Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1494 din 18 decembrie 2002

pentru stabilirea unor masuri referitoare la exportul si importul unor categorii de produse

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 963 din 28 decembrie 2002


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    (1) Se aproba Normele metodologice privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din Uniunea Europeana si modul de administrare a acestor contingente in anul 2003, prevazute in anexa nr. 1.
    (2) Normele metodologice prevazute la alin. (1) se aplica pana la data de 31 decembrie 2003.
    Art. 2
    (1) Se aproba Normele metodologice privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor categorii de vinuri si bauturi alcoolice originare din Uniunea Europeana si modul de administrare a acestor contingente in anul 2003, prevazute in anexa nr. 2.
    (2) Normele metodologice prevazute la alin. (1) se aplica pana la data de 31 decembrie 2003.
    Art. 3
    (1) Se aproba Normele metodologice privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatelor de export in cadrul contingentului tarifar de ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine, convenit in relatia cu Uniunea Europeana pentru anul 2003, prevazute in anexa nr. 3.
    (2) Normele metodologice prevazute la alin. (1) se aplica pana la data intrarii in vigoare a Protocolului privind adaptarea aspectelor comerciale, anexa la Acordul european instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993.
    Art. 4
    Se aproba Normele metodologice privind modul de administrare a contingentelor tarifare cu taxa vamala redusa la importul in Romania al unor produse agroalimentare originare din tarile membre ale Acordului Central European de Comert Liber (CEFTA), precum si din Republica Turcia, Republica Lituania si Statul Israel, prevazute in anexa nr. 4.
    Art. 5
    Se aproba Normele privind regimul de export al tesaturilor si produselor textile romanesti in Statele Unite ale Americii si Canada, prevazute in anexa nr. 5.
    Art. 6
    Se aproba Normele metodologice privind supravegherea, in perioada 1 ianuarie 2003 - 31 decembrie 2006, a exportului in Uniunea Europeana a unor produse siderurgice originare din Romania, prevazute in anexa nr. 6.
    Art. 7
    Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 8
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice dispozitii contrare se abroga.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Departamentul de Comert Exterior
                         Eugen Dijmarescu,
                         secretar de stat

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                             NORME METODOLOGICE
privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din Uniunea Europeana si modul de administrare a acestor contingente in anul 2003

    Art. 1
    (1) La importul in Romania al produselor originare din Uniunea Europeana se deschid, pentru anul 2003, contingentele tarifare prevazute in anexa nr. 1.1 la prezentele norme metodologice.
    (2) Admiterea la import a marfurilor originare din Uniunea Europeana in cadrul contingentelor tarifare stabilite potrivit art. 3 se face numai dupa prezentarea in fata autoritatilor vamale a certificatului de import prevazut la art. 3 alin. (1) lit. a) si a certificatului de circulatie a marfurilor tip EUR 1, eliberat de autoritatile vamale ale Uniunii Europene.
    Art. 2
    Alocarea de cote in cadrul contingentelor tarifare prevazute la art. 1 se face de catre Departamentul de Comert Exterior.
    Art. 3
    (1) In vederea admiterii importurilor in cadrul contingentelor tarifare prevazute la art. 1, importatorii vor prezenta urmatoarele documente:
    a) certificat de import, original si doua copii, conform formularului prevazut in anexa nr. 1.2 la prezentele norme metodologice;
    b) declaratie suplimentara a importatorului, conform formularului prevazut in anexa nr. 1.3 la prezentele norme metodologice;
    c) copie a actului de constituire a agentului economic, din care sa rezulte ca, potrivit obiectului de activitate, desfasoara activitati de import de produse agroalimentare. Copia actului de constituire nu este necesara in cazul in care a fost depusa la Departamentul de Comert Exterior in anul 2002, cu conditia sa nu fi intervenit modificari cu privire la obiectul de activitate.
    (2) Documentele prevazute la alin. (1) se depun la registratura Departamentului de Comert Exterior.
    (3) La deschiderea contingentelor tarifare pentru carne de pasare si preparate din carne de pasare, carne de bovina, branzeturi si zahar, documentele prevazute la alin. (1) se transmit Departamentului de Comert Exterior prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, incepand cu prima zi lucratoare a lunii in care se deschide contingentul tarifar mentionat.
    (4) Depunatorul documentelor prevazute la alin. (1) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa reprezinte un singur agent economic;
    b) sa aiba calitatea de angajat al agentului economic pe care il reprezinta. Pentru dovedirea calitatii de angajat depunatorul va prezenta, dupa caz, fie o copie de pe contractul de munca avizat de autoritatile competente, fie o copie certificata de pe cartea de munca;
    c) sa depuna un singur certificat de import pentru aceeasi grupa de produse.
    (5) Depunerea de certificate de import pentru mai multe contingente se poate face numai cu respectarea prevederilor alin. (4).
    (6) Certificatul de import si declaratia suplimentara a importatorului se completeaza cu toate datele si informatiile solicitate, cu exceptia casutelor nr. 2 si 8 - "Viza autoritatilor competente", rezervate pentru viza autoritatilor abilitate sa elibereze certificatul.
    (7) Raspunderea pentru veridicitatea datelor si informatiilor inscrise in documentele prevazute la alin. (6) revine importatorilor respectivi. Declaratiile importatorului din casuta nr. 9 - "Declaratie importator" a certificatului de import si declaratia suplimentara prevazuta in anexa nr. 1.3 la prezentele norme metodologice vor fi semnate numai de asociatul/directorul agentului economic importator care solicita alocarea de cote.
    (8) Specimenele de semnatura ale persoanelor imputernicite din cadrul Departamentului de Comert Exterior sa semneze aceste certificate, precum si specimenul de stampila vor fi transmise la Directia Generala a Vamilor in vederea difuzarii acestora la unitatile vamale din teritoriu.
    Art. 4
    (1) Dupa examinarea cererilor primite alocarea cotelor in cadrul contingentelor tarifare se va face in ordinea inregistrarii cererilor si in limita cantitatilor disponibile la data primirii cererilor respective.
    (2) La alocarea cotelor se va urmari asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru importatorii interesati din Romania, in ceea ce priveste accesul la aceste contingente tarifare, pana la epuizarea lor.
    (3) Operatorii economici care nu au respectat prevederile Ordinului ministrului afacerilor externe nr. 123c/2002, referitoare la notificarea efectuarii cotelor de import alocate sau la restituirea certificatelor de import neutilizate, nu vor avea acces la contingentele tarifare preferentiale instituite in baza prezentelor norme metodologice.
    (4) Cantitatea maxima alocata importatorilor cu ocazia prezentarii unei cereri nu poate depasi, pentru fiecare contingent tarifar, procentul prevazut in anexa nr. 1.1 la prezentele norme metodologice, aplicat la nivelul initial al contingentului.
    Art. 5
    (1) Operatorii economici carora li s-au eliberat certificate de import vor trebui sa faca dovada efectuarii importului respectiv, prezentand, in termen de cel mult 10 zile de la data vamuirii, o copie a declaratiei vamale de import.
    (2) Operatorii economici care fac dovada efectuarii cotelor alocate anterior pot beneficia in continuare de noi cote, in limitele prevazute la art. 4 alin. (1).
    Art. 6
    (1) Certificatele de import se elibereaza in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data depunerii lor.
    (2) Ridicarea de la Departamentul de Comert Exterior a certificatului de import se face numai de catre angajatii agentului economic importator sau de catre persoanele imputernicite in acest scop de conducerea agentului economic.
    (3) Certificatele de import care nu au fost ridicate in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data eliberarii se anuleaza.
    Art. 7
    Certificatele de import sunt valabile pentru o perioada de cel mult doua luni de la data eliberarii, fara ca durata de valabilitate sa depaseasca sfarsitul perioadei pentru care contingentul a fost stabilit.
    Art. 8
    (1) In situatii exceptionale, la cererea justificata a operatorilor economici, certificatele de import pot fi prelungite o singura data, cu cel mult 15 zile. In acest sens agentul economic importator va prezenta Departamentului de Comert Exterior documentele justificative din care rezulta ca respectivul contract se afla in derulare.
    (2) La cererea justificata a operatorilor economici, Departamentul de Comert Exterior poate aproba inlocuirea o singura data a certificatului de import, ca urmare a modificarii partenerului extern sau a tarii de origine, in cadrul termenului de valabilitate a certificatului emis anterior si in conditiile returnarii originalului acestuia.
    Art. 9
    Certificatele de import eliberate sunt netransmisibile, ele putand fi utilizate numai de titulari.
    Art. 10
    (1) In cazul in care din diferite motive certificatul eliberat nu este utilizat in termenul prevazut la art. 7, va fi restituit Departamentului de Comert Exterior in termen de 5 zile de la data expirarii valabilitatii.
    (2) Pentru certificatele utilizate partial se va prezenta o confirmare din partea organelor vamale, prin care se atesta cantitatile efectiv importate in baza acestor certificate, in termenul prevazut la alin. (1).
    (3) Nerestituirea in termen a certificatelor neutilizate conduce la excluderea agentilor economici respectivi de la dreptul de a beneficia ulterior, in cursul anului 2003, de regimul preferential instituit in conformitate cu prezentele norme metodologice. Totodata agentii economici respectivi nu vor avea acces la contingentele tarifare preferentiale valabile pentru anul 2003.
    Art. 11
    (1) Cantitatile ramase ca urmare a neutilizarii certificatelor de import anulate sau partial utilizate vor fi realocate agentilor economici in ordinea prezentarii cererilor la Departamentul de Comert Exterior.
    (2) Noile certificate de import se elibereaza in conditiile prezentelor norme metodologice.
    Art. 12
    Anexele nr. 1.1 - 1.3*) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
------------
    *) Anexele nr. 1.1 - 1.3 la normele metodologice sunt reproduse in facsimil.

    ANEXA 1.1
    la normele metodologice

                                 LISTA
contingentelor tarifare pentru importul in Romania al unor produse agricole originare din Uniunea Europeana
 ______________________________________________________________________________
|    |                         | Contingent | Denumirea     | Taxa     |Procent|
|    |                         | (tone)     | produsului/   | vamala   |maxim  |
|Nr. |                         | 01.01. -   | Grupei de     | aplicata |de     |
|crt.|    Pozitia tarifara     | 31.12.2003 | produse       |   (%)    |alocare|
|    |                         |            |               |          |  (%)  |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  1.|02.01, 02.02             |3.000,      |Carne de       |     0    |       |
|    |                         |din care:   |bovina*1)      |          |       |
|    |                         |2.000 -     |               |          |  1,0  |
|    |                         |1.01 - 30.06|               |          |       |
|    |                         |1.000 -     |               |          |  2,0  |
|    |                         |1.07 - 31.12|               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  2.|0206.10.95, 0206.29.91,  |       75   |Muschi de      |     0    | 26,7  |
|    |0210.20, 0210.99.51      |            |bovina*1)      |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  3.|02.07                    |3.750,      |Carne de pasare|     0    |       |
|    |                         |din care:   |               |          |       |
|    |                         |2.400 -     |               |          |  0,85 |
|    |                         |1.01 - 30.06|               |          |       |
|    |                         |1.350 -     |               |          |  1,5  |
|    |                         |1.07 - 31.12|               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  4.|0402.10.19               |    1.500   |Lapte praf     |    15    |  2,0  |
|    |0402.21.11; 0402.21.19;  |            |               |    18,8  |       |
|    |0402.21.91               |            |               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  5.|0405.10.11; 0405.10.19;  |    1.900   |Unt            |    18,8  |  1,1  |
|    |0405.10.30; 0405.10.50;  |            |               |          |       |
|    |0405.10.90; 0405.90.10;  |            |               |          |       |
|    |0405.90.90               |            |               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  6.|04.06                    |2.500,      |Branzeturi si  |     0    |       |
|    |                         |din care:   |casuri         |          |       |
|    |                         |1.250 -     |               |          |  1,6  |
|    |                         |1.01 - 30.06|               |          |       |
|    |                         |1.250 -     |               |          |  1,6  |
|    |                         |1.07 - 31.12|               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  7.|0701.90.50; 0701.90.90   |   20.000   |Cartofi        |    18,8  |  0,3  |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  8.|1001.90.91; 1001.90.99   |  125.000   |Grau           |18,8/ex*1)|  4,0  |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
|  9.|1002.00.00               |   30.000   |Secara         |    18,8  |  2,0  |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 10.|1003.00.10               |    1.118   |Orz (pentru    |    18,8  |  3,0  |
|    |                         |            |samanta)       |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 11.|1003.00.90               |   55.882   |Orz (altele)   |    18,8  |  5,0  |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 12.|1005.10                  |    1.000   |Porumb destinat| 2,3/ex*1)|  4,0  |
|    |                         |            |insamantarii   |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 13.|1005.90.00               |   36.750   |Porumb, altul  |     0    |  0,41 |
|    |                         |            |decat cel      |          |       |
|    |                         |            |destinat       |          |       |
|    |                         |            |insamantarii*1)|          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 14.|10.06, 1102.30.00*1),    |   10.000   |Orez, faina de |18,8/ex*1)|  1,0  |
|    |1103.19.50*1),           |            |orez, crupe si |          |       |
|    |1103.20.50*1)            |            |grisuri din    |          |       |
|    |                         |            |orez, pelete   |          |       |
|    |                         |            |din orez       |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 15.|11.01, 1103.11,          |    2.250   |Faina din grau,|     0    |  0,5  |
|    |1103.20.60               |            |crupe si       |          |       |
|    |                         |            |grisuri, pelete|          |       |
|    |                         |            |din grau*1)    |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 16.|11.07                    |    7.500   |Malt*1)        |    ex    |  0,675|
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 17.|1517.10                  |    1.000   |Margarina      |    18,75 |  2,0  |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 18.|1602.31.11; 1602.31.19;  |625,        |Carne de       |     0    |       |
|    |1602.31.30; 1602.31.90;  |din care:   |pasare,        |          |       |
|    |1602.32.11; 1602.32.19;  |325 -       |preparata sau  |          |  6,2  |
|    |1602.32.30; 1602.32.90;  |1.01 - 30.06|conservata     |          |       |
|    |1602.39.21;              |300 -       |               |          |  6,7  |
|    |1602.39.29; 1602.39.40;  |1.07 - 31.12|               |          |       |
|    |1602.39.80               |            |               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 19.|1602.50                  |      375   |Preparate din  |     0    |  6,15 |
|    |                         |            |carne de       |          |       |
|    |                         |            |bovina*1)      |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 20.|1701.11, 1701.12, 1701.99|20.000,     |Zahar          |    18,8  |       |
|    |                         |din care:   |               |          |       |
|    |                         |10.000 -    |               |          |  2,0  |
|    |                         |1.01 - 30.06|               |          |       |
|    |                         |10.000 -    |               |          |  2,0  |
|    |                         |1.07 - 31.12|               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 21.|1806.32.10;              |      900   |Ciocolata si   |    43,2  |  2,5  |
|    |1806.90.19; 1806.90.31;  |            |alte preparate |    43,2  |       |
|    |1806.90.39; 1806.90.50;  |            |alimentare care|          |       |
|    |1806.90.60; 1806.90.70;  |            |contin cacao   |          |       |
|    |1806.90.90               |            |               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 22.|2005.70.10; 2005.70.90   |    5.000   |Masline        |18,8/ex*1)|  1,0  |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 23.|2105.00.10;              |      160   |Inghetata      |    41,3  | 10    |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 24.|2203.00.01; 2203.00.09;  |   70.000 hl|Bere           |    55    |  0,5  |
|    |2203.00.10               |            |               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|
| 25.|2401.10.10; 2401.10.20;  |    2.500   |Tutun          |    18,8  |  2,5  |
|    |2401.10.60; 2401.10.70;  |            |               |          |       |
|    |2401.20.10; 2401.20.20   |            |               |          |       |
|____|_________________________|____________|_______________|__________|_______|

    NOTA:
    *1) Valabil de la intrarea in vigoare a Protocolului privind adaptarea aspectelor comerciale ale Acordului European instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte, pentru a lua in considerare rezultatele negocierilor dintre Parti pentru noi concesii reciproce in domeniul comertului cu produse agricole.

    ANEXA 1.2
    la normele metodologice

                    Modelul certificatului de import

 ______________________________________________________________________________
| 1. Importator (nume, adresa)         |      ORIGINAL    | 2. Nr.             |
|                                      |__________________|____________________|
|                                      | 3. An cota       | 4. Tara de origine |
|                                      |                  |    a marfii        |
|                                      |                  |                    |
|______________________________________|__________________|____________________|
| 5. Exportator (nume, adresa, tara)   |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |         CERTIFICAT DE IMPORT          |
|______________________________________|                                       |
| 6. Mijloc de transport               |        (CONTINGENTE TARIFARE)         |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|
| 7. Cod (pozitie TV)/denumire, descriere    | U/M cantitate | Valoare conform |
|    marfa                                   | neta          | contract import |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|____________________________________________|_______________|_________________|
| 8. Viza autoritatilor competente     | 9. Declaratie importator              |
|                                      |                                       |
|                                      | Declar ca produsele mentionate in     |
|                                      | prezentul certificat indeplinesc      |
|                                      | criteriile de origine pentru a        |
| Cantitate/UM ____________________    | beneficia de regimul preferential     |
|                                      | solicitat                             |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
| Document valabil pana la: _______    |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|(data, stampila, semnatura autorizata)|      (data, stampila, semnatura)      |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|

    ANEXA 1.3
    la normele metodologice

              Modelul declaratiei suplimentare a importatorului

 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
| COD FISCAL ...............                                                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                 DECLARATIE SUPLIMENTARA A IMPORTATORULUI                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
| 1. Declar pe propria raspundere ca in obiectul de activitate al societatii   |
|    pentru care solicit certificatul de import este cuprins si importul de    |
|    produse agroalimentare.                                                   |
|                                                                              |
| 2. Ma angajez ca in termen de 10 zile de la data utilizarii certificatului de|
|    import (vamuirii marfii) sa prezint la Departamentul de Comert Exterior   |
|    (Directia Negocieri UE, Acquis si Acorduri de Comert Liber) copia         |
|    Declaratiei (Declaratiilor) vamale de import atestand utilizarea cotei    |
|    alocate.                                                                  |
|                                                                              |
| 3. In cazul in care nu am utilizat certificatul de import in limita          |
|    termenului de valabilitate inscris, ma angajez ca in termen de 5 zile de  |
|    la expirarea acestuia sa il returnez la Departamentul de Comert Exterior  |
|    (Directia Negocieri UE, Acquis si Acorduri de Comert Liber), pentru a     |
|    evita blocarea cotei.                                                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|   ________________________________________________________________________   |
|      (Denumirea firmei, stampila, numele si semnatura solicitantului,        |
|                   numar de telefon, persoana de contact)                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    ANEXA 2

                            NORME METODOLOGICE
privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor categorii de vinuri si bauturi alcoolice originare din Uniunea Europeana si modul de administrare a acestor contingente in anul 2003

    Art. 1
    (1) La importul in Romania al produselor originare din Uniunea Europeana se deschid, pentru anul 2003, contingentele tarifare prevazute in anexa nr. 2.1 la prezentele norme metodologice.
    (2) Admiterea la import a marfurilor originare din Uniunea Europeana in cadrul contingentelor tarifare stabilite potrivit art. 3 se face numai dupa prezentarea in fata autoritatilor vamale a certificatului de import prevazut la art. 3 alin. (1) lit. a) si a certificatului de circulatie a marfurilor tip EUR 1, eliberat de autoritatile vamale ale Uniunii Europene.
    Art. 2
    Alocarea de cote in cadrul contingentelor tarifare prevazute la art. 1 se face de catre Departamentul de Comert Exterior.
    Art. 3
    (1) In vederea admiterii importurilor in cadrul contingentelor tarifare prevazute la art. 1, importatorii vor prezenta urmatoarele documente:
    a) certificat de import, original si doua copii, conform formularului prevazut in anexa nr. 2.2 la prezentele norme metodologice;
    b) declaratie suplimentara a importatorului, conform formularului prevazut in anexa nr. 2.3 la prezentele norme metodologice;
    c) copie a actului de constituire a agentului economic, din care sa rezulte ca, potrivit obiectului de activitate, desfasoara activitati de import de vin si/sau bauturi alcoolice. Copia actului de constituire nu este necesara in cazul in care a fost depusa la Departamentul de Comert Exterior in anul 2002, cu conditia sa nu fi intervenit modificari cu privire la obiectul de activitate;
    d) copie de pe contractul de import cu un agent economic furnizor inmatriculat intr-o tara membra a Uniunii Europene.
    (2) Agentii economici care solicita accesul la contingentele pentru bauturi alcoolice vor prezenta un certificat fiscal care atesta achitarea la zi a taxelor datorate bugetului de stat.
    (3) Documentele prevazute la alin. (1) si (2) se depun la registratura Departamentului de Comert Exterior. Depunerea documentelor se face in plic inchis, cu indicarea categoriei, prevazute la pct. (1) al notei din subsolul anexei nr. 2.1 la prezentele norme metodologice, din care face parte agentul economic solicitant.
    (4) Depunatorul documentelor prevazute la alin. (3) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa reprezinte un singur agent economic;
    b) sa aiba calitatea de angajat al agentului economic pe care il reprezinta. Pentru dovedirea calitatii de angajat, depunatorul va prezenta, dupa caz, fie o copie de pe contractul de munca avizat de autoritatile competente, fie o copie certificata de pe cartea de munca;
    c) sa depuna un singur certificat de import pentru aceeasi grupa de produse.
    (5) Depunerea de certificate de import pentru mai multe contingente se poate face numai cu respectarea prevederilor alin. (4).
    (6) Certificatul de import si declaratia suplimentara a importatorului se completeaza cu toate datele si informatiile solicitate, cu exceptia casutelor nr. 2 si 8 - "Viza autoritatilor competente", rezervate pentru viza autoritatilor abilitate sa elibereze certificatul.
    (7) Raspunderea pentru veridicitatea datelor si informatiilor inscrise in documentele prevazute la alin. (6) revine importatorilor respectivi. Declaratiile importatorului din casuta nr. 9 - "Declaratie importator" a certificatului de import si declaratia suplimentara prevazuta in anexa nr. 2.3 la prezentele norme metodologice vor fi semnate numai de asociatul/directorul agentului economic importator care solicita alocarea de cote.
    (8) Specimenele de semnatura ale persoanelor imputernicite din cadrul Departamentului de Comert Exterior sa semneze aceste certificate, precum si specimenul de stampila vor fi transmise la Directia Generala a Vamilor in vederea difuzarii acestora la unitatile vamale din teritoriu.
    Art. 4
    (1) Dupa examinarea cererilor primite alocarea cotelor in cadrul contingentelor tarifare se va face in ordinea inregistrarii cererilor si in limita cantitatilor disponibile la data depunerii cererilor respective.
    (2) La alocarea cotelor se va urmari asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru importatorii interesati din Romania, in ceea ce priveste accesul la aceste contingente tarifare, pana la epuizarea lor.
    (3) Operatorii economici care nu au respectat prevederile Ordinului ministrului afacerilor externe nr. 125c/2002, referitoare la notificarea efectuarii cotelor de import alocate sau la restituirea certificatelor de import neutilizate, nu vor avea acces la contingentele tarifare preferentiale instituite in baza prezentelor norme metodologice.
    (4) Cantitatea maxima alocata importatorilor cu ocazia prezentarii unei cereri nu poate depasi, pentru fiecare contingent tarifar, procentul prevazut in anexa nr. 2.1 la prezentele norme metodologice, aplicat la nivelul initial al contingentului.
    Art. 5
    (1) Operatorii economici carora li s-au eliberat certificate de import vor trebui sa faca dovada efectuarii importului respectiv, prezentand, in termen de cel mult 10 zile de la data vamuirii, o copie a declaratiei vamale de import.
    (2) Operatorii economici care fac dovada efectuarii cotelor alocate anterior pot beneficia in continuare de noi cote, in limitele prevazute la art. 4 alin. (1).
    Art. 6
    (1) Certificatele de import se elibereaza in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data depunerii lor.
    (2) Ridicarea de la Departamentul de Comert Exterior a certificatului de import se face numai de catre angajatii agentului economic importator sau de catre persoanele imputernicite in acest scop de conducerea agentului economic.
    (3) Certificatele de import care nu au fost ridicate in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data eliberarii se anuleaza.
    Art. 7
    Certificatele de import sunt valabile pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data eliberarii, fara ca durata de valabilitate sa depaseasca sfarsitul perioadei pentru care contingentul a fost stabilit.
    Art. 8
    (1) In situatii exceptionale, la cererea justificata a operatorilor economici, certificatele de import pot fi prelungite o singura data, cu cel mult 15 zile. In acest sens agentul economic importator va prezenta Departamentului de Comert Exterior documentele justificative din care rezulta ca respectivul contract se afla in derulare.
    (2) La cererea justificata a operatorilor economici, Departamentul de Comert Exterior poate aproba inlocuirea o singura data a certificatului de import, ca urmare a modificarii partenerului extern sau a tarii de origine, in cadrul termenului de valabilitate a certificatului emis anterior si in conditiile returnarii originalului acestuia.
    Art. 9
    Certificatele de import eliberate sunt netransmisibile, ele putand fi utilizate numai de titulari.
    Art. 10
    (1) In cazul in care, din diferite motive, certificatul eliberat nu este utilizat in termenul prevazut la art. 7, va fi restituit Departamentului de Comert Exterior in termen de 5 zile de la data expirarii valabilitatii.
    (2) Pentru certificatele utilizate partial se va prezenta o confirmare din partea organelor vamale, prin care se atesta cantitatile efectiv importate in baza acestor certificate, in termenul prevazut la alin. (1).
    (3) Nerestituirea in termen a certificatelor neutilizate conduce la excluderea agentilor economici respectivi de la dreptul de a beneficia ulterior, in cursul anului 2003, de regimul preferential instituit in conformitate cu prezentele norme metodologice. Totodata firmele respective nu vor avea acces la contingentele tarifare preferential valabile pentru anul 2003.
    Art. 11
    (1) Cantitatile ramase ca urmare a neutilizarii certificatelor de import anulate sau partial utilizate vor fi realocate agentilor economici in ordinea prezentarii cererilor la Departamentul de Comert Exterior.
    (2) Noile certificate de import se elibereaza in conditiile prezentelor norme metodologice.
    Art. 12
    Anexele nr. 2.1 - 2.3*) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
------------
    *) Anexele 2.1 - 2.3 la normele metodologice sunt reproduse in facsimil.

    ANEXA 2.1
    la normele metodologice

                             CONTINGENTE TARIFARE
prevazute la importul in Romania de anumite sortimente de vinuri si bauturi alcoolice originare din Uniunea Europeana si taxele vamale aplicate in 2003 in cadrul acestor contingente
 ______________________________________________________________________________
|              |                        |            |Taxa vamala      |Procent|
|   Pozitie    |  Descrierea produselor |Contingente |aplicata (% din  |maxim  |
|   tarifara   |                        |tarifare    |taxa vamala in   |de     |
|              |                        |(hectolitri)|regimul clauzei  |alocare|
|              |                        |            |natiunii celei   |  *3)  |
|              |                        |            |mai favorizate)  |  (%)  |
|______________|________________________|____________|_________________|_______|
|ex 2204.10    |Vinuri din struguri     |60.000,     |Exceptat         |       |
|ex 2204.21    |proaspeti               |din care:   |                 |       |
|ex 2204.29    |                        |- 48.000*1) |                 |   7   |
|              |                        |- 12.000*2) |                 |  13   |
|______________|________________________|____________|_________________|_______|
|2208.20       |Distilat de vin sau de  |1.500,      |50 (maxim 45%    |       |
|              |tescovina de struguri   |din care:   |ad-valorem)      |       |
|              |                        |- 1.200*1)  |                 |   7,5 |
|              |                        |- 300*2)    |                 |  30   |
|______________|________________________|____________|_________________|_______|
|2208.30       |Whisky                  |1.400,      |50 (maxim 45%    |       |
|              |                        |din care:   |ad-valorem)      |       |
|              |                        |- 1.120*1)  |                 |   8,1 |
|              |                        |- 280*2)    |                 |  32,2 |
|______________|________________________|____________|_________________|_______|
    *1) pentru agentii economici care au avut performante in anul 2002 la importul in Romania (in baza declaratiilor vamale de import);
    *2) pentru agentii economici nou veniti pe piata in anul 2003;
    *3) din cantitatile initiale prevazute pe fiecare categorie de agent economic.

    ANEXA 2.2
    la normele metodologice

                      Modelul certificatului de import

 ______________________________________________________________________________
| 1. Importator (nume, adresa)         |      ORIGINAL    | 2. Nr.             |
|                                      |__________________|____________________|
|                                      | 3. An cota       | 4. Tara de origine |
|                                      |                  |    a marfii        |
|                                      |                  |                    |
|______________________________________|__________________|____________________|
| 5. Exportator (nume, adresa, tara)   |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |         CERTIFICAT DE IMPORT          |
|______________________________________|                                       |
| 6. Mijloc de transport               |        (CONTINGENTE TARIFARE)         |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|
| 7. Cod (pozitie TV)/denumire, descriere    | U/M cantitate | Valoare conform |
|    marfa                                   | neta          | contract import |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|____________________________________________|_______________|_________________|
| 8. Viza autoritatilor competente     | 9. Declaratie importator              |
|                                      |                                       |
|                                      | Declar ca produsele mentionate in     |
|                                      | prezentul certificat indeplinesc      |
|                                      | criteriile de origine pentru a        |
| Cantitate/UM ____________________    | beneficia de regimul preferential     |
|                                      | solicitat                             |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
| Document valabil pana la: _______    |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|(data, stampila, semnatura autorizata)|      (data, stampila, semnatura)      |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|

    ANEXA 2.3
    la normele metodologice

              Modelul declaratiei suplimentare a importatorului

 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
| COD FISCAL ...............                                                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                 DECLARATIE SUPLIMENTARA A IMPORTATORULUI                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
| 1. Declar pe propria raspundere ca in obiectul de activitate al societatii   |
|    pentru care solicit certificatul de import este cuprins si importul de    |
|    produse agroalimentare.                                                   |
|                                                                              |
| 2. Ma angajez ca in termen de 10 zile de la data utilizarii certificatului de|
|    import (vamuirii marfii) sa prezint la Departamentul de Comert Exterior   |
|    (Directia Negocieri UE, Acquis si Acorduri de Comert Liber) copia         |
|    Declaratiei (Declaratiilor) vamale de import atestand utilizarea cotei    |
|    alocate.                                                                  |
|                                                                              |
| 3. In cazul in care nu am utilizat certificatul de import in limita          |
|    termenului de valabilitate inscris, ma angajez ca in termen de 5 zile de  |
|    la expirarea acestuia sa il returnez la Departamentul de Comert Exterior  |
|    (Directia Negocieri UE, Acquis si Acorduri de Comert Liber), pentru a     |
|    evita blocarea cotei.                                                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|   ________________________________________________________________________   |
|      (Denumirea firmei, stampila, numele si semnatura solicitantului,        |
|                   numar de telefon, persoana de contact)                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    ANEXA 3

                               NORME METODOLOGICE
privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatelor de export in cadrul contingentului tarifar de ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine, convenit in relatia cu Uniunea Europeana pentru anul 2003

    Art. 1
    In anul 2003 contingentul tarifar de ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine (pozitiile tarifare 01041030, 01041080, 01042090 si 0204) pentru exportul din Romania in tarile membre ale Uniunii Europene este de 18.617,02 tone greutate in viu (8.750 tone echivalent carcasa).
    Art. 2
    Repartizarea contingentului tarifar pentru anul 2003 se face diferentiat, dupa cum urmeaza:
    a) 16.617,02 tone in viu, agentilor economici care in anul 2002 au realizat efectiv operatiuni de export de ovine si caprine vii in Uniunea Europeana, pentru cantitati de minimum 12 tone in viu. Agentii economici din aceasta categorie vor avea acces la contingentul pentru anul 2003 in baza exporturilor efectiv realizate in 2002, majorate cu 5%;
    b) 1.000 tone in viu, agentilor economici nou-veniti pe piata in anul 2003, carora li se vor aloca cate 12 - 14 tone in viu, in conformitate cu cererile depuse;
    c) 1.000 tone in viu, agentilor economici care realizeaza export de carne de ovine si caprine in Uniunea Europeana. Cantitatea maxima alocata agentilor economici din aceasta categorie va fi echivalentul a 250 tone in viu pentru firmele care detin abatoare agreate la exportul in Uniunea Europeana si echivalentul a 26 tone in viu pentru firmele care exporta in baza unui contract de vanzare-cumparare incheiat cu un abator agreat.
    Art. 3
    (1) In calcularea realizarilor la export ale agentilor economici prevazuti la art. 2 lit. a) se vor avea in vedere in mod cumulativ atat exporturile lor proprii, cat si cele "atrase" prin cesiuni din partea altor agenti economici care au realizat exporturi in anul 2002.
    (2) Stabilirea cuantumului realizarilor de export ce corespund exporturilor "atrase" se va face in baza unor declaratii de cesiune, prin care agentii economici terti isi cedeaza realizarile pe anul 2002 cu care figureaza in evidentele Departamentului de Comert Exterior in favoarea agentilor economici care urmeaza sa efectueze exporturile in anul 2003.
    Art. 4
    (1) Exportul de ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine cu destinatia Uniunea Europeana, in cadrul contingentului tarifar prevazut la art. 1, se realizeaza pe baza certificatului de export tip U.E.
    (2) Modelul certificatului de export tip U.E. este prevazut in anexa nr. 3.1 la prezentele norme metodologice.
    (3) Formularele pentru certificatul de export tip U.E. se procura de la sediul Departamentului de Comert Exterior.
    Art. 5
    (1) Certificatele de export se elibereaza de catre Departamentul de Comert Exterior in baza unor cereri pentru eliberarea certificatului de export tip U.E. contingent tarifar ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine.
    (2) Modelul cererii pentru eliberarea certificatului de export tip U.E. este prevazut in anexa nr. 3.2 la prezentele norme metodologice.
    (3) Formularele de cereri care vor fi utilizate de agentii economici se procura de la sediul Departamentului de Comert Exterior.
    Art. 6
    (1) La contingentul de ovine si caprine vii au acces numai agentii economici care indeplinesc conditiile prevazute in Hotararea Guvernului nr. 463/2002 pentru aprobarea procedurii privind exportul de animale vii, prin care sunt abilitati sa exporte animale vii numai agentii economici care detin ferme de carantina.
    (2) In cazul exportului de ovine si caprine vii, Departamentul de Comert Exterior va afisa lista preliminara a agentilor economici prevazuti la art. 2 lit. a) care vor avea acces la contingentul tarifar pe anul 2003, cu specificarea cantitatilor aferente fiecarui agent economic.
    (3) Cererile pentru eliberarea certificatelor de export se trimit prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, la registratura Departamentului de Comert Exterior incepand cu prima zi lucratoare a anului 2003, iar ultima zi de depunere a cererilor va fi 31 ianuarie 2003.
    (4) Cererile vor fi trimise in plic inchis si sigilat, pe care se vor inscrie coordonatele agentului economic, destinatarul - Departamentul de Comert Exterior - si mentiunea "Cerere certificat de export ovine si caprine vii pentru anul 2003", cu indicarea categoriei de solicitant, respectiv "agent economic incadrat la art. 2 lit. a)", "agent economic incadrat la art. 2 lit. b)".
    (5) Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
    a) declaratiile de cesiune, in vederea stabilirii realizarilor agentilor economici prevazuti la art. 2 si implicit a cantitatilor care li se vor aloca. Declaratiile de cesiune vor fi completate conform modelului prevazut in anexa nr. 3.3 la prezentele norme metodologice, vor fi semnate de directorul societatii comerciale care cedeaza dreptul de acces la contingentul tarifar pe anul 2003 si vor purta stampila societatii comerciale respective;
    b) copia de pe autorizatia sanitar-veterinara a fermei de carantina pentru export ovine sau caprine vii in Uniunea Europeana, eliberata de autoritatile competente;
    c) actele de constituire a societatii comerciale, din care sa rezulte ca este producator/crescator de ovine si caprine vii si ca are in obiectul de activitate operatiuni de export/import cu animale vii (numai pentru agentii economici nou-veniti pe piata);
    d) confirmarea bancii (in original) privind incasarea contravalorii in numele firmei solicitante a marfii exportate in 2002, daca nu a fost depusa pe parcursul acestui an, acest ultim document nefiind necesar in cazul agentilor economici nou-veniti pe piata.
    Art. 7
    (1) In cazul exportului de carne de ovine si caprine cererile pentru eliberarea certificatelor de export se depun la registratura Departamentului de Comert Exterior pana la data de 30 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 14. Cererile se pot trimite si prin posta, cu respectarea termenului de depunere.
    (2) Cererile vor fi depuse in plic inchis si sigilat, pe care se vor inscrie coordonatele agentului economic, destinatarul - Departamentul de Comert Exterior - cu mentiunea "Cerere certificat de export carne de ovine si caprine pentru anul 2003", cu indicarea categoriei de solicitant, respectiv "agent economic incadrat la art. 2 lit. c)".
    (3) Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
    a) copie de pe reglementarea Comisiei Europene, prin care abatorul in care a fost obtinuta carnea a fost abilitat pentru export in Uniunea Europeana;
    b) copia de pe autorizatia sanitar-veterinara a abatorului abilitat sa efectueze export de carne de ovine si caprine in Uniunea Europeana, eliberata de autoritatile veterinare competente din Romania;
    c) contractul de vanzare-cumparare incheiat cu un agent economic care detine sau administreaza un abator agreat pentru exportul in Uniunea Europeana de carne de ovine si caprine, in cazul in care exportatorul este altul decat abatorul agreat;
    d) actele de constituire a societatii comerciale, din care sa rezulte ca are in obiectul de activitate operatiuni de productie si/sau export/import de carne.
    Art. 8
    (1) In baza verificarii cererilor pentru eliberarea certificatelor de export, Departamentul de Comert Exterior va proceda la alocarea cantitatilor si va publica lista beneficiarilor.
    (2) In situatia in care, in urma verificarilor, se vor constata cazuri in care doi sau mai multi agenti economici din categoria prevazuta la art. 2 lit. a) au depus declaratii de cesiune din partea acelorasi agenti economici terti, documentele in cauza nu se vor lua in considerare la stabilirea realizarilor de export pentru nici una dintre societatile comerciale respective.
    (3) Cererile de certificat de export depuse de agenti economici care au semnat declaratii de cesiune in favoarea altor agenti economici nu vor fi luate in considerare in alocarea cotei pe anul 2003.
    Art. 9
    Alocarea cantitatilor se va face numai daca documentatia depusa este completa si sunt indeplinite in totalitate prevederile prezentelor norme metodologice. Departamentul de Comert Exterior nu va lua in considerare documente in copie fax sau nelizibile.
    Art. 10
    Agentii economici beneficiari de certificate de export in 2002, care nu au realizat si incasat minimum 95% din cantitatile alocate, nu au returnat certificatele de export neutilizate sau nu au transmis realizarile in termenele stabilite, nu vor avea acces la contingentul tarifar pentru anul 2003.
    Art. 11
    (1) Formularul certificatului de export care asigura accesul la contingentul alocat va fi completat de catre exportator in original si in 3 copii si va fi eliberat in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii sale. Valabilitatea certificatului este de maximum 3 luni, fara sa depaseasca data de 31 decembrie 2003.
    (2) Certificatul de export va fi inregistrat la registratura Departamentului de Comert Exterior.
    Art. 12
    (1) La cerere, cota alocata unui agent economic poate face obiectul mai multor certificate de export pentru livrari esalonate.
    (2) Cantitatea maxima care se va aloca pe un certificat de export va fi de 100 tone in viu.
    (3) Departamentul de Comert Exterior poate aproba eliberarea, in acelasi timp, a cel mult 3 certificate de export pentru acelasi partener extern, insumand maximum 250 tone in viu.
    (4) La o solicitare se pot elibera certificate de export pentru o cantitate maxima de 300 tone in viu, indiferent de numarul partenerilor externi.
    (5) Eliberarea fiecarui nou certificat de export va fi conditionata de prezentarea fotocopiilor lizibile ale declaratiilor vamale de export (DVE), declaratiilor de incasare valutara (DIV) si ale certificatelor de export aferente transei anterioare.
    (6) In cazul agentilor economici carora li s-au alocat cantitati totale peste 100 tone, eliberarea de noi certificate de export va fi posibila cu conditia ca nivelul maxim al cantitatilor aflate in derulare sa nu depaseasca 300 tone in viu.
    Art. 13
    (1) Agentii economici carora li s-au alocat cantitati totale mai mari de 200 tone in viu au obligatia ca pana la 1 septembrie 2003 sa prezinte la Departamentul de Comert Exterior dovada realizarii si incasarii a cel putin 75% din cota alocata.
    (2) In caz contrar, agentii economici prevazuti la alin. (1) vor suporta, dupa caz, urmatoarele penalitati:
    a) pierderea diferentei dintre cantitatea ridicata efectiv si 75% din cota alocata, in situatia in care cantitatea ridicata este sub 75% din cota alocata, iar cantitatea realizata si incasata este egala cu cea ridicata;
    b) pierderea diferentei dintre cantitatea realizata si incasata efectiv si 75% din cota alocata, in situatia in care cantitatea realizata si incasata este mai mica decat 75% din cantitatea alocata.
    (3) In situatia in care agentii economici prevazuti la alin. (1) au ridicat certificatele de export pentru o cantitate mai mare decat 75% din cota alocata, dar au realizat si incasat mai putin decat procentul respectiv, acestia au obligatia de a returna la Departamentul de Comert Exterior certificatele de export eliberate (original si copia nr. 1) pentru o cantitate cel putin egala cu diferenta dintre cantitatea realizata si incasata si 75% din cota alocata. In caz contrar, diferenta respectiva se va deduce automat din performantele in baza carora se vor stabili cantitatile care vor fi alocate agentilor economici in cauza in anul 2004.
    (4) Agentii economici carora li s-au alocat cantitati totale mai mici de 200 tone in viu au obligatia ca pana la 1 iunie 2003 sa ridice de la Departamentul de Comert Exterior certificatele de export pentru intreaga cantitate alocata initial. Cantitatile ramase neridicate vor fi redistribuite agentilor economici interesati, in ordinea depunerii cererilor, cu respectarea conditiilor prevazute in prezentele norme metodologice.
    Art. 14
    (1) In cazul in care pana la data de 15 mai 2003 nu vor fi depuse cereri pentru eliberarea de certificate de export pentru carne de ovine si caprine, din cantitatea de 1.000 tone rezervata initial pentru exportul de carne se vor disponibiliza 500 tone.
    (2) Diferenta de 500 tone va fi disponibilizata la data de 15 iulie 2003, daca dupa 15 mai 2003 nu a fost depusa nici o cerere pentru exportul de carne de ovine si caprine.
    (3) Aceste cantitati vor fi redistribuite pentru exportul de ovine si caprine vii, in ordinea depunerii cererilor de catre agentii economici interesati, cu respectarea conditiilor prevazute in prezentele norme metodologice. Cantitatile redistribuite in baza prezentului articol nu vor fi luate in considerare la calcularea performantelor pe anul 2003 in vederea alocarii contingentului pentru 2004. Pentru a beneficia de realocari agentii economici solicitanti trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 22.
    Art. 15
    (1) Agentii economici beneficiari de certificate de export au obligatia de a derula ei insisi exportul cantitatilor care le-au fost alocate, fara a apela la serviciile altor agenti economici. Societatile beneficiare de certificate de export care cedeaza sau comercializeaza utilizarea acestora in favoarea altor agenti economici nu vor mai avea acces la realocarea cantitatilor disponibilizate in cadrul contingentului tarifar pe anul 2003 si nici la contingentul tarifar pentru anul 2004.
    (2) Aceeasi sanctiune se va aplica si in cazul acelor agenti economici beneficiari de cantitati alocate in conformitate cu prezentele norme metodologice, impotriva carora a fost pronuntata de o instanta judecatoreasca din Romania o hotarare definitiva si irevocabila privind aspecte legate de derularea si incasarea exporturilor de ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine.
    Art. 16
    Agentii economici au obligatia sa comunice cantitatile realizate la Departamentul de Comert Exterior, in maximum 15 zile de la data exportului, dar nu mai tarziu de 7 ianuarie 2004, anexand fotocopii lizibile ale Declaratiei vamale de export (DVE), Declaratiei de incasare valutara (DIV) si certificatului de export respectiv. Se va lua in considerare data depunerii documentelor mentionate la registratura Departamentului de Comert Exterior. Vor fi acceptate numai declaratii vamale de export si declaratii de incasare valutara emise in numele agentilor economici titulari ai certificatelor de export.
    Art. 17
    Departamentul de Comert Exterior va verifica concordanta datelor din Declaratia de incasare valutara si Declaratia vamala de export cu cele inscrise in cerere, certificatul de export si documentele prezentate in sprijinul obtinerii certificatului de export. In situatia in care pretul efectiv incasat difera sensibil de pretul declarat in cerere sau de pretul inregistrat pe piata, agentul economic in cauza va prezenta in scris, la solicitarea Departamentului de Comert Exterior, cauzele care au condus la aparitia acestei situatii. In urma examinarii cazului, Departamentul de Comert Exterior va decide asupra continuarii acordarii dreptului de acces la contingent pe anul in curs sau pe anul urmator pentru agentul economic in cauza.
    Art. 18
    Agentii economici care sunt in imposibilitatea de a exporta cantitatile alocate in baza prezentelor norme metodologice au obligatia sa returneze originalul si copia nr. 1 a certificatului de export la Departamentul de Comert Exterior, cel mai tarziu la 5 zile dupa expirarea termenului de valabilitate al certificatului.
    Art. 19
    Agentii economici care nu se conformeaza prevederilor art. 16 si 18 nu vor mai avea acces la eventualele cantitati disponibilizate in anul 2003 si nici la contingentul tarifar din anul 2004.
    Art. 20
    (1) In cazul certificatelor de export cu termen de valabilitate pana la sfarsitul anului, returnarea acestora datorita imposibilitatii derularii exporturilor trebuie efectuata pana cel tarziu la 15 noiembrie 2003, pentru a se putea efectua in timp util redistribuirea cantitatii si a se evita neutilizarea contingentului. In cazul nerespectarii termenului de 15 noiembrie 2003, cantitatile aferente certificatelor respective vor fi deduse automat din performantele in baza carora se va stabili cantitatea care va fi alocata agentilor economici in cauza in anul 2004.
    (2) Cantitatile aferente certificatelor de export eliberate dupa data de 15 noiembrie 2003 si nerealizate total sau partial la export vor fi deduse automat din performantele in baza carora se va stabili cantitatea care va fi alocata agentilor economici in cauza in anul 2004.
    (3) In situatia in care agentii economici carora li s-au alocat cantitati totale mai mari de 200 tone nu au ridicat pana la 15 noiembrie 2003 de la Departamentul de Comert Exterior certificatele de export pentru intreaga cantitate alocata, cantitatea ramasa neridicata va fi redistribuita altor agenti economici interesati, in ordinea depunerii cererilor, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
    Art. 21
    Pentru asigurarea realizarii contingentului de export ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine pe relatia U.E. in anul 2003, eventualele cantitati ramase nealocate sau disponibilizate vor fi redistribuite agentilor economici interesati. Cantitatile realocate vor fi afisate la registratura Departamentului de Comert Exterior.
    Art. 22
    (1) Agentii economici cu realizari in anul 2003 care solicita alocarea unor noi cantitati in cadrul redistribuirilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) daca li s-au alocat cantitati sub 200 tone, la prima alocare sa faca dovada ca au livrat cel putin 50% din cantitatea alocata, iar la urmatoarele alocari ca au livrat cel putin 95% din cantitatea alocata;
    b) daca li s-au alocat cantitati peste 200 tone, la prima alocare sa faca dovada ca au livrat cel putin 35% din cantitatea alocata, iar la urmatoarele alocari ca au livrat cel putin 75% din cantitatea alocata.
    (2) In acest scop agentii economici solicitanti vor prezenta in anexa la noua cerere documentele mentionate la art. 16 si confirmarea bancii (in original) privind incasarea in numele firmei solicitante a contravalorii marfii exportate anterior (cu referire la declaratia de incasare valutara respectiva).
    (3) Departamentul de Comert Exterior nu va lua in considerare documente in copie fax sau ilizibile.
    Art. 23
    Agentii economici care in termen de 15 zile de la efectuarea redistribuirii nu se prezinta la Departamentul de Comert Exterior pentru a ridica certificatele de export pierd cantitatile alocate, care se vor distribui altor agenti economici interesati, in ordinea depunerii cererilor, cu respectarea conditiilor prevazute in prezentele norme metodologice.
    Art. 24
    La cererea scrisa si justificata a agentilor economici, Departamentul de Comert Exterior poate aproba o singura data inlocuirea certificatului de export, ca urmare a schimbarii partenerului extern si/sau a tarii de destinatie, in cadrul termenului de valabilitate al certificatului emis anterior si in conditiile returnarii acestuia la Departamentul de Comert Exterior (original si copia nr. 1).
    Art. 25
    In situatii justificate, cand agentii economici carora li s-au alocat cantitati in cursul anului 2003 nu au putut efectua exportul in termenul de valabilitate al certificatului, acest termen se poate prelungi cu maximum 30 de zile prin eliberarea unui nou certificat de export, cu conditia returnarii certificatului eliberat anterior si neutilizat (in original si copia nr. 1). Noul termen de valabilitate nu va putea depasi data limita de 31 decembrie 2003. Solicitarea de inlocuire a certificatului de export va fi insotita de prezentarea de documente care sa justifice motivele neefectuarii exportului.
    Art. 26
    Agentii economici care solicita certificate de export si nu realizeaza minimum 95% din cantitatea alocata in cursul anului 2003 nu vor mai avea acces la contingentele tarifare aferente anului 2004.
    Art. 27
    In situatia aparitiei unor cazuri de forta majora care impiedica exportatorii sa livreze la timp si in conditii normale cantitatile alocate, agentii economici vor prezenta situatia in scris la Departamentul de Comert Exterior care va analiza si va dispune, dupa caz, masurile adecvate.
    Art. 28
    Specimenele de semnatura ale persoanelor imputernicite sa semneze certificatele de export, precum si specimenele de stampila vor fi notificate la Comisia Europeana de catre Departamentul de Comert Exterior in vederea difuzarii acestora la autoritatile vamale ale statelor membre ale Uniunii Europene.
    Art. 29
    Exportul de ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine in tarile membre ale Uniunii Europene in afara contingentului tarifar este posibil cu plata taxelor vamale prevazute in Tariful vamal de import al Uniunii Europene si nu necesita certificat de export.
    Art. 30
    Anexele nr. 3.1 - 3.3*) fac parte din prezentele norme metodologice.
------------
    *) Anexele nr. 3.1 si 3.2 la normele metodologice sunt reproduse in facsimil.

    ANEXA 3.1
    la normele metodologice

    MODELUL CERTIFICATULUI DE EXPORT TIP U.E.
 ______________________________________________________________________________
| 1. Exportateur (Nom, adresse complete, | 2. Numero de          |             |
|    pays)                               |    delivrance         |   ORIGINAL  |
|                                        |                       |             |
|                                        |_______________________|_____________|
|                                        | 3. ORGANISME EMETTEUR               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|________________________________________|                                     |
| 4. Destinataire (Nom, adresse complete,|                                     |
|    pays)                               |_____________________________________|
|                                        | 5. Pays d'exportation               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |_____________________________________|
|                                        | 6. Pays de destination              |
|________________________________________|                                     |
| Document d'origine destine a           |                                     |
| accompagner la demande pour un         |                                     |
| certificat d'importation vers la       |_____________________________________|
| Communaute europeenne d'ovins, de      | 7. Moyen de transport | 8. Taux de  |
| caprins et de viandes ovine et caprine,|    au depart          |    droit    |
| delivre conformement au titre II A du  |                       |             |
| reglement (CE) no. 1439/95             |                       |             |
|________________________________________|                       |             |
| Date limite de validite                |                       |             |
|________________________________________|_______________________|_____________|
| 9. Marques, numeros, nombre et nature des colis; designation   | 10. Code NC |
|    des marchandises; nature et presentation du produit: viande |             |
|    fraiche, refrigeree ou congelee, tete de betail             |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |_____________|
|                                                                | 11. Masse   |
|                                                                |     nette   |
|                                                                |(kilogrammes)|
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|________________________________________________________________|_____________|
| 12. Masse nette (kilogrammes) (en lettres)                                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| ATTESTATION DE L'ORGANISME EMETTEUR                                          |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Je soussigne atteste que la quantite figurant dans le present document       |
| d'origine de ......... kilogrammes masse carcasse*1) et se referant a la     |
| quantite globale faisant l'objet du reglement (CE) no. 1440/95 et des        |
| reglements ulterieurs sur les contingents tarifaires est originaire de ......|
| Elle concerne le contingent tarifaire ouvert pour l'annee .........          |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                Lieu                                        Date              |
|                                                                              |
|   (Cachet de l'organisme emetteur)                     (Signature)           |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    A remplir soit a la machine a ecrire, soit a la main en caracteres d'imprimerie.

------------
    *1) Poids en carcasse (poids equivalent non desosse). On entend par la, la poids de viande non desossee presentee comme telle ainsi que de viande desossee converti en poids non desosse par application d'un coefficient. A cet effet, 55 kg de viande ovine ou caprine desossee, autre que de la viande de chevreau, correspondent a 100 kg de viandes ovine ou caprine non desossee, autre que de la viande de chevreau et 60 kg de viande d'agneau ou de chevreau desossee correspondent a 100 kg do viande d'agneau, desossee 100 kg de poids vif correspondent a 47 kg de poids en carcasse (poids equivalent non desosse).

 ______________________________________________________________________________
| 1. Exportateur (Nom, adresse complete, | 2. Numero de          |             |
|    pays)                               |    delivrance         |   COPIE 1   |
|                                        |                       |             |
|                                        |_______________________|_____________|
|                                        | 3. ORGANISME EMETTEUR               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|________________________________________|                                     |
| 4. Destinataire (Nom, adresse complete,|                                     |
|    pays)                               |_____________________________________|
|                                        | 5. Pays d'exportation               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |_____________________________________|
|                                        | 6. Pays de destination              |
|________________________________________|                                     |
| Document d'origine destine a           |                                     |
| accompagner la demande pour un         |                                     |
| certificat d'importation vers la       |_____________________________________|
| Communaute europeenne d'ovins, de      | 7. Moyen de transport | 8. Taux de  |
| caprins et de viandes ovine et caprine,|    au depart          |    droit    |
| delivre conformement au titre II A du  |                       |             |
| reglement (CE) no. 1439/95             |                       |             |
|________________________________________|                       |             |
| Date limite de validite                |                       |             |
|________________________________________|_______________________|_____________|
| 9. Marques, numeros, nombre et nature des colis; designation   | 10. Code NC |
|    des marchandises; nature et presentation du produit: viande |             |
|    fraiche, refrigeree ou congelee, tete de betail             |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |_____________|
|                                                                | 11. Masse   |
|                                                                |     nette   |
|                                                                |(kilogrammes)|
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|________________________________________________________________|_____________|
| 12. Masse nette (kilogrammes) (en lettres)                                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| ATTESTATION DE L'ORGANISME EMETTEUR                                          |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Je soussigne atteste que la quantite figurant dans le present document       |
| d'origine de ......... kilogrammes masse carcasse*1) et se referant a la     |
| quantite globale faisant l'objet du reglement (CE) no. 1440/95 et des        |
| reglements ulterieurs sur les contingents tarifaires est originaire de ......|
| Elle concerne le contingent tarifaire ouvert pour l'annee .........          |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                Lieu                                        Date              |
|                                                                              |
|   (Cachet de l'organisme emetteur)                     (Signature)           |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    A remplir soit a la machine a ecrire, soit a la main en caracteres d'imprimerie.

------------
    *1) Poids en carcasse (poids equivalent non desosse). On entend par la, la poids de viande non desossee presentee comme telle ainsi que de viande desossee converti en poids non desosse par application d'un coefficient. A cet effet, 55 kg de viande ovine ou caprine desossee, autre que de la viande de chevreau, correspondent a 100 kg de viandes ovine ou caprine non desossee, autre que de la viande de chevreau et 60 kg de viande d'agneau ou de chevreau desossee correspondent a 100 kg do viande d'agneau, desossee 100 kg de poids vif correspondent a 47 kg de poids en carcasse (poids equivalent non desosse).

 ______________________________________________________________________________
| 1. Exportateur (Nom, adresse complete, | 2. Numero de          |             |
|    pays)                               |    delivrance         |   COPIE 2   |
|                                        |                       |             |
|                                        |_______________________|_____________|
|                                        | 3. ORGANISME EMETTEUR               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|________________________________________|                                     |
| 4. Destinataire (Nom, adresse complete,|                                     |
|    pays)                               |_____________________________________|
|                                        | 5. Pays d'exportation               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |_____________________________________|
|                                        | 6. Pays de destination              |
|________________________________________|                                     |
| Document d'origine destine a           |                                     |
| accompagner la demande pour un         |                                     |
| certificat d'importation vers la       |_____________________________________|
| Communaute europeenne d'ovins, de      | 7. Moyen de transport | 8. Taux de  |
| caprins et de viandes ovine et caprine,|    au depart          |    droit    |
| delivre conformement au titre II A du  |                       |             |
| reglement (CE) no. 1439/95             |                       |             |
|________________________________________|                       |             |
| Date limite de validite                |                       |             |
|________________________________________|_______________________|_____________|
| 9. Marques, numeros, nombre et nature des colis; designation   | 10. Code NC |
|    des marchandises; nature et presentation du produit: viande |             |
|    fraiche, refrigeree ou congelee, tete de betail             |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |_____________|
|                                                                | 11. Masse   |
|                                                                |     nette   |
|                                                                |(kilogrammes)|
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|________________________________________________________________|_____________|
| 12. Masse nette (kilogrammes) (en lettres)                                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| ATTESTATION DE L'ORGANISME EMETTEUR                                          |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Je soussigne atteste que la quantite figurant dans le present document       |
| d'origine de ......... kilogrammes masse carcasse*1) et se referant a la     |
| quantite globale faisant l'objet du reglement (CE) no. 1440/95 et des        |
| reglements ulterieurs sur les contingents tarifaires est originaire de ......|
| Elle concerne le contingent tarifaire ouvert pour l'annee .........          |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                Lieu                                        Date              |
|                                                                              |
|   (Cachet de l'organisme emetteur)                     (Signature)           |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    A remplir soit a la machine a ecrire, soit a la main en caracteres d'imprimerie.

------------
    *1) Poids en carcasse (poids equivalent non desosse). On entend par la, la poids de viande non desossee presentee comme telle ainsi que de viande desossee converti en poids non desosse par application d'un coefficient. A cet effet, 55 kg de viande ovine ou caprine desossee, autre que de la viande de chevreau, correspondent a 100 kg de viandes ovine ou caprine non desossee, autre que de la viande de chevreau et 60 kg de viande d'agneau ou de chevreau desossee correspondent a 100 kg do viande d'agneau, desossee 100 kg de poids vif correspondent a 47 kg de poids en carcasse (poids equivalent non desosse).

 ______________________________________________________________________________
| 1. Exportateur (Nom, adresse complete, | 2. Numero de          |             |
|    pays)                               |    delivrance         |   COPIE 3   |
|                                        |                       |             |
|                                        |_______________________|_____________|
|                                        | 3. ORGANISME EMETTEUR               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|________________________________________|                                     |
| 4. Destinataire (Nom, adresse complete,|                                     |
|    pays)                               |_____________________________________|
|                                        | 5. Pays d'exportation               |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |                                     |
|                                        |_____________________________________|
|                                        | 6. Pays de destination              |
|________________________________________|                                     |
| Document d'origine destine a           |                                     |
| accompagner la demande pour un         |                                     |
| certificat d'importation vers la       |_____________________________________|
| Communaute europeenne d'ovins, de      | 7. Moyen de transport | 8. Taux de  |
| caprins et de viandes ovine et caprine,|    au depart          |    droit    |
| delivre conformement au titre II A du  |                       |             |
| reglement (CE) no. 1439/95             |                       |             |
|________________________________________|                       |             |
| Date limite de validite                |                       |             |
|________________________________________|_______________________|_____________|
| 9. Marques, numeros, nombre et nature des colis; designation   | 10. Code NC |
|    des marchandises; nature et presentation du produit: viande |             |
|    fraiche, refrigeree ou congelee, tete de betail             |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|                                                                |_____________|
|                                                                | 11. Masse   |
|                                                                |     nette   |
|                                                                |(kilogrammes)|
|                                                                |             |
|                                                                |             |
|________________________________________________________________|_____________|
| 12. Masse nette (kilogrammes) (en lettres)                                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| ATTESTATION DE L'ORGANISME EMETTEUR                                          |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Je soussigne atteste que la quantite figurant dans le present document       |
| d'origine de ......... kilogrammes masse carcasse*1) et se referant a la     |
| quantite globale faisant l'objet du reglement (CE) no. 1440/95 et des        |
| reglements ulterieurs sur les contingents tarifaires est originaire de ......|
| Elle concerne le contingent tarifaire ouvert pour l'annee .........          |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                Lieu                                        Date              |
|                                                                              |
|   (Cachet de l'organisme emetteur)                     (Signature)           |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    A remplir soit a la machine a ecrire, soit a la main en caracteres d'imprimerie.

------------
    *1) Poids en carcasse (poids equivalent non desosse). On entend par la, la poids de viande non desossee presentee comme telle ainsi que de viande desossee converti en poids non desosse par application d'un coefficient. A cet effet, 55 kg de viande ovine ou caprine desossee, autre que de la viande de chevreau, correspondent a 100 kg de viandes ovine ou caprine non desossee, autre que de la viande de chevreau et 60 kg de viande d'agneau ou de chevreau desossee correspondent a 100 kg do viande d'agneau, desossee 100 kg de poids vif correspondent a 47 kg de poids en carcasse (poids equivalent non desosse).

    ANEXA 3.2
    la normele metodologice

    MODELUL CERERII PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATULUI DE EXPORT DE TIP U.E.
 ______________________________________________________________________________
| 1. Numele si adresa    | Nr. inregistrare la DCE:                            |
|    exportatorului      |_____________________________________________________|
|    (inclusiv telefon si|                                                     |
|    fax)                |                       CERERE                        |
|                        |                  PENTRU ELIBERARE                   |
| Daca este              |             CERTIFICAT DE EXPORT TIP U.E.           |
| producator/crescator   |                                                     |
|                        |                 CONTINGENT TARIFAR                  |
|________________________|                                                     |
| 2. Numele si adresa    |                OVINE SI CAPRINE VII                 |
|    importatorului      |              CARNE DE OVINE SI CAPRINE              |
|                        |                                                     |
|                        |                                                     |
|________________________|_____________________________________________________|
| 3. An cota             | 5. Tara de destinatie                               |
|                        |                                                     |
|________________________|_____________________________________________________|
| 4. Date privind        | 6. Termen de livrare                                |
|    furnizorul marfii   |                                                     |
|                        |_____________________________________________________|
|                        | 7. Conditie de plata                                |
|                        |                                                     |
|________________________|_____________________________________________________|
| 8. Descrierea marfii si| 9. Pozitie|10. Cantitate|11. Cantitate|12. Pret/tona|
|    caracteristici      | tarifara  |    (tone    | (echivalent |    in viu   |
|                        |           |    in viu)  | carcasa)    |             |
|                        |           |             |             |             |
|                        |           |             |             |             |
|                        |           |             |             |             |
|                        |           |             |             |             |
|                        |           |             |             |             |
|                        |           |             |             |             |
|                        |           |             |             |             |
|________________________|___________|_____________|_____________|_____________|
| 13. Mentiuni ale               | 14. Declaratie exportator.                  |
|     Departamentului de Comert  |                                             |
|     Exterior.                  | Declar pe propria raspundere ca datele      |
|                                | mentionate in prezenta cerere sunt reale    |
|                                |                                             |
|                                |                                             |
|    Cantitate alocata _________ |                                             |
|                                |                                             |
|                                |                                             |
| (Data, semnatura autorizata,   | (Data, persoana autorizata, functie,        |
| stampila)                      | semnatura si stampila)                      |
|________________________________|_____________________________________________|

    ANEXA 3.3
    la normele metodologice

                          DECLARATIE DE CESIUNE

    Subsemnatul ........................................., reprezentant legal al Societatii Comerciale ............................., cu sediul in ............., cod fiscal .................., declar ca cedez in favoarea Societatii Comerciale .............................., cu sediul in ...................., cod fiscal ........................., cantitatea care, in conformitate cu performantele din 2002, ar urma sa fie alocata firmei noastre in cadrul contingentului tarifar de ovine si caprine vii si carne de ovine si caprine deschis in anul 2003 la exportul in Uniunea Europeana.

    Data ....................

                                                         Director,
                                                       .............

    ANEXA 4

                              NORME METODOLOGICE
privind modul de administrare a contingentelor tarifare cu taxa vamala redusa la importul in Romania al unor produse agroalimentare originare din tarile membre ale Acordului Central European de Comert Liber (CEFTA), precum si din Republica Turcia, Republica Lituania si Statul Israel

    Art. 1
    Pentru anul 2003, la importul in Romania de produse agricole originare din tarile membre ale CEFTA - Republica Bulgaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Republica Ungara, Republica Polonia, Republica Slovenia si, din anul 2003, Republica Croatia -, precum si din Republica Turcia, Republica Lituania si Statul Israel, sunt deschise contingente tarifare prevazute in anexele nr. 4.1a) - 4.1g) si anexele nr. 4.2 - 4.4 la prezentele norme metodologice.
    Art. 2
    Admiterea la import a marfurilor in cadrul regimului preferential se va face in baza certificatului de import, al carui model este prevazut in anexa nr. 4.5 la prezentele norme metodologice.
    Art. 3
    Pentru a beneficia de regimul preferential asigurat prin certificatele de import, importatorii au obligatia ca, in momentul vamuirii marfurilor, sa anexeze la certificatul de import o copie a certificatului de circulatie a marfurilor tip EUR 1, emis de autoritatile competente ale tarii exportatoare, care atesta ca produsul este originar din tara respectiva.
    Art. 4
    Alocarea de cote in cadrul contingentelor tarifare prevazute la art. 1 se face de catre Departamentul de Comert Exterior.
    Art. 5
    Pentru admiterea importurilor in cadrul regimului preferential al contingentelor tarifare deschise potrivit art. 1, importatorii din Romania de produse originare din tarile membre CEFTA, precum si din Republica Turcia, Republica Lituania si Statul Israel vor solicita Departamentului de Comert Exterior alocarea de cote.
    Art. 6
    Importatorii interesati vor completa si vor prezenta un certificat de import, in original si in doua copii, conform modelului prevazut in anexa nr. 4.5 la prezentele norme metodologice, o declaratie suplimentara a importatorului, conform modelului prevazut in anexa nr. 4.6 la prezentele norme metodologice, precum si o copie a actului de constituire a societatii comerciale, din care sa rezulte ca, potrivit obiectului de activitate, desfasoara activitati de import de produse agroalimentare. Aceasta copie nu este necesara in cazul in care aceasta a fost depusa la Departamentul de Comert Exterior in anul 2002, cu conditia sa nu fi intervenit modificari in obiectul de activitate.
    Art. 7
    Documentele prevazute la art. 6 se depun la registratura Departamentului de Comert Exterior, cu exceptia solicitarilor de cote in cadrul contingentelor la zahar si masline. La deschiderea acestor contingente documentele vor fi transmise Departamentului de Comert Exterior, incepand cu prima zi lucratoare a anului, prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
    Art. 8
    (1) La depunerea documentelor prevazute la art. 6 depunatorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa reprezinte o singura firma in calitate de angajat (cu legitimatie) sau imputernicit (cu imputernicire);
    b) sa depuna un singur certificat de import pentru aceeasi grupa de produse.
    (2) Depunerea de certificate de import pentru mai multe contingente este permisa numai cu respectarea prevederilor alin. (1).
    Art. 9
    Formularele se completeaza de catre importatori cu toate datele si informatiile solicitate, cu exceptia casutelor rezervate pentru viza autoritatilor abilitate sa elibereze certificatele de import, respectiv casutele nr. 2 si 8 din formular.
    Art. 10
    Raspunderea pentru veridicitatea datelor si informatiilor inscrise in formulare revine importurilor. Datele inscrise de importator in casuta nr. 9 a certificatului de import si in declaratia suplimentara, al carei model este prevazut in anexa nr. 4.6 la prezentele norme metodologice, se semneaza numai de catre directorul agentului economic importator care solicita alocarea de cote.
    Art. 11
    Numele si specimenele de semnaturi ale persoanelor din cadrul Departamentului de Comert Exterior imputernicite sa semneze certificatele de import si specimenul de stampila se transmit Directiei Generale a Vamilor, in vederea difuzarii acestora la autoritatile vamale din teritoriu.
    Art. 12
    Alocarea cotelor in cadrul contingentelor tarifare se face in ordinea prezentarii cererilor importatorilor, in ordinea inregistrarii cererilor si in limita cantitatilor disponibile la data depunerii cererii respective, prin completarea casutelor nr. 2 si 8 ale certificatului de import si semnarea acestuia de catre persoanele imputernicite prevazute la art. 11.
    Art. 13
    La alocarea cotelor se va urmari asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru importatorii interesati din Romania, in ceea ce priveste accesul la aceste contingente tarifare, pana la epuizarea lor.
    Art. 14
    Operatorii economici care nu au respectat prevederile ordinelor ministrului afacerilor externe nr. 120C/2001, nr. 121 c/2001, nr. 122c/2002 si nr. 981/2002, referitoare la notificarea efectuarii cotelor de import alocate sau la restituirea certificatelor de import neutilizate, nu vor avea acces la contingentele tarifare preferentiale administrate in conformitate cu prezentele norme metodologice.
    Art. 15
    In scopul realizarii obiectivului prevazut la art. 12, cantitatile maxime ce vor fi alocate cu ocazia prezentarii solicitarii de a beneficia de regimul preferential prevazut in prezentele norme metodologice nu vor depasi procentele prevazute in anexele nr. 4.1a) - 4.1g) si anexele nr. 4.2 - 4.4, pentru fiecare contingent tarifar, aplicat la nivelul initial al contingentului, pana la epuizarea acestuia.
    Art. 16
    Certificatele de import se elibereaza in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data prezentarii cererii si sunt valabile doua luni de la data emiterii lor, fara ca durata de valabilitate sa depaseasca sfarsitul perioadei pentru care a fost stabilit contingentul. Preluarea de la Departamentul de Comert Exterior a certificatului de import se va face numai de angajatii agentului economic importator sau de persoanele imputernicite in acest scop de conducerea firmei importatoare.
    Art. 17
    Certificatul de import nu este transmisibil, fiind valabil numai pentru titularul caruia i s-a eliberat.
    Art. 18
    Toti importatorii carora li s-au eliberat certificate de import au obligatia ca, dupa efectuarea operatiunii de vamuire pentru care a fost emis certificatul, sa transmita Departamentului de Comert Exterior, in cel mult 10 zile de la data vamuirii, o copie lizibila a Declaratiei vamale de import aferente, ca dovada a realizarii importului respectiv.
    Art. 19
    Pentru certificatele utilizate partial se va prezenta o confirmare din partea organelor vamale, atestand cantitatile efectiv realizate in baza acestor certificate.
    Art. 20
    In cazul in care certificatul de import nu a putut fi utilizat pana la sfarsitul perioadei de valabilitate a acestuia, importatorul titular al certificatului are obligatia de a-l returna, in termen de 5 zile de la data expirarii valabilitatii certificatului respectiv, prin registratura Departamentului de Comert Exterior.
    Art. 21
    Nerestituirea la timp a certificatelor neutilizate conduce la excluderea agentilor economici respectivi de la dreptul de a beneficia ulterior, in cursul anului 2003, de regimul preferential. Totodata agentii economici respectivi nu vor avea acces la contingentele tarifare preferentiale ce vor fi alocate pentru anul 2004.
    Art. 22
    Acordarea unei noi cote in regim preferential sau majorarea cantitatii initial alocate se va face numai cu respectarea prevederilor art. 6 si 7.
    Art. 23
    Pentru a se asigura o cat mai mare flexibilitate in administrarea certificatelor de import, Departamentul de Comert Exterior poate aproba o singura data, la cererea justificata a agentilor economici, inlocuirea certificatului de import, ca urmare a modificarii partenerilor externi, sau prelungirea, cu maximum 30 de zile, a termenului de valabilitate a acestuia.
    Art. 24
    Cantitatile aferente certificatelor de import anulate sau partial utilizate vor fi realocate operatorilor economici in ordinea prezentarii cererilor la registratura Departamentului de Comert Exterior. Noile certificate de import vor fi eliberate in conditiile prezentelor norme metodologice.
    Art. 25
    Departamentul de Comert Exterior va informa periodic prin mass-media asupra cantitatilor ramase disponibile, pana la epuizarea acestora.
    Art. 26
    Anexele nr. 4.1a) - 4.1g), 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 si 4.6*) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
------------
    *) Anexele nr. 4.1a) - 4.1g), 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 si 4.6 la normele metodologice sunt reproduse in facsimil.

    ANEXA 4.1a)
    la normele metodologice

                                LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Bulgaria, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent| Taxa vamala   |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   | preferentiala |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |  (%)  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|0703.10      |Ceapa                   |    150 t |Reducere cu 20%|   14  |
|    |             |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|1701.99      |Zahar rafinat           |    200 t |Reducere cu 20%|   20  |
|    |             |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  3.|2001.90      |Legume si fructe        |    100 t |       15      |   20  |
|    |             |proaspete sau           |          |               |       |
|    |             |conservate in otet sau  |          |               |       |
|    |             |acid acetic - Altele    |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  4.|2007.10      |Gemuri, dulceturi,      |     50 t |       15      |   20  |
|    |             |jeleuri, marmelade,     |          |               |       |
|    |             |paste si piureuri       |          |               |       |
|    |             |Preparate omogenizate   |          |               |       |
|    |2007.99      |Altele                  |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  5.|2009.80      |Sucuri de orice alte    |     50 t |               |   20  |
|    |2009.80.11;  |fructe sau legume       |          |               |       |
|    |19           |                        |          |               |       |
|    |2009.80.32   |                        |          |               |       |
|    |2009.80.33;  |                        |          |               |       |
|    |35; 36; 38   |                        |          |               |       |
|    |2009.80.50;  |                        |          |Reducere cu 20%|       |
|    |61; 63; 69;  |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |71; 73; 79   |                        |          |aplicate       |       |
|    |             |                        |          |               |       |
|    |2009.80.83   |                        |          |               |       |
|    |             |                        |          |               |       |
|    |2009.80.84;  |                        |          |               |       |
|    |86; 88; 89;  |                        |          |               |       |
|    |95; 96;      |                        |          |               |       |
|    |97; 99       |                        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  6.|2009.90      |Amestecuri de sucuri    |     80 t |Reducere cu 20%|   25  |
|    |             |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  7.|22.03        |Bere fabricata din      |     50 hl|Reducere cu 30%|   20  |
|    |             |malt                    |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  8.|24.01        |Tutunuri brute sau      |    250 t |      25       |   20  |
|    |             |neprelucrate; deseuri   |          |               |       |
|    |             |de tutunuri             |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.1b)
    la normele metodologice

                                    LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Ceha, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent|Taxa vamala    |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   |preferentiala  |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |  (%)  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|0402.29.15   |Lapte praf              |    100 t |       25      |   20  |
|    |0402.29.19   |                        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|04.05        |Unt                     |    200 t |       25      |   10  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  3.|1107.10      |Malt neprajit           |  2.800 t |       25      |    8  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  4.|1701.12.10   |Zahar brut si           |  1.000 t |       25      |    8  |
|    |1701.99.10   |Zahar alb               |          |       25      |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  5.|22.03        |Bere                    |  6.000 hl|       20      |    8  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.1c)
    la normele metodologice

                                LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Slovaca, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent|Taxa vamala    |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   |preferentiala  |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |  (%)  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|0402.29.15   |Lapte praf              |    100 t |       25      |   20  |
|    |0402.29.19   |                        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|1107.10      |Malt neprajit           |  2.300 t |       25      |    8  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  3.|1602.41      |Preparate si conserve   |     50 t |       25      |   20  |
|    |1602.90      |din carne               |          |       25      |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  4.|22.03        |Bere                    |  6.000 hl|       20      |    8  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.1d)
    la normele metodologice

                                 LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Ungara, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent|Taxa vamala    |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   |preferentiala  |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |  (%)  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|0810.10      |Capsuni, fragi,         |    300 t |Reducere cu 50%|   15  |
|    |0810.20      |zmeura, proaspete       |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|1701.12      |Zahar brut              |  3.000 t |Reducere cu 50%|   10  |
|    |             |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  3.|2007.10      |Gemuri, dulceturi,      |    600 t |       25      |   10  |
|    |             |jeleuri, marmelade,     |          |               |       |
|    |             |paste si piureuri din   |          |               |       |
|    |             |fructe                  |          |               |       |
|    |2007.99.10;  |                        |          |Reducere cu 50%|       |
|    |20; 31; 33;  |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |39; 55; 58;  |                        |          |aplicate       |       |
|    |91; 93; 98   |                        |          |               |       |
|    |2007.99.35;  |                        |          |               |       |
|    |51           |                        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  4.|2009.80.11;  |Sucuri si amestecuri de |    500 t |               |   10  |
|    |19; 33; 35;  |sucuri din legume si    |          |               |       |
|    |36; 38; 50;  |fructe                  |          |               |       |
|    |61; 63; 69;  |                        |          |               |       |
|    |71; 73; 79;  |                        |          |               |       |
|    |84; 86; 88;  |                        |          |Reducere cu 50%|       |
|    |89; 95; 96;  |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |97; 99       |                        |          |aplicate       |       |
|    |2009.80.32;  |                        |          |               |       |
|    |83           |                        |          |               |       |
|    |             |                        |          |               |       |
|    |2009.90      |                        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  5.|21.05        |Inghetata               |    100 t |Reducere cu 50%|   10  |
|    |             |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  6.|2204.10      |Vinuri                  | 10.000 hl|Reducere cu 50%|    5  |
|    |2204.21      |                        |          |a taxei vamale |       |
|    |             |                        |          |aplicate       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  7.|24.01        |Tutun brut si deseuri de|    300 t |       20      |   15  |
|    |             |tutun                   |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.1e)
    la normele metodologice

                                   LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Polona, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent|Taxa vamala    |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   |preferentiala  |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |  (%)  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|1701.12      |Zahar brut              | 10.000 t |       15      |   10  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|1701.99      |Zahar alb               |  5.000 t |       15      |    3  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.1f)
    la normele metodologice

                                LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Slovenia, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent|Taxa vamala    |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   |preferentiala  |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |  (%)  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|0401.20      |Lapte si smantana,      |    100 t |       30      |   20  |
|    |             |neconcentrate           |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|16.01        |Carnati, carnaciori si  |    100 t |       28      |   20  |
|    |             |produse similare        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  3.|1602.90      |Alte preparate din      |    100 t |       28      |   20  |
|    |             |carne, inclusiv din     |          |               |       |
|    |             |sange animal            |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  4.|2004.90      |Legume si amestecuri    |     30 t |       25      |   30  |
|    |             |de legume, altele       |          |               |       |
|    |             |decat cele de la        |          |               |       |
|    |             |20.06, preparate        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.1g)
    la normele metodologice

                                     LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Croatia, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania*)

    *) Cu aplicabilitate de la data intrarii in vigoare a Acordului de Aderare a Republicii Croatia la CEFTA

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent|Taxa vamala    |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   |preferentiala  |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |  (%)  |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|02.02        |Carne de animale din    |    100 t |       25      |   50  |
|    |             |specia bovine, proaspata|          |               |       |
|    |             |sau refrigerata         |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|04.06        |Branzeturi si casuri    |     50 t |75% din taxa   |   50  |
|    |             |                        |          |vamala aplicata|       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  3.|0805.20      |Mandarine (inclusiv     |    600 t |       ex      |   20  |
|    |             |tangerine si satsumas)  |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  4.|1602.10.00   |Alte preparate si       |     50 t |       15      |   50  |
|    |1602.20; 31; |conserve din carne, din |          |               |       |
|    |32; 39; 42;  |organe sau din sange    |          |               |       |
|    |49           |                        |          |               |       |
|    |1602.50      |                        |          |       18      |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  5.|ex 2106.90.98|Preparate alimentare    |    600 t |       ex      |    5  |
|    |             |vitaminizate in forma   |          |               |       |
|    |             |solida constituite ca   |          |               |       |
|    |             |supliment, pe baza de   |          |               |       |
|    |             |arome de fructe cu un   |          |               |       |
|    |             |continut de zaharoza mai|          |               |       |
|    |             |mic de 5%               |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  6.|22.04        |Vinuri din struguri     |  1.000 hl|70% din taxa   |   10  |
|    |             |proaspeti               |          |vamala aplicata|       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.2
    la normele metodologice

                                    LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Turcia, la care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Contingent|Taxa vamala    |Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |tarifar   |preferentiala  |maxim  |
|    |             |                        |   2003   |      (%)      |de     |
|    |             |                        |          |               |alocare|
|    |             |                        |          |               |   %   |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  1.|0701.90.50   |Cartofi                 |  2.000 t |      18,8     |   10  |
|    |0701.90.90   |                        |          |      18,8     |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  2.|1902.11.00   |Aluat alimentar, paste  |  2.000 t |      22       |   10  |
|    |1902.19.10   |                        |          |      18       |       |
|    |1902.19.90   |                        |          |      18       |       |
|    |1902.20.91   |                        |          |      15       |       |
|    |1902.20.99   |                        |          |      15       |       |
|    |1902.30.10   |                        |          |      22       |       |
|    |1902.30.90   |                        |          |      22       |       |
|    |1902.40.10   |                        |          |      22       |       |
|    |1902.40.90   |                        |          |      22       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  3.|1905.31.11   |Biscuiti, vafe si       |  6.033 t |      25       |    3  |
|    |1905.31.19   |alveole                 |          |      25       |       |
|    |1905.31.30   |                        |          |      25       |       |
|    |1905.31.91   |                        |          |      15       |       |
|    |1905.31.99   |                        |          |      15       |       |
|    |1905.32.11   |                        |          |      25       |       |
|    |1905.32.19   |                        |          |      25       |       |
|    |1905.32.91   |                        |          |      15       |       |
|    |1905.32.99   |                        |          |      22       |       |
|    |1905.90.40   |                        |          |      15       |       |
|    |1905.90.45   |                        |          |      15       |       |
|    |1905.90.55   |                        |          |      15       |       |
|    |1905.90.69   |                        |          |      15       |       |
|    |1905.90.90   |                        |          |      22       |       |
|    |             |                        |          |               |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  4.|2005.70.10   |Masline                 |  3.500 t |      18,8     |    3  |
|    |2005.70.90   |                        |          |      18,8     |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  5.|2009.11      |Suc de portocale        |    500 t |      18,8     |   10  |
|    |2009.19      |                        |          |      18,8     |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  6.|2102.10.10   |Drojdii, prafuri de copt|  6.033 t |      15       |    5  |
|    |2102.10.31   |                        |          |      25       |       |
|    |2102.10.39   |                        |          |      25       |       |
|    |2102.10.90   |                        |          |      15       |       |
|    |2102.20.11   |                        |          |      15       |       |
|    |2102.20.19   |                        |          |      15       |       |
|    |2102.30.00   |                        |          |      15       |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|
|  7.|2401.10.10   |Tutun brut              |    500 t |      18,8     |   20  |
|    |2401.10.20   |                        |          |      18,8     |       |
|    |2401.10.60   |                        |          |      18,8     |       |
|    |2401.10.70   |                        |          |      18,8     |       |
|    |2401.20.10   |                        |          |      18,8     |       |
|    |2401.20.20   |                        |          |      18,8     |       |
|____|_____________|________________________|__________|_______________|_______|

    ANEXA 4.3
    la normele metodologice

                                 LISTA
produselor agroalimentare originare din Republica Lituania, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Taxa vamala    |Contingent|Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |preferentiala  |tarifar   |maxim  |
|    |             |                        |      (%)      |   2003   |de     |
|    |             |                        |               |   (to)   |alocare|
|    |             |                        |               |          |  (%)  |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  1.|0202.10      |Carne de animale din    |87,5% din taxa |     300  |   20  |
|    |             |specia bovine,          |vamala aplicata|          |       |
|    |             |congelata, in carcase   |               |          |       |
|    |             |sau semicarcase         |               |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  2.|0303.50,     |Peste congelat          |75% din taxa   |      80  |   25  |
|    |0303.71,     |                        |vamala aplicata|          |       |
|    |0303.74,     |                        |               |          |       |
|    |0303.79      |                        |               |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  3.|0304.20      |File de peste congelat  |60% din taxa   |      65  |   33  |
|    |             |                        |vamala aplicata|          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  4.|0305.10; 20; |Peste uscat, sarat sau  |75% din taxa   |      50  |   33  |
|    |30; 41; 49;  |in saramura; peste      |vamala aplicata|          |       |
|    |59; 63, 69   |afumat, fiert sau       |               |          |       |
|    |0305.42; 51; |nefiert; fainuri, pudre |               |          |       |
|    |61; 62       |si pelete de peste      |               |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  5.|0403.10      |Iaurt                   |       19      |      40  |   25  |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  6.|0406.90      |Alte branzeturi         |60% din taxa   |      30  |   34  |
|    |             |                        |vamala aplicata|          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  7.|1604.12;     |Preparate si conserve de|60% din taxa   |     100  |   20  |
|    |1604.13;     |peste                   |vamala aplicata|          |       |
|    |1604.19;     |                        |               |          |       |
|    |1604.20      |                        |               |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  8.|1704.90.71,  |Produse zaharoase care  |77,8% din taxa |      20  |   50  |
|    |1704.90.75   |nu contin cacao         |vamala aplicata|          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|

    ANEXA 4.4
    la normele metodologice

                                    LISTA
produselor agroalimentare originare din Statul Israel, pentru care se deschid contingente tarifare preferentiale la importul in Romania

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Pozitia      |Denumirea produsului/   |Taxa vamala    |Contingent|Procent|
|crt.|tarifara     |grupei de produse       |preferentiala  |tarifar   |maxim  |
|    |             |                        |       (%)     |   2003   |de     |
|    |             |                        |               |   (to)   |alocare|
|    |             |                        |               |          |  (%)  |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  1.|ex 0709.60.10|Ardei dulce (Capsicum)  |Reducere cu 30%|     100  |   20  |
|    |             |                        |a taxei vamale |          |       |
|    |             |                        |aplicate       |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  2.|1905.90.10   |Azima (Mazoth)          |Reducere cu 25%|     100  |   20  |
|    |             |                        |a taxei vamale |          |       |
|    |             |                        |aplicate, dar  |          |       |
|    |             |                        |nu mai mult de |          |       |
|    |             |                        |30% ad valorem |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  3.|2008.30      |Citrice conservate      |Reducere cu 25%|     300  |   20  |
|    |_____________|________________________|taxei vamale   |          |       |
|    |2008.30.51   |Segmente de grapefruit  |aplicate, dar  |          |       |
|    |_____________|________________________|nu mai mult de |          |       |
|    |2008.30.55   |Mandarine si hibrizi    |18,8% ad       |          |       |
|    |             |similari de citrice     |valorem        |          |       |
|    |_____________|________________________|               |          |       |
|    |2008.30.59   |Altele                  |               |          |       |
|    |_____________|________________________|               |          |       |
|    |2008.30.71   |Segmente de grapefruit  |               |          |       |
|    |             | < 1 kg                 |               |          |       |
|    |_____________|________________________|               |          |       |
|    |2008.30.75   |Mandarine si hibrizi    |               |          |       |
|    |             |similari de citrice     |               |          |       |
|    |             | < 1 Kg                 |               |          |       |
|    |_____________|________________________|               |          |       |
|    |2008.30.79   |Altele                  |               |          |       |
|    |_____________|________________________|               |          |       |
|    |2008.30.90   |La care nu s-a adaugat  |               |          |       |
|    |             |zahar                   |               |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  4.|2101.11      |Extracte, esente si     |       10      |     600  |  2,5  |
|    |             |concentrate de cafea    |               |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  5.|2106.10      |Concentrate de proteine |        9      |     450  |   20  |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|
|  6.|ex 2106.90.92|Concentrate de citrice  |Reducere cu 25%|   1.500  |   10  |
|    |ex 2106.90.98|utilizate pentru        |a taxei vamale |          |       |
|    |             |prepararea bauturilor   |aplicate       |          |       |
|____|_____________|________________________|_______________|__________|_______|

    ANEXA 4.5
    la normele metodologice

                      MODELUL CERTIFICATULUI DE IMPORT

 ______________________________________________________________________________
| 1. Importator (nume, adresa)         |      ORIGINAL    | 2. Nr.             |
|                                      |__________________|____________________|
|                                      | 3. An cota       | 4. Tara de origine |
|                                      |                  |    a marfii        |
|                                      |                  |                    |
|______________________________________|__________________|____________________|
| 5. Exportator (nume, adresa, tara)   |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |         CERTIFICAT DE IMPORT          |
|______________________________________|                                       |
| 6. Mijloc de transport               |        (CONTINGENTE TARIFARE)         |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|
| 7. Cod (pozitie TV)/denumire, descriere    | U/M cantitate | Valoare conform |
|    marfa                                   | neta          | contract import |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|                                            |               |                 |
|____________________________________________|_______________|_________________|
| 8. Viza autoritatilor competente     | 9. Declaratie importator              |
|                                      |                                       |
|                                      | Declar ca produsele mentionate in     |
|                                      | prezentul certificat indeplinesc      |
|                                      | criteriile de origine pentru a        |
| Cantitate/UM: ___________________    | beneficia de regimul preferential     |
|                                      | solicitat                             |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
| Document valabil pana la _________   |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|(data, stampila, semnatura autorizata)|      (data, stampila, semnatura)      |
|______________________________________|_______________________________________|

    ANEXA 4.6
    la normele metodologice

 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
| COD FISCAL ...............                                                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                   DECLARATIA SUPLIMENTARA A IMPORTATORULUI                   |
|                                                                              |
|                                                                              |
| 1. Declar pe propria raspundere ca in obiectul de activitate al societatii   |
|    pentru care solicit certificatul de import este cuprins si importul de    |
|    produse alimentare.                                                       |
|                                                                              |
| 2. Ma angajez ca in termen de 10 zile de la data utilizarii certificatului de|
|    import (vamuirii marfii) sa prezint la Departamentul de Comert Exterior   |
|    (Directia Negocieri U.E., Acquis si Acorduri de Comert Liber) copia       |
|    Declaratiei (Declaratiilor) vamale de import atestand utilizarea cotei    |
|    alocate.                                                                  |
|                                                                              |
| 3. In cazul in care nu am utilizat certificatul de import in limita          |
|    termenului de valabilitate inscris, ma angajez ca in termen de 5 zile de  |
|    la expirarea acestuia sa il returnez la Departamentul de Comert Exterior  |
|    (Directia Negocieri U.E., Acquis si Acorduri de Comert Liber), pentru a   |
|    evita blocarea cotei.                                                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|   _________________________________________________________________________  |
|       (Denumirea firmei, stampila, numele si semnatura solicitantului,       |
|                    numar de telefon, persoana de contact)                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    ANEXA 5

                                   NORME
privind regimul de export al tesaturilor si produselor textile romanesti in Statele Unite ale Americii si Canada

    SECTIUNEA 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Exportul de tesaturi si produse textile romanesti in Statele Unite ale Americii (S.U.A.) si Canada se efectueaza, fara eliberarea de licente de export, cu incadrarea in cotele acordate Romaniei de catre aceste tari.
    (2) Incadrarea in cotele acordate Romaniei se realizeaza prin acordarea de catre Departamentul de Comert Exterior a unei vize textile pentru S.U.A., respectiv a unui certificat de licentiere pentru Canada, sub semnatura persoanelor autorizate in acest sens din cadrul departamentului, ale caror specimene de semnatura sunt notificate autoritatilor competente din tarile respective, prin grija Departamentului de Comert Exterior.

    SECTIUNEA a 2-a
    Criterii si mecanismul de alocare a cotelor pentru exportul de produse textile romanesti in S.U.A. si Canada

    Art. 2
    Cererile de alocare a cotelor pentru anul urmator se depun la Departamentul de Comert Exterior in termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii prezentelor norme in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Cererile trebuie sa contina precizarile necesare pentru sustinerea solicitarii (comenzile de la partenerii externi).
    Art. 3
    Fiecarui operator economic ii sunt alocate cote de export pentru S.U.A. si Canada cu luarea in considerare a performantelor de export anterioare, a gradului de solicitare pentru categoria textila respectiva si a nivelului global al cotei, urmarindu-se in acelasi timp asigurarea unor cantitati transportabile.
    Art. 4
    Un procent de 15% din totalul cotelor existente este rezervat societatilor nou-intrate pe cele doua piete.
    Art. 5
    (1) Pe baza cererilor, exclusiv pentru produsele textile de origine romana, se vor aloca solicitantilor cantitati din cotele anuale aferente fiecarei categorii, tinandu-se cont de urmatoarele criterii:
    a) utilizarea cu preponderenta de materiale romanesti la realizarea produselor;
    b) pretul de export. Pretul mediu de export per produs trebuie sa fie precizat in cererea de alocare si trebuie sa fie respectat pe intreaga durata de derulare a contractului. Departamentul de Comert Exterior asigura confidentialitatea cu privire la preturile precizate in cererile de alocare;
    c) gradul de utilizare a cantitatilor alocate in anul anterior (acolo unde este cazul).
    (2) In situatia in care pretul comunicat nu este respectat, din facturi reiesind preturi mai mici, Departamentul de Comert Exterior va proceda la anularea cotelor alocate agentului economic respectiv si la realocarea acestora altor agenti economici. Anularea cotelor se comunica, de indata, agentului economic in cauza.
    Art. 6
    In cazul in care cota alocata unei societati ramane neutilizata, iar disponibilizarea nu se face in timp util pentru a permite realocarea acesteia, Departamentul de Comert Exterior va penaliza agentul economic in cauza, prin nealocarea de cote in anul calendaristic urmator.
    Art. 7
    Se pot face alocari suplimentare, in limita cotelor ramase disponibile, numai in conditiile realizarii a cel putin 85% din cantitatea alocata initial.
    Art. 8
    Pentru S.U.A. mostrele marcate corect (mutilate sau stampilate), cu valoare de pana la 800 dolari S.U.A., pot fi exportate fara a afecta cantitatile acordate si fara a fi necesara viza textila.
    Art. 9
    Se interzice, sub sanctiunea excluderii pentru o perioada de un an si, dupa caz, a angajarii raspunderii in conformitate cu normele legale in vigoare, transferarea catre alt agent economic a cotelor obtinute.
    Art. 10
    (1) In conformitate cu Memorandumul de intelegere privind programul de prelucrare in afara S.U.A., incepand cu data de 1 ianuarie 2001, se aplica urmatoarele reglementari:
    a) Procedura 807a
    Produsele textile confectionate din tesaturi de lana de origine S.U.A., taiate si croite in S.U.A. (categoriile 433/434, 435, 442, 443, 444, 447/448), beneficiaza de urmatoarele facilitati:
    1. livrarea produsului respectiv se face in afara cotei aprobate pentru Romania;
    2. taxa vamala pentru produsul final livrat se aplica la valoarea produsului final, diminuata cu valoarea tesaturii de provenienta S.U.A.
    b) Procedura 809
    Produsele textile confectionate din tesaturi de lana de origine S.U.A. (categoriile 433/434, 435, 442, 443, 444, 447/448), care nu sunt taiate in S.U.A., beneficiaza numai de urmatoarea facilitate:
    - livrarea produsului respectiv se face in afara cotelor aprobate pentru Romania.
    (2) Fiecare livrare de produse textile si confectii care au fost asamblate in Romania din componente de provenienta S.U.A., taiate si croite in S.U.A., eligibile pentru programul de prelucrare in afara S.U.A., va fi, in mod obligatoriu, certificata in acest sens de catre Departamentul de Comert Exterior. Aceasta certificare va fi prezentata Serviciului vamal al S.U.A. inaintea intrarii marfii in S.U.A. sau inaintea retragerii din depozitul vamal, in scopul consumarii in interiorul teritoriului vamal al S.U.A. (cele 50 de state, Districtul Columbia si Porto Rico). Fiecare livrare va fi certificata prin imprimarea pe fata originalului facturii comerciale a unei stampile de forma patrata, cu cerneala albastra.
    (3) La intrarea pe teritoriul S.U.A. importatorul va trebui sa prezinte organului vamal o declaratie de asamblare intocmita de exportatorul roman, referitoare la operatiile efectuate, si andosata de catre importatorul american.

    SECTIUNEA a 3-a
    Metodologia de acordare a vizei textile pentru S.U.A.

    Art. 11
    (1) In conformitate cu Acordul textil bilateral dintre S.U.A. si Romania, viza textila se acorda pe originalul facturii externe, pe care sunt inscrise urmatoarele mentiuni: numarul si data facturii, data expedierii, denumirea marfii, cantitatea si valoarea acesteia, tara de origine si de destinatie.
    (2) Documentele necesare obtinerii vizei textile sunt:
    a) factura externa;
    b) document de transport (copie) din care sa reiasa faptul ca destinatia finala a marfii este S.U.A.;
    c) pentru produsele textile exportate in cadrul procedurilor 807a si 809 agentii economici trebuie sa prezinte la Departamentul de Comert Exterior documentul care sa ateste originea S.U.A. a componentelor inglobate in produsul finit.
    (3) Pe copia facturii se vor mentiona, sub semnatura: categoria (cu 3 cifre) de incadrare in Acordul textil bilateral, cantitatea livrata din fiecare categorie, exprimata in unitatea de masura prevazuta de tariful vamal al S.U.A., si valoarea pentru fiecare categorie, exprimata in dolari S.U.A.
    (4) Originalul documentului semnat si stampilat de persoana autorizata din cadrul Departamentului de Comert Exterior, cuprinzand numarul de inregistrare, se returneaza agentului economic in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii.
    (5) Declaratiile false ale agentilor economici cu privire la originea produsului conduc la descalificarea agentilor economici respectivi in exportul pe piata S.U.A. pe o perioada de 5 ani.
    (6) Exportul fara alocarea prealabila de cote si fara viza textila se face pe riscul exportatorului.

    SECTIUNEA a 4-a
    Metodologia de acordare a certificatului de licenta pentru Canada

    Art. 12
    (1) Agentii economici vor prezenta certificatul de licenta conform modelului prezentat in anexa nr. 5.1 la prezentele norme, completat in limba engleza si cuprinzand urmatoarele mentiuni:
    a) numele si adresa importatorului si exportatorului;
    b) denumirea produsului, folosind descrierea exacta din anexa nr. 1 la Memorandumul de intelegere semnat cu Canada, denumit in continuare MOU (MOU - coloana A - Agreement Item No.);
    c) cantitatea exprimata in unitatile de masura indicate in anexa nr. 1 la MOU;
    d) numarul categoriei in care se incadreaza produsul, conform anexei nr. 1 la MOU, perioada de limitare (anul), tara de origine si cea de destinatie.
    (2) La certificatul de licenta se anexeaza copii ale facturii externe si ale documentului de transport, care atesta ca destinatia finala a marfii este Canada.
    (3) Originalul documentului, semnat si stampilat de persoana autorizata din cadrul Departamentului de Comert Exterior, cuprinzand numarul de inregistrare, se returneaza agentului economic in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii.

    SECTIUNEA a 5-a
    Dispozitii finale

    Art. 13
    (1) In cazul in care marfa este livrata unui agent economic dintr-o alta tara care o livreaza ulterior in S.U.A. sau Canada, pentru eliberarea vizei textile sunt necesare urmatoarele documente:
    a) in cazul livrarii in S.U.A.:
    - factura externa, exportatorul fiind agentul economic din Romania si importatorul agentul economic din S.U.A. (se va indica cantitatea efectiva care patrunde pe teritoriul vamal al S.U.A.);
    - copie de pe documentul de transport care atesta ca agentul economic intermediar a livrat marfa in S.U.A.;
    b) in cazul livrarii in Canada:
    - certificatul de licenta, exportatorul fiind agentul economic din Romania, si importatorul agentul economic din Canada (se va indica cantitatea efectiva care patrunde pe teritoriul vamal al Canadei);
    - copie de pe documentul de transport care atesta ca agentul economic intermediar a livrat marfa in Canada.
    (2) In cazul in care o cantitate pentru care a fost emisa viza textila pentru S.U.A. sau certificat de licenta pentru Canada nu este expediata sau o parte din marfa este returnata, indiferent din ce motiv, agentul economic va notifica aceasta emitentului vizei, in termen de maximum o luna.
    (3) Omisiunea notificarii se sanctioneaza cu neeliberarea unor noi vize textile.
    Art. 14
    Anexa nr. 5.1 face parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 5.1*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 5.1 la norme este reprodusa in facsimil.

                       Modelul certificatului de licenta
 ______________________________________________________________________________
| 1. Importer              | Category no.            | Quota:                  |
|                          |                         |                         |
|                          |                         |                         |
|                          |                         |                         |
|                          |                         |                         |
|                          |                         | Year:                   |
|                          |_________________________|_________________________|
|                          |                 LICENCE CERTIFICATE               |
|                          |                 No.                               |
|__________________________|___________________________________________________|
| 2. Exporter              | Country of              | Country of              |
|                          | origin:                 | destination:            |
|                          |                         |                         |
|                          |                         |                         |
|                          |                         |                         |
|                          |                         |                         |
|                          |_________________________|_________________________|
|                          |               Suplimentary details:               |
|                          |                                                   |
|__________________________|___________________________________________________|
| 3. Description of product:           | 4. Quantity:                          |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|                                      |                                       |
|______________________________________|_______________________________________|
| We certify that this quantity has been debitted against ceiling for export to|
| Canada                                                                       |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| Competent authority,                           At                  on        |
|                                                                              |
|       ROMANIAN                                                               |
| DEPARTMENT OF FOREIGN                                                        |
|        TRADE                                                                 |
|                                            (signature)           (stamp)     |
|______________________________________________________________________________|

    ANEXA 6

                            NORME METODOLOGICE
privind supravegherea, in perioada 1 ianuarie 2003 - 31 decembrie 2006, a exportului in Uniunea Europeana a unor produse siderurgice originare din Romania

    Art. 1
    Prezentele norme metodologice sunt elaborate in conformitate cu prevederile Acordului european instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte, ratificat prin Legea nr. 20/1993, denumit in continuare Acordul european, si luand in considerare necesitatea ca, pana la adoptarea unei decizii a Consiliului de Asociere Romania - Uniunea Europeana privind reinnoirea pentru perioada 1 ianuarie 2003 - 31 decembrie 2006 a sistemului de dubla supraveghere a exporturilor unor produse siderurgice originare din Romania, aplicat din 1995, sa se procedeze la o supraveghere statistica a acestor exporturi in vederea prevenirii aparitiei unor dispute comerciale.
    Art. 2
    (1) Exportul in Uniunea Europeana (U.E.) a produselor siderurgice originare din Romania, prevazute in anexa nr. 6.1 la prezentele norme metodologice, va face obiectul sistemului de dubla supraveghere convenit cu Comisia Europeana pentru perioada 1 ianuarie 2003 - 31 decembrie 2006.
    (2) In scopul administrarii sistemului de dubla supraveghere, Departamentul de Comert Exterior elibereaza licente de export tip sistem de dubla supraveghere.
    (3) Modelul licentei de export tip sistem de dubla supraveghere este prevazut in anexa nr. 6.2 la prezentele norme metodologice.
    Art. 3
    (1) Licentele de export tip sistem de dubla supraveghere se emit in baza cererii depuse la registratura Departamentului de Comert Exterior de catre exportatorul roman.
    (2) Modelul cererii de licenta de export tip sistem de dubla supraveghere este prevazut in anexa nr. 6.3 la prezentele norme metodologice.
    (3) Cererea trebuie sa contina, in mod obligatoriu, urmatoarele date:
    a) numele si adresa exportatorului;
    b) numele si adresa completa a destinatarului;
    c) tara de destinatie;
    d) numele si adresa firmei producatoare din Romania;
    e) denumirea marfurilor cu indicarea pozitiilor tarifare din Tariful vamal de import al Romaniei (8 cifre);
    f) greutatea neta pentru fiecare pozitie tarifara;
    g) valoarea FOB/tona pentru fiecare pozitie tarifara;
    h) calitatea marfii;
    i) termenul de livrare prevazut pentru expedierea marfurilor;
    j) conditia de plata si credit convenita in contractul de export, precum si moneda de efectuare a platii;
    k) precizarea daca cererea de licenta se refera la o livrare care a facut obiectul unei licente precedente sau este o cerere introdusa pentru prima data.
    (4) Cererea de eliberare a licentei de export tip sistem de dubla supraveghere se va completa de catre solicitant intr-un exemplar original si o copie, in limba romana. Originalul se va pastra la Departamentul de Comert Exterior impreuna cu o copie a licentei de export.
    (5) Nivelul de pret inscris in contract si reluat in cererea de eliberare a licentei angajeaza responsabilitatea totala a exportatorului, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 228/1992 privind protejarea producatorilor nationali si a pietei interne de competitia neloiala rezultata din importul unor produse la pret de dumping sau subventionat, precum si de exportul la preturi sub nivelul celor practicate pe piata interna.
    Art. 4
    Pe formularul cererii de eliberare a licentei de export tip sistem de dubla supraveghere, solicitantul, sub semnatura conducerii societatii exportatoare, va confirma ca dispune de contract intern pentru asigurarea marfii de export si ca produsele indeplinesc criteriile de origine prevazute in Protocolul nr. 4, anexa la Acordul european, pentru a permite beneficierea de certificate EUR 1. De asemenea, va atesta exactitatea datelor inscrise in cererea respectiva.
    Art. 5
    (1) Licenta de export tip sistem de dubla supraveghere se va completa de catre solicitant intr-un exemplar original si doua copii, intr-o limba de circulatie internationala, formularul original urmand a fi transmis partenerului extern (firma importatoare), in vederea obtinerii de catre acesta a documentului de import de la autoritatea competenta a tarii de destinatie a marfii, membra a U.E.
    (2) O copie a licentei de export tip sistem de dubla supraveghere constituie document pentru autoritatile vamale romane, pe care acestea vor certifica cantitatea exportata. Ea se returneaza de catre exportator la Departamentul de Comert Exterior in cel mult 5 zile de la data efectuarii exportului. Datele inscrise in licenta de export trebuie sa corespunda celor din cererea de eliberare a licentei.
    Art. 6
    (1) Eliberarea licentelor de export se face de catre Departamentul de Comert Exterior pe baza cererilor prezentate de firmele exportatoare, cu luarea in considerare a evolutiei pietei europene, pentru a se evita perturbarea acesteia prin: preturi sub nivelul concurentei, calitate scazuta, cresteri bruste ale exporturilor, concentrarea pe produs si pe zone geografice si asigurarea unor livrari esalonate la nivelul intregului an.
    (2) Licentele de export tip sistem de dubla supraveghere vor fi eliberate in termen de 5 zile de la data inregistrarii cererii la registratura Departamentului de Comert Exterior.
    (3) Licentele se elibereaza cu cel mult o luna inainte de livrarea marfii si vor fi valabile numai pentru export in tara de destinatie pentru care au fost eliberate.
    Art. 7
    Licentele de export tip sistem de dubla supraveghere vor fi semnate si stampilate de catre persoanele autorizate din cadrul Departamentului de Comert Exterior, iar specimenele de semnatura si stampile se notifica, prin Comisia Europeana, autoritatilor competente ale tarilor membre U.E.
    Art. 8
    Licentele de export tip sistem de dubla supraveghere vor avea valabilitatea de doua luni, iar in cazuri exceptionale vor putea fi prelungite, la cererea scrisa a exportatorului, pana la cel mult 4 luni de la data eliberarii, fara insa a depasi anul calendaristic.
    Art. 9
    Licentele de export tip sistem de dubla supraveghere eliberate sunt netransmisibile, ele putand fi utilizate numai de catre titulari.
    Art. 10
    (1) Agentii economici care au obtinut licente de export tip sistem de dubla supraveghere si care, din diferite motive, nu vor realiza partial sau integral exportul au obligatia sa informeze Departamentul de Comert Exterior cel mai tarziu cu 10 zile inainte de expirarea termenului de valabilitate asupra gradului de utilizare a licentelor de export si, dupa caz, sa solicite anularea partiala sau totala a acestora.
    (2) Totodata agentii economici au obligatia ca, in termen de 10 zile de la expirarea termenului de valabilitate a licentelor de export, sa prezinte documente care sa ateste livrarea efectiva a produselor. In caz contrar nu se vor elibera noi licente pentru acelasi produs si cu aceeasi destinatie.
    Art. 11
    Anexele nr. 6.1 - 6.3*) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
------------
    *) Anexele nr. 6.1 - 6.3 la normele metodologice sunt reproduse in facsimil.

    ANEXA 6.1
    la normele metodologice

                                  LISTA
    produselor care fac obiectul dublei supravegheri

7202 11 20      7210 41 10      7216 10 00      7222 11 91
7202 11 80      7210 49 10      7216 21 00      7222 11 99
7202 99 11      7210 50 10      7216 22 00      7222 19 10
                7210 61 10      7216 31 11      7222 19 90
7203 90 00      7210 69 10      7216 31 19      7222 30 10
                7210 70 31      7216 31 91      7222 40 10
7206 10 00      7210 70 39      7216 31 99      7222 40 30
7206 90 00      7210 90 31      7216 32 11
                7210 90 33      7216 32 19      7225 11 00
7208 10 00      7210 90 38      7216 32 91      7225 19 10
7208 25 00                      7216 32 99      7225 19 90
7208 26 00      7211 13 00      7216 33 10      7225 20 20
7208 27 00      7211 14 10      7216 33 90      7225 30 00
7208 36 00      7211 14 90      7216 40 10      7225 40 20
7208 37 10      7211 19 20      7216 40 90      7225 40 50
7208 37 90      7211 19 90      7216 50 10      7225 40 80
7208 38 10      7211 23 10      7216 50 91      7225 50 00
7208 38 90      7211 23 51      7216 50 99      7225 91 10
7208 39 10      7211 29 20      7216 99 10      7225 92 10
7208 39 90      7211 90 11                      7225 99 10
7208 40 10                      7219 11 00
7208 40 90      7212 10 10      7219 12 10      7226 11 10
7208 51 10      7212 10 91      7219 12 90      7226 19 10
7208 51 30      7212 20 11      7219 13 10      7226 19 30
7208 51 50      7212 30 11      7219 13 90      7226 20 20
7208 51 91      7212 40 10      7219 14 10      7226 91 10
7208 51 99      7212 40 91      7219 14 90      7226 91 90
7208 52 10      7212 50 31      7219 21 10      7226 92 10
7208 52 91      7212 50 51      7219 21 90      7226 93 20
7208 52 99      7212 60 11      7219 22 10      7226 94 20
7208 53 10      7212 60 91      7219 22 90      7226 99 20
7208 53 90                      7219 23 00
7208 54 10      7213 10 00      7219 24 00      7227 10 00
7208 54 90      7213 20 00      7219 31 00      7227 20 00
7208 90 10      7213 91 10      7219 32 10      7227 90 10
                7213 91 20      7219 32 90      7227 90 50
7209 15 00      7213 91 41      7219 33 10      7227 90 95
7209 16 10      7213 91 49      7219 33 90
7209 16 90      7213 91 70      7219 34 10      7228 10 10
7209 17 10      7213 91 90      7219 34 90      7228 10 30
7209 17 90      7213 99 10      7219 35 10      7228 20 11
7209 18 10      7213 99 90      7219 35 90      7228 20 19
7209 18 91                      7219 90 10      7228 20 30
7209 18 99      7214 20 00                      7228 30 20
7209 25 00      7214 30 00      7220 11 00      7228 30 41
7209 26 10      7214 91 10      7220 12 00      7228 30 49
7209 26 90      7214 91 90      7220 20 10      7228 30 61
7209 27 10      7214 99 10      7220 90 11      7228 30 69
7209 27 90      7214 99 31      7220 90 31      7228 30 70
7209 28 10      7214 99 39                      7228 30 89
7209 28 90      7214 99 50      7221 00 10      7228 60 10
7209 90 10      7214 99 61      7221 00 90      7228 70 10
                7214 99 69                      7228 70 31
7210 11 10      7214 99 80      7222 11 11      7228 80 10
7210 12 11      7214 99 90      7222 11 19      7228 80 90
7210 12 19                      7222 11 21
7210 20 10      7215 90 10      7222 11 29      7301 10 00
7210 30 10

    ANEXA 6.2
    la normele metodologice

           Modelul licentei de export tip sistem dubla supraveghere
 ______________________________________________________________________________
| 1. Exporter (name, full address,|        ORIGINAL       | 2. No              |
|    country)                     |_______________________|____________________|
|                                 | 3. Year               | 4. Product group   |
|                                 |_______________________|____________________|
|                                 |                                            |
|_________________________________|                                            |
| 5. Consignee (name, full        |                EXPORT DOCUMENT             |
|    address, country)            |                                            |
|                                 |        (under double checking system)      |
|                                 |                                            |
|                                 |____________________________________________|
|                                 | 6. Country of origin  | 7. Country of      |
|                                 |                       |    destination     |
|_________________________________|_______________________|____________________|
| 8. Place and date of shipment - | 9. Supplementary details                   |
|    means of transport           |                                            |
|                                 |                                            |
|                                 |                                            |
|                                 |                                            |
|_________________________________|____________________________________________|
|10. Description of goods -           |11. CN code|12. Quantity*1)|13. Fob     |
|    manufacturer                     |           |               |    value*2)|
|                                     |           |               |            |
|                                     |           |               |            |
|                                     |           |               |            |
|                                     |           |               |            |
|                                     |           |               |            |
|                                     |           |               |            |
|                                     |           |               |            |
|                                     |           |               |            |
|_____________________________________|___________|_______________|____________|
|14. CERTIFICATION BY THE COMPETENT AUTHORITY                                  |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|____________________________________                                          |
|15. Competent authority (name, full | At               on                     |
|    address, country)               |                                         |
|                                    |                                         |
|                                    |                                         |
|                                    |                                         |
|                                    | (Signature)                   (Stamp)   |
|                                    |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
    *1) Show net weight (kg) and also quantity in the unit prescribed where
other than net weight.
    *2) In the currency of the sale contract.

    ANEXA 6.3
    la normele metodologice

    Modelul cererii de licenta de export tip sistem dubla supraveghere
 ______________________________________________________________________________
| 1. Numele si adresa         |         ORIGINAL         | Nr.                 |
|    exportatorului           |                          | inregistrare        |
|                             |__________________________|_____________________|
|                             |                     CERERE                     |
|                             |                Pentru eliberare                |
|_____________________________|                                                |
| 2. Numele si adresa completa|                LICENTE DE EXPORT               |
|    a importatorului         |       de produse siderurgice in sistem de      |
|                             |              dubla supraveghere in             |
|                             |                Uniunea Europeana               |
|                             |________________________________________________|
|                             | 4. Tara de destinatie                          |
|_____________________________|________________________________________________|
| 3. Numele si adresa firmei  | 7. Termenul de livrare prevazut pentru         |
|    producatoare din Romania |    expediere                                   |
|                             |________________________________________________|
|                             |11. Conditia de plata                           |
|                             |________________________________________________|
|                             |12. Moneda in care se efectueaza plata          |
|_____________________________|________________________________________________|
| 5. Denumirea marfurilor si  | 6. Calitatea|A. Pozitia|B. Greutatea|C. Valoare|
|    caracteristici           |    marfii   |  tarifara|   neta (t) |  FOB/Tona|
|                             |             | (8 cifre)|            |          |
|                             |             |          |            |          |
|                             |             |          |            |          |
|                             |             |          |            |          |
|                             |             |          |            |          |
|                             |             |          |            |          |
|                             |             |          |            |          |
|_____________________________|_____________|__________|____________|__________|
| Mentiunea Departamentului de Comert Exterior.                                |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| 8. Daca pentru marfa solicitata a mai  DA   9. Cererea se refera la o     DA |
|    fost eliberata anterior o licenta   NU      livrare pentru prima data  NU |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|10. LICENTELE ELIBERATE ANTERIOR SI GRADUL DE UTILIZARE                       |
|______________________________________________________________________________|
| Nr. licenta/data eliberarii|        Aprobat         |         Exportat       |
|                            |________________________|________________________|
|                            |  Cantitate |  Valoare  |  Cantitate |  Valoare  |
|____________________________|____________|___________|____________|___________|
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|                            |            |           |            |           |
|____________________________|____________|___________|____________|___________|
|13. Certificam exactitatea datelor inscrise in prezenta cerere, existenta     |
|    contractului intern cu producatorul _____________________________________ |
|    si acceptul acestuia ca marfa sa fie exportata                            |
|______________________________________________________________________________|
|      Functia, numele si prenumele         |     Data intocmirii cererii      |
|                                           |                                  |
|       (Semnatura)      (Stampila)         |                                  |
|___________________________________________|__________________________________|



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1494/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1494 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu