E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 40 din  9 martie 2004

privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului

ACT EMIS DE: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 234 din 17 martie 2004


SmartCity3


    Avand in vedere dubla calitate a Consiliului National al Audiovizualului, de garant al interesului public si de autoritate unica de reglementare in domeniul serviciilor de programe audiovizuale,
    convinsi ca libertatea de exprimare si asigurarea accesului neingradit la orice informatie de interes public constituie fundamente esentiale ale unei societati democrate, tinand seama de faptul ca exercitarea dreptului la libera exprimare comporta indatoriri si responsabilitati,
    avand in vedere obligatia radiodifuzorilor de a informa publicul prin prezentarea corecta si impartiala a faptelor si a evenimentelor, ca si obligatia Consiliului National al Audiovizualului de a asigura respectarea exprimarii pluraliste de idei si opinii, precum si pluralismul surselor de informare a publicului,
    in temeiul art. 3 alin. (2) si al art. 17 alin. (1) lit. d) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,

    membrii Consiliului National al Audiovizualului adopta urmatoarea decizie:

    Art. 1
    (1) In programele de stiri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala si culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii:
    a) asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica;
    b) asigurarea unei distinctii clare intre faptele si opiniile prezentate;
    c) evitarea oricaror forme de discriminare, in special pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie.
    (2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate si in cazul in care punctele de vedere exprimate apartin expertilor, jurnalistilor, reprezentantilor partidelor neparlamentare, minoritatilor, organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor si patronatelor.
    (3) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie se asigura, de regula, in cadrul aceleiasi emisiuni sau, in mod exceptional, in emisiunile urmatoare; in cazul in care cei solicitati refuza sa-si precizeze punctul de vedere, acest fapt se mentioneaza pe post.
    Art. 2
    Principiile enuntate la alin. (1) al art. 1 nu exclud posibilitatea radiodifuzorului de a-si exprima opinia in legatura cu subiectul prezentat.
    Art. 3
    In vederea respectarii si garantarii prevederilor alin. (1) si (2) ale art. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2003, precum si a prevederilor art. 1 din prezenta decizie, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni audiovizuale editate, prezentate, moderate sau realizate de parlamentari, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, persoane cu functii in structura partidelor politice sau purtatori de cuvant ai acestora, persoane desemnate public sa candideze sau care si-au anuntat public intentia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale.
    Art. 4
    (1) In aplicarea art. 1 alin. (1) lit. a), radiodifuzorii aflati sub jurisdictia Romaniei vor respecta regula celor trei parti, dupa cum urmeaza:
    a) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata opozitiei parlamentare (senatori, deputati, persoane cu functii de conducere in partide, primari, consilieri locali si judeteni);
    b) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata reprezentantilor autoritatii publice centrale (primul-ministru, ministri, secretari de stat, prefecti si purtatori de cuvant ai acestora);
    c) o treime din timpul total destinat exprimarii punctelor de vedere ale reprezentantilor puterii si opozitiei va fi alocata partidelor care formeaza majoritatea parlamentara (senatori, deputati, persoane cu functii de conducere in partide, primari, consilieri locali si judeteni).
    (2) Se excepteaza de la regula celor trei parti timpul alocat primului-ministru, atunci cand acesta reprezinta Romania la evenimente internationale oficiale, interne sau externe.
    Art. 5
    In emisiunile de dezbatere, de divertisment si sportive reprezentantii puterii si opozitiei, in cazul in care sunt invitati, vor beneficia de conditii egale de exprimare.
    Art. 6
    In cadrul programelor de stiri si dezbateri care abordeaza probleme de interes public privind minoritatile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta si punctul de vedere al acestora.
    Art. 7
    Radiodifuzorii trebuie sa precizeze calitatea politica a persoanelor care isi exprima punctele de vedere in cadrul programelor audiovizuale.
    Art. 8
    In cadrul emisiunilor cu caracter informativ radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    a) rigoare si exactitate in redactarea si prezentarea informatiilor, astfel incat sensul stirilor sa nu fie deformat prin modul de formulare, prin titluri, prin trunchiere sau prin alte procedee tehnice;
    b) intre subiectul tratat si imaginile ce insotesc comentariul sa existe o conexiune reala;
    c) sa se asigure o distinctie clara intre reconstituirea faptului cu ajutorul altor persoane si imaginile si/sau sunetul inregistrate la evenimentul real;
    d) in cazul prezentarii de materiale audiovizuale provenind din surse externe redactiei, sa se precizeze acest lucru;
    e) in enuntarea unor ipoteze sau a unor relatii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, sa se solicite si un punct de vedere al unei persoane cu competenta in domeniu;
    f) sondajele de opinie prezentate sa fie insotite de urmatoarele informatii:
    - denumirea institutiei care a realizat sondajul;
    - data sau intervalul in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
    - dimensiunea esantionului si eroarea maxima de esantionare;
    - solicitantul sondajului;
    g) televotul sau anchetele facute pe strada sa nu fie prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social sau etnic.
    Art. 9
    (1) In cazul informarii asupra unor accidente, dezastre sau tragedii colective, se va evita accentuarea gratuita a starii de ingrijorare si se vor cita sursele de informare.
    (2) Se vor evita speculatiile asupra evenimentelor tragice, a cauzelor si consecintelor lor ori prezentarea repetata a unor imagini socante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panica in randul publicului.
    (3) Nu se va preciza numele victimelor, pana la comunicarea sau confirmarea oficiala a acestora.
    Art. 10
    (1) Radiodifuzorii care dau publicitatii date, informatii, avertizari si prognoze meteorologice sunt obligati sa precizeze sursa de informare.
    (2) Serviciile publice de radio si televiziune sunt obligate sa aduca la cunostinta publicului, in mod repetat, informatiile, prognozele generale si avertizarile meteorologice referitoare la fenomenele meteorologice periculoase, furnizate de Centrul meteorologic national.
    Art. 11
    In vederea informarii corecte a populatiei despre iminenta producerii unor dezastre si a zonelor de risc potential, despre masurile de prevenire, de interventie operativa si de refacere in cazul dezastrelor (calamitati naturale si alte catastrofe), pentru diminuarea efectelor sociale, economice si ecologice ale acestora radiodifuzorii au obligatia sa confrunte informatiile primite din surse proprii sau de la colaboratori ocazionali cu informatiile detinute de autoritatile competente, inainte de a transmite stiri si puncte de vedere care pot genera panica in randul populatiei; in cazul in care versiunile primite difera, se va transmite in mod obligatoriu si informatia provenita de la sursa autorizata legal, cu mentionarea acesteia.
    Art. 12
    (1) Informatiile si comunicatele oficiale ale autoritatilor publice cu privire la dezastre, la starea de urgenta sau la starea de asediu se difuzeaza integral si cu prioritate.
    (2) In conformitate cu prevederile legale, decretul de instituire a starii de asediu sau a starii de urgenta, impreuna cu masurile urgente de aplicare, se aduc neintarziat la cunostinta populatiei; decretul se difuzeaza pe posturile de radio si de televiziune in cel mult doua ore de la semnare si este difuzat in mod repetat in primele 24 de ore de la instituirea starii de asediu sau de urgenta.
    (3) Informatiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenta, cu exceptia celor referitoare la dezastre, se dau publicitatii numai cu avizul autoritatilor militare.
    (4) Pe timpul starii de asediu sau al starii de urgenta radiodifuzorii sunt obligati sa transmita, cu prioritate, mesajele autoritatilor militare, la cererea acestora.
    Art. 13
    (1) Prezenta siglei serviciului de programe de televiziune pe intreaga durata a difuzarii, cu exceptia timpului afectat publicitatii, este obligatorie.
    (2) Afisarea pe ecran a informatiilor ce se impun pentru precizarea caracterului transmisiei este obligatorie in urmatoarele cazuri:
    a) la transmiterea in direct a unor emisiuni, evenimente sau manifestari, cu exceptia buletinelor de stiri, se va face mentiunea "transmisiune in direct" sau "direct" pe intreaga durata a emisiunii ori transmisiei;
    b) la difuzarea, in reluare, a emisiunilor informative, politice, social-economice, sportive, culturale, religioase si de divertisment se va face mentiunea "reluare" sau "in reluare", pe intreaga durata a difuzarii acestora.
    Art. 14
    In cazul utilizarii unor imagini si/sau inregistrari sonore de arhiva in alte emisiuni decat cele avand caracter retrospectiv declarat, este obligatorie informarea publicului prin mentiunea "arhiva"; data filmarii sau a inregistrarii trebuie precizata daca este necesara pentru intelegerea corecta a informatiei.
    Art. 15
    Incalcarea de catre radiodifuzori a prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 91 din Legea nr. 504/2002, cu modificarile ulterioare.
    Art. 16
    Incepand cu data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se abroga Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 274/2003 privind asigurarea informarii corecte a opiniei publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 699 din 6 octombrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

           Presedintele Consiliului National al Audiovizualului,
                                Radu FilipSmartCity5

COMENTARII la Decizia 40/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 40 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu