Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 4 din  1 aprilie 2005

privind regimul valutar

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 297 din  8 aprilie 2005


SmartCity3


    In baza art. 10 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,
    in temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004,

    Banca Nationala a Romaniei emite prezentul regulament.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Prezentul regulament stabileste regimul efectuarii operatiunilor valutare.
    (2) Pentru scopurile prezentului regulament, termenii, expresiile si clasificarea operatiunilor valutare sunt cele prevazute in anexa nr. 1 "Nomenclator".

    CAP. 2
    Regimul valutar

    SECTIUNEA I
    Operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti

    Art. 2
    (1) Operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclator, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).
    (2) Exceptiile de la prevederile alin. (1) sunt stabilite de Banca Nationala a Romaniei prin norme emise in baza prezentului regulament.

    SECTIUNEA a II-a
    Operatiuni valutare intre rezidenti

    Art. 3
    (1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta.
    (2) Toate celelalte operatiuni intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.
    (3) Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta numai pe baza acordului de vointa al partilor.

    SECTIUNEA a III-a
    Regimul aplicabil nerezidentilor

    Art. 4
    (1) Nerezidentii au dreptul sa dobandeasca, sa detina si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta si in moneda nationala (leu).
    (2) Sumele in moneda nationala (leu) si in valute cotate, detinute de nerezidenti, pot fi convertite prin intermediul pietei valutare.
    (3) Nerezidentii pot deschide si mentine conturi in valuta si in moneda nationala (leu) la institutii de credit.
    (4) Nerezidentii pot repatria si pot transfera activele financiare detinute.

    SECTIUNEA a IV-a
    Regimul aplicabil rezidentilor

    Art. 5
    (1) Rezidentii au dreptul sa dobandeasca, sa detina si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta.
    (2) Sumele in moneda nationala (leu) si in valute cotate, detinute de rezidenti, pot fi convertite prin intermediul pietei valutare.
    (3) Rezidentii pot deschide conturi in valuta si in moneda nationala (leu) la institutii de credit si la alte institutii asimilate acestora.
    (4) Exceptiile de la prevederile alin. (3) sunt stabilite de Banca Nationala a Romaniei prin norme emise in baza prezentului regulament.

    CAP. 3
    Masuri de salvgardare

    Art. 6
    (1) In situatiile in care fluxuri de capital pe termen scurt de o amploare deosebita exercita presiuni puternice asupra pietei valutare si provoaca perturbari grave in aplicarea politicii monetare si a cursului de schimb, avand ca efect, in special, variatii semnificative ale lichiditatii interne, Banca Nationala a Romaniei poate lua masuri de salvgardare privind miscarile de capital, in conditiile prevazute la alin. (2) si (3).
    (2) Perioada de aplicare a masurilor de salvgardare nu poate depasi 6 luni.
    (3) Masurile de salvgardare adoptate de Banca Nationala a Romaniei conform prevederilor prezentului articol vor fi notificate Comisiei Europene.

    CAP. 4
    Dispozitii comune

    Art. 7
    (1) In aplicarea prezentului regulament Banca Nationala a Romaniei elaboreaza norme privind: (i) functionarea pietei valutare interbancare; (ii) efectuarea operatiunilor de schimb valutar; (iii) autorizarea operatiunilor valutare; (iv) importul si exportul fizic de instrumente de plata sub forma de numerar; (v) masurile de salvgardare care pot fi luate ca urmare a liberalizarii operatiunilor valutare de capital.
    (2) Nerespectarea prevederilor prezentului regulament, precum si ale normelor emise in aplicarea acestuia de catre Banca Nationala a Romaniei va fi sanctionata conform prevederilor Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei sau ale Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, dupa caz.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 8
    (1) Prezentul regulament intra in vigoare la data de 11 aprilie 2005.
    (2) Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul regulament.
    Art. 9
    La data intrarii in vigoare a prezentului regulament se abroga Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1 din 30 ianuarie 2004 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 117 din 10 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

                  Presedintele Consiliului de administratie
                       al Bancii Nationale a Romaniei,
                          Mugur Constantin Isarescu

    ANEXA 1

                                  NOMENCLATOR

    In prezentul nomenclator operatiunile valutare sunt clasificate corespunzator naturii economice a activelor si pasivelor la care acestea se refera, denominate fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.
    Art. 1
    Operatiunile valutare prevazute in prezentul nomenclator vor fi interpretate intr-un sens larg, astfel incat sa acopere, dupa caz, si fara a fi limitative:
    a) incheierea si derularea tranzactiilor, precum si transferurile decurgand din acestea;
    b) toate tehnicile financiare disponibile pe piata pentru realizarea unei anumite operatiuni - tranzactii la vedere (spot), tranzactii cu instrumente financiare derivate (forward, options, swap, futures), deschiderea conturilor si plasarea fondurilor in conturi;
    c) lichidarea sau cesionarea activelor dobandite in urma investitiilor efectuate ori a altor operatiuni, repatrierea profiturilor rezultate sau utilizarea acestora;
    d) rambursarea creditelor si imprumuturilor.
    Art. 2
    Operatiunile valutare curente sunt operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti, care decurg, fara a se limita la acestea, din:
    a) tranzactii de comert international cu bunuri si servicii si alte asemenea tranzactii care presupun o contraprestatie imediata, inclusiv operatiunile efectuate in scopul acoperirii riscurilor (cum sunt: de pret, valutar) rezultate din tranzactiile de comert international;
    b) alte operatiuni care nu sunt de natura operatiunilor valutare de capital, astfel cum sunt clasificate la art. 3, precum: plati/incasari legate de impozite si taxe - cu exceptia taxelor succesorale, comisioane, onorarii, amenzi, plati legate de cheltuieli de judecata, asistenta tehnica, plati de sume decurgand din drepturile de asigurari sociale, inclusiv pensii, intr-un sistem public sau privat, castiguri din jocuri de noroc, leasing operational, cheltuieli cu intretinerea proprietatilor detinute in strainatate, cheltuieli de reprezentare, cheltuieli guvernamentale, abonamente la publicatii, participare la organizatii, cluburi;
    c) repatrierea veniturilor nete sub forma de dividende, dobanzi, chirii si altele asemenea provenind din operatiuni valutare curente si de capital;
    d) remiteri de sume pentru acoperirea cheltuielilor curente ce decurg din obligatii legale de intretinere a membrilor familiei - sot, sotie, copii ori alte persoane aflate in intretinere;
    e) cheltuielile care nu sunt de natura operatiunilor valutare de capital, facute de rezidenti in strainatate in scop educational sau religios, de recreere, vacanta, sport, afaceri, vizite la rude sau la prieteni, misiuni, intalniri, conferinte, ingrijirea sanatatii si altele asemenea.
    Art. 3
    Operatiunile valutare de capital sunt operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti, care decurg din:
    3.1. Investitii directe:
    a) in Romania ale nerezidentilor;
    b) in strainatate ale rezidentilor.
    3.2. Investitii imobiliare - altele decat cele prevazute la pct. 3.1, respectiv investitii in bunuri imobile destinate unei investitii directe:
    a) in Romania ale nerezidentilor;
    b) in strainatate ale rezidentilor.
    3.3. Operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata de capital, neincluse la pct. 3.1 - investitii directe, la pct. 3.4 - operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara ori la pct. 3.5 - operatiuni cu unitati ale organismelor de plasament colectiv:
    a) admiterea instrumentelor financiare romanesti pe o piata de capital straina prin:
    a1) emisiune prin oferta publica sau vanzare de catre emitent, in mod direct sau printr-un intermediar;
    a2) cotarea in cadrul bursei, in conformitate cu proceduri specifice;
    b) admiterea instrumentelor financiare straine pe piata de capital romaneasca prin:
    b1) emisiune prin oferta publica sau vanzarea de catre emitent, in mod direct sau printr-un intermediar;
    b2) cotarea in cadrul bursei, in conformitate cu proceduri specifice;
    c) tranzactii ale nerezidentilor cu instrumente financiare romanesti pe piata de capital:
    c1) achizitionare de instrumente financiare romanesti tranzactionate la bursa;
    c2) achizitionare de instrumente financiare romanesti tranzactionate in afara bursei;
    d) tranzactii ale rezidentilor cu instrumente financiare straine pe piata de capital:
    d1) achizitionare*) de instrumente financiare straine tranzactionate la bursa;
    d2) achizitionare*) de instrumente financiare straine tranzactionate in afara bursei.
    3.4. Operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara:
    a) admiterea instrumentelor financiare romanesti pe o piata monetara straina prin:
    a1) emisiune prin oferta publica sau vanzare de catre emitent, in mod direct sau printr-un intermediar;
    a2) acces pe o piata monetara, in conformitate cu proceduri specifice, dupa caz;
    b) admiterea instrumentelor financiare straine pe piata monetara romaneasca prin:
    b1) emisiune prin oferta publica sau vanzare de catre emitent, in mod direct sau printr-un intermediar;
    b2) acces pe piata monetara, in conformitate cu proceduri specifice, dupa caz;
    c) tranzactii privind achizitionarea de catre nerezidenti de instrumente financiare romanesti pe piata monetara;
    d) tranzactii privind achizitionarea*) de catre rezidenti de instrumente financiare straine pe piata monetara.
    3.5. Operatiuni cu unitati ale organismelor de plasament colectiv:
    a) admiterea unitatilor organismelor de plasament colectiv romanesti pe o piata de capital straina prin:
    a1) emisiune prin oferta publica sau vanzare de catre emitent, in mod direct sau printr-un intermediar;
    a2) cotarea in cadrul bursei, in conformitate cu proceduri specifice;
    b) admiterea unitatilor organismelor de plasament colectiv straine pe piata de capital romaneasca prin:
    b1) emisiune prin oferta publica sau vanzare de catre emitent, in mod direct sau printr-un intermediar;
    b2) cotarea in cadrul bursei, in conformitate cu proceduri specifice;
    c) tranzactii ale nerezidentilor cu unitati ale organismelor de plasament colectiv romanesti pe piata de capital:
    c1) achizitionarea de unitati ale organismelor de plasament colectiv romanesti tranzactionate la bursa;
    c2) achizitionarea de unitati ale organismelor de plasament colectiv romanesti tranzactionate in afara bursei;
    d) tranzactii ale rezidentilor cu unitati ale organismelor de plasament colectiv straine pe piata de capital:
    d1) achizitionarea*) de unitati ale organismelor de plasament colectiv straine tranzactionate la bursa:
    d2) achizitionarea*) de unitati ale organismelor de plasament colectiv straine tranzactionate in afara bursei.
    3.6. Credite legate de comertul international la care participa un rezident:
    a) acordate de nerezidenti rezidentilor;
    b) acordate de rezidenti nerezidentilor.
    3.7. Credite si imprumuturi financiare neincluse la pct. 3.1 - investitii directe, la pct. 3.6 - credite legate de comertul international la care participa un rezident si la pct. 3.12 lit. a) - imprumuturi cu caracter personal:
    a) acordate de nerezidenti rezidentilor;
    b) acordate de rezidenti nerezidentilor.
    3.8. Garantii:
    a) acordate de nerezidenti rezidentilor;
    b) acordate de rezidenti nerezidentilor.
    3.9. Operatiuni in conturi curente:
    a) deschise de nerezidenti in Romania la institutii de credit:
    a1) in moneda nationala;
    a2) in valuta;
    b) deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si la alte institutii asimilate acestora:
    b1) in moneda nationala;
    b2) in valuta.
    3.10. Operatiuni in conturi de depozit:
    a) deschise de nerezidenti in Romania la institutii de credit:
    a1) in moneda nationala;
    a2) in valuta;
    b) deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si la alte institutii asimilate acestora:
    b1) in moneda nationala;
    b2) in valuta.
    3.11. Transferuri aferente derularii contractelor de asigurare - reprezinta transferuri de capital care constau in prime, anuitati, sume asigurate, indemnizatii, decurgand din:
    a) prime si plati aferente asigurarilor de viata;
    a1) contracte incheiate intre societati rezidente de asigurare de viata si nerezidenti;
    a2) contracte incheiate intre societati nerezidente de asigurare de viata si rezidenti;
    b) prime si plati aferente asigurarilor de credite:
    b1) contracte incheiate intre societati rezidente de asigurare de credit si nerezidenti;
    b2) contracte incheiate intre societati nerezidente de asigurare de credit si rezidenti;
    c) alte transferuri de capital aferente contractelor de asigurare.
    3.12. Transferuri de capital cu caracter personal:
    a) imprumuturi;
    b) cadouri si donatii;
    c) dote;
    d) mosteniri si legate;
    e) achitarea de catre imigranti a datoriilor in tara in care au avut stabilita anterior resedinta;
    f) transferuri de active ale rezidentilor, realizate in cazul emigrarii acestora, in perioada premergatoare plecarii, la data instalarii sau pe perioada sederii in strainatate;
    g) transferuri de sume reprezentand economii ale imigrantilor, dispuse de acestia pe perioada sederii in Romania, avand ca destinatie tara in care au avut stabilita anterior resedinta.
    3.13. Import si export fizic de active financiare:
    a) valori mobiliare si alte titluri negociabile;
    b) instrumente de plata.
    3.14. Alte miscari de capital:
    a) impozite si taxe aferente mostenirilor;
    b) despagubiri rezultate din operatiuni valutare de capital;
    c) restituiri de sume in cazul anularii ori rezilierii contractelor sau restituiri de sume necuvenite decurgand din operatiuni valutare de capital;
    d) drepturi de autor (redevente) decurgand din: patente, desene, marci, inventii (transmiterea/cesionarea si transferurile decurgand din acestea);
    e) transferuri de sume in valuta reprezentand prestari de servicii, neincluse la pct. 3.9 - operatiuni in conturi curente;
    f) alte transferuri de natura operatiunilor valutare de capital, care nu pot fi incadrate in categoriile prevazute la pct. 3.1 - 3.13.
------------
    *) Achizitionarea de catre rezidenti de instrumente financiare sau unitati ale organismelor de plasament colectiv romanesti, emise pe o piata straina, este asimilata cu achizitionarea de catre acestia de instrumente financiare sau unitati ale organismelor de plasament colectiv straine.

    Art. 4
    Pentru scopurile prezentului nomenclator si ale regulamentului, termenii si expresiile utilizate au urmatoarele semnificatii:
    4.1. Operatiuni valutare - incasarile, platile, compensarile, transferurile, creditarile, precum si orice tranzactii exprimate in valute si care se pot efectua prin transfer bancar, in numerar, cu instrumente de plata sau prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective.
    Operatiunile valutare pot fi:
    4.1.1. operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti;
    4.1.1.1. operatiuni valutare curente;
    4.1.1.2. operatiuni valutare de capital;
    4.1.2. operatiuni valutare intre rezidenti.
    4.2. Rezidenti:
    a) persoanele fizice - cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
    b) persoanele juridice si orice alte entitati, cu sediul in Romania, precum si persoanele fizice, cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul/resedinta in Romania, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;
    c) sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice straine, precum si ale oricaror altor entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania;
    d) ambasadele, consulatele si alte reprezentante si misiuni permanente ale Romaniei in strainatate.
    4.3. Nerezidenti:
    a) persoanele fizice - cetateni straini, cetateni romani si apatrizi, cu domiciliul in strainatate, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
    b) persoanele juridice si orice alte entitati, cu sediul in strainatate, precum si persoanele fizice, cetateni straini, cetateni romani si apatrizi, cu domiciliul in strainatate, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice in strainatate, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;
    c) sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice romane, precum si ale oricaror altor entitati romane, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in strainatate;
    d) ambasadele, consulatele si alte reprezentante si misiuni permanente ale altor state in Romania, precum si organizatiile internationale sau reprezentantele unor astfel de organizatii care functioneaza in Romania.
    4.4. Valuta - moneda nationala a altui stat, moneda unei uniuni monetare a unor state, precum si monedele compuse, cum ar fi drepturile speciale de tragere.
    4.5. Valute cotate - valutele mentionate in lista cursurilor de schimb ale pietei valutare, comunicata de Banca Nationala a Romaniei.
    4.6. Credite legate de comertul international - credite acordate pe baza de contract in cadrul operatiunilor de comert international cu bunuri si servicii, sub forma de avansuri, plati in rate pe faze intermediare de executie sau la solicitarea furnizorului de marfuri/servicii, plati la un anumit termen de la livrarea marfurilor/prestarea serviciilor, credit furnizor, indiferent daca s-au emis sau nu efecte de comert, rescadentarea unor astfel de plati si finantarea unor astfel de credite de catre un tert; in aceasta categorie se includ si operatiunile de factoring.
    4.7. Credite si imprumuturi financiare - finantari de orice natura acordate/primite pe baze contractuale, inclusiv finantarea tranzactiilor comerciale la care nu participa un rezident si orice modalitate prin care creditorul stinge sau preia o obligatie a debitorului fata de un tert; in aceasta categorie se includ si imprumuturile ipotecare, creditele de consum, precum si operatiunile de leasing financiar.
    4.8. Investitie directa - investitia de orice natura, efectuata in scopul stabilirii sau mentinerii de legaturi economice durabile si care se realizeaza prin urmatoarele modalitati, luate in sensul lor cel mai larg:
    a) constituirea sau extinderea unei sucursale ori a unei noi entitati apartinand integral persoanei care furnizeaza capitalul de dotare/capitalul social ori achizitionarea integrala a unei entitati deja existente;
    b) participarea intr-o entitate noua sau intr-una existenta, in scopul stabilirii ori mentinerii de legaturi economice durabile;
    c) acordarea de credite si imprumuturi pe termen mai mare de 5 ani, in scopul stabilirii ori mentinerii de legaturi economice durabile;
    d) reinvestirea profitului in scopul mentinerii unei legaturi economice durabile.
    4.9. Legaturi economice durabile - relatii stabilite ca urmare a detinerii unei participatii de minimum 10% la capitalul social al unei entitati sau care sa permita participarea efectiva la administrarea ori la controlul entitatii respective; in aceasta categorie se includ si relatiile decurgand dintr-o conventie incheiata in scopul participarii la profitul realizat din desfasurarea unei activitati economice.
    4.10. Investitii imobiliare - achizitionarea de cladiri si terenuri, construirea de cladiri, precum si investitiile prin care se dobandeste un drept de uz sau de uzufruct asupra unui imobil ori teren, precum si un drept de servitute, in scop de castig sau folosinta personala.
    4.11. Operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata de capital - operatiuni cu actiuni sau alte titluri de natura participativa - cu exceptia celor prevazute la pct. 4.13, cu obligatiuni, alte titluri de credit si instrumente financiare derivate, cu scadenta initiala, de regula, mai mare de un an.
    4.12. Operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara - operatiuni cu titluri de stat, certificate de depozit, instrumente financiare derivate, titluri de credit si alte asemenea instrumente specifice pietei monetare, cu scadenta initiala, de regula, mai mica de un an.
    4.13. Operatiuni cu unitati ale organismelor de plasament colectiv - operatiuni cu titluri de natura participativa la fonduri de investitii, fonduri mutuale sau la orice alte entitati, constituite in scopul realizarii de investitii colective in:
    a) instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata de capital;
    b) instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara;
    c) alte active.
    4.14. Active financiare - urmatoarele categorii de active:
    a) numerar;
    b) un instrument sau un inscris care confera dreptul contractual de a incasa numerar sau de a primi alte instrumente financiare de la alta entitate;
    c) un instrument sau un inscris care confera dreptul contractual de a schimba instrumente financiare cu alta entitate, in conditii ce sunt potential favorabile;
    d) un instrument de capital al unei alte entitati.
    4.15. Piata valutara - piata pe care se efectueaza operatiuni de schimb valutar si care cuprinde urmatoarele segmente:
    a) piata valutara interbancara;
    b) piata valutara a caselor de schimb valutar;
    c) piata valutara a entitatilor care beneficiaza de prevederi legale exprese.

    ANEXA 2

                           CATEGORII DE REZIDENTI
                    care pot efectua operatiuni in valuta

    Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:
    a) persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
    b) persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
    c) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;
    d) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
    e) persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;
    f) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
    g) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
    h) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate.
           
    *) Prin zone asimilate zonelor libere se intelege zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat pe sensul de intrare in tara, in zona stabilita pana la locurile unde se aplica viza de intrare, si pe sensul de iesire din tara, dupa locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal.



SmartCity5

COMENTARII la Regulament 4/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 4 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Regulament 4/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu