Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 624 din 17 noiembrie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 313 alin. 3, art. 318 si art. 360 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1121 din 13 decembrie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida               - presedinte
    Aspazia Cojocaru        - judecator
    Acsinte Gaspar          - judecator
    Kozsokar Gabor          - judecator
    Ion Predescu            - judecator
    Serban Viorel Stanoiu   - judecator
    Iuliana Nedelcu         - procuror
    Ioana Marilena Chiorean - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 313 alin. 3, art. 318 si art. 360 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Asezamantul Cultural "Academia Catavencu" in Dosarul nr. 1.422/2005 al Tribunalului Sibiu - Sectia penala.
    La apelul nominal se constata lipsa partilor, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, reprezentantul Ministerului Public invoca problema inadmisibilitatii exceptiei de neconstitutionalitate, apreciind ca autorul exceptiei critica, in realitate, absenta unor dispozitii legale care sa permita comunicarea copiei actului de sesizare a instantei si a hotararii judecatoresti tuturor inculpatilor, iar nu numai celor aflati in stare de detinere, absenta care nu intra in competenta de solutionare a Curtii Constitutionale. Pe fond, arata ca, asa cum a statuat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in jurisprudenta sa, nu se impune o forma specifica in care acuzatul sa fie informat, astfel incat o informare chiar verbala este suficienta. De asemenea, Curtea de la Strasbourg a statuat ca inclusiv o hotarare judecatoreasca redactata in forma rezumata, fara a prevedea calea de atac, intruneste conditiile unui proces echitabil (Cauza Zoon contra Olandei, 2000).

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 13 iunie 2005, pronuntata in Dosarul nr. 1.422/2005, Tribunalul Sibiu - Sectia penala a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 313 alin. 3, art. 318 si art. 360 din Codul de procedura penala. Exceptia a fost ridicata de Asezamantul Cultural "Academia Catavencu" intr-o cauza penala avand ca obiect recursul declarat de autorul exceptiei - parte responsabila civilmente impotriva unei sentinte penale a Judecatoriei Sibiu prin care acesta a fost obligat la plata unor daune morale, in solidar cu inculpatul, achitat pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 205 si 206 din Codul penal.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca, avand in vedere importanta actului de trimitere in judecata a inculpatilor, este imperios necesar ca acesta sa fie adus la cunostinta fiecarui inculpat, indiferent daca se afla in stare de arest sau in stare de libertate si ca aceasta comunicare a plangerii prealabile (asemenea comunicarii rechizitoriului) ar duce la o mai buna desfasurare a procesului penal, inculpatul avand posibilitatea sa isi formuleze apararea avand deplina cunostinta de acuzatiile care i se aduc prin actul de trimitere in judecata.
    Totodata, sustine ca netrimiterea de copii de pe plangerea prealabila tuturor inculpatilor, iar nu numai celor aflati in stare de detinere, contravine si dreptului la aparare, intrucat este obligatia statului, cel care organizeaza procesul penal, "de a face un efort pentru comunicarea plangerii prealabile", cu atat mai mult cu cat cel care sesizeaza instanta in cadrul plangerii prealabile este partea vatamata, care poate fi obligata sa depuna mai multe exemplare.
    De asemenea, autorul exceptiei sustine ca prin necomunicarea plangerii prealabile si prin necomunicarea integrala a hotararii instantei catre inculpat se instituie o inegalitate de tratament intre partile care participa la procesul penal fata de cele care participa la procesul civil. Astfel, arata ca, potrivit art. 114^1 alin. 2 din Codul de procedura civila, presedintele va dispune sa se comunice paratului, odata cu citatia, copii de pe cererea de chemare in judecata si de pe inscrisuri, iar ratiunea acestui text legal este ca partea interesata sa poata cunoaste pretentiile reclamantului, dandu-i-se astfel posibilitatea sa-si formuleze apararile inca de la primul termen de judecata. In penal, potrivit dispozitiilor legale criticate, doar inculpatul aflat in stare de detinere primeste o copie a actului de sesizare, ceilalti inculpati cercetati in stare de libertate fiind privati de acest drept. De asemenea, mai arata ca, in civil, paratului i se comunica hotararea pronuntata de instanta in intregul ei, iar nu numai dispozitivul acesteia, ca in penal, astfel incat partea interesata este in masura ca in termenul legal de la comunicarea acesteia sa poata formula motivele de apel sau recurs.
    Tribunalul Sibiu - Sectia penala si-a exprimat opinia in sensul ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, aratand ca dispozitiile legale criticate au rolul de a ocroti drepturile procesuale ale unei categorii distincte de inculpati, a celor aflati in stare de detinere, "care nu intra in categoria obisnuita a celor aflati in stare de libertate, care pot sa se ocupe de procesele in care sunt implicati". Totodata, arata ca imprejurarea ca, din motive imputabile partilor aflate in stare de libertate, procesul se poarta in lipsa acestora, nu poate fi apreciata ca o modalitate de discriminare judiciara intre inculpatii aflati in stare de detentie si cei aflati in libertate, ci, dimpotriva, necomunicarile in discutie sunt menite a ocroti, "chiar daca aparent indirect", drepturile procesuale ale persoanelor implicate in proces, determinandu-le sa acorde o atentie sporita cauzei.
    Potrivit dispozitiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, considerand ca autorul exceptiei formuleaza o interpretare per a contrario a dispozitiilor criticate din Codul de procedura penala, potrivit carora comunicarea actului de sesizare s-ar face exclusiv catre inculpatii aflati in stare de detinere, iar nu si catre cei aflati in stare de libertate. Situatia inculpatului aflat in stare de detinere, caruia i se comunica actul de sesizare, nu poate fi apreciata ca fiind mai favorabila fata de cea a inculpatului aflat in stare de libertate, deoarece acesta din urma, fiind chemat prin citatie procedurala, are posibilitatea sa ia cunostinta de actul de sesizare a instantei. Astfel, prevederile art. 313 alin. 3 din Codul de procedura penala, care prevad in mod expres dreptul inculpatilor aflati in stare de detinere de a li se comunica actul de sesizare a instantei, nu exclud comunicarea acestuia inculpatilor aflati in stare de libertate. In acest sens arata ca toti inculpatii beneficiaza de aceleasi drepturi inca din faza urmaririi penale, deoarece, potrivit art. 250 din Codul de procedura penala, dupa punerea in miscare a actiunii penale, organul de cercetare penala procedeaza la prezentarea materialului de urmarire penala fata de toti inculpatii, fara a distinge daca se afla sau nu in stare de detentie.
    Totodata, arata ca instituirea regulilor de desfasurare a procesului in fata instantelor judecatoresti este, potrivit art. 126 alin. (2) din Constitutie, de competenta, exclusiva a legiuitorului, care poate institui reguli speciale de procedura in considerarea unor situatii speciale.
    Referitor la pretinsa incalcare a art. 16 alin. (1) din Constitutie, apreciaza ca dispozitiile legale criticate nu contin discriminari in functie de criteriile prevazute de art. 4 din Constitutie, ci, dimpotriva, urmaresc evitarea unei discriminari, asigurand posibilitatea inculpatului aflat in stare de detinere de a-si organiza apararea in conditii cat mai apropiate de acelea ale inculpatului aflat in stare de libertate.
    In ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate raportate la art. 24 din Constitutie referitor la dreptul la aparare, apreciaza ca acesta nu este afectat prin dispozitiile legale criticate, deoarece inculpatul aflat in stare de libertate, fiind chemat prin citatie procedurala, are posibilitatea efectiva de a lua cunostinta oricand, direct sau prin aparator, de actul de sesizare a instantei si isi poate organiza apararea utilizand toate mijloacele prevazute de lege. De altfel, inculpatul cunoaste toate actele dosarului, intrucat procurorul, potrivit art. 257 din Codul de procedura penala, este obligat, la terminarea urmaririi penale, sa-i prezinte materialul de urmarire penala.
    Avocatul Poporului apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. Astfel, in ceea ce priveste dispozitiile art. 16 alin. (1) din Constitutie, considera ca instituirea prin dispozitiile legale criticate a unor reguli speciale privind procedura de desfasurare a procesului penal nu aduce atingere principiului egalitatii in fata legii, intrucat, asa cum a constatat Curtea Constitutionala in jurisprudenta sa, situatiile in mod obiectiv diferite justifica existenta unui tratament juridic diferit.
    Cat priveste critica de neconstitutionalitate raportata la art. 24 din Constitutie si la art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, apreciaza ca normele criticate nu aduc atingere dreptului persoanei ca, in tot cursul procesului penal, sa fie asistata de un avocat, ales sau numit din oficiu, si de a se prevala, neingradit, de toate garantiile procesului echitabil. Astfel, organele de urmarire penala, in exercitarea rolului activ, sunt obligate sa explice invinuitului sau inculpatului, precum si celorlalte parti drepturile lor procesuale.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat Curtii Constitutionale punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si celor ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 313 alin. 3, art. 318 si art. 360 din Codul de procedura penala, modificate prin Legea nr. 281/2003 privind modificarea si completarea Codului de procedura penala si a unor legi speciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 468 din 1 iulie 2003. In urma acestor modificari, dispozitiile legale criticate au urmatorul cuprins:
    - Art. 313 alin. 3: "In cauzele in care inculpatul este trimis in judecata in stare de arest, presedintele instantei, la primirea dosarului, fixeaza un termen care, potrivit art. 300^1, nu poate fi mai mare de 48 de ore, inauntrul caruia se comunica citatia impreuna cu o copie a actului de sesizare a instantei.";
    - Art. 318: "La termenul de judecata, dupa strigarea cauzei si apelul partilor, presedintele verifica identitatea inculpatului. In cazul cand inculpatul se afla in stare de detinere, presedintele se incredinteaza daca a primit in termenul prevazut in art. 313 alin. 3 copia actului de sesizare a instantei. Cand actul nu a fost comunicat, daca inculpatul cere, judecata se amana, iar presedintele ii inmaneaza o copie de pe actul de sesizare a instantei, facandu-se mentiune despre aceasta in incheierea de sedinta.
    De asemenea, judecata se amana la cererea inculpatului, cand comunicarea s-a facut cu mai putin de 3 zile inaintea termenului de judecata.";
    - Art. 360: "Copii de pe dispozitivul hotararii se comunica partilor care au lipsit atat la judecata, cat si la pronuntare.
    Inculpatului detinut sau aflat in vreuna dintre situatiile prevazute in art. 171 alin. 2, care a lipsit de la pronuntarea hotararii, i se comunica copia dispozitivului hotararii. De asemenea, copia dispozitivului hotararii se comunica administratiei locului de detinere."
    Autorul exceptiei considera ca dispozitiile legale criticate contravin prevederilor art. 16 alin. (1) si art. 24 din Constitutie, care au urmatorul cuprins:
    - Art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.";
    - Art. 24: "(1) Dreptul la aparare este garantat.
    (2) In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu."
    De asemenea, autorul exceptiei sustine ca dispozitiile legale criticate contravin si prevederilor art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care au urmatorul continut:
    "1. Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinte poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta atunci cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei.
    2. Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia va fi legal stabilita.
    3. Orice acuzat are, in special, dreptul:
    a) sa fie informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa;
    b) sa dispuna de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii sale;
    c) sa se apere el insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare pentru a plati un aparator, sa poata fi asistat in mod gratuit de un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer;
    d) sa intrebe daca sa solicite audierea martorilor acuzarii si sa obtina citarea si audierea martorilor apararii in aceleasi conditii ca si martorii acuzarii;
    e) sa fie asistat in mod gratuit de un interpret, daca nu intelege sau nu vorbeste limba folosita la audiere."
    Analizand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea retine ca autorul exceptiei este nemultumit de omisiunea legiuitorului de a reglementa obligativitatea comunicarii catre inculpatul aflat in libertate a copiei actului de sesizare a instantei, precum si a dispozitivului hotararii judecatoresti pronuntate in cauza. Astfel, autorul exceptiei considera ca o copie de pe actul de sesizare si de pe hotararea judecatoreasca ar trebui sa primeasca si inculpatii aflati in stare de libertate, iar nu numai cei aflati in stare de detinere.
    Curtea constata ca aceasta "critica de neconstitutionalitate" vizeaza, in realitate, o problema de legiferare, problema care constituie atributul suveran al Parlamentului, care, potrivit art. 61 alin. (1) din Constitutie, este "unica autoritate legiuitoare a tarii".
    Avand in vedere aceste considerente, precum si faptul ca, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, Curtea se pronunta numai asupra constitutionalitatii actelor cu care a fost sesizata, fara a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului, exceptia de neconstitutionalitate urmeaza a fi respinsa ca inadmisibila.

    Pentru considerentele expuse mai sus, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge, ca fiind inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 313 alin. 3, art. 318 si art. 360 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Asezamantul Cultural "Academia Catavencu" in Dosarul nr. 1.422/2005 al Tribunalului Sibiu - Sectia penala.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 17 noiembrie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,
                              Ioana Marilena Chiorean

                                             


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 624/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 624 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 624/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu