Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 290 din  1 noiembrie 2001

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 224 si ale art. 172 alin. 2 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 23 din 16 ianuarie 2002


SmartCity3


    Costica Bulai       - presedinte
    Nicolae Cochinescu  - judecator
    Constantin Doldur   - judecator
    Kozsokar Gabor      - judecator
    Petre Ninosu        - judecator
    Ioan Vida           - judecator
    Iuliana Nedelcu     - procuror
    Laurentiu Cristescu - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 224 si ale art. 172 alin. 2 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Andrei Cristian Rusu in Dosarul nr. 10.261/2001 al Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti.
    La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, arata ca anterior Curtea Constitutionala a mai fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a acestor dispozitii legale, exceptii pe care le-a respins ca neintemeiate. Invoca in acest sens Decizia nr. 210 din 26 octombrie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 5 martie 2001, si Decizia nr. 152 din 10 mai 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 463 din 14 august 2001. Mai arata ca, intrucat argumentele care stau la baza exceptiei de neconstitutionalitate nu aduc elemente noi care sa determine schimbarea practicii Curtii, solutia care se impune este respingerea exceptiei.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 23 aprilie 2001, pronuntata in Dosarul nr. 10.261/2001, Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 224 si ale art. 172 alin. 2 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata, prin aparator, de Andrei Cristian Rusu.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca dispozitiile art. 224 din Codul de procedura penala, referitoare la actele premergatoare urmaririi penale, raportate la dispozitiile art. 172 alin. 2 din acelasi cod, referitoare la asistenta juridica obligatorie in cursul urmaririi penale, sunt contrare prevederilor art. 20, art. 24 alin. (1) si ale art. 49 din Constitutie, precum si ale art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Autorul exceptiei mai arata ca pe parcursul procesului sau penal s-a incalcat dreptul inculpatului la aparare, in sensul ca in cursul actelor premergatoare nu a avut posibilitatea sa fie asistat de un avocat.
    Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, exprimandu-si opinia, apreciaza ca dispozitiile art. 224 si ale art. 172 alin. 2 din Codul de procedura penala sunt constitutionale, intrucat aparatorul unei persoane fata de care se efectueaza acte premergatoare nu este impiedicat sa asiste la efectuarea acestor acte. Imprejurarea ca art. 224 din Codul de procedura penala nu prevede acest drept al aparatorului nu conduce la interpretarea ca textul ar fi neconstitutional, atat timp cat dispozitiile art. 171 si urmatoarele din Codul de procedura penala, privitoare la asistenta juridica si reprezentare, sunt aplicabile pe toata durata procesului penal.
    Potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, arata ca exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 172 alin. 2 si ale art. 224 din Codul de procedura penala este neintemeiata in raport cu prevederile art. 24, 20 si 49 din Constitutie. In motivarea punctului de vedere se mentioneaza ca actele premergatoare se plaseaza in afara procesului penal si ca in cadrul lor se pot desfasura anumite activitati care, prin specificul lor, urmaresc completarea ori verificarea informatiilor pe care organele de urmarire penala le detin intr-o anumita cauza. Aceste acte premergatoare se realizeaza in vederea inceperii urmaririi penale si se situeaza inainte de declansarea fazei urmaririi penale, deci de inceperea procesului penal. De aceea actele premergatoare nu sunt de natura sa aduca atingere dreptului la aparare, atat timp cat acest drept este pe deplin respectat in cursul procesului penal, asa cum precizeaza art. 24 din Constitutie.
    In ceea ce priveste dispozitiile art. 172 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala, acestea nu fac altceva decat sa transpuna in Codul de procedura penala garantiile prevazute la art. 24 din Constitutie, prin acordarea posibilitatii partilor de a avea garantat, pe tot parcursul procesului penal, dreptul la aparare si de a beneficia, in cursul urmaririi penale, de un avocat. Se arata ca din redactarea art. 224 si a art. 172 alin. 2 din Codul de procedura penala nu rezulta o incalcare a art. 49 din Constitutie, asa cum s-a sustinut, iar in ceea ce priveste dreptul oricarui acuzat de a fi informat asupra naturii acuzatiei ce i se aduce, acesta este reflectat in art. 6 din Codul de procedura penala. In fine, se arata ca dispozitiile legale criticate nu sunt contrare nici prevederilor art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, referitoare la dreptul oricarui acuzat de a fi informat asupra naturii acuzatiei si de a dispune de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii sale. Se argumenteaza in acest sens ca, daca printre actele premergatoare s-ar intalni perchezitia sau ascultarea convorbirilor telefonice ori audierea persoanei suspectate, care pot reprezenta inceputul procesului penal, in sensul art. 6 din conventie, aceste prevederi nu sunt incalcate, atat timp cat pana la trimiterea in judecata persoana este instiintata si are timp suficient sa-si organizeze apararea. Or, potrivit Codului de procedura penala roman, persoana acuzata este instiintata, in timpul urmaririi penale, asupra naturii si cauzei acuzatiei ce i se aduce si in nici un caz o persoana nu poate fi trimisa in judecata fara ca aceasta sa fi avut timpul necesar pregatirii apararii sale. In ceea ce priveste drepturile persoanei acuzate de a se apara singura sau de a recurge la asistenta unui avocat, dreptul de a beneficia in anumite conditii de asistenta juridica gratuita, dreptul de a putea interoga martorii acuzarii si dreptul de a cita si interoga martorii apararii, in conditii similare celor ale acuzarii, si alte drepturi prevazute in Constitutie, toate sunt garantate in legea procesuala penala romana, astfel incat si sub acest aspect critica de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale mentionate este neintemeiata.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, sustinerile autorului exceptiei, punctul de vedere al Guvernului, raportul judecatorului-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptiile de neconstitutionalitate cu care a fost sesizata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 224 din Codul de procedura penala raportate la cele ale art. 172 alin. 2 din acelasi cod, care au urmatorul continut:
    - Art. 224: "In vederea inceperii urmaririi penale, organul de urmarire penala poate efectua acte premergatoare.
    De asemenea, in vederea strangerii datelor necesare organelor de urmarire penala pentru inceperea urmaririi penale, pot efectua acte premergatoare si lucratorii operativi din Ministerul de Interne, precum si din celelalte organe de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, anume desemnati in acest scop, pentru fapte care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale.
    Procesul-verbal prin care se constata efectuarea unor acte premergatoare poate constitui mijloc de proba.";
    - Art. 172 alin. 2: "Cand asistenta juridica este obligatorie, organul de urmarire penala va asigura prezenta aparatorului la ascultarea inculpatului."
    Aceste dispozitii legale sunt considerate de autorul exceptiei ca fiind contrare: prevederilor art. 24 alin. (1) din Constitutie, care stabilesc ca dreptul la aparare este garantat; prevederilor art. 49, in sensul carora restrangerea exercitarii unor drepturi sau a unor libertati trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o si nu poate atinge existenta dreptului sau a libertatii; prevederilor art. 20 din Constitutie raportate la cele ale art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care consacra, sub denumirea "Dreptul la un proces echitabil", dreptul oricarei persoane acuzate de a i se aduce la cunostinta acuzarea, de a i se asigura timpul si inlesnirile necesare pregatirii apararii sale, de a se apara singura sau de a fi asistata de aparator, de a asculta si propune martorii si alte drepturi procesuale.
    Dispozitiile constitutionale pe care autorul exceptiei considera ca prevederile criticate le incalca sunt urmatoarele:
    - Art. 20: "(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
    (2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale.";
    - Art. 24 alin. (1): "Dreptul la aparare este garantat.";
    - Art. 49: "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea sigurantei nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav.
    (2) Restrangerea trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o si nu poate atinge existenta dreptului sau a libertatii."
    Dispozitiile art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sunt urmatoarele:
    - Art. 6: "1. Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta atunci cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei.
    2. Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia va fi legal stabilita.
    3. Orice acuzat are, in special, dreptul:
    a) sa fie informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa;
    b) sa dispuna de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii sale;
    c) sa se apere el insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare pentru a plati un aparator, sa poata fi asistat in mod gratuit de un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer;
    d) sa intrebe sau sa solicite audierea martorilor acuzarii si sa obtina citarea si audierea martorilor apararii in aceleasi conditii ca si martorii acuzarii;
    e) sa fie asistat in mod gratuit de un interpret, daca nu intelege sau nu vorbeste limba folosita la audiere."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata. Se mai constata ca textele legale criticate nu aduc atingere in nici un mod dreptului fundamental la aparare in procesul penal.
    De altfel, cu privire la constitutionalitatea acestor dispozitii din Codul de procedura penala, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin mai multe decizii, dintre care mentionam: Decizia nr. 210 din 26 octombrie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 5 martie 2001, si Decizia nr. 138 din 8 mai 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 272 din 25 mai 2001. Prin aceste decizii Curtea Constitutionala a respins exceptiile de neconstitutionalitate, statuand ca prevederile art. 224 si 172 din Codul de procedura penala sunt in concordanta atat cu dispozitiile Constitutiei, cat si cu cele ale Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
    Intrucat nu au intervenit elemente noi, care sa determine schimbarea jurisprudentei Curtii Constitutionale in aceasta materie, argumentele exprimate in acele cauze raman valabile si in cauza de fata.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 1, art. 2, art. 13 alin. (1) lit. A.c), art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 224 din Codul de procedura penala raportate la cele ale art. 172 alin. 2 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Andrei Cristian Rusu in Dosarul nr. 10.261/2001 al Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 1 noiembrie 2001.

                      PRESEDINTE,
              prof. univ. dr. COSTICA BULAI

                              Magistrat asistent,
                              Laurentiu Cristescu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 290/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 290 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 290/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu