Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 64*) din 21 mai 1996

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 181 din  7 august 1996


SmartCity3


    *) Definitiva prin nerecurare.

    Viorel Mihai Ciobanu       - presedinte
    Antonie Iorgovan           - judecator
    Victor Dan Zlatescu        - judecator
    Raul Petrescu              - procuror
    Gabriela Dragomirescu      - magistrat - asistent

    Pe rol pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate a Legii nr. 18/1968 privind controlul provenientei unor bunuri ale persoanelor fizice, care nu au fost dobandite in mod licit, ridicata de Mihaila Anuta si Mihaila Ioan in Dosarul nr. 5.892/1995 al Judecatoriei Bacau.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta din 15 mai 1996 in prezenta lui Mihaila Anuta si a procurorului si in lipsa lui Mihaila Ioan, legal citat, si au fost consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 21 mai 1996.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine:
    Prin incheierea din 20 noiembrie 1995, pronuntata in Dosarul nr. 5.892/1995, Judecatoria Bacau a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 18/1968, ridicata de Mihaila Anuta si Mihaila Ioan. In motivarea exceptiei se arata ca dispozitiile Legii nr. 18/1968 contravin in totalitate Constitutiei si sunt deci abrogate, in temeiul art. 150 alin. (1) din aceasta. Se sustine ca legea incalca prevederile constitutionale referitoare la ocrotirea proprietatii, care nu fac distinctie intre proprietatea publica si cea privata, precum si faptul ca activitatea desfasurata de comisiile de cercetare constituite potrivit art. 4 din lege este o activitate specific judecatoreasca, iar componenta acestora contravine Legii nr. 92/1992 si Legii nr. 59/1993. Legea nr. 18/1968 incalca, de asemenea, si art. 41 alin. (7) din Constitutie care stabileste prezumtia de legalitate a dobandirii averii. Se mai sustine si ca prevederile art. 12 din lege contravin dreptului de aparare, stabilit de Constitutie in art. 24, prin aceea ca cercetatii nu au dreptul de a declara recurs impotriva incheierii de clasare, pronuntata de comisia de cercetare.
    Exprimandu-si opinia, judecatoria opineaza ca Legea nr. 18/1968 in totalitate si art. 4 in special nu au fost abrogate implicit prin art. 150 alin. (1) din Constitutie, deoarece: art. 41 alin. (7) din Legea fundamentala prevede doar ca averea dobandita in mod licit nu poate fi confiscata si deci, per a contrario, dobandirea ilicita nu este ocrotita; prin Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca nu s-a exclus expres sesizarea instantei de catre comisia de cercetare reglementata de lege, iar Legea nr. 59/1993 consacra plenitudinea de jurisdictie cu privire la incheierile de sesizare a instantei de catre comisia de cercetare.
    In vederea solutionarii exceptiei, s-au solicitat, potrivit art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, puncte de vedere Camerei Deputatilor, Senatului si Guvernului.
    Guvernul, in punctul de vedere exprimat, apreciaza ca Legea nr. 18/1968 este in vigoare, cu exceptia art. 2 alin. 2 care este abrogat implicit prin art. 150 alin. (1) din Constitutie, deoarece contravine prevederilor constitutionale ale art. 41 alin. (7).
    Camera Deputatilor si Senatul nu si-au exprimat punctele de vedere.

    CURTEA,
analizand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partii si concluziile procurorului, prevederile Legii nr. 18/1968 raportate la dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Desi este vorba de un act normativ anterior Constitutiei, Curtea este competenta sa se pronunte asupra exceptiei, in temeiul art. 26 alin. (3) teza I din Legea nr. 47/1992, deoarece pe baza lui s-au stabilit raporturi juridice dupa intrarea in vigoare a Constitutiei din anul 1991.
    Legea nr. 18 din 24 iunie 1968 privind controlul provenientei unor bunuri ale persoanelor fizice, care nu au fost dobandite in mod licit, republicata in anul 1983 si modificata prin art. III din Legea nr. 45 din 4 iulie 1991 privind modificarea unor dispozitii referitoare la activitatea de judecata, nu este neconstitutionala in intregul ei, deoarece Constitutia, potrivit art. 41 alin. (7) si art. 54, ocroteste averea dobandita in mod licit si cetatenii romani trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti.
    Curtea constata insa ca legea cuprinde exprimari care nu mai corespund actualelor realitati sociale, economice, politice si dispozitii care trebuie revazute in lumina Constitutiei. Aceasta sarcina revine insa Consiliului Legislativ, care, potrivit art. 150 alin. (2) din Constitutie, trebuie sa examineze conformitatea legislatiei cu prevederile acesteia si sa faca Parlamentului sau, dupa caz, Guvernului, propuneri corespunzatoare.
    Cat priveste textele mentionate in mod expres in exceptia de neconstitutionalitate, respectiv art. 2 alin. 2, art. 4 si art. 12 alin. 1 din Legea nr. 18/1968, sunt de retinut urmatoarele:
    Dispozitiile art. 2 alin. 2 din Legea nr. 18/1968, care stabilesc ca "prin justificarea provenientei bunurilor se intelege obligatia persoanei in cauza de a dovedi caracterul licit al mijloacelor folosite pentru dobandirea sau sporirea bunurilor", sunt contrare prevederilor art. 41 alin. (7) teza II din Constitutie care instituie prezumtia caracterului licit al dobandirii bunurilor. Urmeaza, deci, sa se constate ca art. 2 alin. 2 din Legea nr. 18/1968, cu modificarile ulterioare, este abrogat potrivit art. 150 alin. (1) din Constitutie.
    Cat priveste art. 4, urmare modificarii prin Legea nr. 45 din 4 iulie 1991, el are urmatorul continut: "Verificarea sesizarilor si cererilor aratate la art. 3 se face de o comisie de cercetare, care functioneaza pe langa fiecare judecatorie si este alcatuita din:
    - un judecator de la judecatorie, desemnat de presedintele tribunalului judetean, in calitate de presedinte;
    - un procuror de la procuratura locala, desemnat de procurorul-sef al procuraturii judetene, si un delegat desemnat de directorul administratiei financiare judetene.
    Presedintele si membrii comisiei sunt desemnati sau, dupa caz, alesi pe o perioada de 2 ani, tinandu-se seama de pregatirea profesionala si de experienta lor de viata.
    Comisia are un secretar, desemnat de presedintele judecatoriei dintre grefierii acestei instante".
    Reglementarea prin art. 4 din Legea nr. 18/1968 a modului de constituire si de functionare a comisiilor de cercetare nu ingradeste liberul acces la justitie prevazut de art. 21 din Constitutie, care inseamna posibilitatea juridica de a avea acces la structurile judecatoresti prevazute de dispozitiile constitutionale ale art. 125 si de Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, astfel incat nu se poate retine ca art. 4 din Legea nr. 18/1968 ar contraveni art. 21 si art. 125 din Constitutie.
    Nici art. 12 alin. 1 din Legea nr. 18/1968, potrivit caruia "impotriva incheierii de clasare a comisiei de cercetare pot face recurs, in termen de 15 zile de la data comunicarii, procuratura locala, administratia financiara si persoana care a facut sesizarea", in legatura cu care se sustine ca incalca art. 21 din Constitutie, intrucat nu acorda cercetatilor dreptul la recurs impotriva incheierilor de clasare ale comisiilor de cercetare, nu este neconstitutional.
    Potrivit art. 128 din Constitutie, "impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii". Din aceasta dispozitie constitutionala rezulta ca numai partile interesate pot exercita caile de atac prevazute de lege, or, cercetatul nu are interes sa declare recurs impotriva incheierii de clasare pronuntate de comisia de cercetare.
    Pentru motivele aratate, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 1, art. 3, art. 13 alin. (1) 1it. A. c), art. 25 si art. 26 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA
    In numele legi
    DECIDE:
    Admite in parte exceptia de neconstitutionalitate invocata de Mihaila Ioan si Mihaila Anuta cu domiciliul in Buhusi, str. Republicii, bl. 42, sc. B, Ap. 7, judetul Bacau, in Dosarul nr. 5.892/1995 al Judecatoriei Bacau si constata ca art. 2 alin. 2 din Legea nr. 18/1968 privind controlul provenientei unor bunuri ale persoanelor fizice, care nu au fost dobandite in mod licit, este abrogat potrivit art. 150 alin. (1) din Constitutie.
    Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
    Pronuntata in sedinta din 21 mai 1996.

                PRESEDINTE,
                prof. univ. dr.
                Viorel Mihai Ciobanu


                       Magistrat-asistent,
                       Gabriela Dragomirescu
SmartCity5

COMENTARII la Decizia 64/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 64 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu