Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. XIII din 21 noiembrie 2005

ACT EMIS DE:        INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN:    MONITORUL OFICIAL  NR. 119 din  8 februarie 2006


 

     Dosar nr. 23/2005
     Sub presedintia doamnei Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,
     Inalta Curte de Casatie si Justitie constituita in Sectii Unite, conformandu-se dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la modul de solutionare a plangerii adresate direct instantei de judecata impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, fara ca acestea sa fie atacate, in prealabil, conform art. 278 din Codul de procedura penala, la procurorul ierarhic superior.
     Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea cerintelor legii, fiind prezenti 95 de judecatori din totalul de 110 judecatori aflati in functie.
     Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.
     Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa fie admis in sensul de a se stabili ca plangerea facuta conform art. 278-1 din Codul de procedura penala impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale date de procuror este inadmisibila, daca instanta a fost sesizata direct de persoana vatamata sau de orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate, fara sa fi formulat, in prealabil, plangere la procurorul ierarhic superior, in conditiile art. 278 din acelasi cod.

     SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
     In legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 278-1 din Codul de procedura penala, instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar, pronuntandu-se in mod diferit cu privire la modul de solutionare a plangerii adresate direct instantei de judecata impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, fara ca acestea sa fie atacate, in prealabil, conform art. 278 din acelasi cod, la procurorul ierarhic superior.
     Astfel, unele instante au dispus scoaterea cauzei de pe rol si trimiterea dosarului la parchet pentru rezolvarea plangerii de catre procurorul ierarhic superior, iar alte instante au respins plangerea ca inadmisibila.
     Aceste din urma instante au procedat corect.
     Potrivit art. 278-1 alin. 1 din Codul de procedura penala, persoana vatamata si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta, impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale date de procuror, dupa respingerea plangerii facute conform art. 275 - 278 din acelasi cod, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare a acesteia, potrivit art. 277 si 278 din Codul de procedura penala.
     Din prevederile art. 278-1 alin. (1) din Codul de procedura penala rezulta ca plangerea in fata instantei impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, data de procuror, poate fi facuta si deci este admisibila numai dupa respingerea plangerii formulate, conform art. 275 - 278 din acelasi cod, impotriva rezolutiei sau ordonantei procurorului.
     Introducerea plangerii impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale, a ordonantei sau a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale la prim-procurorul parchetului, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel sau procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori, dupa caz, la procurorul ierarhic superior constituie, asadar, o conditie prealabila prevazuta de lege, obligatorie pentru exercitarea procedurii reglementate in art. 278-1 din Codul de procedura penala.
     Totodata rezolvarea plangerii formulate in temeiul art. 275 - 278 din Codul de procedura penala de catre prim-procurorul parchetului, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel sau procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori, dupa caz, de catre procurorul ierarhic superior, potrivit art. 278 din acelasi cod, constituie o procedura obligatorie, care trebuie parcursa de persoana vatamata si de orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate inainte de a formula plangerea in fata instantei impotriva rezolutiilor sau a ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata.
     Cum dispozitiile relative la sesizarea instantei sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute conform art. 197 alin. 2 din Codul de procedura penala, plangerea adresata direct instantei de judecata impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, fara ca acestea sa fie atacate in prealabil, in temeiul dispozitiilor art. 278 din acelasi cod, la procurorul ierarhic superior, este inadmisibila, in acest caz fiind incalcate dispozitiile relative la sesizarea instantei.

     In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, si ale art. 414-2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a se decide in sensul concluziei mentionate.

     PENTRU ACESTE MOTIVE
     In numele legii
     DECID:

     Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
     In aplicarea dispozitiilor art. 278-1 din Codul de procedura penala, stabilesc:
     Plangerea adresata direct instantei de judecata impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, data de procuror, fara ca acestea sa fie atacate, in prealabil, conform art. 278 din Codul de procedura penala, la procurorul ierarhic superior, este inadmisibila.
     Obligatorie, potrivit art. 414-2 alin. 2 din Codul de procedura penala.
     Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 noiembrie 2005.

     VICEPRESEDINTELE INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE,
     LIDIA BARBULESCU

     Magistrat-asistent sef,
     Victoria Maftei

    SmartCity5

COMENTARII la Decizia 13/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 13 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 13/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu