Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 565 din 20 octombrie 1973

pentru ratificarea Conventiei privind solutionarea pe cale arbitrala a litigiilor de drept civil decurgand din raporturile de colaborare economica si tehnico-stiintifica

ACT EMIS DE:                CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 176 din  9 noiembrie 1973


SmartCity3


    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Conventia privind solutionarea pe cale arbitrala a litigiilor de drept civil decurgand din raporturile de colaborare economica si tehnico-stiintifica.

                           CONVENTIE
privind solutionarea pe cale arbitrala a litigiilor de drept civil decurgand din raporturile de colaborare economica si tehnico-stiintifica*)
--------------
    *) Traducere.

    Guvernele Republicii Populare Bulgaria, Republicii Populare Ungare, Republicii Democrate Germane, Republicii Populare Mongole, Republicii Populare Polone, Republicii Socialiste Romania, Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste si Republicii Socialiste Cehoslovace,
    calauzindu-se dupa nazuinta de a asigura conditii juridice favorabile pentru adancirea si perfectionarea in continuare a colaborarii economice si tehnico-stiintifice reciproce,
    pornind de la faptul ca solutionarea corespunzatoare a problemelor litigioase care apar in cursul infaptuirii acestei colaborari contribuie la dezvoltarea ei cu succes,
    tinand seama ca instantele de arbitraj din tarile lor si-au dovedit in practica utilitatea, ca instrument eficient de solutionare a litigiilor legate de operatiunile de comert exterior si
    in scopul folosirii si mai largi a acestor instante de arbitraj prin trecerea in competenta lor a litigiilor de drept civil decurgand din raporturile privind toate felurile de colaborare economica si tehnico-stiintifica,
    au convenit asupra celor ce urmeaza:

    Art. 1
    1. Toate litigiile dintre organizatiile economice, decurgand din raporturi contractuale ca si din alte raporturi de drept civil, care apar intre ele in procesul colaborarii economice si tehnico-stiintifice a tarilor participante la prezenta conventie, vor fi solutionate pe cale arbitrala, cu excluderea competentei, pentru asemenea litigii, a instantelor de stat.
    2. Prin raporturile prevazute la punctul 1 se inteleg atat raporturile din contractele de vanzare-cumparare de marfuri, specializate si cooperare in productie, executare de lucrari de antrepriza, constructii, montaje, proiectari, prospectari, cercetari stiintifice, lucrari de proiectari-experimentari, efectuarea serviciilor de transporturi-expeditii si a altor servicii, cat si alte raporturi de drept civil care apar in procesul colaborarii economice si tehnico-stiintifice a tarilor participante la conventie.
    3. Prin organizatii economice, in sensul prezentei conventii, se inteleg intreprinderile, trusturile, uniunile, combinatele, directiile generale care functioneaza pe baza de gestiune economica, precum si institutele de cercetari stiintifice, birourile de proiectare-experimentare si alte asemenea organizatii care sunt subiecte de drept civil si care isi au sediul in diferite tari participante la prezenta conventie.
    Art. 2
    1. Litigiile prevazute la articolul I vor fi examinate de instanta de arbitraj de pe langa camera de comert din tara paratului sau - cu acordul parintilor - dintr-o tara terta participanta la prezenta conventie.
    2. In cazurile in care, pentru examinarea diferitelor categorii de litigii, in tarile participante la conventie exista instante de arbitraj specializate, examinarea unor astfel de litigii se va face - cu acordul partilor - de catre instante de arbitraj.
    3. Cererea reconventionala si cererea de compensare, care decurg din acelasi raport juridic ca si cererea principala, vor fi examinate de aceeasi instanta arbitrala care examineaza cererea principala.
    Art. 3
    1. Cererile cu privire la incheierea contractului sau la acceptarea anumitor prevederi contractuale nu sunt supuse examinarii de catre instantele de arbitraj.
    2. Prevederea punctului 1 din prezentul articol nu aduce atingerea competentei instantei de arbitraj in ce priveste examinarea cererilor partii prejudiciate in legatura cu plata penalitatii prevazute pentru incalcarea unei intelegerea privind incheierea in viitor a unui contract sau in legatura cu acoperirea prejudiciilor cauzate printr-o asemenea incalcare.
    Art. 4
    1. Hotararile instantelor de arbitraj, prevazute la punctul 1 al articolului II, sunt definitive si obligatorii. Ele se executa de catre parti de bunavoie.
    2. Aceste hotarari se recunosc fara vreo alta procedura si se pun in executare in oricare dintre tarile participante la conventie, in acelasi mod ca si hotararile definitive ale instantelor de stat din tara de executare.
    3. In cazul tranzactiilor aprobate de instanta de arbitraj se aplica in mod corespunzator prevederile punctelor 1 si 2 din prezentul articol.
    4. Prevederile punctelor 1 si 2 din prezentul articol se aplica, de asemenea, si hotararilor instantelor de arbitraj specializate, aratate la punctul 2 al articolului II din prezenta conventie, precum si tranzactiile aprobate de instanta de arbitraj specializata, daca legislatia tarii in care se afla o asemenea instanta de arbitraj nu prevede altfel.
    5. Hotararile instantelor de arbitraj aratate in articolul II din prezenta conventie, neexecutate de bunavoie, si tranzactiile aprobate de aceste instante, pot fi puse in executare silita in termen de 2 ani. Acest termen de prescriptie incepe sa curga din ziua in care hotararea arbitrala a fost inmanata partii care cere executarea, iar in cazul comunicarii hotararii prin posta, din ziua primirii spre expediere a scrisorii recomandate, mentionata in stampila postei. In ce priveste tranzactia, termenul mentionat se socoteste din ziua incheierii unei asemenea tranzactii.
    Art. 5
    1. Executarea hotararii arbitrale poate fi refuzata de catre instanta judecatoreasca de executare din tara de executare numai in cazurile:
    a) daca hotararea a fost pronuntata cu incalcarea regulilor privind competenta, stabilite prin prezenta conventie, sau
    b) daca partea impotriva careia s-a pronuntat hotararea va dovedi ca a fost lipsita de posibilitatea de a-si apara drepturile ca urmare a incalcarii regulilor procedurii arbitrale sau ca urmare a altor imprejurari pe care nu le-a putut preveni si despre care nu a putut incunostinta instanta arbitrala, sau
    c) daca partea impotriva careia s-a pronuntat hotararea arbitrala va dovedi ca aceasta hotarare, in baza legislatiei nationale a tarii in care a fost pronuntata, a fost desfiintata sau executarea ei a fost suspendata.
    2. In cazul in care s-a refuzat executarea hotararii arbitrale pentru motivele prevazute la punctul 1 literele a) si b) din prezentul articol, partea in favoarea careia s-a pronuntat hotararea are dreptul sa introduca o noua actiune la organul competent, pe acelasi temei, in termen de 3 luni incepand de la data hotararii definitive prin care s-a refuzat executarea.
    Art. 6
    1. In materiile reglementate prin prezenta conventie in raporturile dintre tarile participante la aceasta nu se aplica prevederile conventiilor bilaterale si multilaterale incheiate anterior de ele, cu exceptia conventiilor in temeiul carora unele categorii de litigii de drept civil au fost trecute in competenta exclusiva a anumitor organe.
    2. Prezenta conventie nu se aplica, de asemenea, litigiilor de drept civil care, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare in momentul semnarii conventiei, sunt de competenta exclusiva a instantelor judecatoresti sau a altor organe de stat.
    Art. 7
    Prezenta conventie nu se aplica litigiilor in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a conventiei.
    Art. 8
    1. Prezenta conventie urmeaza a fi ratificata de tarile care au semnat-o. Instrumentele de ratificare se predau, spre pastrare, Secretariatului Consiliului de Ajutor Economic Reciproc, care va indeplini functiile de depozitar al acestei conventii.
    2. Prezenta conventie va intra in vigoare in a 90-a zi, socotita din ziua predarii, spre pastrare, depozitarului a celui de-al cincilea instrument de ratificare.
    3. Pentru tarile ale caror instrumente de ratificare vor fi predate, spre pastrare, depozitarului dupa intrarea in vigoare a prezentei conventii, aceasta va intra in vigoare in a 90-zi, socotita din ziua predarii catre depozitar a instrumentelor lor de ratificare.
    Art. 9
    1. La prezenta conventie, dupa intrarea ei in vigoare, pot adera alte tari, cu acordul tarilor participante la conventie, pe calea transmiterii catre depozitar a documentelor cu privire la o asemenea aderare. Aderarea se considera intrata in vigoare dupa expirarea a 90 de zile de la data primirii de catre depozitar a ultimei comunicari privind acordul cu o asemenea aderare.
    2. Tara care a aderat la prezenta conventie instiinteaza depozitarul despre instanta de arbitraj din aceasta tara, corespunzatoare instantei de arbitraj prevazuta la punctul 1 al articolului II din prezenta conventie, care va examina litigiile prevazute la articolul I al acestei conventii.
    Art. 10
    Fiecare tara participanta la prezenta conventie poate sa o denunte, instiintand despre aceasta depozitarul. Denuntarea intra in vigoare dupa 12 luni din ziua primirii acestei instiintari de catre depozitar. Denuntarea conventiei nu priveste litigiile care, la intrarea ei in vigoare, se afla in curs de solutionare potrivit prezentei conventii.
    Art. 11
    Depozitarul va instiinta neintarziat toate tarile care au semnat prezenta conventie si care au aderat la aceasta, cu privire la data predarii spre pastrare a fiecarui instrument de ratificare sau document de aderare, data intrarii in vigoare a conventiei, precum si cu privire la primirea de catre acesta a altor instiintari decurgand din prezenta conventie.
    Art. 12
    Depozitarul prezentei conventii va intreprinde masurile corespunzatoare pentru inregistrarea acestei conventii la Secretariatul Organizatiei Natiunilor Unite, in conformitate cu carta acesteia.
    Art. 13
    Prezenta conventie se preda spre pastrare depozitarului, care va transmite copii certificate, in mod corespunzator, de pe conventie tarilor care au semnat conventia si care au aderat la aceasta.
    Intocmita la Moscova la 26 mai 1972, intr un singur exemplar in limba rusa.

                                               


SmartCity5

COMENTARII la Decretul 565/1973

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 565 din 1973
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decretul 565/1973
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu