Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 45 din  7 noiembrie 2000

privind contestarea inregistrarii candidaturii domnului Constantin Mugur Isarescu pentru functia de Presedinte al Romaniei

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 605 din 24 noiembrie 2000


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Mariana Trofimescu     - procuror
    Mihai Paul Cotta       - magistrat-asistent

    La data de 6 noiembrie 2000 Biroul Electoral Central a inaintat Curtii Constitutionale, in vederea solutionarii, contestatia inregistrata la nr. 379 din 6 noiembrie 2000, formulata de domnul Marin Duta.
    Contestatia priveste inregistrarea candidaturii domnului Constantin Mugur Isarescu pentru functia de Presedinte al Romaniei la alegerile din 26 noiembrie 2000 si formeaza obiectul Dosarului nr. 393D/2000.
    Potrivit dispozitiilor art. 20 alin. 4 teza intai din Regulamentul de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, astfel cum a fost modificat prin Hotararea Plenului Curtii Constitutionale nr. 19 din 17 octombrie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 17 octombrie 2000, contestatiile se solutioneaza fara citarea partilor, cu participarea numai a judecatorilor Curtii. Dezbaterile au avut loc in sedinta din 7 noiembrie 2000, pe baza sesizarii si a celorlalte documente aflate la dosar.
    In cuprinsul contestatiei se sustine ca domnul Constantin Mugur Isarescu, in calitate de fost guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, a contribuit la "disparitia sumelor banesti, in valuta si in lei, din contul bancilor", iar prin politica dobanzilor a determinat distrugerea sistemului financiar-bancar. "Guvernele, Banca Nationala, nu sunt straine de sistemele de furt si inselaciune publica, de tip CARITAS, SAFI, FNI".
    Totodata autorul contestatiei a depus la dosar o motivare a exceptiei de neconstitutionalitate a Legii nr. 68/1992, a Legii nr. 27/1996 si a Legii nr. 187/1999, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/2000, intemeindu-se pe dispozitiile art. 144 lit. c) din Constitutie. In motivare se sustine, in esenta, ca toate aceste acte normative sunt neconstitutionale.
    Reprezentantul Ministerului Public, punand concluzii in temeiul art. 85 alin. (1) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, coroborat cu art. 28 alin. (1) din Legea nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, apreciaza ca fiind neintemeiata contestatia privind inregistrarea candidaturii domnului Mugur Constantin Isarescu pentru functia de Presedinte al Romaniei, aratand ca motivele invocate sunt aspecte care nu tin de prevederile art. 16 alin. (3) si ale art. 35 din Constitutie, iar exceptiile de neconstitutionalitate nu pot fi ridicate decat in fata instantelor judecatoresti. In consecinta, se solicita respingerea contestatiei.

    CURTEA,
analizand contestatia in raport cu prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile ulterioare, si vazand concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum si documentele aflate la dosar, retine urmatoarele:
    Potrivit dispozitiilor art. 144 lit. d) din Constitutie, ale art. 26 din Legea nr. 47/1992, republicata, ale art. 2 alin. (2) si ale art. 11 alin. (2) si (3) din Legea nr. 69/1992, Curtea Constitutionala constata ca a fost legal sesizata si este competenta sa solutioneze contestatia privind inregistrarea candidaturii pentru functia de Presedinte al Romaniei.
    In motivarea contestatiei, in esenta, este criticata activitatea desfasurata de domnul Constantin Mugur Isarescu in calitate de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei si de prim-ministru al Guvernului.
    Examinand contestatia sub acest aspect, Curtea constata ca atat conditiile de eligibilitate, cat si impedimentele constitutionale pentru a fi ales in functia de Presedinte al Romaniei sunt prevazute expres si limitativ la art. 35, art. 34 alin. (2), art. 16 alin. (3), art. 37 alin. (3) si la art. 81 alin. (4) din Constitutie, texte al caror continut este urmatorul:
    Art. 35
    "(1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 37 alineatul (3).
    (2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani, pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele locale, si varsta de cel putin 35 de ani, pentru a fi alesi in Senat sau in functia de Presedinte al Romaniei.";
    Art. 34 alin. (2)
    "Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.";
    Art. 16 alin. (3)
    "Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara.";
    Art. 37 alin. (3)
    "Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.";
    Art. 81 alin. (4)
    "Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive."
    In speta, examinand motivele de ordin economic si politic invocate de contestator, Curtea constata ca acestea nu se regasesc in continutul prevederilor constitutionale anterior mentionate. Asemenea motive reprezinta opinii personale ale contestatorului, care, eventual, pot fi avute in vedere cu ocazia exprimarii votului.
    Cu privire la exceptiile de neconstitutionalitate invocate de contestator, Curtea constata ca, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, text pe care se intemeiaza autorul contestatiei, Curtea Constitutionala "hotaraste asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti privind neconstitutionalitatea legilor si a ordonantelor". Prin urmare, controlul constitutionalitatii legii pe calea exceptiei de neconstitutionalitate nu poate avea loc decat daca exceptia a fost ridicata in fata instantelor judecatoresti. Curtea Constitutionala poate fi sesizata, pentru a se pronunta asupra constitutionalitatii unei legi sau ordonante, numai in conditiile art. 23 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, republicata, potrivit caruia "Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare".
    In cazul de fata Curtea constata insa ca exceptiile de neconstitutionalitate formulate de contestator au fost ridicate direct in fata Curtii Constitutionale, nesocotindu-se astfel aceste dispozitii imperative. De aceea se impune respingerea contestatiei si sub acest aspect.

    Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 144 lit. d) din Constitutie, al art. 13 alin. (1) lit. B.a), al art. 16, 26 si 27 din Legea nr. 47/1992, republicata, precum si al art. 2 alin. (2) si al art. 11 alin. (2) si (3) din Legea nr. 69/1992,

    CURTEA
    In numele legii
    HOTARASTE:

    Respinge contestatia privind inregistrarea candidaturii domnului Constantin Mugur Isarescu pentru functia de Presedinte al Romaniei, contestatie formulata de domnul Marin Duta.
    Hotararea este definitiva si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

             PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                       LUCIAN MIHAI

                              Magistrat asistent,
                              Mihai Paul CottaSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 45/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 45 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 94 2014
    Aceasta este pentru a informa publicul larg că în prezent acordăm împrumut persoanelor care au nevoie de ajutor financiar la o rată a dobânzii scăzută de 3%. Dacă sunteți interesat să solicitați un împrumut, contactați-ne pentru mai multe informații prin: E-mail: protonloan2020@hotmail.com Mobil / Whatsapp: +44 (752) 064-7201
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 45/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu