Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1211 din 5 octombrie 2010

referitoare la exceptia de neconstitu tionalitate a dispozitiilor art. 385 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 827 din 10 decembrie 2010



Augustin Zegrean               - presedinte

Aspazia Cojocaru               -judecator

Acsinte Gaspar                  -judecator

Petre Lazaroiu                    -judecator

Mircea Stefan Minea          -judecator

Iulia Antoanella Motoc        -judecator

Ion Predescu                      -judecator

Puskas Valentin Zoltan       -judecator

Tudorel Toader                   -judecator

Patricia Marilena Ionea      - magistrat-asistent

Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Carmen-Catalina Gliga.

Pe rol se afla solu tionarea excep tiei de neconstitu tionalitate a dispozi tiilor art. 385 alin.  (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanata tii, excep tie ridicata de Monica Maria Bârsan în Dosarul nr. 28.217/3/2008 al Tribunalului Bucuresti - Sec tia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale.

La apelul nominal se prezinta autorul excep tiei, personal si asistat de avocatul Eusebiu Severin Rosu. Lipseste partea Institutul Na tional de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan" din Bucuresti, fa ta de care procedura de citare este legal îndeplinita.

Reprezentantul autorului excep tiei solicita admiterea excep tiei asa cum a fost formulata si solicita extinderea analizei Cur tii Constitu tionale si asupra dispozi tiilor art. 184 alin. (10) din Legea nr. 95/2006.

Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca neîntemeiata a excep tiei de neconstitutionalitate, aratând ca dispozi tiile de lege nu contravin dispozi tiilor din Constitu tie invocate.

CURTEA,

având în vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:

Prin Incheierea din 28 noiembrie 2009, pronun tata în Dosarul nr. 28.217/3/2008, Tribunalul Bucuresti - Sec tia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale a sesizat Curtea Constitu tionala cu excep tia de neconstitu tionalitate a dispozi tiilor art. 385 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanata tii, excep tie ridicata de Monica Maria Bârsan.

In motivarea excep tiei de neconstitu tionalitate autorul acesteia sus tine, în esen ta, ca dispozi tiile de lege criticate instituie o discriminare pe criterii de vârsta, restrângând, în acelasi timp, si dreptul la munca. In sprijinul argumentelor sale, invoca cele re tinute de Curtea de Justi tie a Comunita tilor Europene prin Hotarârea din 22 noiembrie 2005, pronun tata în Cauza W. Mangold contra R. Helm, în care s-a aratat ca o legisla tie care re tine vârsta muncitorului ca unic criteriu de încheiere a unui contract de munca cu durata determinata, fara a se fi demonstrat ca fixarea unui prag de vârsta este necesara pentru atingerea unui obiectiv de inser tie profesionala, trebuie sa fie considerata ca depasind cadrul potrivit si necesar pentru a atinge obiectivul urmarit.

Tribunalul Bucuresti - Sec tia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale considera ca dispozi tiile de lege criticate sunt discriminatorii.

In conformitate cu dispozi tiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicata presedin tilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum si Avocatului Poporului, pentru a-si formula punctele de vedere cu privire la excep tia de neconstitu tionalitate.

Avocatul Poporului considera ca prevederile de lege criticate sunt constitu tionale. In acest sens, arata ca limitarea exercitarii unor func tii de conducere pâna la împlinirea unei anumite vârste este justificata prin natura specifica a domeniului de activitate în care se aplica, respectiv sanatatea, domeniu de interes public, reglementat prin norme de natura a garanta o buna desfasurare a sistemului medical. De asemenea, principiul liberta tii alegerii profesiei nu se refera la obliga tia statului de a garanta accesul tuturor ceta tenilor la ocuparea tuturor func tiilor de conducere, ci la posibilitatea concreta de alegere pe care o are fiecare ceta tean cu privire la un loc de munca. Cu alte cuvinte, alegerea profesiei este libera din momentul în care condi tiile solicitate pentru respectiva profesie sunt îndeplinite.

Presedin tii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul nu au comunicat punctele de vedere solicitate cu privire la excep tia de neconstitu tionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, sus tinerile par tii prezente, concluziile procurorului, dispozi tiile de lege criticate, raportate la prevederile Constitu tiei, precum si Legea nr. 47/1992, re tine urmatoarele:

Curtea Constitu tionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozi tiilor art. 146 lit. d) din Constitu tie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solu tioneze excep tia de neconstitu tionalitate.

Obiectul excep tiei de neconstitu tionalitate îl constituie dispozi tiile art. 385 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanata tii, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozi tii potrivit carora: „Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevazuta la alin. (1) nu pot de tine func tii de conducere în cadrul Ministerului Sanata tii, al ministerelor si institu tiilor centrale cu re tea sanitara proprie, al autorita tilor de sanatate publica, al Casei Na tionale de Asigurari de Sanatate, al caselor jude tene de asigurari de sanatate si a municipiului Bucuresti, precum si în cadrul spitalelor publice si al oricarei alte unita ti sanitare publice."

Autorul excep tiei de neconstitu tionalitate sus tine ca prevederile de lege criticate încalca dispozi tiile constitu tionale ale art. 16 alin. (1) privind egalitatea ceta tenilor în fa ta legii si a autorita tilor publice si art. 41 alin. (1) privind munca si protec tia sociala a muncii. De asemenea, considera ca sunt încalcate dispozi tiile art. 20 din Constitu tie referitor la tratatele interna tionale privind drepturile omului, prin raportare la dispozi tiile art. 2 paragraful 1 din Declara tia Universala a Drepturilor Omului care interzice discriminarea.

Examinând excep tia de neconstitu tionalitate, Curtea constata ca prevederile art. 385 din Legea nr. 95/2006 stabilesc vârsta de pensionare a medicilor la 65 de ani, excep tie facând persoanele care se încadreaza în ipoteza alin. (3) al aceluiasi articol, pentru care legea stabileste vârsta de pensionare la 70 de ani. Dupa împlinirea vârstei de pensionare, alin. (4) si (5) prevad ca medicii pot profesa în continuare în unita tile medicale private, cu îndeplinirea condi tiilor cerute de lege sau, cu titlu de excep tie, în unita tile sanitare publice cu deficit de personal, pâna la ocuparea posturilor vacante. Urmând acestor prevederi, textul de lege criticat stabileste interdic tia de tinerii unui post de conducere în cadrul Ministerului Sanata tii Publice, al ministerelor si institu tiilor centrale cu re tea sanitara proprie, al autorita tilor de sanatate publica, al Casei Na tionale de Asigurari de Sanatate, al caselor jude tene de asigurari de sanatate si a municipiului Bucuresti, precum si în cadrul spitalelor publice si al oricarei alte unita ti sanitare publice, ulterior vârstei de pensionare.

Fa ta de acestea, Curtea re tine ca art. 47 alin. (2) din Constitu tie nu instituie o obliga tie de a iesi la pensie, ci un drept al ceta tenilor de a ob tine pensia la împlinirea condi tiilor de vârsta si stagiu prevazute de lege. Asa fiind, împlinirea vârstei prevazute de lege pentru pensionare nu poate constitui un obstacol în fa ta exercitarii dreptului la munca. Cu toate acestea, posibilitatea deschiderii dreptului la pensie, ca venit de înlocuire pentru pierderea totala sau par tiala a veniturilor profesionale, îi da legiuitorului posibilitatea sa aduca anumite limitari rezonabile si propor tionale dreptului la munca. Aceste limitari nu se întemeiaza, asadar, pe discriminari bazate pe criteriul vârstei. Astfel, însesi prevederile Codului muncii prevad la art. 56 alin. (1) lit. d) ca împlinirea cumulativa a condi tiilor de vârsta standard si a stagiului minim de cotizare reprezinta un motiv de încetare de drept a contractului individual de munca. în consecin ta, continuarea raporturilor de munca se poate face numai cu acordul angajatorului. In anumite cazuri, asa cum sunt si prevederile amintite ale art. 385 alin. (4) si (5) din Legea nr. 95/2006, legea însasi stabileste condi tiile în care poate fi exercitat dreptul la munca dupa împlinirea vârstei de pensionare.

Cu toate acestea, Curtea observa ca, limitând dreptul la munca, legiuitorul trebuie sa evite crearea unor situa tii discriminatorii între persoane aflate în situa tii identice.

In cazul textului de lege supus analizei de constitu tionalitate, Curtea observa ca nu sunt create diferen te între persoane apar tinând aceleiasi categorii, respectiv cele care ocupa func tii de conducere. Pentru toate acestea, normele au un caracter imperativ, în sensul ca nu mai pot ocupa aceleasi func tii dupa împlinirea vârstei prevazute de lege.

Desi nu reiese din textul legal criticat, printr-o interpretare per a contrarie a art. 385 alin. (7) din Legea nr. 95/2006, Curtea observa ca, dupa împlinirea vârstei de pensionare, aceste persoane pot ocupa func tii de execu tie sau chiar func tii de conducere în unita tile sanitare private. In consecin ta, nu poate fi re tinuta nici existen ta vreunei discriminari în raport cu ceilal ti medici, care, dupa împlinirea vârstei legale de pensionare, pot profesa doar în unita tile sanitare private, cu excep tia situa tiilor limitativ prevazute de lege.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitu tie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1)lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITU TIONALA

In numele legii

DECIDE:

Respinge ca neîntemeiata excep tia de neconstitu tionalitate a dispozi tiilor art. 385 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanata tii, excep tie ridicata de Monica Maria Bârsan în Dosarul nr. 28.217/3/2008 al Tribunalului Bucuresti - Sec tia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale.

Definitiva si general obligatorie.

Pronun tata în sedin ta publica din data de 5 octombrie 2010.

PRESEDINTELE CUR TII CONSTITU TIONALE,

AUGUSTIN ZEGREAN

Magistrat-asistent,

Patricia Marilena Ionea


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1211/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1211 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1211/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu