HOTARARE Nr. 675 din 23 august 1999
pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de acordare a primei de
export la carnea de porc si de pasare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 411 din 27 august 1999
In temeiul prevederilor art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
19/1999 privind aprobarea primei de export la carnea de porc si de pasare,
Guvernul Romaniei hotaraste:
ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice privind modul de acordare a primei de export
la carnea de porc si de pasare, prevazute in anexa care face parte integranta
din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Ioan Avram Muresan
Ministrul finantelor,
Decebal Traian Remes
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
privind modul de acordare a primei de export la carnea de porc si de pasare
1. Se acorda prima de export de 4.300 mii lei/tona in limita cantitatii de
20.000 tone carne de porc si prima de 5.500 mii lei/tona in limita cantitatii
de 10.000 tone carne de pasare.
2. Beneficiarii primei de export la carnea de porc si de pasare sunt
agentii economici care produc si industrializeaza carne de porc si/sau de
pasare, o livreaza la export si care au incasat prin bancile comerciale din
Romania contravaloarea in valuta a exportului.
3. Prin agentii economici, beneficiari ai primei de export pentru carnea de
porc si de pasare, se intelege persoanele juridice romane care produc si
industrializeaza carne de porc si/sau de pasare, livreaza aceste produse la
export si care au incasat prin bancile comerciale din Romania contravaloarea in
valuta a exportului.
4. Decontarea primei de export pentru carnea de porc si de pasare se face
pe baza decontului justificativ, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 1.
5. Beneficiarii primei de export prevazuti la pct. 2 vor prezenta
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei decontul justificativ insotit de:
a) copie de pe actul constitutiv, certificatul de inmatriculare si codul fiscal;
b) licenta pentru industrializarea carnii de porc si/sau de pasare;
c) avizul sanitar-veterinar de export;
d) copie de pe factura externa si de pe declaratia vamala de export;
e) declaratie pe propria raspundere, confirmata de banca comerciala din
Romania la care agentul economic are cont deschis, din care sa rezulte ca
acesta a incasat contravaloarea in valuta a exportului de carne de porc si/sau
de pasare, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 2, insotita de o copie de
pe declaratia de incasare valutara, cu confirmarea bancii.
6. Ministerul Agriculturii si Alimentatiei verifica deconturile
justificative si documentele-anexa, primite de la agentii economici prevazuti
la pct. 2, in ordinea inregistrarii.
In situatia in care documentatia prezentata de agentul economic nu se
incadreaza in prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/1999 si ale
prezentelor norme metodologice, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei va
restitui documentatia acestuia in termen de 15 zile de la data depunerii,
precizand si motivele care au determinat restituirea.
7. Pentru documentatiile aprobate Ministerul Agriculturii si Alimentatiei
intocmeste cererea de deschidere de credite de la cap. 67.01 "Agricultura
si silvicultura", titlul "Prime", pe care o trimite Ministerului
Finantelor.
Cererea de deschidere de credite va fi insotita de un centralizator al
deconturilor justificative, aprobat de ordonatorul principal de credite,
potrivit modelului prezentat in anexa nr. 3.
Dupa alimentarea contului de catre Ministerul Finantelor, Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei efectueaza platile catre agentii economici
exportatori pana la limita cantitatii de 20.000 tone carne de porc si 10.000
tone carne de pasare exportate, a caror contravaloare in valuta a fost incasata
prin bancile comerciale din Romania.
8. Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme
metodologice.
ANEXA 1
la normele metodologice
Denumirea agentului economic ..................................
Sediul ........................................................
Codul fiscal ..................................................
Numarul de inmatriculare in registrul comertului ..............
Contul ........................................................
Banca .........................................................
DECONT JUSTIFICATIV
pentru incasarea de la bugetul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei a
primei de export la carnea de porc si de pasare in conformitate cu prevederile
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/1999 si ale Hotararii Guvernului nr.
675/1999
_____________________________________________________________________________
Nr. Specificarea U.M. Cantitatea
crt.
_____________________________________________________________________________
0 1 2 3
_____________________________________________________________________________
1. Export
1.1. Carne de porc - total
a) - Factura externa nr. ...... din data de ....
- Declaratia vamala nr. .... din data de ....
b) - Factura externa nr. ...... din data de ....
- Declaratia vamala nr. .... din data de ....
c) - Factura externa nr. ...... din data de ....
- Declaratia vamala nr. .... din data de ....
1.2. Carne de pasare - total
a) - Factura externa nr. ...... din data de ....
- Declaratia vamala nr. .... din data de ....
b) - Factura externa nr. ...... din data de ....
- Declaratia vamala nr. .... din data de ....
c) - Factura externa nr. ...... din data de ....
- Declaratia vamala nr. .... din data de ....
2. Export pentru care s-a incasat contravaloarea in valuta
2.1. Carne de porc - total
a) Declaratia de incasare valutara seria ...... nr. ...
din data de ....... pentru factura externa nr. .....
din data de ................
b) Declaratia de incasare valutara seria ...... nr. ...
din data de ....... pentru factura externa nr. .....
din data de ................
c) Declaratia de incasare valutara seria ...... nr. ...
din data de ....... pentru factura externa nr. .....
din data de ................
2.2. Carne de pasare - total
a) Declaratia de incasare valutara seria ...... nr. ...
din data de ....... pentru factura externa nr. .....
din data de ................
b) Declaratia de incasare valutara seria ...... nr. ...
din data de ....... pentru factura externa nr. .....
din data de ................
c) Declaratia de incasare valutara seria ...... nr. ...
din data de ....... pentru factura externa nr. .....
din data de ................
3. Prima unitara la export
3.1. Carne de porc mii lei/
tona 4.300
3.2. Carne de pasare mii lei/
tona 5.500
4. Prima cuvenita - total mii lei
4.1. Carne de porc
(rd. 4.1 = rd. 2.1 x 3.1) mii lei
4.2. Carne de pasare
(rd. 4.2 = rd. 2.2 x 3.2) mii lei
_____________________________________________________________________________
Manager (director general), Director economic (contabil-sef),
.......................... ................................
(numele si prenumele) (numele si prenumele)
ANEXA 2
la normele metodologice
Denumirea agentului economic ....................................
(fara prescurtari)
Sediul ..........................................................
Codul fiscal ....................................................
Numarul de inmatriculare in registrul comertului ................
Contul ..........................................................
Banca ...........................................................
BANCA COMERCIALA .............
Certificam exactitatea datelor
pentru DIV nr. .... seria ....
din data de ..................
Presedinte,
L.S.
DECLARATIE
Declaram pe propria raspundere, sub sanctiunea legilor din Romania, ca,
potrivit evidentelor noastre pana la data prezentei solicitari de prime de
export la carnea de porc si/sau de pasare, in conformitate cu prevederile
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/1999, am incasat si am repatriat in
totalitate, respectand prevederile Ordonantei Guvernului nr. 18/1994, aprobata
si modificata prin Legea nr. 12/1995, cu modificarile ulterioare, si ale
Ordonantei Guvernului nr. 15/1996, aprobata si modificata prin Legea nr.
131/1996, cu modificarile ulterioare, valuta aferenta exporturilor de carne de
porc si/sau de pasare, prevazuta in anexa nr. 1, numarul curent 2, la normele
metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 675/1999, pentru care
solicitam prima de export.
Am luat cunostinta de faptul ca, daca, in urma verificarilor efectuate de
organele abilitate, prezenta declaratie nu corespunde cu realitatea, aceasta
atrage, in conditiile legii, raspunderea civila, contraventionala sau penala,
dupa caz, a celor vinovati.
De asemenea, prima de export la carnea de porc si/sau de pasare, primita
nejustificat, va fi recuperata si varsata la bugetul de stat conform regimului
de urmarire a sumelor datorate acestuia.
Declaram ca derularea incasarii exportului de carne de porc si/sau de
pasare pana la data prezentei solicitari s-a facut prin Banca Comerciala
............., care certifica incasarea contravalorii in valuta a exportului,
dupa cum urmeaza:
Declaratia de incasare valutara (anexata in copie)
_________________________________________________________________________
Cantitatea Valoarea in valuta
a contractului
Nr. Seria si Data ---------------------------------------------
crt. numarul DIV Carne de Carne de Carne de Carne de
porc pasare porc pasare
_________________________________________________________________________
1.
2.
3.
.
.
_________________________________________________________________________
TOTAL:
_________________________________________________________________________
Manager (director general), Director economic (contabil-sef),
.......................... ................................
(numele si prenumele) (numele si prenumele)
ANEXA 3
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
CENTRALIZATOR
cuprinzand agentii economici solicitanti de prima de la bugetul de stat pentru
exportul de carne de porc si/sau de pasare potrivit prevederilor Ordonantei de
urgenta a Guvernului nr. 19/1999 si ale Hotararii Guvernului nr. 675/1999
_____________________________________________________________________________
Cantitatea Prima unitara Prima solicitata de
Nr. Agentul (tone) (mii lei/tona) la bugetul de stat (lei)
crt. economic ---------------- ------------------ -------------------------
Carne Carne de Carne Carne Carne Carne TOTAL
de porc pasare de porc de pasare de porc de pasare
_____________________________________________________________________________
0 1 2 3 4 5 6 7 8
_____________________________________________________________________________
1.
2.
3.
.
.
.
_____________________________________________________________________________
TOTAL GENERAL:
_____________________________________________________________________________
Ordonator principal de credite, Director general,
.............................. .................