ORDIN
Nr. 535 din 13 noiembrie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care
reglementeaza comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene cu
carne proaspata
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 891 din 10 decembrie 2002
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea
si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 158.925 din 29 august 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care
reglementeaza comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene cu
carne proaspata, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul dintre Romania si
statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspata
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile de sanatate care
reglementeaza comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene cu
carne proaspata provenita de la animale domestice din speciile bovine, porcine,
ovine, caprine si solipede.
CAP. 2
Definitii
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare se intelege prin:
a) carne - toate partile provenite de la animalele domestice din speciile
bovine, porcine, ovine, caprine si solipede, obtinute dupa sacrificare, proprii
si corespunzatoare consumului uman;
b) carne proaspata - carnea ce nu a fost supusa nici unui proces de
conservare, carnea refrigerata si congelata;
c) medic veterinar oficial - medicul veterinar desemnat de catre
autoritatea veterinara competenta a Romaniei;
d) tara exportatoare - tara din care este expediata carnea proaspata unui
stat membru al Uniunii Europene sau Romaniei;
e) tara de destinatie - Romania sau un stat membru al Uniunii Europene
catre care este expediata carnea proaspata.
CAP. 3
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca carnea proaspata destinata
comertului dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene
Art. 3
Poate face obiectul exportului carnea proaspata care indeplineste urmatoarele
conditii:
a) a fost obtinuta de la ovine, caprine sau solipede domestice, care au
stat pe teritoriul Romaniei sau al unui stat membru al Uniunii Europene, ca
tara de origine, 21 de zile, inainte de taiere sau de la nastere in cazul
animalelor cu varsta mai mica de 21 de zile, fara a aduce atingere prevederilor
art. 6;
b) nu a fost obtinuta de la animale care provin dintr-o exploatatie sau
zona care din motive de sanatate este supusa interdictiei prevazute de art. 3
alin. (2) lit. b) din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate
a animalelor, ce afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene cu animale din speciile bovine si porcine, aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 236/2002, ca urmare a
unui focar de febra aftoasa, pesta porcina, boala veziculoasa a porcului sau
paralizie contagioasa a porcului (boala Teschen);
c) nu a fost obtinuta in abatoare in care au fost inregistrate cazuri de
febra aftoasa, pesta porcina, boala veziculoasa a porcului sau paralizie
contagioasa a porcului (boala Teschen). Daca exista un focar al uneia dintre
aceste boli, autoritatile competente centrale ale celor doua tari, ca state de
origine, trebuie sa se asigure ca aceasta carne, suspecta de a fi contaminata,
nu face obiectul comertului dintre ele;
d) nu a fost supusa masurilor restrictive de sanatate a animalelor conform
prevederilor Normei sanitare veterinare privind masurile de supraveghere,
profilaxie si combatere pentru pesta porcina clasica;
e) a fost supusa conformitatii privind ambalarea, transportul, depozitarea,
manipularea si prelucrarea carnii, distrugerea ambalajelor si materiilor
reziduale rezultate in urma prelucrarii, incat sa fie eliminate riscurile
pentru sanatatea publica si sanatatea animalelor.
Art. 4
Carnea proaspata provenita de la porcine, ovine si caprine nu poate sa faca
obiectul comertului dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene daca
provine de la animale dintr-o exploatatie supusa interdictiei in tara
exportatoare din motive de sanatate, ca urmare a unui focar de bruceloza
porcina, ovina, sau caprina. Durata acestei interdictii este cel putin 6
saptamani dupa inregistrarea oficiala a ultimului caz de boala.
Art. 5
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca
pentru carnea proaspata obtinuta de la animalele care nu indeplinesc conditiile
prevazute de art. 3 si 4 nu se aplica marca de sanatate prevazuta la cap. XI
din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete.
(2) Tara de destinatie poate interzice introducerea carnii proaspete pe
teritoriul sau, daca s-a stabilit ca prevederile art. 3 si 4 nu au fost
respectate.
(3) In acest caz, tara de destinatie trebuie sa autorizeze, la solicitarea
expeditorului sau a reprezentantului sau legal, returnarea intregului transport
de carne proaspata, cu conditia ca acest lucru sa nu afecteze cerintele de
sanatate a animalelor.
(4) Autoritatea veterinara competenta a tarii de destinatie poate dispune
ca transportul sa fie distrus, in concordanta cu alin. (2), atunci cand
autoritatea veterinara centrala a tarii exportatoare sau a tarii de tranzit nu
autorizeaza returnarea.
(5) Pentru punerea in aplicare a masurilor la care se face referire la
alin. (2), (3) si (4) trebuie sa se aplice prevederile art. 6 din Norma
sanitara veterinara privind problemele de sanatate a animalelor, ce afecteaza
comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din
speciile bovine si porcine.
Art. 6
(1) Fara a se aduce atingere prevederilor art. 5 alin. (1), in masura in
care carnea nu este destinata comertului dintre Romania si statele membre ale
Uniunii Europene, carnea la care se face referire la articolul respectiv poate
purta marca definita in cap XI din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara
privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii
proaspete, cu conditia ca marca speciala la care se face referire in anexa la
prezenta norma sanitara veterinara sa fie aplicata imediat.
(2) Prevederile anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete se
aplica ca atare in ceea ce priveste detinerea, pastrarea si utilizarea
instrumentelor de marcare.
(3) Aceasta carne trebuie sa fie obtinuta, transata, transportata si
depozitata separat fata de carnea destinata comertului dintre Romania si
statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspata.
Art. 7
(1) Prezenta norma sanitara veterinara nu afecteaza procedurile de apel
disponibile aplicabile in Romania si statele membre ale Uniunii Europene, fata
de autoritatile veterinare competente la care se face referire in prezenta
norma sanitara veterinara.
(2) In cadrul comertului dintre un stat membru al Uniunii Europene si
Romania, ca tari exportatoare din care carnea proaspata nu poate fi introdusa
pe teritoriul celeilalte, in concordanta cu art. 5 alin. (2), tara exportatoare
are dreptul de a obtine avizul unui expert veterinar. Fiecare tara exportatoare
a unui stat membru al Uniunii Europene sau Romania se va asigura ca expertii
veterinari pot stabili daca prevederile art. 5 alin. (2) au fost indeplinite,
inainte ca autoritatile veterinare centrale ale tarilor in cauza sa ia alte
masuri, cum ar fi distrugerea carnii.
(3) Nationalitatea expertului veterinar nu trebuie sa fie aceeasi cu cea a
celor doua parti, a tarii exportatoare sau a tarii de destinatie.
(4) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei intocmeste si inainteaza
lista expertilor veterinari care pot sa acorde astfel de avize si stabileste
regulile generale in ceea ce priveste procedura ce trebuie urmata in acordarea
unor astfel de avize.
Art. 8
(1) Tarile de destinatie pot acorda tarii exportatoare o autorizatie
generala sau o autorizatie restransa pentru cazuri specifice, pentru
introducerea pe teritoriul lor a carnii proaspete care prin derogare de la art.
3 lit. a) nu provine de la animale care au stat pe teritoriul acestuia cel
putin 21 de zile inainte de sacrificare sau de la nastere in cazul animalelor
mai tinere de 21 de zile.
(2) Cand tara de destinatie acorda o autorizatie generala in concordanta cu
alin. (1), informeaza imediat despre acest lucru Comisia Europeana.
(3) Cand tara de destinatie acorda una din autorizatiile prevazute la alin.
(1), trebuie obligatoriu obtinuta o astfel de autorizatie si din tarile de
tranzit in cauza.
Art. 9
(1) Fara a se aduce atingere art. 3, 4 si 7, tara de destinatie, daca
exista un pericol de raspandire pe teritoriul sau a vreunei boli, poate sa
dispuna urmatoarele masuri:
a) interzice sau restrictioneaza temporar introducerea carnii din zonele
afectate ale tarii exportatoare, in cazul unui focar al unei boli epizootice;
b) interzice sau restrictioneaza temporar introducerea carnii de pe intreg
teritoriul tarii exportatoare, atunci cand o boala epizootica devine larg
raspandita sau daca exista un focar al unei boli contagioase majore a
animalelor. Atunci cand boala in cauza este pesta porcina africana, se aplica
prevederile art. 8.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa notifice imediat
la Comisia Europeana focarul de pe teritoriul tarii sau al oricarei boli la
care se face referire in alin. (1) si masurile pe care le-a intreprins pentru
combaterea, precum si stingerea bolii.
(3) Masurile dispuse de catre tara de destinatie in baza alin. (1), precum
si abrogarea acestora se comunica imediat la Comisia Europeana impreuna cu
motivele care au condus la luarea acestor masuri.
(4) Daca apare situatia prevazuta la alin. (1) si se impune ca statele
membre ale Uniunii Europene sa aplice masurile intreprinse in baza alin. (1),
trebuie adoptate prevederi corespunzatoare in concordanta cu procedura
prevazuta la alin. (3) si sa se aplice masuri corespunzatoare in concordanta cu
procedura prevazuta in art. 10.
Art. 10
(1) In cadrul comertului Romaniei cu statele membre, daca pe teritoriul
unui stat s-a inregistrat pesta porcina africana in ultimele 12 luni, acesta nu
va exporta carne de porc proaspata catre teritoriul celeilalte tari. In
concordanta cu procedura nationala stabilita de autoritatea veterinara centrala
a Romaniei se poate hotari ca prevederile acestui alineat sa nu se aplice uneia
sau mai multor parti ale teritoriului statului interesat. Aceasta derogare nu
exclude aplicarea prevederilor art. 7, daca in partea sau in partile mentionate
ale teritoriului reapar unul sau mai multe cazuri de pesta porcina africana.
(2) Daca in teritoriul unei tari care a fost indemna de pesta porcina
africana timp de 12 luni izbucneste un focar al acestei boli, se impune decizia
ca prevederile alin. (1) sa se aplice numai la teritoriul interesat. Prin
aceasta decizie, fara a se aduce atingere prevederilor art. 9, statul in cauza
afectat va opri imediat exportul de carne de porc din zona focarului catre
celelalte state destinatare. Cand apar unul sau mai multe cazuri de pesta
porcina africana intr-o zona a unui stat care nu este geografic legata de
partea principala a statului respectiv, se aplica prevederile alin. (1) partii
teritoriului in cauza. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei si statele
membre ale Uniunii Europene trebuie sa se asigure de interdictia imediata a
exportului de carne de porc proaspata din partea teritoriului in care s-a
inregistrat boala.
(3) Conditiile esentiale pentru aplicarea alin. (1) sunt indeplinite daca
au fost intrunite urmatoarele:
a) focarul sau focarele inregistrate de aparitia pestei porcine africane a
fost sau au fost eradicate in cel mai scurt timp posibil.
b) un nou focar care face obiectul unei decizii noi nu este legat din punct
de vedere epidemiologic cu focarul sau focarele la care se face referire la lit.
a).
(4) Deciziile de ridicare a masurilor aplicate conform prevederilor alin.
(2) vor fi luate conform procedurilor descrise mai sus.
Art. 11
(1) Pentru definirea partii din teritoriu, la care se refera art. 10 alin.
(1), se vor avea in vedere urmatoarele:
a) metodele folosite pentru a controla si eradica pesta porcina africana;
b) absenta bolii timp de cel putin 12 luni, folosind toate metodele de
depistare, inclusiv supravegherea serologica;
c) suprafata zonei din teritoriu, cu precizarea granitelor geografice si
administrative;
d) masurile de protectie luate pentru a preveni contaminarea si
recontaminarea efectivelor de porcine;
e) masurile luate pentru controlul miscarii efectivelor de porcine.
(2) Pentru definirea partilor teritoriilor, la care se face referire la
art. 10 alin. (2), se vor avea in vedere urmatoarele:
a) metodele folosite pentru combaterea bolii, in special eliminarea
porcilor (distrugerea) din fermele infectate, contaminate sau suspecte de
contaminare;
b) zona de suprafata a partilor teritoriului si granitelor lor
administrative si geografice;
c) incidenta bolii si tendinta de extindere, masurile luate pentru a
preveni extinderea focarului;
d) masurile luate pentru a se restrictiona si controla miscarea porcinelor
atat in interiorul, cat si in exteriorul zonei interesate.
Art. 12
Prevederile nationale cu privire la importul de carne proaspata din tari
terte nu pot fi mai favorabile decat cele prevazute in prezenta norma sanitara
veterinara.
Art. 13
(1) In cadrul comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene,
tarile destinatare indemne oficial de pesta porcina nu se pot opune intrarii pe
teritoriul lor a carnii de porc proaspete, daca aceasta carne a fost obtinuta
de la:
a) porci care au stat pe teritoriul tarii exportatoare cel putin trei luni
inainte de ziua incarcarii carnii;
b) porci nevaccinati, crescuti in ferme (exploatatii) indemne oficial de
pesta porcina, situate intr-o parte a teritoriului din cele doua parti
geografice ale statului si care este format dintr-o regiune indemna de pesta
porcina sau din mai multe regiuni invecinate, indemne de pesta porcina, iar
porcii au fost sacrificati in acea parte a teritoriului, si cand porcii
vaccinati in ultimele 12 luni au fost sacrificati in unitati separate sau in
partida separata si carnea rezultata a fost depozitata in spatii separate.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei elaboreaza lista partilor
teritoriului la care se refera alin. (1) lit. b), care sunt indemne de pesta
porcina. Fara a aduce atingere posibilitatii de aplicare a prevederilor art. 9,
autoritatea veterinara centrala a tarii exportatoare trebuie sa suspende acest
statut in momentul in care a aparut un focar de pesta porcina si dupa ce a
informat imediat Comisia Europeana.
(3) Autoritatea veterinara centrala a tarii exportatoare va ridica
suspendarea fie la 30 de zile de la eradicarea ultimului focar de boala, daca
nu s-a efectuat vaccinarea, fie in 90 de zile de la eradicarea ultimului focar
de boala, daca s-a efectuat vaccinarea. Despre ridicarea suspendarii este
obligatorie informarea Comisiei Europene si a celorlalte state membre ale
Uniunii Europene asupra terminarii perioadei de suspendare. Cand intre
depistarea primului si ultimului focar au trecut doua luni, autoritatea
veterinara centrala a tarii exportatoare va informa imediat Comisia Europeana
si va retrage statutul anterior in concordanta cu legislatia nationala.
Statutul poate fi acordat din nou partii teritoriului in cauza, in concordanta
cu aceeasi procedura, numai dupa o perioada de cel putin:
a) 3 luni de la eradicarea ultimului focar de boala, daca nu s-a efectuat
vaccinarea;
b) 6 luni de la eradicarea ultimului focar de boala, daca s-a efectuat vaccinarea.
Art. 14
Conditiile stabilite in Norma sanitara veterinara privind controalele
veterinare pentru comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii
Europene cu produse animaliere si de origine animala se aplica controalelor la
origine, organizarii si urmaririi controlului ce trebuie efectuat de catre tara
de destinatie si masurilor de protectie ce trebuie aplicate.
Art. 15
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate adopta acte normative
sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare,
pentru a se asigura implementarea si concordanta cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va lua masurile
administrative adecvate pentru a sanctiona orice incalcare a prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea competenta centrala modifica, completeaza sau abroga total
ori partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta masurile mentionate
la alineatele precedente, va face referire expresa la prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
Marcarea carnii proaspete care nu este destinata comertului
dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene
1. Stampilarea trebuie efectuata astfel incat stampila ovala, descrisa la
pct. 50 al cap. XI din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete,
sa fie acoperita de o cruce diagonala ce consta in doua linii drepte
intretaindu-se in unghiuri drepte cu punctul de intersectie in centrul
stampilei, iar informatiile de pe aceasta sa ramana lizibile.
2. Marcile mentionate la pct. 1 trebuie aplicate, de asemenea, cu o singura
stampila care va fi ovala, lunga de 6,5 cm si lata de 4,5 cm; urmatoarele
informatii trebuie sa apara pe marca, cu caractere perfect lizibile:
a) in partea superioara, numele tarii exportatoare, cu majuscule;
b) in centru, numarul de autorizatie veterinara a abatorului;
c) in partea inferioara, unul din urmatoarele grupuri de initiale: EEC -
CEE - EWG - EEG - EOF - (94/598) CE RESM - (Tratatul de aderare) ETY, iar pana
la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, "INSPECTIA GUVERNAMENTALA";
d) doua linii drepte ce intersecteaza stampila in unghiuri drepte in
centrul stampilei, in asa fel incat informatiile sa nu fie acoperite.
Literele trebuie sa aiba inaltimea de 0,8 cm, iar cifrele de 1 cm.