Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 727 din 13 septembrie 2007

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 121 alin. 2 din Codul de procedura civila

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 681 din 8 octombrie 2007



Ioan Vida                               - preşedinte

Nicolae Cochinescu              -judecător

Aspazia Cojocaru                  -judecător

Acsinte Gaspar                      -judecător

Petre Ninosu                          -judecător

Ion Predescu                         -judecător

Puskas Valentin Zoltan          -judecător

Tudorel Toader                      -judecător

Augustin Zegrean                  -judecător

Ion Tiucă                                - procuror

Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 121 alin. 2 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Cabinetul Individual de Avocatură „Mocanu Luminiţa Alina" din Bucureşti în Dosarul nr. 15.097/303/2006 al Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti.

La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.

La dosarul cauzei a fost depusă o cerere din partea autorului excepţiei prin care acesta solicită acordarea unui termen în vederea pregătirii apărării.

Referitor la această cerere, reprezentantul Ministerului Public arată că autorul excepţiei a avut suficient timp la dispoziţie din momentul ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la instanţa de fond, 8 februarie 2007, şi pană la data prezentă de a-şi angaja un avocat în vederea pregătirii apărării.

Curtea, deliberand, respinge cererea, deoarece nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 156 alin. 1 din Codul de procedură civilă.

Pe fond, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, întrucat critica vizează probleme de aplicare a textului de lege supus controlului, aspecte ce excedează competenţei Curţii.

CURTEA,

avand în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

Prin Incheierea din 20 martie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 15.097/303/2006, Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia ' de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 121 alin. 2 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Cabinetul Individual de Avocatură „Mocanu Luminiţa Alina" din Bucureşti.

In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine că dispoziţiile art. 121 alin. 2 din Codul de procedură civilă contravin prevederilor constituţionale ale art. 21 alin. (1) şi (3), întrucat nu prevăd dreptul părţilor de a ataca separat încheierea prin care instanţa se pronunţa asupra cererii de declarare a dezbaterilor secrete. Astfel, consideră că procesul poate continua în şedinţă publică numai după ce încheierea prin care s-a soluţionat această cerere rămane irevocabilă, în caz contrar existand posibilitatea ca partea care a solicitat ca desfăşurarea dezbaterilor în şedinţă secretă să sufere un prejudiciu care nu poate fi remediat ulterior. Prin urmare, textul de lege criticat este neconstituţional, deoarece nu permite asigurarea unui control imediat al legalităţii încheierii, fapt ce determină încălcarea dreptului la un proces'echitabil.

Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucat dispoziţiile criticate lasă la aprecierea instanţei judecătoreşti soluţionarea cererii de încuviinţare a desfăşurării dezbaterilor în şedinţă secretă, instanţa putand opta pentru înlăturarea principiului publicităţii care guvernează procesul civil numai în ipotezele strict şi limitativ prevăzute de legiuitor. In plus, mijloacele procedurale puse la îndemana părţilor diferă tocmai datorită caracterului special al procedurii, fără ca prin aceasta să se instituie vreo discriminare, în sensul dezavantajării vreuneia dintre ele, iar lipsa unei căi de atac împotriva încheierii prin care se respinge cererea privind desfăşurarea dezbaterilor în şedinţă secretă nu contravine principiului constituţional prevăzut de art. 21 alin. (1) din Constituţie.

In conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

Guvernul apreciază că reglementarea prevăzută de art. 121 alin. 2 din Codul de procedură civilă constituie, în fapt, o garanţie a aplicării principiului privind judecarea unei cauze în mod echitabil şi într-un termen rezonabil, în scopul înlăturării oricăror abuzuri din partea părţilor, prin care s-ar tinde la tergiversarea nejustificată a soluţionării unui proces.

Avocatul Poporului consideră neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate, arătand că posibilitatea instanţei de a dispune ca dezbaterile să se facă în şedinţă secretă, în anumite condiţii, nu aduce atingere liberului acces la justiţie şi nici nu sunt de natură să îngrădească dreptul părţilor de a beneficia de un proces echitabil.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinand încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 121 alin. 2 din Codul de procedură civilă, care au următorul conţinut: „Instanţa poate să dispună ca dezbaterile să se facă în şedinţă secretă, dacă dezbaterea publică ar putea vătăma ordinea sau moralitatea publică sau pe părţi. In acest caz, părţile vor putea fi însoţite, în afară de apărătorii lor, de cel mult două persoane desemnate de ele."

Autorul excepţiei susţine că dispoziţiile legale criticate încalcă prevederile constituţionale ale art. 11 alin. (2), potrivit cărora „Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern", ale art. 21 alin. (1) şi (3) care consacră liberul acces la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, ale art. 53 referitoare la restrangerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, precum şi ale art. 129 privitoare la folosirea căilor de atac.

De asemenea, sunt invocate şi prevederile internaţionale cuprinse în art. 6 şi 13 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, privind dreptul persoanei la un proces echitabil, precum şi în art. 7 şi 8 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Examinand excepţia de neconstituţionalitate, Curtea observă că dispoziţiile art. 121 alin. 1 din Codul de procedură civilă consacră unul dintre principiile fundamentale ale dreptului procesual civil, respectiv principiul publicităţii dezbaterilor, şi constituie expresia prevederilor constituţionale ale art. 127, potrivit căruia „Şedinţele de judecată sunt publice, afară de cazurile prevăzute de lege", şi a reglementării cuprinse în art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, conform căreia „Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale[...]. Hotărarea [judecătorească] trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci cand interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă atunci cand, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei".

Principiul publicităţii implică, pe de o parte, desfăşurarea şedinţelor de judecată în prezenţa părţilor şi în condiţii care să garanteze posibilitatea publicului de a asista la dezbateri şi, pe de altă parte, pronunţarea hotărarii prin care se soluţionează cauza în şedinţă publică. El constituie premisa unei justiţii independente şi imparţiale care asigură părţilor garanţia respectării dreptului la un proces echitabil.

De la principiul publicităţii dezbaterilor, Codul de procedură civilă instituie două excepţii, potrivit dispoziţiilor art. 121 alin. 2, atunci cand dezbaterea publică ar putea vătăma ordinea sau moralitatea publică, pe de o parte, sau părţile implicate în proces, pe de altă parte, dezbaterile urmand a se desfăşura în şedinţă secretă. Astfel, instanţa poate dispune din oficiu sau la cererea uneia dintre părţi, prin încheiere, continuarea procesului într-un cadru limitat sub aspectul accesului publicului, părţile putand fi însoţite, în afară de apărătorii lor, de cel mult două persoane desemnate de ele.

In ceea ce priveşte critica autorului excepţiei, conform căreia împotriva încheierii prin care instanţa se pronunţă asupra caracterului public sau secret al dezbaterilor nu poate fi exercitat apelul sau recursul, Curtea reţine că, potrivit prerogativelor consacrate de art. 126 şi 129 din Constituţie, numai legiuitorul este în măsură să reglementeze competenţa instanţelor şi procedura de judecată şi să stabilească hotărarile judecătoreşti împotriva cărora pot fi exercitate căile de atac şi condiţiile în care pot fi folosite aceste căi. In ceea ce priveşte încheierile, ca specie de hotărari judecătoreşti pronunţate în cursul procesului, dar prin care nu se soluţionează fondul cauzei şi nu se întrerupe cursul judecăţii, acestea nu pot fi atacate, de regulă, decat odată cu hotărarile judecătoreşti care soluţionează fondul cauzei, care sunt, potrivit dreptului nostru procesual civil, sentinţele şi deciziile. Regula exercitării căilor de atac împotriva încheierilor numai odată cu hotărarea prin care s-a soluţionat fondul cauzei corespunde necesităţii de a asigura desfăşurarea procesului cu celeritate, într-un termen rezonabil, exigenţă recunoscută cu valoare de principiu atat în sistemul nostru procesual, cat şi în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului si a libertăţilor fundamentale, care consacră la art. 6 paragraful 1 dreptul oricărei persoane „la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale". Sub acest aspect, prin asigurarea posibilităţii exercitării căilor de atac împotriva hotărarilor judecătoreşti care soluţionează fondul cauzei, se garantează accesul liber la justiţie.

In legătură cu invocarea încălcării art. 13 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, Curtea reţine că acest text nu prevede un dublu grad de jurisdicţie, această garanţie procedurală existand doar în materie penală, potrivit art. 2 din Protocolul nr. 7 la Convenţie. Astfel, reglementarea convenţională presupune doar existenţa posibilităţii efective de a supune judecăţii unei instanţe naţionale cazul violării unui drept consacrat de Convenţie şi, în consecinţă, nu impune un anumit număr al gradelor de jurisdicţie sau un anumit număr al căilor de atac. Or, această exigenţă este îndeplinită de dispoziţia legală supusă controlului de constituţionalitate, care prevede tocmai posibilitatea părţii interesate de a solicita instanţei să se pronunţe cu privire la caracterul public sau secret al şedinţei de judecată.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 121 alin. 2 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Cabinetul Individual de Avocatură „Mocanu Luminiţa Alina" din Bucureşti în Dosarul nr. 15.097/303/2006 al Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 13 septembrie 2007.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Mihaela Senia Costinescu


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 727/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 727 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 727/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu