Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 88 din 19 aprilie 2007

pentru aprobarea Normelor de audit intern

ACT EMIS DE: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 416 din 21 iunie 2007



Având în vedere:

a) prevederile art. 160 alin. (2) din Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990, republicată, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 441/2006;

b) prevederile art. 3 alin. (2) lit. b) şi ale cap. 6 „Auditul intern" din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din data de 19 aprilie 2007, hotărăşte:

Art. 1. - (1) Se aprobă Normele de audit intern, aplicabile entităţilor care sunt supuse auditului financiar, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind dreptul societăţilor comerciale.

(2) Normele de audit intern se compun din:

a) Standardele de audit intern, elaborate şi publicate de Institutul Auditorilor Interni (Institute of Internal Auditors - IIA - autoritate internaţională de dezvoltare a celor mai bune practici în domeniu), asimilate de Camera Auditorilor Financiari din România, ca norme naţionale de audit intern, prevăzute în anexa nr. 1;

b) Proceduri privind cadrul general de desfăşurare a misiunilor de audit intern prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 2. - (1) Societăţile comerciale ale căror situaţii financiare anuale sunt supuse auditului financiar, potrivit legii, sau opţiunii acţionarilor organizează activitatea de audit intern potrivit normelor prevăzute la art. 1.

(2) Profesioniştii care efectuează lucrări de audit intern au obligaţia de a respecta cerinţele prezentei hotărâri.

Art. 3. - (1) Activitatea de audit intern poate fi organizată într-un compartiment distinct, în structura organizatorică a entităţii economice.

(2) La opţiunea entităţii, activitatea de audit intern poate fi externalizată, situaţie în care aceasta se va desfăşura pe baze contractuale.

Art. 4. - Alte prevederi referitoare la auditul intern emise de Camera Auditorilor Financiari din România sau de alte organisme sub formă de ghiduri profesionale şi îndrumări au caracter de recomandare.

Art. 5. - (1) Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit prevederilor art. 6 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) La data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei hotărâri, îşi încetează aplicabilitatea prevederile Hotărârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 35/2004 privind înfiinţarea Departamentului de audit intern, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.245 din 23 decembrie 2004.

Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,

Ion Mihăilescu

ANEXA Nr. 1

NORME

de audit intern

STANDARDELE   DE   AUDIT   INTERN

Introducere

Activităţile de audit intern se desfăşoară în diverse medii legale şi culturale, în interiorul organizaţiilor care variază în funcţie de scop, mărime, complexitate şi structură şi de către persoane din interiorul sau din afara organizaţiei. Deşi diferenţele pot afecta procedurile auditului intern în fiecare mediu, conformitatea cu Standardele internaţionale pentru procedurile profesionale de audit intern, denumite în continuare Standarde, este esenţială în condiţiile în care responsabilităţile auditorilor interni se întrepătrund. Dacă auditorilor interni li se interzice prin legi sau regulamente să se conformeze anumitor părţi din Standarde, ar trebui să se conformeze cu alte părţi din Standarde şi să facă prezentări adecvate.

Serviciile de asigurare implică obiectivul auditorului intern de a evalua probele pentru a oferi o opinie independentă sau concluzii cu privire la un proces, un sistem sau alte subiecte. Forma şi scopul misiunii de asigurare sunt determinate de către auditorul  intern. In general, în misiunile de asigurare sunt implicate 3 părţi: 1. persoana sau grupul implicat direct în procesul, sistemul sau problema în cauză - proprietarul procesului, 2. persoana sau grupul care face evaluarea - auditorul intern şi 3. persoana sau grupul care foloseşte evaluarea - utilizatorul.

Serviciile de consultanţă sunt recomandări de formă şi sunt efectuate în general la cererea de misiune specifică a unui client. Forma şi scopul misiunii de consultanţă fac subiectul acordului cu misiunea clientului. Serviciile de consultanţă implică în general două părţi: 1. persoana sau grupul care oferă recomandarea - auditorul intern şi 2. persoana sau grupul care caută şi primeşte recomandări - clientul misiunii. In derularea serviciilor de consultanţă, auditorul intern trebuie să îşi menţină obiectivitatea şi să nu îşi asume responsabilitatea managementului.

Scopul Standardelor este de a:

1. delimita principiile de bază care reprezintă practica auditului intern, aşa cum ar trebui să se realizeze;

2. oferi un cadru pentru realizarea şi promovarea unei game largi de activităţi care să aducă plusvaloare auditului intern;

3.  stabili bazele de evaluare a performanţei auditului intern;

4. se preocupa de îmbunătăţirea proceselor şi operaţiunilor organizaţionale.

Standardele constau în Standardele de calificare, de performanţă şi Standarde de implementare. Standardele de calificare prezintă caracteristicile organizaţiilor şi părţilor ce derulează activităţi de audit intern. Standardele de performanţă descriu natura activităţilor de audit intern şi furnizează criterii de calitate pe baza cărora  să poată fi evaluată performanţa acestor servicii. In timp ce Standardele de calificare şi de performanţă se aplică tuturor serviciilor de audit intern, Standardele de implementare se aplică tipurilor specifice de misiuni.

Există un singur set de Standarde de calificare şi de performanţă şi există seturi multiple de Standarde de implementare: un set pentru fiecare tip principal de activitate de audit intern. Standardele de implementare au fost elaborate pentru activităţi de asigurare(A) şi consultanţă(C).

Standardele sunt parte componentă a cadrului conceptual pentru practici profesionale. Cadrul conceptual pentru practici profesionale include definiţia auditului intern, Codul etic, Standardele şi alte ghiduri. Ghidul referitor la modul în care pot fi aplicate Standardele este inclus în recomandările practice emise de Comitetul pentru aspecte profesionale.

Standardele angajează termeni care dau un concept specific, inclus în Glosarul de termeni.

Dezvoltarea şi emiterea de standarde este un proces continuu. Consiliul pentru Standarde de Audit Intern este angajat în consultări şi discuţii extensive, cu prioritate pentru emiterea de standarde. Aceasta include o solicitare internaţională pentru comentarii publice în cadrul procesului de expunere a proiectelor.

Definiţia auditului intern

Auditul intern este o activitate independentă şi obiectivă care dă unei entităţi o asigurare în ceea ce priveşte gradul de control asupra operaţiunilor, o îndrumă pentru a-i îmbunătăţi operaţiunile şi contribuie la adăugarea unui plus de valoare.

Auditul intern ajută această organizaţie să îşi atingă obiectivele, evaluând, printr-o abordare sistematică şi metodică, procesele sale de management al riscurilor, de control, şi de guvernare a organizaţiei şi făcând propuneri pentru a le consolida eficacitatea.

1000 - Scop, autoritate şi responsabilităţi

Scopul, autoritatea şi responsabilităţile auditului intern trebuie să fie definite în mod oficial într-un regulament, în conformitate cu Standardele şi să fie aprobate de Consiliul organizaţiei.

1000. A1 - Natura misiunilor de asigurare efectuate pentru organizaţie trebuie să fie definită în Regulamentul de funcţionare a Departamentului de audit intern. Dacă misiunile de asigurare urmează să fie efectuate către părţi din afara entităţii, natura lor trebuie, de asemenea, să fie definită în regulament.

1000. C1 - Natura misiunilor de consultanţă trebuie să fie definită în Regulamentul de funcţionare a Departamentului de audit intern.

1100 - Independenţă şi obiectivitate

Activitatea de audit intern trebuie să fie independentă, iar auditorii interni trebuie să-şi desfăşoare activitatea cu obiectivitate.

1110 - Independenţă în cadrul entităţii

Conducătorul Departamentului de audit intern trebuie să raporteze în cadrul entităţii unui nivel ierarhic care să îi permită îndeplinirea responsabilităţilor în cadrul activităţii de audit intern.

1110.A1 - Activitatea de audit intern nu trebuie să fie supusă niciunei imixtiuni în ceea ce priveşte definirea ariei sale de aplicabilitate, realizarea activităţii şi comunicarea rezultatelor.

1120 - Obiectivitate individuală

Auditorii interni trebuie să aibă o atitudine imparţială şi neinfluenţată şi să evite conflictele de interese.

1130 - Prejudicii aduse independenţei sau obiectivitătii

Dacă obiectivitatea sau independenţa auditorilor interni este afectată în fapt sau în aparenţă, părţile interesate trebuie să fie informate despre detaliile situaţiilor care creează aceste prejudicii. Forma acestei comunicări va depinde de natura prejudiciului.

1130.A1 - Auditorii interni trebuie să evite să evalueze anumite operaţiuni de care au fost responsabili în trecut. Obiectivitatea unui auditor este considerată a fi afectată atunci când acesta realizează o misiune de asigurare pentru o activitate pentru care a fost responsabil în cursul anului precedent.

1130.A2 - Misiunile de asigurare care vizează funcţiile de care răspunde conducătorul activităţii de audit intern trebuie să fie supervizate de o persoană care nu face parte din structura de audit intern.

1130.C1 - Auditorii interni pot oferi servicii de consultanţă în legătură cu realizarea operaţiunilor pentru care au fost responsabili în trecut.

1130.C2 - Dacă independenţa sau obiectivitatea auditorilor interni ar putea fi afectată în legătură cu serviciile de consultanţă propuse, ei trebuie să informeze în această privinţă clientul care a solicitat misiunea, înainte de a o accepta.

1200 - Competenţă şi conştiinciozitate profesională

Misiunile trebuie să fie îndeplinite cu competenţă şi cu conştiinciozitate profesională.

1210 - Competenţă

Auditorii interni trebuie să deţină cunoştinţele, priceperea şi celelalte competenţe necesare exercitării responsabilităţilor lor individuale. Departamentul de audit intern trebuie să deţină sau să dobândească în mod colectiv cunoştinţele, priceperea şi celelalte competenţe necesare exercitării responsabilităţilor care le revin.

1210.A1 - Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să obţină sfatul şi asistenţa de specialitate din partea altor persoane dacă personalul din Departamentul de audit intern nu deţine cunoştinţele, priceperea sau alte competenţe necesare pentru a realiza parţial sau total misiunea.

1210.A2 - Auditorii interni trebuie să deţină cunoştinţe suficiente pentru a identifica indiciile unei fraude, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să aibă acelaşi nivel de competenţă ca şi o persoană a cărei principală responsabilitate este detectarea şi investigarea fraudelor.

1210.A3 - Auditorii interni trebuie să aibă cunoştinţe legate de principalele riscuri şi controale IT, dar şi de tehnicile de audit asistate de calculator disponibile pentru a-şi exercita activitatea desemnată. Totuşi, nu este de aşteptat ca toţi auditorii interni să aibă experienţa unui auditor intern a cărei principală responsabilitate este auditarea sistemelor IT.

1210.C1 - Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să refuze o misiune de consultanţă sau să obţină sfatul şi asistenţa de specialitate din partea altor persoane dacă personalul din Departamentul de audit intern nu deţine cunoştinţele, priceperea ori alte competenţe necesare pentru a realiza parţial sau total misiunea.

1220 - Conştiinciozitate profesională

Auditorii interni trebuie să îşi exercite activitatea cu conştiinciozitatea şi priceperea care se aşteaptă din partea unui auditor intern prudent şi competent. Conştiinţa profesională nu implică infailibilitatea.

1220.A1 - Auditorul intern trebuie să acorde toată atenţia necesară practicii sale profesionale, luând în calcul următoarele elemente:

-   sfera de activitate necesară pentru atingerea obiectivelor misiunii;

-   complexitatea relativă, pragul de semnificaţie sau caracterul semnificativ al problemelor asupra cărora se aplică procedurile misiunilor de asigurare;

-   adecvarea şi eficacitatea proceselor de management al riscurilor, de control şi de guvernantă ale organizaţiei;

-   probabilitatea existenţei unor erori, nereguli sau neconformităţi semnificative;

-   costul aplicării misiunilor de asigurare în raport cu avantajele potenţiale.

1220.A2 - In exercitarea cu conştiinciozitate a activităţii, auditorul intern trebuie să ia în consideraţie utilizarea instrumentelor de audit asistate de calculator şi a altor tehnici de analiză a datelor.

1220.A3 - Auditorul intern trebuie să manifeste o vigilenţă deosebită în ceea ce priveşte riscurile semnificative care ar putea afecta obiectivele, operaţiunile sau resursele. Totuşi, numai aplicarea procedurilor de asigurare, chiar dacă este efectuată cu conştiinciozitatea profesională necesară, nu garantează identificarea tuturor riscurilor semnificative.

1220.C1 - Auditorul intern trebuie să efectueze o misiune de consultanţă cu conştiinciozitate profesională, luând în consideraţie următoarele elemente:

-  necesităţile şi aşteptările clienţilor, inclusiv în ceea ce priveşte natura, planificarea şi comunicarea rezultatelor misiunii;

-  complexitatea relativă a misiunii şi volumul de muncă necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite;

-  costul misiunii de consultanţă în raport cu avantajele potenţiale.

1230 -Pregătirea profesională continuă

Auditorii interni trebuie să îşi îmbunătăţească cunoştinţele, priceperea şi alte competenţe necesare prin pregătire profesională continuă.

1300 - Programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să elaboreze şi să întreţină un program de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii care să acopere toate aspectele legate de activitatea de audit intern şi să monitorizeze permanent eficacitatea acestuia. Acest program va include evaluări interne şi externe ale calităţii şi monitorizare internă permanentă. Fiecare parte a programului trebuie să fie concepută astfel încât să ajute activitatea de audit intern să aducă un plus de valoare şi să îmbunătăţească activităţile organizaţiei, dar şi să ofere o asigurare că activitatea de audit intern se desfăşoară în conformitate cu Standardele şi cu Codul etic.

1310 - Evaluări ale programului de control al calităţii

Activitatea de audit intern trebuie să adopte un proces care să permită monitorizarea şi evaluarea eficacităţii globale a programului de control al calităţii. Acest proces trebuie să cuprindă atât evaluări interne, cât şi evaluări externe.

1311  - Evaluări interne

Evaluările interne trebuie să cuprindă:

-   revizuiri permanente privind performanţa activităţii de audit intern; şi

-  revizuiri periodice, efectuate prin autoevaluare sau de către alte persoane din cadrul entităţii care cunosc practicile de audit intern şi Standardele.

1312 - Evaluări externe

Evaluările externe trebuie să fie realizate cel puţin o dată la 5 ani de către un auditor independent şi care deţine competenţa necesară din afara entităţii, sau de o echipă de auditori independenţi şi care deţin competenţele necesare din afara entităţii. Nevoia potenţială de evaluări externe mai dese, precum şi competenţa şi independenţa auditorului extern sau a echipei de auditori, inclusiv orice posibil conflict de interese, trebuie discutate de către conducătorul Departamentului de audit intern cu Consiliul. De asemenea, astfel de discuţii trebuie să ţină cont de mărimea, complexitatea şi specificul organizaţiei în corelaţie cu experienţa auditorului sau echipei.

1320 - Rapoarte referitoare la programul de calitate

Conducătorul Departamentului de audit intern trebuie să comunice Consiliului rezultatele evaluărilor externe.

1330 - Utilizarea menţiunii „Efectuat în conformitate cu Standardele"

Auditorii interni sunt încurajaţi să menţioneze în rapoartele pe care le întocmesc faptul că activităţile lor sunt „efectuate în conformitate cu Standardele pentru practica profesională în domeniul auditului intern". Totuşi, auditorii interni pot folosi această menţiune doar dacă evaluările programului de îmbunătăţire a calităţii demonstrează că activitatea de audit intern este efectuată în conformitate cu Standardele.

1340 - Prezentarea neconformităţii

Chiar dacă activitatea de audit intern trebuie să fie efectuată respectându-se cu stricteţe Standardele în ansamblul lor, iar auditorii interni trebuie să respecte Codul etic, pot exista situaţii în care această conformitate nu este pe deplin realizată. Atunci când această neconformitate influenţează în ansamblul său aria de aplicabilitate a activităţii de audit intern sau funcţionarea Departamentului de audit intern, această situaţie trebuie adusă atât la cunoştinţa conducerii superioare executive, cât şi la cea a Consiliului.

STANDARDE DE PERFORMANŢĂ

2000 - Gestionarea activităţii de audit intern

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să gestioneze în mod eficient activitatea de audit intern, astfel încât să se asigure că ea aduce un plus de valoare entităţii.

2010 - Planificarea

Responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie să realizeze o planificare bazată pe riscuri, pentru a defini priorităţile activităţii de audit intern în concordanţă cu obiectivele entităţii.

2010.A1 - Programul misiunilor de audit intern trebuie să se bazeze pe o evaluare a riscurilor, realizată cel puţin o dată pe an. La stabilirea acestui proces, auditorul intern trebuie să ia în calcul punctele de vedere ale managementului şi Consiliului organizaţiei.

2010.C1 - Atunci când îi este propusă o misiune de consultanţă, responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie, înainte de a o accepta, să ia în calcul în ce măsură aceasta poate aduce un plus de valoare şi poate îmbunătăţi managementul riscurilor şi funcţionarea entităţii. Misiunile care au fost acceptate trebuie să fie integrate în planul de audit.

2020 - Comunicarea şi aprobarea

Responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie să comunice managementului şi Consiliului planurile privind activitatea de audit intern şi resursele necesare, inclusiv modificările intermediare semnificative, în vederea examinării şi aprobării acestora. Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să semnaleze, de asemenea, impactul oricărei limitări a resurselor.

2030 - Gestionarea resurselor

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să se asigure că resursele alocate acestei activităţi sunt adecvate, suficiente şi alocate efectiv în vederea realizării planului de audit aprobat.

2040 - Politici şi proceduri

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să stabilească politicile şi procedurile care să dirijeze activitatea de audit intern.

2050 - Coordonarea

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să comunice celorlalţi prestatori interni şi externi de servicii de asigurare şi de consiliere informaţiile necesare şi să îşi coordoneze activităţile cu aceştia, astfel încât să asigure o acoperire adecvată a activităţilor şi să minimizeze suprapunerile.

2060 - Rapoarte transmise managementului şi Consiliului

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să raporteze periodic managementului şi Consiliului cu privire la scopul, autoritatea, responsabilitatea şi funcţionarea activităţii de audit intern, în raport cu planul stabilit. Aceste rapoarte trebuie să includă, de asemenea, aspecte legate de expunerile la riscurile semnificative şi de controlul acestora, aspectele legate de guvernanta corporativă, precum şi alte aspecte necesare conducerii executive şi Consiliului sau solicitate de acestea.

2100 - Natura activităţii

Activitatea de audit intern trebuie să evalueze şi să contribuie la îmbunătăţirea sistemelor de management al riscurilor, de control şi de guvernantă a entităţii, folosind o abordare sistematică şi metodică.

2110 - Managementul riscurilor

Activitatea de audit intern trebuie să ajute entitatea prin identificarea şi evaluarea expunerilor semnificative la riscuri şi să contribuie la îmbunătăţirea sistemelor de management şi control al riscurilor.

2110.A1 - Activitatea de audit intern trebuie să monitorizeze şi să evalueze eficacitatea sistemului de management al riscurilor aparţinând entităţii.

2110.A2 - Activitatea de audit intern trebuie să evalueze expunerile la riscurile aferente guvernantei entităţii, operaţiunilor şi sistemelor informaţionale cu privire la:

-   fiabilitatea şi integritatea informaţiilor financiare şi operaţionale;

-  eficacitatea şi eficienţa operaţiunilor;

-  protejarea activelor;

-   respectarea legilor, regulamentelor şi contractelor.

2110.C1   -   Pe parcursul  misiunilor de consultanţă, auditorii interni trebuie să abordeze riscurile în conformitate cu obiectivele misiunii şi să fie atenţi la existenţa unor alte riscuri semnificative.

2110.C2 - In procesul de identificare şi de evaluare a expunerii semnificative la riscuri ale organizaţiei, auditorii interni trebuie să includă cunoştinţele despre riscuri dobândite din misiunile de consultanţă.

2120 - Controlul

Activitatea de audit intern trebuie să ajute entitatea să păstreze controale eficace prin evaluarea eficacităţii şi eficienţei acestora şi prin promovarea îmbunătăţirii continue a lor.

2120.A1 - Pe baza rezultatelor evaluărilor riscurilor, activitatea de audit intern trebuie să evalueze adecvarea şi eficacitatea controalelor privind guvernanta entităţii, operaţiunile şi sistemele de informare din organizaţie. Această evaluare trebuie să vizeze următoarele aspecte:

-   fiabilitatea şi integritatea informaţiilor financiare şi operaţionale;

-  eficacitatea şi eficienţa operaţiunilor;

-  protejarea activelor;

-   respectarea legilor, regulamentelor şi contractelor.

2120.A2 - Auditorii interni trebuie să stabilească în ce măsură au fost definite scopurile şi obiectivele privind operaţiunile şi programele şi dacă aceste scopuri şi obiective sunt conforme cu cele ale organizaţiei.

2120.A3 - Auditorii interni trebuie să revizuiască operaţiunile şi programele pentru a stabili în ce măsură rezultatele corespund scopurilor şi obiectivelor stabilite şi dacă aceste operaţiuni şi programe sunt implementate sau realizate aşa cum s-a prevăzut.

2120.A4 - Pentru evaluarea controalelor sunt necesare criterii adecvate. Auditorii interni trebuie să stabilească în ce măsură a definit managementul criterii adecvate pentru a determina dacă au fost atinse obiectivele şi scopurile. Dacă aceste criterii sunt adecvate, auditorii interni trebuie să le utilizeze în evaluarea pe care o fac. Dacă nu sunt adecvate, auditorii interni trebuie să colaboreze cu managementul pentru a elabora criterii corespunzătoare de evaluare.

2120.C1 - In cursul misiunilor de consultanţă, auditorii interni trebuie să examineze controalele în conformitate cu obiectivele misiunii şi să fie atenţi la existenţa oricărui punct slab semnificativ privind controlul.

2120.C2 - In cadrul procesului de identificare şi de evaluare a expunerilor semnificative la risc ale organizaţiei, auditorii interni trebuie să ia în consideraţie cunoştinţele despre sistemele de control pe care le-au dobândit în cursul misiunilor lor de consultanţă.

2130 - Guvernanta

Activitatea de audit intern trebuie să evalueze şi să facă recomandări adecvate pentru îmbunătăţirea procesului de guvernantă în vederea atingerii următoarelor obiective:

-   promovarea valorilor etice adecvate în cadrul organizaţiei;

-  asigurarea efectuării unui management organizaţional eficace şi asigurarea responsabilizării aferente;

-   comunicarea eficace a informaţiilor despre riscuri şi control structurilor adecvate din cadrul organizaţiei;

-   coordonarea efectivă a activităţilor şi comunicarea informaţiilor între conducerea executivă, precum şi auditorilor interni şi externi şi Consiliului.

2130.A1 - Activitatea de audit intern trebuie să evalueze proiectarea, implementarea şi eficacitatea obiectivelor, programelor şi activităţilor legate de etica organizaţiei.

2130.C1 - Obiectivele misiunii de consultanţă trebuie să corespundă valorilor şi obiectivelor generale ale entităţii.

2200 - Planificarea misiunii

Auditorii interni trebuie să elaboreze şi să înregistreze un plan pentru fiecare misiune, plan care să includă aria de aplicabilitate, obiectivele, calendarul şi alocarea resurselor.

2201  - Consideraţii referitoare la planificare

La planificarea misiunii, auditorii interni trebuie să ia în considerare:

obiectivele activităţii care este revizuită şi mijloacele prin care activitatea îşi controlează desfăşurarea;

-  riscurile semnificative legate de activitate, obiectivele sale, resursele utilizate, precum şi operaţiile şi mijloacele prin care impactul potenţial al riscului este menţinut la un nivel acceptabil;

adecvarea şi eficacitatea sistemelor de management şi control al riscurilor activităţii, cu referire la un cadru sau model relevant de control;

oportunităţile de îmbunătăţire semnificativă a sistemelor de management şi control al riscurilor activităţii.

2201 .A1 - La planificarea unei misiuni pentru părţile din afara organizaţiei, auditorii interni trebuie să stabilească o înţelegere scrisă cu aceştia în legătură cu obiectivele, aria de aplicabilitate, responsabilităţile fiecărei părţi şi alte aşteptări ale clientului, inclusiv în ceea ce priveşte restricţiile cu privire la comunicarea rezultatelor misiunii şi accesul la dosarul misiunii.

2201 .C1 - Auditorii interni trebuie să stabilească cu clientul misiunii de consultanţă o înţelegere cu privire la obiectivele, aria de aplicabilitate, responsabilităţile fiecărei părţi şi alte aşteptări ale clientului. Pentru misiunile semnificative, acest acord trebuie să fie documentat.

2210 - Obiectivele misiunii

Obiectivele trebuie să fie stabilite pentru fiecare misiune în parte.

2210.A1 - Auditorii interni trebuie să realizeze o evaluare preliminară a riscurilor relevante pentru activitatea revizuită. Obiectivele misiunii trebuie să reflecte rezultatele acestei evaluări.

2210.A2 - La elaborarea obiectivelor misiunii, auditorul intern trebuie să ţină cont de probabilitatea existenţei erorilor, neregularităţilor, a cazurilor de neconformitate, precum şi a altor expuneri semnificative.

2210.C1 - Obiectivele unei misiuni de consultanţă trebuie să abordeze procesele care privesc riscurile, controlul şi guvernanta organizaţiei în limita convenită cu clientul.

2220 - Aria de aplicabilitate a misiunii

Aria de aplicabilitate stabilită trebuie să fie suficientă, astfel încât să îndeplinească obiectivele misiunii.

2220.A1 - Aria de aplicabilitate a misiunii trebuie să includă luarea în consideraţie a sistemelor, înregistrărilor, personalului şi activelor relevante, inclusiv a celor aflate sub controlul unor terţe părţi.

2220.A2 - Dacă pe parcursul unei misiuni de asigurare apar oportunităţi semnificative de consultanţă, trebuie să se încheie în scris o înţelegere în legătură cu obiectivele, aria de aplicabilitate, responsabilităţile fiecărei părţi şi alte aşteptări, iar rezultatele misiunii de consultanţă trebuie să fie comunicate în conformitate cu standardele de consultanţă.

2220.C1 - Atunci când efectuează o misiune de consultanţă, auditorii interni trebuie să se asigure că aria de aplicabilitate a misiunii permite îndeplinirea obiectivelor convenite. Dacă în cursul misiunii auditorii interni manifestă rezerve privind aria de aplicabilitate, aceste rezerve trebuie discutate cu clientul pentru a decide dacă misiunea poate fi continuată.

2230 - Resurse alocate misiunii

Auditorii interni trebuie să stabilească resursele adecvate atingerii obiectivelor misiunii. Selectarea personalului din cadrul departamentului de audit intern trebuie să se bazeze pe o evaluare a naturii şi complexităţii fiecărei misiuni, a constrângerilor de timp şi a resurselor disponibile.

2240 - Programul de lucru al misiunii

Auditorii interni trebuie să elaboreze un program de lucru care să permită îndeplinirea obiectivelor misiunii. Acest program de lucru trebuie să fie îndosariat.

2240.A1 - Prin programul de lucru trebuie să se stabilească procedurile ce urmează a fi aplicate pentru a identifica, analiza, evalua şi înregistra informaţiile pe durata misiunii. Programul de lucru trebuie să fie aprobat înainte de implementarea sa şi orice ajustări trebuie să fie aprobate cu promptitudine.

2240.C1 - Programul de lucru al unei misiuni de consultanţă poate varia din punctul de vedere al formei şi conţinutului, în funcţie de natura misiunii.

2300 - Realizarea misiunii

Auditorii interni trebuie să identifice, analizeze, evalueze şi să documenteze informaţii suficiente pentru atingerea obiectivelor misiunii.

2310 - Identificarea informaţiilor

Auditorii interni trebuie să identifice informaţii suficiente, fiabile, relevante şi utile pentru atingerea obiectivelor misiunii.

2320 - Analiza şi evaluarea

Auditorii interni trebuie să-şi bazeze concluziile şi rezultatele misiunii lor pe analize şi evaluări corespunzătoare.

2330 - Documentarea informaţiilor

Auditorii interni trebuie să documenteze informaţiile relevante în vederea justificării concluziilor şi rezultatelor misiunii.

2330.A1 - Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să controleze accesul la dosarele misiunii. Acesta trebuie să obţină acordul conducerii superioare executive şi/sau consultanţă juridică, dacă este cazul, înainte de a transmite aceste dosare unor terţi.

2330.A2 - Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să stabilească reguli privind păstrarea dosarelor misiunii. Aceste reguli trebuie să fie în conformitate cu regulamentele organizaţiei, precum şi cu alte cerinţe legale sau reglementări adecvate.

2330.C1 - Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să stabilească reguli privind atât custodia şi păstrarea dosarelor misiunii, cât şi transmiterea lor către terţi interni sau externi. Aceste reguli trebuie să fie în conformitate cu regulamentele entităţii, precum şi cu alte cerinţe legale sau reglementări adecvate.

2340 - Supervizarea misiunii

Misiunile trebuie să facă obiectul unei supervizări corespunzătoare în vederea asigurării îndeplinirii obiectivelor, asigurării calităţii şi dezvoltării profesionale a personalului.

2400 - Comunicarea rezultatelor

Auditorii interni trebuie să comunice rezultatele misiunii.

2410 - Criterii în ceea ce priveşte comunicarea

Comunicarea trebuie să includă obiectivele şi aria de aplicabilitate ale misiunii, precum şi concluziile, recomandările şi planurile de acţiune aplicabile.

2410.A1 - Comunicarea finală a rezultatelor trebuie să conţină, acolo unde este cazul, opinia de ansamblu a auditorului intern şi/sau concluziile acestuia.

2410.A2 - Auditorii interni sunt încurajaţi să atingă performanţe satisfăcătoare în comunicările privind misiunile.

2410.A3 - Atunci când rezultatele misiunii sunt puse la dispoziţia unor părţi din afara entităţii, comunicarea trebuie să includă restricţii în ceea ce priveşte distribuirea şi utilizarea acestor rezultate.

2410.C1 - Comunicarea privind evoluţia şi rezultatele unei misiuni de consultanţă vor varia ca formă şi conţinut în funcţie de natura misiunii şi de necesităţile clientului.

2420 - Calitatea comunicării

Comunicarea trebuie să fie corectă, obiectivă, clară, concisă, constructivă, completă şi realizată în timp util.

2421  - Erori şi omisiuni

Dacă o comunicare finală conţine o eroare sau o omisiune semnificativă, conducătorul activităţii de audit intern trebuie să comunice informaţiile corectate tuturor părţilor care au primit versiunea iniţială.

2430 - Comunicarea neconformităţii cu Standardele

Atunci când nerespectarea Standardelor are un impact asupra unei anumite misiuni, comunicarea rezultatelor trebuie să cuprindă:

-   standardul(ele) care nu a(u) fost respectat(e) în totalitate;

-  motivul sau motivele neconformităţii; şi

-  efectul neconformităţii asupra misiunii.

2440 - Diseminarea rezultatelor

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să comunice rezultatele părţilor îndreptăţite.

2440.A1 - Conducătorul activităţii de audit intern este responsabil cu comunicarea rezultatelor finale părţilor care pot acorda atenţia cuvenită acestora.

2440.A2 - Dacă nu este mandatat în baza unor cerinţe legale, statutare sau de reglementare, înaintea comunicării rezultatelor misiunii către părţi din afara organizaţiei, conducătorul activităţii de audit intern trebuie:

- să evalueze riscul potenţial pentru entitate;

să se consulte cu conducerea superioară executivă şi/sau cu consilierul juridic, dacă este cazul;

-  să controleze diseminarea rezultatelor prin restricţionarea folosirii acestora.

2440.C1 - Conducătorul activităţii de audit intern este responsabil pentru comunicarea către clienţi a rezultatelor finale ale misiunilor de consultanţă.

2440.C2 - Pe parcursul misiunilor de consultanţă pot fi identificate aspecte referitoare la managementul riscurilor, la control şi la guvernantă. Ori de câte ori aceste aspecte sunt semnificative pentru entitate, ele trebuie să fie comunicate conducerii executive şi Consiliului.

2500 - Monitorizarea evoluţiei

Conducătorul activităţii de audit intern trebuie să stabilească şi să menţină un sistem care să permită monitorizarea acţiunilor întreprinse ca urmare a dispoziţiilor managementului în baza rezultatelor comunicate.

2500.A1 - Responsabilul pentru activitatea de audit intern trebuie să stabilească un proces de urmărire a implementării rezultatelor, care să permită monitorizarea şi garantarea faptului că măsurile luate de conducere au fost implementate în mod eficient sau că managementul a acceptat să-şi asume riscul de a nu întreprinde nicio măsură.

2500.C1 - Activitatea de audit intern trebuie să monitorizeze implementarea dispoziţiilor managementului în baza rezultatelor misiunii de consultanţă în limitele în care acestea au fost convenite cu clientul.

2600 - Soluţionarea acceptării riscurilor de către management

Atunci când conducătorul activităţii de audit intern consideră că  managementul a acceptat un nivel al riscului rezidual care poate fi inacceptabil pentru entitate, conducătorul activităţii de audit intern trebuie să discute acest aspect împreună cu conducerea executivă la cel mai înalt nivel. Dacă nu pot lua o decizie cu privire la riscul rezidual, conducătorul activităţii de audit intern şi conducerea executivă trebuie să se adreseze Consiliului pentru soluţionarea acestei situaţii.

Glosar

Valoare adăugată - valoarea este conferită de sporirea numărului de ocazii pentru atingerea obiectivelor entităţii, identificând îmbunătăţirile la nivel operaţional şi/sau reducând expunerea la risc atât prin servicii de asigurare, cât şi de consultanţă.

Control adecvat - controlul planificat şi organizat de conducere astfel încât să poată oferi o asigurare rezonabilă că riscurile la care este expusă entitatea au fost gestionate eficace şi că scopurile şi obiectivele entităţii vor fi îndeplinite în mod eficient şi economic.

Servicii de asigurare - examinarea obiectivă a elementelor probante, efectuată în scopul de a furniza entităţii o evaluare independentă a proceselor de management al riscurilor, de control sau de guvernare ale entităţii. Exemplele pot include auditurile financiare, operaţionale, de conformitate, de securitate a sistemelor şi cu scop special.

Consiliu - un organism de guvernare al unei entităţi, cum ar fi un Consiliu director, un consiliu de supraveghere, şeful unei agenţii sau al unui organism legislativ, consiliul de administraţie sau de conducere al unei organizaţii nonprofit sau orice alt organism desemnat al entităţii, inclusiv comitetul de audit, în faţa căruia raportează auditorii interni.

Regulament - regulamentul de organizare şi funcţionare al activităţii de audit intern este un document oficial care defineşte misiunea, competenţele şi responsabilităţile acestei activităţi. Regulamentul trebuie: a) să definească poziţia auditului intern în cadrul entităţii; b) să autorizeze accesul la documentele, bunurile şi persoanele relevante pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunii; şi c) să definească aria de aplicabilitate a activităţilor de audit intern.

Conducătorul activităţii de audit intern - postul de cel mai înalt nivel din cadrul entităţii, cu responsabilităţi privind activităţile de audit intern. într-o activitate de audit intern, organizată în mod clasic, acesta ar fi directorul de audit intern. In cazul în care activităţile de audit intern sunt încredinţate unor prestatori externi de servicii, conducătorul activităţii de audit intern este persoana însărcinată să supravegheze executarea contractului de servicii şi să asigurare calitatea de ansamblu a acestor activităţi, dar şi care raportează conducerii generale şi Consiliului asupra activităţilor de audit intern şi monitorizează implementarea recomandărilor rezultate în cadrul misiunii. Acest post poate, de asemenea, să poarte denumirea de auditor general, şef al auditului intern sau inspector general.

Cod etic - Codul etic al Institutului Auditorilor Interni (NA) prezintă principiile relevante pentru profesia şi practica de audit intern, precum şi regulile de conduită care descriu comportamentul aşteptat din partea auditorilor interni. Codul etic se aplică atât persoanelor, cât şi organismelor care furnizează servicii de audit intern. Scopul Codului etic este de a promova culturi etice la nivel global în cadrul profesiei de audit intern.

Conformitate - aderarea şi respectarea politicilor, planurilor, procedurilor, legilor, regulamentelor, contractelor sau altor cerinţe.

Conflict de interese - orice relaţie care nu este sau nu pare să fie în interesul entităţii. Un conflict de interese poate afecta capacitatea unei persoane de a-şi îndeplini în mod obiectiv sarcinile şi responsabilităţile.

Servicii de consultanţă - activităţi de consultanţă sau alte servicii conexe clientului, ale căror natură şi sferă de activitate sunt convenite în prealabil cu clientul. Aceste activităţi au ca obiective adăugarea unui plus de valoare şi îmbunătăţirea guvernantei unei organizaţii, managementul riscului şi proceselor de control, fără ca auditorul intern să îşi asume responsabilităţi de conducere. Exemple: consultanţă, consiliere, facilitare şi formare profesională.

Control - orice măsură luată de conducere, de Consiliu sau de alte părţi în vederea îmbunătăţirii gestionării riscurilor şi creşterii probabilităţii ca scopurile şi obiectivele stabilite să fie îndeplinite. Managerii planifică, organizează şi coordonează aplicarea de măsuri suficiente pentru a oferi o asigurare rezonabilă că scopurile şi obiectivele vor fi îndeplinite.

Mediul de control - atitudinea şi acţiunile Consiliului şi ale managementului cu privire la importanţa controlului în cadrul entităţii. Mediul de control furnizează disciplina şi structura necesară îndeplinirii obiectivelor primordiale ale sistemului de control intern. Mediul de control conţine următoarele elemente:

-   integritate şi valori etice;

-  filosofia managementului şi stilul de operare;

-  structura organizaţională;

-  delegarea autorităţii şi a responsabilităţilor;

-  politici şi practici referitoare la resursele umane;

-  competenţa personalului.

Procese de control - politicile, procedurile şi activităţile care fac parte dintr-un cadru general pentru desfăşurarea controlului, concepute pentru a asigura că riscurile se înscriu în limitele de toleranţă stabilite de procesul de management al riscurilor.

Misiune - o misiune, sarcină sau o activitate de revizuire specifică auditului intern, cum ar fi un audit intern, o revizuire a controlului autoevaluării, investigarea unei fraude sau o misiune de consultanţă. O misiune poate îngloba mai multe sarcini sau activităţi desfăşurate în vederea atingerii unui set determinat de obiective aferente.

Obiectivele misiunii - enunţuri generale elaborate de auditorii interni şi care definesc ceea ce se doreşte să se realizeze în timpul misiunii.

Programul de lucru al misiunii - un document care enumără procedurile ce trebuie urmate în cadrul unei misiuni în vederea îndeplinirii planului misiunii.

Prestator extern de servicii - o persoană sau o firmă din afara entităţii care deţine cunoştinţe, abilităţi şi experienţă specializată într-un domeniu particular.

Fraudă - orice acte ilegale caracterizate prin înşelătorie, disimulare sau trădarea încrederii. Aceste acte nu sunt caracterizate în mod necesar de ameninţarea cu violenţa sau de utilizarea forţei fizice. Fraudele sunt comise de persoane şi organizaţii în scopul de a obţine bani, bunuri sau servicii, pentru a evita plata ori pierderea serviciilor sau pentru a-şi asigura un avantaj personal ori de afaceri.

Guvernantă - ansamblu de procese şi structuri implementate de conducere în scopul de a informa, coordona, conduce şi monitoriza activităţile organizaţiei pentru atingerea obiectivelor acesteia.

Impedimente - afectări ale obiectivitătii unei persoane şi ale independenţei entităţii care pot include conflicte de interese, limitări ale ariei de aplicabilitate, restricţionări ale accesului la documente, înregistrări, bunuri, la anumite persoane, precum şi limitări ale resurselor (finanţărilor).

Independenţă - absenţa condiţiilor care ameninţă obiectivitatea în fapt sau obiectivitatea în aparenţă. Asemenea ameninţări ale obiectivitătii trebuie ţinute sub control la nivelul auditorului intern, al misiunii, la nivel funcţional şi organizaţional.

Activitatea de audit intern - un departament, divizie, serviciu, echipă de consultanţi sau alt/alţi practician/practicieni care oferă o asigurare independentă şi obiectivă, precum şi servicii de consultanţă care contribuie la adăugarea unui plus de valoare şi la îmbunătăţirea operaţiunilor entităţii. Activitatea de audit intern ajută organizaţia să îşi atingă obiectivele aducând o abordare sistematică şi metodică la evaluarea şi îmbunătăţirea eficacităţii proceselor de management al riscurilor, de control şi de guvernantă.

Obiectivitate - atitudine intelectuală neinfluenţată care permite auditorilor interni să îşi efectueze misiunile într-o manieră care demonstrează credinţa lor sinceră în rezultatele muncii lor şi faptul că nu au făcut compromisuri semnificative privind calitatea. Obiectivitatea le cere auditorilor interni să nu îşi subordoneze propria judecată în probleme de audit altor persoane.

Riscuri reziduale - riscul care rămâne după ce managementul a luat măsurile necesare pentru reducerea impactului şi a probabilităţii apariţiei unui eveniment advers, inclusiv măsurile legate de activităţile de control ca răspuns la un anumit risc.

Risc - posibilitatea de a se produce un eveniment care ar putea avea un impact asupra îndeplinirii obiectivelor. Riscul se măsoară în funcţie de consecinţe şi probabilitate.

Managementul riscului - un proces de identificare, evaluare, gestionare şi control al evenimentelor sau situaţiilor potenţiale, pentru a oferi o asigurare rezonabilă în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor entităţii.

Trebuie - Atunci când se foloseşte cuvântul „trebuie" în cuprinsul standardelor, aceasta denotă o obligaţie imperativă a acelei prevederi.

Standard - o normă profesională elaborată de Consiliul Institutului Auditorilor Interni (NA), care delimitează cerinţele necesare pentru efectuarea unei game vaste de activităţi de audit intern şi pentru evaluarea modului de funcţionare a activităţii de audit intern.

ANEXA Nr. 2

PROCEDURI

privind cadrul general de desfăşurare a misiunilor de audit intern

1. PROCEDURA PLAN DE AUDIT INTERN

Scopul:

Intocmirea planului de audit intern în conformitate cu cerinţele Standardelor de audit intern

Premise:

Planul de audit intern reprezintă cadrul de acţiune pentru Departamentul de audit intern şi se întocmeşte de către şeful acestui departament

Procedura:

Şeful Departamentului de audit intern

1.  întocmeşte planul anual de audit intern (anexa nr. 1);

2.  întocmeşte referatul cuprinzând criteriile de selectare a misiunilor de audit.

Comitetul de audit

3. analizează şi aprobă planul anual de audit.

Consiliul de administraţie

4. analizează şi aprobă planul anual de audit.

NOTĂ:

Planul anual de audit intern poate fi modificat în cursul anului în condiţiile reiterării procedurii.

ANEXA Nr. 1 la proceduri

PLAN DE AUDIT INTERN

PLAN   DE   AUDIT   INTERN

pe anul..........

Nr. crt.

Tema misiunii de audit

Obiective

Perioada supusă auditării

Unitatea auditată

Perioada desfăşurării misiunii de audit

0

1

2

3

4

5

1

Şeful Departamentului de audit intern,

............................................................

2. PROCEDURA ORDIN DE MISIUNE

Scopul:

Declanşarea misiunilor de audit intern în conformitate cu planul de audit aprobat

Premise:

Ordinul de misiune reprezintă mandatul dat de Comitetul de audit Departamentului de audit intern pentru demararea misiunilor de audit intern în conformitate cu planul de audit intern aprobat. Ordinul de misiune are rolul de a preciza clar obiectivele misiunii de audit intern

Procedura:

Şeful Departamentului de audit intern

1. întocmeşte ordinul de misiune (anexa nr. 2) în conformitate cu planul de audit intern.

Comitetul de audit

2. semnează ordinul de misiune întocmit în conformitate cu planul de audit intern aprobat de către Consiliul de administraţie.

Şeful Departamentului de audit intern

3. primeşte ordinul de misiune semnat şi iniţiază procedurile de demarare a misiunii de audit intern.

ANEXA Nr. 2 la proceduri

ORDIN DE MISIUNE

Data ......

ORDIN   DE   MISIUNE

Destinatar

Şeful Departamentului de audit intern

Copie pentru informare

Şeful activităţii auditate

Obiectul misiunii

Comitetul de audit

..............................

3. PROCEDURA ORDINUL DE SERVICIU

Scopul:

Repartizarea sarcinilor de serviciu pe auditorii interni, astfel încât să se poată demara misiunea de audit intern

Premise:

Ordinul de serviciu reprezintă mandatul de misiune dat de către Departamentul de audit intern şi se întocmeşte de către şeful acestui departament, pe baza planului anual de audit intern şi a ordinului de misiune

Procedura:

Şeful Departamentului de audit intern

1.  numeşte şeful misiunii de audit intern;

2.  repartizează sarcinile de serviciu pe fiecare auditor în parte;

3.  întocmeşte ordinul de serviciu (anexa nr. 3) pe baza planului de audit intern.

Secretariatul

4.  alocă un număr ordinului de serviciu;

5.  asigură copii ale ordinului de serviciu fiecărui membru al misiunii de audit intern.

Auditorii interni

6. iau cunoştinţă de ordinul de serviciu şi sarcinile repartizate.

ANEXA Nr. 3 la proceduri

ORDIN DE SERVICIU

Nr........... Data...............

ORDIN   DE   SERVICIU

In conformitate cu prevederile Ordinului de misiune nr............ şi cu planul anual de audit intern, se va efectua o misiune de audit intern la .................................... (locaţia, unitatea), în perioada ................. Scopul misiunii de audit intern este ..........................., iar obiectivele acesteia sunt ........................................................................................................................................................................ .....................................................................

Menţionăm că se va efectua un audit de ............................................................ (se precizează tipul de audit).

Echipa misiunii de audit intern este formată din următorii auditori ........................ (şeful misiunii), .................................................................. (auditori).

Şeful Departamentului de audit intern,

............................................................

4. PROCEDURA NOTIFICAREA PRIVIND DECLANŞAREA MISIUNII DE AUDIT INTERN

Scopul:

Informarea şefului activităţii ce urmează a fi auditată, în baza ordinului de misiune semnat de Comitetul de audit, cu privire la declanşarea misiunii de audit intern

Premise:

Prin această notificare se urmăreşte să se asigure desfăşurarea în condiţii corespunzătoare a misiunii de audit

Procedura:

Auditorii

1. pregătesc notificarea (anexa nr. 4) către serviciul/activitatea ce urmează a fi auditată în vederea transmiterii acesteia cu 30 de zile înainte de declanşarea misiunii de audit intern.

Şeful Departamentului de audit intern

2.  verifică notificarea;

3.  semnează notificarea.

Auditorii

4. reţin domeniile de interes în vederea includerii în planul de audit al misiunii, studiază particularităţile activităţii în contextul general al afacerii.

ANEXA Nr. 4 la proceduri

NOTIFICARE PRIVIND DECLANŞAREA MISIUNII DE AUDIT INTERN

Nr.................. Data ...................

NOTIFICARE

privind declanşarea misiunii de audit intern

Către:

......................................... (conducătorul activităţii auditate)

De la:

Şeful Departamentului de audit intern

Referinţe:

Denumirea misiunii de audit intern

In conformitate cu Planul anual de audit intern, urmează ca în perioada ............... să se efectueze o misiune de audit intern cu tema ............................... la (numele activităţii/structurii auditate). Misiunea de audit se va desfăşura sub coordonarea dlui/dnei ........................................................................................

Vă vom contacta ulterior pentru a stabili, de comun acord, o şedinţă de deschidere în vederea discutării diverselor aspecte ale misiunii de audit, şi anume:

-  prezentarea auditorilor;

-  scopul misiunii de audit;

-  prezentarea obiectivelor misiunii de audit intern;

-  programul misiunii de audit;

-  alte aspecte.

Pentru pregătirea misiunii de audit intern, vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie următoarea documentaţie: ......................................................................

Dacă aveţi întrebări privind această misiune de audit sau aveţi domenii care aţi dori să facă obiectul investigaţiei noastre, vă rog să mă contactaţi pe mine sau să luaţi legătura cu dl/dna ............................. (numele şefului misiunii de audit).

Şeful Departamentului de audit intern,

............................................................

Data .......................

5. PROCEDURA COLECTAREA Şl PRELUCRAREA INFORMAŢIILOR

Scopul:

Colectarea de informaţii privitoare la structura/ activitatea auditată, astfel încât auditorul să se familiarizeze cu domeniul ce urmează a fi auditat, şi identificarea factorilor de reuşită a misiunii de audit

Premise:

Colectarea informaţiilor în această etapă va permite ulterior divizarea proceselor sau activităţilor auditate în sarcini elementare, identificarea riscurilor proprii fiecărei sarcini şi evaluarea lor.

Colectarea informaţiilor presupune:

-   identificarea principalelor elemente ale contextului economic în care entitatea/activitatea auditată îşi desfăşoară activitatea;

-   cunoaşterea cadrului legislativ-normativ care reglementează activitatea entităţii/activităţii auditate;

-  identificarea sistemelor de control pentru o evaluare prealabilă a punctelor forte şi slabe;

-   reţinerea constatărilor semnificative şi recomandărilor din dosarul permanent şi rapoartele de audit intern precedente, relevante pentru stabilirea obiectivelor misiunii de audit intern;

-   identificarea şi evaluarea riscurilor semnificative;

-   identificarea surselor potenţiale de informaţii care ar putea fi folosite ca probe ale auditului.

Activităţi:

Auditorii

1. identifică legile, regulamentele şi normele aplicabile  structurii/activităţii auditate;

2. apreciază factorii de reuşită a misiunii de audit;

3. obţin în vederea analizei: organigrama, regulamentele de funcţionare, fişe ale posturilor, proceduri scrise ale  structurii/activităţii auditate etc;

4.identifică responsabilităţile pe persoane;

5. studiază circuitul informaţiilor în cadrul structurii auditate;

6. realizează proceduri analitice privind performanţa structurii/activităţii auditate, în vederea analizei riscurilor şi calităţii managementului (dacă acesta este unul dintre obiectivele misiunii).

6. PROCEDURA IDENTIFICAREA Şl ANALIZA RISCURILOR

Scopul:

Procedura urmăreşte identificarea riscurilor specifice structurii/activităţii auditate. Evaluarea controlului intern din cadrul structurii/activităţii auditate

Premise:

Aprecierea unui risc se realizează în funcţie de:

-   natura şi specificul activităţii/funcţiei auditate;

-  calitatea controlului intern;

-  gravitatea consecinţelor directe şi indirecte ale producerii riscului;

-  probabilitatea producerii riscului.

Riscurile potenţiale impun recomandări de audit, aceste riscuri fiind identificate pe baza concluziilor misiunilor de audit anterioare.

Procedura:

Auditorii

1.  realizează, pe baza informaţiilor culese, lista activităţilor auditabile;

2.  pentru fiecare activitate auditabilă stabilesc sarcini elementare;

3.  identifică riscurile asociate pentru fiecare sarcină elementară;

4.  precizează criteriile de evaluare a riscurilor;

5.  evaluează riscurile identificate;

6.  stabilesc obiectivele de auditat ca urmare a riscurilor identificate;

7.  precizează dispozitivele specifice fiecărei sarcini (obiective, mijloace, sistem informaţional);

8.  întocmesc tabelul Analiza riscurilor (anexa nr. 5).

Şeful Departamentului de audit intern

9.  organizează o şedinţă de analiză a obiectivelor de audit, a riscurilor şi criteriilor de evaluare a acestora. După caz, poate dispune reevaluarea obiectivelor şi riscurilor identificate;

10.  aprobă tabelul Analiza riscurilor.

Auditorii

11. reţin tabelul Analiza riscurilor în dosarul misiunii de audit intern.

ANEXA Nr. 5 la proceduri

TABEL   ANALIZA   RISCURILOR

Risc

Clasificarea riscului

Probabilitate

Impact

Descrierea consecinţei

Strategia existentă

Clasificarea riscului rezidual

Strategii necesare

7. PROCEDURA ELABORAREA PROGRAMULUI MISIUNII DE AUDIT

Scopul:

Desfăşurarea în bune condiţii a misiunii de audit intern, cu respectarea tuturor etapelor şi procedurilor, în vederea acoperirii tuturor obiectivelor auditabile şi a riscurilor asociate acestora

Premise:

Programul misiunii de audit este un document de lucru al echipei de audit intern desemnate, întocmit în baza tematicii detaliate. Pentru fiecare obiectiv sunt precizate activităţile concrete de efectuat (studii, cuantificări, teste, controale, analize etc), precum şi repartizarea acestor activităţi pe membrii echipei de audit intern şi perioadele de timp în care respectivele activităţi vor fi executate

Procedura:

Şeful Departamentului de audit intern

1.  întocmeşte programul misiunii de audit intern (anexa nr. 6);

2.  organizează o şedinţă de analiză a programului misiunii de audit intern cu toţi auditorii desemnaţi.

Auditorii

3.  reţin programul de audit în dosarul misiunii;

4.  aplică prevederile programului în efectuarea misiunii de audit intern.

ANEXA Nr. 6 la proceduri

PROGRAMUL   MISIUNII   DE   AUDIT

Componente de bază

1.  Definirea obiectivului auditului intern

2.  Colectarea şi prelucrarea informaţiilor cu privire la activitatea auditată

3.  Evaluarea riscurilor şi ierarhizarea acestora

4.  Elaborarea procedurilor de audit

5.  Elaborarea chestionarelor

6.  Completarea chestionarelor

7.  Prelucrarea rezultatelor

8.  Elaborarea foii de identificare şi analiză a problemei

9.  Colectarea probelor de audit

10.  Revizuirea documentelor

11.  Elaborarea proiectului de raport de audit intern

12.   Discutarea proiectului de raport de audit intern cu structurile auditate şi soluţionarea contradicţiilor

13.  Finalizarea raportului de audit intern

14.  Prezentarea raportului de audit intern Comitetului de audit

15.  Urmărirea aplicării recomandărilor

8. PROCEDURA ŞEDINŢA DE DESCHIDERE

Scopul:

Prezentarea, într-un cadru organizat, a membrilor echipei de audit intern, a scopului misiunii, obiectivelor urmărite şi procedurilor de lucru

Premise:

Participanţii la şedinţa de deschidere sunt membrii echipei de audit şi şefii structurii/activităţii auditate. Locul de desfăşurare este locul de desfăşurare al activităţii auditate

Procedura:

1.prezentarea echipei de audit intern;

2.prezentarea aprofundată a obiectivelor generale ale auditului intern;

3. prezentarea tematicii si obiectivelor misiunii de audit, programului de audit etc;

4. stabilirea persoanelor cu care auditorii trebuie să lucreze, fie pentru a efectua teste, fie pentru a lua interviuri şi a culege informaţii, precum şi stabilirea calendarului întâlnirilor;

5. logistica misiunii;

6. prezentarea procedurilor de audit.

9. PROCEDURA COLECTAREA PROBELOR DE AUDIT

Scopul:

Asigurarea unei baze documentare relevante şi rezonabile pentru formularea constatărilor şi concluziilor auditorilor

Premise:

Colectarea informaţiilor şi probelor de audit în conformitate cu obiectivele fixate. Se produc astfel probele de audit în baza cărora auditorii vor formula constatări, concluzii şi propuneri pentru înlăturarea deficienţelor identificate.

Procedura:

Auditorii

1.  efectuează testările şi procedurile stabilite în programul de audit;

2.  apreciază dacă probele obţinute sunt suficiente, relevante, complete;

3.   colectează documente care să servească la argumentarea concluziilor finale;

4.   întocmesc foile  de  lucru   [anexa  nr.  7a)]  şi  fişele  de identificare şi analiză a problemelor -  FIAP [anexa nr. 7b)].

Şeful misiunii de audit

5.  analizează şi aprobă testele;

6.   revede şi aprobă fişele de lucru şi fişele de identificare şi analiză a problemelor;

7.   în funcţie de constatările incluse în  FIAP, poate propune şefului Departamentului de audit intern extinderea verificărilor şi testelor în limita obiectivelor de audit ale misiunii.

Şeful Departamentului de audit intern

8. în cazuri deosebite, dispune extinderea testelor şi verificărilor şi orice alte măsuri pe care le consideră necesare.

ANEXA Nr. 7a) la proceduri

Foi de lucru

Conţinut:

1.  Scopul

2.  Sursa datelor

3.  Aria de cuprindere a misiunii

4.  Constatări şi rezultate

5.  Concluzii

Secţiuni principale:

1.   Referenţiere

2.  Natura şi durata procedurilor

3.  Aria de acoperire a procedurilor

4.  Judecata profesională aplicată

5.  Natura şi implicaţiile excepţiilor identificate

6.  Concluzii

ANEXA Nr. 7 b)

FIŞA DE IDENTIFICARE ŞI ANALIZĂ A PROBLEMEI

Entitatea/Structura auditată ..................................................

Tema misiunii de audit intern ................................................

Numele auditorului ..............................................................

Data realizării ......................................................................

FIŞA   DE   IDENTIFICARE   Şl   ANALIZĂ   A   PROBLEMEI

Nr...............

1. Problema:

2. Constatări:

3. Cauze:

4. Consecinţe:

5. Recomandări şi soluţii propuse:

Intocmit de

.....................................

Revizuit de

.....................................

10. PROCEDURA REVIZUIREA DOCUMENTELOR DE LUCRU

Scopul:

Pregătirea şi organizarea documentelor, astfel încât acestea să reprezinte o bază documentară relevantă, riguroasă şi solidă pentru formarea unei opinii privind obiectivele auditate

Premise:

Auditorii revăd documentele de lucru din punctul de vedere al conţinutului şi formei, asigurându-se că probele de audit cuprinse în dosarul misiunii de audit intern asigură formarea opiniei.

Procedura:

1. revizuirea documentelor din punctul de vedere al conţinutului şi formei; efectuarea

2. modificărilor necesare în documentele întocmite; întocmirea notei centralizatoare a

3. documentelor de lucru.

11. PROCEDURA ELABORAREA PROIECTULUI DE RAPORT DE AUDIT INTERN

Scopul:

Prezentarea cadrului general, a obiectivelor, constatărilor, concluziilor şi recomandărilor făcute de auditorii interni

Premise:

In elaborarea proiectului de raport de audit intern, auditorii utilizează probele de audit consemnate în fişele de identificare şi analiză a problemelor şi în Formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor.

Procedura:

Auditorii

1.  redactează proiectul raportului de audit intern (anexa nr. 8).

2.  precizează pentru fiecare constatare din proiectul raportului de audit intern proba de audit care susţine respectiva constatare;

3.  transmite şefului Departamentului de audit intern proiectul raportului de audit intern împreună cu probele de audit.

Şeful Departamentului de audit intern

4.  analizează proiectul raportului de audit intern;

5.  stabileşte dacă există constatări în proiectul de raport de audit intern care trebuie să fie transmise departamentului juridic pentru revizuire din punct de vedere juridic.

Auditorii

6.  efectuează modificările propuse de şeful Departamentului de audit intern;

7.  includ proiectul raportului de audit intern în dosarul misiunii de audit intern.

ANEXA Nr. 8 la proceduri

PROIECT RAPORT DE AUDIT INTERN

PROIECT   RAPORT   DE   AUDIT   INTERN

Pagina de titlu şi cuprinsul

Cuprinde denumirea misiunii de audit intern.

Introducere

Se precizează denumirea misiunii, tipul de audit şi baza legală a misiunii (planul anual de audit, solicitări speciale).

Se prezintă datele de identificare a misiunii de audit intern (echipa de auditori, structura/activitatea auditată, durata misiunii de audit, perioada auditată, persoanele contactate în timpul misiunii de audit).

Se precizează activitatea/activităţile auditată(e) şi sunt prezentate informaţiile sintetice referitoare la aceasta (acestea).

Se prezintă modul de desfăşurare a misiunii de audit intern (caracterul misiunii de audit şi tehnicile de audit utilizate: sondaj/verificări exhaustive, documentare; proceduri şi metode utilizate; documente utilizate în cursul misiunii; materiale întocmite în cursul misiunii de audit intern).

Sunt sintetizate recomandările misiunilor de audit anterioare şi sunt subliniate acele recomandări care, până în momentul derulării prezentei misiuni de audit intern, nu au fost implementate.

Precizarea obiectivelor

Obiectivele de audit intern prezentate în raportul de audit intern coincid cu cele înscrise în programul de audit.

Precizarea elementelor metodologice

Sunt precizate: metodologia, tehnicile şi instrumentele de audit intern folosite în cadrul misiunii de audit intern.

Constatările şi recomandările auditorilor

Auditorul trebuie să se pronunţe asupra obiectivelor de audit intern în ordinea în care sunt înscrise în programul de audit.

Constatările efectuate trebuie prezentate sintetic, clar, cu trimiteri la anexele raportului de audit intern unde se află probele de audit reţinute. Se prezintă distinct constatările cu caracter pozitiv (în vederea generalizării) de constatările precizând iregularităţile semnalate, pentru care se precizează căile de eliminare a deficienţelor semnalate.

Concluziile auditorilor sunt formulate în baza constatărilor făcute şi a probelor de audit reţinute. Concluziile trebuie să fie pertinente, obiective şi nu trebuie să fie disproporţionate în raport cu constatările pe care se bazează.

Constatările care implică răspundere juridică vor fi redactate cu precizarea explicită a actelor normative încălcate şi vor fi consemnate în acte constatative bilaterale anexate raportului de audit intern. Aceste cazuri vor fi comunicate imediat atât conducerii, cât şi celor ce se ocupă cu guvernanta.

12. PROCEDURA TRANSMITEREA PROIECTULUI RAPORTULUI DE AUDIT INTERN

Scopul:

Activitatea/structura auditată să aibă posibilitatea de a analiza proiectul raportului de audit intern şi de a formula punctul său de vedere la constatările şi recomandările echipei de audit.

Premise:

Proiectul raportului de audit transmis la activitatea/structura auditată trebuie să fie complet, bine fundamentat pe baza probelor colectate, cuprinzând toate opiniile şi recomandările echipei de audit.

Procedura:

Şeful Departamentului de audit intern

1. transmite proiectul raportului de audit intern la structura/activitatea auditată.

Structura/entitatea auditată

2.  analizează proiectul raportului de audit intern;

3.  solicită, dacă se consideră necesar, o reuniune de conciliere;

4.  transmite contestaţia sa la proiectul raportului de audit intern în termen de 7 zile de la data primirii proiectului raportului de audit intern.

Şeful Departamentului de audit intern

5.  analizează contestaţia depusă de structura auditată;

6.  stabileşte dacă se justifică convocarea unei reuniuni de conciliere;

Auditorii

7.  precizează în raportul de audit intern aspectele reţinute din contestaţia entităţii auditate, dacă este cazul;

8.  includ în dosarul misiunii de audit intern contestaţia structurii auditate.

13. PROCEDURA REUNIUNEA DE CONCILIERE

Scopul:

Discutarea contestaţiei depuse de conducătorul structurii/activităţii auditate şi a constatărilor şi propunerilor formulate în proiectul raportului de audit intern. Stabilirea calendarului de implementare a recomandărilor şi a persoanelor responsabile cu implementarea recomandărilor.

Premise:

Reuniunea de conciliere este pregătită de auditori, care formulează punctele lor de vedere referitoare la contestaţia depusă de entitatea auditată.

Procedura:

Auditorii

1.  pregătesc, în termen de 15 zile de la primirea contestaţiei depuse de structura/activitatea auditată, reuniunea de conciliere;

2.  informează conducerea structurii/activităţii auditate asupra locului, datei si orei reuniunii de conciliere.

Auditorii, şeful Departamentului de audit intern şi conducerea structurii/ activităţii auditate

3. analizează constatările, concluziile şi recomandările din proiectul raportului de audit intern în vederea clarificării punctelor de vedere divergente; stabilesc calendarul de implementare a recomandărilor.

Auditorii

4. întocmesc o minută a reuniunii de conciliere.

14. PROCEDURA MONITORIZAREA MISIUNII

Scopul:

Asigurarea faptului că în misiunea de audit intern au fost atinse, în condiţii de calitate, toate obiectivele stabilite.

Premise:

Şeful Departamentului de audit intern răspunde de supervizarea misiunii de audit intern.

Procedura:

Auditorii

1. prezintă şefului Departamentului de audit intern documentele din dosarul misiunii de audit intern.

Şeful Departamentului de audit intern

2.  stabileşte măsurile necesare pentru ca misiunea de audit să-şi realizeze obiectivele;

3.  verifică executarea riguroasă a programului de audit al misiunii;

4.  verifică existenţa şi relevanţa probelor reţinute de auditori;

5.  verifică dacă raportul de audit intern este clar, riguros, concis şi dacă acoperă obiectivele de audit stabilite etc;

6.  verifică dacă raportul de audit intern a fost elaborat la termenul fixat.

15. PROCEDURA DIFUZAREA RAPORTULUI DE AUDIT INTERN

Scopul:

Se urmăreşte trimiterea raportului de audit intern la persoanele cuprinse în lista de difuzare a raportului.

Premise:

Raportul de audit intern este trimis conducerii structurii/activităţii auditate, managementului societăţii şi celor însărcinaţi cu guvernanta.

Procedura:

Auditorii

1. transmit raportul de audit intern şi planul de acţiune pentru

implementarea recomandărilor şefului Departamentului de audit intern.

Şeful Departamentului de audit intern

2. semnează raportul de audit intern şi planul de acţiune pentru implementarea recomandărilor.

Auditorii

3. transmit raportul de audit intern şi planul de acţiune pentru implementarea recomandărilor structurii/activităţii auditate, managementului si Comitetului de audit.

Conducătorul

structurii/activităţii

auditate

4. primeşte raportul de audit intern şi planul de acţiune pentru implementarea recomandărilor.

16. PROCEDURA MONITORIZAREA IMPLEMENTĂRII RECOMANDĂRILOR

Scopul:

Verificarea măsurii în care recomandările auditorilor au fost implementate

Premise:

Urmărirea implementării recomandărilor de către auditorii interni este un proces prin care se constată caracterul adecvat, eficacitatea şi oportunitatea acţiunilor întreprinse de către conducerea structurii/activităţii auditate pe baza recomandărilor cuprinse în raportul de audit intern.

Procedura:

Auditorii

1.  întocmesc fişa de urmărire a recomandărilor;

2.  verifică implementarea recomandărilor la termenele stabilite.

Structura/activitatea auditată

3. transmite auditorilor, la termenele stabilite, o notă de informare cu privire la stadiul de implementare a recomandărilor auditorilor.

Setul

Departamentului de audit intern

4. sintetizează notele de informare primite şi raportează periodic celor însărcinaţi în guvernanta stadiul de implementare a recomandărilor auditorilor interni, subliniind cazurile de nerespectare a termenelor de implementare.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 88/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 88 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu