Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 479 din 7 mai 2008

privind aprobarea hotararilor cuprinse in Protocolul sesiunii a XIX-a a Comisiei hidrotehnice romano-ungare, semnat la Baia Mare la 19 februarie 2008, pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor de frontiera, semnat la Budapesta la 15 septembrie 2003*)

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 381 din 20 mai 2008



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aprobă hotărârile cuprinse în Protocolul sesiunii a XIX-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare, semnat la Baia Mare la 19 februarie 2008, pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, semnat la Budapesta la 15 septembrie 2003, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2004.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul mediului şi dezvoltării durabile,

Attila Korodi

Ministrul afacerilor externe,

Lazăr Comănescu

*) Hotărârea nr. 479/2008 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 381 din 20 mai 2008 şi este reprodusă şi în acest număr bis.

PROTOCOLUL

sesiunii a XIX-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare

In baza prevederilor Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, semnat la Budapesta la 15 septembrie 2003, intrat în vigoare la 17 mai 2004, a avut loc la Baia Mare, pe teritoriul României, în perioada 17-19 februarie 2008, sesiunea a XIX-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare.

Au participat:

Delegaţia părţii române:

Lucia Ana Varga               împuternicitul Guvernului

Ovidiu Gabor                   supleant al împuternicitului Guvernului

Anemarie Ciurea               expert, secretar pentru ape de frontieră al Comisiei hidrotehnice

Anna Peter                        expert

Nicolae Mărăcine              expert

Marius Mânzat                  expert

Delegaţia părţii ungare:

Kothay Laszlo                   împuternicitul Guvernului

Antok Gabor                     supleant al împuternicitului Guvernului

Domahidy Laszlo               expert, secretar pentru ape de frontieră al Comisiei hidrotehnice

Dr.Sallai Adrienn                expert

Comisia a stabilit următoarea ordine de zi:

I. Informare asupra îndeplinirii hotărârilor Protocolului sesiunii a XVIII-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare (denumită în continuare Comisie), semnat la Nyiregyhaza la 30 martie 2007.

II. Diverse.

I. Informare asupra îndeplinirii hotărârilor Protocolului sesiunii a XVIII-a a Comisiei.

I.1. Activitatea subcomisiei ad-hoc pentru armonizarea regulamentelor în vigoare cu Acordul hidrotehnic şi elaborarea de noi regulamente, conform cap. III, art. 11, pct. 14 din acord.

I.1.a. Comisia constată că:

- Subcomisia ad-hoc a avut o întâlnire la Balmazujvaros în perioada 31 ianuarie-1 februarie 2008.

-  Subcomisia ad-hoc a continuat coordonarea verificării şi reînnoirii regulamentelor existente şi elaborarea noilor regulamente, în conformitate cu Programul care reprezintă anexa nr. 6 la Protocolul sesiunii a XVI-a a Comisiei.

- In legătură cu proiectele de text ale unor regulamente cât şi cu anexele acestora, Comisia constată următoarele:

• Regulamentul privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă

Anexele sunt în curs de elaborare; în continuare, constată că din motive obiective procesul de elaborare al anexelor este lent.

Subcomisia ad-hoc solicită Comisiei să hotărască accelerarea elaborării anexelor.

• Regulamentul privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de ape interne

A fost finalizată anexa nr. 5.c. la Regulamentul pentru domeniul de competenţă al Sucursalei Someş-Criş a Administraţiei Naţionale pentru Imbunătăţiri Funciare şi Direcţia Apelor KORKOVIZIG Gyula. Subcomisia ad-hoc apreciază activitatea organelor hidrotehnice menţionate mai sus şi acceptă anexa nr. 5.c. finalizată.

Celelalte anexe sunt în curs de elaborare; în continuare, constată că din motive obiective procesul de elaborare a anexelor este lent.

Subcomisia ad-hoc solicită Comisiei să hotărască accelerarea elaborării anexelor.

•  Regulamentul de colaborare între organele hidrotehnice în domeniul scurgerii apelor mici (extraordinare) pe râurile din subunităţile hidrografice care formează sau traversează frontiera româno-ungară.

Nu a fost finalizată anexa, respectiv ultima coloană a acesteia, privind valorile debitelor-limită (prag), pentru secţiunile de frontieră ale râurilor transfrontieră, deoarece instituţiile părţilor nu au finalizat metodologia de stabilire a debitului minim necesar, în secţiunea de frontieră.

Subcomisia ad-hoc solicită împuterniciţilor să sprijine instituţiile de specialitate ale părţilor să finalizeze metodologia menţionată mai sus, la termenul prevăzut.

• Subcomisia de calitatea apelor propune actualizarea Regulamentului privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita prin preluarea unor prevederi din Regulamentul privind procedura aplicabilă în cazul apariţiei unei stări de deteriorare neaşteptată a calităţii apei, din necesitatea de a simplifica cadrul bilateral şi a-l face cât mai operativ, clar şi neinterpretabil.

Subcomisia ad-hoc este de acord cu această propunere.

• Regulamentul privind principiile şi modul de acţiune detaliat pentru cazurile în care poluarea apelor'de frontieră produce pagube transfrontieră va fi elaborat după ce Comisia Europeană va elabora un ghid pentru implementarea prevederilor Directivei 2004/35/CE privind răspunderea de mediu şi la care vor participa experţi ai tuturor statelor membre.

Experţii părţilor s-au informat reciproc în legătură cu sistemele proprii de propunere, coordonare şi urmărire a realizării proiectelor.

Având în vedere complexitatea şi multitudinea programelor de finanţare a diferitelor proiecte ' transfrontieră, multitudinea autorităţilor de management ale diferitelor programe de finanţare, subcomisia ad-hoc propune ca să analizeze sistemul de iniţiere a diferitelor proiecte, coordonarea şi urmărirea acestora, la o întâlnire extraordinară ce se va desfăşura în România în aprilie 2008.

Subcomisia ad-hoc a analizat propunerea subcomisiei de calitatea apelor, cât şi poziţia subcomisiei de apărare împotriva inundaţiilor, privind participarea experţilor din domeniul calităţii apelor la acţiunile de verificare a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor.

Subcomisia ad-hoc solicită subcomisiei de calitatea apelor ca la viitoarea întâlnire să specifice necesitatea participării şi să stabilească sarcinile în legătură cu acestea.

I.1.b. Comisia hotărăşte:

-  Aprobă procesul-verbal al întâlnirii subcomisiei ad-hoc, semnat la Balmazujvaros la 1 februarie 2008.

- Continuarea de către subcomisia ad-hoc a activităţii pentru finalizarea regulamentelor.

- Să aibă loc o întâlnire extraordinară pentru analiza modului de propunere în comun a diferitelor proiecte, coordonarea şi urmărirea acestora, ce se va desfăşura în România în luna aprilie 2008.

-  Următoarea întâlnire a subcomisiei ad-hoc să aibă loc pe teritoriul României, în trimestrul IV al anului 2008, pentru trecerea în revistă a situaţiei regulamentelor în curs de finalizare.

I.2. Activitatea subcomisiei de calitatea apelor

I.2.a. Comisia constată că:

- Subcomisia a avut două întâlniri: întâlnirea extraordinară de la Balmazujvaros din 16-18 mai 2007, respectiv întâlnirea ordinară de la Balmazujvaros din 5-9 noiembrie 2007.

-  Ca urmare a restructurărilor din administraţia centrală şi locală din Ungaria, din anul 2006, au fost închise laboratoarele de la Gyula şi Nyiregyhaza care sunt nominalizate în anexele regulamentelor în vigoare pentru aplicarea Acordului hidrotehnic româno-ungar. Toate atribuţiile laboratoarelor închise au fost preluate de către laboratoarele din Debrecen şi Szeged. Ca urmare a fost modificat corespunzător programul de lucru pentru anul 2007 şi au fost discutate şi modificate conform noii situaţii anexele următoarelor regulamente:

•Anexa nr. 1 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară, care reprezintă anexa nr. 1 la prezentul protocol.

• Anexa nr. 2 la Regulamentul privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale periculoase, care nu se mai pot evita, care reprezintă anexa nr. 2 la prezentul protocol.

• Anexa nr. 2 la Regulamentul privind procedura aplicabilă în cazul apariţiei unei stări de deteriorare neaşteptată a calităţii apei, care reprezintă anexa nr. 3 la prezentul protocol.

Anexele de mai sus au fost aprobate de împuterniciţii părţilor, prin schimb de scrisori.

- Experţii părţilor au continuat discutarea problematicii calităţii apelor râului Tur şi s-au informat reciproc, după cum urmează:

A. Informarea părţii române:

A1. Din analiza şi evaluarea impactului antropic şi a aportului fondului natural la nivelul bazinului râului Tur, se pun în evidenţă următoarele aspecte semnificative:

• Incadrarea în clase de calitate defavorabile la unele metale (Zn, Cu) a calităţii apei râului Tur, în secţiunea de frontieră, se datorează atât evacuărilor de ape uzate provenite de la Exploatarea Minieră Turţ, cât şi într-o măsură semnificativă fondului natural din zona superioară a bazinului unde sunt cantonate zăcăminte complexe de minereuri neferoase.

• Concentraţiile determinate în secţiunile de referinţă unde nu există presiuni antropice, amplasate în zona muntoasă a bazinului, conduc la încadrarea acestora în intervalul claselor de calitate III- V, după cum urmează:

- Valea Rea (amonte Negreşti-Oaş): Zn (III), Cu (III);

- pârâul Turţ (amonte de Exploatarea Minieră Turţ): Zn (V).

• Aportul evacuărilor de ape uzate provenite de la Exploatarea Minieră Turţ se face simţit asupra calităţii apelor râului Tur, în secţiunea de frontieră, prin creşterea valorilor caracteristice la indicatorii metale; astfel, Exploatarea Minieră Turţ contribuie la creşterea valorii indicatorului zinc cu 50%, cupru cu 30%, cadmiu cu 25% şi mangan cu 30%.

• Se remarcă o corelaţie directă între regimul scurgerii (Q mediu lunar) şi fluxul masic al metalelor, ceea ce conduce la concluzia existenţei unei componente naturale semnificative în cadrul imisiei. Corelaţia se menţine şi în cazul producerii debitelor mari, situaţie în care, datorită diluţiei mari, concentraţiile ar trebui să scadă în condiţiile în care emisiile surselor punctiforme (Exploatarea Minieră Turţ)_rămân cvasiconstante.

• In concluzie, se poate afirma faptul că starea calităţii apei râului Tur, în secţiunea de frontieră, la indicatorii metale, este influenţată în mod semnificativ de existenţa fondului natural peste care se suprapune aportul punctual al Exploatării Miniere Turţ.

Analizând datele de calitate rezultate din monitoringul de supraveghere efectuat în anul 2007, se constată o îmbunătăţire evidentă a calităţii apei râului Tur, în secţiunea de frontieră.

A.2. Situaţia la zi a Exploatării Miniere Turţ este următoarea: în conformitate cu Programul de Restructurare a Industriei Miniere şi implicit a Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase „REMIN" - Ş.A. Baia Mare, mina Turţ şi-a încheiat activitatea de producţie la data de 31 decembrie 2006. De la această dată şi până în prezent s-au executat lucrări de securizare ce constau în primul rând în întreţinerea lucrărilor de circulaţie, evacuarea apelor de mină din perimetrul Ghezuri şi neutralizarea acestora în staţia de epurare mecano-chimică Penigher. Prin Hotărârea Guvernului nr. 644/2007 s-a aprobat închiderea definitivă a minei Turţ.

A.3. Viitoarele teme de proiecte ce pot conduce la îmbunătăţirea situaţiei la Exploatarea Minieră Turţ vor trebui să vizeze următoarele obiective:

- reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare;

- ecologizarea incintei tehnologice şi a perimetrelor miniere închise ce pot constitui în continuare surse remanente şi difuze de impurificare cu metale pentru reţeaua hidrografică.

B. Informarea părţii ungare:

In anul 2007, pe râul Tur, în secţiunea de frontieră, s-au determinat în 3 situaţii concentraţii semnificative la indicatorul zinc, ceea ce a condus la închiderea stăvilarului de la Sonkad pe o perioadă de 12 zile şi întreruperea alimentării cu apă a sistemului de ape interne Tur.

Se apreciază că datorită eforturilor depuse de partea română, în ultima perioadă, creşterea atâta concentraţiei, cât şi a fecvenţei de înrăutăţire a calităţii apei la indicatorul zinc sunt tot mai rare.

• Conform prevederilor Regulamentului privind urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară în vigoare, experţii părţilor au efectuat în anul 2006, cu frecvenţă lunară, recoltări de probe de apă din râurile Tur, Someş, Crasna,' Barcău, Ier, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Mureş.

Rezultatele sunt comparabile la majoritatea indicatorilor şi în majoritatea secţiunilor, cu excepţia unor indicatori din unele secţiuni de prelevare, unde există diferenţe mici care se datorează perioadei diferite de recoltare, precum şi etaloanelor şi calităţii reactivilor utilizaţi.

Pentru evaluarea stării calităţii cursurilor de apă au fost utilizate cele 24 de analize fizico-chimice, biologice şi bacteriologice efectuate în anul 2006, câte 12 de către fiecare parte, în conformitate cu art. 9 din Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară şi care au fost înscrise în buletine centralizatoare, conform anexei nr. 6 la acelaşi regulament.

- Analiza raportului de evaluare a stării calităţii apelor de frontieră pe perioada 2001-2005 şi evaluarea tendinţelor calităţii apei s-au realizat conform art. 12 din Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară. In urma comparării tendinţelor din perioada 2001-2005 cu rezultatele anului 2006, în majoritatea cazurilor indică o îmbunătăţire a calităţii, care se înscrie în tendinţa generală de îmbunătăţire calitativa a râurilor transfrontiera, înregistrată în ultimii 10 ani.

-   Experţii părţilor au analizat rezultatele acţiunii de intercalibrare anuală â laboratoarelor participante, în cadrul întâlnirii desfăşurată la Balmazujvaros în perioada 2-5 octombrie 2007, şi au fost de acord cu cele cuprinse în procesul-verbal încheiat cu această ocazie.

Efectuarea analizelor pe proba de apă naturală prelevată în data de 28 august 2007 în secţiunea Pocsaj, pe râul Barcău, precum şi pe probele sintetice pregătite de Institutul de Cercetări Hidrologice VITUKI KHT a avut loc în condiţiile proprii ale fiecărui laborator.

Validarea rezultatelor a fost efectuată de Institutul de Cercetări Hidrologice VITUKI KHT, instituţie acreditată internaţional, neutră faţă de laboratoarele ambelor părţi, conform Programului de Validare - Intercalibrare Qualco-Danube. Pe baza rezultatelor validate, activitatea laboratoarelor se consideră ca fiind foarte bună.

Părţile au căzut de comun acord că, alături de componentele fizico-chimice, vor preleva şi probe biologice, în vederea armonizării metodologii lor.

Toate cele 5 laboratoare au obţinut performanţă 100% în cazul probelor sintetice, ceea ce înseamnă calificativ foarte bine.

Se poate constata că analiza probelor sintetice este în continuare de importanţă deosebită în vederea asigurării calităţii activităţii în laboratoare,'în scopul obţinerii unor rezultate analitice calitativ bune.

Experţii părţilor susţin, de comun acord, că trebuie asigurate şi în viitor condiţiile în vederea continuării cu succes a acţiunii' de intercalibrare internaţională şi evaluării rezultatelor de către Institutul de Cercetări Hidrologice VITUKI KHT, institut acreditat internaţional, cu atât mai mult cu cât acesta realizează şi intercalibrarea laboratoarelor părţii române, care participă la evaluarea calităţii apelor fluviului Dunărea în cadrul sistemului TNMN (Trans National Monitqring Network - Reţeaua Transnaţională de Monitoring).

- In perioada de la sesiunea a XVIII-a a Comisiei (Nyiregyhaza, 26-30 martie 2007) şi până la prezenta sesiune nu s-au înregistrat poluări accidentale cu'efecttransfrontierîn înţelesul Regulamentului privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita.

- In conformitate cu hotărârile cuprinse la pct. II.b alin. 1 din Protocolul sesiunii a XVIII-a a Comisiei, semnat la Nyiregyhaza la 30 martie 2007, părţile au realizat evaluarea comună a evenimentului de antrenare a plutitorilor, care a avut loc pe râul Crasna, pe sectorul cuprins între km 0+000-km 46+450, din perioada 12-28 august 2006.

In cursul analizei s-a constatat că în producerea evenimentului a avut un rol determinant contextul hidrometeorologic, precipitaţiile căzute totalizând 130 mm în bazinul superior al Crasnei şi 65-110 mm în bazinul mijlociu şi inferior. Debitul râului Crasna a crescut într-un interval de timp foarte scurt de la 0,4 mc/s la 11-13 mc/s. In vederea îndepărtării plutitorilor, părţile au acţionat fiecare pe teritoriul propriu, în conformitate cu art. 4 pct. 2 alin. 1 din Regulamentul privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita, informându-se şi cooperând pentru rezolvarea situaţiei.

- Conform sarcinilor stabilite la pct. 7 din procesul-verbal al subcomisiei de gospodărire a apelor şi hidrometeorologie de la Nyiregyhaza, semnat la 18 ianuarie 2007, privind calitatea apelor, în legătură cu examinarea posibilităţilor teoretice de tranzitare a apelor pe canalele Horea, Cutaş şi Ghepeş şi pe baza hotărârilor înscrise în Protocolul Sesiunii a XVIII-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare (Nyiregyhaza, semnat la 30 martie 2007) s-au efectuat prelevări şi analize comune privind calitatea apei pe canalele Horea, Cutaş şi Ghepeş. Evaluarea calităţii apelor pe cele 3 canale s-a făcut de câtre părţi, conform reglementărilor naţionale proprii în vigoare ale părţilor.

Din motive obiective nu s-au prelevat probe de apă din canalul colector, în data de 12 iunie 2007. Subcomisia de calitate a apelor solicită subcomisiei de gospodărire a apelor şi hidrometeorologie să analizeze la următoarea întâlnire circumstanţele prelevării probei de apă (locul prelevării, instituţiile prezente şi procesele-verbale) şi să stabilească sarcini concrete pentru următoarele prelevări de probe de apă, dacă este cazul.

-  Părţile s-au informat reciproc în legătură cu proiectele în derulare care au legătură cu activitatea subcomisiei, care sunt prezentate în anexa nr. 4 la prezentul protocol.

- Subcomisia propune soluţionarea situaţiei regulamentelor specifice, luând în considerare scrisoarea de răspuns primită de la Comisia Europeană.

In acest sens, părţile propun actualizarea Regulamentului privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita, prin preluarea unor prevederi din Regulamentul privind procedura aplicabilă în cazul apariţiei unei stări de deteriorare neaşteptată a calităţii apei, din necesitatea de a simplifica cadrul bilateral şi a-l face' cât mai operativ, clar şi neinterpretabil. Existenţa mai multor regulamente în acest segment de activitate poate complica nejustificat procedurile bilaterale cu atât mai mult cu cât urmează să fie negociat şi Regulamentul privind principiile şi modul de acţiune detaliat pentru cazurile în care poluarea apelor de frontieră produce pagube transfrontieră. Acest regulament va fi negociat după ce Comisia Europeană va elabora un ghid pentru implementarea prevederilor Directivei 2004/35/CE privind răspunderea de mediu şi la care vor participa experţi ai tuturor statelor membre.

In vederea actualizării Regulamentului privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita, părţile au propus o întâlnire extraordinară a subcomisiei de calitate a apei, care să se desfăşoare pe teritoriul ungar în luna aprilie 2008 şi care să fie precedată de un schimb de materiale privind propunerile părţilor, ce se vor transmite pe cale electronică până la sfârşitul lunii martie 2008.

Ca urmare a aprobării prin corespondenţă a procesului-verbal încheiat la întâlnirea secretarilor Comisiei şi şefilor subcomisiei de calitatea apelor, semnat la Balmazujva'ro's la 18 mai 2007, Regulamentul privind urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară se aplică şi pentru evaluarea calităţii apelor de frontieră folosind indicatorii biologici.

Evaluarea calităţii apelor folosindjndicatorii biologici s-a realizat pe baza datelor proprii ale părţilor. Incadrarea în clase de calitate pentru indexul saprobic (MZB) şi clorofila-a s-a realizat conform valorilor-limită ale sistemului de clasificare în 5 clase, prezentat în anexa nr.7 la Regulamentul privind urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară.

Conform informării părţii române, evaluarea rezultatelor a fost efectuată pe baza Normativului privind clasificarea calităţii apelor de suprafaţă în vederea stabilirii stării ecologice a corpurilor de apă, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi gospodării apelor nr. 161/2006. Acesta se aplică experimental pe teritoriul României, până la elaborarea noii metodologii de evaluare a calităţii apelor, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (ICIM) Bucureşti.

Conform informării părţii ungare, evaluarea rezultatelor a fost efectuată în conformitate cu sistemul de clasificare elaborat de grupul de experţi însărcinat de Ministerul Mediului şi Apelor, sistem care actualmente este experimental şi prezintă lipsuri în cazul unor grupe de organisme.

Fitoplanctonul:

Pe baza analizelor părţii române, indicele saprob a înregistrat valori caracteristice apelor din clasa a II-a de calitate, corespunzător stării ecologice bune. Pe râurile Barcău în lunile august şi octombrie, Crişul Repede în luna aprilie şi ler în lunile mai, iulie, august şi octombrie se evidenţiază o înrăutăţire sensibilă a calităţii apei, valoarea indicelui saprob prezentând valori mai ridicate, respectiv 2,43-2,57, caracteristice apelor din clasa a III-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice moderate.

Conform valorilor medii ale indexului Q, utilizat de partea ungară pentru caracterizarea calitativă a fitoplanctonului, calitatea apelor de frontieră analizate este variabilă după cum urmează: râurile Crişul Alb, Crişul Negru şi Mureş se încadrează în clasa I de calitate, corespunzătoare' stării ecologice foarte bune, Crişul Repede în clasa a II-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice bune. Alterare semnificativă a calităţii apei s-a înregistrat pe Crişul Alb în luna iulie, pe Crişul Repede în luna septembrie, pe Mureş'în luna august.

Din punct de vedere cantitativ, pe întreaga perioadă de prelevare fitoplanctonul a înregistrat valori oscilante, în funcţie de situaţia hidrometeorologică actuală.

Fitobentosul:

Pe baza analizelor părţii române, ca şi în cazul fitoplanctonului, fitobentosul a înregistrat în toate secţiunile analizate valori ale indicelui saprob caracteristice clasei a II-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice bune (2,05-2,28), cu excepţia secţiunii de frontieră pe râul ler, unde indicele saprob (2,38) a înregistrat o valoare caracteristică apelor din clasa a III-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice moderate.

Partea ungară a efectuat evaluarea calităţii pe baza indexului IPS, calculat cu programul OMNIDIA, utilizat pe scară largă în Uniunea Europeană. Conform acesteia, majoritatea apelor de frontieră se încadrează în clasa a II-a de calitate - stare ecologică bună, cu excepţia Crişului Alb, care se încadrează în clasa a III-ade calitate, corespunzătoare stării ecologice moderate.

Macrofite acvatice:

In momentul prelevării probelor de macrofite acvatice pe râurile Barcău, Crasna, Mureş, ler, Someş, în secţiunile de frontieră nu s-a evidenţiat prezenţa plantelor hidrofite. In secţiunile de frontieră ale râurilor Crişul Alb, Crişul Negru, Crişul Repede, prezenţa acestora a fost în număr redus (5-8 specii), iar în secţiunea de frontieră a râului Tur s-a găsit o singură specie.

Macrozoobentos:

Analiza saprobiologică în toate secţiunile analizate a evidenţiat valori caracteristice apelor din clasa a II-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice bune, cu excepţia secţiunii de frontieră a râului Crasna, unde indexul saprobic a fost cel mai mare (3,29-3,47), încadrând calitatea apei în această secţiune în clasa a V-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice rele.

Ihtiofauna:

Fauna piscicolă din secţiunile analizate este caracteristică zonei crapului (Ciprinus carpio).

Concluzie:

Rezultatele analizelor elementelor biologice efectuate în secţiunile de frontieră în anul 2006 au evidenţiat în general o stare ecologică bună a apelor, corespunzătoare clasei a II-a de calitate, cu excepţia rezultatelor din secţiunile de frontieră ale râurilor Barcău, Crişul Alb, Crişul Repede şi ler, în care fitoplanctonul şi/sau fitobentosul' au/a prezentat câteva valori caracteristice apelor din clasa a III-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice moderate, şi din secţiunea de frontieră de pe râul Crasna în care macrozoobe'ntosul a prezentat cele mai ridicate valori, caracteristice apelor din clasa a V-a de calitate, corespunzătoare stării ecologice rele.

Experţii părţilor propun ca în scopul stabilirii unui sistem comun de clasificare pentru toţi indicatorii biologici să se continue armonizarea metodologiiior de determinare şi de evaluare a indicatorilor biologici, în cadrul întâlnirilor pentru prelevările de probe, analize comune şi în cadrul întâlnirilor pentru intercalibrare, cu implicarea experţilor din domeniu.

-  Experţii părţilor au analizat în comun anexa nr. 4 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară şi, luând în considerare atât metodele proprii ale părţilor, cât şi posibilităţile de determinare a indicatorilor conveniţi, au stabilit indicatorii de calitate ce se vor determina în anul 2008, respectiv 2009.

Anexa nr. 4 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară, reactualizată, se propune spre aprobare.

-  Experţii părţilor au analizat anexa nr. 5 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară şi luând în considerare atât metodele proprii, cât şi posibilitatea aplicării metodelor comune, de comun acord, au reactualizat metodele analitice utilizate pentru efectuarea analizelor.

Anexa nr. 5 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară, reactualizată, se propune spre aprobare.

-  Experţii părţilor au constatat că la verificările lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor din septembrie-octombrie 2007 au participat şi experţi care activează în domeniul protecţiei calităţii apelor. Pe baza celor constatate au propus Comisiei continuarea participării regulate a experţilor care activează în domeniul calităţii apei la verificările de toamnă ale lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi stabilirea responsabilităţilor şi sarcinilor experţilor din domeniul calităţii apelor în cadrul acţiunilor de verificare.

I.2.b. Comisia hotărăşte:

-   Aprobă procesele-verbale ale întâlnirilor subcomisiei, semnate fiecare la Balmazujvaros la 18 mai 2007, respectiv la 9 noiembrie 2007.

-Aprobă anexa nr. 4 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară, reactualizată, care reprezintă anexa nr. 5 la prezentul protocol.

-Aprobă anexa nr. 5 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară, reactualizată, care reprezintă anexa nr. 6 la prezentul protocol.

- Participarea direcţiilor implicate, omoloage ale părţilor, la un proiect comun finanţat prin programele europene pentru evaluarea integrată a calităţii apelor râului Tur pe baza studiilor efectuate de părţi.

- Să se facă evaluarea rezultatelor analizelor fizico-chimice din anul 2007, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară.

-  Să se continue activitatea de intercalibrare şi să se facă evaluarea acestei activităţi desfăşurate de laboratoarele care participă la urmărirea calităţii cursurilor de apă ce formează sau sunt întretăiate de frontieră, cu participarea Institutului de Cercetări Hidrologice VITUKI Kht.

- Să se facă trecerea în revistă a poluărilor accidentale cu efect transfrontier, începând cu sesiunea a XIX-a.

-  Luând în considerare posibilităţile şi modalităţile proprii, părţile vor depune eforturi pentru conştientizarea populaţiei în legătură cu importanţa prevenirii şi curăţirii eventualelor depuneri ilegale de deşeuri în albia majoră a cursurilor de apă.

- Să continue activitatea grupelor de experţi comuni, pentru examinarea posibilităţilor teoretice de tranzitare a apelor pe canalele Horea, Cutaş şi Ghepeş, conform celor stabilite la pct. 7 din Procesul-verbal al subcomisiei de gospodărire a apelor şi hidrometeorologie, semnat la Nyiregyhaza la 18 ianuarie 2007. Subcomisia pentru calitatea apelor împreună cu subcomisia de gospodărire a apelor şi hidrometeorologie să pregătească pentru sesiunea a XX-a a Comisiei un scurt raport privind rezultatele şi concluziile asupra posibilităţilor teoretice de tranzitare a apelor pe canalele Horea, Cutaş şi Ghepeş.

-  Experţii părţilor să se informeze reciproc în legătură cu proiectele în curs de derulare, care au legătură cu activitatea subcomisiei.

- Actualizarea Regulamentului privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita, în cadrul unei întâlniri extraordinare asubcomisiei, ce va avea loc pe teritoriul ungar în luna mai 2008. Intâlnirea va fi precedată de schimbul de propuneri ale părţilor, ce se vor transmite pe cale electronică până la sfârşitul lunii aprilie 2008.

-  Continuarea elaborării unui sistem comun de clasificare pentru toţi indicatorii biologici pe baza armonizării metodologiiior de determinare şi evaluare a indicatorilor biologici, în cadrul întâlnirilor de prelevare'de probe, analize comune şi în cadrul întâlnirilor de intercalibrare, cu implicarea specialiştilor din domeniu.

-  Subcomisia de calitatea apelor să specifice la viitoarea întâlnire necesitatea participării experţilor care activează în domeniul calităţii apei la verificările de toamnă ale lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor şi să stabilească sarcinile acestora.

- Următoarea întâlnire a subcomisiei va avea loc în trimestrul IV al anului 2008, pe teritoriul României.

I.3. Activitatea subcomisiei de apărare împotriva inundaţiilor

l.3.a. Comisia constată că:

- Subcomisia a avut o întâlnire la Balmazujvaros în perioada 26-30 noiembrie 2007.

-  In legătură cu finalizarea anexelor Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă:

Direcţia Apelor Crişuri (Oradea), Direcţia Apelor TIKOVIZIG (Debrecen) şi Direcţia Apelor KORKOVIZIG (Gyula) au realizat în comun propunerea pentru anexa nr. 2 la Regulametul de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă. Luând în considerare că Direcţia Apelor Crişuri (Oradea) a informat că nu are competenţe de administrare asupra tuturor lucrărilor hidrotehnice, anexa nr.' 2 nu a fost completată cu lucrările de apărare din administrarea altor deţinători.

Experţii părţii ungare consideră, în continuare, necesară includerea în anexa nr. 2 a următoarelor lucrări de apărare:

- digul de apărare de pe râul Ciohoş, afluent de stânga al Crişului Alb;

- acumulările Tileagd şi Lugaş, de pe Crişul Repede, cu lucrările hidrotehnice aferente acestora.

Experţii părţii române vor analiza această propunere şi vor iniţia demersurile necesare la instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Experţii părţilor au constatat că la direcţiile apelor omoloage ale părţilor sunt în curs de elaborare şi concordare anexele nr. 2 şi 3 la Regulamentul de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă, pentru râurile Tur, Someş, Crasna şi Mureş, respectiv anexa nr. 3 pentru râurile Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Barcău, având termen de finalizare până la următoarea întâlnire a subcomisiei.

- In legătură cu stadiul finalizării anexelor la Regulamentul de apărare împotriva inundaţiilor produse de ape interne:

Sucursala Someş-Criş a Administraţiei Naţionale pentru Imbunătăţiri Funciare şi Direcţia Apelor KORKOVIZIG (Gyula) au realizat în'comun anexa nr. 5.c.

Atât la Direcţia Apelor FETIKOVIZIG Nyiregyhaza, Direcţia Apelor TIKOVIZ'lG Debrecen şi Direcţia Apelor ATIKOVIZÎG Szeged, cât şi la sucursalele Someş-Criş şi Timiş-Mureş Inferior ale Admnistraţiei Naţionale pentru Imbunătăţiri Funciare din România, anexa nr. 5.c este în curs de elaborare! urmând să fie finalizată până la următoarea întâlnire a subcomisiei.

- Exploatarea barajului Bekeş de pe Crişul Dublu s-a făcut în conformitate cu prevederile Regulamentului privind regimul de exploatare al barajului Bekeş, la nivel ridicat +510 cm, de pe teritoriul ungar, corelat cu funcţionarea staţiei de pompare Ant de pe teritoriul român.

Funcţionarea la nivel ridicat a barajului Bekes nu a influenţat funcţionarea staţiei de pompare Ant. Datorită condiţiilor hidrometeorologice din anul 2007, nu a fost necesară intrarea în funcţiune a staţiei de pompare Ant.

-  In legătură cu modul de compensare, de către partea română, a lucrărilor executate, de către partea ungară, pe Crişul Alb, dig mal drept, realizarea studiului privind analiza formării'şi scurgerii viiturilor pe râul Barcău nu s-a putut realiza deoarece în anul 2007 nu s-au înregistrat viituri pe râul Barcău; ca urmare, nu au fost realizate măsurători simultane de debit la viituri pentru completarea cheii limnimetrice în zona superioară. Totodată, nu au existat surse financiare pentru realizarea măsurătorilor geodezice comune.

Experţii părţilor propun ca în anul 2008 să se efectueze măsurătorile simultane de debit la viituri, dacă condiţiile o vor permite. Experţii părţilor vor face eforturi pentru accesarea fondurilor terţe' necesare efectuării în comun a măsurătorilor geodezice.

Experţii părţilor consideră că prin intrarea în funcţiune a celor două staţii automate de pe teritoriul ungar (Barcău - Kismarja şi Ier - Pocsaj) şi prin funcţionarea celor două staţii existente de pe teritoriul român pe râul Barcău (de la Salard şi Marghita), analiza va fi mai completă şi rapidă.

In aceste sens, experţii părţilor propun ca în cursul anului 2008 să se facă o corelaţie a nivelurilor viiturilor între părţi, în măsura în care condiţiile hidrologice vor permite acest lucru, şi pe baza înregistrărilor de la staţiile automate calibrate.

-  Studiul integrator pentru evaluarea la nivel de bazin a inundaţiilor cu efect transfrontier, pe râul Barcău, a fost completat şi elaborat în comun de experţii părţilor.

Experţii părţilor şi-au predat câte un exemplar din studiu elaborat în limba româna, respectiv în limba maghiară. Rezultatele obţinute prin realizarea studiului vor fi utilizate de experţii părţilor în activitatea de gospodărire a apelor.

-  Un studiu similar pentru râul Mureş se află în curs de elaborare. Experţii părţilor recomandă ca detalierea viiturilor de pe râul Mureş să cuprindă viiturile la care s-a înregistrat cel puţin faza II-a de apărare, conform reglementării proprii a părţii ungare, la staţia hidrometrică Mako de pe teritoriul ungar.

Studiul va fi finalizat până la viitoarea întâlnire a subcomisiei.

- Experţii părţilor au efectuat în perioada 4 septembrie - 19 octombrie 2007 examinarea anuală a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi de ape interne, din domeniul de aplicare al Acordului hidrotehnic rbmâno-ungar, de pe teritoriile celor două ţări.

In conformitate cu cele consemnate în procesele-verbale întocmite cu ocazia verificărilor, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt în stare corespunzătoare.

Totodată, au constatat că procesele-verbale întocmite cu ocazia acestor examinări, ca formă şi conţinut, sunt în conformitate cu cele înscrise în anexa nr.1 la Protocolul sesiunii a XI-a a Comisiei mixte hidrotehnice.

Experţii părţilor şi-au predat reciproc dările de seamă referitoare la activitatea de apărare împotriva inundaţiilor, desfăşurată în perioada ce s-a scurs de la ultima verificare.

Experţii părţilor constată că la examinarea anuală a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi de ape interne au participat şi experţi din domeniul calităţii apelor.

Având în vedere că Regulamentul de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă, Regulamentul de apărare împotriva inundaţiilor produse de ape interne, respectiv anexa nr. 1 la Protocolul sesiunii a XI-a a Comisiei mixte hidrotehnice nu conţin prevederi referitoare la sarcina expertului din domeniul menţionat mai sus, s-a propus ca problematica să fie analizată în cadrul subcomisiei ad-hoc.

- In legătură cu schimbul de experienţă reciproc efectuat cu ocazia verificării lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, în perioada septembrie-octombrie 2007, experţii părţilor au efectuat un schimb de experienţă reciproc.

Experţii părţilor propun ca în viitor schimbul de experienţă şi know-how să se efectueze în cadrul subcomisiei, în măsura în care apar noutăţi tehnice în domeniu.

-  Studiul privind posibilităţile de exploatare coordonată a polderelor, pentru râul Crişul Negru, cu luarea în considerare atâta celor cuprinse în Proiectului NATO - Science for Peace - „Monitorizarea inundaţiilor periculoase în România şi Ungaria folosind date satelitare", cât şi a celor cuprinse la pct. 4 din procesul-verbal al întâlnirii subcomisiei, semnat la Debrecen la 23 septembrie 2004, a fost realizat.

Studiile semnate de către directorii direcţiilor implicate au fost transmise la subcomisie.

- In cursul anului 2007 transferul de apă pentru beneficiarii Domeniile Hergheliei Mezohegyes (Mezohegyesi Menesbirtok Zrt) şi pentru SRL Sistemul de aductiune a apei şi irigaţii Marosviz (Marosviz Kft) s-a desfăşurat în'conformitate'cu Regulamentul privind decontarea cheltuielilor pentru transferul de apă şi pompări de ape interne, pe baza contractelor încheiate de furnizorii Administraţia Naţională „Apele Române" şi Administraţia Naţională pentru Imbunătăţiri Funciare - Ş.A.

Volumele de apă transferate în perioada 25 aprilie - 5 septembrie 2007 au fost:

Pentru Domeniile Hergheliei Mezohegyes                                       2.678.861 m3

Pentru SRL Sistemul de aductiune a apei si irigaţii Marosviz           2.944.143  m3

Total                                                                                             5.623.004 m3

In vederea modificării contractelor, ca urmare a armonizării legislaţiei părţilor cu cea a Uniunii Europene, au avut loc întâlniri de experţi, în data de 3 octombrie 2007, cu Administraţia Naţională pentru Imbunătăţiri Funciare, iar în data de 4 decembrie 2007, cu Administraţia Naţională Apele Române, ambele la Arad.

Decontarea cheltuielilor a fost efectuată între părţi.

Cu ocazia examinării lucrărilor hidrotehnice de interes comun, din anul 2007, experţii părţii ungare au reînoit solicitarea ca partea română să analizeze posibilitatea suplimentării debitelor de apă tranzitată, pe canalul Ier.

- In anul 2007 partea ungară nu a efectuat pompări de ape interne provenite de pe teritoriul României, ca urmare Partea română nu are de efectuat plăţi.

- Partea ungară a informat în legătură cu proiectele in curs de derulare, care au legătură cu activitatea subcomisiei, prezentate în anexa nr. 4 la prezentul protocol.

-  Rezultatele deosebite înregistrate cu ocazia desfăşurării exerciţiului comun de simulare a unei poluări accidentale pe râul Barcău în anul 2007 au fost remarcabile.

- Experţii români au informat că în perioada aprilie-iunie 2008 se va desfăşura pe râul Crişul Alb sau Crişul Negru un exerciţiu de simulare a inundaţiilor în zona de frontieră, la care invită experţii unguri şi sârbi de la direcţiile apelor omoloage. Scopul exerciţiului este de a verifica modul de funcţionare a fluxului informaţional, a schimbului de date dintre părţi, precum şi modul de acţiune coordonat. Cadrul legal este asigurat prin Acordul interguvernamental româno-ungaro-sârb în domeniul managementului dezastrelor.

-  Experţii unguri au informat că în cadrul unui proiect între organele implicate în managementul dezastrelor, din judeţul Hajdu-Bihar (Ungaria) şi judeţul Bihor (România), la care printre alţii participă ca parteneri Direcţia Apelor TIKOVIZIG (Debrecen) şi Direcţia Apelor Crişuri (Oradea), în luna martie 2008, se preconizează organizarea unui exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor.

- Experţii părţilor au luat notă că subcomisia de gospodărire a apelor şi hidrometeorologie solicită prin procesul-verbal semnat la Bistriţa la 23 noiembrie 2007 punctul de vedere al subcomisiei de apărare împotriva inundaţiilor, cu privire la posibilitatea ridicării stăvilarului din secţiunea km 17+300 a canalului Horea.

Experţii părţilor au căzut de acord să îşi exprime punctul de vedere la următoarea întâlnire a subcomisiei, după analizarea problematicii.

I.3.b Comisia hotărăşte:

- Aprobă procesul-verbal al întâlnirii subcomisiei, semnat la Balmazujvaros la 30 noiembrie 2007.

- Să se continue şi să se accelereze activitatea de finalizare a anexelor Regulamentului privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi a Regulamentului privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de ape interne, pe cât posibil prin accesarea fondurilor terţe în vederea finanţării acestei activităţi, cu participarea organelor hidrotehnice teritoriale competente; organele hidrotehnice teritoriale să pregătească, până la următoarea întâlnirea a subcomisiei, anexa nr. 2 la Regulamentul privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi anexa nr. 5c la Regulamentul privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de ape interne, pentru a fi aprobate de către subcomisie,' având în vedere că acestea reprezintă baza tehnică a celorlalte anexe.

- Partea română să analizeze posibilitatea ca anexa nr. 2 a Regulamentului privind apărarea împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă să cuprindă şi următoarele lucrări de apărare:

- digul de apărare de pe râul Ciohos, afluent de stânga al Crişului Alb;

- acumulările Tileagd şi Lugaş de pe Crişul Repede, cu lucrările hidrotehnice aferente acestora, având în vedere că partea ungară consideră că, din punct de vedere tehnic, acestea fac parte integrantă din sistemul de apărare împotriva inundaţiilor.

- Să se examineze situaţia îndeplinirii prevederilor Regulamentului privind regimul de exploatare a barajului Bekes la nivel ridicat +510 cm de pe teritoriul ungar, corelat cu funcţionarea staţiei de pompare Ant de pe teritoriul român.

- In legătură cu modul de compensare, de către partea română, a lucrărilor executate de către partea ungară (pe Crişul Alb, mal drept), experţii părţilor să continue măsurătorile simultane de debit la viituri şi sa efectueze măsurătorile geodezice comune, în anul 2008, pentru analiza condiţiilor de formare şi scurgere a viiturilor pe râul Barcău şi întocmirea raportului final. Această activitate să se realizeze din fonduri proprii şi/sau prin accesarea de fonduri terţe.

- Să se finalizeze studiul pentru râul Mureş pentru analiza condiţiilor de formare şi scurgere a viiturilor.

- Să se examineze procesele-verbale ale întâlnirilor de experţi pentru verificarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, din anul 2008.

- Să se continue în viitor schimbul de experienţă reciproc şi know-how în cadrul subcomisiei, în măsura în care'apar noutăţi tehnice în domeniu.

- Să se examineze îndeplinirea sarcinilor cuprinse în Regulamentul privind decontarea cheltuielilor pentru transferul de apă şi pompări de ape interne. Comisia să fie informată în legătură cu rezultatul tratativelor pentru încheierea unor noi contracte de transfer al apei, cât şi cu derularea acestora. La următoarea întâlnire a subcomisiei să se analizeze solicitarea părţii ungare privind posibilitatea tehnică de suplimentare a debitelor de apă tranzitată.

- Comisia să fie informată în cazul în care se efectuează pompări de ape interne.

- Experţii părţilor să se informeze în legătură cu proiectele aflate în curs de derulare, care au legătură cu activitatea subcomisiei.

- La următoarea întâlnire a subcomisiei să exprime punctul de vedere în legătură cu problematica stăvilarului din secţiunea km 17+300 a canalului Horea, cuprins în Procesul-verbal al subcomisiei de gospodărirea apelor si hidrometeorologie, semnat la Bistriţa la 23 noiembrie 2007.

- Următoarea întâlnire a subcomisiei va avea loc în trimestrul IV al anului 2008, pe teritoriul României.

I.4. Activitatea subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie

l.4.a. Comisia constată că:

- Subcomisia a avut o întâlnire comună cu grupa de lucru pentru Directiva-cadru a Apei, la Bistriţa, în perioada 19-23 noiembrie 2007.

-  Sarcinile prevăzute în Regulamentul privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România şi Republica Ungară au fost îndeplinite; referitor la acest regulament, experţii părţii române au informat experţii părţii ungare că datele de la radarul Doppler WSR 98.D Oradea au fost transmise în format GIF, iar fişierele în cod BUFR nu se pot transmite în sistemul actual, fiind în curs procedura pentru achiziţionarea softului pentru conversia datelor SIMIN şi în format BUFR, urmând ca aceste informaţii în cod BUFR sa fie disponibile după data de 1 aprilie 2008.

- Experţii părţilor propun modificarea art. 11 din Regulamentul privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România şi Republica Ungară, după cum urmează:

„Schimbul anual de date hidrologice

Art. 11

a)  Partea română va preda părţii ungare fişele tip anuar şi valoarea pentru ΔH (diferenţa '0' miră şi '0' grafic) de la staţiile prevăzute în anexa nr. 4 a.

b)  Partea ungară va preda părţii române fişele tip anuar de la staţiile prevăzute în anexa nr. 4 b.

c) Partea ungară va transmite părţii române două exemplare ale «Anuarului hidrologic»"

Modificarea art. 11 a condus la modificarea anexei nr. 4b la Regulamentul privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România şi Republica Ungară.

- Sarcinile prevăzute în Regulamentul privind efectuarea de observaţii hidrometrice sistematice şi determinarea în comun a resurselor de apă pe apele de frontieră au fost îndeplinite.

Evaluarea valorilor debitelor lunare şi anuale (medii, maxime şi minime) în secţiunea de frontieră pentru anii 2001-2005 se va face până la 31 martie 2008. Experţii părţilor au căzut de acord să se efectueze evaluarea cu luarea în considerare a mediilor multianuale, pentru anii 1971-2000.

Se propune modificarea art. 2 pct. e din Regulamentul privind efectuarea de observaţii hidrometrice sistematice şi determinarea în comun a resurselor de apă pe apele de frontieră, după cum urmează:

„Modul si locul de efectuare a observaţiilor

Art. 2

e) Părţile efectuează lunar, în perioadele fără fenomene de îngheţ, măsurători simultane de debit, luând în considerare timpii de propagare. Datele de efectuare a măsurătorilor de debit vor fi stabilite în comun de organele hidrotehnice teritoriale competente. Centralizarea datelor se va face într-un tabel care constituie anexa nr. 3 la prezentul regulament."

Modificarea art. 2 a condus la elaborarea unei noi anexe nr. 3 şi modificarea corespunzătoare a art. 6 pct. b din Regulamentul privind efectuarea de observaţii hidrometrice sistematice şi determinarea în comun a resurselor de apă pe apele de frontieră, după cum urmează:

„Dispoziţii finale

Art. 6

b) Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul regulament."

- Instituţiile specializate ale părţilor nu au finalizat elaborarea metodologiei pentru determinarea valorilor debitelor-limită (prag), în secţiunea de frontieră a râurilor transfrontiere, varianta finală urmând să fie finalizată până pe data de 31 iulie 2008.

-  Schimbul de experienţă dintre experţii români şi unguri implicaţi în elaborarea prognozelor hidrologice a avut loc la Bucureşti în perioada 9-11 octombrie 2007.

Experţii părţilor propun continuarea schimbului de experienţă în cadrul unei întâlniri ce se va desfăşura la Budapesta în perioada septembrie-octombrie 2008, la care să participe şi experţi ai direcţiilor teritoriale ale apelor implicate în elaborarea de prognoze hidrologice.

-  Partea română a informat că datele din sistemele de transmitere automată elaborate în cadrul programelor Phare CBC, în prezent, nu sunt conectate la serverele FTP din centrele bazinale din cauza nefinalizării softului pentru realizarea interfeţei cu Programul naţional DESWAT (Destructive Emergency System for Water) de elaborare a prognozelor în regim automat. Acesta din urmă se preconizează a fi finalizat la sfârşitul anului 2008.

Experţii părţilor propun ca activitatea să se desfăşoare în continuare pe baza principiilor cuprinse la pct. 2.3 din Procesul-verbal al subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie, semnat la Arad la 13 februarie 2002.

-   Grupele comune de experţi au continuat examinarea posibilităţilor teoretice de tranzitare a apelor pe canalele Horea, Cutaş şi Ghepeş, conform sarcinilor prevăzute la pct. 7 din ordinea de zi/din Procesul-verbal întocmit cu ocazia întâlnirii subcomisiei de gospodărirea apelor si hidrometeorologie, semnat la Nyiregyhaza la 18 ianuarie 2007.

Privind problematica canalelor, experţii părţilor au stabilit următoarele:

In legătură cu canalul Horea:

Experţii părţilor au finalizat studiul comun. Din analiza studiului se constată că nu se poate tranzita apă pe canalul Horea - Karolyi, singura resursă de apă a acestuia fiind din precipitaţii şi topirea zăpezii. Din analizele probelor de apă prelevate în lunile mai ale perioadei 2005-2007 a rezultat încadrarea calităţii în clasa bun-moderat. Pentru asigurarea echilibrului ecosistemului situat pe teritoriul ungar, experţii părţilor au concluzionat că singura posibilitate ar fi mărirea suprafeţei luciului de apă prin ridicarea cotei stavila/ului de pe canalul Karolyi, de pe teritoriul ungar, km 17 + 300. In acest context, este necesar punctul de vedere al subcomisiei de apărare împotriva inundaţiilor.

In legătură cu canalul Cutaş:

Luând în considerare extinderea sistemului de canalizare în cartierul orădean, ale cărui ape uzate afectau apa din canalul Crişul Mic, se aşteaptă o îmbunătăţire a calităţii apelor în acest canal.

Experţii părţilor propun continuarea prelevărilor de probe şi efectuarea analizelor de calitate o dată pe an.

Când se va constata îmbunătăţirea calităţii apei, se vor analiza posibilităţile tehnice de tranzitare.

Părţile constată că pentru tranzitarea apei sunt necesare lucrări atât pe teritoriul român, cât şi pe teritoriul ungar.

In legătura cu canalul Ghepeş:

Experţii părţii române au fost de acord cu concluziile studiului elaborat şi transmis anterior de partea ungară.

Experţii părţilor au convenit continuarea măsurătorilor geodezice şi a analizelor'de calitatea apelor în secţiunile stabilite anterior, având în vedere şi prevederile Procesului-verbal al subcomisiei de calitatea apelor, semnat la Balmazujvaros la 9 noiembrie 2007.

Experţii părţilor au convenit că studiul comun poate fi elaborat după terminarea măsurătorilor geodezice.

Experţii părţilor au constatat că în prezent nu există posibilitatea tranzitării' apei' pe acest canal şi propun să continue sarcinile conform prevederilor cuprinse la pct. 1 alin. 3 din Procesul-verbal al subcomisiei de gospodărirea apelor si hidrometeorologie, semnat la Gyula la 10 septembrie 2004.

- Părţile s-au informat reciproc în legătură cu proiectele aflate în curs de derulare, care au legătură cu activitatea subcomisiei, prezentate în anexa nr. 4 la prezentul protocol.

- Publicaţia (web site) starea mediului în zona de frontieră a fost aprobată la întâlnirea Comisiei mixte româno-ungare pentru protecţia mediului, de la Eger, din perioada 24-26 octombrie 2007. Experţii părţilor propun scoaterea problematicii de pe ordinea de zi.

-  Experţii părţii ungare au informat despre stadiul realizării proiectului intitulat „Constituirea sistemului informatic de gospodărirea inundaţiilor între Nyiregyhaza şi Satu Mare". Luând în considerare cele prezentate, partea ungară solicită ca partea română să sprijine finalizarea cu succes a proiectului.

Experţii părţii române au informat că actualul sistem informaţional de pe teritoriul român, cu caracter naţional, a fost conceput conform proiectului DESWAT, care permite transfer de date cu alte sisteme doar prin servere FTP.

Administraţia Naţională Apele Române va asigura posibilitatea conectării celor două sisteme informaţionale ca sursă alternativă de comunicaţii, prin protocol FTP în punctul Satu Mare, pentru facilitarea schimbului operativ, în situaţii de urgenţă, dintre unităţile teritoriale locale.

- In legătură cu schimbul de date necesar în implementarea Directivei Uniunii Europene privind inundaţiile, experţii părţilor au constatat că în data de 23 octombrie 2007 a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva 2007/60/CE a Parlamentului şi Consiliului European privind evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii.

In vederea pregătirii elaborării hărţilor de inundabilitate, la cererea părţii ungare, partea română a transmis, până la data de 10 decembrie 2007, vaiorile debitelor, cu probabilitate de 1% şi 5 %, ale secţiunilor cuprinse în anexa nr. 1 la Regulamentul privind efectuarea de observaţii sistematice şi determinarea în comun a resurselor de apă pe'cursurile de apă ce formează frontiera româno-ungară.

Activitatea grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă:

Comisia constată că:

1.1.a ape de suprafaţă:

Experţii părţilor au continuat discuţiile privind activitatea de delimitare şi armonizare a corpurilor de apă de suprafaţă, cu luarea în considerare şi a corpurilor de apă aflate la risc, din punct de vedere al substanţelor organice, nutrientilor, al substanţelor prioritar periculoase şi alterărilor hidromorfologice. Ca rezultat al acestei activităţi, a fost analizată anexa nr. 12 la Procesul-verbal al întâlnirii subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie, semnat la Nyiregyhaza la 18 ianuarie 2007.

Experţii părţilor propun ca la următoarea întâlnire a Grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă să se continue activitatea de armonizare a corpurilor de apă.

Experţii părţilor şi-au transmis reciproc metodologiile în limba engleză, privind identificarea corpurilor de apă puternic modificate şi artificiale, cât şi evaluarea riscului din punct de vedere al nutrientilor, substanţelor organice, substanţelor prioritar periculoase şi alterărilor hidromorfologice.

Experţii părţilor îşi vor transmite până la 15 aprilie 2008 eventualele întrebări asupra metodologiilor transmise.

La următoarea întâlnire a Grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă vor fi prezentate şi analizate metodologiile părţilor.

Experţii părţilor şi-au trimis reciproc, pentru apele de suprafaţă, atât sintezele privind principalele probleme de gospodărire a apelor, cât şi adresele site-urilorde unde pot fi accesate (partea ungară va furniza informaţiile pe subunităţile hidrografice din bazinul hidrografic Tisa, iar partea româna, pentru bazinele hidrografice Mureş, Crişuri, Someş-Tisa ).

Experţii părţilor îşi vor transmite până la 15 mai 2008 eventualele observaţii în legătură cu acestea.

1.1.b ape subterane:

Luând în considerare cele cuprinse în anexa nr. 11 la Procesul-verbal al subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie, semnat la Nyiregyhaza la 18 ianuarie 2007, a fost continuată activitatea de delimitare şi armonizare a corpurilor de apă transfrontieră.

Partea ungară a informat că în prezent se află în proces de redelimitare a tuturor corpurilor de apă subternă transfrontieră. Partea ungară, la prezenta sesiune, a informat că va transmite până la data de 29 februarie 2008 rezultatele redelimitării.

Partea română va transmite până la data de 30 aprilie 2008 punctul său de vedere privind armonizarea corpurilor de apă subterană transfrontieră, problematică ce va fi abordată la viitoarea întâlnire a Grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă.

Corpul de apă subterană transfrontier Someş-Szamos

Partea ungară va revedea evaluarea preliminară a stării cantitative pe baza rezultatelor proiectului SQUASH. La prezenta sesiune partea ungară a informat că va transmite părţii române, prin intermediul secretarilor pentru ape de frontieră, rezultatele reevaluării, până la data de 29 februarie 2008.

Partea română va transmite punctul său de vedere până la 30 aprilie 2008 , urmând ca eventualele puncte de vedere diferite să fie armonizate la viitoarea întâlnire a Grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă.

Corpul de apă subterană transfrontier Mureş-Maros

Experţii au căzut de acord să elaboreze proiecte conform pct. 12 din Procesul-verbal al   subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie, semnat la Nyiregyhaza la 18 ianuarie 2007. Propunerile de proiecte vor fi transmise celeilalte părţi prin secretarii pentru ape de frontieră.

Experţii părţilor au căzut de acord ca până la realizarea proiectelor mai sus menţionate părţile să îşi transmită reciproc date estimative preliminare privind:

• reîncărcarea acviferelor ca medie multianuală;

• volumul exploatat total, ca medie multianuală;

• mărimea fluxului de apă subterană în secţiunea de frontieră, cu indicarea grosimii stratului acviferîn secţiunea de frontieră.

Aceste date nu vor putea face obiectul unor discuţii divergente, având în vedere gradul lor de aproximare. Schimbul de date se va realiza până la 31 martie 2008 prin intermediul secretarilor pentru ape de frontieră.

Corpul de apă subterană transfrontier ROSO06(Câmpia Carei)-Hud.2.3.1

Corpul de apă a fost armonizat anterior şi a fost declarat de ambele părţi ca fiind posibil la risc privind conţinutul de nitraţi. O evaluare preliminară a stării va fi realizată pe baza rezultatelor monitoringului calitativ din 2007. Rezultatele acestei evaluări vor fi discutate la următoarea întâlnire a Grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă.

Corpul de apă subterană transfrontier ROCR01 (Câmpia Crişurilor)-HU p.2.6.1

Luând în considerare informarea părţii ungare, acest corp este la risc din punct de vedere cantitativ şi posibil la risc din punct de vedere calitativ, datorită unor cauze din zona Debrecen. Totodată, având în vedere că direcţia de curgere este dinspre Ungaria spre România, partea română urmează să verifice influenţa acestei situaţii pe teritoriul României, pe baza rezultatelor monitoringului din 2007. Partea ungară va reevalua starea cantitativă şi calitativă pe baza rezultatelor monitoringului din 2007. Părţile se vor informa reciproc asupra rezultatelor acestor analize la următoarea întâlnire a Grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă.

Pentru celelalte corpuri de apă subterană transfrontieră niciuna dintre părţi nu a semnalat probleme privind existenţa vreunui risc cantitativ sau calitativ.

Experţii părţilor au convenit ca până la sfârşitul anului 2008 să compleze tabelele necesare pentru evaluarea'stării cantitative şi calitative a corpurilor de apă transfrontiere care fac obiectul raportării la ICPDR.

Experţii părţilor şi-au transmis reciproc, pentru apele subterane, atât sintezele privind principalele probleme de gospodărire a apelor, cât şi adresele site-urilor de unde pot fi accesate (partea ungară a furnizat informaţiile pe subunităţile hidrografice din bazinul hidrografic Tisa, iar partea româna, pentru bazinele hidrografice Mureş, Crişuri, Someş-Tisa).

Experţii părţilor işi vor transmite până la 15 mai 2008 eventualele observaţii în legătură cu acestea.

-  Experţii s-au informat reciproc, conform cerinţelor DCA, despre elaborarea sistemelor de monitoring pentru corpurile de apă de suprafaţă şi subterane.

Experţii părţii române au predat Raportul 2006 pentru sistemul de monitoring al corpurilor de apă, conform art. 8 al DCA, în formă tipărită, pentru bazinele hidrografice Mureş, Crişuri şi Someş- Tisa, părţi ale Raportului Naţional.

Partea ungară a informat că datorită volumului mare al Raportului Naţional privind sistemul de monitoring al corpurilor de apă, conform art. 8 al DCA, nu va preda un material tipărit şi a indicat următoarea adresă de internet: http://cdr.eionet. europa.eu/hu/eu/wfdart8, la care raportul poate fi găsit; totodată, au predat un rezumat în limba engleză, privind monitoringul corpurilor de apă subterană.

- Experţii părţilor constată că Proiectul Managementul bazinului râului transfrontier Crişuri, sub-bazin al Tisei - asistenţă pentru stabilirea instrumentelor de control şi management al bazinului, prezentat în anexa nr. 14 pct. 1 din Protocolul sesiunii a XVIII-a a Comisiei, semnat la Nyiregyhaza la 30 martie 2007, a fost finalizat în iunie 2007.

Experţii părţilor propun ca rezultatele proiectului comun să fie utilizate în viitor în colaborarea româno-ungară în domeniul gospodăririi apelor.

- Experţii părţilor au examinat posibilitatea de trecere la Sistemul European Unificat de Armonizare (Unified European Levelling Network, Height Datum:Amsterdam) propus de organismul EuroGeografics.

Experţii părţilor propun ca această problematică sa fie scoasă de pe ordinea de zi, având în vedere că această decizie nu este de competenţa Comisiei hidrotehnice.

Experţii părţilor au predat reciproc fişierele SHAPE atât pentru punctele de monitoring, corpurile de apă transfrontieră de suprafaţă şi subterane, cât şi pentru bazinele Someş, Crişuri şi Mureş.

Experţii părţilor vor analiza materialeie transmise şi îşi vor transmite eventualele observaţii până la data de 15 martie 2008, iar eventualele completări solicitate vor fi transmise până la 15 iunie 2008.

- Experţii părţilor au stabilit programul sarcinilor comune ce necesită armonizare la pct. 1.1-1.7 din Procesul-verbal al subcomisiei de gospodărirea apelor si hidrometeorologie, semnat la Bistriţa la 23 noiembrie 2007.

I.4.b. Comisia hotărăşte:

- Aprobă Procesul-verbal al întâlnirii subcomisiei şi Grupei de lucru pentru Directiva-cadru a apei, semnat la Bistriţa la 23 noiembrie 2007.

-   Să se examineze îndeplinirea sarcinilor cuprinse în Regulamentul privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România şi Republica Ungară.

-  Partea română va transmite datele radar în cod BUFR, conform atât art. 14, cât şi anexei 8.a ale Regulamentului privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România şi Republica Ungară, după finalizarea procedurii pentru achiziţionarea softului, respectiv începând cu 30 mai 2008.

-  Aprobă modificarea art. 11 din Regulamentul privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România şi Republica Ungară, conform celor prevăzute atât în Procesul-verbal al subcomisiei, semnat la Bistriţa ia 23 noiembrie 2007, cât şi în anexa nr. 4.b, modificată, a aceluiaşi regulament, care reprezintă anexa nr. 7 la prezentul protocol.

-   Să se examineze îndeplinirea sarcinilor cuprinse în Regulamentul privind efectuarea de observaţii hidrometrice sistematice şi determinarea în comun a resurselor de apă pe cursurile de apă pe apele de frontieră.

-  Aprobă modificarea art. 2 pct. e şi a art. 6 pct. b ale Regulamentului privind efectuarea de observaţii hidrometrice sistematice şi determinarea în comun a resurselor de apă pe cursurile de apă transfrontiere, conform celor prevăzute atât în Procesul-verbal al subcomisiei, semnat la Bistriţa la 23 noiembrie 2007, cât şi în noua anexă nr. 3 la acelaşi regulament, care reprezintă anexa nr. 8 la prezentul protocol.

- Instituţiile specializate ale părţilor să finalizeze până pe data de 31 iulie 2008 metodologia de stabilire a debitului minim necesar în secţiunea de frontieră, cu luare în considerare a celor cuprinse la punctul 3 din Procesul-verbal al întâlnirii extraordinare a aubcomisiei de gospodărirea apelor si hidrometeorologie, semnat la Praidja 23 iunie 2006.

-   Imputerniciţii sprijină realizarea de către instituţiile specializate a părţilor a metodologiei privind stabilirea debitului minim necesar (prag), în secţiunea de frontieră, până la termenul prevăzut.

- Să se continue schimbul de experienţă dintre experţii români şi unguri implicaţi în elaborarea prognozelor hidrologice, cu participarea experţilor direcţiilor teritoriale ale apelor implicate în elaborarea de prognoze hidrologice.

- Să se continue după calibrare discuţiile privind introducerea datelor obţinute din sistemele de monitoring elaborate în cadrul proiectelor Phare CBC (Cross Border Cooperation), în fluxul informaţional existent între părţi.

- Sa continue activitatea grupelor comune de experţi pentru examinarea posibilităţilor teoretice de tranzitare a apelor pe canalele Horea, Cutaş şi Ghepeş, conform pct. 7 din Procesul-verbal al subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie, semnat la Nyiregyhaza la 18 ianuarie 2007. Subcomisia de gospodărirea apelor împreună cu Subcomisia pentru calitatea apelor să pregătească pentru sesiunea a XX-a a Comisiei un scurt raport privind rezultatele şi concluziile asupra posibilităţilor teoretice de tranzitare a apelor pe'canalele Horea, Cutaş şi Ghepeş.

-  Experţii părţilor să se informeze în legătură cu proiectele aflate in derulare, care au legătură cu activitatea subcomisiei.

- Următoarea întâlnire a subcomisiei va avea loc în trimestrul III al anului 2008 pe teritoriul Republicii Ungare.

-  Grupa de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă să îşi continue activitatea pe baza obiectivelor Comisiei Internaţionale pentru Protecţia fluviului Dunărea (ICPDR) pentru realizarea sarcinilor comune reieşite din aplicarea Directivei-cadru pentru apă 2000/60/CE şi a celor stabilite conform Procesului-verbal al subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie, semnat la Bistriţa la 23 noiembrie 2007 şi să informeze subcomisia în legătură cu activitatea sa.

- Următoarea întâlnire a Grupei de lucru pentru Directiva-cadru pentru apă să aibă loc în luna iunie a anului 2008 pe teritoriul Republicii Ungare.

-  Problematica trecerii la Sistemul European Unificat de Armonizare (Unified European Levelling Network, Height Datum:Amsterdam) propus de organismul EuroGeografics să fie scoasă de pe ordinea de zi, având în vedere că această decizie nu este de competenţa Comisiei.

I.5. Intâlnirea împuterniciţilor în scopul verificării pe teren a lucrărilor hidrotehnice

I.5.a. Comisia constată că:

- In anul 2007 nu a avut loc întâlnirea împuterniciţilor cu ocazia verificării comune pe teren a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor.

I.6. Colaborarea organelor teritoriale:

I.6.a. In legătură cu hotărârile de la pct. I.6.b din Protocolul sesiunii a XVIII-a, Comisia constată:

-  Părţile au apreciat favorabil colaborarea directă dintre organele hidrotehnice teritoriale ale părţilor, desfăşurată de la ultima sesiune a Comisiei, în diferite domenii ale gospodăririi apelor care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat.

I.6.b. Comisia hotărăşte:

- Imputerniciţii vor sprijini în continuare colaborarea directă dintre organele hidrotehnice teritoriale, precum şi participarea specialiştilor din organele centrale şi teritoriale la manifestările din domeniul gospodăririi apelor, organizate de oricare dintre părţi.

I.7. Examinarea programului lucrărilor noi

I.7.a. In legătură cu hotărârile de la pct. I.8.b din Protocolul sesiunii a XVIII-a, Comisia constată:

In anul 2007 părţile nu au transmis proiecte spre examinare, deoarece nu s-au efectuat lucrări noi pe sectoarele de interes comun.

I.7.b. Comisia hotărăşte:

-  Organele hidrotehnice teritoriale competente trebuie să transmită Comisiei, spre avizare, documentaţiile intervenţiilor cu posibil efect transfrontier, conform procedurii prevăzute în Regulamentul privind procedura de urmat în cazul examinării intervenţiilor cu posibil efect transfrontier.

I.8. Examinarea stadiului de elaborare a proiectelor realizate în domeniul de aplicare al Acordului hidrotehnic cu asistenţă tehnică sau financiară terţă

I.8.a. In legătură cu hotărârile de la punctul l.9.b din Protocolul sesiunii a XVIII-a, Comisia constată:

- Atât în cadrul subcomisiilor, cât şi la actuala întâlnire, părţile s-au informat reciproc în legătură cu proiectele comune realizate cu asistenţă tehnică şi financiară terţă, care sunt cuprinse în anexa nr. 4 la prezentul protocol.

I.8.b. Comisia hotărăşte:

- Sprijină şi urmăreşte în continuare cu atenţie proiectele care se realizează în domeniul de aplicare al Acordului cu asistenţă tehnică şi financiară terţă, cât şi cele din bazinele hidrografice ale Tisei şi Dunării.

I.9. Următoarea întâlnire a Comisiei hidrotehnice

Comisia hotărăşte ca următoarea sesiune ordinară a Comisiei să aibă loc pe teritoriul Ungariei în trimestrul IV al anului 2008.

II. Diverse

II.a. Comisia constată că:

- A avut loc întâlnirea Grupului permanent de experţi pentru programe şi proiecte internaţionale din cadrul Comisiei Mixte Româno-Ungare pentru Protecţia Mediului, la Bucureşti în data de 2 octombrie 2007.

Grupul de experţi a transmis Comisiei atât minuta întâlnirii, în limba engleză, cât şi următoarele documente anexate acesteia:

-  lista proiectelor care pot primi finanţare prin intermediul programelor în contextul Obiectivului European de Cooperare Teritorială (anexa nr.2 la minuta întâlnirii);

- lista cu propuneri de proiecte ce urmează a fi analizate şi prioritizate de către Comisia hidrotehnică româno-ungară, în vederea obţinerii fondurilor necesare realizării acestora (anexa nr. 4 la minuta întâlnirii);

- lista cu idei de proiecte ce urmează a fi întocmite (anexa nr. 3 la minuta întâlnirii);

-  lista cu proiecte aflate în curs de derulare (anexa nr. 5 la minuta întâlnirii).

Grupul de experţi solicită Comisei să analizeze lista propunerilor de proiecte din anexa nr. 4 la minuta întâlnirii şi să stabilească o listă cu prioritizarea acestora.

-  Şedinţa comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Ungare a avut loc la Sibiu la 14 noiembrie 2007 .

II.b.Comisia hotărăşte:

- Solicită ca în vederea prioritizării propunerilor de proiecte din anexa nr. 4 la minuta întâlnirii, Grupul permanent de experţi pentru programe şi proiecte internaţionale din cadrul Comisiei Mixte Româno-Ungare pentru Protecţia Mediului să transmită informaţii suplimentare şi amănunţite în legătură cu acestea.

-  Va sprijini realizarea sarcinilor părţilor care decurg din hotărârile şedinţelor comune ale Guvernului României şi Guvernului Republicii Ungare, care intră sub incidenţa Acordului hidrotehnic.

Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentul protocol.

Hotărârile prezentului protocol vor intra în vigoare după aprobarea lor de către guvernele celor două state, conform cap. III art. 10 pct. 5 din acord. O dată cu acesta îşi pierd valabilitatea:

1. Anexele nr. 1, 4 şi 5 la Regulamentul privind urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară,intrate în vigoare la data de 5 aprilie 2006.

2. Anexa nr. 2 la Regulamentul privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita, intrate în vigoare la data de 8 septembrie 2003.

3. Anexa nr. 2 la Regulamentul privind procedura aplicabilă în cazul apariţiei unei stări de deteriorare neaşteptată a calităţii apelor, aprobat la data 5 aprilie 2006.

4. Articolul 11 şi anexa nr. 4b ale Regulamentului privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România si Republica Ungară, intrate în vigoare la data de 5 aprilie 2006.

5. Articolul 2 pct. e al Regulamentului privind efectuarea de observaţii hidrometrice sistematice şi determinarea în comun a resurselor de apă pe cursurile de apă de frontieră, intrate în vigoare la data de 6 august 2006.

Prezentul protocol a fost semnat la Baia Mare la 19 februarie 2007, în două exemplare originale, fiecare în limba română şi în limba maghiară, toate textele fiind egal autentice.

Din partea română,

Lucia Ana Varga

Din partea ungară,

Kothay Laszlo

ANEXA Nr. 1 la protocol

(Anexa nr. 1 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară

LISTA

instituţiilor care execută prelevările de probe şi analizele de calitate

Pe teritoriul român:

Administraţia Naţională „Apele Române"

Direcţia Apelor Crişuri

410204 Oradea, str. Ion Bogdan nr. 35

Tel:       +40-259-443892

Fax:                    +40-259-444237

                           +40-259-242064

E-mail: dispecerat@dac.rowater.ro

laborator@dac.rowater.ro

Administraţia Naţională „Apele Române"

Direcţia Apelor Someş - Tisa

Str. Vânătorului nr. 17, 400217 Cluj-Napoca

Tel:       +40-264-433028

Mobil:   +40-788-235758

                           +40-788-235759

                           +40-746-046240

Dispecerat:

Tel + Fax:          +40-246-433021

E-mail: dispecerat@dast.rowater.ro

Administraţia Naţională „Apele Române"

Direcţia Apelor Someş - Tisa

Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare 3900 Satu Mare, str. Mircea cel Bătrân nr. 8/A

Tel:       +40-261-770177

Fax:     +40-261-768302

E-mail: dispecer@sqasm.dast.rowater.ro

laborator@sqasm.dast. rowater.ro

Administraţia Naţională „Apele Române"

Direcţia Apelor Mureş

4300 Tg. Mureş, str. Koteles Samuel nr. 33

Tel:      +40-265-265420

Dispecerat:        +40-265-261303

Fax:                   +40-265-267955

E-mail: dispecer@dam.rowater.ro

Administraţia Naţională „Apele Române"

Direcţia Apelor Mureş

Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad 310414 Arad, Str. Liviu Rebreanu nr. 101

Tel:       +40-257-280368

                           +40-257-280892

Fax:     +40-257-280812

E-mail: dispecer@sqaar.dam.rowater.ro

Pe teritoriul ungar:

Tiszantuli Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg (TI-KTVF)

H-4025 Debrecen, Hatvan u. 16.

Telefon:              36-52-511 000

Telefax:    36-52-511 040

                           36-52-511 050

E-mail:     tiszantuli@zoldhatosag.hu

ti kof e@tktvf. kvvm. hu

tiktvf labor@,tktvf.kvvm.hu

Also-Tisza-videki Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg (ATV-KTVF)

H-6721 Szeged, Felso -Tisza part 17.

Telefon:    36-62-553 033 (kozpont)

                           36-30-9382 389 (dispecerat)

Telefax:    36-62-553 038

E-mail:     alsotiszavideki@zoldhatosaq.hu

atvktvftitk@atvktvf.kvvm.hu

atvktvflabor@atvktvf.kvvm.hu (laborator)

ANEXA Nr. 2 la protocol

(Anexa nr. 2 la Regulamentul privind procedura de urmat în cazul poluărilor accidentale, periculoase, care nu se mai pot evita)

LISTA

instituţiilor abilitate pentru efectuarea schimburilor de informaţii referitoare la poluări accidentale a cursurilor de apă care traversează frontiera de stat dintre România şi Republica Ungară

A. pentru râurile Someş, Crasna şi Tur

a. Instituţii competente din România:

Direcţia Apelor Someş - Tisa

400217 Cluj-Napoca, Str. Vânătorului nr. 17

Tel:       +40-264-433028

Mobil:   +40-788-235758

                           +40-788-235759

                           +40-746-046240

Dispecerat:

Tel +Fax:           +40-246-433021

E-mail: dispecerat@dast.rowater.ro

Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare - de rezervă 3900 Satu Mare, str. Mircea cel Bătrân nr. 8/A

Tel:      +40-261-770177

Fax:     +40-261-768302

E-mail: dispecer@sqasm.dast.rowater.ro

laborator@sqasm.dast rowater.ro

b. Instituţii competente din Ungaria:

Felso-Tisza-videki Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg Nyiregyhaza (FTV-KTVF)

4400 Nyiregyhaza, Kolcsey u. 12-14

Tel:      +36-42-598930, 598931

Fax:     +36-42-598941

E-mail: felsotiszavideki@,zoldhatosaq.hu

Tiszantuli Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Debrecen (TI-KTVF Laborator)

4025 Debrecen, Hatvan u. 16

Tel:      +36-52-511000

Fax:     +36-52-511040

E-mail: tiszantuli(S),zoldhatosaq.hu

Felso-Tisza-videki Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag, Nyiregyhaza (FETI-KOVIZIG)

H-4400 Nyiregyhaza, Szechenyi u. 19., Pf.14.

Tel:       +36-42-502200

Fax:     +36-42-502202

E-mail: vizrajz(S),fetikovizig.hu

B. pentru râurile Barcău, Crişul Negru, Crişul Repede şi Crişul Alb

a.  Instituţii competente din România:

Direcţia Apelor Crişuri 410204 Oradea, str. Ion Bogdan nr. 35

Tel:       +40-259-443892

Fax:      +40-259-444237

                           +40-259-242064

E-mail: dispecerat@dac.rowater.ro

laborator@dac.rowater.ro

b.  Instituţii competente din Ungaria:

Tiszantuli Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Debrecen (TI-KTVF)

4025 Debrecen, Hatvan u. 16

Tel:       +36-52-511000

Fax:     +36-52-511040

E-mail: tiszantuli@,zoldhatosaq.hu

Also Tisza-videki Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Szeged  (ATV-KTVF)

6721 Szeged, Felso-Tisza part 17.

Tel:       +36-62-553033

                          +36-30-9382389 (dispecerat)

Fax:     +36-62-553038

E-mail: alsotiszavideki@zoldhatosaq.hu

Tiszantuli Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag, Debrecen (TIKOVIZIG)

H-4025 Debrecen, Hatvan u. 8-10., Pf. 57.

Tel:       +36-52-410677

Fax:      +36-52-316662

E-mail: vizrajz@,tikoviziq.hu

Koros-videki Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag, Gyula (KOR-KOVIZIG)

H-5700 Gyula, Varoshaz u. 26., Pf. 19.

Tel:       +36-66-526400

Fax:      +36-66-526407

E-mail: vizrajz@,korkoviziq.hu

C. pentru râul Mureş

a. Instituţii competente din România:

Direcţia Apelor Mureş

4300 Tg. Mureş, Str.Koteles Samuel nr. 33

Tel:     +40-265-265420

Dispecerat:        +40-265-261303

Fax:     +40-265-267955

E-mail: dispecer@dam.rowater.ro

Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad - de rezervă

310414 Arad, Str. Liviu Rebreanu nr. 101

Tel:       +40-257-280368

                           +40-257-280892

Fax:      +40-257-280812

E-mail: dispecer@sqaar.dam.rowater.ro

b. Instituţii competente din Ungaria:

Also Tisza-videki Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Szeged (ATV-KTVF)

6721 Szeged, Felso-Tisza part 17.

Tel:       +36-62-553033

                           +36-30-9382389 (dispecerat)

Fax:      +36-62-553038

E-mail: alsotiszavideki@zoldhatosag.hu

Also Tisza-videki Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag, Szeged (ATIKOVIZIG)

H-6720 Szeged, Stefania 4., Pf. 390.

Tel:       +36-62-599599

Fax:      +36-62-420774

E-mail: vizrajz@atikovizig.hu

ANEXA Nr. 3 la protocol

(Anexa nr. 2 la Regulamentul privind procedura aplicabilă în cazul apariţiei unei stări de deteriorare neaşteptată a calităţii apei)

LISTA

instituţiilor abilitate pentru efectuarea schimburilor de informaţii referitoare la deteriorarea neaşteptată a calităţii apei şi la declararea stării extraordinare a calităţii apei care generează poluări accidentale cu impact transfrontier a cursurilor de apă care traversează frontiera de stat dintre România şi Ungaria

A. pentru râurile Someş, Crasna şi Tur

a. Instituţii competente din România:

Direcţia Apelor Someş-Tisa

400217 Cluj-Napoca, Str. Vânătorului nr. 17

Tel:       +40-264-433028

Mobil: +40-788 -235758

                           +40-788-235759

                           +40-746-046240

Dispecerat:

Tel +Fax:           +40-246-433021

E-mail: dispecerat@dast.rowater.ro

Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare - de rezervă

3900 Satu Mare, str. Mircea cel Bătrân nr. 8/A

Tel:       +40-261-770177

Fax:      +40-261-768302

E-mail: dispecer@sqasm.dast.rowater.ro

laborator@sqasm. dast.rowater.ro

b. Instituţii competente din Ungaria:

Felso-Tisza-videki Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es VIzugyi Felugyeloseg Nyiregyhaza (FTV-KTVF)

4400 Nyiregyhaza, Kolcsey u. 12-14

Tel:       +36-42-598930,598931

Fax:     +36-42- 598941

E-mail: felsotiszavideki@zoldhatosag.hu

Tiszantuli Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Debrecen (TI-KTVF-Laborator)

4025 Debrecen, Hatvan u. 16

Tel:       +36-52-511000

Fax:     +36-52-511040

E-mail: tiszantuli@zoldhatosag.hu

Felso-Tisza-videki Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag, Nyiregyhaza (FETI-KOVIZIG)

H-4400 Nyiregyhaza, Szechenyi u. 19., Pf.14.

Tel:       +36-42-502200

Fax:      +36-42- 502202

E-mail: vizrajz@fetikoviziq.hu

B. pentru râurile Barcău, Crişul Negru, Crişul Repede şi Crişul Alb

a.  Instituţii competente din România:

Direcţia Apelor Crişuri 410204 Oradea, str. Ion Bogdan nr. 35

Tel:       +40-259-443892

Fax:     +40-259-444237

                          +40-259-242064

E-mail: dispecerat@dac.rowater.ro

laborator@dac.rowater.ro

b.  Instituţii competente din Ungaria:

Tiszântuli Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Debrecen (TI-KTVF)

4025 Debrecen, Hatvan u. 16

Tel:       +36-52-511000

Fax:     +36-52-511040

E-mail: tiszantuli@zoldhatosag.hu

Also-Tisza-videki Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Szeged (ATV-KTVF)

6721 Szeged, Felso-Tisza part 17.

Tel:       +36-62-553033

                           +36-30-9382389 (dispecerat)

Fax:      +36-62-553038

E-mail: alsotiszavideki(S),zoldhatosag.hu

Tiszântuli Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag (TIKOVIZIG)

H-4025 Debrecen, Hatvan u. 8-10., Pf. 57.

Tel:       +36-52-410 677

Fax:      +36-52-316 662

E-mail: vizrajz(S),tikovizig.hu

Koros-videki  Kornyezetvedelmi  es Vizugyi  Igazgatosag (KOR-KOVIZIG)

H-5700 Gyula, Varoshaz u. 26., Pf. 19.

Tel:                     +36-66-526400

Fax:      +36-66-526407

E-mail: vizrajz(S),korkovizig.hu

C. pentru râul Mureş

a.  Instituţii competente din România:

Direcţia Apelor Mureş

4300 Tg. Mureş, Str.Koteles Samuel nr. 33

Tel:     +40-265-265420

Dispecerat:       +40-265-261303

Fax:    +40-265-267955

E-mail: dispecer(S),dam.rowater.ro

Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad - de rezervă

310414 Arad, str. Liviu Rebreanu nr. 101

Tel:       +40-257-280368

                           +40-257-280892

Fax:      +40-257-280812

E-mail: dispecer@sqaar.dam.rowater.ro

b.  Instituţii competente din Ungaria:

Also-Tisza-videki Kornyezetvedelmi, Termeszetvedelmi es Vizugyi Felugyeloseg, Szeged   (ATV-KTVF)

6721 Szeged, Felso-Tisza part 17.

Tel:       +36-62-553033

                           +36-30-9382389 (dispecerat)

Fax:     +36-62-553038

E-mail: alsotiszavideki@zoldhatosaq.hu

Also-Tisza-videki Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag (ATIKOVIZIG)

H-6720 Szeged, Stefania 4., Pf. 390.

Tel:       +36-62-599599

Fax:      +36-62-420774

E-mail: vizrajz@,atikoviziq.hu

ANEXA Nr. 4 la protocol

INFORMARE

privind proiectele româno-ungare în derulare, realizate în domeniul de aplicare al Acordului cu asistenţă tehnică sau cu finanţare externă

1. Proiecte care au legătură cu sarcinile subcomisiei de calitate a apelor

La nivelul bazinului Someş Tisa sunt în derulare următoarele proiecte:

• Proiectul „Prevenirea dezastrelor, reducerea riscului şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă în sectorul minier" pentru obiectivele din judeţul Maramureş. Finanţarea este asigurată de Banca Mondială sub coordonarea unui grup de experţi din Germania.  Din  partea  română sunt implicate  instituţii cu atribuţiuni în acest domeniu: Prefectura Maramureş, REMIN - Ş.A. Baia Mare, ANRM, APM Maramureş, IJSU Maramureş, SGA Maramureş.

Obiectivul proiectului este punerea la punct a unui sistem regional de reacţie în cazul deversărilor accidentale de substanţe poluante rezultate din activităţile miniere desfăşurate în bazinul Tisa.

Prin proiect vor fi elaborate coduri de practică şi îndrumare pentru planurile de reacţie în situaţii de urgenţă pentru ca administratorul obiectivelor să gestioneze operativ şi eficient situaţiile de urgenţă generate de accidentele produse la haldele de steril şi iazurile de decantare-stocare deşeuri şi substanţe periculoase.

• Proiectul „Dezvoltare şi reabilitare complexă a râului Tur":

- parteneri: instituţii şi organizaţii din Republica Ungară şi România (sub coordonarea Consiliului Judeţean Satu Mare);

-  obiective: protecţia naturii, dezvoltare agroturism, alte aspecte locale de interes comun din judeţele de graniţă;

- stadiu: se efectuează studii pentru obţinerea finanţărilor.

•   Partea ungară a informat în legătură cu proiectul Dezvoltarea şi reabilitarea complexă a râului Tur. In anul precedent a fost întocmit conceptul de studiu complex pentru dezvoltarea gospodăririi apelor şi protecţia naturii. Acest studiu cuprinde şi descrierea ecologică a sistemului hidrografic al râului Tur.

In acest an s-au întocmit planuri pentru reabilitarea digurilor, pentru construcţii hidrotehnice care asigură alimentarea cu apă a ariilor protejate şi pentru renaturarea braţelor moarte şi a zonelor inundabile. Pe baza planurilor s-a efectuat studiul de impact şi s-au demarat procedurile necesare de obţinere a autorizaţiei de mediu.

Proiecte la nivelul bazinului Crişuri:

•   Proiectul Managementul bazinului râului transfrontier Crişuri, sub-bazin al Tisei - asistenţă pentru stabilirea instrumentelor de control şi management al bazinului, prezentat în anexa nr. 14 (pct. 1) la Protocolul sesiunii a XVIII-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare (Nyiregyhaza, 26-30 martie 2007) a fost finalizat în iunie 2007.

Experţii subcomisiei propun ca rezultatele proiectului comun să fie utilizate în viitor în diferitele domenii ale colaborării româno-ungare în domeniul gospodăririi apelor.

• Proiecte în cadrul Programului INTEREG IIIA:

-   proiectul Reabilitarea stării ecologice şi turistice a canalului Eloviz având ca sursă de finanţare - parteneri: Koros-videki Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag (Gyula), Kozep-Bekesi telepulesekVizvedelmi Egyesulete, Administraţia Naţională a Imbunătăţirilor Funciare - Sucursala Teritorială Timiş Mureş Inferior, Unitatea de Administrare Arad; perioada de desfăşurare: ianuarie 2006 - decembrie 2007.

Pe teritoriul ungar canalul Eloviz este îndiguit, iar pe teritoriul român există un proiect pentru reabilitarea în scop turistic a canalului Morii şi de tranzitare a apei.

- proiectul Studierea utilizării resursei de apă din subbazinul hidrografic Crişul Alb, atât de pe teritoriul român, cât şi pe teritoriul ungar, având aceeaşi sursă de finanţare; parteneri: Koros-videki Kornyezetvedelmi es Vizugyi Igazgatosag (Gyula), Bekescsaba Megyei Jogu Vâros Onkormanyzata, Kozep-Bekesi telepulesek Vizvedelmi Egyesulete, Direcţia Apelor Crişuri Oradea şi Administraţia Naţională a Imbunătăţirilor Funciare - Sucursala Teritorială Timiş Mureş Inferior, Unitatea de Administrare Arad; perioada de desfăşurare: mai 2007 - mai 2008.

2. Proiectele care au legătură cu activitatea subcomisiei de apărare împotriva inundaţiilor

a) Elaborarea sistemului informaţional pentru apărare împotriva inundaţiilor între Nyiregyhaza şi Satu Mare - iniţiator Direcţia Apelor FETIKOVIZIG Nyiregyhaza

Finanţare: Programul de colaborare transfrontier româno-ungar INRERREG III A, 2004-2006

Partener: Consiliul Judeţean Satu Mare, România

b)   Modernizarea Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor produse de ape interne pe zona de interes comun - iniţiator Direcţia Apelor FETIKOVIZIG Nyiregyhaza

Finanţare: Program de colaborare transfrontier româno- ungarşi ungaro-sarb

Parteneri: Direcţia Apelor FETIKOVIZIG Debrecen, Administraţia   Naţională   a   Imbunătăţirilor   Funciare   -

Sucursala Someş - Criş, Oradea

c)  Dezvoltarea sistemului de apărare împotriva inundaţiilor pe Crişul Dublu - iniţiator Direcţia Apelor KORKOVIZIG Gyula

Finanţare: INTERREG IIIA

Parteneri: Direcţia Apelor Crişuri, Oradea

d)   Proiectarea căii de acces pentru apărare împotriva inundaţiilor- iniţiator Direcţia Apelor KORKOVIZIG Gyula

Finanţare: INTERREG IIIA

Parteneri: Direcţia Apelor Crişuri, Oradea

3. Proiectele care au legătură cu activitatea subcomisiei de gospodărirea apelor şi hidrometeorologie

Partea ungară a informat în legătură cu următoarele proiecte:

1.  Lacuri şi dumbrave în zona de frontieră, reabilitarea braţului mort al Someşului - INTERREG III A.

Parteneri ai Direcţiei protecţia mediului şi a apelor Tisa Superioară, Nyiregyhaza - Ungaria:

• Direcţia Parcului Naţional Hortobagy, Debrecen - Ungaria

•  Fundaţia Protecţia naturii Szabolcs Szatmar, Beregi- Ungaria

• Consiliul Comunal al Comunei Csegold - Ungaria

• Consiliul Comunal al Comunei Csengersima - Ungaria

• Consiliul Comunal al Comunei Gacsaly - Ungaria

• Consiliul Comunal al Comunei Zaita - Ungaria

• Consiliul Comunal al Comunei Csaszlo - Ungaria

• Administraţia Naţională a Imbunătăţirilor Funciare, Sucursala Someş-Criş, Oradea - România

• Consiliul Comunal Lazuri - România

• Consiliul Comunal Dorold - România

2.  Program de protecţia mediului în judeţul Hajdu Bihar pentru protecţia apei subterane destinate apei potabile - INTERREG IIIA

Parteneri ai Direcţiei protecţia mediului şi a apelor de dincolo de Tisa, Debrecen - Ungaria:

• Direcţia Apelor Crişuri Oradea - România

3.   Studierea utilizării resursei de apă din subbazinul hidrografic Crişul Alb, atât de pe teritoriul român, cât şi pe teritoriul ungar-INTERREG IIIA.

Parteneri ai Direcţiei protecţia mediului si a apelor Gyula - Ungaria:

• Consiliul orăşenesc Jogu -judeţul Bekes Csaba

• Uniunea pentru protecţia apelor a localităţilor Kozep-Bekesi

• Direcţia Apelor Crişuri, Oradea

•  Administraţia Naţională a Imbunătăţirilor Funciare - Sucursala Teritorială Timiş Mureş Inferior, Unitatea de Administrare Arad

4. In legătură cu conul aluvional al râului Mureş:

Partea ungară a informat că proiectul intitulat „Utilizarea durabilă a apelor subterane în zona de frontieră româno-ungară, Programul INTERREG III A", a participat la licitaţia de proiecte.dar a fost respins din motive formale.

Partea română a informat în legătură cu următoarele proiecte:

Partea română a informat că proiectul intitulat „Utilizarea durabilă a apelor subterane în zona de frontieră româno-ungară, Programul INTERREG III A", a participat la licitaţia de proiecte, dar a fost respins.

ANEXA Nr. 5 la Protocol

(Anexa nr. 4 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară)

Tabel nr. 1

Indicatorii de determinat din apele de frontieră (Someş, Crasna, Tur)

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

A. Indicatorii regimului de oxigen

Oxigen dizolvat

mg/l

12

X

X

X

X

Saturaţie de oxigen

%

12

X

X

X

X

CBO5

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Mn

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Cr

mg/l

12

X

X

X

X

TOC

mg/l

12

B. Indicatorii regimului de nutrienţi

Amoniu-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrit-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrat-N

mg/l

12

X

X

X

X

Azot organic

mg/l

12

X

X

X

X

Azot total

mg/l

12

X

X

X

X

Ortofosfat-P

mg/l

12

X

X

X

X

Fosfor total

mg/l

12

X

X

X

X

C. Indicatori de salinitate

Calciu

mg/l

12

X

X

X

X

Magneziu

mg/l

12

X

X

X

X

Sodiu

mg/l

12

X

X

X

X

Potasiu

mg/l

12

X

X

X

X

Cloruri

mg/l

12

X

X

X

X

Sulfaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Carbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Bicarbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Reziduu fix

mg/l

12

X

X

X

X

Conductivitate

μS/cm

12

X

X

X

X

Duritate (CaO)

mg/l

12

X

X

X

X

D. Indicatori complementari

Temperatura apă

°C

12

X

X

X

X

Suspensii totale

mg/l

12

X

X

X

X

PH

-

12

X

X

X

X

Alcalinitate

mmol/l

12

X

X

X

X

E. Indicatori micropoluanţi anorganici

Fier (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Fier (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Zinc (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Zinc (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cupru (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cupru (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Mercur (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cianuri totale

μg/l

12

X

X

X

X

F. Indicatori micropoluanti organici

Index fenolic

μg/l

12

X

X

X

X

Detergenţi anionactivi

μg/l

12

X

X

X

X

Hidrocarburi petroliere (UV)

μg/l

12

X

X

X

X

AOX1)

μg/l

6

G. Indicatori micropoluanti organici specifici 2)

Alaclor

μg/l

3

X

X

Antracen

μg/l

3

X

X

Atrazin

μg/l

3

X

X

Benzen

μg/l

3

X

X

X

X

Difenileteri bromuraţi

μg/l

3

C10-13 cloralcani

μg/l

3

Clorfenvinfos

μg/l

3

Clorpirifos

μg/l

3

1,2-dicloretan

μg/l

3

X

X

Diclormetan

μg/l

3

X

X

2-etil-hexil-diftalat

μg/l

3

Diuron

μg/l

3

Endosulfan (alfa-endosulfan)

μg/l

3

X

X

Fluorantren

μg/l

3

X

X

Hexaclor-benzen

μg/l

3

X

X

Hexaclor-butadiena

μg/l

3

X

X

Hexaclor-ciclohexan (v-lindan)

μg/l

3

X

X

Izoproturon

μg/l

3

Naftalina

ng/l

3

X

X

X

X

Nonil-fenoli

μg/l

3

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Octil-fenoli

μg/l

3

Pentaclor-benzen

ng/l

3

X

X

Pentaclor-fenol

ng/l

3

Benzo(a)pyren

μg/l

3

X

X

Benzo(b)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(k)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(g,h,i)perylen

μg/l

3

X

X

lndeno(1,2,3-cd)pyren

μg/l

3

X

X

Simazin

μg/l

3

X

X

Compuşi tributil-stanici

μg/l

3

1,2,4 Triclorbenzen

μg/l

3

X

X

Triclormetan (clorofom)

μg/l

3

X

X

Trifluralin

μg/l

3

Tricloretilena

μg/l

3

X

X

Tetracloretilena

μg/l

3

X

X

Tetraclormetan

μg/l

3

X

X

DDT(p.p)

μg/l

3

X

X

Aldrin

μg/l

3

X

X

Dieldrin

μg/l

3

X

X

Edrin

μg/l

3

X

X

Izodrin

μg/l

3

H. Indicatori biologici

Clorofila-a

μg/l

12

X

X

X

X

Fitoplancton 3)

i/ml

6

X

X

X

X

Fitobentos 4)

-

1

X

X

X

X

Macrofite 5)

-

1

X

X

X

X

Macronevertebrate acvatice 6)

-

2

X

X

X

X

Peşti 7)

-

1/3 ani

X

X

I. Indicatori microbiologici

Bacterii coliforme totale

i/m l

12

X

X

X

X

J. Indicatori radiologiei

Activitate β-globală

Bq/l

12

X

X

X

X

K. Cantitate de apă

Debit (Q)

m3/s

12

X

X

X

X

1) Analiza seva efectua după dotarea laboratoarelor cu aparatura necesară.

2)  Indicatorii de calitate din aceasta grupă - se vor analiza doar cei marcaţi în tabel. Pentru determinarea acestora este necesară o dotare specifică, corespunzătoare, de care actualmente nu dispun toate laboratoarele implicate ale părţilor.

3)  Pe baza componenţei de specii şi date cantitative, în perioada de vegetaţie, aprilie-septembrie.

4) Pe baza diatomeelor, speciilor componente şi datelor cantitative stabilite în prealabil, precum şi a indexului saprobic, primăvara, după perioada de ape mari, în regim hidrologic constant, cu debite mici şi uniforme.

5)  Pe baza speciilor componente, a datelor cantitative stabilite în prealabil, perioadă de vară.

6)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, primăvara şi toamna.

7)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, în situaţia în care vor fi realizate condiţiile tehnice şi aprobările necesare.

Tabel nr. 2

Indicatorii de determinat din apele de frontieră (Barcău, ler)

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

A. Indicatorii regimului de oxigen

Oxigen dizolvat

mg/l

12

X

X

X

X

Saturaţie de oxigen

%

12

X

X

X

X

CBO5

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Mn

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Cr

mg/l

12

X

X

X

X

TOC

mg/l

12

B. Indicatorii regimului de nutrienţi

Amoniu-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrit-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrat-N

mg/l

12

X

X

X

X

Azot organic

mg/l

12

X

X

X

X

Azot total

mg/l

12

X

X

X

X

Ortofosfat-P

mg/l

12

X

X

X

X

Fosfor total

mg/l

12

X

X

X

X

C. Indicatori de salinitate

Calciu

mg/l

12

X

X

X

X

Magneziu

mg/l

12

X

X

X

X

Sodiu

mg/l

12

X

X

X

X

Potasiu

mg/l

12

X

X

X

X

Cloruri

mg/l

12

X

X

X

X

Sulfaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Carbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Bicarbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Reziduu fix

mg/l

12

X

X

X

X

Conductivitate

uS/cm

12

X

X

X

X

Duritate (CaO)

mg/l

12

X

X

X

X

D. Indicatori complementari

Temperatura apă

°C

12

X

X

X

X

Suspensii totale

mg/l

12

X

X

X

X

PH

-

12

X

X

X

X

Alcalinitate

mmol/l

12

X

X

X

X

E. Indicatori micropoluanti anorganici

Fier (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Fier (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Zinc (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Zinc (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Cupru (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cupru (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Mercur (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cianuri totale

μg/l

12

X

X

X

X

F. Indicatori micropoluanti organici

Index fenolic

μg/l

12

X

X

X

X

Detergenţi anionactivi

μg/l

12

X

X

X

X

Hidrocarburi petroliere (UV)

μg/l

12

X

X

X

X

AOX1)

μg/l

6

G. Indicatori micropoluanti organici specifici2)

Alaclor

μg/l

3

X

X

Antracen

μg/l

3

X

X

Atrazin

μg/l

3

X

X

Benzen

μg/l

3

X

X

X

X

Difenileteri bromuraţi

μg/l

3

C10-13 cloralcani

μg/l

3

Clorfenvinfos

μg/l

3

Clorpirifos

μg/l

3

1,2-dicloretan

μg/l

3

X

X

Diclormetan

μg/l

3

X

X

2-etil-hexil-diftalat

μg/l

3

Diuron

μg/l

3

Endosulfan (alfa-endosulfan)

μg/l

3

X

X

Fluorantren

μg/l

3

X

X

Hexaclor-benzen

μg/l

3

X

X

Hexaclor-butadiena

μg/l

3

X

X

Hexaclor-ciclohexan (v-lindan)

μg/l

3

X

X

Izoproturon

μg/l

3

Naftalina

ng/l

3

X

X

X

X

Nonil-fenoli

μg/l

3

Octil-fenoli

μg/l

3

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Pentaclor-benzen

ng/l

3

X

X

Pentaclor-fenol

ng/l

3

Benzo(a)pyren

μg/l

3

X

X

Benzo(b)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(k)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(g,h,i)perylen

μg/l

3

X

X

lndeno(1,2,3-cd)pyren

μg/l

3

X

X

Simazin

μg/l

3

X

X

Compuşi tributil-stanici

μg/l

3

1,2,4 Triclorbenzen

μg/l

3

X

X

Triclormetan (clorofom)

μg/l

3

X

X

Trifluralin

μg/l

3

Tricloretilena

μg/l

3

X

X

Tetracloretilena

μg/l

3

X

X

Tetraclormetan

μg/l

3

X

X

DDT (p, p-, v. 14)

μg/l

3

X

X

Aldrin

μg/l

3

X

X

Dieldrin

μg/l

3

X

X

Edrin

μg/l

3

X

X

Izodrin

μg/l

3

H. Indicatori biologici

Clorofila-a

μg/l

12

X

X

X

X

Fitoplancton3)

i/ml

6

X

X

X

X

Fitobentos4)

-

1

X

X

X

X

Macrofite5)

-

1

X

X

X

X

Macronevertebrate acvatice6)

-

2

X

X

X

X

Peşti7)

-

1 /3 ani

X

X

I. Indicatori microbiologici

Bacterii coliforme totale

i/ml

12

X

X

X

X

J. Indicatori radiologiei

Activitate β-globală

Bq/I

12

X

X

X

X

K. Cantitate de apă

Debit (Q)

m3/s

12

X

X

X

X

1) Analiza seva efectua după dotarea laboratoarelor cu aparatura necesară.

2)  Indicatorii de calitate din această grupă - se vor analiza doar cei marcaţi în tabel. Pentru determinarea acestora este necesară o dotare specifică, corespunzătoare, de care actualmente nu dispun toate laboratoarele implicate ale părţilor.

3)  Pe baza componenţei de specii şi date cantitative, în perioada de vegetaţie, aprilie-septembrie.

4) Pe baza diatomeelor, speciilor componente şi datelor cantitative stabilite în prealabil, precum şi a indexului saprobic, primăvara, după perioada de ape mari, în regim hidrologic constant, cu debite mici şi uniforme.

5)  Pe baza speciilor componente, a datelor cantitative stabilite în prealabil, perioadă de vară.

6)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, primăvara şi toamna.

7)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, în situaţia în care vor fi realizate condiţiile tehnice şi aprobările necesare.

Tabel nr. 3

Indicatorii de determinat din apele de frontieră (Criş Alb,Criş Negru, Criş Repede)

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

A. Indicatorii regimului de oxigen

Oxigen dizolvat

mg/l

12

X

X

X

X

Saturaţie de oxigen

%

12

X

X

X

X

CBO5

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Mn

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Cr

mg/l

12

X

X

X

X

TOC

mg/l

12

X

X

B. Indicatorii regimului de nutrienţi

Amoniu-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrit-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrat-N

mg/l

12

X

X

X

X

Azot organic

mg/l

12

X

X

X

X

Azot total

mg/l

12

X

X

X

X

Ortofosfat-P

mg/l

12

X

X

X

X

Fosfor total

mg/l

12

X

X

X

X

C. Indicatori de salinitate

Calciu

mg/l

12

X

X

X

X

Magneziu

mg/l

12

X

X

X

X

Sodiu

mg/l

12

X

X

X

X

Potasiu

mg/l

12

X

X

X

X

Cloruri

mg/l

12

X

X

X

X

Sulfaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Carbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Bicarbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Reziduu fix

mg/l

12

X

X

X

X

Conductivitate

μS/cm

12

X

X

X

X

Duritate (CaO)

mg/l

12

X

X

X

X

D. Indicatori complementari

Temperatura apă

°C

12

X

X

X

X

Suspensii totale

mg/l

12

X

X

X

X

PH

-

12

X

X

X

X

Alcalinitate

mmol/l

12

X

X

X

X

E. Indicatori micropoluanti anorganici

Fier (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Fier (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Zinc (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Zinc (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cupru(dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cupru(total)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Mercur (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cianuri totale

μg/l

12

X

X

X

X

F. Indicatori micropoluanti organici

Index fenolic

μg/l

12

X

X

X

X

Detergenţi anionactivi

μg/l

12

X

X

X

X

Hidrocarburi petroliere (UV)

μg/l

12

X

X

X

X

AOX1)

μg/l

6

G. Indicatori micropoluanti organici specifici 2)

Alaclor

μg/l

3

X

X

Antracen

μg/l

3

X

X

Atrazin

μg/l

3

X

X

Benzen

μg/l

3

X

X

X

X

Difenileteri bromuraţi

μg/l

3

C10-13 cloralcani

μg/l

3

Clorfenvinfos

μg/l

3

X

X

Clorpirifos

μg/l

3

X

X

1,2-dicloretan

μg/l

3

X

X

Diclormetan

μg/l

3

2-etil-hexil-diftalat

μg/l

3

Diuron

μg/l

3

Endosulfan   (alfa-endosulfan)

μg/l

3

X

X

Fluorantren

μg/l

3

X

X

Hexaclor-benzen

μg/l

3

X

X

Hexaclor-butadiena

μg/l

3

X

X

Hexaclor-ciclohexan (lindan)

μg/l

3

X

X

Izoproturon

μg/l

3

Naftalina

ng/l

3

X

X

X

X

Nonil-fenoli

μg/l

3

Octil-fenoli

μg/l

3

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Pentaclor-benzen

ng/l

3

X

X

Pentaclor-fenol

ng/l

3

Benzo(a)pyren

μg/l

3

X

X

Benzo(b)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(k)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(g,h,i)perylen

μg/l

3

X

X

lndeno(1,2,3-cd)pyren

μg/l

3

X

X

Simazin

μg/l

3

X

X

Compuşi tributil-stanici

μg/l

3

1,2,4 Triclorbenzen

μg/l

3

X

X

Triclormetan (clorofom)

μg/l

3

X

X

Trifluralin

μg/l

3

X

X

Tricloretilena

μg/l

3

X

X

Tetracloretilena

μg/l

3

X

X

Tetraclormetan

μg/l

3

X

X

DDT(p.p)

μg/l

3

X

X

Aldrin

μg/l

3

X

X

Dieldrin

μg/l

3

X

X

Edrin

μg/l

3

X

X

Izodrin

μg/l

3

X

X

H. Indicatori biologici

Clorofila-a

μg/l

12

X

X

X

X

Fitoplancton3)

i/ml

6

X

X

X

X

Fitobentos4)

-

1

X

X

X

X

Macrofite5)

-

1

X

X

X

X

Macronevertebrate acvatice6)

-

2

X

X

X

X

Peşti?)

-

1/3 ani

X

X

I. Indicatori microbiologici

Bacterii coliforme totale

i/ml

12

X

X

X

X

J. Indicatori radiologiei

Activitate β-globală

Bq/I

12

X

X

X

X

K. Cantitate de apă

Debit (Q)

m3/s

12

X

X

X

X

1) Analiza se va efectua după dotarea laboratoarelor cu aparatura necesară.

2)  Indicatorii de calitate din această grupă - se vor analiza doar cei marcaţi în tabel. Pentru determinarea acestora este necesară o dotare specifică, corespunzătoare, de care actualmente nu dispun toate laboratoarele implicate ale părţilor.

3)  Pe baza componenţei de specii şi date cantitative, în perioada de vegetaţie, aprilie-septembrie.

4) Pe baza diatomeelor, speciilor componente şi datelor cantitative stabilite în prealabil, precum şi a indexului saprobic, primăvara, după perioada de ape mari, în regim hidrologic constant, cu debite mici şi uniforme.

5)  Pe baza speciilor componente, a datelor cantitative stabilite în prealabil, perioadă de vară.

6)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, primăvara şi toamna.

7)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, în situaţia în care vor fi realizate condiţiile tehnice şi aprobările necesare.

Tabel nr. 4

Indicatorii de determinat din apele de frontieră (Mureş)

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

A. Indicatorii regimului de oxigen

Oxigen dizolvat

mg/l

12

X

X

X

X

Saturaţie de oxigen

%

12

X

X

X

X

CBO5

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Mn

mg/l

12

X

X

X

X

CCO-Cr

mg/l

12

X

X

X

X

TOC

mg/l

12

X

X

B. Indicatorii regimului de nutrienţi

Amoniu-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrit-N

mg/l

12

X

X

X

X

Nitrat-N

mg/l

12

X

X

X

X

Azot organic

mg/l

12

X

X

X

X

Azot total

mg/l

12

X

X

X

X

Ortofosfat-P

mg/l

12

X

X

X

X

Fosfor total

mg/l

12

X

X

X

X

C. Indicatori de salinitate

Calciu

mg/l

12

X

X

X

X

Magneziu

mg/l

12

X

X

X

X

Sodiu

mg/l

12

X

X

X

X

Potasiu

mg/l

12

X

X

X

X

Cloruri

mg/l

12

X

X

X

X

Sulfaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Carbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Bicarbonaţi

mg/l

12

X

X

X

X

Reziduu fix

mg/l

12

X

X

X

X

Conductivitate

μS/cm

12

X

X

X

X

Duritate (CaO)

mg/l

12

X

X

X

X

D. Indicatori complementari

Temperatura apă

°C

12

X

X

X

X

Suspensii totale

mg/l

12

X

X

X

X

PH

-

12

X

X

X

X

Alcalinitate

mmol/l

12

X

X

X

X

E. Indicatori micropoluanti anorganici

Fier (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Fier (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (dizolvat)

mg/l

12

X

X

X

X

Mangan (total)

mg/l

12

X

X

X

X

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Zinc (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Zinc (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cupru(dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cupru(total)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Crom total (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Plumb (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Cadmiu (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Mercur (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Nichel (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (dizolvat)

μg/l

12

X

X

X

X

Arsen (total)

μg/l

12

X

X

X

X

Cianuri totale

μg/l

12

X

X

X

X

F. Indicatori micropoluanti organici

Index fenolic

μg/l

12

X

X

X

X

Detergenţi anionactivi

μg/l

12

X

X

X

X

Hidrocarburi petroliere (UV)

μg/l

12

X

X

X

X

AOX1)

μg/l

6

X

X

G. Indicatori micropoluanti organici specifici2)

Alaclor

μg/l

3

X

X

Antracen

μg/l

3

X

X

Atrazin

μg/l

3

X

X

Benzen

μg/l

3

X

X

X

X

Difenileteri bromuraţi

μg/l

3

C10-13 cloralcani

μg/l

3

Clorfenvinfos

μg/l

3

X

X

Clorpirifos

μg/l

3

X

X

1,2-dicloretan

μg/l

3

X

X

Diclormetan

μg/l

3

2-etil-hexil-diftalat

μg/l

3

Diuron

μg/l

3

Endosulfan (alfa-endosulfan)

μg/l

3

X

X

Fluorantren

μg/l

3

X

X

Hexaclor-benzen

μg/l

3

X

X

Hexaclor-butadiena

μg/l

3

X

X

Hexaclor-ciclohexan (lindan)

μg/l

3

X

X

Izoproturon

μg/l

3

Naftalina

ng/l

3

X

X

X

X

Nonil-fenoli

μg/l

3

Octil-fenoli

μg/l

3

Indicatorul de calitate

U.M.

Probe/an

2008

2009

M

R

M

R

Pentaclor-benzen

ng/l

3

X

X

Pentaclor-fenol

ng/l

3

Benzo(a)pyren

μg/l

3

X

X

Benzo(b)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(k)fluoranten

μg/l

3

X

X

Benzo(g,h,i)perylen

μg/l

3

X

X

lndeno(1,2,3-cd)pyren

μg/l

3

X

X

Simazin

μg/l

3

X

X

Compuşi tributil-stanici

μg/l

3

1,2,4 Triclorbenzen

μg/l

3

X

X

Triclormetan (clorofom)

μg/l

3

X

X

Trifluralin

μg/l

3

X

X

Tricloretilena

μg/l

3

X

X

Tetracloretilena

μg/l

3

X

X

Tetraclormetan

μg/l

3

X

X

DDT(p.p)

μg/l

3

X

X

Aldrin

μg/l

3

X

X

Dieldrin

μg/l

3

X

X

Edrin

μg/l

3

X

X

Izodrin

μg/l

3

X

X

H. Indicatori biologici

Clorofila-a

μg/l

12

X

X

X

X

Fitoplancton3)

i/ml

6

X

X

X

X

Fitobentos4)

-

1

X

X

X

X

Macrofite5)

-

1

X

X

X

X

Macronevertebrate acvatice6)

-

2

X

X

X

X

Peşti7)

-

1/3 ani

X

X

I. Indicatori microbiologici

Bacterii coliforme totale

i/ml

12

X

X

X

X

J. Indicatori radiologiei

Activitate (3.-globală

Bq/I

12

X

X

X

X

K. Cantitate de apă

Debit (Q)

m3/s

12

X

X

X

X

1) Analiza seva efectua după dotarea laboratoarelor cu aparatura necesară.

2)  Indicatorii de calitate din această grupă - se vor analiza doar cei marcaţi în tabel. Pentru determinarea acestora este necesară o dotare specifică, corespunzătoare, de care actualmente nu dispun toate laboratoarele implicate ale părţilor.

3)  Pe baza componenţei de specii şi date cantitative, în perioada de vegetaţie, aprilie-septembrie.

4) Pe baza diatomeelor, speciilor componente şi datelor cantitative stabilite în prealabil, precum şi a indexului saprobic, primăvara, după perioada de ape mari, în regim hidrologic constant, cu debite mici şi uniforme.

5)  Pe baza speciilor componente, a datelor cantitative stabilite în prealabil, perioadă de vară.

6)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, primăvara şi toamna.

7)  Pe baza speciilor componente şi a datelor cantitative, în situaţia în care vor fi realizate condiţiile tehnice şi aprobările necesare.

ANEXA Nr. 6 la protocol

(Anexa nr. 5 la Regulamentul pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară

Metode analitice utilizate (standard, exprimare rezultate, interval acceptabil)

Indicatorul de calitatea apei

U.M.

Standard (român)

Standard (maghiar)

Exprimare rezultate

(nr. zecimale/precizie)

Intervalul acceptabil

A. Indicatorii regimului de oxigen

Oxigen dizolvat

mg/l

SR EN 25813:2000

SR EN 25814:1999

MSZ ISO 5813:1993

MSZ EN 25814:1999

1/0,1

±0,5 mg/l

Saturaţie de oxigen

%

Calcul

Calcul MSZ 260-15:1967

-/-

CBO5

mg/l

SR EN 1899-1:2003

SR EN 1899-2:2002

MSZ EN 1899-1:2000

MSZ EN 1899-2:2000

1/0,1

±20%

CCO-Mn

mg/l

SR EN ISO 8467:1998

STAS 9887:1974

MSZ EN ISO 8467:1998

MSZ 12750-21:1971

1/0,1

±15%

CCO-Cr

mg/l

SR ISO 6060:1996

MSZ ISO 6060:1991

MSZ 12750-21:1971

1/0,1

±20%

TOC

mg/l

SR EN 1484:2001

MSZ EN 1484:1998

1/0,1

±15%

B. Indicatorii regimului de nutrienţi

Amoniu-N

mg/l

SR ISO 7150:1:2001

MSZ ISO 7150-1:1992

2/0,01

±20%

Nitrit-N

mg/l

SR EN 26777:2002

MSZ EN 26777:1998

MSZ 448-12:1982

2/0,01

±20%

Nitrat-N

mg/l

SR ISO 7890-3:2000

MSZ 12750-18:1974

MSZ 448-12:1982 (2.2)

2/0,01

±15%

Azot organic (Azot Kjeldahl)

mg/l

calcul (SR EN 25663:2000)

MSZ EN 25663:1998

MSZ 12750-20:1972

MSZ ISO 7150-1:1992

2/0,01

±20%

Azot total

mg/l

SR EN ISO 11905-1:2003

SR ISO 10048:2001

MSZ EN 25663:1998

MSZ 12750-20:1972

MSZ ISO 7150-1:1992

2/0,01

±25%

Ortofosfat-P

mg/l

SR EN ISO 6878:2005

MSZ EN ISO 6878:2004

2/0,01

±20%

Fosfor total

mg/l

SR EN ISO 6878:2005

MSZ EN ISO 6878:2004

MSZ 260-20:1980

2/0,01

±25%

C. Indicatori de salinitate

Calciu

mg/l

STAS 3662:1990

MSZ EN ISO 7980:2000

MSZ 1484-3:2006(5.)

1/0,1

±10%

Magneziu

mg/l

STAS 3026:1976

MSZ EN ISO 7980:2000

MSZ 1484-3:2006(5.)

1/0,1

±15%

Sodiu

mg/l

ISO 9964-3:1993

MSZ 448-10:1977

MSZ 1484-3:2006(5.)

1/0,1

±10%

Potasiu

mg/l

ISO 9964-3:1993

MSZ 448-10: 1977

MSZ 1484-3:2006(5.)

1/0,1

±15%

Cloruri

mg/l

SR ISO 9297:2001

MSZ ISO 9297:2003

MSZ 448-15:1982

1/0,1

±15%

Sulfaţi

mg/l

ST.METH.Ed. 12/65 (turb.) EPA 375.2

MSZ 448-13:1983

MSZ 12750-16:1988

1/0,1

±20%

Carbonaţi

mg/l

SR EN ISO 9963-1:2002

MSZ EN ISO 9963-1:1998

MSZ 448-11:1986

1/0,1

±10%

Bicarbonaţi

mg/l

SR EN ISO 9963-1:2002

MSZ EN ISO 9963-1:1998

MSZ 448-11:1986

1/0,1

±10%

Reziduu fix

mg/l

STAS 9187:1984

MSZ 448-19:1986 MSZ 12750-6:1971

-/-

±15%

Conductivitate

uS/cm

SR EN 27888:1997

MSZ EN 27888:1998

MSZ 448-32:1977

-/-

±10%

Duritate (CaO)

mg/l

STAS 3026:1976

MSZ 448-21:1986

1/0,1

±10%

D. Indicatori complementari

Temperatu

°C

STAS 6324:1961

MSZ 448-2:1967

1/0,1

0,4°C

Suspensii totale

mg/l

STAS 6953:1981

MSZ 12750-6:1971

-/-

±10%

Indicatorul de calitatea apei

U.M.

Standard (român)

Standard (maghiar)

Exprimare rezultate

(nr. zecimale/precizie)

Intervalul acceptabil

PH

-

SR ISO 10523:1997

MSZ ISO 10523:2003

MSZ 448-22:1985

2/0,01

±0,3%

Alcalinitate

mmol/l

SR EN ISO 9963-1:2002

MSZ EN ISO 9963-1:1998

MSZ EN ISO 9963-2:1998

MSZ 448-11:1986

1/0,1

±0,2

E. Indicatori micropoluanţi anorganici

Fier (dizolvat)

mg/l

SR 13315:1996

SR ISO 6332:1996

MSZ 1484-3:1998

2/0,01

±20%

Fier (total)

mg/l

SR 13315-1996

SR ISO 6332:1996

MSZ 1484-3:1998

2/0,01

±20%

Mangan (dizolvat)

mg/l

SR 8662-21997

SR ISO 6333:1997

MSZ 1484-3:1993

2/0,01

±20%

Mangan (total)

mg/l

SR 8662-2:1996

SR ISO 6333:1997

MSZ 1484-3:1998

2/0,01

±20%

Zinc (dizolvat)

μg/l

SR ISO 8288:2001

MSZ 1484-3:1998

MSZ ISO 8288:2003

-/-

±20%

Zinc (total)

μg/l

SR ISO 8288:2001

MSZ 1484-3:1998

MSZ ISO 8288:2003

-/-

±20%

Cupru (dizolvat)

μg/l

SR ISO 8288:2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

-/-

±20%

Cupru (total)

μg/l

SR ISO 8288:2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

-/-

±20%

Crom total (dizolvat)

μg/l

SR ISO 9174:1998

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

-/-

±20%

Crom total (total)

μg/l

SR ISO 9174:1998

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

-/-

±20%

Plumb (dizolvat)

μg/l

SR ISO 8288:2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

-/-

±20%

Plumb (total)

μg/l

SR ISO 8288:2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

-/-

±20%

Cadmiu (dizolvat)

μg/l

SR ISO 8288:2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

2/0,01

±20%

Cadmiu (total)

μg/l

SR ISO 8288:2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

2/0,01

±20%

Mercur (total)

μg/l

SR EN 1483:2003

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN 1483:1998

2/0,01

±20%

Nichel (dizolvat)

μg/l

SR ISO 8288: 2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

2/0,01

±20%

Nichel (total)

μg/l

SR ISO 8288: 2001

SR EN ISO 15586:2004

MSZ 1484-3:1998

MSZ EN ISO 15586:2003

2/0,01

±20%

Arsen (dizolvat)

μg/l

SR EN ISO 11969:2003

MSZ EN ISO 11969:1998

MSZ 1484-3:1998

2/0,01

±20%

Arsen (total)

μg/l

SR EN ISO 11969:2003

MSZ EN ISO 11969:1998

MSZ 1484-3:1998

2/0,01

±20%

Cianuri

μg/l

SR ISO 6703-1:1998

MSZ 260-30:1992

-/-

±15%

F. Indicatori micropoluanţi organici

Index fenolic

μg/l

SR ISO 6439:2001

MSZ ISO 6439:2003

MSZ 1484-1:1992

/

±20%

Detergenţi anionactivi

μg/l

SR EN 903:2003

MSZ EN 903:1998

MSZ 12750-24:1973

/

±20%

Hidrocarburi petroliere (UV)

μg/l

metodă VITUKI

metodă VITUKI

/

±25%

Indicatorul de calitatea apei

U.M.

Standard (român)

Standard (maghiar)

Exprimare rezultate

(nr. zecimale/precizie)

Intervalul acceptabil

AOX

μg/l

SR EN 1485:2000

MSZ EN 1485:1998

MSZ EN ISO 9562:2005

-/-

±20 %

G Indicatori micropoluanti organici specifici

Alaclor

μg/l

SR EN ISO 6468:2000

MSZ EN ISO 6468:1998

US EPA 8270

3/0,001

±40%

Antracen

μg/l

MSZ 1484-6:2003

3/0,001

±40 %

Atrazin

μg/l

SR EN ISO 10695:2002

MSZ EN ISO 10695:2000

US EPA 8270

3/0,001

±40 %

Benzen

μg/l

SR ISO 11423-1,2:2000

MSZ 1484-4:1998

1 /0,1

±30 %

Difenileteri bromuraţi

μg/l

C10-13 cloralcani

μg/l

Clorfenvinfos

μg/l

SR EN 12918:2002

MSZ EN ISO 6468:1998

US EPA 8270

2/0,01

±40 %

Clorpirifos

μg/l

SR EN 12918:2002

MSZ EN ISO 6468:1998

US EPA 8270

2/0,01

±40 %

1,2-dicloretan

μg/l

EN ISO 10301:1997

MSZ EN ISO 10301:1999

MSZ 1484-5:1998

1/0,01

±30 %

Diclormetan

μg/l

EN ISO 10301:1997

MSZ EN ISO 10301:1999

MSZ 1484-5:1998

1/0,01

±30 %

2-etil-hexil- diftalat

μg/l

ISO:CD 18856

MSZ EN ISO 10301:1999

US EPA 8270

1/0,01

±30 %

Diuron

μg/l

EN ISO 11369:2004

MSZ EN ISO 11369:1999

Endosulfan (alfa-endosulfan)

μg/l

SR EN ISO 6468:2000

MSZ EN ISO 6468:1998

US EPA 8270

3/0,001

±40 %

Fluorantren

μg/l

MSZ 1484-6:2003

3/0,001

±40 %

Hexaclor- benzen

μg/l

ISO:DIS 17993

MSZ EN ISO 6468:1998

US EPA 8270

2/0,01

±40 %

Hexaclor-butadiena

μg/l

ISO 10301:1997

MSZ EN ISO 6468:1998

MSZ 1484-5:1998

2/0,01

±40 %

Hexaclor- ciclohexan

(y-lindan)

μg/l

SR EN ISO 6468:2000

MSZ EN ISO 6468:1998

US EPA 8270

3/0,001

±40 %

Izoproturon

μg/l

EN ISO 11369

MSZ EN ISO 11369:1999

Naftalină

μg/l

ISO:DIS 17993

MSZ EN ISO 17993:2004

MSZ 1484-6:2003 sau

MSZ 1484-4:1998

2/0,01

±40 %

Noni l-fenoli

μg/l

Octil-fenoli

μg/l

Pentaclor-benzen

μg/l

SR EN ISO 6468:2000

ISO 11423-2:1997

US EPA 8270

2/0,01

±40 %

Pentaclor-fenol

μg/l

SR EN ISO 6468:2000

MSZ EN ISO 6468:1998

US EPA 8270

1/0,1

±30 %

Benzo(a)piren

μg/l

MSZ 1484-6:2003

3/0,001

±40 %

Benzo(b)fluoranten

μg/l

MSZ 1484-6:2003

3/0,001

±40 %

Benzo(k)fluoranten

μg/l

MSZ 1484-6:2003

3/0,001

±40 %

Benzo(g,h,i)perilen

μg/l

MSZ 1484-6:2003

3/0,001

±40 %

lndeno(1,2,3-cd)piren

μg/l

MSZ 1484-6:2003

3/0,001

±40 %

Simazin

μg/l

SR EN ISO 10695:2002

MSZ EN ISO 11369:1999

US EPA 8270

2/0,01

±40 %

Compuşi tributil-stanici

μg/l

ISO:CD 17353

ISO 11423-2:1997

±30 %

1.2.4-triclor- benzen

μg/l

SR EN ISO 6468:2000

MSZ EN ISO 10301:1999

MSZ 1484-5:1998

2/0,01

±40 %

Indicatorul de calitatea apei

U.M.

Standard

(român)

Standard

(maghiar)

Exprimare rezultate

(nr. zecimale/precizie)

Intervalul acceptabil

Triclor-metan (cloroform)

μg/l

EN ISO 10301:1997

MSZ EN ISO 6468:1998

MSZ 1484-5:1998

1/0,01

±30 %

Trifluralin

μg/l

SR EN ISO 10695:2002

MSZ EN ISO 10301:1999

US EPA 8270

2/0,02

±40 %

Tricloretilen

μg/l

MSZ EN ISO 10301:1999

MSZ 1484-5:1998

1/0,01

±30 %

Tetracloretilena

μg/l

MSZ EN ISO 10301:1999

MSZ 1484-5:1998

1 /0,01

±30 %

Tetraclormetan

μg/l

MSZ EN ISO 10301:1999

MSZ 1484-5:1998

1/0,01

±30 %

DDT(p.p)

μg/l

US EPA 8270

MSZ EN ISO 6468:1998

3/0,001

±40 %

Aldrin

μg/l

US EPA 8270

MSZ EN ISO 6468:1998

3/0,001

±40 %

Dieldrin

μg/l

US EPA 8270

MSZ EN ISO 6468:1998

3/0,001

±40 %

Edrin

μg/l

US EPA 8270

MSZ EN ISO 6468:1998

3/0,001

±40 %

Izodrin

μg/l

US EPA 8270

MSZ EN ISO 6468:1998

3/0,001

±40 %

H. Indicatori biologici

Clorofila-a

μg/l

SR ISO 10260:1996

MSZ ISO 10260:1993

1/0,1

±10%

Fitoplancton

i/ml

Indr. Met. ICIM 1984

MSZ EN 15204:2006

Fitobentos

-

Indr. Met. ICIM 1984 EN 13946 :2003 SR EN 14407:2005

MSZ EN 13946:2003

MSZ EN 14407:2004

Macrofite

-

Metoda Kohler - Janauer SR EN 14184:2004

MSZ EN 14184:2004

Macronevertebrate acvatice

Metoda Pantle-Buck  (mod if)

Indr. Met. ICIM 1984 SR EN 27828:2000 SR EN 28265:2001 SR EN 9391:2000

MSZ EN 27828:1998

MSZ EN 28265:1998

MSZ EN ISO 9391:2000

Peşti

-

Pescuit electric reversibil - Clasificarea Banarascu - 64 SR EN 14011:2003

MSZ EN 14011:2003

I. Indicator microbiologic

Bacterii coliforme totale

i/ml

STAS 3001:1991

SR EN ISO 9308-1:2004

MSZ ISO 9308-1:1993

-/-

±50 %

J. Indicator radiologie

Activitate β - globală

Bq/I

SR ISO 9697:1996

MSZ 19376:1977

3/0,001

±30 %

K. Cantitate de apă

Debit Q

m3/s

Explorarea câmpului

vitezelor în secţiunea de recoltare

Determinarea de debit prin

citirea nivelului mirei

Măsurarea debitului sau determinarea debitului folosind cheia liminimetrică

ANEXA Nr. 7 la protocol

(Anexa nr. 4.b la Regulamentul privind trasmiterea reciprocă a datelor si informaţiilor meteorologice si hidrologice între România si Republica Ungară)

SCHIMBUL  ZILNIC   CURENT  AL   DATELOR   HIDROLOGICE Transmiterea telegramelor HYDRA

Transmiterea curentă a datelor hidrologice din partea ungară se referă la următoarele staţii:

Nr.

Cod staţie

Râul

Staţia hidrometrică

Punct „0" (MN)

Cote de apărare

Faza I

Faza II

Faza III

1.

42522

Duna

KomaromM.

103,88

500

620

680

2.

42027

Budapest

94,97

620

700

800

3.

42029

Dunafoldvar

88,86

600

750

850

4.

42032

Mohacs

79,20

750

850

950

5.

44227

Tisa

Vasarosnameny

101,98

600

750

800

6.

44228

Tokaj

89,34

650

750

800

7.

44229

Szolnok

78,78

650

750

850

8.

44231

Szeged

73,70

650

750

850

9.

46198

Drava

Ortilos

125,94

-

-

-

10.

46199

Baracs

98,14

465

505

545

11.

46503

Dravaszabolcs

86,76

410

460

510

12.

44501

Tur

Garbolc

116,50

300

400

450

13.

44244

Someş

Csenger

113,56

500

650

700

14.

44507

Crasna

Agerdomajor

110,39

470

550

580

15.

44563

Barcău

Pocsai*

94,64

400

450

500

16.

44333

Crişul Repede

Korosszakal

92,15

250

350

400

17.

44554

Crişul Negru

Sarkad- Malomfok

84,50

-

-

-

18.

44552

Crişul Alb

Gyula

84,62

350

450

550

19.

44395

Mureş

Mako

79,50

400

450

500

*) Se vor transmite fişele tip anuar de la staţia Kismarja în loc de Pocsai.

Se transmit:

• cotele apelor de dimineaţa şi din seara anterioară;

• debitul de dimineaţă;

• temperatura apei;

• condiţiile de gheaţă.

Ora transmiterii: ora 10,00, ora locală.

Modul de transmitere:

VITUKI va stoca datele pe serverul FTP propriu şi le va transmite pe serverul FTP de la INHGA. Datele vor rămâne stocate pe serverul FTP al VITUKI timp de 30 de zile.

Forma transmiterii:

zczc

srhu50 habp YYGGgg

hhxx YYGG 00064

42522........................=

....................................   Codul FM 67 - VI HYDRA

46503.........................=

nnnn

unde YY = ziua, GG = ora ( 06 UTC), gg = 00 ( minute )

Modul de completare a datelor lipsa:

Datele lipsă ce se pot recupera din informările zilnice vor fi depuse de către VITUKI pe serverul FTP propriu şi transmise pe serverul FTP de la INHGA. Datele din luna curentă vor rămâne stocate pe serverul FTP al VITUKI până în data de 7 a lunii următoare.

ANEXA Nr. 8 la protocol

(Anexa nr. 3 la Regulamentul privind efectuarea de observaţii hidrometrice sistematice si determinarea în comun a resurselor de apă pe cursurile de apă transfrontieră)

Tabel centralizator comparativ al rezultatelor măsurătorilor de debit simultane

Râul

Staţiile corespondente

Data

Debite măsurate (m3/s)

Abatere

de la medie

(%)

Observaţii

România

Ungaria

Media

Luna/anul

Someş

Satu Mare- Csenger

Tur

Turulung-Garbolc

Crasna

Domanesti- Agerdamajor

Barcău

Salard-Kismarja

Crişul Repede

Oradea- Korosszakal

Crişul Negru

Zerind-Sarkad- Malomfok

Crisul Alb

Chisineu Cris- Gyula

Mureş

Arad-Mako

Luna/anul

Someş

Satu Mare- Csenger

Tur

Turulung-Garbolc

Crasna

Domanesti- Agerdamajor

Barcău

Salard-Kismarja

Crişul Repede

Oradea- Korosszakal

Crişul Negru

Zerind-Sarkad- Malomfok

Crişul Alb

Chisineu Cris- Gyula

Mureş

Arad-Mako


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 479/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 479 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 479/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu