Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1101 din 16 octombrie 2008

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 139 6 alin. (2) si art. 139 9 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 789 din 25 noiembrie 2008



Ioan Vida                                    - preşedinte

Nicolae Cochinescu                    -judecător

Aspazia Cojocaru                       -judecător

Acsinte Gaspar                           -judecător

Petre Lăzăroiu                            -judecător

Ion Predescu                              -judecător

Puskâs Valentin Zoltan               -judecător

Tudorel Toader                           -judecător

Augustin Zegrean                       -judecător

Iuliana Nedelcu                           - procuror

Gabriela Dragomirescu              - magistrat-asistent-şef

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1396 alin. (2) şi art. 1399 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările ulterioare, excepţie ridicată de Angelica Luminiţa Sarbolandi, Farzin Sarbolandi şi Ciprian Marişescu în Dosarul nr. 7.870/30/2007 al Tribunalului Timiş - Secţia penală.

La apelul nominal răspunde autorul excepţiei Farzin Sarbolandi, personal şi asistat de avocat, precum şi Angelica Luminiţa Sarbolandi şi Ciprian Marişescu, reprezentaţi prin acelaşi avocat, constatându-se lipsa celorlalte părţi, faţă de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.

Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii dă cuvântul reprezentantului autorilor excepţiei, care solicită admiterea acesteia, sens în care, în esenţă, reiterează motivele formulate în faţa instanţei de judecată.

Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ridicate, întrucât criticile formulate privesc modul de interpretare a dispoziţiilor art. 1396 alin. (2) şi art. 1399 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

Prin Incheierea din 24 martie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 7.870/30/2007 Tribunalul Timiş - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1396 alin. (2) şi art. 1399 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările ulterioare. Excepţia a fost ridicată de Angelica Luminiţa Sarbolandi, Farzin Sarbolandi şi Ciprian Marişescu într-o cauză penală.

In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că prevederile referitoare la „[...] deţinerea, depozitarea [...]"din cuprinsul art. 1396 alin. (2), precum şi cele referitoare la „[...] instalare, stocare, rulare [...]" din cuprinsul art. 1399 din Legea nr. 8/1996, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 329/2006, încalcă art. 31 alin. (1) şi art. 33 alin. (1) şi (2) din Constituţie. In acest sens, în esenţă, se arată că prevederile criticate nu fac distincţie între „acţiunile de piraterie (adică de brizare a codurilor de protecţie a anumitor programe, a anumitor producători, unde poţi avea acces numai contra cost)" şi care „pot fi calificate ca fiind fapte penale asimilabile furtului", pe de o parte, şi dreptul persoanelor fizice de a deţine, depozita, instala, stoca sau rula, pentru interes propriu, înregistrări de „informaţii şi programe culturale dvd şi cd, din ceea ce se rulează mondial în mod liber pe internet", pe de altă parte. în consecinţă, se consideră că astfel sunt încălcate atât dispoziţiile constituţionale ale art. 31 alin. (1) şi ale art. 33 alin. (1) şi (2), cât şi art. 10 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, care consacră principiul liberei circulaţii a ideilor şi a informaţiei.

Se mai arată că, în speţă, a fost trimisă în judecată „o cetăţeană pasionată de înregistrări dvd şi cd, colecţionară", ale cărei înregistrări „au fost făcute de ea însăşi în modalităţile permisive obişnuite", „destinate consumului personal de informaţie şi cultură", din care „când şi când cunoscuţi şi prieteni mai împrumutau câte ceva."

Tribunalul Timiş - Secţia penală apreciază că excepţia este neîntemeiată, întrucât textele de lege criticate nu încalcă dispoziţiile constituţionale şi convenţionale invocate.

In conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

Avocatul Poporului consideră că art. 1396 alin. (2) şi art. 1399 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, sunt constituţionale. In acest sens, în esenţă, se arată că raportarea criticilor la art. 31 alin. (1) din Constituţie nu poate fi reţinută, întrucât incriminarea şi sancţionarea faptelor prevăzute de textele de lege vizate prin excepţie „au ca scop protejarea drepturilor de autor şi combaterea pirateriei în domeniul audiovizual", iar legiuitorul este „unica autoritate competentă să stabilească, prin lege organică, faptele care constituie infracţiuni". Cu privire la invocarea încălcării art. 33 alin. (1) şi (2) din Constituţie, apreciază că reglementarea faptelor ce constituie infracţiuni în materie „nu constituie o restrângere a accesului la cultură, deoarece exercitarea acestui drept este garantată în condiţiile specifice fiecărui domeniu, condiţii prevăzute de lege".

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile părţilor prezente şi ale reprezentantului Ministerului Public, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională constată că a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie art. 1396 alin. (2) şi art. 1399 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor, astfel cum au fost modificate şi completate prin articolul unic, punctele 52 şi 55 din Legea nr. 329/2006 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 657 din 31 iulie 2006. Textele de lege menţionate prevăd:

-Art. 1396 alin. (2): „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă oferirea, distribuirea, deţinerea ori depozitarea sau transportul, în scopul distribuirii de mărfuri-pirat, precum şi deţinerea acestora în scopul utilizării prin comunicare publică la punctele de lucru ale persoanelor juridice.";

- Art. 1399: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă."

Autorii excepţiei de neconstituţionalitate susţin că prevederile referitoare la „[...] deţinerea, depozitarea [...]" din cuprinsul art. 1396 alin. (2), precum şi cele referitoare la „[...] instalare, stocare, rulare [...]"din cuprinsul art. 1399 din Legea nr. 8/1996 încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 31 alin. (1) privind „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit", ale art. 33 alin. (1), care stabileşte că „Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii" şi alin. (2) potrivit cărora „Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită".

Se mai invocă şi încălcarea art. 10 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale privind „Libertatea de exprimare".

Examinând excepţia de neconstituţionalitate ridicată, Curtea reţine următoarele:

In esenţă, în opinia autorilor excepţiei, încălcarea prevederilor constituţionale şi convenţionale menţionate constă în aceea că textele de lege criticate nu fac distincţie între „acţiunile de piraterie (adică de brizare a codurilor de protecţie a anumitor programe, a anumitor producători, unde poţi avea acces numai contra cost)" şi care „pot fi calificate ca fiind fapte penale asimilabile furtului", pe de o parte, şi dreptul persoanelor fizice de a deţine, depozita, instala, stoca sau rula, pentru interes propriu, înregistrări de „informaţii şi programe culturale dvd şi cd, din ceea ce se rulează mondial în mod liber pe internet", pe de altă parte.

Susţinerile formulate nu pot fi reţinute şi urmează a fi respinse pentru următoarele considerente:

Art. 1396 alin. (2) prevede că oferirea, distribuirea, deţinerea ori depozitarea sau transportul, în scopul distribuirii de mărfuri-pirat, precum şi deţinerea acestora în scopul utilizării prin comunicare publică la punctele de lucru ale persoanelor juridice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau amendă. Aşadar, în condiţiile prevăzute de text, sunt considerate infracţiuni fapte de distribuire şi utilizare a „mărfurilor-pirat", ceea ce, în sine, nu contravine prevederilor constituţionale referitoare la informaţiile de interes public şi accesul la cultură şi nici prevederilor din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale privind libertatea de exprimare. In realitate, aspectul criticat de autorii excepţiei priveşte aplicarea acestor dispoziţii unei persoane care este „pasionată de înregistrări dvd şi cd, colecţionară", ale cărei înregistrări „au fost făcute de ea însăşi în modalităţile permisive obişnuite", „destinate consumului personal de informaţie şi cultură", din care „când şi când cunoscuţi şi prieteni mai împrumutau câte ceva". Or, toate aceste critici privesc modul de aplicare a legii, ceea ce nu este o problemă de constituţionalitate şi, în consecinţă, Curtea Constituţională nu este competentă să o soluţioneze.

Obiect al excepţiei îl constituie şi dispoziţiile art. 1399 din Legea nr. 8/1996, potrivit cărora reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator prin instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă, constituie infracţiune. Aşadar, numai reproducerea neautorizată efectuată într-una din modalităţile prevăzute de text constituie infracţiune, ceea ce, de asemenea, nu contravine prevederilor constituţionale şi convenţionale menţionate. De altfel, Curtea constată că, şi cu privire la acest text, în realitate, autorii excepţiei îşi exprimă nemulţumirea autorilor în legătură cu modul de aplicare a legii, astfel că, pentru considerentele anterior arătate, criticile nu pot fi reţinute.

Faţă de cele de mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1396 alin. (2) şi art. 1399 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările ulterioare, excepţie ridicată de Angelica Luminiţa Sarbolandi, Farzin Sarbolandi şi Ciprian Marişescu în Dosarul nr. 7.870/30/2007 al Tribunalului Timiş - Secţia penală.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 16 octombrie 2008.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent-şef,

Gabriela Dragomirescu


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1101/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1101 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1101/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu