Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 975 din 22 august 2007

privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea si controlul bifenililor policlorurati si ale altor compusi similari

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 598 din 30 august 2007



In temeiul art. 108 din Constituţia Romaniei, republicată

Guvernul Romaniei adoptă prezenta hotărare.

Art. I. - Hotărarea Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi şi ale altor compuşi similari, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 131 din 28 martie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 1. - In vederea evitării efectelor negative asupra sănătăţii umane, bunurilor şi asupra mediului, bifenilii policloruraţi şi compuşii similari, denumiţi în continuare compuşi desemnaţi, sunt supuşi unui regim special de gestiune şi control, în vederea eliminării lor, stabilit prin prezenta hotărare."

2. La articolul 6, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:

,,g) se interzice umplerea transformatorilor cu fluide cu conţinut de PCB."

3.   După articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 81, cu următorul cuprins:

„Art. 81. - (1) Echipamentele care conţin fluide cu 0,005% pană la 0,05% PCB raportat la greutatea fluidului pot fi inventariate, menţionandu-se numai următoarele date:

a) numele şi adresa deţinătorului;

b) localizarea şi descrierea echipamentului;

c) data declaraţiei.

(2) Aceste echipamente pot fi etichetate ca echipamente contaminate cu mai puţin de 0,05% PCB-uri şi sunt decontaminate sau eliminate la sfarşitul ciclului lor de viaţă.

(3) Transformatorii care conţin fluide cu un conţinut mai mare de 0,05% în greutate PCB sunt decontaminaţi în scopul reducerii nivelului acestora la mai puţin de 0,05% din greutate PCB, dar nu mai mult de 0,005% din greutate PCB, în următoarele condiţii:

a) fluidul de înlocuire ce nu conţine PCB trebuie să prezinte cele mai mici riscuri;

b) înlocuirea fluidului nu trebuie să compromită eliminarea ulterioară a PCB-urilor;

c) după decontaminare eticheta transformatorului trebuie să fie înlocuită cu eticheta prevăzută în anexa nr. 4."

4. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 11. - (1) Pană în momentul în care aceştia sunt decontaminaţi, scoşi din funcţiune şi/sau eliminaţi în conformitate cu prezenta directivă, întreţinerea transformatorilor care conţin PCB-uri poate continua numai cu scopul de a asigura menţinerea PCB-urilor pe care le conţin în conformitate cu standardele tehnice sau cu specificaţiile privind calitatea dielectrică şi cu condiţia ca transformatorii să fie în bune condiţii de lucru şi să nu aibă scurgeri.

(2) Anumite echipamente încapsulate, aflate în funcţiune sau depozitate înainte ori după utilizare, pot conţine compuşi desemnaţi în cantităţi mai mari decat cantităţile minimale. Dacă aceste echipamente nu pot fi testate pentru a se dovedi prezenţa compuşilor desemnaţi fără a se provoca distrugerea sau afectarea acestor aparate, prezenţa ori absenţa compuşilor respectivi, precum şi volumul şi concentraţiile lor probabile vor fi apreciate de operatorii economici după data şi locul fabricaţiei echipamentelor.

(3) In situaţiile în care, conform alin. (2), se apreciază că echipamentele sau materialele conţin compuşi desemnaţi în cantităţi mai mari decat cantităţile minimale, se aplică dispoziţiile art. 8.

(4) Echipamentele cu conţinut de PCB-uri mai mic de 0,05%, care nu au fost incluse în inventarul naţional al echipamentelor şi materialelor ce conţin compuşi desemnaţi şi care reprezintă o componentă a unui alt echipament, trebuie îndepărtate şi colectate separat atunci cand echipamentul din care fac parte este scos din uz, reciclat sau eliminat."

5. După alineatul (2) al articolului 13 se introduc două noi alineate, alineatele (21) şi (22), cu următorul cuprins:

„(21) Secretariatul pentru compuşi desemnaţi centralizează datele furnizate de autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului privind planurile de decontaminare/eliminare ale echipamentelor inventariate cu conţinut de PCB, planuri aprobate.

(22) Secretariatul pentru compuşi desemnaţi elaborează schemele de colectare şi eliminare ale echipamentelor care nu sunt cuprinse în inventarul naţional al echipamentelor şi materialelor cu conţinut de PCB."

6. Alineatele (1)-(5) ale articolului 17 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 17. - (1) Operatorii economici întocmesc şi depun la autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului, în termenele stabilite, atat planurile de decontaminare/eliminare, cat şi dovada efectuării operaţiunii de decontaminare/eliminare, pentru toate echipamentele şi materialele ce conţin compuşi desemnaţi în cantităţi mai mari decat cantităţile minimale, pană la data de 31 decembrie a fiecărui an.

(2) Planurile de decontaminare/eliminare conţin:

a) activitatea desfăşurată de societate;

b)   identificarea locaţiei unde există echipamentele cu conţinut de PCB;

c) formularul prevăzut în anexa nr. 7;

d)  calendarul etapizat de eliminare a echipamentelor cu conţinut de PCB.

(3)   Planurile de decontaminare/eliminare întocmite de operatorii economici trebuie să precizeze faptul că echipamentele în funcţiune ce conţin compuşi desemnaţi în concentraţii mai mari de 50 ppm şi un volum de peste 5 dmc pot fi utilizate în continuare, pană la sfarşitul existenţei lor utile, în condiţiile respectării în toate privinţele a normelor tehnologice stabilite.

(4) In planurile de decontaminare/eliminare se menţionează ca termen limită pentru eliminarea echipamentelor scoase din funcţiune, care nu mai pot fi folosite fiind depăşite fizic şi moral, cu volum de PCB mai mare de 5 dmc, a deşeurilor sau altor materiale care conţin compuşi desemnaţi în concentraţii mai mari de 50 ppm data de 31 decembrie 2010.

(5) Autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului verifică şi aprobă planurile de decontaminare/eliminare depuse de operatorii economici, solicitand eventuale modificări şi completări, astfel încat acestea să poată fi aprobate de Secretariatul pentru compuşi desemnaţi. Un exemplar al formei finale a planului de decontaminare/eliminare se reţine la autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului, iar un alt exemplar rămane la operatorul economic."

7. După alineatul (4) al articolului 17 se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:

„(41) Operatorii economici depun, după caz, la autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului, datele necesare întocmirii schemelor de colectare şi eliminare pentru echipamentele cu conţinut de PCB mai mic de 0,05%, care nu au fost inventariate. Schemele de colectare şi eliminare ale echipamentelor cu conţinut de PCB mai mic de 0,05%, unde este cazul, se depun la autorităţile publice teritoriale de protecţia mediului în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărari."

8.   După articolul 171 se introduce un nou articol, articolul 172, cu următorul cuprins:

„Art. 172. -Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului transmite Comisiei Europene, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărari:

a)  planurile de decontaminare/eliminare a echipamentelor inventariate şi a PCB-urilor conţinute de acestea;

b) schemele de colectare şi eliminare a echipamentelor care nu sunt inventariate."

9.   La anexa nr. 1, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,c) planuri de decontaminare/eliminare - proiectele elaborate de operatorii economici şi aprobate de autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului în vederea reutilizării, reciclării sau eliminării în condiţii de siguranţă a echipamentelor cu conţinut de PCB."

10.  La anexa nr. 1, după litera h) se introduc şase noi litere, literele i)-n), cu următorul cuprins:

,,i) eliminare - operaţiunile prevăzute în anexa nr. 1A «Semnificaţia unor termeni în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă», la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 426/2001, cu modificările şi completările ulterioare;

j) decontaminare - operaţiunile care au în vedere reutilizarea, reciclarea sau eliminarea în condiţii de siguranţă a echipamentelor, obiectelor, materialelor sau fluidelor contaminate cu PCB, aflate în posesia unui deţinător, şi operaţiunile de înlocuire a fluidelor care conţin PCB cu fluide corespunzătoare care nu conţin PCB-uri;

k) deţinător de echipamente cu conţinut de PCB-uri - persoana fizică sau juridică posesoare de echipamente cu conţinut de PCB-uri şi/sau de alţi compuşi desemnaţi, prevăzuţi la art. 3;

l) existenţa utilă a echipamentului - durata de viaţă a echipamentului înscrisă în documentaţia tehnică pusă la dispoziţie de producător în momentul achiziţionării echipamentului sau durata de viaţă proiectată;

m) echipament conţinand PCB-uri - echipamentele şi deşeurile sau alte materiale ce conţin compuşi desemnaţi în concentraţii de minimum 50 de părţi per milion (ppm) la un volum de peste 5 dmc. Valorile minime de 50 ppm pentru concentraţie şi, respectiv, de 5 dmc pentru volum ale compuşilor desemnaţi sunt incluse împreună sub numele de cantităţi minimale;

n) PCB-uri uzate - orice tip de PCB care este considerat deşeu în sensul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000, cu modificările şi completările ulterioare."

11. In cuprinsul hotărarii, sintagmele „agent economic" şi „agenţiile teritoriale de protecţie a mediului" se înlocuiesc cu sintagmele „operator economic"şi „autorităţi publice teritoriale pentru protecţia mediului".

12. După articolul 23 se introduce următoarea menţiune:

„Prezenta hotărare transpune prevederile Directivei Consiliului   nr.   96/59/CE din   16 septembrie  1996  privind eliminarea bifenililor policloruraţi şi a terfenililor policloruraţi (PCB/TPC), publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 243 din 24 septembrie 1996."

Art. II. - Hotărarea Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi şi ale altor compuşi similari, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 131 din 28 martie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărare, se va republica, dandu-se textelor o nouă numerotare.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

p. Ministrul mediului şi dezvoltării durabile,

Silviu Stoica,

secretar de stat

p. Departamentul pentru Afaceri Europene,

Aurel Ciobanu-Dordea


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 975/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 975 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 975/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu