Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 4 din 14 aprilie 2010

pentru aprobarea Normelor privind organizarea activitatii de arhiva la asiguratori, reasiguratori si intermediari în asigurari si/sau în reasigurari

ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 264 din 22 aprilie 2010



Potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 13 aprilie 2010, prin care s-au adoptat Normele privind organizarea activităţii de arhivă la asigurători, reasiguratori şi intermediari în asigurări şi/sau în reasigurări,

în temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) şi (27), precum şi ale art. 8 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele privind organizarea activităţii de arhivă la asigurători, reasiguratori şi intermediari în asigurări şi/sau în reasigurări, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. -Asigurătorii, reasiguratorii, intermediarii în asigurări, precum şi direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor,

Angela Toncescu

ANEXA

NORME

privind organizarea activităţii de arhivă la asigurători, reasiguratori şi intermediari în asigurări şi/sau în reasigurări

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - In vederea păstrării în mod corespunzător a documentelor referitoare la activitatea de asigurare, astfel încât acestea să poată fi prezentate la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, precum şi în scopul protejării drepturilor asiguraţilor şi al promovării stabilităţii activităţii de asigurare în România, se emit prezentele norme, care au ca obiect organizarea activităţii de arhivă la asigurători, reasiguratori şi intermediari în asigurări şi/sau în reasigurări.

Art. 2. -Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări răspund prin intermediul conducerii executive de evidenţa, inventarierea, selecţionarea, păstrarea şi folosirea documentelor create şi deţinute, în condiţiile prevederilor Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică şi ale prezentelor norme.

Art. 3. - Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificaţiile prevăzute în Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, în Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, în Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare şi în normele emise în aplicarea acestora, precum şi în legislaţia specifică privind activitatea de arhivă.

CAPITOLUL II

Obligaţiile asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări

Art. 4. -Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări au obligaţia de a crea şi de a deţine documente care să ateste întreaga lor activitate.

Art. 5. - (1) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări au obligaţia de a înregistra şi de a ţine evidenţa tuturor documentele intrate, ieşite sau întocmite pentru uz intern.

(2) Inregistrarea documentelor se va face într-un registru de evidenţă a intrărilor-ieşirilor, în mod cronologic, în ordinea primirii şi ieşirii, fără ca numerele de înregistrare atribuite documentelor să se repete.

(3) Inregistrarea documentelor începe de la data de 1 ianuarie şi se încheie la data de 31 decembrie ale fiecărui an.

Art. 6. - (1) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări au obligaţia de a înfiinţa, conform prevederilor legale, compartimente de arhivă sau de a desemna persoane responsabile cu probleme de arhivă, în funcţie de complexitatea, valoarea şi cantitatea documentelor pe care le creează sau le deţin.

(2) Compartimentele de arhivă/Persoanele responsabile cu problemele de arhivă au următoarele obligaţii:

a) să coordoneze şi să răspundă de activitatea arhivistică din cadrul asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări, în conformitate cu prevederile legislaţiei arhivistice în vigoare;

b)  să organizeze primirea şi arhivarea documentelor de la structurile asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări pe bază de proces-verbal şi inventare, întocmite conform legislaţiei în vigoare;

c) să propună componenţa Comisiei de selecţionare a documentelor şi să o convoace în vederea analizării documentelor cu termen de păstrare expirat şi care pot fi propuse spre eliminare; să întocmească formele prevăzute de lege pentru confirmarea lucrării de selecţionare de către Arhivele Naţionale;

d)  să iniţieze şi să organizeze activitatea de întocmire a Nomenclatorului arhivistic al asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări şi să îl actualizeze periodic; să asigure legătura cu Arhivele Naţionale în vederea verificării şi confirmării nomenclatorului şi să urmărească modul de aplicare a acestuia de către structurile asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări;

e) să întocmească inventare pentru documentele fără evidenţă aflate în depozit;

f) să asigure evidenţa tuturor documentelor intrate şi ieşite din depozitul de arhivă, pe baza registrelor specifice;

g) să cerceteze documentele din depozit în vederea eliberării documentelor solicitate de cetăţeni (asiguraţi, păgubiţi, angajaţi etc), în conformitate cu legislaţia arhivistică în vigoare;

h) să pună la dispoziţie pe bază de semnătură şi să ţină evidenţa documentelor împrumutate compartimentelor, iar la restituire să verifice integritatea documentului împrumutat;

i) să organizeze depozitul de arhivă după criterii prealabil stabilite, conform prevederilor legislaţiei arhivistice în vigoare; să solicite conducerii asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări dotarea corespunzătoare a depozitelor, potrivit prevederilor art. 11 alin. (2), să informeze conducerea acestora şi să propună măsuri în vederea asigurării condiţiilor corespunzătoare de păstrare şi conservare a arhivei;

j) să pună la dispoziţia delegatului Arhivelor Naţionale toate documentele solicitate cu prilejul efectuării acţiunilor de control privind situaţia arhivelor la creatori;

k) să pregătească documentele cu valoare istorică şi inventarele acestora, în vederea predării lor la Arhivele Naţionale, conform legislaţiei arhivistice în vigoare.

(3) Compartimentele de arhivă/Persoanele desemnate responsabile cu problemele de arhivă răspund de evidenţa, inventarierea, selecţionarea, păstrarea şi folosirea documentelor înscrise în Nomenclatorul arhivistic al societăţii.

Art. 7. - Fiecare asigurător, reasigurator şi intermediar în asigurări şi/sau în reasigurări are obligaţia de a întocmi Nomenclatorul arhivistic al societăţii, care va fi transmis spre avizare Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi supus aprobării Arhivelor Naţionale.

Art. 8. - (1) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări au obligaţia de a inventaria documentele şi de a le preda compartimentului de arhivă.

(2) Documentele se grupează în dosare, potrivit problematicii şi termenelor de păstrare stabilite în Nomenclatorul arhivistic.

(3) Predarea dosarelor la compartimentul de arhivă se efectuează pe bază de inventare şi procese-verbale de predare-primire.

(4) In cadrul compartimentului de arhivă, asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări vor organiza depozitul de arhivă.

(5) Până la predarea la compartimentul de arhivă a documentelor, se va întocmi o evidenţă provizorie a acestora, pe suport electronic şi pe suport hârtie, cu obligativitatea actualizării acesteia periodic.

Art. 9. - (1) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări au obligaţia de a întocmi evidenţa dosarelor depuse la depozitul de arhivă, respectiv a documentelor scoase din depozit.

(2) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări sunt obligaţi să păstreze documentele create sau deţinute în condiţii corespunzătoare, asigurându-le împotriva distrugerii, degradării ori sustragerii.

(3) Evidenţa tuturor intrărilor şi ieşirilor de unităţi arhivistice din depozit se ţine pe baza Registrului de evidenţă a intrărilor-ieşirilor unităţilor arhivistice. In evidenţa informatică a unităţilor arhivistice urmează a fi păstrate în mod obligatoriu următoarele informaţii: codul arhivistic conform nomenclatorului, anul, unitatea teritorială emitentă a documentului, numărul documentului.

(4) In cazul în care un asigurător, reasigurator şi intermediar în asigurări şi/sau în reasigurări intenţionează să scoată dosare din evidenţa arhivei, în vederea selecţionării, transferului către un alt asigurător, reasigurator şi intermediar în asigurări şi/sau în reasigurări, transferului în alt depozit de arhivă sau ca urmare a distrugerii provocate de calamităţi naturale ori de un eveniment exterior imprevizibil şi de neînlăturat, operaţiunea se va efectua cu notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

CAPITOLUL III

Păstrarea documentelor şi organizarea depozitului de arhivă

Art. 10. - Sediile sociale şi sediile secundare ale asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări vor fi prevăzute cu spaţii special amenajate pentru păstrarea arhivei.

Art. 11. - (1) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări au obligaţia de a organiza depozitul de arhivă, conform legii.

(2) Depozitul de arhivă va fi dotat, în funcţie de formatul şi de suportul documentelor, cu mijloace adecvate de păstrare şi de protejare a acestora, precum şi cu mijloace, instalaţii şi sisteme de prevenire şi stingere a incendiilor, de prevenire a inundaţiilor, precum şi cu aparatură specifică de urmărire şi asigurare a microclimatului şi de control al accesului în depozit.

Art. 12. - (1) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări vor depune spre păstrare permanentă la Arhivele Naţionale sau, după caz, la structurile teritoriale competente ale Arhivelor Naţionale documentele cu termene permanente, potrivit Nomenclatorului arhivistic.

(2) Dosarele de daună, împreună cu evidenţa completă a acestora, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestor dosare se păstrează în arhiva asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări timp de 7 ani.

(3) Raportul anual al auditorului financiar, raportul actuarial anual, raportul asupra asigurărilor de viaţă, precum şi orice alte rapoarte prevăzute de Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 503/2004, precum şi de normele emise în aplicarea acestora, registrul special al activelor admise să acopere rezervele tehnice, raportările financiare transmise către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, precum şi situaţiile financiare anuale se păstrează în arhiva asigurătorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări timp de 10 ani.

(4) Documentele cu valoare practică în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile individuale ale asiguraţilor vor fi păstrate de către asigurători, reasiguratori şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări.

(5) Asigurătorii şi reasiguratorii împotriva cărora s-a deschis procedura falimentului sunt obligaţi să predea Arhivelor Naţionale sau direcţiilor judeţene ale Arhivelor Naţionale documentele în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurări sociale ale personalului.

Art. 13. - (1) Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări pot păstra arhiva la sediile sociale şi la sediile secundare sau o pot încredinţa spre păstrare unei societăţi autorizate să presteze servicii de arhivare a documentelor, cu respectarea prevederilor Legii nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Legii nr. 135/2007, cu notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, indicând societatea respectivă şi datele sale de contact.

(2) Societatea autorizată să presteze servicii de arhivare menţionată la alin. (1) trebuie să respecte standardele de calitate referitoare la prestarea serviciilor de arhivare, precum şi condiţiile prevăzute la art. 11 alin. (2).

CAPITOLUL IV

Dispoziţii finale

Art. 14. -Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări care îşi încetează activitatea au obligaţia să dispună măsuri pentru păstrarea, conservarea şi evidenţa arhivei, în condiţiile prevăzute de prezentele norme, şi să comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor adresa unde se află arhiva societăţii, precum şi datele de identificare şi de contact ale persoanei responsabile cu administrarea arhivei.

Art. 15. -Asigurătorii, reasiguratorii şi intermediarii în asigurări şi/sau în reasigurări sunt obligaţi să ia toate măsurile în vederea organizării activităţii de arhivă, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme.

Art. 16. - Nerespectarea în orice mod a dispoziţiilor prezentelor norme se sancţionează de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 4/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 4 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 4/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu