E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 40 din  9 martie 2004

privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului

ACT EMIS DE: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 234 din 17 martie 2004


SmartCity3


    Avand in vedere dubla calitate a Consiliului National al Audiovizualului, de garant al interesului public si de autoritate unica de reglementare in domeniul serviciilor de programe audiovizuale,
    convinsi ca libertatea de exprimare si asigurarea accesului neingradit la orice informatie de interes public constituie fundamente esentiale ale unei societati democrate, tinand seama de faptul ca exercitarea dreptului la libera exprimare comporta indatoriri si responsabilitati,
    avand in vedere obligatia radiodifuzorilor de a informa publicul prin prezentarea corecta si impartiala a faptelor si a evenimentelor, ca si obligatia Consiliului National al Audiovizualului de a asigura respectarea exprimarii pluraliste de idei si opinii, precum si pluralismul surselor de informare a publicului,
    in temeiul art. 3 alin. (2) si al art. 17 alin. (1) lit. d) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,

    membrii Consiliului National al Audiovizualului adopta urmatoarea decizie:

    Art. 1
    (1) In programele de stiri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala si culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii:
    a) asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica;
    b) asigurarea unei distinctii clare intre faptele si opiniile prezentate;
    c) evitarea oricaror forme de discriminare, in special pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie.
    (2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate si in cazul in care punctele de vedere exprimate apartin expertilor, jurnalistilor, reprezentantilor partidelor neparlamentare, minoritatilor, organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor si patronatelor.
    (3) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie se asigura, de regula, in cadrul aceleiasi emisiuni sau, in mod exceptional, in emisiunile urmatoare; in cazul in care cei solicitati refuza sa-si precizeze punctul de vedere, acest fapt se mentioneaza pe post.
    Art. 2
    Principiile enuntate la alin. (1) al art. 1 nu exclud posibilitatea radiodifuzorului de a-si exprima opinia in legatura cu subiectul prezentat.
    Art. 3
    In vederea respectarii si garantarii prevederilor alin. (1) si (2) ale art. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2003, precum si a prevederilor art. 1 din prezenta decizie, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni audiovizuale editate, prezentate, moderate sau realizate de parlamentari, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, persoane cu functii in structura partidelor politice sau purtatori de cuvant ai acestora, persoane desemnate public sa candideze sau care si-au anuntat public intentia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale.
    Art. 4
    (1) In aplicarea art. 1 alin. (1) lit. a), radiodifuzorii aflati sub jurisdictia Romaniei vor respecta regula celor trei parti, dupa cum urmeaza:
    a) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata opozitiei parlamentare (senatori, deputati, persoane cu functii de conducere in partide, primari, consilieri locali si judeteni);
    b) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata reprezentantilor autoritatii publice centrale (primul-ministru, ministri, secretari de stat, prefecti si purtatori de cuvant ai acestora);
    c) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata partidelor care formeaza majoritatea parlamentara (senatori, deputati, persoane cu functii de conducere in partide, primari, consilieri locali si judeteni).
    (2) Se excepteaza de la regula celor trei parti timpul alocat primului-ministru, atunci cand acesta reprezinta Romania la evenimente internationale oficiale, interne sau externe.
    Art. 5
    In emisiunile de dezbatere, de divertisment si sportive reprezentantii puterii si opozitiei, in cazul in care sunt invitati, vor beneficia de conditii egale de exprimare.
    Art. 6
    In cadrul programelor de stiri si dezbateri care abordeaza probleme de interes public privind minoritatile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta si punctul de vedere al acestora.
    Art. 7
    Radiodifuzorii trebuie sa precizeze calitatea politica a persoanelor care isi exprima punctele de vedere in cadrul programelor audiovizuale.
    Art. 8
    In cadrul emisiunilor cu caracter informativ radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    a) rigoare si exactitate in redactarea si prezentarea informatiilor, astfel incat sensul stirilor sa nu fie deformat prin modul de formulare, prin titluri, prin trunchiere sau prin alte procedee tehnice;
    b) intre subiectul tratat si imaginile ce insotesc comentariul sa existe o conexiune reala;
    c) sa se asigure o distinctie clara intre reconstituirea faptului cu ajutorul altor persoane si imaginile si/sau sunetul inregistrate la evenimentul real;
    d) in cazul prezentarii de materiale audiovizuale provenind din surse externe redactiei, sa se precizeze acest lucru;
    e) in enuntarea unor ipoteze sau a unor relatii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, sa se solicite si un punct de vedere al unei persoane cu competenta in domeniu;
    f) sondajele de opinie prezentate sa fie insotite de urmatoarele informatii:
    - denumirea institutiei care a realizat sondajul;
    - data sau intervalul in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
    - dimensiunea esantionului si eroarea maxima de esantionare;
    - solicitantul sondajului;
    g) televotul sau anchetele facute pe strada sa nu fie prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social sau etnic.
    Art. 9
    (1) In cazul informarii asupra unor accidente, dezastre sau tragedii colective, se va evita accentuarea gratuita a starii de ingrijorare si se vor cita sursele de informare.
    (2) Se vor evita speculatiile asupra evenimentelor tragice, a cauzelor si consecintelor lor ori prezentarea repetata a unor imagini socante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panica in randul publicului.
    (3) Nu se va preciza numele victimelor, pana la comunicarea sau confirmarea oficiala a acestora.
    Art. 10
    (1) Radiodifuzorii care dau publicitatii date, informatii, avertizari si prognoze meteorologice sunt obligati sa precizeze sursa de informare.
    (2) Serviciile publice de radio si televiziune sunt obligate sa aduca la cunostinta publicului, in mod repetat, informatiile, prognozele generale si avertizarile meteorologice referitoare la fenomenele meteorologice periculoase, furnizate de Centrul meteorologic national.
    Art. 11
    In vederea informarii corecte a populatiei despre iminenta producerii unor dezastre si a zonelor de risc potential, despre masurile de prevenire, de interventie operativa si de refacere in cazul dezastrelor (calamitati naturale si alte catastrofe), pentru diminuarea efectelor sociale, economice si ecologice ale acestora radiodifuzorii au obligatia sa confrunte informatiile primite din surse proprii sau de la colaboratori ocazionali cu informatiile detinute de autoritatile competente, inainte de a transmite stiri si puncte de vedere care pot genera panica in randul populatiei; in cazul in care versiunile primite difera, se va transmite in mod obligatoriu si informatia provenita de la sursa autorizata legal, cu mentionarea acesteia.
    Art. 12
    (1) Informatiile si comunicatele oficiale ale autoritatilor publice cu privire la dezastre, la starea de urgenta sau la starea de asediu se difuzeaza integral si cu prioritate.
    (2) In conformitate cu prevederile legale, decretul de instituire a starii de asediu sau a starii de urgenta, impreuna cu masurile urgente de aplicare, se aduc neintarziat la cunostinta populatiei; decretul se difuzeaza pe posturile de radio si de televiziune in cel mult doua ore de la semnare si este difuzat in mod repetat in primele 24 de ore de la instituirea starii de asediu sau de urgenta.
    (3) Informatiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenta, cu exceptia celor referitoare la dezastre, se dau publicitatii numai cu avizul autoritatilor militare.
    (4) Pe timpul starii de asediu sau al starii de urgenta radiodifuzorii sunt obligati sa transmita, cu prioritate, mesajele autoritatilor militare, la cererea acestora.
    Art. 13
    (1) Prezenta siglei serviciului de programe de televiziune pe intreaga durata a difuzarii, cu exceptia timpului afectat publicitatii, este obligatorie.
    (2) Afisarea pe ecran a informatiilor ce se impun pentru precizarea caracterului transmisiei este obligatorie in urmatoarele cazuri:
    a) la transmiterea in direct a unor emisiuni, evenimente sau manifestari, cu exceptia buletinelor de stiri, se va face mentiunea "transmisiune in direct" sau "direct" pe intreaga durata a emisiunii ori transmisiei;
    b) la difuzarea, in reluare, a emisiunilor informative, politice, social-economice, sportive, culturale, religioase si de divertisment se va face mentiunea "reluare" sau "in reluare", pe intreaga durata a difuzarii acestora.
    Art. 14
    In cazul utilizarii unor imagini si/sau inregistrari sonore de arhiva in alte emisiuni decat cele avand caracter retrospectiv declarat, este obligatorie informarea publicului prin mentiunea "arhiva"; data filmarii sau a inregistrarii trebuie precizata daca este necesara pentru intelegerea corecta a informatiei.
    Art. 15
    Incalcarea de catre radiodifuzori a prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 91 din Legea nr. 504/2002, cu modificarile ulterioare.
    Art. 16
    Incepand cu data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se abroga Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 274/2003 privind asigurarea informarii corecte a opiniei publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 699 din 6 octombrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

           Presedintele Consiliului National al Audiovizualului,
                                Radu FilipSmartCity5

COMENTARII la Decizia 40/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 40 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    Hi everyone i want to share my amazing testimony on how Dr Wealth transformed my financial life, i still find it difficult to believe that i now worth millions of dollars, am from US i have been playing lotto for so long and i have never win any reasonable amount, i was glancing through things online and i came across a testimony of a woman who won a very huge amount of money with the help of Dr Wealth who prayed for her and gave her a winning numbers to play, and surprisingly her name came out among the winners she won 36 million dollars, so i also decided to try my luck i contacted the Dr Wealth and i also asked him for help and he told me what i needed to do which was a very easy task which i did and on the second after he has made prayers for me he gave me some numbers and told me that i should go and play so i went to play the number in the morning and on Tuesday i went to check the result there i got the shock of my life, i saw my name amongst the winners list i won an amount i have never dreamed of, my mouth was open and i didn't know what to say, i just want the worlds to know that there is a great man called Dr Wealth, if you have been playing lotto game and you never won i will advice you to contact Dr Wealth for help and i promise you he will never fail you, here are his contacts, you can email him on Drwealthmag@gmail.com you can also WhatsApp him on +14752913784. GOODLUCK!
ANONIM a comentat Ordin 2540 2021
    vc3cvwrcvwc
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    IS IT POSSIBLE TO ACTUALLY GET BACK FUNDS LOST TO CRYPTOCURRENCY SCAM? ABSOLUTELY, YES. DO YOU NEED TO GET BACK ACCESS TO YOUR CRYPTO WALLET? DO YOU NEED TO RECOVER YOUR BTC FUNDS? THEN YOU MUST CONTACT THE RIGHT AGENCY TO ACHIEVE THIS. CYBERWALLFIRE is a financial regulator, private investigation and funds recovery body that specializes in cases concerning ethical hacking, cryptocurrency, FAKE investment schemes and recovery scam. If you wish to recover your crypto and Bitcoin, Cyberwallfire is the right agency to contact.You can reach them via E-mail: CYBERWALLFIRE(@)TECHIE(.)COM
ANONIM a comentat Declaraţia 0 1992
    BITCOIN RECOVERY IS VERY MUCH REAL, AM A LIVING TESTIMONY!!!! I was actually fooled and scammed over ( $753,000 ) by someone I trusted with my funds through a transaction we did and I feel so disappointed and hurt knowing that someone can steal from you without remorse after trusting them, so I started searching for help legally to recover my stolen funds and latter came across a lot of testimonials about JAMESMCKAYWIZARD, an agent who helps in recovering lost funds, which I can tell has helped so many people who had contacted him regarding such issues and without a questionable doubt their funds was returned back to their wallet in a very short space of time, it took the expert 48hours to help me recover my funds and the best part of it all was that the scammers was actually located and arrested by local authorities in his region which was very relieving. Hope this helps as many people who have lost their hard earned money to scammers out of trust, you can reach him through the link below for help to recover your scammed funds and thank me later. Email Address: jamesmckaywizard@gmail.com Or WhatsApp: +919863293475
ANONIM a comentat Legea 4 2003
    Potřebujete naléhavou půjčku k obnovení vaší firmy? Vaše projekty? Vaše podnikání? Už se nebojte. Poskytujeme půjčky od 20 000 CZK do 50 000 000 CZK s úrokovou sazbou 3 %. Kontaktujte nás pro více informací. E-mail: strnadovahana9@gmail.com nebo WhatsApp +420608136440
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I am very happy, I am here to share my testimonies with the general public about what this man called Dr Adodo has just done for me , this man has just brought back my lost Ex husband to me with his great spell, i was married to this man called Steven we were together for a long time and we loved our self's but when i was unable to give he a child for 2 years he left me and told me he can't continue anymore then i was now looking for ways to get him back until a friend of mine told me about this man and gave his contact email (dradodojattotemple@yahoo.com) then you won't believe this when i contacted this man on my problems he prepared this spell cast and bring my lost husband back, and after a month i miss my month and go for a test and the result stated am pregnant am happy today am a mother of a baby girl, thank you once again the great Dr Adodo for what you have done for me, if you are out there passing through this same kind of problems you can contact he today on his mail ( dradodojattotemple@yahoo.com) on his Whatspp +18144484537 and he will also help you as well
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I am very happy, I am here to share my testimonies with the general public about what this man called Dr Adodo has just done for me , this man has just brought back my lost Ex husband to me with his great spell, i was married to this man called Steven we were together for a long time and we loved our self's but when i was unable to give he a child for 2 years he left me and told me he can't continue anymore then i was now looking for ways to get him back until a friend of mine told me about this man and gave his contact email (dradodojattotemple@yahoo.com) then you won't believe this when i contacted this man on my problems he prepared this spell cast and bring my lost husband back, and after a month i miss my month and go for a test and the result stated am pregnant am happy today am a mother of a baby girl, thank you once again the great Dr Adodo for what you have done for me, if you are out there passing through this same kind of problems you can contact he today on his mail ( dradodojattotemple@yahoo.com) on his Whatspp +18144484537 and he will also help you as well
ANONIM a comentat Raport 19373 2021
    Societatea financiară s-a specializat în toate domeniile. Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung. Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar. Oferim împrumuturi persoanelor fizice și juridice la o rată de 2% pe an, cu cea mai mare viteză și fiabilitate. Cei care au nevoie ne pot contacta pentru satisfacție: Email: poulaintherese4@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 19373 2021
    Societatea financiară s-a specializat în toate domeniile. Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung. Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar. Oferim împrumuturi persoanelor fizice și juridice la o rată de 2% pe an, cu cea mai mare viteză și fiabilitate. Cei care au nevoie ne pot contacta pentru satisfacție: Email: poulaintherese4@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 61 2021
    Societatea financiară s-a specializat în toate domeniile. Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung. Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar. Oferim împrumuturi persoanelor fizice și juridice la o rată de 2% pe an, cu cea mai mare viteză și fiabilitate. Cei care au nevoie ne pot contacta pentru satisfacție: Email: poulaintherese4@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu