Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 365 din 23 noiembrie 2005

pentru aprobarea Normelor privind sistemele de oprire rapida pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI


SmartCity3

              COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1084 din  2 decembrie 2005

    In conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 1.627/2003 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, cu modificarile ulterioare,

    presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind sistemele de oprire rapida pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU, prevazute in anexa*) care face parte integranta din prezentul ordin.
------------
    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 3
    Normele prevazute la art. 1 intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 4
    Directia reactori nucleari va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

                 Presedintele Comisiei Nationale pentru
                   Controlul Activitatilor Nucleare,
                            Vilmos Zsombori

    ANEXA 1

    NORME PRIVIND SISTEMELE DE OPRIRE RAPIDA PENTRU CENTRALELE NUCLEAROELECTRICE DE TIP CANDU

    CAP. 1
    Dispozitii Generale

    Scop, domeniu, definitii
    Art. 1
    (1) In baza Legii privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare nr. 111/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentele norme instituie cerintele pentru sistemele de oprire rapida la centralele nuclearoelectrice de tip CANDU.
    (2) Indeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o conditie necesara pentru autorizarea de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, numita in continuare CNCAN, a activitatilor de constructie, punere in functiune, functionare si intretinere a centralelor nuclearoelectrice de tip CANDU.
    (3) Pentru centralele al caror proiect este anterior intrarii in vigoare a prezentelor norme, gradul de aplicabilitate al acestora va fi analizat si agreat cu CNCAN.
    Art. 2
    Termenii utilizati in prezentele norme sunt definiti in anexa nr. 1, cu exceptia acelora ale caror definitii se regasesc in textul prezentelor norme.

    CAP. 2
    Cerinte fundamentale

    Art. 3
    (1) Toti reactorii de putere de tip CANDU trebuie sa fie prevazuti cu doua sisteme de oprire rapida diferite si independente; fiecare sistem de oprire rapida trebuie sa indeplineasca cerintele prezentelor norme.
    (2) In cazul evenimentelor postulate de initiere care necesita interventia unui sistem de oprire rapida, trebuie ca cel putin unul dintre cele doua sisteme de oprire rapida sa functioneze, indeplinind cerintele de performanta minima admisibila definite in conformitate cu prevederile capitolului III, sectiunea 1, din prezentele norme.
    (3) Fiecare sistem de oprire rapida trebuie considerat sistem special de securitate.
    (4) Solicitantul de autorizatie va transmite spre aprobare la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, numita in continuare CNCAN, documentatia care face dovada respectarii prevederilor prezentelor norme. Aprobarea documentatiei mai sus mentionate conditioneaza eliberarea autorizatiei de constructie daca se face dovada respectarii cerintelor de proiectare cuprinse in capitolul III al prezentelor norme si respectiv, eliberarea autorizatiei de functionare si intretinere daca se face dovada respectarii cerintelor de functionare si testare cuprinse in capitolele IV si V ale prezentelor norme.

    CAP. 3
    Cerinte de proiectare

    SECTIUNEA 1
    Cerinte de performanta minima admisibila

    Definirea cerintelor de performanta minima admisibila
    Art. 4
    Cerintele de performanta minima admisibila pentru fiecare sistem de oprire rapida trebuie definite si incluse in Raportul de Securitate si in documentul care stabileste politicile si principiile de operare a instalatiei nucleare. Se vor specifica, de asemenea, cerintele de performanta minima admisibila pentru toate echipamentele si subsistemele importante necesare pentru functionarea corespunzatoare a fiecarui sistem de oprire rapida.

    SECTIUNEA a 2-a
    Cerinte functionale

    Asigurarea functiilor de securitate
    Art. 5
    (1) Cerintele functionale pentru fiecare din sistemele de oprire rapida se refera numai la rolul respectivului sistem de a opri reactia de fisiune in lant.
    (2) Solicitantul autorizatiei de functionare trebuie sa demonstreze ca limitele de doza permise de normele in vigoare nu sunt depasite in cazul aparitiei unei avarii serioase de proces care impune oprirea imediata a reactorului de catre unul din cele doua sisteme de oprire rapida, in urmatoarele situatii:
    a) sistemul de racire la avarie a zonei active si sistemul anvelopei functioneaza corespunzator;
    b) sistemul de racire la avarie a zonei active functioneaza corespunzator iar sistemul anvelopei prezinta disfunctionalitati;
    c) sistemul anvelopei functioneaza corespunzator iar sistemul de racire la avarie a zonei active este indisponibil.
    (3) Fiecare sistem de oprire rapida trebuie proiectat astfel incat, actionand singur, in cazul aparitiei oricaruia din evenimentele care necesita oprirea imediata a reactorului, specificate in anexa nr. 2 la prezentele norme, sa asigure ca:
    a) reactorul este adus in stare subcritica si mentinut in aceasta stare pentru o perioada nedefinita de timp;
    b) limitele de doza permise de normele in vigoare nu sunt depasite;
    c) pierderea integritatii sistemului primar de transport al caldurii nu se produce ca urmare a defectarii elementelor combustibile.
    (4) In cazul in care evenimentul de initiere este localizat la nivelul unui singur canal de combustibil sau al extensiilor acestuia, cerintele de la art. 5, (3) c) si respectiv art. 6 nu se aplica respectivului canal sau combustibilului pe care il contine.

    Mentinerea integritatii elementelor combustibile
    Art. 6
    Pentru evenimentele de la 1 la 14 inclusiv, din anexa nr. 2, fiecare sistem de oprire rapida trebuie sa asigure ca elementele combustibile intacte din reactor nu se vor defecta ca urmare a producerii evenimentului respectiv.

    SECTIUNEA a 3-a
    Cerinte privind calificarea la conditii de mediu

    Art. 7
    (1) Pentru fiecare sistem de oprire rapida, toate componentele a caror functionare este necesara ca raspuns la oricare din evenimentele specificate in anexa nr. 2 trebuie sa fie proiectate astfel incat sa isi indeplineasca functiile chiar si atunci cand sunt supuse celor mai severe conditii de mediu care pot aparea inainte sau in timpul in care functionarea lor este ceruta. Aceste conditii includ cel putin efectele aburului, apei, temperaturilor ridicate si radiatiilor.
    (2) Calificarea corespunzatoare la conditiile de mediu este necesara pentru toate echipamentele sistemelor de oprire rapida care trebuie sa intre in functiune sau sa functioneze in situatia expunerii la conditiile de mediu mai sus mentionate.
    (3) Calificarea trebuie demonstrata prin teste care sa arate, in masura in care este practic posibil, ca echipamentul respectiv poate functiona in conditii similare celor care ar putea aparea in timpul, sau ca urmare a evenimentelor specificate in anexa nr. 2 la prezentele norme; in cazul in care efectuarea unor astfel de teste nu este practic posibila, trebuie efectuate analize care sa demonstreze ca sunt indeplinite cerintele de calificare.

    Efectele dinamice si fortele de jet
    Art. 8
    Fiecare sistem de oprire rapida trebuie proiectat astfel incat sa isi pastreze capacitatea de a indeplini cerintele din sectiunea a 2-a din capitolul III al prezentelor norme, in situatia aparitiei efectelor dinamice sau a fortelor de jet produse sau cauzate indirect de oricare din evenimentele specificate in anexa nr. 2 la prezentele norme.

    SECTIUNEA a 4-a
    Cerinte de disponibilitate

    Disponibilitatea
    Art. 9
    (1) Fiecare sistem de oprire rapida trebuie astfel proiectat si realizat incat indisponibilitatea sa sa fie mai mica de 10^-3 ani/an; sistemul este considerat disponibil numai daca poate fi demonstrat ca indeplineste cerintele de performanta minima admisibila definite in conformitate cu prevederile art. 4 al prezentelor norme.
    (2) Indisponibilitatea fiecarui sistem de oprire rapida va fi determinata combinand indisponibilitatea maxima a oricarui parametru de declansare cerut in conformitate cu prevederile din sectiunea a 6-a, capitolul III, cu indisponibilitatea restului sistemului.
    (3) Disponibilitatea sistemelor suport de securitate necesare pentru actionarea unui sistem de oprire rapida trebuie sa fie inclusa in disponibilitatea respectivului sistem de oprire rapida.
    (4) Analizele care demonstreaza indeplinirea cerintelor de disponibilitate trebuie sa fie incluse sau referentiate in Raportul de Securitate.

    Redundanta
    Art. 10
    (1) Proiectul trebuie sa asigure o redundanta suficienta, astfel incat pentru orice defectiune a unei singure componente a unui sistem de oprire rapida, sistemul sa continue sa indeplineasca cerintele de performanta minima admisibila in caz de accident.
    (2) Cerintele de la alin. (1) nu se aplica la componentele pasive si care nu depind de sistemele suport de securitate pentru a isi indeplini functia, cu conditia ca aceste componente sa fie proiectate, fabricate, inspectate si intretinute in conformitate cu standardele acceptate de CNCAN.

    Independenta fata de sursa de alimentare cu energie electrica
    Art. 11
    Actionarea sistemelor de oprire rapida trebuie sa fie independenta de orice sursa de alimentare cu energie electrica, cu exceptia cazurilor in care sursa de alimentare cu energie electrica este proiectata sa fie disponibila permanent in timpul operarii normale si a regimurilor tranzitorii anticipate.

    Marja de securitate nucleara
    Art. 12
    Toate echipamentele sistemelor de oprire rapida trebuie sa fie astfel proiectate incat, in masura in care este practic posibil, cele mai probabile moduri de defectare ale lor nu vor conduce la reducerea marjei de securitate nucleara.

    Intretinerea
    Art. 13
    In masura in care este practic posibil, proiectul fiecarui sistem de oprire rapida trebuie sa permita ca toate activitatile de intretinere si testele de disponibilitate necesar a fi efectuate sa poata fi desfasurate fara reducerea eficientei sistemului de oprire rapida sub nivelul impus de cerintele de performanta minima admisibila.

    Starea sigura la defectare
    Art. 14
    In masura in care este practic posibil, proiectul fiecarui sistem de oprire rapida trebuie astfel realizat incat o componenta defecta sa poata fi adusa intr-o stare care nu afecteaza functionarea sigura a sistemului.

    Declansarea manuala
    Art. 15
    (1) Sistemele de oprire rapida trebuie sa fie astfel proiectate incat sa poata fi declansate manual din camera de comanda principala.
    (2) De asemenea, trebuie sa fie posibila declansarea manuala a sistemelor de oprire rapida si din camera de comanda secundara.

    Inhibarea declansarii
    Art. 16
    Sistemele de oprire rapida trebuie sa fie astfel proiectate incat sa nu fie posibila inhibarea declansarii de catre operator atunci cand conditiile de declansare sunt indeplinite.

    SECTIUNEA a 5-a
    Cerinte de separare si independenta

    Independenta fizica si functionala
    Art. 17
    In masura in care este practic posibil, sistemele de oprire rapida trebuie sa aiba principii de proiectare diferite, sa fie independente fizic si functional intre ele, fata de sistemele de proces si fata de celelalte sisteme speciale de securitate.

    Prevenirea defectarii
    Art. 18
    Eliberarea autorizatiei de constructie este conditionata de stabilirea de catre solicitantul de autorizatie a principiilor si masurilor pentru prevenirea aparitiei defectelor la mai mult de un sistem de oprire rapida, ca rezultat al folosirii in comun de echipamente, proceduri sau personal, in proiectare, constructie, punere in functiune sau functionare si aprobarea acestor principii si masuri de catre CNCAN.

    Separarea canalelor de instrumentatie redundante
    Art. 19
    Eliberarea autorizatiei de constructie este conditionata de aprobarea de catre CNCAN a principiilor de proiectare pentru separarea canalelor de instrumentatie redundante si pentru serviciile suport ale acestora, aferente sistemelor de oprire rapida.

    Eficienta opririi reactorului
    Art. 20
    Eficienta opririi reactorului prin oricare din sistemele de oprire rapida, conform sectiunii a 2-a, capitolul III din prezentele norme, nu trebuie sa depinda de functionarea corecta a sistemelor de proces sau a celorlalte sisteme speciale de securitate.
    Art. 21
    Proiectul centralei trebuie astfel conceput incat functionarea normala a sistemelor de proces sa nu reduca eficienta vreunui sistem de oprire rapida pana la un nivel care nu corespunde cerintelor din sectiunea a 2-a, capitolul III din prezentele norme.

    SECTIUNEA a 6-a
    Cerinte privind instrumentatia aferenta sistemelor de oprire rapida

    Parametrii de declansare
    Art. 22
    (1) Pentru fiecare din evenimentele specificate in anexa nr. 2, pentru care este necesara oprirea rapida a reactorului, trebuie sa existe cel putin doi parametri de declansare diferiti pentru fiecare sistem de oprire rapida; fiecare parametru este desemnat pentru detectarea conditiilor de declansare si pentru initierea declansarii automate, astfel incat sa fie indeplinite toate cerintele privind eficienta opririi rapide a reactorului.
    (2) Exceptiile de la aceasta prevedere sunt permise numai cu aprobarea CNCAN, daca se demonstreaza ca introducerea unui al doilea parametru pentru protectia la un eveniment, este practic imposibila sau in detrimentul securitatii nucleare.

    Declansarea manuala
    Art. 23
    Declansarea manuala a sistemelor de oprire rapida poate fi considerata acceptabila in locul unuia din parametrii de initiere ai declansarii automate, numai cu aprobarea CNCAN, daca se demonstreaza ca sunt indeplinite concomitent urmatoarele cerinte:
    a) trebuie sa existe instrumentatie special proiectata care sa furnizeze operatorului indicatii clare si sigure, pentru a-i permite acestuia luarea deciziei de declansare manuala a opririi;
    b) disponibilitatea instrumentatiei mentionate la alin. a) trebuie inclusa in disponibilitatea sistemelor de oprire rapida, conform prevederilor din sectiunea a 4-a, capitolul III din prezentele norme. Daca este necesara indicarea doar a unui singur parametru, atunci instrumentatia care furnizeaza indicatia pentru acel parametru trebuie sa faca parte din respectivul sistem de oprire rapida;
    c) trebuie sa fie disponibil un interval de minimum 15 minute intre indicatia clara si sigura furnizata de instrumentatie si interventia operatorului;
    d) procedurile de operare, clare si bine definite, trebuie sa fie la dispozitia operatorilor, in vederea identificarii actiunilor necesar a fi intreprinse de acestia.

    SECTIUNEA a 7-a
    Cerinte de monitorizare a starii sistemelor de oprire rapida

    Monitorizarea din camera de comanda
    Art. 24
    Fiecare sistem de oprire rapida trebuie astfel proiectat incat starea tuturor echipamentelor importante necesare pentru declansarea sistemului sa poata fi monitorizata sau dedusa din camera de comanda principala.

    Semnalizarea in camera de comanda
    Art. 25
    In masura in care este practic posibil, toate defectiunile componentelor sistemelor de oprire rapida care pot afecta functionarea corespunzatoare a acestor sisteme trebuie sa fie semnalizate in camera de comanda principala.

    SECTIUNEA a 8-a
    Coduri si standarde

    Exceptari
    Art. 26
    (1) In cererea pentru eliberarea autorizatiei de constructie, solicitantul trebuie sa identifice zonele proiectului care nu indeplinesc cerintele codurilor si standardelor din anexa nr. 3 la prezentele norme.
    (2) Pentru toate exceptarile de la standardele din anexa nr. 3 la prezentele norme este necesar avizul CNCAN inainte de implementare.

    Lista de coduri si standarde aditionale
    Art. 27
    Solicitantul de autorizatie are obligatia de a intocmi si prezenta spre aprobare la CNCAN, inainte de obtinerea autorizatiei de constructie, o lista suplimentara de coduri si standarde aplicabile sistemelor de oprire rapida, precum si detalii privind aplicarea acestora.

    SECTIUNEA a 9-a
    Cerinte de calificare seismica

    Seismul baza de proiect
    Art. 28
    (1) Fiecare sistem de oprire rapida trebuie proiectat astfel incat sa isi poata indeplini functiile in conformitate cu cerintele din sectiunea a 2-a, capitolul III din prezentele norme, in timpul si dupa producerea unui seism baza de proiect.
    (2) Proiectul centralei trebuie sa fie conceput astfel incat, dupa producerea unui seism de baza de proiect, sa fie posibila declansarea manuala a oricarui sistem de oprire rapida, dintr-o camera de comanda calificata seismic.

    CAP. 4
    Cerinte de functionare

    SECTIUNEA 1
    Cerinte pentru functionarea normala

    Proceduri de oprire garantata
    Art. 29
    Eliberarea autorizatiei de functionare este conditionata de intocmirea de catre solicitantul de autorizatie a procedurilor pentru aducerea reactorului nuclear in starea de oprire garantata si de aprobarea acestor proceduri de catre CNCAN. Aceste proceduri trebuie sa specifice cel putin doua mijloace independente pentru mentinerea reactorului in stare subcritica, cu moderatorul supraotravit.

    Indisponibilizarea sistemelor de oprire rapida
    Art. 30
    (1) Un sistem de oprire rapida nu trebuie indisponibilizat in mod intentionat atunci cand exista combustibil in reactor, cu exceptia cazului in care reactorul se afla in starea de oprire garantata aprobata de CNCAN.
    (2) Un sistem de oprire este considerat disponibil doar atunci cand indeplineste cerintele de performanta minima admisibila definite in conformitate cu prevederile art. 4 al prezentelor norme.

    Disponibilitatea sistemelor de oprire rapida in starea de oprire garantata
    Art. 31
    Cand reactorul se afla in starea de oprire garantata aprobata de CNCAN, trebuie sa fie disponibil in permanenta cel putin un sistem de oprire rapida.
    Art. 32
    (1) Prevederile art. 30 si art. 31 ale prezentelor norme nu se aplica pentru perioada de timp imediat urmatoare declansarii unui sistem de oprire rapida.
    (2) Dupa declansarea unui sistem de oprire rapida, acesta trebuie restabilit in stare armata cat mai curand posibil, fara ca aceasta sa determine atingerea criticitatii reactorului, sau reactorul trebuie adus in starea de oprire garantata aprobata de CNCAN.

    Proceduri pentru actiuni corective
    Art. 33
    Inainte de emiterea autorizatiei de functionare trebuie elaborate si trimise spre aprobare la CNCAN procedurile pentru intreprinderea actiunilor corective in situatia in care se descopera ca unul din sistemele de oprire rapida este indisponibil atunci cand reactorul nu este in stare de oprire garantata aprobata.

    Indisponibilitatea unei componente
    Art. 34
    Daca se observa ca o componenta a unui sistem de oprire rapida este indisponibila sau prezinta disfunctionalitati datorita carora nu indeplineste cerintele de performanta minima admisibila, componenta si echipamentele asociate acesteia vor fi aduse intr-o stare sigura, cu exceptia cazurilor in care se aplica actiuni corective in conformitate cu prevederile art. 33.

    Intretinerea
    Art. 35
    In masura in care este practic posibil, activitatile de intretinere pentru oricare din componentele unui sistem de oprire rapida trebuie sa fie efectuate numai dupa ce componenta respectiva si echipamentele asociate acesteia au fost aduse intr-o stare care nu reduce disponibilitatea sistemului de oprire rapida.
    Art. 36
    (1) Activitatile de intretinere ale componentelor sistemelor de oprire rapida trebuie efectuate numai pentru un singur canal de instrumentatie odata, cu canalul respectiv adus intr-o stare sigura.
    (2) Prevederile art. 34, 35 si 36 alin. (1) se aplica numai atunci cand este necesar ca sistemul de oprire rapida sa fie disponibil in conformitate cu cerintele de la art. 30 si 31 ale prezentelor norme.
    Art. 37
    Cand activitatile de intretinere pentru un canal sunt finalizate, canalul trebuie testat complet pentru a demonstra, in masura in care este practic posibil, ca echipamentul asociat acelui canal functioneaza in conformitate cu cerintele de proiectare. Aceste teste trebuie efectuate inainte de readucerea canalului respectiv in stare armata.

    Intretinerea instrumentatiei
    Art. 38
    Activitatile de intretinere pentru instrumentatia asociata dispozitivelor de masurare a puterii neutronice trebuie sa fie efectuate, in masura in care este practic posibil, cand reactorul este la un nivel de putere la care instrumentatia este in domeniul de masura.

    Calitatea activitatilor de intretinere
    Art. 39
    Calitatea activitatilor de intretinere trebuie stabilita astfel incat sa asigure fiabilitatea si eficienta tuturor echipamentelor conform specificatiilor din Raportul de Securitate sau din alte documente suport pentru eliberarea autorizatiei de functionare.

    SECTIUNEA a 2-a
    Cerinte pentru conditii de accident

    Actiunile operatorului
    Art. 40
    In conditii de accident trebuie sa nu fie necesara interventia operatorului pentru oprirea reactorului, cu exceptia cazurilor aprobate conform prevederilor din sectiunea a 6-a, capitolul III din prezentele norme.

    CAP. 5
    Cerinte de testare

    SECTIUNEA 1
    Teste de punere in functiune

    Testele de performanta
    Art. 41
    (1) Testele de punere in functiune trebuie sa demonstreze, in masura in care este practic posibil, ca toate cerintele de proiectare pentru fiecare sistem de oprire rapida au fost indeplinite.
    (2) Acele teste care pot fi efectuate cand reactorul este subcritic, trebuie sa fie efectuate inainte de prima criticitate, cu reactorul aflat in starea de oprire garantata aprobata.
    (3) Solicitantul de autorizatie trebuie sa intocmeasca procedurile pentru efectuarea testelor de punere in functiune cu reactorul critic si sa le transmita spre aprobare la CNCAN.

    Testarea sistemelor de cabluri electrice
    Art. 42
    Inainte de atingerea primei criticitati a reactorului nuclear, trebuie testate toate sistemele de cabluri electrice asociate sistemelor de oprire rapida, pentru a demonstra ca toate conexiunile sunt in conformitate cu cerintele si specificatiile de proiectare.

    SECTIUNEA a 2-a
    Testele in functionare

    Demonstrarea eficientei sistemelor de oprire rapida
    Art. 43
    Testele operationale complete necesare pentru demonstrarea eficientei fiecarui sistem de oprire rapida trebuie efectuate cel putin o data la doi ani.

    SECTIUNEA a 3-a
    Testele de disponibilitate

    Monitorizarea si testarea
    Art. 44
    Toate echipamentele sistemelor de oprire rapida trebuie monitorizate sau testate cu o frecventa corespunzatoare, pentru demonstrarea indeplinirii cerintelor de disponibilitate in conformitate cu prevederile art. 9 al prezentelor norme.

    Rapoarte de disponibilitate
    Art. 45
    In raportul anual de exploatare a centralei trebuie inclus un raport asupra disponibilitatii sistemelor de oprire. Acest raport trebuie sa cuprinda:
    a) intervalul de timp pentru care un sistem de oprire rapida nu a putut fi considerat disponibil in conformitate cu prevederile art. 9 al prezentelor norme. La calcularea acestui interval vor fi excluse doar perioadele de timp in care respectivul sistem de oprire rapida a fost indisponibilizat intentionat in conformitate cu prevederile sectiunii 1, capitolul IV din prezentele norme sau a fost in curs de restabilire in stare armata dupa o declansare;
    b) o comparatie intre modurile de defectare si frecventele de defectare observate in exploatarea centralei si cele utilizate in analizele de disponibilitate prevazute la art. 9 al prezentelor norme;
    c) analizele de disponibilitate bazate pe datele obtinute din exploatarea centralei, menite sa demonstreze ca cerintele de disponibilitate din art. 9 al prezentelor norme continua sa fie indeplinite.

    CAP. 6
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 46
    (1) Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezentele norme.
    Art. 47
    Aplicarea standardelor si codurilor mentionate explicit in anexele la prezentele norme este recomandata de CNCAN. Se considera aplicabila editia agreata de CNCAN.

    ANEXA 1

                                   Definitii

    Cerintele de performanta minima admisibila - reprezinta setul de limite de operare sau domeniul conditiilor stabilite pentru componente sau subsisteme prin care se definesc starile minime acceptabile pentru acele componente sau subsisteme, asa cum sunt considerate in analizele de securitate.
    Defect de combustibil - reprezinta orice deteriorare a tecii elementelor de combustibil care poate conduce la eliberarea produsilor de fisiune.
    Disponibilitate - fractiunea de timp dintr-o perioada specificata in care un sistem cu functie de securitate este capabil sa-si indeplineasca functia pentru care a fost proiectat.
    Eveniment de initiere - reprezinta un eveniment singular care conduce la aparitia de eveniment anticipate in exploatare sau la conditii de accident si care necesita initierea functiilor de securitate nucleara ale sistemelor centralei nuclearoelectrice. Pentru evenimentele de initiere luate in considerare in proiectare se foloseste termenul "eveniment de initiere postulat".
    Securitate nucleara - reprezinta ansamblul de masuri tehnice si organizatorice destinate sa asigure functionarea instalatiilor nucleare in conditii de siguranta, sa previna si sa limiteze deteriorarea acestora si sa asigure protectia personalului ocupat profesional, a populatiei, mediului inconjurator si bunurilor materiale impotriva iradierii sau contaminarii radioactive.
    Seism baza de proiect - un eveniment seismic, cu o probabilitate suficient de mica de a fi depasit in intensitate pe timpul de viata al centralei, identificat prin proiect ca fiind capabil sa genereze evenimente secundare, evenimente anticipate de operare sau conditii de accident. Centrala nuclearoelectrica trebuie proiectata si construita pentru a rezista la acest eveniment, fara pierderea sistemelor, structurilor si componentelor necesare pentru asigurarea securitatii nucleare.
    Sistemele de proces - reprezinta sistemele a caror functie principala este de a asigura sau de a contribui la producerea aburului sau electricitatii.
    Sistemul primar de transport al caldurii - reprezinta acel ansamblu de componente care permite transferul caldurii de la combustibilul din reactor catre generatorii de abur.
    Sistem de racire a combustibilului - reprezinta orice sistem de racire a carui defectare poate conduce la eliberari de radioactivitate care depasesc limitele legale. In aceasta categorie sunt incluse sistemul primar de transport al caldurii, precum si sistemul de racire al masinii de incarcare-descarcare combustibil. Nu este inclus sistemul de racire al bazinului de combustibil uzat.
    Sisteme speciale de securitate - sunt acele sisteme incorporate in proiectul centralei nucleare ce au rolul de a limita si atenua consecintele defectarii unui sistem de proces si de a asigura mentinerea scaparilor radioactive cauzate de aceasta defectare sub limitele permise de normele in vigoare; intr-o unitate CANDU aceste sisteme sunt:
    (a) Sistemele de oprire rapida a reactorului;
    (b) Sistemul de racire al zonei active a reactorului;
    (c) Sistemul anvelopei.
    Sisteme suport de securitate - reprezinta sistemele care furnizeaza servicii necesare pentru functionarea corespunzatoare a sistemelor speciale de securitate.
    Stare de oprire garantata - acea stare subcritica a reactorului nuclear prin care se asigura ca nu este posibila dezvoltarea reactiei nucleare de fisiune in lant.

    ANEXA 2

    Evenimente de initiere postulate care necesita interventia unui sistem de oprire rapida

    1. Defectarea sistemelor de control ale reactorului;
    2. Pierderea alimentarii normale cu energie electrica;
    3. Blocarea unei pompe principale din sistemul primar de transport al caldurii;
    4. Defectarea oricarui feeder din sistemul primar de transport al caldurii;
    5. Defectarea unui fiting terminal;
    6. Defectarea unui tub de presiune si a tubului calandria asociat acestuia;
    7. Blocarea curgerii in canalul de combustibil;
    8. Defectarea masinii de incarcare - descarcare combustibil astfel incat sa nu poata inlocui dopul de inchidere al canalului;
    9. Deschiderea intempestiva a armaturilor de control al presiunii sau de descarcare ale sistemului primar de transport al caldurii sau ale sistemelor conectate la acesta;
    10. Defectarea tuburilor generatorului de abur;
    11. Defectarea sistemului de apa de alimentare a generatorilor de abur sau a sistemului de abur viu;
    12. Defectarea sistemului moderatorului;
    13. Defectarea sistemelor de apa tehnica (apa bruta si apa recirculata);
    14. Defectarea oricarui alt echipament din sistemele reactorului care, in lipsa actiunii de oprire a reactorului, ar conduce la defectarea combustibilului din reactor.
    15. Defectarea oricarei conducte sau colector in orice sistem de racire a combustibilului.

    In prezenta anexa, prin defectare se intelege atat defectarea partiala cat si defectarea totala a respectivelor sisteme sau componente.
    In cazul sistemelor de racire, defectarea include:
    (a) defectarea conductelor sistemului;
    (b) pierderea debitului;
    (c) pierderea capacitatii de racire.

    ANEXA 3

    Documente de referinta pentru reactorii de tip CANDU

    a) CSA N290.1 Requirements for the Shutdown Systems of CANDU Nuclear Power Plants
    b) CAN3 N285.0 General Requirements for Pressure Retaining Systems and Components in CANDU Nuclear Power Plants.

                                             


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 365/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 365 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 365/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu