Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 511 din  7 aprilie 2004

pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor

ACT EMIS DE:                GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 348 din 21 aprilie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 7 alineatul (7), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
    "e) prin exceptie de la prevederile lit. d), chinina si/sau cofeina folosite ca arome in fabricarea sau prepararea alimentelor trebuie sa fie mentionate, prin denumire, in lista ingredientelor prevazuta la art. 5 lit. b), dupa termenul <<arome>>."
    2. Alineatul (2) al articolului 22 va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Ilustrarea de fructe, legume si/sau portiuni vegetale si/sau orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage sau prin publicitate nu este permisa decat in cazul in care fructele sau parti din fruct - suc de fructe, pulpa de fruct, legumele si/sau portiuni vegetale si/sau orice alte ingrediente apar in denumirea sub care se vinde produsul si sunt inscrise in lista cuprinzand ingredientele, urmate de cantitatea acestora exprimata in procente. In cazul utilizarii la fabricarea alimentelor numai a aromelor se interzic ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor, legumelor si/sau a portiunilor vegetale si/sau a oricaror alte ingrediente."
    3. Dupa articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 22^1
    (1) In cazul bauturilor care sunt destinate consumului uman, ca atare, fara alte modificari, sau dupa reconstituirea din produse concentrate ori uscate, care contin cofeina, din orice sursa, in proportie mai mare de 150 mg/l, urmatoarea mentiune trebuie sa figureze pe etichete in acelasi camp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul: <<Continut ridicat de cofeina>>. Dupa aceasta mentiune se inscrie intre paranteze continutul de cofeina exprimat in mg/100 ml.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica bauturilor pe baza de cafea, ceai sau extract de cafea ori de ceai in cazul in care denumirea sub care se vinde produsul include termenul <<cafea>> sau <<ceai>>."
    4. Anexa nr. 1e) "Lista cuprinzand categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi inlocuit cu denumirea categoriei" se completeaza dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|                      Ingrediente                            Denumire         |
|______________________________________________________________________________|
| "Muschii scheletici ai speciilor de mamifere si pasari,| <<... carne         |
| destinati consumului uman, inclusiv tesuturile interne | (carnuri)>> urmat de|
| sau aderente, pentru care continuturile totale de      | numele*) speciilor  |
| grasime si tesut conjunctiv nu depasesc valorile       | de animale din      |
| inscrise mai jos si cand carnea constituie un          | care provine        |
| ingredient al unui alt produs alimentar. Se exclud din |                     |
| prezenta definitie produsele care se supun definitiei  |                     |
| <<carne separata mecanic>>.                            |                     |
| Diafragma si muschii maseteri fac parte din grupa      |                     |
| muschilor scheletici, in timp ce inima, limba, muschii |                     |
| capului (altii decat cei maseteri), carpieni, tarsieni |                     |
| si cei ai cozii se exclud.                             |                     |
|                                                        |                     |
| Continutul maxim de grasime si tesut conjunctiv pentru | *) Pentru           |
| ingredientele desemnate prin termenul <<carne          | etichetarea in limba|
| (carnuri)>>:                                           | engleza, aceasta    |
|________________________________________________________| denumire poate fi   |
|                              |Continut de| Continut de | inlocuita cu numele |
|           Speciile           |  grasimi  |    tesut    | generic al          |
|                              |           |conjunctiv*1)| ingredientului din  |
|                              |    (%)    |     (%)     | specia animala      |
|______________________________|___________|_____________| respectiva.         |
| Mamifere (altele decat       |           |             |                     |
| iepurii si porcinele) si     |           |             |                     |
| specii amestecate in care    |           |             |                     |
| predomina mamiferele         |     25    |     25      |                     |
|______________________________|___________|_____________|                     |
| Porcine                      |     30    |     25      |                     |
|______________________________|___________|_____________|                     |
| Pasari si iepuri             |     15    |     10      |                     |
|______________________________|___________|_____________|                     |
| *1) Continutul tesutului conjunctiv este calculat pe   |                     |
| baza raportului dintre continutul de colagen si        |                     |
| continutul de proteine din carne. Continutul de colagen|                     |
| se obtine prin multiplicarea continutului de           |                     |
| hydroxiprolina cu 8.                                   |                     |
| Daca aceste limite maxime sunt depasite, dar toate     |                     |
| celelalte criterii pentru definirea carnii (carnurilor)|                     |
| sunt respectate, continutul de carne (carnuri) trebuie |                     |
| recalculat si redus corespunzator, iar in lista de     |                     |
| ingrediente trebuie sa se mentioneze pe langa termenul |                     |
| <<carne (carnuri)>> prezenta grasimii si/sau a         |                     |
| tesuturilor conjunctive."                              |                     |
|________________________________________________________|_____________________|

    Art. 2
    Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005; produsele aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in vigoare a acesteia pot fi comercializate cu elementele de identificare si caracterizare marcate initial, pana la data de 1 iulie 2005.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Presedintele Autoritatii Nationale
                         pentru Protectia Consumatorilor,
                         Rovana Plumb

                         Ministrul sanatatii,
                         Ovidiu Brinzan

                         Ministrul agriculturii,
                         padurilor si dezvoltarii rurale,
                         Ilie Sarbu



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 511/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 511 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 511/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu