Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. IV din 16 octombrie 2000

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 84 din 19 februarie 2001


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, referitor la aplicarea dispozitiilor art. 37 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 12 din 14 ianuarie 1994.
    Ministerul Public a fost reprezentat de Ion Ionescu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    Prim-adjunctul procurorului general a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca, dupa primirea plangerii formulate impotriva actului de constatare a contraventiei si de aplicare a amenzii, instanta careia ii revine competenta sa o solutioneze are obligatia de a cita persoana care a facut plangerea si organul care a aplicat sanctiunea, precum si orice alta persoana a carei ascultare o considera utila.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 37 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, astfel cum a fost modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 12 din 14 ianuarie 1994, instantele nu au un punct de vedere unitar referitor la persoanele care trebuie citate in vederea solutionarii plangerii formulate impotriva actului de constatare a contraventiei si de aplicare a amenzii.
    Astfel, unele instante au considerat ca agentul constatator si organul care a aplicat sanctiunea nu se citeaza, ci doar se asculta daca sunt prezenti sau daca instanta considera necesar, iar ca urmare nici nu pot uza de caile de atac prevazute de lege in cauzele avand ca obiect contestarea proceselor-verbale de constatare si de sanctionare a contraventiilor.
    Alte instante, dimpotriva, au apreciat ca in procesele avand ca obiect plangeri impotriva actului de constatare a contraventiei si de aplicare a amenzii trebuie sa se citeze nu numai persoana care a facut plangerea, ci si organul care a aplicat sanctiunea, cum este si cel de constatare al Ministerului Finantelor, ca parte in proces, precum si orice alta persoana a carei ascultare este utila cauzei.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Prin art. 31 alin. 1 din Legea nr. 32/1968, astfel cum a fost modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 12 din 14 ianuarie 1994, se prevede ca "impotriva actului de constatare a contraventiei si de aplicare a amenzii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia", iar potrivit art. 37 din aceeasi lege, "plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei competente, care citeaza pe cel care a facut plangerea, organul care a aplicat sanctiunea, precum si orice alta persoana in masura sa contribuie la rezolvarea justa a cauzei".
    Or, daca se are in vedere ca, in redactarea anterioara modificarii aduse prin ordonanta mentionata, in art. 37 din Legea nr. 32/1968 se prevedea ca "agentul constatator si organul care a aplicat sanctiunea nu se citeaza", este evident ca prin noul continut ce s-a dat textului de lege in discutie s-a urmarit inlaturarea acestei interdictii de citare si s-a instituit obligativitatea citarii nu numai a persoanei care a facut plangerea, ci si a organului care a aplicat sanctiunea, cu mentinerea concomitenta a posibilitatii chemarii oricarei alte persoane a carei ascultare instanta o considera utila cauzei.
    Inlaturarea interdictiei citarii agentului constatator al contraventiei si a organului care a aplicat sanctiunea, impusa de necesitatea promovarii accesului liber la justitie si a exercitarii neingradite a dreptului de aparare, asigura in acelasi timp realizarea principiului contradictorialitatii, esential pentru desfasurarea procesului in conditii de egalitate pentru toate partile din proces.
    Tot astfel asigurarea participarii si a agentului constatator, respectiv a organului care a aplicat sanctiunea contraventionala, asigura si acestei parti posibilitatea de a exercita caile de atac prevazute de lege, in conditii de egalitate cu partea care a uzat de calea de atac a plangerii.
    In acelasi timp principiul aflarii adevarului si necesitatea prevenirii oricaror erori in cunoasterea si in justa apreciere a faptelor impun ca instanta careia ii revine competenta de a solutiona plangerea sa uzeze de posibilitatea de a cita, in vederea ascultarii, orice alte persoane in masura sa contribuie la justa rezolvare a cauzei.

    In consecinta, in temeiul art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si al art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca, dupa primirea plangerii formulate impotriva actului de constatare a contraventiei si de aplicare a amenzii, instanta careia ii revine competenta de a o solutiona are obligatia sa citeze persoana care a facut plangerea si organul care a aplicat sanctiunea, precum si orice alta persoana a carei ascultare o considera utila cauzei.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    In aplicarea dispozitiilor art. 37 din Legea nr. 32/1968, astfel cum a fost modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 12 din 14 ianuarie 1994, stabileste ca, dupa primirea plangerii formulate impotriva actului de constatare a contraventiei si de aplicare a amenzii, instanta careia ii revine competenta de a o solutiona are obligatia de a cita persoana care a facut plangerea si organul care a aplicat sanctiunea, precum si orice alta persoana a carei ascultare o considera utila cauzei.
    Pronuntata in sedinta publica la data de 16 octombrie 2000.

            PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                         PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 4/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 4 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 4/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu