Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 2 din  5 iunie 2000

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 493 din  9 octombrie 2000


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu privire la instanta competenta sa procedeze la executarea silita asupra bunurilor imobile in raport cu dispozitiile art. 373 si 491 din Codul de procedura civila.
    Ministerul Public a fost reprezentat de Ion Ionescu, prim-adjunct al procurorului general, care a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca instanta competenta sa procedeze la executarea silita a bunurilor imobile este judecatoria in a carei circumscriptie se afla situat imobilul.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea prevederilor art. 491 din Codul de procedura civila instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar in legatura cu instanta careia ii revine competenta de a proceda la executarea silita a bunurilor imobile.
    Astfel unele instante, intemeindu-se pe dispozitiile art. 373 din Codul de procedura civila referitoare la executarea hotararilor prin mijlocirea primei instante, au considerat ca judecatoriei ii revine competenta sa execute hotararile judecatoresti privind bunuri imobile numai atunci cand aceasta a solutionat cauza in prima instanta, in celelalte cazuri competenta de a executa asemenea hotarari revenind tribunalului.
    S-a argumentat in sprijinul acestei solutii ca prevederile art. 373 din Codul de procedura civila, constituind norma generala, au aplicabilitate mai larga decat cele din art. 491 din Codul de procedura civila, care au continut special, restrans, impunandu-se astfel fata de acestea din urma si explicandu-le sensul.
    Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca instanta competenta sa procedeze la executarea silita a bunurilor imobile este judecatoria in a carei circumscriptie se afla situat imobilul.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Prin art. 373 alin. 1 din Codul de procedura civila se prevede ca "hotararile se vor executa prin mijlocirea primei instante", iar "in cazul in care prima instanta este o curte de apel, hotararea se executa prin mijlocirea tribunalului din localitatea in care isi are sediul curtea de apel".
    Din aceste dispozitii cu caracter general rezulta, in principiu, ca hotararile pronuntate in materie civila se executa de prima instanta, in afara cazului in care prin lege se dispune altfel, cum ar fi, de exemplu, atunci cand hotararea este pronuntata in prima instanta de o curte de apel.
    Or, de la aceasta regula se face exceptie si in cazul in care executarea silita priveste bunuri imobile.
    Intr-adevar, in conformitate cu art. 491 din Codul de procedura civila "vanzarea silita a bunurilor nemiscatoare se va urmari la judecatoria unde se afla imobilul [...]".
    O atare dispozitie, derogatorie de la regula ca executarea silita are loc la prima instanta, isi are explicatia in natura bunurilor imobile care ofera posibilitatea ca verificarea si urmarirea situatiei acestora sa fie realizate mai complet si in conditii de garantii sporite la judecatoria in a carei circumscriptie se afla situat imobilul.
    In acest sens atribuirea competentei de a proceda la executarea silita a bunurilor imobile judecatoriei in a carei circumscriptie este situat imobilul se impune pentru ca o astfel de executare necesita si verificarea registrelor de publicitate imobiliara, care se afla la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla situat imobilul, iar procesul-verbal de situatie, afiptele si publicatiile, precum si tinerea evidentei acestor operatiuni, astfel cum sunt reglementate prin dispozitiile art. 499 - 510 din Codul de procedura civila, pot fi realizate in conditii mai bune si cu mai mare rapiditate la judecatoria in a carei circumscriptie este situat imobilul.
    Tot astfel trebuie avut in vedere ca, in caz de concurs al mai multor urmariri individuale, prin art. 520 alin. 3 din Codul de procedura civila se prevede ca in situatia "cand un imobil este urmarit inaintea mai multor judecatorii, intrunirea (urmaririlor) se va face la judecatoria aleasa in prima ipoteca, iar in lipsa unei asemenea alegeri, la judecatoria situatiei imobilului".
    Asa fiind, reglementarea cu caracter general privind executarea silita, de la art. 373 din Codul de procedura civila, nu justifica inaplicarea dispozitiei derogatorii privind competenta de executare a hotararilor in materie imobiliara, astfel cum este inscrisa in art. 491 din acelasi cod. De altfel, o atare dispozitie nici nu poate fi inteleasa altfel deoarece, fiind de ordin procedural, este de stricta aplicare.

    In consecinta, in temeiul art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si al art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza sa se admita recursul in interesul legii si sa se stabileasca ca instanta competenta sa procedeze la executarea silita a bunurilor imobile este judecatoria in a carei circumscriptie se afla situat imobilul.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    IN NUMELE LEGII
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii.
    In aplicarea dispozitiilor art. 491 din Codul de procedura civila stabileste ca instanta competenta sa procedeze la executarea silita a bunurilor imobile este judecatoria in a carei circumscriptie se afla situat imobilul.
    Daca bunurile imobile sunt situate in circumscriptiile mai multor judecatorii, competenta de a proceda la executarea lor silita revine judecatoriei unde persoana urmarita isi are domiciliul sau resedinta, daca acestea se afla in vreuna dintre acele circumscriptii, iar in caz contrar, competenta revine oricareia dintre judecatoriile in ale caror circumscriptii se afla imobilele.
    Pronuntata in sedinta publica, la data de 5 iunie 2000.

          PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                         PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                                 Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 2/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 2 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 2/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu