevederilor prezentului acord, a altor acorduri incheiate intre partile contractante, precum si a principiilor dreptului international. Hotararea se adopta cu majoritate de voturi. Aceasta hotarare este definitiva si obligatorie pentru partile contractante.
    (5) Fiecare parte contractanta suporta cheltuielile legate de desemnarea arbitrului sau. Cheltuielile privind presedintele si celelalte cheltuieli vor fi suportate, in parti egale de catre partile contractante.
    Tribunalul arbitral isi stabileste propriile reguli de procedura.
    Art. 9
    Aplicare
    Prezentul acord se aplica si investitiilor efectuate de catre investitorii unei parti contractante pe teritoriul celeilalte parti contractante, in conformitate cu legile si reglementarile sale, inaintea intrarii in vigoare a acestui acord, cu conditia ca aceste investitii sa fie conform legilor si reglementarilor partii contractante pe teritoriul careia au fost efectuate, in vigoare la data semnarii prezentului acord. Totodata, acordul nu se va aplica diferendelor survenite anterior intrarii sale in vigoare.
    Art. 10
    Reguli aplicabile
    (1) Daca o problema relativa la investitii este reglementata in acelasi timp de catre prezentul acord si de catre legislatia nationala a unei parti contractante sau prin conventii internationale sau la care partile contractante vor adera ulterior, atunci investitorii celeilalte parti contractante se pot prevala de prevederile cele mai favorabile.
    (2) De fiecare data cand, ca urmare a legilor sau a altor prevederi legale generale, una dintre partile contractante a prevazut un tratament mai favorabil pentru investitorii unui stat tert decat cel prevazut de prezentul acord, acestia vor beneficia de tratamentul natiunii cele mai favorizate.
    (3) Investitiile care au facut obiectul unui acord special intre una dintre partile contractante si investitori ai celeilalte parti contractante sunt reglementate de prevederile prezentului acord si de cele ale acelui acord special.
    Art. 11
    Intrarea in vigoare, valabilitatea si expirarea
    (1) Prezentul acord intra in vigoare la o luna de la data la care partile contractante au schimbat instrumentele de ratificare.
    El va ramane in vigoare pentru o perioada de 10 ani.
    Daca una dintre partile contractante nu-l denunta cu cel putin 6 luni inainte de expirarea perioadei sale de valabilitate, el este prelungit prin tacita reconductiune pentru o noua perioada de 10 ani, fiecare parte contractanta rezervandu-si dreptul sa il denunte printr-o notificare introdusa cu cel putin 6 luni inainte de data expirarii perioadei de valabilitate in curs.
    (2) La expirarea perioadei de valabilitate a prezentului acord, investitiile efectuate in timp ce acesta era in vigoare vor continua sa beneficieze de prevederile acestui acord pentru o perioada suplimentara de 10 ani.
    Drept pentru care, reprezentantii subsemnati, autorizati corespunzator de catre guvernele lor, au semnat acest acord.
    Incheiat la Alger la 28 iunie 1994, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, araba si franceza. Cele trei texte sunt egal autentice.

                      Pentru Guvernul Romaniei,
                        ministrul comertului,
                          Cristian Ionescu

                      Pentru Guvernul Republicii
                  Algeriene Democratice si Populare,
                        ministrul comertului,
                            Sassi Aziza



SmartCity5

COMENTARII la Legea 110/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 110 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 110/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu