Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 319 din 11 iunie 1992    * Republicata

privind dotarea si utilizarea de catre agentii economici a balantelor cu afisaj electronic si a aparatelor de marcat electronice

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 231 din 24 septembrie 1993


SmartCity3


    *) Republicata
    In temeiul art. 107 alin. (2) din Constitutia Romaniei si in vederea asigurarii exactitatii datelor contabile cerute de art. din Legea contabilitatii nr. 82/1991,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    In vederea asigurarii protectiei intereselor consumatorilor si a combaterii evaziunii fiscale, agentii economici de pe teritoriul Romaniei sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice, cu ajutorul carora se emite bon pentru client, in cazul vanzarilor de bunuri si al prestarilor de servicii catre populatie, inclusiv schimburi valutare.
    Se excepteaza de la prevederile prezentului articol agentii economici care desfasoara activitatile specificate in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Incasarea oricarei sume de la client pentru vanzarile de bunuri si prestarile de servicii se dovedeste de catre agentii economici numai prin registrul de casa emis de aparatul de marcat electronic, cu exceptiile prevazute de art. 1 alin. 2.
    In cazul defectarii aparatului de marcat electronic, pana la repunerea in stare de functionare, in locul eliberarii bonului, toate tranzactiile se noteaza intr-un registru de casa de mina, cu pagini numerotate, fara stersaturi si spatii neutilizate, iar pentru clienti se emite bon de mina pe formular tipizat.
    Art. 3
    Agentii economici care desfasoara activitati de comert si efectueaza, vanzarea cu amanuntul a produselor sunt obligati sa utilizeze balante electronice, care sa afiseze simultan masa cintarita, pretul unitar si suma totala de plata corespunzatoare, in conditiile prevazute de prezenta hotarare.
    Se excepteaza de la prevederile acestui articol agentii economici care desfasoara activitatile enumerate in anexa nr. 2.
    Agentii economici care nu isi indeplinesc obligatia legala de a se dota cu balante electronice pot sa-si vinda produsele numai preambalate si sigilate, cu inscrierea cantitatii (masa neta), a pretului unitar si a valorii corespunzatoare.
    Art. 4
    Ministerul Comertului, Ministerul Industriilor, Ministerul Finantelor si Biroul Roman de Metrologie Legala sunt autorizate sa adapteze listele activitatilor exceptate de la prevederile prezentei hotarari (anexele nr. 1 si 2) prin ordin comun, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 5
    Distribuirea si utilizarea pe teritoriului Romaniei a aparatelor de marcat electronice si a balantelor electronice sunt reglementate prin normele metodologice prevazute in anexa nr. 3.
    Art. 6
    Agentii economici prevazuti la art. 1 si 3 din prezenta hotarare, care au realizat venituri totale sub 10 mil. lei/an, sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice si balante electronice incepand cu 1 iulie 1994.
    Agentii economici prevazuti la alineatul precedent sunt obligati, pana la dotarea cu aparate de marcat electronice, sa emita pentru toate tranzactiile bon de mina pe formular tipizat, pentru clienti.
    Art. 7
    Preturile de vanzare cu amanuntul catre populatie se vor rotunji la leu, in minus pentru fractiunile pana la 50 de bani inclusiv, respectiv in plus, in cazul in care fractiunile depasesc 50 de bani.
    Art. 8
    Constituie contraventie urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
    1. distribuirea si utilizarea balantelor electronice si a aparatelor de marcat electronice in alte conditii decat cele prevazute in normele metodologice din anexa nr. 3.
    2. neintroducerea in termenele prevazute de prezenta hotarare a aparatelor de marcat electronice sau a balantelor cu afisaj electronic;
    3. incasarea oricarei sume de la client, fara a-i preda acestuia bonul emis de aparatul de marcat electronic;
    4. defectarea intentionata de catre utilizatori, ori prepusii acestora, a aparatelor de marcat electronice, a balantelor cu afisaj electronic, in scopul eludarii dispozitiilor art. 1 si art. 3 din prezenta hotarare;
    5. nesesizarea in scris, in orice mod, a societatii de service in termen de 24 de ore, indiferent de cauza defectarii, pentru repunerea in stare de functionare a aparatelor de marcat electronice si a balantelor cu afisaj electronic.
    Art. 9
    Contraventiile prevazute la art. 8 pct. 1 si 2 se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 300.000 lei, iar in caz de repetare, cu ridicarea autorizatiei de functionare; cele prevazute la pct. 3 si 5, cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei si cele prevazute la pct. 4, cu amenda de la 300.000 lei la 500.000 lei.
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de organele de specialitate ale Ministerului Comertului, Ministerului Economiei si Finantelor si aparatului sau teritorial, ale politiei si ale inspectiei metrologice de stat.
    Contraventiilor prevazute la art. 8 le sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
    Art. 11
    Prezenta hotarare intra in vigoare pe data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

    ANEXA 1

                             LISTA
activitatilor care se excepteaza de la obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice

    1. Comertul ambulant, exercita pe baza de autorizatie, in zone publice ori la domiciliul cumparatorului, precum si vanzarile prin automate comerciale si sifonarii.
    2. Vanzarile de ziare si reviste prin distribuitori specializati.
    3. Vanzarile de paine si produse de panificatie, lapte si produse lactate, prin magazine sau raioane specializate.
    4. Transportul de produse, pe baza de bilete sau abonamente, precum si cu metroul si cu taximetrele.
    5. Vanzarile de bunuri si prestarile de servicii catre populatie pe baza de documente cu nominalizarea clientului, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 768/1992.
    6. Activitatile in care incasarile se realizeaza pe baza se bonuri cu valoare fixa (bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule si altele similare).

    NOTA:
    Activitatile de la pozitiile 1, 2 si 3 se excepteaza si de la emiterea de bon de mina pe formular tipizat.


    ANEXA 2
                          LISTA
activitatilor care se excepteaza de la obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice

    1. Cantarirea unor mase mai mari de 50 kg.
    2. Cantarirea medicamentelor pentru prepararea retetelor in farmacii.
    3. Cantarirea metalelor si a pietrelor pretioase.
    4. Cantarirea scrisorilor la serviciile postale.
    5. Vanzarea cu amanuntul a produselor in piete, targuri, oboare (zone publice).


    ANEXA 3

                        NORME METODOLOGICE
privind distribuirea si utilizarea, de catre agentii economici, a aparatelor de marcat electronice si a balantelor electronice

    1. a) Aparatul de marcat electronic A.M.E. este un calculator specializat in inregistrarea valorii tranzactiilor efectuate, vanzari sau servicii, intr-o forma adecvata specificului acestor tranzactii. De acea, aparatul are variante specifice pentru;
    - comertul cu amanuntul sau prestatii de servicii;
    - alimentatia publica;
    - industria hoteliera;
    - schimbul valutar;
    Specializarea mentionata mai sus consta in aceea ca, fata de un calculator de uz general, A.M.E., indiferent de domeniul de utilizare, poseda:
    - un afisaj dublu, pentru operator si pentru client, pe care apar valorile introduse, precum si operatiunile efectuate;
    - o tastatura cu functii specifice operatiunilor de inregistrare a tranzactiilor incheiate;
    - un sistem de imprimare, care asigura tiparirea bonului si a unei benzi de control, in care se inregistreaza toate tranzactiile efectuate. Sistemul de imprimare a benzii de control trebuie sa aiba un dispozitiv special pentru colectarea benzii tiparite sub forma de role de hartie;
    - posibilitatea tiparirii unui raport X, de vizualizare a totalurilor tranzactiilor efectuate, de la ultima golire a A.M.E. si pana in momentul raportului;
    - posibilitatea de golire (stergere a registrelor interne) cu tiparirea in prealabil a unui raport Z, care contine totalurile inregistrate, in acel moment, in aparat;
    - posibilitatea de calcul automat a valorii T.V.A. datorate ca urmare a tranzactiilor efectuate, pentru minimum doua niveluri de taxa;
    - posibilitatea de calcul automat al valorilor totale supuse regimului de impozitare;
    - posibilitatea de inregistrare separata a platilor facute din casa sau a sumelor introduse in casa, din alte surse decat din vanzari, cu evidentierea lor separata in raporturi;
    - posibilitatea de corectare a valorilor introduse in timpul unei tranzactii, cu gestionarea separata a tuturor acestor valori;
    - posibilitatea de anulare (VOID) a unei tranzactii gresit inregistrate, dar in regim special si cu totalizarea separata a tuturor acestor valori;
    - un bloc de chei pentru stabilirea regimului de lucru si a drepturilor de acces la registrele interne ale aparatului.
    b) Caracteristici tehnico-functionale minime
    In tabelul care urmeaza sunt prezentate caracteristicile tehnico-functionale minime obligatorii:
----------------------------------------------------------
 Nr.              Caracteristica               Valoarea
 crt.
----------------------------------------------------------
  1. Afisaj casier                              DA
  2. Afisaj client                              DA
  3. Inaltime minima cifra afisaj              7 mm
  4. Numar minim cifre:
     - introducere de valori                     7
     - totalizare                                8
     - total general care nu se sterge          10
  5. Imprimanta bon                             DA
  6. Imprimanta registru                        DA
  7. Inaltime minima cifra imprimanta            2,5 mm
  8. Concordanta imprimarii bon/registru        DA
  9. Imposibilitatea imprimarii separate bon
     sau registru.                              DA
 10. Blocarea functionarii in absenta
     suportului pentru imprimarea bonului sau
     registrului                                DA
 11. Imposibilitatea stergerii sau modificarii
     numarului consecutiv de golire si a
     totalului general                          DA
 12. Imposibilitatea inregistrarii de valori
     care sa aiba ca efect depasirea
     capacitatii registrelor interne, exceptia
     totalului general                          DA
 13. Imposibilitatea programarii aparatului
     in alte situatii decat dupa golire         DA
 14. Semnalizarea oricarei secvente incorecte
     de testare fara blocarea aparatului sau
     perturbarea functionarii aparatului        DA
 15. Acumulator tampon care asigura pastrarea
     informatiilor, fara alimentarea
     casei - minim                            700 ore
 16. Numar minim de operatori                    2
 17. Informatii minime in bonul pentru client:
     - denumire agent economic                  DA
     - cod fiscal agent economic                DA
     - cod raion emitent                        DA
     - cod denumire produs                      DA
     - incasari partiale si totale              DA
     - numarul curent al bonului                DA
     - data emiterii bonului                    DA
     - taxa pe valoarea adaugata calculata
       la total bon                             DA
 18. Informatiile minime in banca de control:
    a) in regim de inregistrare:
    - informatiile din bonul de client, cu
      exceptia denumirii si a codului
      fiscal ale agentului economic             DA
    b) in regim de inchidere:
    - totaluri incasari pr grupe                DA
    - total incasari                            DA
    - total T.V.A.                              DA
    - total corectii si anulari                 DA
    - total sume introduse si scoase din
      sertar                                    DA
    - numarul bonurilor emise                   DA
    - numarul progresiv al aducerilor la zero   DA
    - total general care nu se sterge           DA

    2. Sunt aparate de marcat electronice, in sensul dispozitiilor art. 1 si 3 din hotarare, casele de marcat electronice si casele concentratoare.
    Casele de marcat electronice sunt aparate de marcat electronice care functioneaza automat, chiar daca nu sunt conectate la alte sisteme.
    Casele concentratoare sunt aparate de marcat electronice care, pe langa functiile caselor de marcat, pot accepta introducerea de date de la alte dispozitive (balante electronice, cititoare de coduri de bare, cititoare de carti de credit, alte case de marcat) sau pot fi conectate la sisteme de calcul de nivel superior.
    3. Pe teritoriul Romaniei nu este permisa decat distribuirea si utilizarea de aparate de marcat electronice pentru care distribuitorul a obtinut, in prealabil, avizul de conformitate cu cerintele impuse de prezentele norme, din partea unui organism desemnat de Ministerul Comertului si Ministerul Industriilor. Distribuitorii de aparate de marcat electronice sunt obligati sa insoteasca fiecare aparat vandut cu o copie, autentificata cu stampila si semnatura proprie, a avizului emis de organismul sus-mentionat.
    Utilizatorii de astfel de aparate sunt obligati sa pastreze in buna stare aceste avize si sa le prezinte, la cerere, organelor de control.
    4. Agentii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice sunt obligati sa conserve registrele de casa, emise de aceste aparate, pe timpul prevazut de legislatia in vigoare.
    5. Balantele electronice, in sensul art. 3 din hotarare, sunt balantele care permit afisarea simultana, pe dispozitivele electronice, a masei cintarite a pretului unitar si a valorii  totale corespunzatoare si care pot fi echipate sau nu cu dispozitiv de imprimare si emitere a bonului. Inregistrarea valorii marcate se face obligatoriu pe casa de marcat, in conditiile prezentei hotarari.
    6. Balantele electronice trebuie sa asigure, pentru client, afisarea vizibila a mase produsului cintarit, in unitati de masa legale, a pretului unitar exprimat in lei/unitate de masa si a valorii totale in lei.
    7. Distribuitorul de balante electronice este obligat, in conformitate cu prevederile legislatiei metrologice in vigoare, sa solicite Biroului Roman de Metrologie Legala aprobarea de model pentru fabricatia sau importul acestor mijloace de masurare.
    8. Agentii economici care achizitioneaza balante electronice, fabricate in tara sau din import, au obligatia sa verifice existenta marcii metrologice de mode, a marcii de verificare metrologica, precum si a buletinului de verificare in termen de valabilitate.
    9. Agentii economici care detin si utilizeaza balante electronice au obligatia sa le exploateze corect, sa le declare la organele teritoriale ale Biroului Roman de Metrologie Legala pentru luarea in evidenta si sa solicite verificarea metrologica periodica la termenele scadente, conform normelor in vigoare, sau ori de cate ori au dubii cu privire la corectitudinea masuratorilor efectuate.
    100. Distribuitorul de aparate de marcat electronice si balante cu afisaj electronic este obligat sa asigure service ul in garantie si postgarantie, precum si materialele consumabile specifice, pe intreg teritoriul Romaniei, in conformitate cu durata de viata normata comunicata de producator pentru respectiva clasa de aparate.




SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 319/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 319 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu