Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 237 din 24 martie 2010

privind aprobarea Strategiei nationale pentru egalitatea de sanse între femei si barbati pentru perioada 2010-2012 si a Planului general de actiuni pentru implementarea Strategiei nationale pentru egalitatea de sanse între femei si barbati pentru perioada 2010-2012

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 242 din 15 aprilie 2010



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se aprobă Strategia naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012, prevăzută în anexa nr. 1, precum şi Planul general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012, prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 2. -Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,

Mihai Constantin Şeitan

Ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului,

Daniel Petru Funeriu

Ministrul finanţelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

ANEXA Nr. 1

STRATEGIA NAŢIONALĂ

pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012

Cuprins

A.  Introducere

B.  Informaţii generale relevante

C.  Priorităţi, politici şi cadrul juridic existente

D.  Definirea problemei

E. Obiectivele strategiei

F.  Principii generale

G.  Direcţii de acţiune, rezultatele acţiunilor, indicatori, implicaţii juridice H. Evaluare şi monitorizare a implementării strategiei

I. Acţiuni iniţiate şi continuate pe parcursul perioadei 2010-2012 J. Finanţarea

A. Introducere

Problematica egalităţii de gen şi a nediscriminării reprezintă concepte esenţiale care guvernează societatea în contextul actual, atât pe plan internaţional, cât şi pe plan comunitar. Din multitudinea de drepturi consacrate de-a lungul evoluţiei normative, principiul egalităţii de gen se evidenţiază ca element armonizator al jurisprudenţei, manifestându-se în general ca o „entitate suprastatală" ce impune statelor o afinitate spre egalitate, sub toate aspectele, în demersul de aplicare a legislaţiei lor.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este un drept fundamental, o valoare comună a Uniunii Europene şi a României şi o condiţie necesară pentru realizarea obiectivelor europene şi naţionale de creştere economică, ocupare a forţei de muncă şi a coeziunii sociale. Cu toate că inegalităţile încă există, Uniunea Europeană (UE) a făcut progrese semnificative în ultimele decenii în realizarea egalităţii între femei şi bărbaţi. Aceasta se datorează, în principal, legislaţiei în domeniul nediscriminării, integrării dimensiunii egalităţii de gen şi măsurilor specifice pentru avansarea femeilor. Aceste aspecte vizează accesul la ocuparea forţei de muncă, egalitatea salarială, protecţia maternităţii, concediul parental, măsuri de asigurări sociale, securitatea socială, sarcina probei în cazurile de discriminare şi de autoocupare a forţei de muncă.

Pentru a răspunde acestei problematici extrem de complexe şi care are reverberaţii în toate domeniile vieţii sociale, politice, economice şi culturale a fost necesară dezvoltarea unei strategii coerente care să răspundă nevoilor existente la nivel naţional.

Strategia naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 a fost elaborată pentru a asigura o continuitate a politicilor din domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, dezvoltate până în anul 2009 în cadrul Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2006-2009.

Prezenta strategie a fost elaborată la iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, cu sprijinul grupului de lucru constituit din reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice de la nivel central, organizaţiilor neguvernamentale şi partenerilor sociali.

B. Informaţii generale relevante

La o scurtă analiză, contextul românesc actual evidenţiază faptul că problema discriminării pe criteriul de sex încă se menţine în sfera provocărilor cu care se confruntă societatea în ansamblu, existând o serie de diferenţe vizibile în ceea ce priveşte accesul, participarea şi implicarea femeilor şi bărbaţilor la nivelul vieţii sociale, politice, economice, al pieţei muncii şi vieţii culturale.

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, legea specială în materie, stabileşte înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, denumită în continuare ANES, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, care are ca principală atribuţie promovarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în toate politicile şi programele naţionale. Pentru a răspunde obiectivului central care stabileşte atingerea de facto a egalităţii între femei şi bărbaţi la toate nivelurile, în cursul anului 2006 ANES a dezvoltat un document strategic în acest sens. Acest document a fost adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 319/2006 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2006-2009 şi a Planului general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei si bărbaţi pentru perioada 2006-2009.

Această strategie a conturat o serie de direcţii de intervenţie, stabilind concomitent şi obiective specifice care să răspundă domeniilor propuse. Printre direcţiile de intervenţie stabilite se numără: cadrul legislativ, capacitatea instituţională, viaţa economică, viaţa socială, participarea la luarea deciziei, roluri şi stereotipuri de gen, monitorizarea şi evaluarea Planului general de acţiuni pentru implementarea Strategiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Acestor direcţii de intervenţie le corespund o serie de obiective, printre care: armonizarea legislaţiei naţionale cu cea internaţională şi, în special, cu cea europeană în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi; întărirea capacităţii instituţionale a ANES; sprijinirea accesului egal al femeilor şi bărbaţilor pe piaţa muncii; concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională; facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a femeilor aflate în situaţie sau risc de marginalizare; promovarea participării egale a femeilor şi bărbaţilor în comunitate, în familie şi la procesul de luare a decizie; susţinerea măsurilor de prevenire şi combatere a traficului de persoane, a violenţei de gen, a hărţuirii sexuale; combaterea rolurilor şi stereotipurilor de gen din învăţământ, cultură şi mass-media şi nu în ultimul rând abordarea integratoare a perspectivei de gen în programarea, elaborarea, implementarea şi evaluarea tuturor politicilor publice.

Pentru atingerea acestor obiective, ANES a derulat de-a lungul perioadei 2006-2009 o serie de activităţi menite să promoveze egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în toate domeniile de activitate.

Printre activităţile importante derulate de ANES se numără organizarea campaniei „Participă la decizie!". Obiectivul campaniei a fost conştientizarea opiniei publice cu privire la încurajarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la procesul decizional, iniţiată în anul 2006. Un alt eveniment organizat de ANES a fost lansarea revistei „R.E.S. Publica - Revista Egalităţii de Şanse", ca mijloc de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica de gen. Revista a fost editată în două numere, iar prezentările publice au avut loc la Bucureşti, Târgu Jiu şi Cluj-Napoca.

ANES a fost desemnată în anul 2007 Organism naţional de implementare a Campaniei „Anul european al egalităţii de şanse pentru toţi - anul 2007". Activităţile care au avut loc în acest „an european" s-au concentrat pe problematica discriminării bazate pe originea etnică, religie, vârstă, sex, orientare sexuală şi dizabilităţi.

Unul dintre rezultatele pozitive ale acestei campanii paneuropene în România a fost poziţionarea ţării noastre pe locul 7 din cele 27 de ţări participante, la capitolul informarea cetăţenilor cu  privire  la activităţile derulate în  acest „An european", conform Eurobarometrului privind discriminarea pentru anul 2008 realizat de Comisia Europeană la finalul campaniei.

In anul 2008, ANES a realizat o analiză, în mediul rural şi în mediul urban, privind participarea femeilor la procesul de luare a deciziilor în viaţa familială şi în comunitate. Rezultatele au relevat necesitatea intensificării eforturilor de promovare a rolului femeilor în societate.

In vederea intensificării dialogului cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse, nediscriminării şi în domeniul ocupării, ANES a încheiat o serie de protocoale de colaborare.

Astfel, în luna martie 2008, ANES a încheiat un protocol de colaborare cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Ca urmare a acestui protocol, în luna aprilie au fost organizate simultan în fiecare reşedinţă de judeţ burse ale locurilor de muncă având ca obiectiv egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii. Au participat 23.710 persoane, dintre care 4.535 de femei, 19.175 de bărbaţi, care au fost informaţi atât despre oferta locurilor de muncă la nivel judeţean, cât şi despre drepturile pe care le au pe piaţa muncii şi prevenirea situaţiilor de discriminare. Numărul angajatorilor prezenţi a fost de 730. Au fost angajaţi pe loc 152 de femei şi 578 de bărbaţi.

In cursul lunii iunie, sub egida „Egalităţii de şanse pentru toţi", au fost organizate 20 de burse ale locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă. Au fost prezenţi 261 de operatori economici care au oferit 5.558 locuri de muncă, au participat 1.644 de persoane de etnie romă, 725 de persoane fiind selecţionate în vederea încadrării.

In mai 2008, ANES a semnat un protocol de colaborare cu Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), în vederea analizării problemelor specifice ale femeilor de etnie romă si pentru dezvoltarea de proiecte si programe de inserţie a acestora pe piaţa muncii. Un prim eveniment organizat în comun a avut loc în judeţul Bihor, la acesta participând cei 2 preşedinţi ai celor două instituţii.

Totodată, în vederea întăririi cooperării cu autorităţile locale, ANES a iniţiat o serie de demersuri în vederea încheierii unor protocoale de colaborare cu prefecturile din fiecare judeţ şi cu celelalte autorităţi locale.

Incepând cu luna iulie 2008, ANES a demarat o campanie naţională prin intermediul presei, având ca obiectiv informarea publicului larg cu privire la prevederile legislative din domeniul egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi. Un aspect important evidenţiat de analizele realizate de ANES la începutul anului 2008 îl constituie lipsa informării cetăţenilor cu privire la legislaţia din domeniul nediscriminării.

In acest sens, ANES, prin intermediul compartimentelor teritoriale, a transmis în perioada iulie-august 2008 o serie de comunicate de presă care aveau ca teme: prezentarea Legii nr. 202/2002, republicată; protecţia maternităţii la locul de muncă; concediul paternal; concediul parental; hărţuirea sexuală.

Acestea sunt doar câteva dintre activităţile relevante derulate de ANES ca rezultat al implementării Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi a Planului general de acţiune pentru perioada 2006-2009.

Strategia naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 a fost creionată pentru a asigura o continuitate a politicilor din domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi dezvoltate până în anul 2009 de Strategia naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2006-2009. Ca şi documentul strategic anterior, strategia pentru perioada 2010-2012 îşi propune să răspundă prin măsuri şi activităţi concrete situaţiilor problematice care au fost identificate de-a lungul timpului pe anumite direcţii de intervenţie specifice, precum: educaţia, piaţa muncii, viaţa socială, roluri şi stereotipuri de gen, participarea la procesul de luare a deciziilor.

Din datele statistice existente la nivel naţional rezultă că există disparităţi între femei şi bărbaţi, în defavoarea femeilor la nivelul pieţei muncii, a vieţii sociale, a vieţii politice şi culturale.

Astfel, la nivelul pieţei muncii încă persistă segregarea profesională pe sexe, în sensul că în anumite domenii de activitate economică sunt implicate preponderent femeile (domenii cum ar fi sănătatea, educaţia, administraţia publică etc), în timp ce alte domenii sunt dominate de bărbaţi (domenii cum ar fi industria grea, armata etc). Această segregare profesională determină diferenţieri de remunerare între femei şi bărbaţi, avându-se în vedere că domeniile puternic feminizate sunt mai prost plătite decât domeniile preponderent masculine.

Comparativ cu statisticile din 2004 (studiul Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene), conform cărora diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi era de 14%, în prezent se poate constata o diminuare a acestei diferenţe. Astfel, conform Raportului Comisiei Europene pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi din 2009, pentru anul 2007, diferenţa de remunerare între femeile şi bărbaţii din România este de 12,7%1. Deşi diferenţa de salarizare este mai mică faţă de cea din anul 2004 şi în acelaşi timp şi faţă de media înregistrată la nivelul UE (17,4%2), totuşi trebuie subliniat că această diferenţă este semnificativă, reprezentând o prioritate atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Acest fapt a determinat introducerea unui obiectiv specific legat de această problematică în cadrul prezentei strategii.

De asemenea, la nivelul pieţei muncii se poate observa o diferenţă între rata de ocupare a femeilor şi cea a bărbaţilor. Această diferenţă se perpetuează în timp; astfel, dacă în anul 2004, rata de ocupare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani era de 52,1%, mult mai mică decât cea a bărbaţilor cu aceleaşi vârste, care era de 63,6%, pentru anul 2007 se înregistrează tot o diferenţă considerabilă între sexe - rata de ocupare a femeilor (15-64 de ani) este de 51,7%, faţă de cea a bărbaţilor, de 64,1%.

In ceea ce priveşte rata şomajului, se poate observa menţinerea trendului existent pe piaţa muncii. Astfel, dacă în anul 2004 rata şomajului la femei era mai mică decât cea a bărbaţilor (6,9 la femei, faţă de 7,7%), în trimestrul IV al anului 2007 se înregistra o diferenţă semnificativă între rata de ocupare a femeilor şi cea a bărbaţilor (4,9% la femei, comparativ cu 7,2% la bărbaţi)3.

In domeniul participării femeilor la nivelul decizional, se observă o disproporţie clară între reprezentarea femeilor în structurile parlamentare şi guvernamentale şi cea a bărbaţilor de la aceleaşi niveluri.

Deşi, ca urmare a activităţilor şi politicilor derulate în cadrul strategiei pentru perioada 2006-2009 şi a planului general de acţiuni pentru aceeaşi perioadă, se pot observa progrese în ceea ce priveşte accesul femeilor pe piaţa muncii (cu tot ce implică această problematică), la cultură şi educaţie, totuşi, trebuie subliniat că în anumite domenii persistă discriminările de gen. Pentru a putea combate, preveni sau elimina aceste discriminări din viaţa socială, politică, economică şi culturală este nevoie de acţiuni concentrate care să îmbine consolidarea cadrului legislativ cu politicile publice în domeniu şi iniţiativele ce au ca scop modificarea de mentalităţi, opinii şi atitudini.

In tot acest context, Strategia naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 dezvoltă obiective, activităţi şi măsuri specifice care să răspundă unor domenii de interes care încă se confruntă cu fenomenul discriminării de gen sau sunt încă afectate de fenomenul discriminării.

C. Priorităţi, politici şi cadrul juridic existente

Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 stabileşte, în cap. 9 „Familia, protecţia copilului şi egalitatea de şanse", o serie de obiective şi priorităţi specifice domeniului egalităţii de gen.

Aceste priorităţi sunt legate de: promovarea participării active a femeii la luarea deciziei şi în structurile de reprezentare publică, creşterea capacităţii instituţionale pentru implementarea politicilor de gen, crearea sistemului naţional de sprijinire şi promovare a politicilor privind egalitatea de şanse pe piaţa muncii bazate pe fondurile structurale, eliminarea condiţiei discriminatorii a femeii pe piaţa muncii, în viaţa social-economică, culturală şi politică, prin introducerea unei reprezentări minimale a femeilor în Parlament şi în primele două linii ierarhice ale Guvernului, începând cu următorul ciclu electoral (2012), aplicarea de politici favorabile femeilor, pentru a le asigura condiţii corespunzătoare în vederea adaptării la schimbările imediate şi viitoare de pe piaţa muncii.

Pentru a răspunde coerent la priorităţile propuse de Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012, ANES a dezvoltat Strategia naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012, care înglobează aceste priorităţi printre obiectivele specifice ale strategiei.

Principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi s-a consacrat de-a lungul timpului, alături de celelalte principii şi drepturi în sfera de reglementare a drepturilor omului, atât la nivel internaţional, cât şi la nivel comunitar şi naţional. In acest context, legislaţia românească reglementează şi garantează în acelaşi timp atât egalitatea tuturor persoanelor în faţa legii, cât şi egalitatea în ceea ce priveşte accesul la angajare, promovare, educaţie, formare continuă, la protecţie socială, precum şi accesul egal la toate nivelurile în viaţa economică, politică şi socială.

De altfel, Legea nr. 202/2002, republicată, legea specială în materie, oferă o definiţie comprehensivă asupra noţiunii de egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, evidenţiind necesitatea de a se lua în considerare capacităţile, nevoile şi aspiraţiile diferite ale persoanelor de sex masculin şi, respectiv, feminin şi tratamentul egal al acestora pentru dezvoltarea unor politici eficiente şi coerente care să determine atingerea de facto a egalităţii între femei şi bărbaţi în toate domeniile vieţii sociale. Din această perspectivă politicile din domeniu trebuie să se concentreze pe atingerea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în domenii precum: social, cultural, politic, muncă, participarea echilibrată la luarea deciziilor, încorporarea abordării integratoare de gen în toate politicile şi programele naţionale, combaterea violenţei de gen etc.

Aceeaşi lege prevede înfiinţarea ANES, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care are rolul de a promova politicile de egalitate de şanse între femei şi bărbaţi la toate nivelurile vieţii sociale, politice, economice şi culturale, dar şi de a introduce perspectiva de gen în toate politicile şi programele naţionale.

1,2 Raportul Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul European Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor- Egalitate între femei şi bărbaţi - 2009, Bruxelles, 27.02.2009, COM(2009) 77 final.

3 http://www.insse.ro/cms/files/lndicatori%20forta%20de%20munca/AMIGO.htm

Legislaţia naţională afirmă egalitatea între cetăţenii săi, fără deosebire de sex, şi nu conţine norme discriminatorii. Aceste acte normative sunt:

1.  Constituţia României, republicată, consacră principiul nediscriminării pe criteriul de sex între cetăţenii săi, la art. 4 alin. (2), iar prin prevederile art. 16 alin. (3) este garantată egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor şi demnităţilor publice, civile sau militare;

2.  Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, care statuează că în cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii. Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă;

3.  Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării;

4. Legea nr. 283/2003 pentru ratificarea Protocolului opţional la Convenţia asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei, adoptat la New York la 6 octombrie 1999;

5.  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, prevede dreptul părinţilor (mama sau tata) de a beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârsta de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Alte acte normative adoptate recent, cu relevanţă în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament:

1.  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2007 privind aplicarea principiului egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în cadrul schemelor profesionale de securitate socială, aprobată prin Legea nr. 44/2008.

Această ordonanţă de urgenţă reglementează măsurile pentru aplicarea principiului egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în schemele profesionale de securitate socială. Schemele profesionale de securitate socială reprezintă schemele al căror scop este de a furniza salariaţilor sau persoanelor care desfăşoară activităţi independente dintr-o întreprindere ori grup de întreprinderi, un domeniu de activitate economică, sector profesional sau grup de sectoare, prestaţii menite să suplimenteze ori să înlocuiască prestaţiile prevăzute de sistemul general public de securitate socială, indiferent dacă apartenenţa la aceste scheme este obligatorie sau facultativă.

Aceasta se aplică populaţiei active, inclusiv persoanelor care desfăşoară activităţi independente, persoanelor a căror activitate este întreruptă de boală, maternitate, accident sau şomaj involuntar, persoanelor care caută un loc de muncă, pensionarilor, persoanelor cu handicap, persoanelor care au dobândit o invaliditate, precum şi celor care revendică drepturile în numele lor, în condiţiile legii.

2.  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2008 privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 21 mai 2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 62/2009.

Această ordonanţă de urgenţă reglementează măsurile pentru aplicarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii. Actul normativ are ca obiectiv stabilirea cadrului pentru combaterea discriminării bazate pe criteriul de sex în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii, în vederea punerii în practică a principiului egalităţii de tratament.

Aceasta se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice din sectorul public sau privat, inclusiv organismelor publice, care furnizează bunuri şi servicii aflate la dispoziţia publicului, independent de persoana în cauză, atât în ceea ce priveşte sectorul public, cât şi cel privat, şi care sunt oferite în afara vieţii private şi familiale şi privesc tranzacţiile care se derulează în acest cadru.

Din punct de vedere legislativ, a avut loc adoptarea legislaţiei UE privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

Analizându-se stadiul armonizării legislaţiei române cu acquis-ul comunitar în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, se poate afirma că legislaţia română acoperă prevederile fundamentale ale legislaţiei comunitare, reglementările acesteia fiind transpuse în mare parte în legislaţia naţională prin acte normative care permit respectarea drepturilor persoanelor.

Prin Legea nr. 202/2002, republicată, au fost transpuse următoarele directive europene:

a) Directiva Consiliului nr. 76/207/CEE din 9 februarie 1976 privind punerea în aplicare a principiului egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte accesul la încadrarea în muncă, la formarea şi la promovarea profesională, precum şi condiţiile de muncă, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) Seria L 39 din 14 februarie 1976, cu modificările şi completările aduse prin Directiva nr. 2002/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 septembrie 2002, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L 269 din 5 octombrie 2002;

b) art. 1, 2, 4, 5, 6 şi 7 din Directiva Consiliului nr. 75/117/CEE din 10 februarie 1975 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la aplicarea principiului egalităţii de remunerare între lucrătorii de sex masculin şi cei de sex feminin, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L 45 din 19 februarie 1975;

c)  art. 10 şi 12 din Directiva nr. 92/85/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L 348 din 28 noiembrie 1992;

d) Directiva nr. 97/80/CE a Consiliului din 15 decembrie 1997 privind sarcina probei în cazurile de discriminare pe motive de sex, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L 14 din 20 ianuarie 1998;

e) Clauza 2, pct. 5 şi 6 din Directiva nr. 96/34/CE a Consiliului din 3 iunie 1996 privind acordul-cadru referitor la concediul pentru creşterea copilului, încheiat de UNICEF, CEEP şi CES, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L 145 din 19 iunie 1996;

f)  Directiva nr. 86/613/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1986 privind aplicarea principiului egalităţii de tratament între bărbaţii şi femeile care desfăşoară activităţi independente, inclusiv agricole, precum şi protecţia maternităţii, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L 359 din 19 decembrie 1986.

D. Definirea problemei

Problematica inegalităţilor între femei şi bărbaţi, ce transpare în toate ariile vieţii sociale, politice, economice şi culturale, a devenit una dintre preocupările principale pe agenda socială şi politică atât la nivel internaţional, cât şi la nivel comunitar. Datorită faptului că disparităţile de gen se manifestă şi la nivel naţional, Guvernul României şi-a propus să răspundă acestei provocări prin stabilirea unui set de priorităţi care să faciliteze atingerea de facto a egalităţii între femei şi bărbaţi.

La o scurtă analiză asupra situaţiei egalităţii de gen în România, se pot identifica o serie de puncte vulnerabile şi de ameninţări.

Astfel, printre punctele slabe menţionăm:

•   gradul scăzut de conştientizare asupra politicilor de egalitate de şanse în administraţia publică şi în mass-media;

•  lipsa unor prevederi coerente referitoare la soluţionarea plângerilor şi reclamaţiilor referitoare la discriminarea de gen.

La capitolul ameninţări menţionăm:

• criza economică;

• dinamica pieţei muncii;

• promovarea deficitară a campaniilor sociale în mass-media;

•   deficienţe de comunicare între instituţiile publice şi societatea civilă şi partenerii sociali.

E. Obiectivele strategiei

Obiectivul general constă în îmbunătăţirea cadrului de implementare a politicilor de egalitate de gen la nivelul tuturor politicilor şi programelor naţionale în vederea atingerii de facto a egalităţii între femei şi bărbaţi la toate nivelurile vieţii economice, sociale, politice şi culturale.

Obiective specifice:

- introducerea perspectivei de gen în educaţia formală şi nonformală;

- combaterea stereotipurilor de gen din sistemul de învăţământ;

- reducerea diferenţelor de gen în salarizare;

- încurajarea concilierii vieţii de familie cu viaţa profesională;

- promovarea perspectivei de gen în viaţa socială;

- sensibilizarea mass-mediei cu privire la principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi;

- încurajarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la toate nivelurile de luare a deciziei;

- implementarea şi monitorizarea indicatorilor dezvoltaţi potrivit Platformei de acţiune de la Beijing;

- raportarea anuală a stadiului de implementare a acţiunilor cuprinse în Planul general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu;

- evaluarea finală a Planului general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu.

F.  Principii generale care stau la baza strategiei:

Principiul participării şi transparenţei.   Strategia  a fost concepută şi va fi implementată cu cooperarea instituţiilor şi autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu, cu participarea organizaţiilor neguvernamentale şi a partenerilor sociali interesaţi.

Principiul continuităţii şi coordonării. Strategia reprezintă o continuare a Strategiei pentru perioada 2006-2009 şi ţine cont şi de celelalte politici publice şi programe care conţin astfel de iniţiative.

Principiul responsabilităţii. Planificarea politicilor publice este un proces orientat spre obţinerea de rezultate. Răspunderea există la toate nivelurile administraţiei publice.

Principiul bunei guvernări. Conform acestui principiu, strategia a stabilit acţiuni clare şi eficiente care vor fi evaluate pe baza unei serii de indicatori calitativi şi cantitativi, încercând totodată să răspundă în mod coerent unor necesităţi sociale.

Principiul cooperării şi coerenţei. In procesul de elaborare a strategiei s-au avut în vedere sugestiile şi opiniile reprezentanţilor interguvernamentali prezenţi la grupul de lucru organizat de ANES. Totodată, acţiunile propuse de ANES urmează să se desfăşoare în cooperare cu o serie de actori interesaţi în problematica egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

G. Direcţii de acţiune, rezultatele acţiunilor, indicatori, implicaţii juridice

G.1. Promovarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi la nivelul întregului sistem educaţional

G.1.1. Obiectivul specific - Introducerea perspectivei de gen în educaţia formală şi nonformală

Educaţia reprezintă unul dintre domeniile prioritare de intervenţie pentru promovarea unei societăţi axate pe respectarea drepturilor omului şi susţinerea diversităţii. Dincolo de intervenţii legislative punctuale, combaterea discriminării de gen este condiţionată de existenţa unui sistem educativ favorabil egalităţii de şanse şi dezvoltării personale.

Conform datelor statistice existente4, în sistemul de învăţământ naţional femeile reprezintă 72,6% din totalul personalului didactic. Ponderea cea mai ridicată a personalului didactic de sex feminin continuă să se regăsească în învăţământul preşcolar şi în cel primar, iar cea mai scăzută în învăţământul superior şi în cel profesional. In acelaşi timp trebuie remarcat că ponderea femeilor în funcţii de conducere pentru nivelul ISCED5 1-36 este cu 20% mai redusă faţă de ponderea personalului didactic feminin implicat la acelaşi nivel7, ceea ce denotă faptul că, deşi este o profesie puternic feminizată, funcţiile de conducere sunt ocupate în majoritate de bărbaţi.

In ceea ce priveşte participarea la educaţie, se poate constata că pentru perioada 2007-2008 durata medie de frecventare a învăţământului este în favoarea sexului feminin (16,7 ani frecventează învăţământul fetele, faţă de 16 ani, băieţii). Dezechilibrele în distribuţia pe sexe se menţin în special în cazul populaţiei care a absolvit învăţământul profesional (unde ponderea bărbaţilor este cu aproximativ 14% mai ridicată decat cea a femeilor) şi cel liceal (unde ponderea femeilor este cu peste 7% mai ridicată în comparaţie cu cea a bărbaţilor)8. La nivelul învăţământului superior se poate constata că rata de implicare a populaţiei feminine în învăţământul superior este mai ridicată faţă de cea a populaţiei masculine. De-a lungul timpului aceste diferenţe au crescut de la 5% în 2000/2001 la 16% în anul 2007/2008 în favoarea femeilor.

Conform cercetărilor psihopedagogice, s-a constatat că traiectoriile personale sunt puternic influenţate de factori de socializare, printre care şcoala ocupă un loc important. Şcoala alături de familie reprezintă în fapt principalii formatori de opinii, atitudini şi mentalităţi ale tinerei generaţii.

La o scurtă analiză a curriculei şcolare, a activităţilor care se desfăşoară la toate nivelurile sistemului de învăţământ, a modului în care se realizează orientarea socioprofesională în şcoli, se poate constata că acestea determină perpetuarea şi întărirea unor stereotipuri şi roluri de gen, precum şi promovarea unor modele ale relaţiilor de gen.

4 Raportul asupra stării sistemului naţional de învăţământ 2008, realizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

5 International Standard Classification of Education.

6 ISCED 1-3 - învăţământul obligatoriu de 8 clase, constituit din învăţământ primar (ISCED 1), învăţământul gimnazial/secundar inferior (ISCED 2) şi învăţământul secundar superior (ISCED 3).

7 Raportul asupra stării sistemului naţional de învăţământ 2008, realizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, pag 52.

8 Raportul asupra stării sistemului naţional de învăţământ 2008, realizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, pag. 68.

Integrarea perspectivei de gen în educaţie atât la nivel formal, cât şi la nivel informai reprezintă o acţiune perpetuă şi concentrată care trebuie să ia în considerare toate aspectele implicate în procesul educaţional şi trebuie să pornească de la schimbarea de mentalităţi şi formarea în domeniu la nivelul personalului didactic, până la modificarea curriculelor şcolare de la toate nivelurile sistemului de învăţământ.

In acest context, măsurile active susţinute pentru formarea cadrelor didactice în spiritul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi reprezintă măsuri care vin în sprijinul dezvoltării individuale şi promovării culturii civice.

Printre acţiunile specifice menite să răspundă punctual acestui obiectiv se numără:

-  încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Indicatori specifici: protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, activităţile derulate ca urmare a protocolului;

- elaborarea unui ghid de integrare a perspectivei de gen în activitatea preşcolară

Indicatori specifici: numărul ghidurilor tipărite, numărul ghidurilor diseminate şi tipul instituţiilor cărora le-au fost diseminate;

- realizarea unor programe de formare pe egalitate de gen pentru personalul didactic din învăţământul preşcolar

Indicatori specifici: numărul de educatori formaţi, numărul de programe de formare implementate

G.1.2. Obiectivul specific - Combaterea stereotipurilor de gen din sistemul de învăţământ

Intregul sistem educativ contribuie la construcţia normelor şi reprezentărilor sociale şi exercită o influenţă considerabilă asupra raporturilor de gen.

Perpetuarea stereotipurilor şi rolurilor de gen prin intermediul conţinutului manualelor şcolare şi a modului în care se realizează orientarea socioprofesională a tinerilor în şcoli reprezintă de fapt o consecinţă a aplicării unui sistem de învăţământ care încă depune eforturi să integreze toate aspectele legate de evoluţie şi dezvoltare promovate la nivel european şi mondial. Orientarea spre anumite profesii, rolul asumat în interiorul familiei sau la nivelul comunităţii ori percepţia asupra propriilor competenţe sunt aspecte multiple influenţate de sistemul educativ şi duc la o segregare a pregătirii femeilor şi bărbaţilor pe anumite domenii din procesul educaţional (fapt care poate avea drept consecinţă o segregare profesională pe sexe).

Pentru a putea combate perpetuarea stereotipurilor şi a rolurilor de gen din sistemul educaţional este nevoie de măsuri şi activităţi concrete şi coerente, de campanii care să sensibilizeze şi să conştientizeze personalul didactic, dar şi tinerii elevi cu privire la importanţa promovării diversităţii, respectării diferenţelor şi a necesităţii dezvoltării unor modele nediscriminatorii ale relaţiilor de gen.

Acţiunile specifice menite să răspundă acestui obiectiv se vor axa pe:

• organizarea de campanii de informare pentru elevii de liceu în domeniul egalităţii de şanse;

•   elaborarea şi diseminarea de materiale informative adaptate particularităţilor grupului-ţintă (elevi şi studenţi).

Indicatori specifici: numărul de campanii de informare, numărul de beneficiari direcţi ai acestor campanii, numărul de materiale informative şi promoţionale diseminate

Rezultate ale acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui obiectiv:

-  o bună cunoaştere a problematicii de gen în rândul personalului didactic;

- o bună conştientizare a problematicii de gen în rândul elevilor.

G.2. Promovarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii

G.2.1. Obiectivul specific - Reducerea diferenţelor de gen în salarizare

Principiul plăţii egale pentru muncă de valoare egală reprezintă o politică de gen introdusă în legislaţia românească în anul 2002, prin adoptarea Legii nr. 202/2002, republicată: „Prin munca de valoare egală se înţelege activitatea remunerată care, în urma comparării, pe baza aceloraşi indicatori şi a aceloraşi unităţi de măsură, cu o altă activitate, reflectă folosirea unor cunoştinţe şi deprinderi profesionale similare sau egale şi depunerea unei cantităţi egale ori similare de efort intelectual şi/sau fizic." Această reglementare a fost preluată şi în Legea nr. 53/2003, prin modificările şi completările aduse acestui act normativ prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2006.

Tratatul de instituire a Comunităţilor Europene de la Roma din 1957 abordează, în art. 119, tema egalităţii de tratament, deşi, specific, se limitează la domeniul remunerării: „Fiecare stat membru va garanta într-o primă fază şi va continua aplicarea principiului egalităţii de remunerare între angajaţi şi angajate pentru aceeaşi muncă..." De asemenea, reducerea diferenţei de remunerare face parte din obiectivele Strategiei Europene de la Lisabona, din anul 2000, pentru ocupare şi creşterea numărului de locuri de muncă. In documentul european „Foaia de parcurs pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru 2006-2010" se menţionează faptul că diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi persistă în continuare, în ciuda implementării politicilor europene de gen.

Una dintre modalităţile prin care poate fi atinsă egalitatea de facto între femei şi bărbaţi este participarea echilibrată la activităţile economice care să asigure autonomie şi independenţă financiară femeilor.

Diferenţa de remunerare măsoară diferenţa relativă a remunerărilor orare brute medii ale femeilor şi ale bărbaţilor pe ansamblul economiei. Este unul dintre indicatorii structurali de monitorizare a strategiei europene pentru creştere economică şi locuri de muncă.

Există situaţii când femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii, în ciuda faptului că prestează acelaşi tip de muncă. Diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi pot, în parte, reflecta diferenţele obiective pe planul caracteristicilor individuale (vârstă, nivel de educaţie, experienţă dobândită), al forţei de muncă (profesie, tipul contractului ori condiţiile de muncă) sau al întreprinderii (sectorul de activitate ori mărimea). De exemplu, experienţa contează, în general, mult pe piaţa muncii. Dacă bărbaţii posedă, în medie, mai multă experienţă decât femeile, nivelul lor de remunerare va fi, în medie, de asemenea, mai ridicat. Cu toate acestea, practici discriminatorii pot persista şi pot afecta lucrătorii pe motive de sex. Se întâmplă ca femeile să fie mai puţin remunerate decât bărbaţii, deşi posedă un nivel de experienţă echivalent, pentru aceeaşi muncă, ca un rezultat al unei discriminări deliberate.

Plata egală nu se referă exclusiv la veniturile salariale. Plata include, de asemenea, bonusurile, orele suplimentare, prima de vacanţă, plata pentru zilele de concediu medical, primele, stimulentele sau pensiile ocupaţionale. Faptul că diferenţa de remunerare persistă înseamnă o mai mică valorizare sistematică a profesiilor şi funcţiilor dominant feminine în raport cu cele dominant masculine.

Pe de altă parte, diferenţa de remunerare poate reflecta inegalităţi care, de fapt, afectează, în principal, femeile în ceea ce priveşte participarea lor pe piaţa muncii. Acest aspect este relevant, de exemplu, în ceea ce priveşte segregarea pieţei muncii. Femeile se concentrează într-un număr mult mai restrâns de sectoare şi de profesii decât bărbaţii, sectoare şi profesii care tind să fie mai puţin valorizate şi mai puţin remunerate decât acelea în care lucrează dominant bărbaţi.

Segregarea este consolidată de tradiţiile şi stereotipurile care influenţează, de exemplu, alegerea filierelor educaţionale, evaluarea şi clasificarea profesiilor, dar şi participarea la forţa de muncă, femeile fiind mai deschise pentru obţinerea unui program parţial de lucru. Cu toate că recurgerea la această modalitate de muncă poate reflecta preferinţe personale şi poate favoriza participarea femeilor pe piaţa muncii, diferenţa între femei şi bărbaţi subliniază faptul că aceştia nu au aceeaşi utilizare a timpului şi că îngrijirea membrilor de familie dependenţi este, în mod esenţial, asumată de către femei.

Absenţa unor servicii de îngrijire a copiilor care să fie accesibile, abordabile şi de calitate consolidează acest dezechilibru. In acelaşi fel, recurgerea la concediu parental rămâne o caracteristică dominant feminină. Aproape 40% dintre femei lucrează în sectoarele sănătăţii, educaţiei sau administraţiei publice, spre deosebire de doar 20% dintre bărbaţi.

In ultimul raport al Comisiei Europene pentru anul 2009 cu privire la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi s-a arătat că media europeană a diferenţei salariale între cele două sexe este de 17,4%9, în mare parte datorită faptului că, de cele mai multe ori, femeile ocupă în număr foarte mare locurile de muncă sau poziţiile în interiorul companiilor considerate mai puţin importante. Tocmai din acest motiv, femeile au risc mai mare de a atinge pragul sărăciei (32% - media europeană de risc de sărăcie pentru femei). Totodată, Uniunea Europeană este pe cale de a revizui acquis-ul comunitar cu privire la diferenţa salarială între femei şi bărbaţi şi a lansat o campanie de informare şi conştientizare cu privire la acest aspect. In România diferenţa salarială între femei şi bărbaţi a fost în anul 2007 de 12,7%10, cu cea mai ridicată rată în industrie (28%).

In ciuda măsurilor luate la nivel european pentru eliminarea discriminării, mai sunt încă multe de făcut. Două treimi dintre europeni cred că minorităţile şi femeile sunt discriminate şi că numărul femeilor este preponderent mai ales în zona salariilor mici.

In vederea implementării acestui obiectiv specific, ANES va dezvolta o serie de activităţi menite să diminueze diferenţele de gen în salarizare, prin organizarea mai multor conferinţe naţionale în care să fie implicaţi partenerii sociali, reprezentanţi ai Guvernului, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Aceste conferinţe şi-au propus intensificarea dialogului cu principalii factori de decizie în domeniu, în vederea identificării unor politici aplicate care să aibă ca rezultat reducerea diferenţei salariale între femei şi bărbaţi.

Acţiunile care vor conduce la atingerea acestui obiectiv vizează:

• organizarea unor conferinţe derulate la nivel naţional cu privire la rolul politicilor de reducere a diferenţei salariale între femei şi bărbaţi, cu participarea organizaţiilor sindicale şi a asociaţiilor patronale, precum şi a reprezentanţilor mediului de afaceri;

•   elaborarea şi editarea de materiale promoţionale şi informative;

• promovarea în presă a evenimentelor organizate de ANES. Indicatori specifici: numărul conferinţelor organizate, numărul de beneficiari - direcţi şi indirecţi - ai acestor conferinţe, numărul de invitaţi şi nivelul de decizie; numărul de materiale informative şi promoţionale diseminate, numărul de apariţii în presă ale acestor conferinţe; numărul de întâlniri cu patronatele şi sindicatele, numărul de participanţi la aceste întâlniri, numărul de materiale diseminate, concluziile întâlnirilor.

G.2.2. Obiectivul specific - Incurajarea concilierii vieţii de familie cu viaţa profesională

In ciuda deciziilor luate de statele membre ale Uniunii Europene de a încuraja prin toate mijloacele o mai bună conciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională, exprimate atât prin obiectivele de la Lisabona, cât şi prin obiectivele stabilite la Barcelona în anul 2002, în România nu putem vorbi încă de o împărţire egală a responsabilităţilor familiale şi nici de o participare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la viaţa economică sau familială. O politică care să aibă ca obiectiv acest deziderat este atât o premisă pentru o situaţie economică şi socială care a depăşit obstacolele legate de îmbătrânirea populaţiei sau de scăderea dramatică a natalităţii, cât şi o premisă pentru valorificarea muncii plătite şi a muncii „invizibile", neplătită. Unul dintre obstacolele cele mai mari ce trebuie depăşite este flexibilitatea timpului de muncă şi dezvoltarea unor metode alternative de muncă (munca la domiciliu, munca on-line etc). Totodată, trebuie avută în vedere şi legislaţia ce reglementează concediul de creştere şi îngrijire a copilului şi concediul de paternitate în scopul corelării acestora în beneficiul familiei.

Dezechilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa de familie afectează angajatul/angajata, organizaţia în care lucrează, precum şi familia.

Studii realizate în ţări europene indică faptul că:

• cel puţin 1 angajat din 3 percepe un nivel ridicat de stres cauzat de conflictul dintre muncă şi viaţa personală/de familie;

•  40% din mamele care muncesc şi 25% din taţii care muncesc percep un nivel ridicat de stres cauzat de conflictul dintre muncă şi familie;

• 50% dintre părinţi consideră că au o problemă în a realiza o balanţă între timpul petrecut la muncă şi cel petrecut cu familia;

•  2 părinţi din 3 manifestă un stres zilnic moderat-ridicat datorat dificultăţilor şi conflictelor de rol muncă-familie.

Din punctul de vedere al angajatorului, implementarea unor politici de conciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională ar putea aduce beneficii care se materializează în:

• creşterea productivităţii; •îmbunătăţirea imaginii companiei/corporaţiei;

• o mai bună recrutare a angajaţilor;

• reducerea absenteismului;

• costuri scăzute ale organizaţiei generate de problemele de sănătate ale angajaţilor;

• clienţi mai mulţumiţi;

• creşterea implicării şi fidelităţii angajaţilor faţă de companie. Din punctul de vedere al angajatului/angajatei care este beneficiar/ă al/a politicilor de conciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională, avantajele se materializează în:

• îmbunătăţirea calităţii vieţii;

• înregistrarea unor progrese în carieră şi o mai mare satisfacţie în muncă;

• o mai bună stare de sănătate fizică şi mentală;

• venituri mai mari şi beneficii asociate acestora;

• mai mult timp pentru propria persoană şi propria familie. Din punctul de vedere al ANES, chestiunea concilierii vieţii de familie cu viaţa profesională nu este exclusiv în sarcina femeilor, respectiv a mamelor. Bărbaţii, taţii au un rol important şi activ în creşterea şi educarea copiilor. Cât timp între femei şi bărbaţi există un parteneriat pe piaţa forţei de muncă, acesta ar trebui să aibă efecte şi în viaţa privată. Prin urmare, ANES îşi propune în cadrul prezentei strategii să organizeze o campanie de informare şi sensibilizare destinată taţilor, având ca scop încurajarea implicării active a acestora în creşterea şi educarea copiilor, dar şi în îndeplinirea sarcinilor casnice. Acţiuni:

- organizarea unei campanii de informare şi conştientizare pentru taţi cu privire la nevoia implicării acestora în creşterea şi educarea propriilor copii

9,10 Raportul Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul European Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor - Egalitate între femei şi bărbaţi - 2009, Bruxelles, 27.02.2009, COM(2009) 77 final.

Indicatori specifici: numărul de campanii de informare realizate, numărul de beneficiari direcţi şi indirecţi, numărul de materiale informative, numărul de apariţii în presă ale acestor campanii;

-  editarea unui ghid cu modele de conciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională şi cu prevederi legislative, care să fie distribuit la nivel naţional

Indicatori specifici: numărul de ghiduri tipărite, numărul de ghiduri diseminate;

- încheierea unui protocol de colaborare privind egalitatea de şanse cu partenerii sociali şi implicarea acestora în acţiunile de conştientizare şi popularizare a problematicii de egalitate de gen

Indicatori specifici: protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, activităţile derulate ca urmare a protocolului.

Rezultate ale acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui obiectiv:

- diminuarea diferenţei salariale dintre femei şi bărbaţi;

- creşterea conştientizării membrilor organizaţiilor patronale şi sindicale cu privire la importanţa promovării şi implementării principiului egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii;

- creşterea conştientizării taţilor cu privire la rolul pe care îl au în creşterea şi educarea copiilor, precum şi încurajarea împărţirii sarcinilor domestice între parteneri.

G.3. Promovarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în viaţa socială

Obiectivul specific - Promovarea perspectivei de gen în viaţa socială

Integrarea perspectivei de gen în viaţa socială urmăreşte de fapt crearea unei societăţi egale, încurajarea femeilor să se implice în viaţa socială cu toate aspectele care o compun şi, nu în ultimul rând, încurajarea conlucrării femeilor şi bărbaţilor în sensul atingerii egalităţii de şanse, în drepturi şi a împărţirii echitabile între femei şi bărbaţi a responsabilităţilor sociale. Totodată, este importantă responsabilizarea ambelor genuri pentru a crea o societate echilibrată care să corespundă realităţilor sociale existente în momentul de faţă.

In vederea atingerii acestui obiectiv trebuie dezvoltate acţiuni concentrate pe sensibilizarea şi conştientizarea tuturor persoanelor privind importanţa promovării egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi la nivel social. Celebrarea Zilei Internaţionale a Femeii sau a Zilei Internaţionale a Bărbatului trebuie să fie marcată, an de an, prin evenimente specifice, pentru a atrage atenţia publicului larg asupra discriminării şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor. Aceste zile pot constitui un pretext pentru a informa şi conştientiza populaţia cu privire la importanţa egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi, cu privire la importanţa sărbătoririi familiei ca factor esenţial al dezvoltării sociale, ca principal formator de opinii şi atitudini şi ca promotor al educaţiei în spiritul egalităţii de gen şi al respectului pentru demnitatea umană. Totodată, aceste acţiuni pot constitui premisa dezvoltării unui dialog social cu privire la necesitatea continuării luptei contra violenţei împotriva femeilor şi a acţiunilor de prevenire a acestui flagel care afectează familia si societatea în ansamblul ei.

Acţiunile ce vor facilita atingerea acestui obiectiv vizează marcarea datelor cu semnificaţie în activitatea ANES:

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Femeii;

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Bărbatului;

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Tatălui;

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Mamei;

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Familiei;

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Femeii din Mediul Rural;

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor;

-  organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Indicatori specifici: numărul participanţilor la fiecare dintre evenimentele organizate, numărul materialelor diseminate, gradul de interes al mass-mediei faţă de evenimentele organizate de ANES, măsurabil prin numărul de apariţii în presă ale evenimentelor, precum şi prin atitudinea presei faţă de obiectivele propuse ale evenimentului organizat.

Rezultate ale acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui obiectiv:

- creşterea gradului de conştientizare a societăţii cu privire la evenimentele importante care au marcat lupta pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor.

G.4. Roluri şi stereotipuri de gen

Obiectivul specific - Sensibilizarea mass-mediei cu privire la principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Este binecunoscut rolul major al mass-mediei în formarea opiniilor societăţii în ansamblu. în aceste condiţii, structura şi conţinutul mesajelor mediatice trebuie să răspundă nevoilor reale de informare şi formare a indivizilor.

Din perspectiva de gen este evident că mesajul transmis de mass-media trebuie să răspundă nevoilor individuale şi specifice atât ale femeilor, cât şi ale bărbaţilor. Mai mult decât atât, imaginea femeilor şi a bărbaţilor proiectată prin intermediul mesajelor mass-mediei trebuie să nu aducă atingere demnităţii individuale şi să nu reflecte situarea unora sau altora în ipostaze inferioare şi degradante.

In urma unei vizionări a programelor de televiziune pe parcursul unei zile se poate remarca faptul că mesajele transmise promovează cu preponderenţă atitudini stereotipale, în special mesajele publicitare. Există discordanţă între modelele feminine promovate (gospodină, mamă, cu activităţi în mediul privat) şi modelele masculine (cu activitate în mediul public, băutori de bere, fanatici după meciurile de fotbal etc).

In anul 2008, ANES a realizat o analiză a situaţiei femeilor din mediul rural şi urban. Analiza a fost realizată prin intermediul compartimentelor teritoriale ANES şi a avut la bază un chestionar aplicat unui număr de 900 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani din mediul urban şi 1.046 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani din mediul rural. Chestionarele au fost aplicate în fiecare judeţ din România. Conform acestei analize, televizorul reprezintă principala sursă de informare atât pentru femeile din mediul rural (90%), cât şi pentru femeile din mediul urban (80%).

Conform studiului „Evaluarea nivelului de competenţă în mass-media" realizat în iunie 2008 de Agenţia de Monitorizare a Presei, televiziunea beneficiază de cel mai mare grad de încredere din partea populaţiei, înregistrând cel mai bun scor pe o scală cu valori de la 1 la 7, cu o medie de 4,74, cât şi la ierarhizarea în ordinea încrederii acordate celor 4 tipuri de media studiate (65%)11.

11 Evaluarea nivelului de competenţă în mass-media, Agenţia de Monitorizare a Presei, Bucureşti, iunie 2008.

In cadrul campaniei „Anul european al egalităţii de şanse pentru toţi - anul 2007", organizată de ANES, în calitate de organism naţional de implementare, au fost organizate mai multe activităţi care au avut ca obiectiv, printre altele, şi eliminarea stereotipurilor de gen. Cei mai receptivi la mesajul mediatic sunt adolescenţii. Pentru că se află la vârsta la care caută modele cu care să se identifice şi din exemplul cărora să se inspire, este important ca informaţia pe care o găsesc să fie diversificată, dar în limitele decenţei şi toleranţei. In urma unor mese rotunde organizate cu reprezentanţii mass-mediei s-a remarcat şi din partea presei nevoia de a delimita acest gen de mesaje.

Din această perspectivă, ANES şi-a propus organizarea unor reuniuni cu reprezentanţi ai mass-mediei. In cadrul acestor întâlniri vor avea loc schimburi de informaţii şi expertiză pentru a identifica cele mai potrivite formule prin care mesajele transmise de campaniile şi iniţiativele cu caracter social să fie în concordanţă cu scopul propus de iniţiatori. Jurnaliştii, fie că sunt reporteri sau editori, au nevoie în munca lor să conştientizeze importanţa respectării demnităţii umane şi a promovării unor atitudini şi mesaje nediscriminatorii. Pentru a veni în sprijinul lor, ANES va organiza campanii de informare şi conştientizare, punând accentul pe cursuri de formare în domeniul nediscriminării şi respectării drepturilor.

Acţiunile care vizează atingerea acestui obiectiv:

- încheierea unui protocol de colaborare cu Clubul Român de Presă

Indicatori specifici: numărul de activităţi derulate ca urmare a semnării şi asumării protocolului;

-  încheierea unui protocol de colaborare cu Consiliul Naţional al Audiovizualului

Indicatori specifici: numărul de activităţi derulate ca urmare a semnării şi asumării protocolului;

- realizarea unui diagnostic privind impactul presei video asupra construcţiei rolurilor şi stereotipurilor de gen;

Indicatori specifici: numărul de exemplare editate, numărul de exemplare diseminate, numărul materialelor de presă analizate; impactul în presă al apariţiei ghidului;

- realizarea de reuniuni cu ziariştii

Indicatori specifici: numărul de reuniuni organizate cu participarea ziariştilor, numărul de participanţi, numărul de apariţii în presă ale acestor evenimente, numărul de materiale diseminate.

Rezultate ale acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui obiectiv:

- sensibilizarea reprezentanţilor mass-mediei cu privire la importanţa implementării principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi;

- eliminarea stereotipurilor de gen, a limbajului sexist din peisajul audiovizual.

G.5. Promovarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi la nivelul procesului decizional

Obiectivul specific - Incurajarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la toate nivelurile de luare a deciziei

O analiză de gen asupra actorilor decizionali care influenţează situaţia economică, socială sau culturală a unei comunităţi reflectă, la ora actuală, persistenţa unor raporturi inegale, defavorabile femeilor. Factori culturali, religioşi sau biologici au fost deseori invocaţi pentru a permite perpetuarea discriminării de gen la nivel de decizie şi irosirea potenţialului multor femei. Astfel, reprezentări sociale favorabile unei diviziuni a rolurilor de gen au reprezentat obstacole în promovarea femeilor în sfera politică.

Conform datelor colectate cu privire la participarea la procesul decizional, se poate constata o subreprezentare a femeilor în procesul de luare a deciziilor, în special la nivel parlamentar şi la nivelul 1 guvernamental. Din păcate, de-a lungul timpului, în pofida politicilor promovate în domeniu, nu se poate proba o îmbunătăţire radicală a participării femeilor la decizie. Dacă, ca urmare a alegerilor generale din 2004, dintr-un total de 496 de locuri, femeile deţineau 50 de locuri (10,66%), rezultatul alegerilor generale din 2008 arată că, dintr-un număr total de 471 de locuri de parlamentari, femeile deţineau 46 de locuri (9,76%) [procent de altfel foarte scăzut în comparaţie cu media parlamentelor statelor UE (24%) şi cu procentul din Parlamentul European în legislatura 2004-2009 (31%)].

La nivel guvernamental, în anul 2004, din 15 ministere şi 25 de miniştri, 3 ministere erau încredinţate femeilor (12%), iar în anul 2008, nicio femeie nu mai deţinea funcţia de ministru, în timp ce în anul 2009 - 19% din numărul total de posturi de ministru sunt încredinţate femeilor (4 femei).

In ceea ce priveşte participarea femeilor la primul nivel de luare a deciziei în cadrul ministerelor, posturile publice de conducere care sunt politice (secretar de stat şi subsecretar de stat), ocupate de femei, sunt slab reprezentate. Astfel, dacă pentru anul 2007, la primul nivel de decizie, după cel de ministru (secretar de stat, secretar general), doar 27,8% dintre poziţii erau ocupate de femei, în anul 2009, procentul acestora este de 25% din total (în 12 din cele 19 ministere existente, femeile nefiind reprezentate deloc la acest nivel).

La nivelul 2 de luare a deciziilor, în anul 2007, 41,9% din poziţii erau ocupate de femei, în timp ce în anul 2009, numărul femeilor ce deţin poziţii de conducere creşte la 46,2%.

Se poate, deci, constata faptul că procentul funcţiilor ocupate de femei creşte odată cu scăderea nivelului de decizie.

Schimbarea realităţilor sociale pentru promovarea unei participări echilibrate la decizie trebuie să aibă la bază cunoaşterea realităţii prezente şi conştientizarea nevoilor femeilor şi bărbaţilor în societate. De asemenea, acest proces de modificare a realităţilor sociale în sensul promovării participării echilibrate la decizie presupune schimbarea mentalităţilor de la nivel colectiv, identificarea cauzelor care stau la baza neimplicării femeilor în procesul decizional, dar şi a cauzelor care determină o anumită tendinţă de vot în rândul populaţiei din diferite medii de rezidenţă.

Pentru a contribui la promovarea participării echilibrate la nivel decizional, trebuie să se creioneze activităţi şi măsuri corelate care se întrepătrund şi se presupun reciproc, care să urmărească atât integrarea acestei problematici pe agenda de interes a actorilor principali din domeniu, cât şi modificări de esenţă la nivel legislativ şi discursiv.

In acest context, pentru a răspunde problemelor formulate de obiectivul de mai sus, trebuie să se realizeze o serie de studii care să contribuie la identificarea principalelor caracteristici ale politicienilor din România şi a principalelor tendinţe de vot ale populaţiei. Totodată, ANES îşi propune dezvoltarea unei iniţiative legislative, prin intermediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în ceea ce priveşte sistemul electoral, în conformitate cu prevederile Programului de guvernare, de la cap. 9 „Familia, protecţia copilului şi egalitatea de şanse".

Acţiunile care vizează atingerea acestui obiectiv:

•  realizarea unui studiu pentru identificarea principalelor caracteristici ale profilului oamenilor politici (femei şi bărbaţi) din România

Indicatori specifici: eşantionul de realizare a studiului, concluziile studiului, numărul de rapoarte ale studiului tipărite, numărul de rapoarte diseminate;

•  realizarea unui barometru de opinie privind tendinţele de vot ale populaţiei, luându-se în considerare criteriul de sex;

Indicatori specifici: numărul persoanelor chestionate, rezultatele identificate ca urmare a interpretării răspunsurilor, numărul de exemplare tipărite şi diseminate din acest sondaj, numărul de apariţii în presă ale informaţiilor referitoare la acest barometru;

•  facilitarea încheierii unui protocol între partidele politice pentru a stabili cote sau măsuri afirmative pentru femei în scopul creşterii numărului acestora în funcţiile de conducere şi de decizie;

Indicatori specifici: protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, tipul de activităţi derulate ca urmare a protocolului;

•  elaborarea unei propuneri legislative pentru modificarea sistemului electoral

Indicatori specifici: modul în care această iniţiativă a fost transpusă în legislaţia românească, numărul de întâlniri dedicate discutării acestei iniţiative, numărul de apariţii în presă referitoare la această iniţiativă.

Rezultate ale acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui obiectiv:

- creşterea participării femeilor la procesul decizional;

- identificarea unui profil al omului politic din România;

- punerea pe agenda politică a partidelor a problematicii specifice a femeii din România.

G.6. Evaluarea şi monitorizarea evoluţiei perspectivei de gen în politicile şi programele naţionale

Obiectivul specific - Implementarea şi monitorizarea indicatorilor dezvoltaţi potrivit Platformei de acţiune de la Beijing

Egalitatea de gen reprezintă un principiu fundamental atât la nivel internaţional, cât şi la nivel comunitar, recunoscut la nivel internaţional prin Convenţia internaţională privind eliminarea oricărei forme de discriminare împotriva femeilor, iar la nivel comunitar de Tratatul UE. Egalitatea de gen este totodată unul dintre obiectivele şi responsabilităţile Comunităţii Europene şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Un angajament internaţional deosebit legat de problematica promovării egalităţii de gen este Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune de la Beijing, documente rezultate în urma celei de a 4-a Conferinţe Mondiale a Femeilor de la Beijing din 1995. La cea de a 4-a Conferinţă Mondială a Femeilor de la Beijing, delegaţii din 189 de ţări au semnat Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune de la Beijing, care stabileşte 12 subiecte critice care trebuie atinse în cadrul acestei platforme unice privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Aceste subiecte-cheie erau: femeile şi sărăcia, educaţia şi formarea femeilor, femeile şi sănătatea, violenţa împotriva femeilor, femeile în conflictele armate, femeile şi industria, femeile în procesul decizional şi de putere, mecanismele promovării femeilor, drepturile fundamentale ale femeilor, femeile şi media, femeile şi mediul înconjurător şi fetele. La Beijing a fost parafată importanţa conduitei integratoare de gen în dezvoltare: abordarea „Gen şi dezvoltare". Abordarea integrată a politicii privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în toate politicile şi programele reprezintă o misiune specifică stabilită ca urmare a Conferinţei Mondiale a Femeilor de la Beijing din 1995. Problematica abordării integratoare de gen a fost preluată la nivelul UE în 1996, când Comisia Europeană a adoptat Strategia privind abordarea integratoare de gen. Scopul pe termen lung al acestei noi abordări este de fapt obţinerea egalităţii între femei şi bărbaţi în satisfacerea drepturilor şi oportunităţilor lor sociale, economice şi politice.

Consiliul European de la Madrid (15-16 decembrie 1995), organizat ulterior celei de a 4-a Conferinţe Mondiale a Naţiunilor Unite privind femeile, a cerut o revizuire anuală a implementării în statele membre UE a Platformei de acţiune de la Beijing, iar în anul 1998 a stabilit ca, pe lângă raportarea anuală a implementării Platformei, să fie inclusă o propunere a unui set de indicatori cantitativi şi calitativi.

Astfel, în anul 1999, Consiliul a adoptat un set de astfel de indicatori, dezvoltaţi de către preşedinţia finlandeză cu tema „Inegalitatea dintre femei şi bărbaţi în procesul luării deciziei la toate nivelurile", iar în 2003, Consiliul a adoptat un set de 9 indicatori propuşi de către preşedinţia italiană cu privire la reprezentarea femeilor şi bărbaţilor în sferele de decizie economică din UE.

Incepând cu anul 2005, Consiliul a cerut statelor membre şi Comisiei Europene întărirea mecanismelor instituţionale pentru promovarea egalităţii de gen, precum şi crearea unui sistem de monitorizare a indicatorilor dezvoltaţi ca urmare a Platformei de acţiune de la Beijing.

Luând în considerare că România este parte semnatară atât a Declaraţiei de la Beijing, cât şi a tuturor tratatelor şi directivelor comunitare din domeniu şi, în acelaşi timp, este stat membru al UE, este necesară dezvoltarea unui sistem integrat de culegere de date segregate pe sexe, conform indicatorilor deja stabiliţi la Beijing. In acest context, ANES, ca instituţie ce trebuie să elaboreze anual rapoarte privind evoluţia indicatorilor de la Beijing, şi-a propus informarea tuturor instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în domeniu cu privire la responsabilităţile care le incumbă şi, în acelaşi timp, implicarea acestora în dezvoltarea unei baze de date corecte şi coerente care să răspundă punctual aspectelor aduse în discuţie în rapoartele relative la indicatorii de la Beijing.

Acţiunile care vizează atingerea acestui obiectiv:

-  organizarea unui seminar cu participarea membrilor Comisiei Naţionale în Domeniul Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi (CONES, la care să fie prezentaţi indicatorii dezvoltaţi conform Platformei de acţiune de la Beijing şi modalităţile de monitorizare a acestora

Indicatori specifici: numărul de participanţi la seminar, feedbackul participanţilor (obţinut prin administrarea unor chestionare de evaluare a seminarului), numărul materialelor informative diseminate;

- stabilirea unei reţele de culegere de date cantitative şi calitative de la membrii CONES/COJES (comisia judeţeană în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi) cu scopul realizării unei raportări anuale

Indicatori specifici: reţeaua de culegere a datelor, modul în care se realizează fluxul informaţional, numărul de informaţii colectate ca urmare a acestei reţele, raportarea anuală în legătură cu indicatorii stabiliţi la Beijing;

-  organizarea unei conferinţe anuale de prezentare a raportului privind implementarea şi monitorizarea indicatorilor dezvoltaţi potrivit Platformei de acţiune de la Beijing

Indicatori specifici: numărul conferinţelor organizate, numărul participanţilor la conferinţe, numărul materialelor informative diseminate, numărul apariţiilor în presă ale informaţiilor referitoare la conferinţă.

Rezultate ale acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui obiectiv:

- implementarea Platformei de acţiune de la Beijing;

- colaborarea interinstituţională în vederea implementării principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

Rezultatele politicii:

-  realizarea unui cadru îmbunătăţit de implementare a politicilor de egalitate de gen la nivelul tuturor politicilor şi programelor naţionale în vederea atingerii de facto a egalităţii între femei şi bărbaţi la toate nivelurile vieţii economice, sociale, politice şi culturale.

H. Evaluarea şi monitorizarea implementării strategiei

Raportarea anuală a stadiului de implementare a acţiunilor cuprinse în Planul general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu

Autorităţile şi instituţiile publice cu responsabilităţi în implementarea unor activităţi prevăzute în Planul general de acţiuni pentru implementarea Strategiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 vor elabora şi vor transmite un raport anual cu privire la stadiul de îndeplinire a acţiunilor care le revin conform atribuţiilor. Acest raport va fi realizat în baza unui model de raport elaborat şi furnizat de către ANES.

Evaluarea finală a Planului general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu

Ca urmare a implementării strategiei şi a Planului general de acţiuni pentru implementarea Strategiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012, ANES va elabora o raportare finală, care va cuprinde rezultatele evaluării şi monitorizării activităţilor derulate pe parcursul perioadei 2010-2012, dar şi recomandări referitoare la îmbunătăţirea procesului de implementare a strategiei şi la direcţiile de intervenţie ce trebuie abordate în următoarea strategie. Acest raport va fi pus la dispoziţia tuturor instituţiilor, autorităţilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi partenerilor sociali cu responsabilităţi în domeniu şi care au colaborat cu ANES de-a lungul timpului.

I. Actiuni iniţiate si continuate pe parcursul perioadei 2010-2012

In cursul anului 2008, ANES a aplicat pentru obţinerea de finanţare din Fondul Social European, prin intermediul Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013 (POSDRU)", pentru realizarea unor acţiuni specifice în scopul atingerii egalităţii de gen. Totodată, ANES a răspuns solicitărilor partenerilor din societatea civilă de a se alătura în calitate de parteneri în câteva proiecte care sprijină, în special, femeile. Aceste proiecte sunt:

1.  Proiectul „Femei şi bărbaţi - aceleaşi şanse pe piaţa muncii", în care ANES este beneficiar principal. Proiectul presupune organizarea de multiple sesiuni de formare adresate membrilor CONES şi COJES, realizarea unei cercetări sociologice şi a unei campanii media de popularizare a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

2.   Proiectul „Reţeaua de centre-pilot pentru femei - ESTHIA", în care ANES este beneficiar principal. Acest proiect presupune, în principal, înfiinţarea a 3 centre-pilot de informare şi consiliere dedicate femeilor şi a 3 centre mobile cu acelaşi profil.

3.  Proiectul „Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model interregional de şcoală antreprenorială pentru femei", iniţiat de către Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice, în care ANES este partener. Are ca obiective specifice generarea unui model interregional de şcoală antreprenorială prin furnizarea de instruire pentru femei în domeniul administrării afacerilor, în vederea dobândirii de competenţe în iniţierea unei afaceri etc.

4. Proiectul „Fem.RRom. -Imbunătăţirea accesului femeilor de etnie romă pe piaţa muncii şi sprijinirea economiei sociale: promovarea şi dezvoltarea unor servicii integrate prin crearea unor cooperative pentru femei, asigurarea accesului la educaţie formală şi dezvoltarea unor servicii de ocupare specializate şi personalizate", în care ANES este beneficiar principal. Proiectul presupune înfiinţarea a 3 ateliere de ocupare one-stop pentru femeile rome, sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării a 5 cooperative de producţie, dezvoltarea unei reţele naţionale pentru cooperativele de romi, oferirea de servicii de informare, orientare profesională, consiliere şi dezvoltarea unei reţele de sprijin antreprenorial la nivel internaţional.

5. Proiectul „Parteneriat pentru dezvoltarea mecanismelor de implementare a egalităţii de şanse pe piaţa muncii pentru femeile rome", iniţiat de Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Impreună", în care ANES este partener, dar pentru care nu s-a primit confirmarea sau infirmarea acordării finanţării. Acest proiect presupune crearea unui centru de resurse pentru egalitatea de şanse pe piaţa muncii, crearea unei biblioteci cu materiale de informare privind munca, ocupare, activitatea sindicatelor, a instituţiilor relevante pentru domeniul de activitate al centrului, realizarea unei cercetări pe 4 domenii specifice (sănătate, administraţie, turism şi industria textilă) cu privire la problemele pe care le întâmpină angajaţii romi, cu focus pe femeile rome, pe piaţa muncii şi organizarea unor sesiuni de formare dedicate reprezentanţilor în domeniile dialogului social, sensibili la dimensiunea de gen şi etnie, cu scopul de a dezvolta capacitatea partenerilor sociali şi de a promova pe piaţa muncii interesele grupurilor vulnerabile.

J. Finanţarea

Implementarea tuturor obiectivelor stabilite în cadrul acestei strategii presupune un efort financiar consistent.

Resursele financiare pe care le poate contracta ANES pentru a implementa strategia sunt: fondurile alocate de la bugetul de stat; fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, atrase în condiţiile legii; donaţii şi sponsorizări, obţinute în condiţii legale.

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Implicaţii bugetare

Educaţie

TOTAL: 161.090 lei

1.

Introducerea perspectivei de gen în educaţia formală şi nonformală

A. Incheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

B. Elaborarea unui ghid de integrare a perspectivei de gen în activitatea preşcolară

Editare ghid: 5.000 bucăţi x 13 lei/buc. = 65.000 lei

C. Realizarea unor programe de formare pe egalitate de gen pentru personalul didactic din învăţământul preşcolar

Materiale: 42 judeţe x 15 participare x 3 ani x 5 lei = 9.450 lei

Transport: 42 judeţe x 3 ani x 2 persoane x 120 lei = 30.240 lei

Cazare: 42 judeţe x 3 ani x 2 persoane x 200 lei = 50.400 lei

2.

Combaterea stereotipurilor de gen din sistemul de învăţământ

Continuarea organizării de campanii de informare pentru elevii de liceu în domeniul egalităţii de şanse

8 campanii x 3 ani x 50 persoane x 5 lei = 6.000 lei

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Implicaţii bugetare

Piata muncii

TOTAL: 39.450 lei

1.

Reducerea diferenţelor de gen în salarizare

A. Organizarea unor conferinţe derulate la nivel naţional cu privire la rolul politicilor de reducere a diferenţei salariale între femei şi bărbaţi, cu participarea organizaţiilor sindicale şi a asociaţiilor patronale, precum şi a reprezentanţilor mediului de afaceri (editarea de materiale promoţionale şi informative, întâlniri cu sindicatele şi patronatele etc.)

3 conferinţe cu câte 30 de participanţi

Inchiriere sală: 3 x 3.000 lei = 9.000 lei

Mapă completă: 30 persoane x 3 ani x 5 lei = 450 lei

2.

Incurajarea concilierii vieţii de familie cu viaţa profesională

A. Organizarea unei campanii de informare şi conştientizare pentru taţi cu privire la nevoia implicării acestora în creşterea şi educarea propriilor copii

Editare broşură 5.000 buc. x 2 lei = 10.000 lei

B. Editarea unui ghid cu modele de conciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională şi cu prevederi legislative care să fie distribuite la nivel naţional.

Editare ghid 10.000 buc. x 2 lei = 20.000 lei

Viaţa socială

TOTAL: 24.000 lei

1.

Promovarea perspectivei de gen în viaţa socială

Marcarea datelor cu semnificaţie în activitatea ANES

A. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Femeii

1.000 lei x 3 ani = 3.000 lei

B. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Bărbatului

1.000 lei x 3 ani = 3. 000 lei

C. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Familiei

1.000 lei x 3 ani = 3.000 lei

D. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Femeii din Mediul Rural

1.000 lei x 3 ani = 3.000 lei

E. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

1.000 lei x 3 ani = 3.000 lei

F. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

1.000 lei x 3 ani = 3.000 lei

G. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Tatălui

1.000 lei x 3 ani = 3.000 lei

H. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Mamei

1.000 lei x 3 ani = 3.000 lei

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Implicaţii bugetare

Roluri şi stereotipuri de gen                             TOTAL: 123.600 lei

1.

Sensibilizarea mass-mediei cu privire la principiul egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi

A. Incheierea unui protocol de colaborare cu Clubul Român de Presă

B. Incheierea unui protocol de colaborare cu Consiliul Naţional al Audiovizualului

C. Realizarea unui diagnostic privind impactul presei video asupra construcţiei rolurilor şi stereotipurilor de gen

Realizarea diagnosticului presupune:

- monitorizare de presă - 4.000 lei;

- realizarea unei cercetări privind impactul presei video asupra construcţiei rolurilor şi stereotipurilor de gen -100.000 lei;'

- elaborarea unui raport privind cercetarea - 10.000 lei

D. Realizarea de reuniuni cu ziarişti

- Chirie sală: 1 x 3 ani x 3.000 lei = 9.000 lei

- Mape materiale informative şi promoţionale: 20 persoane x 3 ani x 10 lei = 600 lei

Participarea la procesul decizional                     TOTAL: 140.000 lei

1.

Incurajarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la procesul de luare a deciziilor

A. Realizarea unui studiu pentru identificarea principalelor caracteristici ale profilului oamenilor politici (femei şi bărbaţi) din România

Realizare studiu - 100.000 lei Raport studiu -10.000 lei

B. Realizarea unui barometru de opinie privind tendinţele de vot ale populaţiei, luând în considerare criteriul de sex

30.000 lei

C. Facilitarea încheierii unui protocol între partidele politice pentru a stabili cote sau măsuri afirmative pentru femei în scopul creşterii numărului acestora în funcţiile de conducere şi de decizie

D. Modificarea Legii electorale

Evaluare şi monitorizare a evoluţiei perspectivei       TOTAL: 14.000 lei

de gen în politicile şi programele naţionale

1.

Implementarea şi monitorizarea indicatorilor dezvoltaţi potrivit Platformei de acţiune de la Beijing

A. Organizarea unui seminar cu participarea membrilor CONES în care să fie prezentaţi indicatorii dezvoltaţi conform Platformei de acţiune de la Beijing şi modalităţile de monitorizare a acestora

- Chirie sală: 1 x 3.000 lei = 3.000 lei

- Mape materiale informative şi promoţionale: 50 persoane x 10 lei = 500 lei

B. Stabilirea unei reţele de culegere de date cantitative şi calitative de la membrii CONES/COJES, cu scopul realizării unei raportări anuale

C. Organizarea unei conferinţe anuale de prezentare a raportului privind implementarea şi monitorizarea indicatorilor dezvoltaţi potrivit Platformei de acţiune de la Beijing

- Chirie sală: 3.000 lei x 3 ani = 9.000 lei

- Mape materiale informative şi promoţionale: 50 persoane x 10 lei x 3 ani = 1.500 lei

ANEXA Nr. 2

PLANUL GENERAL DE ACŢIUNI

pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012

A. Educaţia

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Indicatori specifici

Responsabil

Termen de realizare

1.

Introducerea perspectivei de gen în educaţia formală şi nonformală

A. Incheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, activităţile derulate ca urmare a protocolului

ANES MECTS

2010

B. Elaborarea unui ghid de integrare a perspectivei de gen în activitatea preşcolară

Numărul ghidurilor tipărite, numărul ghidurilor diseminate şi tipul instituţiilor cărora le-au fost diseminate

ANES MECTS

2011

C. Realizarea unor programe de formare pe egalitate de gen pentru personalul didactic din învăţământul preşcolar

Numărul de educatori formaţi, numărul de programe de formare implementate

ANES MECTS

2010-2012

2.

Combaterea stereotipurilor de gen din sistemul de învăţământ

Continuarea organizării de campanii de informare pentru elevii de liceu în domeniul egalităţii de şanse

Numărul de campanii de informare, numărul de beneficiari direcţi ai acestor campanii, numărul de materiale informative şi promoţionale diseminate

ANES

MECTS

Inspectoratele

şcolare judeţene

2010-2012

B. Piaţa muncii

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Indicatori specifici

Responsabil

Termen de realizare

1.

Reducerea diferenţelor de gen în salarizare

A. Organizarea unor conferinţe derulate la nivel naţional cu privire la rolul politicilor de reducere a diferenţei salariale între femei şi bărbaţi, cu participarea organizaţiilor sindicale şi a asociaţiilor patronale,' precum şi a reprezentanţilor mediului de afaceri (editarea de materiale promoţionale şi informative, întâlniri cu sindicatele şi patronatele etc.)

Numărul conferinţelor organizate, numărul de beneficiari direcţi şi indirecţi ai acestor conferinţe, numărul de invitaţi şi nivelul de decizie; numărul de materiale informative şi promoţionale diseminate, numărul de apariţii în presă ale acestor conferinţe; numărul de întâlniri cu patronatele, numărul de întâlniri cu sindicatele, numărul de participanţi la aceste întâlniri, numărul de materiale diseminate, concluziile întâlnirilor

ANES

Partenerii sociali

MMFPS

2010-2012

2.

Incurajarea concilierii vieţii de familie cu viaţa profesională

A. Organizarea unei campanii de informare şi conştientizare pentru taţi cu privire la nevoia implicării acestora în creşterea şi educarea propriilor copii

Numărul de campanii de informare realizate, numărul de beneficiari direcţi şi indirecţi, numărul de materiale informative, numărul de apariţii în presă ale acestor campanii

ANES

ONG-uri

specializate

2010-2012

B. Editarea unui ghid cu modele de conciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională şi cu prevederi legislative, care' să fie distribuit la nivel naţional

Numărul de ghiduri tipărite, numărul de ghiduri diseminate

ANES Sindicate ONG-uri MMFPS

2011-2012

C. Incheierea unui protocol de colaborare privind egalitatea de şanse cu partenerii sociali şi implicarea acestora în acţiunile de conştientizare şi popularizare a problematicii de egalitate de gen

Protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, activităţile derulate ca urmare a protocolului

ANES Sindicate Patronate

2010-2012

C. Viata socială

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Indicatori specifici

Responsabil

Termen de realizare

1.

Promovarea perspectivei de gen în viaţa socială

Marcarea datelor cu semnificaţie în activitatea ANES

Numărul zilelor pentru care s-a organizat un eveniment

ANES

2010-2012

A. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Femeii

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

ANES

Anual, la 8 martie

B. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Bărbatului

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

ANES

Anual, la 19 noiembrie

C. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Familiei

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

ANES

Anual, la 15 mai

D. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Femeii din mediul rural

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

Anual, la 15 octombrie

E. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

ANES

Anual, la 25 noiembrie

F. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

ANES

Anual, la 10 decembrie

G. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Tatălui

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

ANES

Anual,

în prima

duminică din

luna mai

H. Organizarea unui eveniment care să marcheze Ziua Mamei

Numărul evenimentelor, numărul participanţilor, numărul materialelor diseminate

ANES

Anul, în

a doua

duminică din

luna mai

D. Roluri şi stereotipuri de gen

1.

Sensibilizarea mass-mediei cu privire la principiul egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi

A. Incheierea unui protocol de colaborare cu Clubul Român de Presă

Protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, activităţile derulate ca urmare a protocolului

ANES CRP

2010

B. Incheierea unui protocol de colaborare cu Consiliul Naţional al Audiovizualului

Protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, activităţile derulate ca urmare a protocolului

ANES CNA

2010

C. Realizarea unui diagnostic privind impactul presei video asupra construcţiei rolurilor şi stereotipurilor de gen

Numărul de exemplare editate, nr. de exemplare diseminate, numărul materialelor de presă analizate; impactul în presă al apariţiei ghidului

ANES CNA CRP

2011

D. Realizarea de reuniuni cu ziariştii

Numărul de reuniuni organizate cu ziariştii, numărul de participanţi, numărul de apariţii în presă ale acestor evenimente, numărul de materiale diseminate

ANES CRP

2010-2012

E. Participarea la procesul decizional

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Indicatori specifici

Responsabil

Termen de realizare

1.

Incurajarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la procesul de luare a deciziilor

A. Realizarea unui studiu pentru identificarea principalelor caracteristici ale profilului oamenilor politici (femei şi bărbaţi) din România

Eşantionul de realizare a studiului, concluziile studiului, numărul de rapoarte ale studiului tipărite, numărul de rapoarte diseminate

ANES

2010-2011

B. Realizarea unui barometru de opinie privind tendinţele de vot ale populaţiei, luând în considerare criteriul privind sexul

Numărul persoanelor chestionate, rezultatele identificate ca urmare a interpretării răspunsurilor, numărul de exemplare tipărite şi diseminate din acest sondaj, numărul de apariţii în presă ale informaţiilor referitoare la acest barometru

ANES

2010-2011

C. Facilitarea încheierii unui protocol între partidele politice pentru a stabili cote sau măsuri afirmative pentru femei în scopul creşterii numărului acestora în funcţiile de conducere şi de decizie

Protocolul, numărul de obligaţii asumate conform protocolului, tipul de activităţi derulate ca urmare a protocolului

ANES Partidele politice

2012

D. Elaborarea unei propuneri de iniţiativă legislativă pentru modificarea sistemului electoral

Modul în care această iniţiativă a fost transpusă în legislaţia românească, numărul de întâlniri dedicate discutării acestei iniţiative, numărul de apariţii în presă referitoare la această iniţiativă

ANES, prin MMFPS

2010-2012

F. Evaluarea şi monitorizarea evoluţiei perspectivei de gen în politicile şi programele naţionale

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Indicatori specifici

Responsabil

Termen de realizare

1.

Implementarea şi monitorizarea indicatorilor dezvoltaţi potrivit Platformei de acţiune de la Beijing

A. Organizarea unui seminar cu participarea membrilor CONES, la care să fie prezentaţi indicatorii dezvoltaţi conform Platformei de acţiune de la Beijing şi modalităţile de monitorizare a acestora

Numărul de participanţi la seminar, feedbackul participanţilor (obţinut prin administrarea unor chestionare de evaluare a seminarului), numărul materialelor informative diseminate, concluziile seminarului

ANES

2011

B. Stabilirea unei reţele de culegere de date cantitative şi calitative de la membrii CONES/COJES cu scopul realizării unei raportări anuale

Reţeaua de culegere a datelor, modul în care se realizează fluxul informaţional, numărul de informaţii colectate ca urmare a acestei reţele, raportarea anuală în legătură cu indicatorii stabiliţi la Beijing

ANES CONES/COJES

2010-2012

C. Organizarea unei conferinţe anuale de prezentare a raportului privind implementarea şi monitorizarea indicatorilor dezvoltaţi potrivit Platformei de acţiune de la Beijing

Numărul conferinţelor organizate, numărul participanţilor la conferinţe, numărul materialelor informative diseminate, numărul apariţiilor în presă ale informaţiilor referitoare la conferinţă

ANES

2010-2012

Nr. crt.

Obiectivul

Acţiunea

Indicatori specifici

Responsabil

Termen de realizare

2.

Raportarea anuală a stadiului de implementare a acţiunilor cuprinse în Planul general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu

A. Elaborarea unui model-cadru de raportare pentru fiecare instituţie responsabilă

Rapoartele anuale Indicatorii folosiţi pentru raportare

ANES,

autorităţile şi

instituţiile publice

prevăzute în

Planul general

de acţiuni

2010-2012

B. Realizarea unei raportări anuale a ANES cu stadiul de implementare a strategiei şi Planului general de acţiuni (care să cuprindă atât concluzii, cât şi recomandări privind implementarea Planului general de acţiuni)

Rapoartele anuale Indicatorii de evaluare a implementării

ANES

2010-2012

3.

Evaluarea finală a Planului general de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2012 de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu

A. Realizarea raportului final privind rezultatele evaluării şi monitorizării activităţilor implementate conform Planului general de acţiuni, care să cuprindă atât concluzii, cât şi recomandări privind implementarea viitorului plan general de acţiuni

Raportul final

Numărul de recomandări

elaborate

ANES

2012


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 237/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 237 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 237/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu