ORDIN Nr. 80
din 30 martie 2010
pentru aprobarea Normelor
privind receptia, sistemul de evidenta, controlul conformitatii, prezentarea si
etichetarea în vederea comercializarii cu amanuntul a produselor vitivinicole
vrac, provenite din import sau comertul intracomunitar, în vederea asigurarii
trasabilitatii acestora
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 263 din 22 aprilie 2010
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei de
inspecţii în agricultură nr. 94.095 din 9 martie 2010,
având în vedere:
- prevederile art. 82 şi 112 din Regulamentul (CE)
nr. 479/2008 al Consiliului din 29 aprilie 2008 privind organizarea comună
a pieţei vitivinicole, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999,
a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005
şi a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 şi de abrogare a Regulamentului
(CEE) nr. 2.392/86 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999;
- prevederile art. 55 şi 56 din Regulamentul (CE)
nr. 607/2009 al Comisiei din 14 iulie 2009 de stabilire a unor norme de punere
în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce
priveşte denumirile de origine protejate şi indicaţiile
geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi
prezentarea anumitor produse vitivinicole;
- prevederile art. 40, 41, 43, 44 şi 47 din
Regulamentul (CE) nr. 555/2008 al Comisiei din 27 iunie 2008 de stabilire a
normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind
organizarea comună a pieţei vitivinicole în ceea ce priveşte
programele de sprijin, comerţul cu ţările terţe,
potenţialul de producţie şi privind controalele în sectorul
vitivinicol;
- prevederile art. 23 şi 24, art. 26-28, art. 34,
art. 38^0, art. 45 si art.' 4 din Regulamentul (CE) nr. 436/2009 al Comisiei
din 26 mai 2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr.
479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte registrul viticol,
declaraţiile obligatorii şi colectarea de informaţii pentru
monitorizarea pieţei, documentele de însoţire a transporturilor de
produse şi registrele care trebuie păstrate în sectorul vitivinicol;
- prevederile art. 24 din Legea viei şi vinului în
sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002,
republicată, cu modificările ulterioare;
- prevederile art. 66 şi ale art. 111 lit. k) din
anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002 pentru aprobarea Normelor
metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul
organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu
modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 25/2010
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării
rurale emite prezentul ordin.
Art. 1. - Se aprobă Normele privind recepţia,
sistemul de evidenţă, controlul conformităţii, prezentarea
şi etichetarea în vederea comercializării cu amănuntul a
produselor vitivinicole vrac, provenite din import sau comerţul
intracomunitar, în vederea asigurării trasabilităţii acestora,
prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - In vederea îndeplinirii prevederilor
prezentului ordin, Direcţia pentru organizări comune de
piaţă şi politici pentru culturi de câmp şi culturi
horticole din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
va proceda la elaborarea unui protocol cu Autoritatea Naţională a
Vămilor în domeniul controlului oficial al produselor vitivinicole vrac
provenite din import şi comerţul intracomunitar, pentru asigurarea
trasabilităţii acestor produse.
Art. 3. - (1) Ministerul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, va
duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se
sancţionează potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Legea viei
şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole
nr. 244/2002, republicată, cu modificările ulterioare.
(3) Verificarea respectării prevederilor
prezentului ordin, constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor se fac de către organismele de inspecţii tehnice
din sectorul vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale şi de direcţiile pentru agricultură
şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului
Bucureşti.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării
rurale,
Adrian Rădulescu,
secretar de stat
ANEXĂ
NORME
privind recepţia, sistemul de
evidenţă, controlul conformităţii, prezentarea şi
etichetarea în vederea comercializării cu amănuntul a produselor
vitivinicole vrac, provenite din import sau comerţul intracomunitar, în
vederea asigurării trasabilităţii acestora
1. Prezentele norme stabilesc procedurile privind
recepţia, sistemul de evidenţă, controlul
conformităţii, prezentarea şi etichetarea în vederea
comercializării cu amănuntul a produselor vitivinicole vrac,
provenite din import sau comerţul intracomunitar, în vederea
asigurării trasabilităţii acestora, fără a aduce
atingere prevederilor privind urmărirea deplasării de produse
accizabile în regim suspensiv de accize prin implementarea sistemului
informatizat la nivel naţional pe baza principiilor din procedurile
comunitare aferente sistemului EMCS, supravegherii şi controlului acestor
produse, aflat în sarcina autorităţii vamale competente.
2. Verificarea conformităţii şi a
sistemului de evidenţă a acestor produse pe tot parcursul
circulaţiei acestora, începând cu recepţia produselor la primul
beneficiar şi terminând cu expunerea spre comercializarea cu
amănuntul, se face de către inspectorii Inspecţiei de Stat
pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (I.S.C.T.V.) din cadrul Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al direcţiilor pentru
agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a
municipiului Bucureşti.
3. Produsele vitivinicole transportate vrac, provenite
din import sau comerţul intracomunitar, pentru care se instituie sistem
distinct de evidenţă şi de verificare a conformităţii
pe tot parcursul circulaţiei acestora, sunt: strugurii pentru vin, mustul
de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, mustul de struguri
concentrat, mustul de struguri concentrat rectificat, vinul, vinul nou aflat
încă în fermentaţie, oţetul din vin şi subprodusul vinicol
drojdie de vin.
4. Operaţiunile de recepţie şi
descărcare a loturilor de produse vitivinicole transportate vrac,
provenite din import sau comerţul intracomunitar, se fac numai în
prezenţa inspectorului vitivinicol din judeţul în care au loc aceste
operaţiuni.
5. (1) Importatorii şi comercianţii
intracomunitari de produse vitivinicole vrac au obligaţia notificării
în scris, cu cel puţin două zile lucrătoare anterioare sosirii
acestor transporturi, a fiecărui transport către direcţia pentru
agricultură şi dezvoltare rurală din judeţul în care au loc
recepţia şi descărcarea acestor produse.
(2) Notificarea se face pentru ca inspectorii
vitivinicoli teritoriali să fie prezenţi la locul şi data de
recepţie şi descărcare a produselor vitivinicole concomitent cu
inspectorii teritoriali ai Autorităţii Naţionale a Vămilor.
(3) In situaţii excepţionale, când
recepţia şi descărcarea acestor produse se impun a fi realizate
în afara orelor de program, iar din motive întemeiate inspectorii vitivinicoli
teritoriali nu pot fi prezenţi la recepţie şi descărcare,
beneficiarul va depozita distinct aceste produse până în momentul
efectuării verificărilor privind conformitatea şi evidenţa
acestor produse de către inspectorii vitivinicoli.
(4) Orice transport de vin vrac provenit din
comerţul intracomunitar este însoţit de un document de însoţire
a transporturilor de produse vitivinicole vrac, în conformitate cu prevederile
art. 23-29 din Regulamentul (CE) nr. 436/2009 al Comisiei din 26 mai 2009 de
stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al
Consiliului în ceea ce priveşte registrul viticol, declaraţiile
obligatorii şi colectarea de informaţii pentru monitorizarea
pieţei, documentele de însoţire a transporturilor de produse şi
registrele care trebuie păstrate în sectorul vitivinicol.
(5) Orice transport de produse vitivinicole vrac
provenit din import trebuie să fie însoţit de Documentul VI 1, în
conformitate cu prevederile art. 43-48 din Regulamentul (CE) nr. 555/2008 al
Comisiei din 27 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului
(CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieţei
vitivinicole în ceea ce priveşte programele de sprijin, comerţul cu
ţările terţe, potenţialul de producţie şi privind
controalele în sectorul vitivinicol.
(6) Transportul de produse vitivinicole vrac provenit
din import sau comerţul intracomunitar, însoţit de Documentul VI 1,
respectiv de Documentul de însoţire a transporturilor de produse
vitivinicole vrac, trebuie să poarte viza autorităţii competente
a ţării de expediere.
(7) Documentul de însoţire a transporturilor de
produse vitivinicole vrac, completat de toţi operatorii care livrează
pe teritoriul naţional produse vitivinicole vrac de provenienţă
comunitară sau din import, inclusiv de comercianţii fără
depozit care expediază produse vitivinicole vrac, trebuie să fie
însoţit de o copie a documentelor similare eliberate de autoritatea
competentă din ţara de origine şi să fie vizat de
organismul de inspecţie vitivinicolă de la locul de încărcare.
(8) Toate documentele ce însoţesc transporturile
de produse vitivinicole provenite din import sau comerţul intracomunitar
efectuate ulterior recepţionării acestora pe teritoriul naţional
vor avea înscrisă în completarea denumirii produsului şi ţara de
provenienţă.
(9) La destinaţie, ulterior verificării
documentelor care însoţesc transportul de produse vitivinicole vrac
achiziţionate prin comerţul intracomunitar sau import şi
prelevării de probe în vederea verificării conformităţii
produsului, inspectorul vitivinicol vizează documentele de însoţire
şi verifică înregistrarea acestor produse în Registrul de
evidenţă.
(10) Transporturile de produse vitivinicole vrac
provenite din import sau achiziţionate prin comerţul intracomunitar
care circulă pe teritoriul naţional neînsoţite de Documentul V I
1, respectiv de Documentul de însoţire a transporturilor de produse
vitivinicole vrac, ori fără viza pe documente a organismului de
control naţional desemnat pentru această activitate nu pot fi
recepţionate cantitativ şi calitativ de către beneficiari,
până la clarificarea situaţiei lor.
(11) Când se constată că un transport pentru
care se cere un document de însoţire este efectuat fără acest
document sau în baza unui document care conţine informaţii eronate
ori incomplete, inspectorul I.S.C.T.V din judeţul unde are loc
descărcarea ia următoarele măsuri:
a) corectează eventualele erori materiale;
b) solicită organismului competent din ţara
de origine eliberarea unui nou document;
c) interzice descărcarea şi/sau
comercializarea produsului până la clarificarea situaţiei lui,
informând în acest sens expeditorul.
6. (1) Operatorii economici care comercializează
şi/sau achiziţionează, depozitează, îmbuteliază,
inclusiv comercianţii fără depozit care expediază produse
vitivinicole vrac provenite din import sau comerţul intracomunitar, au
obligaţia de a institui şi completa operativ registrele de
evidenţă a acestor produse, ale căror modele sunt prezentate în
anexele nr. 1-7.
(2) Anexa nr. 1 reprezintă prima filă a unui
registru de evidenţă.
(3) Registrele de evidenţă sunt:
a) Registrul de intrări/ieşiri pentru
importatori şi comercianţi intracomunitari fără depozit,
prevăzut în anexele nr. 2 şi 3;
b) Registrul de intrări/ieşiri pentru
importatori şi comercianţi intracomunitari care sunt depozitari
şi distribuitori angro, prevăzut în anexele nr. 4 şi 5;
c) Registrul de intrări/ieşiri pentru
importatori şi comercianţi intracomunitari care sunt depozitari
şi îmbuteliatori, prevăzut în anexele nr. 6 şi 7.
(4) Registrele de evidenţă sunt
alcătuite din foi fixe, numerotate în ordine şi ştampilate pe
fiecare pagină de inspectorul vitivinicol din cadrul direcţiei pentru
agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a
municipiului Bucureşti.
(5) Registrele de evidenţă a produselor
vitivinicole vrac provenite din import sau comerţul intracomunitar se
completează distinct pentru fiecare categorie de produs vitivinicol, lot
achiziţionat şi provenienţă.
(6) Inregistrările în registrele de
evidenţă a produselor vitivinicole vrac provenite din import sau
comerţul intracomunitar se realizează astfel:
- pentru intrări, în ziua recepţionării
şi descărcării acestora;
- pentru ieşiri, cel târziu în a treia zi
lucrătoare după data expedierii.
(7) Registrele de evidenţă a produselor vitivinicole
vrac provenite din import sau comerţul intracomunitar se ţin, se
completează operativ şi se păstrează la fiecare punct de
lucru de achiziţionare, depozitare, îmbuteliere şi comercializare a
produsului.
7. (1) Vinul de masă vrac provenit din
comerţul intracomunitar se poate comercializa cu amănuntul în vrac,
ca atare sau în cupaj cu vinuri de masă autohtone ori vinuri de masă
dintr-un alt stat comunitar.
(2) Operatorii economici care procedează la
cupajarea produselor vitivinicole provenite din comerţul intracomunitar au
obligaţia întocmirii de documente care să justifice
cantităţile de produse supuse cupajării.
(3) Vinul de masă vrac cu denumire de soi provenit
din import sau comerţul intracomunitar se comercializează în
conformitate cu legislaţia naţională ca vin de masă
fără denumire de soi.
(4) Vinul de masă vrac provenit din comerţul
intracomunitar se poate îmbutelia ca atare sau se poate cupaja cu un vin
autohton ori cu alt vin de masă de provenienţă comunitară.
(5) Vinul de masă vrac provenit din import se
comercializează cu amănuntul în vrac, ca atare sau sub formă
îmbuteliată, şi nu poate fi cupajat cu vin autohton ori cu alt vin de
masă de provenienţă comunitară.
(6) Vinul de masă vrac provenit din import şi
comerţul intracomunitar comercializat sub formă îmbuteliată
trebuie să aibă înscrise obligatoriu pe etichetă:
a) importatorul sau comerciantul intracomunitar şi
numele şi adresa îmbuteliatorului, precum şi ţara de origine a
vinului, atunci când vinul este comercializat sub forma în care a fost
achiziţionat: „Vin din ............." (se completează cu
ţara de origine);
b) numele şi adresa îmbuteliatorului, precum
şi sintagma „vin comunitar", atunci când vinul vrac a fost cupajat cu
un vin autohton sau cu un vin vrac provenit dintr-un alt stat comunitar;
c) importatorul şi numele şi adresa
îmbuteliatorului, precum şi ţara de origine a vinului sau sintagma
„amestecuri de vinuri din diferite ţări din afara
comunităţii", atunci când vinul este rezultatul unui cupaj de
vinuri provenite din mai multe ţări terţe.
8. Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din
prezentele norme.
ANEXA Nr. 1 la norme
REGISTRUL
de evidenţă a produselor vitivinicole vrac
provenite din import sau comerţul intracomunitar
Societatea/persoana (denumirea/numele şi
prenumele)
..............................................................................,
C.F./C.N.P. .........................................,
localitatea..................................
judeţul.................................., punctul de lucru ..............................................................,
localitatea .................................. judeţul
.................................., având calitatea de (importator, depozitar
şi distribuitor, depozitar şi îmbuteliator) .....................................................................
Direcţia pentru Agricultură şi
Dezvoltare Rurală ......................................................................................
Acest registru conţine.......pagini fixe,
numerotate consecutiv începând de la nr. 01 până la......., pagini
ştampilate şi vizate de inspectorul Inspecţiei de Stat pentru
Controlul Tehnic Vitivinicol (I.S.C.T.V.)...............................la
data de....................
Producător,
......................................................
L.S.
|
Inspectorul I.S.C.T.V.,
......................................................
L.S.
|
ANEXA Nr. 2 la norme
INTRĂRI
(pentru importator şi comerciantul
intracomunitarfără depozit)
Denumirea produsului*) ................................
Data si locul recepţiei
|
Documentul de însoţire sau VI
1
|
Tara de origine
|
Furnizorul/ producătorul
|
Mijlocul de transport
|
Cantitatea
- litri/kg -
|
Buletinul de analiză
(nr./data)
|
Viza
inspectorului
I.S.C.T.V
|
Observaţii
|
Nr. documentului
|
Data
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL:
|
|
X
|
X
|
X
|
*) Evidenţa se ţine pe furnizori, fiecare
produs şi lot (de exemplu: „Vin alb de masă", „Vin roşu de
masă" etc).
ANEXA Nr. 3 la norme
IEŞIRI
(pentru importator şi comerciantul
intracomunitarfără depozit)
Denumirea produsului*)................................
Data si locul recepţiei
|
Documentul de însoţire
|
Destinatarul
|
Mijlocul de transport
|
Buletinul de analiză
(nr./data)
|
Cantitatea
- litri -
|
Viza
inspectorului
I.S.C.T.V
|
Observaţii
|
Nr. documentului
|
Data
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL:
|
|
X
|
X
|
*) Evidenţa se ţine pe furnizori, fiecare
produs şi lot de vin vrac (de exemplu: „Vin alb de masă").
ANEXA Nr. 4 la norme
INTRĂRI
(pentru depozitari şi distribuitori angro)
Denumirea produsului*)................................
Data si locul recepţiei
|
Documentul de însoţire sau VI
1
|
Tara de origine
|
Furnizorul/ producătorul
|
Mijlocul de transport
|
Cantitatea
- litri/kg -
|
Buletinul de analiză
(nr./data)
|
Recipiente de depozitare
|
Viza
inspectorului
I.S.C.T.V
|
Nr. documentului
|
Data
|
Nr. recipient
|
Cantitatea
- litri -
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL:
|
|
X
|
X
|
|
X
|
*) Evidenţa se ţine pe furnizori, fiecare
produs şi lot (de exemplu: „Vin alb de masă").
ANEXA Nr. 5 la norme
IEŞIRI
(pentru depozitari şi distribuitori angro)
Denumirea produsului*) ................................
Data
|
Documentul de însoţire
|
Destinatarul
|
Mijlocul de transport
|
Buletinul de analiză
(nr./data)
|
Cantitatea
- litri/kg -
|
Viza
inspectorului
I.S.C.T.V
|
Observaţii
|
Nr. documentului
|
Data
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL:
|
|
X
|
X
|
*) Evidenţa se ţine pe furnizori, fiecare
produs şi lot vrac (de exemplu: „Vin alb de masă").
ANEXA Nr. 6 la norme
INTRĂRI
(pentru depozitari şi îmbuteliatori)
Denumirea produsului*) ................................
Data si locul recepţiei
|
Documentul de însoţire sau VI
1
|
Tara de origine
|
Furnizorul
|
Mijlocul de transport
|
Cantitatea
- litri/kg -
|
Buletinul de analiză
(nr./data)
|
Recipiente de depozitare
|
Viza
inspectorului
I.S.C.T.V
|
Nr. documentului
|
Data
|
Nr. recipient
|
Cantitatea
- litri -
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL:
|
|
X
|
X
|
|
X
|
*) Evidenţa se ţine pe furnizori, fiecare
produs şi lot vrac (de exemplu: „Vin alb de masă sec").
ANEXA Nr. 7 la norme
IEŞIRI
(pentru depozitari şi îmbuteliatori)
Denumirea produsului*) ................................
Data
|
Documentul de însoţire
|
Destinatarul
|
Mijlocul de transport
|
Buletinul de analiză
(nr./data)
|
Cantitatea
- litri/kg -
|
Document
de transfer
la îmbuteliere
|
Viza
inspectorului
I.S.C.T.V
|
Observaţii
|
Nr. documentului
|
Data
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL:
|
|
|
X
|
X
|
*) Evidenţa se ţine pe furnizori, fiecare
produs şi lot vrac (de exemplu: „Vin alb de masă").