Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 44 din 9 mai 2008

privind aprobarea Normelor tehnice pentru lucrari de intretinere si reparatii curente la cladirile si constructiile speciale din patrimoniul imobiliar al Ministerului Apararii

ACT EMIS DE: MINISTERUL APARARII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 402 din 28 mai 2008



Pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006,

ministrul apărării emite prezentul ordin.

Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădirile şi construcţiile speciale din patrimoniul imobiliar al Ministerului Apărării, prezentate în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă „Normativul tehnic de întreţinere şi reparaţii curente pentru construcţiile din administrarea Ministerului Apărării Naţionale - anexa «A» -", aprobat prin Ordinul general al ministrului apărării naţionale nr. O.G. 30 din 3 august 1979*), cu modificările şi completările ulterioare, pct. 3 din Precizările şefului Direcţiei domenii şi infrastructuri nr. A 822/2003 şi Precizările şefului Direcţiei domenii si infrastructuri nr. A. 1.618/2004.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul apăram,

Corneliu Dobriţoiu,

secretar de stat

ANEXĂ

NORME TEHNICE

pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădirile şi construcţiile speciale din patrimoniul imobiliar al Ministerului Apărării

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Prezentul act normativ specific cuprinde normele tehnice pentru execuţia lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente la clădirile şi construcţiile speciale, respectiv specificaţiile orientative, ciclurile şi normele valorice pentru acestea.

Art. 2. - In cuprinsul prezentului act normativ sensurile termenilor: „întreţinere a construcţiei" şi „reparaţii curente la construcpr includ şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente la instalaţiile aferente acestora.

Art. 3. -Atribuţiile structurilor militare şi ale administratorilor de imobile pe linia întreţinerii şi reparării clădirilor şi construcţiilor speciale din patrimoniul imobiliar al armatei sunt prevăzute în acte normative specifice ale Ministerului Apărării, altele decât prezentele norme tehnice.

Art. 4. - Duratele normale de funcţionare a clădirilor şi construcţiilor speciale, precum şi a elementelor de construcţii şi instalaţii care compun clădirile sunt prevăzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004.

Art. 5. - Reglementările privind urmărirea în timp şi mentenanţa clădirilor şi construcţiilor speciale, planificarea, asigurarea cu fonduri, documentaţia tehnico-economică, executarea, decontarea, recepţia şi stabilirea valorii definitive a lucrărilor şi justificarea cheltuielilor efectuate pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente sunt cuprinse în acte normative specifice ale Ministerului Apărării, altele decât prezentele norme tehnice.

Art. 6. - Semnificaţiile unor termeni şi expresii utilizate în prezentele norme tehnice sunt cuprinse în anexa nr. 1.

CAPITOLUL II

Clădiri şi construcţii speciale

Art. 7. - Clădirile sunt construcţii care delimitează un anumit spaţiu în scopul creării condiţiilor de mediu necesare desfăşurării normale a diferitelor activităţi economice şi sociale.

Art. 8. - (1) Elementele componente ale unei cădiri sunt:

a) structura de rezistenţă;

b) toate celelalte părţi componente ale construcţiei, care asigură funcţionalitatea acesteia.

(2) Structura de rezistenţă este formată din:

a) infrastructura, care cuprinde fundaţiile, pereţii de la subsol şi planşeul peste subsol;

b) suprastructura, care cuprinde pereţii portanţi, planşeele, scările, stâlpii, grinzile şi şarpanta.

(3) Celelalte părţi componente ale construcţiei, care asigură funcţionalitatea acesteia, sunt:

a) terasa, învelitoarea, pereţii neportanţi, curţile de lumină şi alte elemente ale clădirii propriu-zise;

b) instalaţiile interioare de apă şi canalizare, exclusiv cele care deservesc procese tehnologice;

c) instalaţiile interioare de încălzire, inclusiv centrala termică, dacă este situată în interiorul clădirii;

d) instalaţiile interioare de gaze;

e) instalaţiile interioare de ventilaţie şi condiţionare a aerului în scopuri igienice la clădiri pentru locuinţe, social-culturale şi administrative, blocuri alimentare, băi şi spălătorii, ateliere, inclusiv utilajele care deservesc aceste instalaţii, precum şi cablurile electrice aferente;

f) instalaţiile interioare de curenţi slabi: telefon, radio, reţea structurată voce - date, sistem integrat de securitate, sistem pentru managementul echipamentelor tehnologice şi funcţionale etc. Echipamentul tehnic şi aparatajul centralelor telefonice şi al celorlalte sisteme nu intră în componenţa clădirilor, chiar dacă sunt situate în interiorul acestora;

g) ascensoarele pentru persoane, pentru hrană şi pentru transport material;

h) alte instalaţii interioare care asigură funcţionalitatea clădirii.

(4) Instalaţiile de apă, canalizare şi încălzire se includ în componenţa clădirii de la căminele de racord pe reţelele exterioare; în lipsa acestora se includ în componenţa clădirii 3 m de conductă, măsuraţi de la exteriorul clădirii.

(5) Instalaţiile de gaze se includ în componenţa clădirii de la contor.

(6) Instalaţiile electrice se includ în componenţa clădirii de la firida de branşament.

Art. 9. - Nu intră în componenţa clădirii:

a) branşamentele, contoarele şi tablourile de distribuţie care aparţin furnizorilor de utilităţi;

b) fundaţiile şi eşafodajele de susţinere a diferitelor maşini şi utilaje;

c) conductele tehnologice de apă, aer, abur şi conductori electrici care deservesc procese de producţie.

Art. 10. - (1) Construcţiile speciale sunt acele obiecte de construcţii care au drept scop crearea condiţiilor pentru realizarea procesului de producţie, depozitare sau transportare.

(2) Conductele tehnologice sunt considerate construcţii speciale.

*) Ordinul ministrului apărării naţionale nr. O.G. 30/1979 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.

CAPITOLUL III

Lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădiri şi construcţii speciale

Art. 11. - (1) Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente nu modifică şi nu afectează structura de rezistenţă a construcţiei, nu intervin asupra caracteristicilor iniţiale ale acesteia din punctul de vedere al cerinţelor de calitate şi nici asupra aspectului arhitectural.

(2) Aceste lucrări, conform legislaţiei în vigoare, se execută fără autorizaţie de construire şi nu măresc valoarea construcţiei.

Art. 12. - Principalele lucrări de întreţinere şi reparaţii curente sunt următoarele:

a) reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară;

b) reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit;

c) zugrăveli şi vopsitorii interioare;

d) zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă ale clădirii;

e) reparaţii la instalaţiile interioare şi la racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor;

f) reparaţii şi înlocuiri de pardoseli;

g) reparaţii şi înlocuiri la finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin şi la scări de acces, fără modificarea calităţii şi aspectului elementelor constructive;

h) lucrări de întreţinere la căile de comunicaţii - drumuri, podeţe, rigole, alei etc;

i) lucrări de întreţinere a construcţiilor destinate stabilităţii versantilor şi trenurilor care prezintă risc la alunecare sau inundare - drenuri, filtre din materiale naturale şi sintetice, barbacane, lucrări de artă aferente etc.

Art. 13. - (1) Lucrările de înlocuire - parţială sau totală - a tâmplăriei exterioare existente la clădiri cu tâmplărie din PVC/aluminiu cu geam termopan sunt de natura reparaţiilor curente.

(2) Deoarece unele construcţii au regim arhitectural special, care impune anumite restricţii din punctul de vedere al condiţiilor de autorizare, lucrările prevăzute la alin. (1) se execută numai cu avizul prealabil al Direcţiei domenii şi infrastructuri.

(3) La construcţiile la care urmează să se execute lucrări de intervenţie de natura investiţiilor sau reparaţiilor capitale, lucrările prevăzute la alin. (1) se cuprind în documentaţiile tehnico-economice aferente acestor lucrări.

Art. 14. - Lucrările pentru repararea, înlocuirea sau refacerea instalaţiilor interioare de orice fel, care presupun practicarea de găuri, goluri sau străpungeri în structura de rezistenţă a construcţiei, cu implicaţii în rezistenţa ori calitatea acesteia, se execută numai pe baza documentaţiilor tehnice avizate de Direcţia domenii şi infrastructuri.

Art. 15. - Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente se execută cu respectarea în totalitate a condiţiilor tehnice şi de calitate prevăzute de legislaţia în vigoare privind calitatea în construcţii şi cu respectarea obligaţiilor şi răspunderilor tuturor factorilor care concură la executarea lucrărilor - investitor, proiectant, executant, utilizator, administrator.

Art. 16. - (1) Nu sunt de natura lucrărilor de întreţinere sau reparaţii curente următoarele intervenţii la construcţii:

a) reconstruire;

b) consolidare;

c) transformare de orice fel;

d) extindere;

e) desfiinţare parţială;

f) modificări, inclusiv schimbări de destinaţie;

g) modernizări;

h) reparaţii capitale.

(2) Lucrările prevăzute la alin. (1) se execută numai pe baza documentaţiilor tehnico-economice aprobate, se consemnează în mod obligatoriu în cartea tehnică a construcţiei şi au ca rezultat modificarea valorii construcţiei.

(3) Aceste lucrări, conform legislaţiei în vigoare, au acelaşi regim de fundamentare, avizare şi aprobare ca lucrările de investiţii.

CAPITOLUL IV

Stabilirea necesarului şi planificarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente la clădiri şi construcţii speciale

Art. 17. - (1) Necesarul de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente se stabileşte cu ocazia controlului periodic general al imobilului, care se organizează şi se desfăşoară conform actelor normative specifice ale Ministerului Apărării, altele decât prezentele norme tehnice.

(2) Propunerile privind executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se înscriu într-un proces verbal al cărui model este prezentat în anexa nr. 6.

Art. 18. - (1) Determinarea fondurilor necesare pentru operarea şi mentenanţa imobilelor se face anual -în trimestrul I al anului în curs pentru anul următor-, de către şeful formaţiunii de cazarmare, pe baza normelor de consum specifice de materiale, a categoriilor de lucrări şi a periodicităţii executării acestora.

(2) Necesarul de fonduri stabilit se include de către fiecare unitate în fundamentarea bugetului pe anul următor.

Art. 19. - Stabilirea cantităţilor de materiale şi a lucrărilor ce vor fi achiziţionate/executate în cursul anului de către fiecare unitate se face imediat după primirea bugetului, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie şi în funcţie de priorităţile unităţii, cu încadrarea în fundamentarea din anul anterior.

Art. 20. - Executarea altor lucrări decât cele luate în calcul la fundamentarea proiectului de buget este permisă numai în cazuri justificate şi argumentate temeinic.

CAPITOLUL V

Specificaţii orientative, cicluri şi norme valorice pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădiri şi construcţii speciale

Art. 21. - Specificaţiile orientative ale lucrărilor de întreţinere şi de reparaţii curente sunt prezentate în anexele nr. 2 şi, respectiv, nr. 3 şi au ca scop:

a) să fixeze în linii mari cadrul lucrărilor de reparaţii şi să stabilească în mod orientativ lucrările pe care trebuie să le cuprindă activitatea de întreţinere sau de reparaţii curente;

b) să constituie un îndrumător pentru membrii comisiilor de control periodic şi să îi orienteze pe aceştia în ceea ce priveşte elementelor de construcţii ce urmează a fi controlate şi verificate;

c) să servească la întocmirea devizelor pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi să dea posibilitatea cuprinderii în acestea a tuturor lucrărilor necesare.

Art. 22. - (1) Ciclul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente reprezintă intervalul de timp normat - exprimat în ani - dintre două asemenea categorii de reparaţii.

(2) Durata ciclului lucrărilor de reparaţii are în vedere asigurarea în acest interval de timp a exploatării continue a clădirilor şi construcţiilor speciale.

(3) Lucrările de întreţinere se execută anual sau la intervalele de timp stabilite în anexa nr. 4.

(4) Ciclul lucrărilor de reparaţii curente începe după terminarea investiţiei, după terminarea unei reparaţii capitale sau după terminarea ciclului precedent de reparaţii curente.

(5) Durata ciclului lucrărilor de reparaţii curente este prevăzută în anexa nr. 5.

(6) La clădiri, de regulă, lucrările de reparaţii curente se execută anual ori imediat ce apare deteriorarea elementelor de construcţii, pentru prevenirea degradării sau distrugerii acestora.

Art. 23. - (1) Normele valorice anuale pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente sunt prezentate în anexa nr. 5 şi servesc la planificarea şi dimensionarea corectă a valorii acestora.

(2) Limita superioară a valorii anuale de execuţie, pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, este rezultatul multiplicării normei valorice anuale cu valoarea de înlocuire a construcţiei.

(3) Valoarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente, rezultată în urma întocmirii devizelor, trebuie să se încadreze în plafonul maxim indicat de prezentul normativ pentru fiecare categorie de lucrări.

(4) In situaţia în care valoarea prevăzută la alin. (3) depăşeşte plafonul maxim, lucrările respective intră în categoria lucrărilor de investiţii.

CAPITOLUL VI

Dispoziţii finale

Art. 24. - (1) Comandanţii/şefii unităţilor militare utilizatoare ale construcţiilor din patrimoniul imobiliar al armatei sunt obligaţi să exploateze construcţiile în conformitate cu prevederile cuprinse în documentaţiile tehnice şi în prezentele norme tehnice.

(2) Orice modificare faţă de prevederile alin. (1) se face numai cu aprobarea prealabilă a unităţilor de administrare a proprietăţii imobiliare.

Art. 25. - Degradările şi distrugerile construcţiilor sau ale unor părţi ale acestora, cauzate de lipsa de control, exploatarea necorespunzătoare, neîntreţinerea sau neexecutarea la timp şi de bună calitate a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se constituie ca pagubă, se cercetează administrativ, iar contravaloarea lucrărilor de remediere se suportă de către persoanele găsite vinovate de producerea pagubei.

Art. 26. - Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.

ANEXA Nr. 1 la normele tehnice

GLOSAR

1. Administrator- persoana fizică sau juridică desemnată de proprietarul construcţiei să se ocupe cu administrarea şi exploatarea construcţiei.

2. Clădiri - construcţiile care delimitează un anumit spaţiu în scopul de a crea condiţiile de mediu necesare desfăşurării normale a diferitelor activităţi economice şi sociale.

3. Construcţii - clădirile şi construcţiile speciale, precum şi instalaţiile aferente acestora.

4. Construcţii speciale - acele obiecte de construcţii care au drept scop crearea condiţiilor pentru realizarea procesului de producţie, depozitare sau transportare.

5. Durată de existenţă a construcţiei sau a unui element de construcţie - durata de timp după care construcţia sau elementul de construcţie a încetat definitiv să îşi îndeplinească funcţiunea ce i-a fost dată.

6. Durată de funcţionare normală a construcţiei - durata determinată ţinând cont de durata tehnico-economică stabilită de proiectant şi producător prin documentaţiile tehnice ale acesteia, precum şi de efectele uzurii morale. Această durată coincide cu durata de amortizare în ani, aferentă regimului de amortizare liniar.

7. Lucrări de întreţinere - lucrările determinate de uzura sau degradarea normală a construcţiilor şi instalaţiilor aferente în exploatare ori de acţiunea agenţilor de mediu au ca scop menţinerea stării tehnice a construcţiilor, nu necesită expertizare tehnică şi constau în remedierea, repararea sau refacerea periodică a părţilor vizibile ale elementelor de construcţie - finisaje, straturi de uzură, straturi şi învelitori de protecţie - sau ale instalaţiilor şi echipamentelor, inclusiv înlocuirea unor piese uzate.

8. Lucrări de reparaţii curente - lucrările determinate de uzura sau degradarea normală a construcţiilor şi instalaţiilor aferente în exploatare ori de acţiunea agenţilor de mediu au ca scop menţinerea stării tehnice a construcţiilor, nu necesită expertizare tehnică şi constau în înlocuirea unor elemente, detalii sau părţi de elemente de construcţii şi instalaţii uzate, fără a modifica valoarea sau caracteristicile tehnice ale construcţiilor.

9. Siguranţă în exploatare - funcţionarea sau exploatarea construcţiei fără riscuri inacceptabile de accidente.

10. Urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor - componentă a sistemului calităţii în construcţii. Se face pe toată durata de existenţă a acestora şi cuprinde ansamblul de activităţi privind examinarea directă sau investigaţia cu mijloace de observare şi măsurare specifice în scopul menţinerii cerinţelor esenţiale ale construcţiei.

11. Valoare de înlocuire a construcţiilor sau a unor elemente de construcţii - valoarea tuturor cheltuielilor care ar fi ocazionate de înlocuirea acestora într-o anumită perioadă.

12. Valoarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente - valoarea de deviz a tuturor lucrărilor ce se execută în cadrul activităţilor de întreţinere şi reparaţii curente, în conformitate cu documentaţiile întocmite în acest scop.

ANEXA Nr. 2 la normele tehnice

SPECIFICAŢIILE ORIENTATIVE

ale lucrărilor de întreţinere (I)

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de întreţinere

Denumirea lucrărilor de întreţinere

CATEGORIA I

1. Clădiri

1.

Clădiri

Acoperişuri si învelitori

- Curăţarea învelitorii acoperişului de muşchi şi de alte diverse vegetaţii, incluziuni organice sau minerale la rosturile dintre elementele componente

In acelaşi mod se vor curăţa: tabacherele, jgheaburile, burlanele, poalele de cornişe, doliile, paziile, şorţurile, lucarnele etc, precum şi astereala şi luminatoarele

- Repararea zonelor deteriorate la învelitorile din ţiglă, tablă, carton asfaltat, membrane bituminoase etc.

- Curăţarea teraselor şi refacerea hidroizolaţiei în porţiunile în care aceasta este deteriorată

- Verificarea şi curăţarea de depuneri a profilelor metalice şi a îmbinărilor, ungerea sau vopsirea în culori de ulei

- Verificarea fermelor acoperişului/şarpantei din lemn şi completarea pieselor de prindere: scoabe, buloane, cuie.

Elemente de suprastructură si finisaje

- Verificarea şi revizuirea structurii de rezistenţă la grinzi, stâlpi, cadre, planşee, scări interioare şi exterioare, precum şi a căilor de rulare

- Verificarea şi protecţia tencuielilor interioare şi exterioare împotriva infiltraţiilor de apă şi a loviturilor mecanice

- Revizuirea şi repararea parţială a tavanelor din lemn, a tâmplăriei interioare şi exterioare din lemn, metal, PVC, prin înlocuirea feroneriei uzate, inclusiv completarea geamurilor şi chituirea lor

- Revizuirea confecţiilor metalice la balustrade, podeşte, scări metalice etc. şi repararea lor

- Refacerea placajelor interioare şi exterioare deteriorate

- Curăţarea şi refacerea sobelor, respectiv înlocuirea grătarelor, a garniturilor sau refacerea sobelor şi a coşurilor de fum

- Curăţarea pardoselilor, raşchetatul parchetelor

- Refacerea vopsitoriilor la construcţii şi instalaţii, ignifugărilor şi carbolinizărilor pe porţiunile în care acestea au fost deteriorate

- Refacerea zugrăvelilor şi spoielilor.

Instalaţii aferente construcţiilor

- Revizuirea instalaţiei sanitare, care cuprinde: conductele de alimentare cu apă caldă şi rece, armături, izolaţii la conducte de apă caldă, tuburi de scurgere, sifoane, aparatură-anexă, obiecte sanitare, boilere şi instalaţii de hidrofor

- Revizuirea instalaţiei de încălzire, care cuprinde: conducte de distribuţie şi colectare, armături, corpuri de încălzire, aeroterme, panouri radiante, instalaţii şi aparatură din centrala termică, cazane, schimbătoare de căldură, pompe, injectoare, arzătoare etc.

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de întreţinere

Denumirea lucrărilor de întreţinere

- Revizuirea instalaţiei P.S.I., care cuprinde: pompe, conducte de distribuţie, armături, hidranţi, tablouri electrice, aparatură de comandă şi control, instalaţii de splinklere şi drencere, instalaţii cu inergen etc.

- Revizuirea instalaţiei electrice de iluminat şi forţă, care cuprinde: conductori electrici, tuburi de protecţie, aparate electrice, întrerupătoare, prize etc, corpuri de iluminat incandescent şi fluorescent, tablouri electrice, măsurarea rezistenţei de izolaţie a conductorilor. La instalaţiile sanitare, încălzire, P.S.I. şi electrice, odată cu revizuirea se înlocuiesc şi piesele defecte, cu condiţia ca durata de folosinţă a acestora să fie cel puţin egală cu durata recomandată de producător, restul reparaţiilor,

refaceri se fac în raport de uzura reală a instalaţiei.

- La instalaţiile electrice patroanele cu siguranţe fuzibile de la tablourile electrice se înlocuiesc ori de câte ori este nevoie.

- Revizuirea instalaţiei de paratrăsnet, care cuprinde: benzi de coborâre, dispozitive de captare etc, completarea cordoanelor de sudură, şuruburilor, vopsitoriei

- Revizuirea instalaţiei de ventilaţie sau condiţionare, care cuprinde: tubulatura de ventilaţie sau condiţionare, ventilatoare, aparate de climatizare, instalaţii şi aparatură din centrală, completarea garniturilor, armăturilor, vopsitoriei

- Revizuirea instalaţiei de gaze, care cuprinde: conducte de alimentare cu gaze, armături, arzătoare, verificarea scurgerilor de gaze, înlocuirea pieselor defecte*)

- Revizuirea instalaţiei de ascensoare, care cuprinde: cabine, glisiere, uşi de acces la palierul fiecărui etaj, instalaţia de acţionare electromecanică - electromotor, troliu, angrenaj, cabluri, instalaţia electrică de lumină şi forţă, semnalizare şi comandă, respectiv conductori, tuburi de protecţie, aparatură electrică, înlocuirea pieselor defecte, precum şi a celor care nu prezintă siguranţă în exploatare şi nu asigură prevenirea accidentelor.**)

*) Lucrările de întreţinere la instalaţiile de gaze se vor executa conform reglementărilor în vigoare.

**) Lucrările de întreţinere la ascensoare se vor executa numai cu societăţi specializate şi atestate în domeniu.

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de întreţinere

Denumirea lucrărilor de întreţinere

CATEGORIA II

Construcţii speciale

2. Construcţii industriale

2.1.

Structuri de susţinere, estacade

- Repararea învelitorii

- Refacerea vopsitoriei

- Refacerea spoielilor şi a ignifugărilor

- Revizuirea stratului filtrant

2.2.

Rampe de încărcare-descărcare

- Bituminarea rosturilor pavajului

- Refacerea carbolinizării elementelor din lemn

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de întreţinere

Denumirea lucrărilor de întreţinere

2.3.

Coşuri de fum zidărie, beton armat, metal, turnuri de răcire

- Revizuirea sau înlocuirea parţială a zidăriei interioare

- Refacerea tencuielilor exterioare

- Completarea sau refacerea rostuirii la exterior

- Revizuirea cablurilor de ancorare, eventual înlocuirea lor parţială

- Repararea scheletului de rezistenţă din beton armat, cuprinzând:

   - completarea zonelor de beton rupt sau exfoliat;

   - repararea monolitizărilor între elementele prefabricate.

- Repararea panourilor din lemn pentru prevenirea îngheţului

- Refacerea vopsitoriei, ignifugării şi carbolinizării elementelor din lemn.

3. Construcţii speciale agricole

3.1.

Construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri

- Repararea şarpantelor şi învelitorilor

- Refacerea carbolinizării lemnăriei

- Refacerea spoielilor

3.2.

Alte construcţii agricole

- Repararea împrejmuirilor

- Repararea sau refacerea trotuarelor

4. Construcţii pentru transporturi şi telecomunicaţii

4.1.

Infrastructură pentru transportul feroviar

- Protecţia de suprafaţă a taluzurilor şi versanţilor prin plantaţii, înierbări, brăzduiri, garduri, cleonaje etc.

- Inlocuirea parţială sau totală pe anumite lungimi de linie a pământului necorespunzător din terasament cu material drenant, deşeuri de carieră, pământ stabilizat etc.

- Curăţări masive de stânci

4.2.

Infrastructură drumuri, alei, străzi cu toate accesoriile necesare: trotuare, borne, parcaje, parapete, marcaje, semne de circulaţie

- Brăzduirea taluzurilor

- Bituminarea la cald a rosturilor dintre pavele

- Completarea acostamentelor

- Reprofilarea şi refacerea şanţurilor

4.3.

Piste pentru aeroporturi şi platforme de staţionare pentru avioane şi autovehicule

- Completarea rosturilor

- Repararea pavajului şi rigolelor

4.4.

Cheiuri, estacade şi docuri pentru nave

- Completarea sau înlocuirea stratului drenant şi a umpluturii

- Verificarea nivelului calei de lansare

- Revizuirea, completarea sau strângerea şuruburilor de la traverse şi longrine

- Verificarea paralelismului căii de rulare şi a poziţiei planului înclinat

- Revizuirea, completarea sau înlocuirea saltelelor de fascine.

4.5.

Canale pentru navigaţie

- Reprofilarea canalelor prin taluzarea debleelor şi adâncirea fundului

- Curăţirea taluzurilor şi fundului canalelor

4.6.

Construcţii accesorii pentru transport rutier, aerian şi naval

- Refacerea, completarea sau înlocuirea parţială a învelitorii.

4.7.

Poduri, podeţe, pasarele

- Completări sau refaceri de lucrări anexe legate de pod, ca: solidarizări şi înjuguiri, aripi, despotmolirea, adâncirea sau corecţia albiei, scări de acces etc.

- Inlocuirea parţială sau integrală a lemnăriei din suprastructură, inclusiv babele, trotuarele, parapetele

- Revizuirea, completarea sau refacerea drenurilor din spatele culeelor cu refolosirea a 50% din piatra brută recuperată

- Refacerea parţială sau totală a rostuielii sau tencuielii din zidărie

- Revizuirea, completarea sau înlocuirea integrală a podinei de uzură

- Refacerea carbolinizării şi ignifugării părţilor de lemn

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de întreţinere

Denumirea lucrărilor de întreţinere

4.8.

Platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de comunicaţii

- Refacerea vopsitoriei elementelor metalice

- Inlocuirea elementelor de prindere a structurii de rezistenţă: buloane, şuruburi, piuliţe etc.

- Inlocuirea părţilor componente ale instalaţiilor aferente.

5. Construcţii hidrotehnice

5.1.

Diguri şi alte construcţii pentru regularizarea şi consolidarea ţărmurilor şi albiilor cursurilor de apă

- Insămânţarea taluzurilorşi coronamentului cu sămânţă de iarbă

- Completarea sau înlocuirea saltelei din fascine

- Completarea sau refacerea parţială a anrocamentelor pe porţiunile degradate

5.2.

Diguri de apărare, de compartimentare, de dirijare a curenţilor, consolidări de maluri etc.

- Repararea sau completarea locală a zidăriei de piatră

- Repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi piatră

- Repararea, completarea sau refacerea locală a pereului

5.3.

Praguri, anrocamente şi căsoaie, cleonaje

- Repararea, completarea sau refacerea locală a pereurilor

- Completarea sau refacerea parţială a anrocamentelor din piatră brută pe porţiunile degradate

- Refacerea sau completarea rosturilor la zidăria de piatră

- Completarea fascinelor de nuiele

5.4.

Pereuri

- Completarea sau înlocuirea saltelei din rulouri şi snopi de fascine

- Completarea stratului de piatră brută sau bolovani de râu

- Completarea sau refacerea parţială a anrocamentelor pe porţiunile degradate

- Completarea sau înlocuirea fascinelor de nuiele

- Completarea terenului prin batere cu maiul

- Curăţirea de ierburi a rosturilor pereului şi completarea sau refacerea rosturilor cu mortar de ciment

6. Construcţii pentru depozitare

6.1.

Construcţii pentru depozitare: - subterane

- Completarea sau înlocuirea elementelor de învelitoare

- Completarea sau înlocuirea betoanelor degradate ori cu avarii locale

- Refacerea vopsitoriei

- Refacerea zugrăvelilor, spoielilor

- Completarea tencuielilor

- Refacerea vopsitoriei anticorozive

- supraterane

- Completarea sau refacerea îmbrăcăminţii cu înlocuirea porţiunilor degradate

- Completarea sau refacerea încadrării din borduri de beton şi a rigolelor de scurgere

- Completarea tencuielii sclivisite a elementelor de beton

- Completarea tencuielilor

- Completarea sau refacerea pavajului rampei

- Refacerea vopsitoriei la părţile metalice

- Refacerea carbolinizării şi ignifugării lemnăriei

6.2.

Construcţii pentru depozitarea explozibililor, carburanţilor, lubrifianţilor

- Completarea sau înlocuirea elementelor de acoperiş

- Repararea fisurilor din pereţii de beton prin torcretare

- Refacerea spoielilor, ignifugărilor, carbolinizărilor

- Refacerea spoielilor interioare cu silicat de sodiu

- Refacerea vopsitoriei

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de întreţinere

Denumirea lucrărilor de întreţinere

6.3.

Rezervoare şi bazine de depozitare

- Completarea tencuielilor interioare şi exterioare

- Completarea sau refacerea drenajului

- Localizarea şi refacerea fisurilor la pereţi

- Refacerea vopsitoriei

6.4.

Construcţii uşoare: barăci, magazii, şoproane

- Repararea sau completarea elementelor structurale

- Repararea, completarea sau înlocuirea învelitorii

- Refacerea vopsitoriilor elementelor metalice

- Repararea sau refacerea tencuielilor

7. Construcţii de locuinţe

7.1.

Imprejmuiri

- Completarea panourilor din plasă de sârmă, din sârmă ghimpată, din beton armat etc.

- Refacerea chituirilor şi a tencuielilor la elementele prefabricate ale împrejmuirii

8. Construcţii pentru transportul energiei electrice

8.1.

Reţele de alimentare, de iluminat şi linii de transport al energiei electrice

- Revizuirea stâlpilor din lemn, beton, metal

- Revizuirea izolatorilor, conductoarelor şi corpurilor de iluminat exterior

- Completarea plăcuţelor avertizoare

- Verificarea cablurilor, manşoanelor şi cutiilor terminale

8.2.

Instalaţii electrice de forţă

- Revizuirea conductorilor, tuburilor de protecţie şi tablourilor de distribuţie

9. Construcţii pentru alimentare cu apă, canalizare şi îmbunătăţiri funciare

9.1.

Puţuri forate sau săpate

- Curăţarea puţului

- Repararea tuburilor

- Deznisiparea puţului

9.2.

Captări şi prize de apă

- Desfacerea drenului în vederea revizuirii

- Scoaterea şi ciuruirea pietrei

- Curăţirea şanţului drenant de mâlul colectat

- Introducerea pietrei curăţate în şanţul drenat

- Refacerea tencuielilor

- Refacerea vopsitoriei

9.3.

Conducte pentru alimentare cu apă, inclusiv reţelele de distribuţie

- Revizuirea generală a conductei

- Revizuirea şi repararea căminelor

9.4.

Conducte pentru canalizare

- Revizuirea generală a conductei

- Revizuirea şi repararea căminelor

9.5.

Staţii de tratare, de neutralizare şi de epurare a apelor

- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare

- Repararea tâmplăriei şi confecţiilor metalice

- Repararea şanţurilor pe digurile de compartimentare

- Revizuirea drenajelor

- Repararea jgeaburilor de colectare a apei de spălare

- Repararea canalelor de ape uzate

- Refacerea vopsitoriei, zugrăvelilor şi spoielilor

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de întreţinere

Denumirea lucrărilor de întreţinere

9.6.

Castele de apă

- Repararea tencuielilor interioare

- Repararea cuvei din beton armat

- Repararea tâmplăriei metalice şi a confecţiilor metalice

- Refacerea vopsitoriei

- Revizuirea instalaţiilor de apă şi electrice

9.7.

Staţii de pompare a apei

- Repararea sau completarea elementelor de acoperiş

- Refacerea sau completarea izolaţiilor

- Repararea sau completarea tencuielilor interioare şi exterioare

- Repararea sau completarea tâmplăriei

- Repararea sau completarea confecţiilor metalice

- Repararea sau refacerea postamentelor electropompelorsi a elementelor de amortizare a vibraţiilor

9.8.

Construcţii şi instalaţii tehnologice pentru alimentare cu apă şi canalizare, respectiv camere de aspiraţie, cămine pentru armături, camere de rupere a presiunii, cabine subterane la puţuri forate etc.

- Curăţarea elementelor de beton degradate şi repararea acestora

- Repararea pereţilor din zidărie

- Repararea scărilor de vizitare şi înlocuirea capacelor

- Repararea confecţiilor metalice

- Curăţarea rosturilor şi înlocuirea materialului degradat

- Completarea tencuielilor sclivisite

- Repararea placajelor anticorozive

10. Construcţii pentru transportul şi distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat şi pentru termoficare

10.1.

Conducte de termoficare

- Revizuirea conductelor şi armăturilor

- Revizuirea şi înlocuirea garniturilor

- Proba de presiune a conductelor

- Repararea gurilor de acces şi a treptelor de acces

10.2.

Conducte, branşamente şi instalaţii tehnologice pentru distribuţia gazelor naturale din exteriorul şi interiorul clădirilor

- Completarea sau înlocuirea izolaţiei anticorozive deteriorate

- Refacerea vopsitoriei

- Revizuirea şi completarea instalaţiei de legare la pământ

- Revizuirea conductelor şi armăturilor

- Revizuirea şi înlocuirea garniturilor

- Revizuirea aparatelor de măsură şi control

ANEXA Nr. 3 la normele tehnice

SPECIFICAŢIILE ORIENTATIVE

ale lucrărilor de reparaţii curente (RC)

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

CATEGORIA I

1. Clădiri

1.

Clădiri

- Consolidarea, completarea sau parţial înlocuirea învelitoarei, care cuprinde: învelitoarea propriu-zisă, tabachere, jgheaburi, burlane, dolii, păzii, şorţuri, lucarne etc, astereala, luminatoare.

- Repararea teraselor

- Refacerea, completarea, consolidarea sau înlocuirea unor elemente ale fermelor acoperişului/şarpantei

- Refacerea sau completarea: scheletului de rezistenţă al grinzilor, stâlpilor, cadrelor, planşeelor, scărilor interioare şi exterioare, căii de rulare

- Inlocuirea parţială, completarea sau refacerea

locală a zidăriei la pereţii interiori şi exteriori, executaţi din orice material

- Refacerea tencuielilor interioare şi exterioare

- Repararea, completarea sau înlocuirea: tavanelor din lemn, tâmplăriei interioare şi exterioare din lemn, metal, PVC, aluminiu, inclusiv completarea geamurilor şi refacerea vopsitoriei, confecţiilor metalice la balustrade, podeşte, scări metalice

- Repararea sau refacerea sobelor

- Repararea, refacerea sau completarea placajelor interioare şi a pardoselilor

- Revizuirea sau refacerea faţadelor, soclului, profilelor, ancadramentelor, cornişelor, glafurilor, placajelor exterioare etc.

- Repararea sau refacerea trotuarelor

- Refacerea vopsitoriei, zugrăvelilor, spoielilor, ignifugărilor şi carbolinizărilor

- Refacerea tapetelor lavabile şi înlocuirea unor finisaje cu lambriuri, placaje etc.

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei sanitare, care cuprinde: conducte de alimentare cu apă caldă şi rece, armături, izolaţii la conducte de apă caldă, tuburi de scurgere, sifoane, aparatură de măsură şi control, obiecte sanitare, instalaţii de hidrofor, staţii de pompare, completarea instalaţiilor existente cu WC, pisoare, lavoare, duşuri etc.

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei de încălzire, care cuprinde: conducte de distribuţie şi colectare, armături, corpuri de încălzire, aeroterme, panouri radiante, instalaţii termomecanice şi aparatură din centrala termică, respectiv cazan, schimbător de căldură, injector, arzător, pompe, echipamente pentru preparat apă caldă etc.

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei electrice de iluminat şi forţă, care cuprinde: conductori electrici, tuburi de protecţie, aparate electrice, întrerupătoare, prize, contactoare, corpuri de iluminat, tablouri electrice etc.

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei de ventilaţie sau condiţionare a aerului, care cuprinde: tubulatură, guri de refulare şi evacuare, armături, ventilatoare,aparatură din centrala de condiţionare

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei de gaze*), care cuprinde: conductele de alimentare cu gaze, inclusiv armăturile, arzătoarele

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei de paratrăznet, care cuprinde: dispozitivele de captare, benzi - de coborâre, inclusiv refacerea prizei de pământ.

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei PSI, care cuprinde: pompe, conducte de distribuţie, inclusiv armături, hidranţi, tablouri electrice, aparatură.

- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei de ascensoare**), care cuprinde: cabine, glisiere, uşile de acces de la fiecare nivel, instalaţia de acţionare electromecanică cu electromotor, troliu şi angrenaje, cabluri, instalaţia electrică de iluminat, forţă, semnalizare şi comandă, conductori, tuburi de protecţie, aparatură electrică, inclusiv consolidarea planşeului şi cabinei motorului, repararea casei ascensorului/refaceri sau completări de tencuieli, zugrăveli etc.

*) Lucrările de reparaţii curente la instalaţiile de gaze se vor executa conform reglementărilor în vigoare.

**) Lucrările de reparaţii curente la ascensoare se vor executa numai cu societăţi specializate şi atestate în acest sens.

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

CATEGORIA II

Construcţii speciale

2. Construcţii industriale

2.1.

Structuri de susţinere, estacade

- Repararea sau completarea locală a zidăriei

- Refacerea sau completarea izolaţiilor

- Refacerea pardoselilor şi a podinelor

- Repararea sau completarea confecţiilor metalic

- Repararea tencuielilor

- Repararea instalaţiilor electrice

2.2.

Rampe de încărcare-descărcare

- Repararea sau completarea zidăriei

- Repararea, completarea sau înlocuirea podinei, indiferent de materialul din care este realizată

- Repararea sau refacerea pavajului, platformei de acces

2.3. 2.3.1.

Coşuri de fum

- zidărie, beton armat

- Revizuirea, refacerea sau înlocuirea parţială a zidăriei interioare

- Refacerea tencuielilor exterioare la soclu

- Repararea şi refacerea trotuarelor

2.3.2.

- metal

- Completarea sau refacerea rostuirii la exterior

- Refacerea sau înlocuirea parţială a părţii metalice a coşului

- Revizuirea cablurilor de ancorare, eventual înlocuirea parţială

- Refacerea sau înlocuirea parţială a paziilor de tablă

- Revizuirea, completarea sau înlocuirea parţială a instalaţiei de balizaj, a instalaţiei electrice şi a instalaţiei de paratrăznet

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

3. Construcţii agricole

3.1.

Construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri

- Refacerea sau completarea zidăriei, pardoselilor şi tâmplăriei

- Repararea sau completarea platformelor

- Repararea sau completarea şarpantei şi a învelitoarei

3.2.

Alte construcţii agricole

- Repararea sau refacerea trotuarelor

- Repararea sau completarea instalaţiilor

- Repararea sau refacerea împrejmuirilor

4. Construcţii pentru transporturi şi telecomunicaţii

4.1.

Infrastructură pentru transport feroviar

- Protecţia şi apărarea taluzurilor, terasamentelor, executarea şi refacerea de pereuri etc.

- Consolidarea zidăriei de piatră brută a versantilor stâncoşi, cu tendinţe de mişcare

- Recondiţionarea şi refacerea parţială sau totală a drenurilor, şanţurilor pereate simple, canalelor care asigură asanarea terasamentului

4.2.

Infrastructură drumuri, alei, străzi cu toate accesoriile necesare: trotuare, borne, parcaje, parapete, marcaje, semne de circulaţie

- Taluzarea şi politura rambleurilorşi debleelor

- Completarea sau refacerea stratului filtrant

- Repararea, completarea sau înlocuirea îmbrăcăminţii stratului de uzură

- Repararea, completarea sau înlocuirea pavajelor şi rigolelor

4.3.

Piste pentru aeroporturi şi platforme de staţionare pentru avioane şi autovehicule

- Repararea, completarea sau înlocuirea îmbrăcăminţii şi a rosturilor

- Repararea, completarea sau înlocuirea pavajelor şi rigolelor

4.4.

Cheiuri, estacade şi docuri pentru nave

- Refacerea, completarea sau înlocuirea pavajului, podinei, construcţiilor metalice şi a diverselor accesorii

- Revizuirea, completarea sau repararea grinzilor prefabricate din beton, inclusiv desfacerea de pavaje, săpături de pământ, umplutură şi refaceri de pavaje

- Revizuirea sau repararea platformei de beton

- Revizuirea, completarea sau repararea căilor de rulare a macaralelor

4.5.

Canale pentru navigaţie

- Curăţarea taluzurilor şi fundului canalului

- Repararea, completarea sau refacerea rosturilor zidăriei de piatră

- Repararea, completarea sau refacerea zidăriei

4.6.

Construcţii accesorii pentru transport rutier, aerian şi naval

- Repararea, completarea sau înlocuirea zidăriilor, învelitorii, pardoselii, tâmplăriei, tencuielilor, izolaţiilor

- Repararea, completarea sau înlocuirea confecţiilor şi construcţiilor metalice

- Repararea, completarea sau înlocuirea instalaţiilor

4.7.

Poduri, podeţe, pasarele

- Inlocuiri parţiale de traverse, grinzi, podină, mână curentă etc.

- Repararea, completarea sau înlocuirea podinei din    lemn şi a elementelor de susţinere, cu înlocuirea elementelor degradate

- Repararea, completarea sau refacerea locală a zidăriei

- Revizuirea, completarea sau înlocuirea de şape, drenuri, radiere etc

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

4.8.

Platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de comunicaţii

- Refacerea vopsitoriei elementelor metalice

- Inlocuirea elementelor de prindere a structurii de rezistenţă cu buloane, şuruburi, piuliţe etc.

- Inlocuirea părţilor componente ale instalaţiilor aferente

5. Construcţii hidrotehnice

5.1.

Diguri şi alte construcţii pentru regularizarea şi consolidarea ţărmurilor şi albiilor cursurilor de apă

- Reprofilarea digurilor prin completări de umplutură şi aducerea la dimensiunile iniţiale

- Compactarea terasamentelor completate

- Taluzarea rambleurilor

- Nivelarea şi politura platformei

5.2.

Diguri de apărare, de compartimentare, de dirijare a curenţilor, consolidări de maluri etc.

- Repararea sau completarea locală a zidăriei de piatră

- Repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi piatră

- Repararea, completarea sau refacerea locală a pereului

5.3.

Praguri. Anrocamente şi căsoaie; cleonaje

- Executarea săpăturilor de pământ pentru încastrarea materialului nou

- Repararea, completarea sau înlocuirea pereţilor şi podinei din buşteni fasonaţi

- Completarea sau înlocuirea gardului cleonajului

5.4.

Pereuri

- Completarea, aranjarea sau refacerea parţială a anrocamentelor de la piciorul pereului din piatră brută

- Repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi piatră

- Repararea, completarea sau refacerea locală a pereului

- Completarea sau refacerea stratului de balast

6. Construcţii pentru depozitare

6.1.

Construcţii pentru depozitare: - subterane

- Repararea şi completarea tencuielilor

- Repararea, completarea sau înlocuirea izolaţiei hidrofuge şi termice

- Repararea sau completarea tâmplăriei şi a confecţiilor metalice

- Repararea, completarea sau înlocuirea pardoselilor şi a scărilor de acces

- Repararea şi completarea tencuielilor

- supraterane

- Repararea, completarea sau înlocuirea pardoselilor obişnuite sau speciale şi a scărilor de acces

- Repararea sau refacerea trotuarelor

- Repararea, completarea sau înlocuirea unor elemente ale instalaţiei electrice sau sanitare

- Refacerea vopsitoriei

6.2.

Construcţii pentru depozitarea explozibililor, carburanţilor, lubrifianţilor

- Repararea, completarea sau înlocuirea elementelor de acoperiş

- Completarea sau refacerea locală a zidăriei

- Repararea sau completarea scheletului de rezistenţă şi a elementelor structurale

- Repararea sau completarea tencuielilor

- Repararea, completarea sau înlocuirea tâmplăriei

- Completarea sau refacerea locală a zidăriei

- Repararea, completarea sau consolidarea scheletului de rezistenţă şi a elementelor structurale

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

6.3.

Rezervoare şi bazine de depozitare

- Repararea şi completarea tencuielilor interioare şi exterioare

- Repararea, completarea sau refacerea pardoselilor şi a pantelor de scurgere

- Revizuirea, completarea sau refacerea drenajului

- Repararea fisurilor la pereţi

- Torcretarea interioară a pereţilor la rezervoarele din zidărie şi beton armat

- Refacerea vopsitoriei

- Refacerea sau repararea coloanelor de ventilaţie

- Repararea sau înlocuirea unor elemente ale instalaţiei electrice

6.4.

Construcţii oare: barăci, magazii, şoproane

- Repararea sau completarea elementelor structurale

- Repararea, completarea sau înlocuirea învelitorii

- Refacerea vopsitoriilor elementelor metalice

- Repararea sau refacerea tencuielilor

7. Construcţii de locuinţe

7.1.

Imprejmuiri

- Refacerea, completarea sau înlocuirea porţiunilor de împrejmuire degradate

- Refacerea, completarea sau înlocuirea porţilor de acces

- Inlocuirea stâlpilor degradaţi etc.

8. Construcţii pentru transportul energiei electrice

8.1.

Reţele de alimentare, de iluminat şi linii de transport al energiei electrice

- Revizuirea, completarea sau înlocuirea parţială a stâlpilor, inclusiv refacerea fundaţiilor

- Revizuirea, completarea sau înlocuirea izolatorilor şi a conductorilor în proporţie de până la 30 %

- Inlocuirea parţială a corpurilor de iluminat

- Inlocuirea cutiilor terminale ale cablurilor de joasă tensiune

8.2.

Instalaţii electrice de forţă

- Reîntinderea conductorilor slăbiţi

- Repararea, completarea sau înlocuirea tuburilor de protecţie în proporţie de până la 20% şi a conductoarelor în proporţie de până la 30%

- Reîntinderea conductorilor slăbiţi

9. Construcţii pentru alimentare cu apă, canalizare şi îmbunătăţiri funciare

9.1.

Puţuri forate sau săpate

- Spălarea interioară a puţului

- Deznisiparea puţului

- Repararea sau înlocuirea coloanei filtrante

- Inlocuirea crepinei de pietriş mărgăritar

9.2.

Captări şi prize de apă

- Repararea sau înlocuirea parţială a capacelor la căminele de vizitare şi la bazinul de colectare

- Completarea locală a zidăriei, refacerea vopsitoriei

- Repararea şi completarea tencuielilor

- Repararea sau înlocuirea parţială a mecanismelor de ridicare şi a carcaselor metalice care apără mecanismele de ridicare

- Repararea sau înlocuirea confecţiilor metalice

- Refacerea stratului filtrant

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

9.3.

Conducte pentru alimentarea cu apă, inclusiv traversările; reţele de distribuţie

- Revizuirea generală a conductei

- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare la cămine, casa vanelor etc.

- Revizuirea şi repararea căminelor

9.4.

Conducte pentru canalizare

- Revizuirea generală a conductei

- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare la cămine etc.

- Revizuirea şi repararea căminelor

9.5.

Staţii de tratare, de neutralizare şi de epurare a apelor

- Repararea învelitorii

- Repararea sau refacerea locală a zidăriei

- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare

- Repararea sau completarea placajului de faianţă

- Repararea tâmplăriei şi a confecţiilor metalice

- Repararea luminatoarelor

- Revizuirea drenajelor

- Repararea canalelor de ape uzate

- Repararea pardoselilor

- Repararea taluzurilor de protecţie

- Refacerea vopsitoriei, zugrăvelilor şi spoielilor

- Repararea instalaţiilor: electrice, sanitare de încălzire şi ventilaţii

9.6.

Castele de apă

- Repararea scheletului de rezistenţă sau elementelor structurale

- Repararea tencuielilor interioare

- Repararea cuvei din beton armat

- Torcretarea interioară a pereţilor cuvei

- Repararea tâmplăriei metalice şi a confecţiilor metalice

- Repararea scărilor

- Refacerea vopsitoriei

- Repararea instalaţiilor hidraulice

- Repararea instalaţiilor electrice de iluminat

- Repararea instalaţiilor de paratrăsnet

9.7.

Staţii de pompare a apei

- Repararea sau completarea elementelor de acoperiş

- Refacerea sau completarea izolaţiilor

- Repararea sau completarea tencuielilor interioare şi exterioare

- Repararea sau completarea tâmplăriei

- Repararea sau completarea confecţiilor metalice

- Repararea sau refacerea postamentelor electropompelor şi a elementelor de amortizare a vibraţiilor

9.8.

Construcţii şi instalaţii tehnologice pentru alimentare cu apă şi canalizare: camere de aspiraţie, cămine pentru armături, camere de rupere a presiunii, cabine subterane la puţuri forate etc.

- Curăţarea elementelor de beton degradate şi repararea acestora

- Repararea pereţilor din zidărie

- Repararea scărilor de vizitare şi înlocuirea capacelor

- Repararea confecţiilor metalice

- Curăţarea rosturilor şi înlocuirea materialului degradat

- Completarea tencuielilor sclivisite

- Repararea placajelor anticorozive

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe pentru care se precizează orientativ lucrările de reparaţii curente

Denumirea lucrărilor de reparaţii curente

10. Construcţii pentru transportul şi distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat şi pentru termoficare

10.1.

Conducte de termoficare

- Demontarea şi repararea armăturilor - vane, ventile etc.

- Revizuirea şi înlocuirea garniturilor

- Proba de presiune a conductelor

- Revizuirea aparatelor de măsură

- Repararea gurilor de acces

- Repararea treptelor de acces

- Inlocuirea termoizolaţiei degradate

- Inlocuirea protecţiei din tablă a termoizolaţiei

10.2.

Conducte, branşamente şi instalaţii tehnologice pentru distribuţia gazelor naturale din exteriorul şi interiorul clădirilor

- Repararea, refacerea, completarea, modificarea sau înlocuirea armăturilor, răsuflătorilor, căminelor, traversărilor, precum şi a instalaţiilor de protecţie catodică

- Revizuirea conductei şi înlocuirea celor corodate sau pe care se găsesc puncte de sudură, manşoane, petice etc.

NOTA: Specificaţiile din anexele nr. 2 şi 3 sunt orientative şi nu limitează tipurile de lucrări ce urmează a se executa; aceste lucrări trebuie justificate sub aspectul necesităţii, oportunităţii şi încadrării în categoriile „I" sau „RC", iar sub aspect financiar se încadrează în normativul valoric.

ANEXA Nr. 4 la normele tehnice

NORME PENTRU LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE

Nr. crt.

Denumirea lucrărilor

U.M.

Intervalul de timp

Cantitatea

Spaţiile la care se aplică norma

1.

Spoieli şi zugrăveli interioare

m2

o dată pe an

toată suprafaţa

Birouri, cămine, săli de clasă, băi, grajduri, magazii, remize, garaje/ magazii şi remize cu specific de depozit la 4 ani, numai dacă este necesar

m2

de două ori pe an

toată suprafaţa

Dormitoare, săli de mese, ateliere, culoare, bucătării şi anexe, spălătorii şi anexe, infirmerii, spitale, grupuri sanitare spălătoare, closete

m2

la fiecare golire şi cel puţin o dată pe lună

toată suprafaţa

Numai la bazinele de înot

2.

Spoieli şi zugrăveli exterioare

m2

la 2 ani

toată suprafaţa

La toate clădirile cu tencuieli obişnuite, la depozite - numai dacă este necesar. Clădirile situate în zona litoralului se spoiesc în fiecare an.

3.

Vopsitul tâmplăriei la exterior

m2

la 3 ani

La toate clădirile. La cele situate în zona litoralului se execută la 2 ani.

4.

Vopsitul tâmplăriei metalice şi a pieselor metalice din construcţii

m2

la 4 ani

toată suprafaţa

La toate clădirile. La cele situate în zona litoralului se execută la 2 ani.

Nr. crt.

Denumirea lucrărilor

U.M.

Intervalul de timp

Cantitatea

Spaţiile la care se aplică norma

5.

Vopsitul tâmplăriei la interior

m2

la 4 ani

toată suprafaţa

La toate clădirile. La cele situate în zona litoralului se execută la 3 ani.

m2

în fiecare an

toată suprafaţa

La bucătării şi anexe, băi, spălătorii şi anexe, grupuri sanitare

6.

Vopsitul cu ulei a pereţilor şi tavanelor

m2

la 3 ani

toată suprafaţa

La încăperi care au prevăzute vopsitorii în ulei la pereţi şi tavane.

m2

la 2 ani

toată suprafaţa

La grupuri operatorii, săli de operaţii, cabinete stomatologice, în spitale militare şi policlinici

m2

în fiecare an

toată suprafaţa

La bucătării şi anexe, băi, spălătorii şi anexe, grupuri sanitare

7.

Raşchetatul parchetului

m2

la 7 ani

toată suprafaţa

La toate încăperile cu pardoseli din parchet şi numai dacă este necesar.

m2

la 4 ani

toată suprafaţa

In săli de festivităţi de la casele armatei şi numai dacă este necesar.

8.

Refacerea sobelor de teracotă:

- sobe în care ard lemne si cărbuni;

- sobe în care ard lemne;

- sobe în care ard gaze.

buc.

în fiecare an

fiecare sobă

Se pot reface şi de fiecare dată când se constată că soba nu funcţionează normal.

buc.

la 2 ani

fiecare sobă

Uşiţele pot fi înlocuite o dată la 4 ani numai dacă se constată că este necesar.

buc.

la 4 ani

9.

Curăţatul sobelor de teracotă, înlocuirea grătarelor şi întărirea garniturilor

buc.

o dată pe an

fiecare sobă

Şi de fiecare dată când se constată că soba nu funcţionează normal. Grătarele se înlocuiesc numai dacă sunt deteriorate în urma temperaturii ridicate din focar.

10.

Repararea tâmplăriei la uşi/ferestre

m2

în fiecare an se face revizia, completându- se fiecare şi accesoriile uzate. Chituirea geamurilor se face anual.

Este interzisă înlocuirea accesoriilor la tâmplăria nereparată sau nepregătită pentru prinderea şi fixarea acestora. Broaştele pentru uşi se pot înlocui o dată la 3 ani - dacă este necesar.

11.

Completarea geamurilor

m2

în fiecare an

0,05

Coeficientul se aplică la toată suprafaţa geamurilor existente în cazarmă. Peste această limită completarea se face în contul statului numai în cazul unor fenomene naturale şi cu întocmirea formelor prevăzute de legislaţia în vigoare.

12.

Repararea învelitorilor din ţiglă, tablă şi alte feluri de învelitori -în afară de cele din carton asfaltat

m2

în fiecare an

0,005

Coeficientul se aplică separat pe clădiri/construcţii speciale şi pe feluri de învelitori.

13.

Repararea învelitorilor de carton asfaltat

m2

la 2 ani

toată suprafaţa

Se bituminează şi se presară nisip. Operaţia nu se mai execută când se constată că învelitoarea este bună sau stratul a devenit prea gros. Lucrările de întreţinere a hidroizolaţii lor la terasele din carton se refac folosindu-se folii bituminoase multistrat.

Nr. crt.

Denumirea lucrărilor

U.M.

Intervalul de timp

Cantitatea

Spaţiile la care se aplică norma

14.

Completarea şi înlocuirea pieselor la instalaţiile sanitare şi de încălzire centrală

In fiecare an se revizuieşte întreaga instalaţie şi se înlocuiesc piesele defecte, cu condiţia să fi avut o durată de folosinţă de cel puţin 3 ani de la montare. Restul reparaţiilor, lipituri, refaceri se fac în raport de uzura reală a instalaţiei.

15.

Completarea şi înlocuirea pieselor la instalaţii electrice

In fiecare an se revizuieşte întreaga instalaţie şi se înlocuiesc piesele defecte, cu condiţia să fi avut o durată de cel puţin 3 ani de la montare. Restul reparaţiilor, lipituri, refaceri se fac în raport de uzura reală a instalaţiei. Elementele de siguranţă şi patroanele fuzibile de la tablourile electrice se înlocuiesc de câte ori este nevoie.

16.

Inlocuirea tapiţeriei din material plastic a mobilierului metalic:

- masă cu schelet metalic pentru săli de mese;

buc.

la 3 ani

se poate înlocui

- masă cu schelet metalic pentru club;

buc.

la 5 ani

se poate înlocui

- masă cu schelet metalic pentru camere culturale;

buc.

la 5 ani

se poate înlocui

- canapea cu schelet metalic, tapisată cu material din mase plastice;

buc.

la 5 ani

se poate înlocui

- fotoliu cu schelet metalic, tapisat cu materiale din mase plastice;

buc.

la 5 ani

se poate înlocui

- scaun cu schelet metalic, tapisat cu material din mase plastice;

buc.

la 4 ani

se poate înlocui

- scaun-fotoliu cu schelet metalic, tapisat cu material din mase plastice;

buc.

la 4 ani

se poate înlocui

- scaun tip cinematograf, tapisat cu material din mase plastice;

buc.

la 4 ani

se poate înlocui

- taburet cu schelet metalic.

buc.

la 4 ani

se poate înlocui

17.

Inlocuirea tapiseriei din fire textile/lână, cânepă, bumbac, a mobilierului:

- banchetă din lemn tapisată cu stofă sau orice alt material;

buc.

la 3 ani

se poate înlocui

- canapea din lemn tapisată cu piele sau orice alt material;

buc.

la 15 ani

- canapea cu schelet metalic tapisat cu piele sau orice alt material;

buc.

la 15 ani

se poate înlocui

- fotoliu tapisat cu stofă sau orice alt material;

buc.

la 5 ani

- scaun tapisat cu stofă sau orice alt material.

buc.

la 5 ani

18.

Vopsitul mobilierului metalic

buc.

la 2 ani

Scheletul metalic al băncilor şi meselor din sălile de popotă trupă se vor vopsi şi în fiecare an, dacă este necesar.

Nr. crt.

Denumirea lucrărilor

U.M.

Intervalul de timp

Cantitatea

Spaţiile la care se aplică norma

19.

Vopsirea panourilor PSI şi a stingătoarelor, a căror vopsea s-a degradat din cauza intemperiilor, precum şi a uneltelor pentru PSI

buc. m2

la 3 ani

toată suprafaţa

20.

Umplerea rosturilor dintre trotuar şi soclul clădirii cu bitum

ml

la 2 ani

Tot perimetrul clădirii

La toate clădirile prevăzute cu trotuare

21.

Revizuirea învelitorilor din tablă

m2

la 2 ani

toată suprafaţa

La toate clădirile cu învelitori din tablă

22.

Revizuirea jgheaburilor şi burlanelor din tablă

ml

la 2 ani

toată lungimea

jgheaburilor şi burlanelor

La toate clădirile prevăzute cu jgheaburi şi burlane

23.

Spoieli la căminele de vizitare de la reţelele subterane

buc.

în fiecare an

fiecare cămin

La căminele reţelelor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare

24.

Repararea placajelor ceramice la pereţi şi pardoseli prin înlocuirea plăcilor căzute sau deteriorate

buc.

în fiecare an

0,005

Coeficientul se aplică separat pe clădiri şi pe tipuri de placaje.

ANEXA Nr. 5 la normele tehnice

NORME VALORICE ANUALE

pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente

Nr. crt.

Denumirea activelor fixe, categoria de structură şi condiţiile de exploatare

Norme valorice exprimate în procente din valoarea de înlocuire

a construcţiei pentru lucrări de:

Ciclul lucrărilor

de reparaţii

curente în ani

întreţinere

reparaţii curente

0

1

2

3

4

CATEGORIA I

Clădiri

1.

Clădiri industriale

Centrale, puncte termice, hale de producţie, tipografii etc.

1. Pereţi portanţi din lemn:

a) mediu normal;

0,75

3,00

1

b) mediu umed, coroziv.

0,80

3,50

1

2. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră sau beton, planşee din lemn:

a) mediu normal;

0,75

3,00

2

b) mediu umed;

0,80

3,25

2

c) mediu coroziv.

0,85

3,50

1

0

1

2

3

4

3. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră sau beton, planşee din beton armat:

a) mediu normal;

0,75

3,00

2

b) mediu umed;

0,80

3,25

2

c) mediu coroziv;

0,85

3,50

1

d) mediu cu temperaturi înalte.

0,85

3,50

1

4. Schelet din beton armat:

a) mediu normal;

0,75

3,00

2

b) mediu umed;

0,80

3,25

2

c) mediu coroziv;

0,85

3,50

1

d) mediu cu temperaturi înalte.

0,85

3,50

1

5. Schelet metalic sau din beton armat şi metal:

a) mediu normal;

0,75

3,00

2

b) mediu umed;

0,80

3,25

2

c) mediu coroziv;

0,85

3,50

1

d) mediu cu temperaturi înalte.

0,85

3,50

1

6. Alte structuri constructive:

a) din materiale plastice;

0,80

3,00

1

b) schelet metalic şi pereţi din tablă/barăci demontabile.

0,80

3,00

1

2.

Clădiri pentru transporturi sau telecomunicaţii

1. Pereţi portanţi din lemn:

A. Clădiri cu caracter administrativ

1,00

4,60

2

B. Clădiri cu caracter productiv

a) mediu normal;

1,00

4,80

2

b) mediu umed sau coroziv.

1,30

5,00

1

2. Pereţi portanţi din paiantă, chirpici, schelet din lemn:

A. Clădiri cu caracter administrativ

1,00

4,50

2

B. Clădiri cu caracter productiv:

a) mediu normal;

1,00

4,80

2

b) mediu umed sau coroziv.

1,30

5,00

1

3. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră sau beton,

planşee din beton armat ori din profile de oţel:

A. Clădiri cu caracter administrativ

1,00

4,00

2

B. Clădiri cu caracter productiv:

a) mediu normal sau umed;

1,00

4,10

2

b) mediu coroziv.

1,30

4,20

1

4. Schelet din beton armat:

A. Clădiri cu caracter administrativ

1,00

3,50

2

B. Clădiri cu caracter productiv

1,20

3,60

2

5. Schelet metalic sau din beton armat şi metal:

A. Clădiri cu caracter administrativ

1,00

3,50

2

B. Clădiri cu caracter productiv

1,20

3,60

2

0

1

2

3

4

6. Alte structuri constructive:

a) din materiale plastice;

0,80

3,50

1

b) schelet metalic şi pereţi din tablă/barăci demontabile.

0,80

2,50

1

NOTĂ: Clădiri asimilate pentru funcţionalităţi specifice Ministerului Apărării:

• Clădiri cu caracter administrativ incluse în grupa A:

- puncte de control tehnic;

- clădiri pentru staţie semaforică fluvială, clădiri pentru semnal de ceaţă;

- aerogări;

- centre de emisie pentru transporturi aeriene şi transporturi navale;

- centre de emisie-recepţie din reţeaua de transmisiuni permanentă STAR.

•• Clădiri cu caracter productiv inclus în grupa B:

- garaje pentru autobuze, autoturisme, autocamioane, autotractoare, alte tipuri de autovehicule;

- remize şi ateliere pentru revizia şi întreţinerea autovehiculelor şi tehnicii din înzestrarea unităţilor militare;

- hangare pentru avioane şi elicoptere;

- ateliere pentru revizia şi întreţinerea avioanelor, elicopterelor, locotractoarelor şi electrocarelor;

- ateliere pentru revizia şi întreţinerea locomotivelor, vagoanelor, motostivuitoarelor.

3.

Clădiri pentru circulaţia mărfurilor şi depozitare, asimilate pentru funcţionalităţi specifice Ministerului Apărării

Restaurante militare, popote, blocuri alimentare

1. Pereţi portanţi din lemn

0,80

3,50

1

2. Pereţi portanţi din paiantă, chirpici sau schelet din lemn:

a) cu pereţi continui;

0,80

3,50

1

b) cu stâlpi din lemn/structură tip şopron.

0,80

3,50

1

3. Pereţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră sau beton, planşee din lemn:

a) cu pereţi continui;

0,80

3,50

2

b) cu stâlpi din zidărie de piatră sau înlocuitori/structură tip şopron.

0,80

3,50

2

4. Pereţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră sau beton, planşee din beton armat

0,70

3,50

2

5. Schelet din beton armat:

a) cu pereţi continui:

(i) exclusiv restaurante militare;

0,70

3,50

2

(ii) restaurante militare, popote, blocuri alimentare;

1,20

5,00

1

b) cu stâlpi din beton armat/structură-tip şopron;

0,70

3,50

2

c) cu stâlpi metalici/structură tip şopron.

0,70

3,50

2

6. Alte structuri constructive:

a) din materiale plastice;

0,80

3,00

1

b) schelet metalic şi pereţi din tablă/barăci demontabile.

0,80

3,00

1

Clădiri de locuit, locuinţe aflate în administrarea Ministerului Apărării

1. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră, planşee din lemn

1,00

2,60

1

0

1

2

3

4

4.

2. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră, planşee din beton armat; pereţi portanţi şi planşee din beton armat; pereţi portanţi şi planşee din beton armat monolit; schelet şi planşee din beton armat sau profiluri din oţel

1,00

2,50

2

5.

Clădiri de locuit cu funcţionalităţi specifice Ministerului Apărării

Cămine, hoteluri militare, clădiri pentru activităţi administrative, cabane pentru instruire:

1. Pereţi portanţi din lemn sau schelet din lemn

1,00

5,00

1

2. Pereţi portanţi din paiantă, chirpici

1,00

5,00

1

3. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră, planşee din lemn

1,00

5,00

1

4. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră, planşee din beton armat

1,00

5,00

1

5. Pereţi portanţi din panouri de beton armat, beton armat monolit, schelet din beton armat sau profile din oţel

1,00

5,00

1

6.

Clădiri pentru învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, pentru ocrotirea sănătăţii, asistenţă socială şi cultură fizică

Spitale şi policlinici militare, infirmerii, case de odihnă, laboratoare, biblioteci, cercuri militare, cluburi, muzee militare, săli de sport, săli de clasă, săli de specialitate, băi şi spălătorii mecanice

1. Pereţi portanţi din lemn sau schelet din lemn

1,40

5,00

1

2. Pereţi portanţi din paiantă, chirpici

1,40

5,00

1

3. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră, planşee din lemn

1,30

5,00

1

4. Pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, înlocuitori, piatră, planşee din beton armat

1,30

5,00

1

5. Pereţi portanţi din panouri de beton armat, beton armat monolit, schelet din beton armat sau profile din oţel

1,20

5,00

1

7.

Instalaţii de paratrăsnete la clădiri, inclusiv legarea utilajelor la instalaţia de protecţie împotriva tensiunilor accidentale de contact

0,30

0,30

1

CATEGORIA II

Construcţii speciale

1.

Construcţii speciale de manipulare şi transport

1. Căi de rulare

0,20

2,00

3

2. Schelete de susţinere, eşafodaje şi estacade din lemn:

a) mediu normal;

2,00

4,50

2

b) mediu umed şi corosiv.

2,50

5,00

1

Din beton armat, beton armat şi metal:

a) mediu normal;

0,10

2,00

4

b) mediu corosiv;

0,20

2,50

3

c) mediu cu temperaturi înalte.

0,30

3,00

2

Din metal:

a) mediu normal;

0,10

2,80

3

b) mediu corosiv;

0,10

3,00

2

c) mediu cu temperaturi înalte.

0,20

3,50

2

Rampe de încărcare descărcare: din zidărie de cărămidă, piatră, beton

0,20

3,50

2

0

1

2

3

4

2.

Construcţii speciale-anexe pentru producţie şi construcţii speciale industriale auxiliare

1. Coşuri de fum:

a) din zidărie de piatră, cărămidă sau din beton armat;

0,80

2,80

3

b) din metal.

1,00

3,00

2

2. Staţii de pompare industriale subterane şi compresoare subterane

1,00

2,50

2

3.

Construcţii speciale agricole

1. Padocuri, grajduri şi alte construcţii specifice:

a) structură din lemn;

0,30

4,00

1

b) structură din piatră, cărămidă, beton, oţel;

0,80

4,70

2

c) structură din beton armat;

0,70

1,30

2

d) schelet din lemn, plasă din sârmă.

0,80

3,00

1

2. Sere, răsadniţe şi ciupercării:

a) Sere şi ciupercării:

- structură din lemn;

0,80

2,00

1

- structură din piatră, cărămidă, beton, oţel;

0,70

2,00

2

- structură din beton armat.

0,60

2,00

2

b) Răsadniţe:

- structură din lemn;

0,80

4,00

1

- structură din beton armat.

0,60

1,70

2

4.

Construcţii hidrotehnice

Diguri şi alte construcţii pentru regularizarea şi consolidarea ţărmurilor şi albiilor cursurilor de apă

1. Diguri de apărare şi diguri de compartimentare:

A. nedeversabile

0,30

1,50

2

B. deversabile

0,30

1,50

2

2. Diguri de dirijare a curenţilor apei, ziduri de sprijin şi pinteni:

a) fascine, lemne cu bolovani sau piatră, gabioane;

1,50

2,00

1

b) piatră brută, blocuri din beton.

1,50

2,00

2

3. Praguri, traverse de colmatare:

A. Praguri:

a) fascine, lemn, gabioane;

1,20

3,50

1

b) piatră brută, blocuri de beton, zidărie de piatră, beton.

1,20

3,50

2

B. Traverse de colmatare:

0,80

4,50

1

4. Pereuri:

a) piatră brută, blocuri de beton;

0,40

1,00

2

b) zidărie de piatră, beton, beton armat.

0,50

1,50

2

5. Anrocamente şi căsoaie, cleonaje:

a) fascine, lemn cu bolovani sau piatră;

1,20

4,00

1

b) piatră brută, blocuri de beton, beton armat.

1,00

2,00

2

0

1

2

3

4

5.

Construcţii speciale pentru transporturi şi căi de comunicaţii

1. Căi ferate cu ecartament îngust

2,00

3,00

2

2. Drumuri, piste, platforme, inclusiv accesorii: trotuare, borne, parapeţi, semne de circulaţie etc.

A. Drumuri şi alei, platouri de adunare şi pentru instrucţie cu specific militar:

a) îmbrăcăminte din pământ compactat sau stabilizat;

1,00

4,00

1

b) îmbrăcăminte din balast;

1,00

5,00

1

c) îmbrăcăminte din macadam simplu, beton asfaltic pe binder, asfalt turnat, bolovan de râu sau piatră brută, din beton armat.

1,00

5,00

1

B. Piste şi platforme de staţionare pentru avioane, elicoptere şi autovehicule

1,00

5,00

1

C. Construcţii-accesorii pentru transportul rutier/ staţii de spălare tehnică, staţii de alimentare cu carburanţi etc:

a) structură din lemn;

1,50

5,00

1

b) structură din beton, beton armat;

0,80

4,50

2

c) structură din beton şi lemn;

2,00

4,50

1

d) structură din metal, metal şi lemn;

2,00

5,00

1

e) structură din beton şi metal, beton armat şi metal.

0,80

4,50

2

D. Construcţii accesorii pentru transporturi aeriene, instalaţii pentru alimentare avioane, elicoptere, construcţii pentru instalaţii de balizaj la piste de decolare - aterizare şi la căi de rulare, construcţii pentru instalaţii de radiofar şi pentru instalaţii goniometrice etc.

1,50

5,00

1

E. Construcţii pentru transporturi pe apă:

a) construcţii portuare, cheiuri în taluz pentru acostarea navelor, din 3/5 piatră, beton sau beton armat;

1,2

2,5

2

b) cheiuri verticale;

0,5

2,0

2

c) estacade pentru acostarea navelor fluviale şi maritime;

0,5

2,0

2

d) căile pentru montarea, lansarea şi scoaterea navelor:

1,5

3,5

1

- cu structură din lemn-sănii;

1,5

3,5

1

- cu structură din beton;

1,0

3,0

2

- cu structură din beton armat;

1,0

3,0

2

e) docuri uscate - forme de radub;

0,5

2,0

2

f) canale pentru navigaţie;

1,0

2,5

4

g) construcţii accesorii.

1,5

2,5

2

6.

Poduri, viaducte, podeţe, pasarele, poduri apeducte

1. Poduri şi viaducte pentru transporturi feroviare şi rutiere, poduri combinate şi poduri apeducte:

a) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad sau stejar:

suprastructura: din lemn sau metalică:

1,00

4,00

1

b) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad sau stejar:

suprastructura: din lemn de brad:

1,00

3,50

1

c) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad sau stejar:

suprastructura: din lemn de stejar, metalică:

0,50

1,00

1

d) infrastructura: cu elevaţia din zidărie de cărămidă:

suprastructura: din lemn, zidărie de piatră sau cărămidă, beton, beton armat, beton armat precomprimat, metalică, beton armat şi metal;

0,40

1,00

2

0

1

2

3

4

e) infrastructura: cu elevaţia din zidărie de piatră, beton, beton armat, beton şi metal, elemente din metal;

suprastructura: din lemn, beton armat precomprimat, metal, beton armat si metal;

0,40

1,00

2

f) infrastructura: cu elevaţia din zidărie de piatră, beton, beton armat, beton şi metal, elemente din metal;

suprastructura: din zidărie de piatră sau cărămidă, beton sau beton armat.

0,40

1,00

2

2. Podeţe feroviare şi rutiere, cu excepţia podeţelor circulare, ovoide sau triunghiulare:

a) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad: suprastructura: din lemn:

0,5

4,00

1

b) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad: suprastructura: din lemn de brad:

0,5

4,00

1

c) infrastructura: cu elevaţia din lemn de stejar: suprastructura: din lemn de stejar sau metalică:

0,4

1,20

1

d) infrastructura: cu elevaţia din zidărie de cărămidă:

suprastructura: din lemn, zidărie de piatră sau cărămidă, beton, beton armat, beton armat precomprimat, metalică, beton armat şi metal;

0,4

1,00

2

e) infrastructura: cu elevaţia din zidărie de piatră, beton armat si piatră, beton şi metal, beton armat, elemente din metal;

suprastructura: din lemn, beton armat precomprimat, beton armat si metal.

0,4

1,00

2

3. Podeţe feroviare şi rutiere cu secţiune circulară, ovoidă sau triunghiulară:

a) structură din cărămidă sau piatră şi mixt, tuburi din oţel sau fontă;

0,50

1,00

2

b) structură din beton armat, beton;

0,50

1,00

2

c) structură din lemn.

1,00

4,00

1

4. Pasarele:

a) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad sau stejar: suprastructura: din lemn de stejar sau metalică:

1,00

4,00

1

b) infrastructura: cu elevaţia din zidărie de cărămidă, zidărie de piatră, beton, beton şi piatră, beton şi metal, beton armat, elemente din metal;

suprastructura: din zidărie de piatră sau cărămidă, beton, beton armat, beton armat şi metal;

0,40

1,00

2

c) infrastructura: cu elevaţia din zidărie de cărămidă, zidărie de piatră, beton, beton şi piatră, beton şi metal, beton armat, elemente din metal;

suprastructura: din lemn. beton armat precomprimat. metalică.

0,40

1,00

2

7.

Construcţii pentru depozitarea diferitelor categorii de materiale. 1. Platforme:

a) fundaţie: din pământ;

2,50

4,50

1

b) fundaţie: din nisip, balast, piatră spartă, bolovani, piatră brută, beton; îmbrăcăminte: din balast, din piatră spartă, macadam;

0,90

1,70

2

c) fundaţie: din nisip, balast, piatră spartă, bolovani, piatră brută, beton; îmbrăcăminte: din bolovani, piatră brută, asfaltică, din beton de ciment;

0,80

2,80

2

d) fundaţie: din nisip, balast, piatră spartă, bolovani, piatră brută, beton; îmbrăcăminte: din cărămidă, pavele;

1,00

3,00

2

e) fundaţie: din nisip, balast, piatră spartă, bolovani, piatră brută, beton; îmbrăcăminte: podină din lemn.

2,00

4,00

2

0

1

2

3

4

2. Rampe:

a) sprijiniri din lemn, umpluturi de pământ;

2,00

3,50

1

b) sprijiniri din zidărie de piatră sau beton, umpluturi de pământ;

0,70

2,40

1

c) cu schelet metalic.

1,60

2,80

1

3. Depozite subterane, inclusiv pivniţele care nu sunt sub clădiri:

a) structură din lemn;

2,50

4,30

2

b) structură din zidărie de piatră, cărămidă sau înlocuitori, beton;

1,00

1,30

2

c) structură din beton armat.

0,70

4,00

2

4. Depozite exterioare amenajate din beton armat Rezervoare şi bazine pentru depozitare:

0,40

0,60

2

5. structură din lemn;

1,00

2,30

1

6. structură din zidărie de piatră, cărămidă sau înlocuitori, beton:

- mediu normal;

0,80

2,00

- mediu coroziv;

1,40

2,50

7. structură din beton armat:

- mediu normal;

0,70

2,40

- mediu coroziv;

1,40

3,40

8. structură din oţel:

- mediu normal;

0,50

1,60

- mediu coroziv;

1,20

4,00

9. structură din pământ:

0,80

2,00

8.

Construcţii speciale pentru depozitarea explozibililor, muniţiilor:

a) structură din lemn;

1,50

4,80

1

b) structură din zidărie de piatră, cărămidă sau înlocuitori, beton;

0,80

1,20

2

c) structură din beton armat.

0,70

1,00

2

9.

Construcţii speciale pentru transportul energiei electrice:

1. Reţele de alimentare sau iluminat şi linii de transport al energiei electrice:

a) aeriene:

- stâlpi din lemn de răşinoase impregnaţi;

2,50

4,50

1

- stâlpi din beton armat vibrat, centrifugat, precomprimat, metalici;

0,50

3,00

2

- stâlpi din lemn neimpregnaţi;

3,00

5,00

1

b) subterane.

2,10

4,00

2

2. Instalaţii electrice de forţă:

a) instalaţii electrice de forţă aeriene sau aparente;

2,80

5,00

2

b) instalaţii electrice de forţă îngropate;

1,70

5,00

2

c) instalaţii electrice de forţă în tub de protecţie;

1,20

4,00

2

d) instalaţii electrice de forţă în canal de protecţie sau în tunel.

0,90

2,00

2

10.

Construcţii speciale pentru alimentare cu apă şi canalizare:

1. Captări de apă:

a) puţuri săpate:

- structură din lemn/cadre;

1,80

3,50

2

- structură din zidărie de piatră sau cărămidă, beton, beton armat - cheson, tuburi din beton;

0,40

1,80

2

0

1

2

3

4

b) puţuri forate, puţuri înfipte şi puţuri forate în interiorul puţurilor săpate:

- tuburi din beton, tuburi metalice/ţeavă, tuburi din azbociment, bazalt sau ceramice;

1,90

3,50

2

- tuburi din oţel/burlan sau fontă.

0,50

2,00

2

2. Drenuri:

a) drenuri tubulare pentru alimentare cu apă:

- tuburi din beton sau beton armat;

0,40

1,50

3

- tuburi din oţel/ţeavă sau fontă.

1,70

4,50

3

b) şanţuri drenate cu filtru invers pentru alimentare cu apă, drenuri pentru desecări

1,60

4,50

3

3. Captări de izvoare:

a) apă necorozivă;

0,60

2,00

2

b) apă corozivă.

0,80

5,00

1

4. Prize de apă fixe

0,60

2,50

2

5. Conducte pentru alimentare cu apă şi canalizare:

a) conducte pentru alimentare cu apă, inclusiv reţele de distribuţie:

- beton, beton armat sau bazalt, beton căptuşit cu oţel, fontă sau plumb, ceramică;

1,00

4,00

2

- oţel;

1,90

4,50

2

- azbociment;

1,70

4,00

2

- materiale plastice;

3,20

5,00

2

b) conducte pentru canalizare:

- beton, beton armat sau bazalt, fontă sau plumb, azbociment;

0,40

2,00

2

- materiale plastice;

3,20

5,00

2

- ceramică.

0,50

2,80

2

6. Construcţii în exteriorul clădirilor pentru îmbunătăţirea apei şi pentru epurarea apelor uzate:

a) construcţii pentru reţinerea de substanţe mai grele decât apa, separatoare, metantancuri:

- beton, beton armat;

0,50

3,00

2

b) iazuri de depozitare şi paturi de uscare a nămolului;

1,60

4,00

2

c) câmpuri de irigare şi infiltrare:

- pământ fără căptuşeli, tuburi din beton, azbociment, ceramice;

1,60

4,00

2

- tuburi din materiale plastice, filtre, construcţii individuale pentru amestecul reactivilor;

1,20

4,50

2

d) staţii de sterilizare, staţii de pompare a apei;

0,40

2,50

2

e) staţii de neutralizare.

1,00

2,00

2

7. Castele de apă:

a) turn din zidărie, cuvă din beton armat sau metalică; turn din beton armat, cuvă din beton armat, schelet din beton armat; cuvă din beton armat sau metalică;

0,50

3,00

2

b) schelet metalic, cuvă metalică.

1,20

3,00

2

8. Traversări

0,80

1,20

2

9. Construcţii, accesorii şi instalaţii tehnologice pentru alimentare cu apă şi canalizare;

a) castele de echilibru;

0,80

1,50

2

b) camere de încărcare, descărcare, aspiraţie, liniştire, pentru alimentare cu apă şi canalizare.

0,80

1,50

2

0

1

2

3

4

Construcţii independente pentru deservirea populaţiei, situate pe reţele de alimentare cu apă, cămine pentru armături şi camere de rupere de presiune la intersecţie şi împreunare, cabine subterane la puţuri forate:

- zidărie din piatră sau cărămidă, beton, beton armat, metal;

0,50

1,50

2

- tuburi din oţel/ţevi;

0,50

3,00

1

c) instalaţii tehnologice pentru alimentare cu apă şi canalizare;

0,50

3,00

2

d) cabine pentru protecţia catodică a conductelor metalice.

2,00

3,00

2

Construcţii speciale pentru transportul şi distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor, aerului comprimat şi pentru termoficare

11.

1. Conducte pentru transportul produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale:

a) diametrul de la 25,1 - 50,0 mm:

- mediu normal;

2,00

5,00

2

- mediu coroziv;

2,50

5,00

2

b) diametrul de la 50,1 mm - 150,0 mm:

- mediu normal;

1,50

5,00

2

- mediu coroziv;

2,50

5,00

2

c) diametrul peste 150,0 mm.

Neprotejate catodic:

- mediu normal;

1,30

4,50

2

- mediu coroziv;

2,00

4,50

2

Protejate catodic:

- mediu normal;

1,00

4,00

2

- mediu coroziv.

1,80

4,00

2

2. Traversări de conducte pentru transportul produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale

1,20

3,00

2

3. Conducte de termoficare:

a) conducte din oţel pe susţineri din beton armat sau oţel;

1,00

3,00

2

b) conducte din oţel izolate, pozate direct în pământ.

0,50

2,00

1

4. Conducte tehnologice din incinte specifice activităţilor industriale şi din interiorul clădirilor şi construcţiilor speciale, inclusiv canale de ventilaţie:

a) conducte din oţel-carbon, fără protecţie interioară:

- mediu normal;

1,00

2,60

1

- mediu coroziv.

2,00

4,00

1

b) conducte din oţel aliat obişnuit, fără protecţie interioară:

- mediu normal;

1,00

1,80

1

- mediu coroziv.

1,50

3,60

1

c) conducte din metale neferoase - aluminiu:

- mediu coroziv;

1,00

5,00

1

d) conducte din metale neferoase - plumb:

- mediu coroziv;

1,00

5,00

1

e) conducte din materiale ceramice sau porţelan:

- mediu normal;

1,00

4,80

2

- mediu coroziv;

1,50

2,50

1

0

1

2

3

4

f) conducte din materiale plastice:

- mediu normal;

1,20

1,80

1

- mediu coroziv;

1,00

2,20

1

g) conducte din fontă:

- mediu normal;

1,80

2,80

1

- mediu coroziv.

2,00

2,20

1

5. Conducte şi branşamente pentru distribuţia gazelor:

a) neprotejate catodic;

2,00

4,00

2

b) protejate catodic.

1,50

4,00

2

12.

Construcţii speciale pentru cultură fizică şi sport

1. Zgură

1,00

3,50

2

2. Asfalt

1,00

2,50

2

3. Zidărie

1,00

2,50

2

4. Beton armat

1,00

2,00

2

5. Lemn

1,00

4,00

2

6. Asimilate anexelor pentru conducerea focului în poligoanele de tragere

1,00

2,00

2

7. Asimilate bazinelor pentru trecerea blindatelor pe sub apă

1,20

1,50

1

13.

Diverse construcţii speciale

1. Imprejmuiri:

a) lemn, stâlpi din lemn şi sârmă;

1,50

5,00

b) zidărie, beton, stâlpi din beton armat şi sârmă, stâlpi metalici şi sârmă;

1,00

4,50

c) beton armat.

1,00

4,00

2. W.C.-uri subterane şi supraterane:

a) lemn;

1,50

5,00

b) zidărie din piatră, zidărie de cărămidă cu beton armat, beton cu beton armat, beton armat.

1,00

4,50

3. Panouri de afişaj, turnuri de ceas şi turnuri de pază:

a) lemn;

0,80

1,60

b) zidărie din piatră, zidărie de cărămidă cu beton armat;

0,60

1,40

c) beton cu beton armat, beton armat, metal.

0,40

1,20

2

4. Construcţii funerare, capele, osuare la cimitirele militare:

a) zidărie din piatră, zidărie din cărămidă cu beton armat;

1,00

5,00

b) beton cu beton armat, beton armat.

1,00

5,00

Mobilier:

Intreţinerea mobilierului

5,00

-

-

Utilaje:

Intreţinerea utilajelor de resortul cazării

1,00

-

-

NOTĂ:

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente necesare pentru pregătirea unor spaţii în vederea vizitelor unor delegaţii străine sau ale oficialităţilor de stat - preşedinţi, miniştri, precum şi pentru asigurarea condiţiilor de cazare şi lucru în cazul unor activităţi cu participare internaţională sau activităţi ocazionale, respectiv parade militare, expoziţii, certificarea şi evaluarea operaţională a structurilor se vor putea executa înainte de îndeplinirea termenelor de durată.

Aceste lucrări, limitate strict la spaţiile necesare, vor fi aprobate de către ordonatorul secundar de credite.

ANEXA Nr. 6 la normele tehnice

- Model -

ROMÂNIA

MINISTERUL APĂRARII

Unitatea Militară............

Nesecret

Exemplarul nr...............

VĂZUT

Comandantul (Şeful) Unităţii Militare...........

PROCES-VERBAL*)

Incheiat astăzi,......luna....................anul..........

Comisia, constituită în baza Ordinului de zi pe unitate nr..........din......................şi formată din:

........................................................................................................................................................................ ........................................................

........................................................................................................................................................................ ........................................................

........................................................................................................................................................................ ........................................................

........................................................................................................................................................................ ........................................................

........................................................................................................................................................................ ........................................................

completată cu delegaţi din Unitatea Militară................................................................,

în cadrul controlului periodic general al clădirilor şi construcţiilor speciale prevăzut în normativul tehnic de reparaţii curente şi întreţinere, am efectuat acest control la cazarma nr..............garnizoana............................şi am stabilit următoarele:

a) Lucrările de întreţinere necesare:

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

b) Lucrările de reparaţii curente necesare:

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

COMISIA:

*) Se întocmeşte pe cazarmă.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 44/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 44 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu