HOTARARE Nr. 1196 din 24 octombrie 2002
pentru aprobarea Normelor generale privind controlul oficial al alimentelor
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 819 din 13 noiembrie 2002

In temeiul art. 107 din Constitutie,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
(1) Se aproba Normele generale privind controlul oficial al alimentelor,
prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
(2) Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor
elabora programe care stabilesc natura si frecventa controalelor ce se
efectueaza periodic.
Art. 2
Autoritatile competente ale Ministerului Sanatatii si Familiei si ale
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, precum si Autoritatea
Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor duce la indeplinire prevederile
prezentei hotarari.
Art. 3
Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME GENERALE
privind controlul oficial al alimentelor
Art. 1
(1) Prezentele norme stabilesc principiile generale pentru efectuarea
controlului oficial al alimentelor care sunt destinate comercializarii pe piata
interna sau exportului, precum si alimentelor oferite cu titlu gratuit de catre
agenti economici, asociatii sau fundatii.
(2) Controlul oficial al alimentelor, denumit in continuare control,
reprezinta inspectia efectuata de autoritatile competente asupra alimentelor,
aditivilor alimentari, vitaminelor, sarurilor minerale, oligoelementelor, altor
aditivi alimentari destinati punerii pe piata ca atare, precum si materialelor
si obiectelor care vin in contact cu alimentele, pentru a se verifica
respectarea dispozitiilor legale in vigoare referitoare la prevenirea
riscurilor pentru sanatatea publica, garantarea tranzactiilor comerciale
corecte, protejarea intereselor consumatorului si informarea acestuia.
(3) Prezentele norme sunt aplicabile si situatiilor in care sunt adoptate
reglementari de aceeasi forta juridica, cu un anumit specific, in masura in
care nu contravin acestora.
(4) Prezentele norme nu se aplica controlului metrologic.
Art. 2
Autoritatile competente vor lua toate masurile pentru a asigura efectuarea
controlului alimentelor in conformitate cu prezentele norme.
Art. 3
(1) Controlul va fi efectuat:
- periodic;
- ori de cate ori se suspecteaza o neregula.
(2) Controlul se efectueaza prin utilizarea de mijloace adecvate scopului
si poate viza toate etapele de productie, fabricatie, import, prelucrare,
depozitare, transport, distributie si comercializare.
(3) Controlul va fi efectuat, de regula, fara avertisment prealabil.
(4) Pentru fiecare control se selecteaza dintre etapele prevazute la alin.
(2) cele mai potrivite pentru examinare.
Art. 4
Controlul efectuat potrivit prevederilor art. 5 - 8 va cuprinde una sau mai
multe dintre urmatoarele operatiuni:
1. inspectia;
2. prelevarea de probe, esantioane, analiza, respectiv examinarea acestora;
3. controlul igienei personalului;
4. examinarea materialelor scrise si documentare;
5. examinarea tuturor sistemelor de verificare stabilite de agentul
economic si a rezultatelor obtinute.
Art. 5
(1) In timpul inspectiei se verifica urmatoarele:
a) starea si modul de utilizare a terenului, a constructiilor si
instalatiilor, a birourilor si a altor spatii, a vecinatatilor, a mijloacelor
de transport, masinilor si echipamentelor utilizate in diferitele etape
prevazute in art. 3 alin. (2);
b) materiile prime, ingredientele, materialele tehnologice auxiliare si
alte produse utilizate pentru prepararea si producerea alimentelor;
c) produsele semifabricate;
d) produsele finite;
e) materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele;
f) produsele si procedeele de curatare si intretinere, precum si
pesticidele;
g) procedeele utilizate pentru fabricarea sau prelucrarea alimentelor;
h) etichetarea si prezentarea alimentelor;
i) metodele de conservare.
(2) Inspectia prevazuta la alin. (1) poate fi suplimentata cu urmatoarele
operatiuni:
a) realizarea de interviuri cu conducatorul unitatii inspectate si cu
personalul salariat;
b) citirea valorilor inregistrate de aparatele de masura instalate de
unitatea inspectata;
c) verificarea de catre autoritatile competente, cu propriile aparate de
masura, a valorilor inregistrate cu aparatele de masura instalate de unitatea
inspectata.
Art. 6
(1) Pentru efectuarea de analize se vor recolta esantioane si se vor
preleva probe din produsele si, respectiv, materiile si materialele prevazute
in art. 5 alin. (1) lit. b) - f).
(2) Persoanele fizice si/sau juridice care au fost supuse controlului in
conditiile prezentelor norme pot solicita o eventuala contraexpertiza ce va fi
efectuata de persoane sau de institutii abilitate si imputernicite in acest
sens.
(3) Analizele vor fi efectuate de laboratoare acreditate. Autoritatile
competente pot da si altor laboratoare dreptul de efectuare a acestor analize.
(4) Metodele de analiza care se utilizeaza vor fi selectate in functie de
urmatoarele criterii:
a) specificitate;
b) acuratete;
c) variatii ale repetabilitatii si ale reproductivitatii in cadrul
aceluiasi laborator si intre laboratoare diferite; aceste valori trebuie sa fie
obtinute in urma unui proces de colaborare organizat in conformitate cu un
protocol recunoscut pe plan international si trebuie sa fie exprimate intr-o
forma recunoscuta pe plan international;
d) limita de detectie;
e) sensibilitate;
f) practicabilitate;
g) alte criterii stabilite in functie de necesitati.
(5) Metodele de analiza care se aplica uniform unor grupe variate de
marfuri vor avea intaietate fata de metodele care se aplica grupelor
individuale de marfuri.
Art. 7
(1) Persoanele care, in exercitarea atributiilor lor, intra in contact
direct sau indirect cu materiile, materialele si/sau produsele prevazute in
art. 5 alin. (1) lit. b) - f) trebuie sa fie supuse unui control igienic in
conformitate cu prevederile art. 4 pct. 3.
(2) Controlul prevazut la alin. (1) are ca obiect verificarea respectarii
normelor de igiena privind igiena personala si a echipamentului si nu are nici
o legatura cu examinarile medicale obligatorii pentru persoanele care lucreaza
in sectorul alimentar.
Art. 8
(1) Inspectorii pot examina in cursul etapelor de verificare prevazute la
art. 3 alin. (2) materialul scris si documentele cu privire la activitatea
controlata detinute de persoanele fizice si juridice supuse controlului.
(2) Inspectorii pot face copii sau lua extrase din materialele scrise ori
din documentele care le-au fost predate spre examinare.
Art. 9
In cazul in care inspectorii descopera sau suspecteaza o neregula, ei au
obligatia sa aplice masurile necesare, in conditiile legii.
Art. 10
(1) Inspectorii au dreptul, conform legii, de a realiza operatiunile
prevazute la art. 5 - 9.
(2) Persoanele fizice sau juridice controlate sunt obligate sa se supuna
inspectiei si sa asiste inspectorii in exercitarea atributiilor lor.
Art. 11
(1) Persoanele fizice si juridice supuse controlului au, potrivit legii,
dreptul la contestatie impotriva masurilor aplicate de autoritatile competente
in decursul efectuarii controlului.
(2) Autoritatile competente trebuie sa stabileasca prin lege obligatia
inspectorilor privind pastrarea secretului profesional.