Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 288 din 21 iunie 1993    * Republicata

privind scolarizarea in Romania a cetatenilor din alte tari

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 313 din 10 noiembrie 1994


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 736/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 309 din 4 noiembrie 1994.
    Hotararea Guvernului nr. 288/1993 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 171 din 22 iulie 1993 si a mai fost modificata prin Hotararea Guvernului nr. 562/1993, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 253 din 25 octombrie 1993, Hotararea Guvernului nr. 41/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 25 februarie 1994, si Hotararea Guvernului nr. 689/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 310 din 7 noiembrie 1994.

    Art. 1
    Scolarizarea in Romania a cetatenilor straini si a cetatenilor romani avand domiciliul stabil in alte tari se poate face prin acordarea de burse de catre statul roman sau pe cont propriu.
    Art. 2
    Bursele statului roman se acorda cetatenilor straini sau cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate astfel:
    a) pe baza de reciprocitate, in conformitate cu prevederile documentelor de colaborare culturala internationala;
    b) in functie de interesele externe ale Romaniei - 150 de burse anual, repartizate astfel:
    - 80 de burse, prin Ministerul Afacerilor Externe, cu precadere in favoarea unor  tineri provenind din tari cu care Romania nu are perfectate documente de felul celor mentionate la lit. a);
    - 40 de burse, prin Ministerul Comertului, pentru promovarea unor actiuni de colaborare economica sau comerciala;
    - 30 de burse, prin Ministerul Invatamantului, pentru cetatenii straini cu rezultate bune la invatatura si in cadrul colaborarii specifice cu ministere sau institutii din alte tari;
    c) 50 de burse anual, prin Fundatia Culturala Romana, pentru studii liceale, universitare si postuniversitare, in beneficiul unor cetateni de origine romana aflati in alte tari, precum si a cetatenilor straini, altii decat cei de origine romana, interesati in cultura, stiinta si civilizatia romana.
    Art. 3
    Fondurile necesare pentru bursele prevazute la art. 2 lit. a) se asigura prin bugetul de venituri si cheltuieli al Ministerului Invatamantului.
    Fondurile necesare pentru bursele prevazute la art. 2 lit. c) se asigura anual de la bugetul de stat Fundatiei Culturale Romane prin Ministerul Afacerilor Externe.
    Art. 4
    Cuantumul burselor acordate cetatenilor din alte tari este cel stabilit prin hotarare a Guvernului, iar modalitatea de plata este prevazuta in anexa, care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 5
    In afara burselor prevazute la art. 2, sponsori romani sau straini pot acorda burse pentru cetateni straini sau romani cu domiciliul in strainatate numai cu achitarea integrala a taxelor scolare in valuta liber convertibila.
    Art. 6
    Pot fi primiti la studii fara plata taxelor scolare, insa cu suportarea integrala, pe cont propriu, a cheltuielilor de intretinere:
    a) personalul reprezentantelor oficiale straine - ambasade, oficii consulare, agentii economice, organizatii si organisme internationale, precum si membrii de familie ai acestuia, in invatamantul de toate gradele, cu conditia ca personalului similar din Romania si membrilor de familie ai acestuia sa li se asigure posibilitatea scolarizarii gratuite in tarile respective.
    Calitatea oficiala a candidatilor din aceasta categorie, cat si indeplinirea clauzei de  reciprocitate se confirma de catre Ministerul Afacerilor Externe;
    b) in invatamantul primar si gimnazial, cetatenii straini, membri de familie ai personalului unor organizatii si asociatii cu scop nelucrativ - autorizate sa functioneze in Romania - ai cadrelor didactice si cercetatorilor care desfasoara oficial activitati specifice in Romania, precum si ai bursierilor statului roman.
    Art. 7
    Pot fi primiti la studii anual, cu plata taxelor de scolarizare in valuta liber convertibila, pana la 3.500 cetateni din alte tari.
    Art. 8
    Inscrierea la studii a categoriilor de persoane prevazute la art. 2, 5, 6 si 7 se face fara concurs, pe baza actelor de studii corespunzatoare, in functie de capacitatea de scolarizare a institutiilor de invatamant solicitate de candidati.
    Pentru profilurile de invatamant artistic, arhitectura si educatie fizica si sport se sustin probe de aptitudini, stabilite de institutiile de specialitate.
    Art. 9
    Cetatenii din alte tari aflati la studii in Romania beneficiaza de asistenta medicala in conditii asigurate elevilor sau, respectiv, studentilor romani, indiferent de conditiile de finantare a studiilor.
    Art. 10
    Inscrierea la studii in Romania a cetatenilor din alte tari se aproba numai de Ministerul Invatamantului, care:
    - echivaleaza studiile efectuate in strainatate de catre candidati;
    - precizeaza conditiile financiare in care se efectueaza studiile;
    - repartizeaza solicitantii pe institutii de invatamant, in functie de cifrele de scolarizare stabilite in prealabil;
    - asigura, cu sprijinul Ministerului Sanatatii, efectuarea de catre candidati a unui control medical pentru acces in colectivitatea studenteasca, in conformitate cu practica internationala in materie.
    Pentru invatamantul militar, competentele prevazute la alin. 1 - inclusiv stabilirea numarului de cetateni straini scolarizati anual si a testelor de aptitudini - revin Ministerului Apararii Nationale.
    Art. 11
    Scolarizarea in Romania a cetatenilor din alte tari se face numai in conformitate cu prevederile prezentei hotarari, care se aplica incepand cu 1 septembrie 1993. De la aceasta data, hotararile Guvernului nr. 549/1991, nr. 371/1992 si nr. 673/1992, precum si orice alte dispozitii contrare se abroga.

    ANEXA 1

                       MODUL DE PLATA A BURSELOR
pentru cetatenii straini si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate

    1. Bursa se atribuie in lei, in cuantumurile stabilite prin hotarare a Guvernului pentru studentii romani.
    2. Bursierii statului roman beneficiaza de burse in limitele duratei studiilor, pe intregul an calendaristic, inclusiv pentru perioadele de vacanta in care se afla in Romania.
    Bursele acordate de statul roman se atribuie si pe durata anului pregatitor de limba romana, daca este cazul.
    3. Bursele se acorda indiferent de veniturile lunare realizate de parinti sau alti sustinatori legali, precum si de rezultatele la invatatura.
    4. Plata burselor se suspenda in caz de nepromovare a unui an de studii, de incalcare a legislatiei romanesti sau a normelor de conduita scolara, care atrag dupa sine exmatricularea.
    5. Bursa se acorda inca 30 de zile dupa finalizarea studiilor liceale, superioare, de doctorat sau de specializare postuniversitara cu durata de cel putin un an.


                                                     


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 288/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 288 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunt Alexander Magnus, un împrumutat privat și legitim. Căutați un împrumut de afaceri, împrumut de Crăciun, împrumuturi personale, credite ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, garanție, capital de risc etc. ... Sau pur și simplu refuzați un împrumut de la o bancă sau instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Sunteți soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi întreprinderilor și persoanelor fizice cu o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: alexandermagnus.loan@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Trebuie să plătiți împrumuturile datoriei lor sau să vă achitați facturile sau să începeți o afacere plăcută? Aveți un scor de credit scăzut și vă va fi greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale / alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ar fi: a) Împrumut personal, extinderea afacerii, b) Înființarea afacerii, educație, c) Consolidarea datoriilor, d) Împrumuturi cu bani grei Oferim împrumut la o rată a dobânzii redusă de 3% și cu garanție și nu Garanție, oferim împrumuturi personale, împrumuturi de consolidare a datoriilor, risc capital Capital, împrumut de afaceri, împrumut pentru educație, ipotecă sau Împrumuturi pentru orice motiv". Cu toate acestea, metoda noastră oferă posibilitatea de a specifica valoarea împrumutului necesar și, de asemenea, durata pe care o puteți permite, vă oferă o șansă reală de a obține fondurile de care aveți nevoie! Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți care susțin această cerere. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite. Ne străduim să lăsăm o impresie pozitivă de durată prin depășirea așteptărilor clienților mei în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai înaltă calitate. E-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Vizitați-ne la: www.midlandcreditonline.com
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 55 2008
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ scăzută cu 3%? Oferim împrumuturi de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistăm la o experiență financiară în schimbare a vieții.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu