Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 210 din 30 noiembrie 1999

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 288^1 alin. 1 din Codul de procedura civila, introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 13/1998 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 76 din 21 februarie 2000


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Paula C. Pantea        - procuror
    Doina Suliman          - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 288^1 din Codul de procedura civila, introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 13/1998 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila, exceptie ridicata de Banca Agricola - S.A. - Sucursala coordonatoare Prahova in Dosarul nr. 5.073/1998 al Curtii Supreme de Justitie - Sectia comerciala.
    La apelul nominal Banca Agricola - S.A. - Sucursala coordonatoare Prahova este reprezentata de Mariana Tanase si Florin Nita, consilieri juridici; Gheorghe Savu este prezent personal si asistat de avocat Gheorghe Diaconescu; Viorica Liliana Savu este reprezentata de acelasi avocat; lipseste Societatea Comerciala "Boving" - S.A. Barcanesti, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, reprezentantul autorului exceptiei arata ca in prezent actul de justitie este grav prejudiciat de dispozitia art. 288^1 din Codul de procedura civila, introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 13/1998, referitoare la regula motivarii apelului in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii instantei de fond, prin aceea ca stinghereste si chiar uneori obstaculeaza accesul la justitie al partilor intr-o etapa jurisdictionala superioara. Apreciaza, avand in vedere caracterul devolutiv al apelului, ca acest termen prohibitiv este inutil, intrucat instanta de apel trebuie sa exercite controlul asupra fondului pentru a indrepta, acolo unde este cazul, solutiile date in prima instanta. De aceea sustine ca accesul la justitie trebuie sa fie efectiv, nu formal, iar dreptul la aparare nu trebuie afectat prin reducerea unui termen de motivare a caii de atac. Referindu-se la rolul activ al judecatorului, arata ca acesta este diluat pana la disparitie de caracterul nerezonabil al termenelor de sustinere a procesului. In continuare, arata ca sentinta civila impotriva careia s-a formulat apelul a fost pronuntata sub imperiul legii vechi, deci inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 13/1998, astfel ca, in speta, instanta superioara a nesocotit principiul neretroactivitatii legii in materie civila, consfintit de art. 15 alin. (2) din Constitutie. In final, solicita admiterea exceptiei ridicate.
    In cuvantul sau avocatul partilor Gheorghe Savu si Viorica Liliana Savu solicita respingerea exceptiei invocate, aratand ca sustinerile autoarei exceptiei reflecta incercarea de deturnare a continutului drepturilor fundamentale consfintite in art. 21 si 24 din Constitutie. Dispozitia legala criticata disciplineaza evolutia procesului prin exercitarea dreptului la apel in termenul in care trebuie depuse motivarile, redus la 15 zile, fata de dispozitia art. 287 alin. (2) din Codul de procedura civila, "pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare", sub sanctiunea decaderii din drept. Sanctiunea procesuala a decaderii din dreptul de a exercita o cale de atac, in cazul neefectuarii actului procedural in termenul legal imperativ este reglementata de art. 103 din Codul de procedura civila, astfel ca autorul exceptiei trebuia sa invoce neconstitutionalitatea acestui text, iar nu a Ordonantei Guvernului nr. 13/1998 care nu a instituit o atare sanctiune procedurala. Considera ca argumentul privind caracterul nerezonabil al termenelor de sustinere a procesului este in discordanta cu politica juridica a statului referitoare la procesul civil, politica ce nu poate face obiectul negocierii, interpretarii ori contestarii la o autoritate efectiva. Cu privire la incalcarea art. 15 alin. (2) din Constitutie apreciaza ca Ordonanta Guvernului nr. 13/1998, in speta, nu este retroactiva, deoarece nu a adus atingere actelor de procedura indeplinite inainte de intrarea in vigoare a acesteia. In final, depune la dosar concluzii scrise.
    Reprezentantul Ministerului Public arata ca Bancii Agricole - S.A. - Sucursala coordonatoare Prahova ii apartine culpa neexercitarii apelului in termenul imperativ acordat de lege, ceea ce motiveaza sanctiunea aplicata de instanta de apel. De asemenea, apreciaza ca, desi sentinta civila a fost pronuntata inainte de aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 13/1998, acest fapt nu contravine principiului tempus regit actum. De altfel, art. 714 din Codul de procedura civila a fost abrogat prin Legea nr. 59/1993, care introduce apelul, iar regulile de procedura sunt de stricta interpretare. In final, solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 8 iunie 1999, pronuntata in Dosarul nr. 5.073/1998, Curtea Suprema de Justitie - Sectia comerciala a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 288^1 din Codul de procedura civila, introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 13/1998 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila. Exceptia a fost ridicata de Banca Agricola - S.A. - Sucursala coordonatoare Prahova cu ocazia solutionarii recursului declarat impotriva Deciziei civile nr. 680 din 28 octombrie 1998, pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti.
    In motivarea exceptiei se sustine ca textul de lege criticat, "prin care s-a stabilit un termen de 15 zile pentru motivarea apelului, incalca art. 21 si 24 din Constitutia Romaniei privind accesul liber la justitie si la garantarea dreptului la aparare".
    Exprimandu-si opinia, instanta de judecata apreciaza ca exceptia este neintemeiata, deoarece "dispozitia cuprinsa in art. 288^1 din Codul de procedura civila nu aduce atingere principiilor inscrise in art. 21 si 24 din Constitutie."
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei ridicate.
    In punctul sau de vedere Guvernul considera ca exceptia este neintemeiata, intrucat "Regula motivarii apelului in termen nu reprezinta o restrictie a vreunui drept, ci conditia necesara pentru a se contura cadrul judecatii in apel pentru toate partile si, totodata, pentru a se asigura, fara tergiversari, efectuarea controlului hotararii atacate. In fata instantei de apel, ca de altfel in fata oricarei instante judecatoresti reglementar sesizate, drepturile partilor pot fi exercitate fara nici o ingradire si, desigur, tot astfel si dreptul la aparare".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei ridicate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partilor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Potrivit art. 144 lit. c) din Constitutie si art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, Curtea Constitutionala este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate, in privinta careia, cu precizarile de mai jos, a fost legal sesizata.
    Obiectul exceptiei, astfel cum acesta rezulta din incheierea instantei judecatoresti in fata careia a fost ridicata, il constituie art. 288^1 din Codul de procedura civila, introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 13/1998, text care are urmatoarea redactare. "Dupa comunicarea motivarii hotararii potrivit art. 288, partile vor motiva apelul in fapt si in drept, prezentand si dovezile invocate in sustinerea apelului, intr-un termen de 15 zile de la comunicare. In cazul prevazut de art. 261 alineatul ultim, termenul pentru motivarea apelului se socoteste de la comunicarea hotararii.
    Cand dovezile propuse sunt martori sau inscrisuri nearatate la prima instanta, se vor aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 112 pct. 5.
    Presedintele va inainta instantei de apel dosarul, impreuna cu apelurile facute, numai dupa implinirea termenului de motivare a apelului pentru toate partile.
    Cu toate acestea, apelul va fi trimis de indata, daca s-a facut cerere pentru suspendarea executarii hotararii primei instante."
    Pe de alta parte, din examinarea concluziilor scrise, depuse in sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate, rezulta ca aceasta priveste doar dispozitia "intr-un termen de 15 zile de la comunicare", prevazuta la alin. 1 al art. 288^1 din Codul de procedura civila, introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 13/1998. In aceasta situatie, avand in vedere prevederile art. 144 lit. c) din Constitutie si cele ale art. 23 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, republicata, Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum a fost invocata de parte, iar nu cu privire la ansamblul dispozitiilor art. 288^1 din Codul de procedura civila, dispozitii in mod eronat indicate de instanta de judecata, prin incheiere, ca fiind obiect al exceptiei de neconstitutionalitate.
    Analizand fundamentarea exceptiei, Curtea constata ca nu se poate retine incompatibilitatea stabilirii unui termen in vederea depunerii motivelor de apel cu prevederile constitutionale ale art. 21 referitoare la accesul liber la justitie si cu cele ale art. 24 privind dreptul la aparare, deoarece motivarea apelului este una dintre regulile procedurii de judecata, care se stabileste prin lege, in temeiul art. 125 alin. (3) din Constitutie, conform caruia "Competenta si procedura de judecata sunt stabilite de lege".
    In realitate, prin dispozitia legala criticata se urmareste ca exercitarea dreptului de a folosi o cale de atac sa se realizeze cu buna-credinta, in sensul prevederilor constitutionale ale art. 54, potrivit carora: "Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti." Posibilitatea depunerii necircumstantiate intr-un interval de timp a motivelor de apel contravine cerintei de a se solutiona cauza intr-un termen rezonabil. Stabilirea unui astfel de termen are ca finalitate asigurarea celeritatii procesului, constituind o garantie a securitatii raporturilor juridice.
    De altfel, in actualul nostru sistem de drept, temeiul constitutional al exercitarii cailor de atac il constituie prevederile art. 128, din care rezulta ca impotriva hotararilor judecatoresti partile interesate pot exercita caile de atac in conditiile legii. Aceasta dispozitie constitutionala se refera, desigur, inclusiv la termenele de exercitare a cailor de atac.
    In sfarsit, constatand ca dispozitia cuprinsa in art. 288^1 alin. 1 din Codul de procedura civila, privitoare la motivarea apelului in fapt si in drept intr-un termen de 15 zile de la comunicarea motivarii hotararii potrivit art. 288 din acelasi cod, nu contine elemente de retroactivitate, nefiind astfel incalcate prevederile constitutionale ale art. 15 alin. (2), Curtea urmeaza sa respinga exceptia de neconstitutionalitate ridicata.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 288^1 alin. 1 din Codul de procedura civila, introdus prin Ordonanta Guvernului nr. 13/1998 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila, exceptie ridicata de Banca Agricola S.A. - Sucursala coordonatoare Prahova in Dosarul nr. 5.073/1998 al Curtii Supreme de Justitie - Sectia comerciala.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 30 noiembrie 1999.

           PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                       LUCIAN MIHAI

                              Magistrat asistent,
                              Doina Suliman



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 210/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 210 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 210/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu